Autor Téma: epidemie  (Přečteno 253396 krát)

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: epidemie
« Odpověď #2500 kdy: Květen 28, 2020, 08:57:22 dopoledne »
1. Nespoléhat se na stát. V první chvíli se člověk musí spolehnout pouze sám na sebe.
2. Nevěnovat pozornost moudrým lidem, kteří zesměšňují ty, kteří si vytváří zásoby. Předvídavost a opatrnost je v našem DNA.
3. Nevěřit tomu, že moderní technologie všechno zvládnou a že komunikace na dálku je vlastně fajn.
4. Být obezřetný, když kdokoliv přijde s nápadem na to, abychom svoje soukromí a svobodu vyměnili za pomíjející pocit bezpečí.
5. Být připravený na to, že nás čeká sociální izolace - nebudu se moci stýkat s přáteli a budu víc, než mi může být milé, v kontaktu s rodinou.
6. Nepodléhat panice a davovému šílenství, zachovat si zdravý rozum.
7. Nebát se a nekrást.
8. Nesundávat si kalhoty, když je brod ještě daleko.
9. Být oporou lidem ve svém okolí, nepřidávat k jejich strachu další, ale uklidňovat.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2501 kdy: Květen 28, 2020, 10:46:38 odpoledne »

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #2502 kdy: Květen 29, 2020, 04:24:08 odpoledne »
https://ac24.cz/-/farmaceuticky-prumysl-roky-bral-penize-urcene-na-vyzkum-pandemii-a-pouzival-je-pro-vytvareni-zisku?redirect=%2F

Peníze Evropské unie určené pro výzkum na podporu veřejného zdraví, jako je například příprava na pandemii, byly „odkláněny“ farmaceutickými společnostmi do oblastí, které mohou vytvářet zisk, říká nová zpráva...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: epidemie
« Odpověď #2503 kdy: Květen 31, 2020, 05:25:37 odpoledne »
Já myslím, že nakonec stát zafunguje. Akorát mu to trvá. Spíš zde vidím praktický dopad, když vládnou populisti (u nás Babiš, na Slovensku Matovič) - vše se podřizuje osobnímu PR, chybí politická vůle přijmout rozhodné opatření a spousta času se proplýtvá tím, že se hledají obětní beránci (užiteční idioti), na které lze shodit případný neúspěch a průběžně se na ně lze vymlouvat.
Ukazuje se, že tzv. "vláda odborníků" má svoje jasné limity a funguje možná v dobách dobrých, ale ne v krizi.


Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #2505 kdy: Červen 02, 2020, 08:18:39 dopoledne »
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2506 kdy: Červen 02, 2020, 11:13:16 dopoledne »
Barte. Opravdu by bylo dobré, se zamyslet nad tím, co konzumuješ. V preppingu ti totiž tohle bláto nepomůže:

***

Celá "kauza zničených respirátorů" je stará asi dva měsíce. Na vrcholu pandemie, začátkem dubna, kdy všichni sháněli respirátory, vyšel v belgickém tisku článek, kde skladník Mark Caekebeke mluvil o "chybě ničit masky".

Gatestone Institut a parta dalších podobných vykuků teď z toho vaří vlastní polívčičku, kterou sis mohl přečíst třeba na vlkovobloguje. "Zpráva" ale cestuje i po emailech, sociálních sítích atd. Je to prostě jen další bomba shozená v rámci informační války.

Teď to poučení pro preppers:

V roce 2006 belgická vláda (ta "hloupá a neschopná"), vyhodnotila nebezpečí pandemie jako zcela reálné. Rozhodli se připravit a v letech 2006-2008 postupně navýšili státní rezervy ochranných pomůcek na asi 60M masek (poměr byl zhruba 40M roušek a 20M respirátorů, kdy dominovaly třídy FFP1 a zbytek byl FFP2). Všechno skladovali v hangárech, v "le centre militaire de Belgrade" - voenských kasárnách v Belgrade.

Ukázalo se, že ta "neschopná belgická vláda" měla dost dobrý nápad, protože v roce 2009 nastoupila ptačí chřipka.

Nařídili ty ochranné pomůcky rozvést po všech zdravotnických zařízeních, doktorech, domovech pro seniory atd. Tak se také stalo. Rozvezli ovšem pouze část.

Ptačí chřipka totiž nepřešla do pandemie. Ochranné pomůcky se "nepoužívaly". Rozhodli se je stáhnout tedy zpátky do skladu v hangárech. Problém byl, že část těch masek se tímto nějak "znehodnotila".

Bylo to z jednoduchého důvodu. Nikdo nečekal, že by se "mohly vracet". Doktorovi prostě přišlo balení masek, toto rozbalil, jednu použil, dvě vzal domů rodině, zbytek odložil do police atd.

Přesto se jim podařilo část stáhnout zpět. Masky při zpětném návozu rozdělili do více hangárů. Zjistili, že je lepší skladovat je zvlášť, protože když je rozváželi, měli prodlevy s určováním jednotlivých zásilek. Do jednoho hangáru, s označením G5 pak uložili samostatně jen ty "vrácené masky".

Tři roky byl klid, až do roku 2012, kdy došlo v kasárnách k poruše topného potrubí, mimo jiné i v hangáru G3 a G4, kde byly uloženy "ty nerozvezené masky".

Kasárna se poslední rok převáděla od armády na nového vlastníka a než se domluvili, kdo to opraví (armáda nechtěla, protože odcházeli, noví to ještě nepřevzali) - tak došlo k poškození uložených ochranných pomůcek. Ukázalo se, že byly vystaveny příliš dlouho nevyhovujícím podmínkám - problém byl s vysokou vlhkostí prostředí. Něco podobného se u nás stalo ve skladech munice.

O rok později, v roce 2013 upozornila lékařská odbornost, že ty ochranné pomůcky jsou už nanic.

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo prodloužit smlouvu o uložení ještě o dva roky, do roku 2015 a čas využít k tomu, aby prošly těch několik desítek miliónu masek - a co se dá, zachránili.

V roce 2015, byla kasárna už částečně opuštěna a některé z jeho prostor, včetně několika hangárů přešlo pod Červený kříž. Ten v tom samém roce, v jednom volném hangáru, opravdu ubytoval asi 100 lidí, kdy v něm postavili stany a lůžka.

Toto se ale vůbec nijak netýkalo hangárů G3, G4 a G5, kde byly stále uloženy ochranné pomůcky.

Ministerstvu protáhlo nájem a třídilo masky na použitelné a nepoužitelné až do roku 2017, kdy se jim podařilo "zachránit" celkem asi 22M chirurgických roušek.

To, co říká "skladník" Mark Caekebeke je, že z těch 22M roušek "ani jedna nezbyla", protože úřady je v roce 2018 označily za "spotřebované" a zničily je také. Podle něj ale byly "dobře uskladněné a nic jim nebylo". Podle něj to bylo i z toho důvodu, že je "neměli kam uskladnit a pohodlnější bylo je zničit".

To, co dělají gatestone Institut a další podobní vykuci je, že se snaží toto spojit s migrační krizí a staví oslí můstek pro tvrzení:

"Migranti zabrali sklad pro masky a proto masky byly zničeny. Dali přednost migrantům, před vlastními lidmi".

Realita je ovšem taková, že mluvíme o rouškách z let 2006-2008, kdy část prošla distribucí "tam a zpět" - v podstatě kontaminaci - a část byla vystaveny vysoké vlhkosti ve skladovacích prostorech.

Samozřejmě, že je stále chtěli nějak využít, když jejich pořízení stálo nemalé peníze - ale lékaři, kteří na to poukazovali už v roce 2013, je opět odmítli jako nevyhovující. Kdo by ostatně chtěl operovat s maskou, která má tohle za sebou. V roce 2018 se tedy nakonec rozhodli ty roušky odepsat a zlikvidovat.

Jinak řečeno, jde o názor skladníka, který si něco myslí, proti kterému stojí pět let trvající odmítání zdravotnických institucí používat objektivně nevyhovující pomůcky.


Celá kauza je zajimavá hned ze dvou důvodů:

Ten první je dnes už běžná věc, kdy se ji zájmová skupina snaží "převyprávět" a ovlivnit ty, kteří neumí pracovat s informacemi. Tohle nebudeme řešit. Kdo chce, ať ujíždí na prokremelské a další propagandě - je to jeho věc, dokud s tím neotravu jejiné.

Pro preppers je zajimavější ta druhý:

Belgická vláda se ukázala jako neuvěřitelně prozřetelná, když včas pořídila ochranné pomůcky. Také se ukázala jako neuvěřitelně schopná při jejich distribuci mezi potřebné. Byly neuvěřitelně dobře připraveni.

Jenže pandemie nenastala a dalších několik let řešili důsledky tohoto faktu. Další problém byl, že svět se nezastavil a přišly další krize.


Ten problém, kterému čelíme je následující:

Nejde o neschopnost vlád, ale naopak o jejich schopnost. Lidé si zvykli, že se o ně někdo stará. Doma nemají respirátor pro případnou pandemii, protože spoléhají, že to zařídí někdo jiný.

Ty vlády, především v Evropě, se starají extrémě dobře. Tak dobře, že populace ztratila základní instinkty. Tak základní, že lidé doma nemají ani spíž.

Je to jako Titanic, který je problém otočit, když je před vámi kra. Můžete se snažit jak chcete, není to ale možné. Dvě menší lodě by to zvládly. Problém ale je, že na těch dvou menších lodích by muselo v součtu pracovat víc lidí, než na té jedné velké. A to se lidem nechce. Raději se vezou a pak budou nadávat na kapitána.

Propaganda Gatestone Institutu a dalších podobných vykuků říká: "Oni se špatně starají. My se budeme o Vás start lépe." Preppers by měli vědět, že je to bullshit.

Nikdo se o Vás nepostará, pokud to neuděláte sami. To měřítko je tak velké, že to ani není možné.

Belgičani mají dobrou vládu, která se i na nebezpečí pandemii připravila extrémně dobře. Jenže se stará o 11,5M lidí, kteří si zvykli, že se o ně někdo dobře stará - a sami se proto nestarají.

Není to jen problém Belgie - stačí se rozhlédnout kolem sebe a uvidíte totéž v celé Evropě, včetně naší krásné země. Vlastně u nás to ještě není tak špané. Na rozdíl od té obrovské masy lidí v západních zemí, jsme pořád ještě nezapoměli, jak používat šicí stroj. Tedy část z nás.

Ale je to slabá útěcha. Roušek a respirátorů jsem během března a dubna rozdal stovky. K smrti vyděšeným lidem, kteří za ten kus hadru děkovali se slzami v očích, aby jim "o pár dní později otrnulo a zase jeli to svoje". Zase se totiž "o ně někdo postaral". Poučení do budoucna - naprosto mizivé - ale i těch pár lidí, co "se změnilo" je myslím dobrá zpráva.

Blíží se "druhá vlna". Nebude to jen virus, ale bude to i velká krize a nedostatek. Snažím se co nejlépe připravit. Připravte se taky.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2507 kdy: Červen 13, 2020, 04:33:36 odpoledne »
Jak jsem psal o článku od Pavla Koláře a Jaroslava Svobody, časopis Reflex jejich článek zveřejnil i na Internetu a zde je odkaz:
https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/100884/pavel-kolar-a-jaroslav-svoboda-drtiva-vetsina-onemocneni-je-mnohem-zaludnejsi-nez-soucasny-koronavirus.html

Asi to bude dobře napsaný článek, protože následně (článek vyšel téměř před dvěma měsíci) několik odborníků ve svých vyjádřeních na tento článek odkazovalo.

A několik citací z článku:

Z epidemiologického pohledu je možné říci, že na koronavirus nezemřel ještě žádný zcela zdravý člověk. Na tom si trváme. Vždy je přítomna například porucha imunity, jež nemusela být do té doby zjevná. Podíváme-li se například na poslední data Italského národního zdravotnického institutu, tak 80 % zesnulých trpělo jednou nebo vice chronickými chorobami, 50 % třemi a více chronickými chorobami, 10 % zesnulých bylo starších 90 let (z nich většina nezemřela na koronavirus, ale s koronavirem), pouze dva lidé byli mladší 40 let a oba byli s rakovinou či diabetem.

Jednoznačný smysl dávají a přednost musí mít selektivní (vymezená), nikoliv plošná opatření. Znamená to chránit rizikovou skupinu ohrožených jedinců a ohrožené komunity (seniorské domy, nemocnice i třeba věznice).

Nyní si představme, že tento skutečný nakažený či z „chytré karantény“ (z kontaktů) vybraný potenciální nakažený žije se sourozencem a maminkou, která je onkologicky léčena, nebo se starými křehkými prarodiči, z nichž určitě jeden bude patřit k vysoce rizikové skupině. V těchto podmínkách malého bytu je prakticky nemožné kritéria sociální distance zajistit. Zde je potřeba nastavit cílené služby, jež umožní těmto lidem vyšší stupeň ochrany.

Je nutné provádět individuální šetření, testování pečujících osob a v případě jejich uvedení do preventivní karantény rychlý personalizovaný design služeb, který ohroženého nebo karanténně vymezeného člověka zajistí po dobu karantény. To zatím pružně neumíme, ale musíme se to „za pochodu“ naučit. Tady jde o ty lidské životy. Dnes máme volné lázně či hotely. Máme také spoustu dobrovolnických organizací, mediků atd., kteří jsou v tomto směru velmi ochotni pomáhat.

Offline surv42

  • ***
  • Příspěvků: 36
Re: epidemie
« Odpověď #2508 kdy: Červen 14, 2020, 08:42:11 dopoledne »
zajímavé asi důsledky: samosběry jahod  i třešní se letos proměnily na útok sarančat. jezdíme spoustu let, a tohle jsem ještě neviděla, a to jsme na jahodách byli ve všední den hodinu po otvíračce v dešti a lidí přijelo jako v minulých letech o víkendu, samosběry se musely na několik dní zavírat, otevírat nová pole, o víkendu prý stály hodinové fronty a hodinu po otvíračce už se nedalo nasbírat skoro nic. lidi pravděpodobně začínají šetřit.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2509 kdy: Červen 14, 2020, 05:28:21 odpoledne »
Podle mě to není důsledek epidemie. Spíše je to způsobené všeobecným zdražením potravin, zeleniny a ovoce. Ale zdražování začalo ještě před epidemií.

Jinak samozřejmě vládní vypnutí ekonomiky a celé společnosti v souvislosti s epidemií čínského viru má úplně příšerné následky. Zde je článek, o kolik klesla průmyslová výroba a důsledky pro českou ekonomiku
https://www.echo24.cz/a/SY5hR/prumyslova-vyroba-se-v-cesku-zritila-dusledky-budou-katastrofalni-mini-ekonomove
Prostě, padá úplně všechno a do velmi hluboké krize a moc se to neoživuje, ani po zrušení karantény.

Někteří moji klienti mají vážné problémy, jejich firmy mají zakázky třeba jen na dvě procenta kapacity.
A samozřejmě se jim nechce moc propouštět, protože říkají, že mají zaměstnance, které zaměstnávají patnáct let a je jim to vůči nim nepříjemné. Tohle už jsem zažil za krize 2008-2010. Také někteří klienti nechtěli propouštět a rušit provozy, chod firmy dotovali z vlastních peněz. Stejně firmu neudrželi (zaměstnanci nakonec přišli o práci), sami zkrachovali a k podnikání se už potom nikdy nevrátili.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2510 kdy: Červen 14, 2020, 06:34:56 odpoledne »

Offline nafťák

  • ***
  • Příspěvků: 5
Re: epidemie
« Odpověď #2511 kdy: Červen 14, 2020, 09:41:20 odpoledne »
Vidím tady jedno nebezpečí,jsou to jen názory.A takových a jiných existuje mnoho.Problém je v tom,že ne všechny názory nám media předloží.A hlavně jsou to názory lidí,kteří za nic neručí a nezodpovídají.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2512 kdy: Červen 17, 2020, 01:05:04 odpoledne »
Vidím tady jedno nebezpečí,jsou to jen názory.A takových a jiných existuje mnoho.Problém je v tom,že ne všechny názory nám media předloží.A hlavně jsou to názory lidí,kteří za nic neručí a nezodpovídají.
Však je potřeba nedat na to, co nám předkládají média, ale na názory odborníků (i přesto, že ani oni nebývají v názorech jednotní). Zrovna lékaři ale nejsou z kategorie lidí, kteří by za nic neručili.

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: epidemie
« Odpověď #2513 kdy: Červen 18, 2020, 12:33:52 odpoledne »
Jsem skeptik už od prvních nádechů na porodním sále a poslední měsíce mě v tomto postoji jedině utvrzují. Kdo určuje, že je Franta odborník a Pepa věří konspiracím? Média, která si vybírají mluvící hlavy a expertem je často člověk s mokrým diplomem? Nebo vláda, která hledá dobrovolníka (slovy Lenina: užitečného idiota), na kterého se v případě neúspěchu svalí vina? Proč byl dán takový prostor epidemiologům a ne třeba imunologům? Proč mají rozhodovací pravomoc lidé, kteří stojí mimo služební zákon? Proč chybí jakékoliv odborné zdůvodnění čehokoliv, co vyplodili za poslední měsíce? Tahají to z klobouku jako králíky?
Já se pohybuji ve zdravotnictví už více než dvě dekády a znám spoustu lidí i z okruhu ministra a vím, že čím výš jste se v systému propracovali, tím víc si chráníte vlastní židli a přijímáte pouze taková rozhodnutí, která od vás očekává ministr. Na nějakou odbornost se fakt nehraje.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2514 kdy: Červen 22, 2020, 01:51:05 odpoledne »
Začíná to vypadat docela špatně. Čísla v ČR pomalu ale jistě rostou, jak ukazují data na https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

A to se tam ještě naplno neprojevilo to ohnisko z Prahy, kde by mělo být nakaženo přes 20 hokejistů:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-cesko-v-cesku-cr-praha-4-stavba-hokejovy-stadion-arena-letnany_2006181205_ako

Co je ale mnohem zejímavější je, když si dáte do Google vyhledat "germany statistic covid". Když pomineme, že jim čísla pomalu lezou také nahoru, tak jak u CŘ, tak v Německu, jsou k dispozici čísla z neděle.

Když ale dáte hledat "sweden statistics covid", tak nejen, že jim ten graf letí nahoru mnohem víc (a to nemluvíme o tom, jak si oproti Německu vedou), ale jejich data končí 18.6.2020.

Poslední tři dny Švédsko nezveřejňuje čísla.

Místo toho, tu máme tohle:
https://www.ft.com/content/7ecd5ded-9b90-4052-b849-0e153f701e1f

Když pomineme ty problémy s dramatickým nárůstem domácího násilí a další problémy, tak i toto samo o sobě zavání doslova velkým průšvihem.

Zatím co ostatní plánují dovolenou, rozhodl jsem se tento čas věnovat přípravě na dlouhou a náročnou zimu.

Doplňuji ochranné pomůcky (dokoupil jsem toto na "letní nošení" https://www.nanospace.cz/respirator-breasafe/) a léky, stejně jako vitamíny. Zásoby potravin a drogerie ze tří měsíců postupně navyšuji na půl roku. Především ovoce a zeleniny (konzervy), kdy cena, pokud jste si nevšilmi, vzrostla na dvojnásobek a slabou úrodu nemá kdo sklidit. Pořizuji také oblečení a boty. Obchody mohou být znova zavřené, nebo v nich nebude dostatek zboží - nebo, což je nejvíce pravděpodovné, ceny vyletí nahoru.

Jak to vidíte?

Offline Country men

  • ***
  • Příspěvků: 56
  • PŘIPRAVEN VŽDY A NA VŠE
Re: epidemie
« Odpověď #2515 kdy: Červen 22, 2020, 08:50:36 odpoledne »
 :) nech adresu ať ostatní vědí kam zaskočit pro zásoby v případě krize P:-/

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2516 kdy: Červen 23, 2020, 08:30:31 dopoledne »
:) nech adresu ať ostatní vědí kam zaskočit pro zásoby v případě krize P:-/

Neblázni, takhle se to nedělá. Jestli myslíš, že jsem to narval do skříně, tak se pleteš. To jsou nesmyslně vyhozené peníze a ne právě bezpečný způsob. Druhá vlna bude mnohem delší a náročnější. Otevřel jsem dvě večerky, FIFO jedu tam a ještě jsem v plusu. Ten navýšený buffer je v meziskladu. Jak se to bude horšit, vezmu odtud co je potřeba a odjíždím na BOL. ;)

Offline surv42

  • ***
  • Příspěvků: 36
Re: epidemie
« Odpověď #2517 kdy: Červen 24, 2020, 07:51:36 odpoledne »
radši s druhou, třetí, ... vlnou taky počítáme. ovoce na samosběrech letos: jahody zdražily o 5kč na kilo, jsou za 60/kg, třešně zůstaly na 30/kg jako v minulých letech, borůvek a lesních jahod jsou mraky, podle květů soudím, že bude hodně i lesních malin a ostružin. nám se nejvíc osvědčily respirátory 3M 9332+ FFP3 NR D, dobře se v nich dýchá, dají se pěkně natvarovat i na dětský obličej, cena lidová není, 350 a víc, podle obchodu. zásoby mám v plánu doladit přes prázdniny, až budou lidi u vody a obchody se snad trochu uvolní. dítě do školky od září nepůjde. jinak cucací vitamíny od jamieson mám objednané už od půlky dubna a stále nejsou.

Offline Xarylka

  • ***
  • Příspěvků: 61
Re: epidemie
« Odpověď #2518 kdy: Červen 27, 2020, 02:54:11 odpoledne »
Loki, odkud teda bere data worldometer? Tam švédská čísla jsou: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2519 kdy: Červen 28, 2020, 09:11:48 dopoledne »
Xarylka - Na chvíli přestali dávat čísla, pak je dodatečně dodali. Souvisí to zřejmě s tímhle:

https://www.bbc.com/news/world-europe-53190008

WHO totiž dalo dohromady zprávu a Švédsko je součástí varování. Dr. Tegnell (jejich Prymula) se pak vyjádřil tak, že je to úplně mimo a Švédsko je v pohodě, protože na IP leží minimum pačientů a počet mrtvých začal klesat. A ty (šílená) čísla jsou jen kvůli tomu, že intenzivně testují.

Obecně si myslím, že jak WHO (Čína), tak Švédsko jedou vlastní agendu. Čína se "snaží dostat Evropu na kolena a hrát pak roli spasitele" a používá právě Švédsko. Švédi se pro změnu snaží obhájit "svůj způsob života". Obojí by nás v podstatě nemuselo zajímat, protože podstatná je zcela jiná věc:

Coronavirus je pořád tady a hned tak nezmizí.

Čísla v ČR rostou každý den, ikdyž je pěkné počasí. Co bude na podzim, si netroufnu odhadnout, ale matematická predikce mluvila ve středí variantě o kumulativně dvou milionech případů se symptomy. I kdyby to byla jen polovina, bude to znamenat 10% přímo zasažených a k tomu je potřeba připočítat další tři miliony v karanténě. Ohniska budou logicky města a "motory ekonomiky". Bude trvat nejméně rok, než se reálně objeví vakcína a nejméně dva, než se dostane i "k obyčejným lidem". Virus samotný ale nebude největší problém. Tím bude nedostatek (zřejmě všeho) a samozřejmě ekonomická krize. Největší problém ale budou lidé samotní. Příliš jsme si zvykli na převysoký standard, který je ale ve skutečnosti jen životem na (hodně vysoký) dluh - a čas ten dluh zaplatit, zdá se, přišel  :pa:


Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #2520 kdy: Červen 29, 2020, 12:21:16 odpoledne »
Zajímalo by mě, co vás déle praktikující epidemie naučila pokud jde o připravenost nebo nepřipravenost.
Ztratil jsem veškeré dobré mínění o lidech, jsme vážně tupé stádo. Utvrdilo mně to v tom, že stačí když vláda pískne tak stádečko tancuje. Není lepšího ukazatele. Tady je bezpečně vidět že ty řeči co mnozí vedou jak by si nic nenechali líbit jsou jenom řeči. Stačí vhodně mediálně podaná informace a lidi sklapnou krovky a vyšlapujou jak stát chce.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2521 kdy: Červenec 02, 2020, 09:21:13 dopoledne »
Souhlasim. Lidi jsou fakt tupé stádo. Sotva stát písknul, že uvolňuje opatření, tak zahodili všechnu opatrnost, hromadně se vrhli do pořádání megaakcí a oslav "loučení s koronavirem" (půlkilometorvý stůl v Práglu) a ještě se posmívaj těm, co přemýšlí, chovaj se zodpovědně a ze své svobodné vůle dál pokračujou v opatřeních a třeba nosí roušky.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2522 kdy: Červenec 08, 2020, 10:08:06 dopoledne »
Zkoumání následků postupuje. Zdá se, že i v případě mírného průběhu může způsobit například cukrovku, protože napadá i buňky slinivky, které produkují inzulín. Také může docházet k výrazné tvorbě krevních sraženin, které mohou vést k infarktům nebo mrtvicím - podle článku to vysvětluje i řadu náhlých úmrtí v domácím prostředí.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vedci-odhaluji-dalsi-dopady-koronaviru-na-zdravi-vyvolat-muze-i-cukrovku-111439

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2523 kdy: Červenec 12, 2020, 07:01:02 odpoledne »
Od 8. července 2020 platí nová pravidla pro ukončení karantény lidé nakažených COVID-19.

Zde je odkaz na článek
https://www.echo24.cz/a/SvEw7/prevrat-pro-nakazene-covid-19-lide-budou-moci-opustit-karantenu-i-kdyz-budou-pozitivni
Originál zprávu jsem neviděl, protože nemám nainstalovanou mobilní infokartu MZ ČR.

Cituji z článku:

„Algoritmus byl aktualizován v souvislosti s doporučením WHO a také proto, že dostupná data a vlastní poznatky z ČR týkající se délky přežívání viru v nosohltanu pacientů ukázaly, že virus je životaschopný po dobu 8-10 dnů na sliznicích u většiny pacientů,“ ...

... u pacientů s déletrvající pozitivitou PCR testu ... Pokud bude pacient PCR pozitivní a bez klinicky závažného průběhu, ale bude mít klinické příznaky, pak bude mít 14denní karanténu, po jejíž uplynutí může karanténa skončit bez provedení PCR testu v případě, že alespoň čtyři dny po sobě nebude pacient pociťovat žádné příznaky.

Mění se i testování lidí, kteří byli s nakaženým víc v kontaktu. Budou muset jít do karantény a test by se jim měl provést do pěti dnů poté, co s nemocným strávili čas. Když bude výsledek negativní, znovu se vyšetření zopakuje čtrnáctý den od setkání s infikovaným. Pokud se nákaza nepotvrdí, izolace se ukončí. Kdyby byl první test po kontaktu s infekčním člověkem pozitivní, zůstali by testovaní v dvoutýdenní izolaci a léčili by se. Kdyby pak byli bez příznaků, test PCR by se jim už po dvou týdnech nedělal.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2524 kdy: Červenec 13, 2020, 02:20:36 odpoledne »
Aha.

Podle principu ten čínský virus bude spíš podobný rýmě než chřipce. A já tedy rýmičku chytnu i v létě, když lezu do zimy a blbě se obléknu.

Tolik to nesleduji, ale počty mrtvých nijak dramaticky nerostou. Když to začalo mezi horníky v Karviné, lidé se zaprášenými plícemi, těžká práce, myslel jsem si, že budou padat jako mouchy v zimě. A nic. Vlastně všichni nakažení bez příznaků, minimum těžších průběhů a smrt žádná, pokud vím.
Spíše mi to připadá jako očekávané promořování za situace, kdy není na onemocnění lék a vakcína v nedohlednu.

Offline PavelM

  • ***
  • Příspěvků: 6
Re: epidemie
« Odpověď #2525 kdy: Červenec 25, 2020, 01:11:57 odpoledne »
Od 23.7. platí opět povinnost používání ochranných prostředků dýchacích cest (ústa, nos) při společenských akcích s účastí převyšující 100 osob. Takže první celoplošné zpřísnění opatření.

aladin38

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2526 kdy: Červenec 25, 2020, 03:27:29 odpoledne »
Čísla půjdou nahoru.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2527 kdy: Červenec 31, 2020, 08:19:17 dopoledne »
Jestli je tohle pravda, pak zírám, jak kde má různé podoby korona-krize:
 
Každý zaměstnaný dospělý ovčan USA dostává od státu v čase koronakrize příspěvek 26.000 měsíčně na české.
A každý nezaměstnaný dostává celkem 80.000 MĚSÍČNĚ :-[

Zdroj: investicniweb.cz:

"Ekonomika vypadá jako letadlo, kterému selhaly všechny motory. Během příštích šesti měsíců přijde ničivý náraz," uvádí sloupkař BuzzFeed News Tom Gara, podle kterého nyní drží hospodářství (USA) nad vodou jen opatření vlády týkající se pozastavení splácení některých typů úvěrů, zákazu soudního vystěhovávání a mimořádných příspěvků, které lidé dostávají.

Americká vláda domácnostem rozdala štědré šeky. Každý dospělý dostal 1 200 dolarů a nezaměstnaní získali v rámci federální pomoci nárok i na dodatečných 600 dolarů týdně. To přineslo nejprudší růst příjmů amerických domácností v historii. Mnoha lidem tak koronavirová krize paradoxně zajistila příjmy, na jaké v zaměstnání nikdy nedosáhli. A jelikož v dubnu v USA nebylo příliš možností, za co peníze utratit, vyskočil i podíl ušetřených příjmů na historické maximum 33 %.

Štědré časy ale brzy skončí, dodatečných 600 dolarů týdně se přestane vyplácet s koncem července. O dalších příspěvcích se debatuje, například někteří republikáni by ovšem tuto podporu nejraději nechali doběhnout bez náhrady. Současně má 25. července pozbýt platnosti norma zakazující soudní vystěhování neplatičů z nemovitostí financovaných hypotékami s krytím ze strany Federálního úřadu pro bytovou výstavbu (FHA). První skutečnou finanční zkouškou tak pro domácnosti bude až srpen. V říjnu má poté dojít i k obnovení splácení studentských půjček.


Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2528 kdy: Srpen 10, 2020, 02:45:37 odpoledne »
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pavel-novotny-reporyje-neratovice-sireni-poplasne-zpravy-trestni-oznameni-covid-19-koronavirus.A200810_095942_domaci_knn

V Neratovicích rozumně doporučili obyvatelům vytvořit si zásobu jídla, vody, ochranných pomůcek atd. na 14 dní. Myslím, že tentokrát pan starosta Řeporyjí Novotný, trefil trochu vedle...

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2529 kdy: Srpen 17, 2020, 11:03:42 dopoledne »
Aktuální přístup k léčbě v případě těžších stavů:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/aktualne-z-leceni-covidu-ktere-leky-by-vam-lekari-podali-a-co-byl-omyl-116010

Jinak z hlediska buněčné imunity, která má nejspíš největší vliv na to, jak u nás bude nemoc probíhat, je důležitý vitamín D (hlavně D3).
https://www.ockovacicentrum.cz/cz/posileni-imunity-covid19

Od května do října ho máme celkem dost ze slunce (je nutné UVB záření!), zbytek roku už pak jen z potravy...

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2530 kdy: Srpen 20, 2020, 10:22:09 dopoledne »
"Mainstream média" dávají prostor politikům a expertům, teří tvrdí, že je vše v pohodě a pod kontrolou. Faktem ale zůstává, že nikdo konec globální pandemie nevyhlásil a stát si půjčil ohromné množství peněz.

"Investigativní média" přicházejí s následujícím:



Zdroj: https://neovlivni.cz/vyvoj-epidemie-v-cr-je-nejhorsi-v-historii/



Zdroj: https://twitter.com/NEOVLIVNICZ/status/1295598437476556800

Jakkoli tyto grafy lze zpochybňovat (a mluvit o "strašení rýmečkou" - což je aktuálně v kurzu), protože zdroje k nim nejsou exaktní, tak je lze extrapolovat tak, že situace inklinuje ke kardinálnímu průšvihu, kdy ke kulminaci vlny, (pokud budeme mít štěstí) dojde někdy v druhé polovině listopadu až začátku prosince.

Ta histerická snaha udržet dojem, že čísla jsou "v pohodě" je až děsivá.

Na druhé straně - u jednoho z tweetů je komentář, který spojuje aktuální oznámení o povinnosti nosit roušky s plánem si napakovat kapsy:

"[...] sundání roušek by mohlo být výměnou za podvolení se očkování proti Covid-19. To má logiku, jelikož Rastislav Maďar je v dozorčí radě spol. Avenier, která je největším distributorem vakcín v ČR - obrat za 2019 2,5 miliard Kč."

Na každém šprochu pravdy trochu, ale tady jde spíše jen o zbožné přání. Reálně vakcína v dohledné době nebude - a až bude, tak jen v první verzi a rozhodně ne pro všechny.

Čeká nás velice dlouhá a krutá zima a na jaře bude svět vypadat jinak.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2531 kdy: Srpen 23, 2020, 09:17:56 dopoledne »
Vyznáte se někdo v tom, co bude platit od prvního září?

To nikdo neví. Příslušné opatření ještě ani nebylo vydané. A také záleží, jak bude přesně formulované.

Zde je přehled platných aktuálních opatření, včetně jejich plného znění
https://koronavirus.mzcr.cz/aktualni-opatreni/

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2532 kdy: Srpen 23, 2020, 10:33:35 dopoledne »
Copak je možné, aby při takovéto epidemii pravidla nestanovili odborníci, ale politici na základě veřejného mínění a jenom kvůli politickým bodům?

Aby mohl odborník o něčem takovém rozhodnout lege artis, potřebuje dílčí studie a potom metastudie, ze kterých vyplyne nejpravděpodobnější závěr.

A mám obavu, že ve věci plošného nošení roušek, zatím nic takového není. Buď z dílčích studií vycházejí rozporné výsledky, jsou neprůkazné, jedná se jen o zkoumání v laboratorních podmínkách nebo o pouhé simulace.

Potom je rozhodnutí jen na osobním názoru příslušného epidemiologa a v tom případě je politické zasahování na místě. Babiš si myslel, že plošným nařízením roušek získá politické body mezi vystrašenou veřejností. Naštěstí se dost hlasitě ozvala nevystrašená část veřejnosti a jako správný populista, Babiš hned couvl. Například v mém oblíbeném Holandsku jejich vláda rozhodla, že povinné nošení roušek vůbec nezavede, protože je to opatření neefektivní.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2533 kdy: Srpen 23, 2020, 10:42:25 dopoledne »
A moje zkušenost s nošením roušek.

Na jaře vláda zavedla plošné nošení roušek u soudů. Po skončení karantény se začalo soudit. Soudci celý den soudili a mluvili v rouškách, je to příšerně nepříjemné, po pár minutách mluvení je rouška úplně mokrá. A náhle velká část soudců dostala těžké záněty v krku, bolelo a škrábalo je v krku, obtížně se jim mluvilo, stále pokašlávali, nebylo jim celkově dobře. Podle lékařů to byly záněty způsobené tím, že celý den dýchali vydechovaný vzduch zadržovaný v roušce nebo respirátoru, ani výdechové ventilky na respirátoru nepomáhaly. Když předseda Městského soudu v Praze (největší soud v České republice) viděl, jak mu odpadávají soudci, vydal statečné rozhodnutí v rozporu s vládním opatřením, že když všechny osoby v soudní síni budou výslovně souhlasit, mohou si všichni sundat roušku. A skutečně se to tak dělalo, byla to velká úleva, a čínský vir se mezi právníky nezačal nijak mimořádně šířit.

Teď po létu bez roušek se začínají soudci dávat dohromady, subjektivně říkají, že obtíže pomalu odcházejí. Jestli budou roušky na soudech opět povinné od září, přes celý podzim, zimu a jaro ...

U dvou soudců v mém okolí v rámci vyšetření dokonce zjistili i rakovinu hrtanu. Roušky rakovinu nezpůsobily, ale záněty v krku mohly být spouštěče. Rakovina hrtanu je příšerná nemoc. Viděl jsem to v mém okolí. Dostal to mladý silný chlap, říkalo se mu medvědobijka, za rok z něj byl šedovlasý vetchý stařeček, za rok a půl zemřel a před smrtí prosil rodinu, ať ho zabijí, trpěl strašnými bolestmi a hladem, nemohl přijímat žádnou potravu.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2534 kdy: Srpen 25, 2020, 02:36:35 odpoledne »
Dobrá zpráva.

Cituji z tohoto článku
https://www.chicagotribune.com/coronavirus/ct-nw-nyt-covid-immunity-mild-infections-20200817-hvv4tiiu5feklclx47bc74el34-story.html

"Pozoruhodné je, že několik nových studií nalézá tyto silné odpovědi u lidí, u kterých se nevyskytly závažné případy COVID-19, dodal Iyer. Někteří vědci se obávají, že infekce, které si vybírají na těle menší příznaky, vyvolávají menší změny na buňkách imunitního systému ... "Tyto práce naznačuje, že to není pravda," řekl Iyer. "Stále můžete získat trvalou imunitu, aniž byste utrpěli následky infekce."

Článek se zabývá protilátkami po prodělání nemoci COVID-19 a vytváření receptorů na T-lymfocytech imunitního systému (to jsou dvě odlišné věci). Protilátky zřejmě pronikají do kostní dřeně, kde působí dlouhodobě. V části článku týkající se imunitního systému se popisuje, jak reagují T-lymfocyty a další specializované buňky. V každém případě výzkumy podporují stádní imunitu.

V češtině je stručný článek o těchto nových skutečnostech zde
https://www.forum24.cz/vedci-zaznamenali-znamky-dlouhodobe-imunity-vuci-covid-19-a-to-i-po-mirnych-infekcich/

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2535 kdy: Srpen 26, 2020, 12:52:10 odpoledne »

Ministr A. Vojtěch přiznal, že Covid je standardní onemocnění jako každé jiné !
Proběhlo dne 18.srpna 2020 na brífingu MŠMT k nadcházejícímu školnímu roku.
Šokující přiznání českého Ministra zdravotnictví: „Covid-19 je standardní infekční onemocnění stejné jako každé jiné. Jen se o něm pořád píše, a tak má dopad na duševní zdraví obyvatel.“

Ministr nám tak omylem řekl pravdu, čímž popřel vše, co se nám nepřesvědčivě snažil namlouvat doteď: „Je to skutečně o destigmatizaci a prezentaci toho onemocnění. Pokud to budeme prezentovat jako něco katastrofického, co ti lidé v zásadě budou brát, jako že jsou vinni za to, že se nakazili, to si myslím, že je zkrátka špatně.“

A pak dodal: „Já bych byl obecně rád, kdyby se o onemocnění méně psalo. Je to standardní infekční onemocnění, stejné jako jiná infekční onemocnění, takto se o žádném jiném onemocnění nepíše. A když se podíváte na všechny světové průzkumy, tak covid-19 má zásadní dopad na duševní zdraví obyvatel.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=LTi15tJfN0k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=LTi15tJfN0k</a>


Rétorika se přizpůsobuje tak, aby šla na ruku plebsu, který "je už z covidu otrávený". K tomu peníze na ruku pro důchodce a ještě několikrát upravit křivku pomocí zázračně uzdravených. Je to krásný recept na vyhrané volby.

Matematický model už mají dávno hotový a vědí, že do voleb to udrží. Po volbách se sice ukáže, že čísla jsou jinde, ale to nikdo nebude řešit, protože všichni budou mít najednou úplně jiné starosti. "Odskáče to hlavní hygienička" a pan Vojtěch (možná) dostane "za věrné služby" trafiku.

Logika také říká, že ty peníze vyplacené seniorům před volbami, se začnou vracet už koncem jara 2021 a z dlouhodobé perspektivy to protáhne životnost "důchodového systému".

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2536 kdy: Srpen 27, 2020, 09:41:33 odpoledne »

Logika také říká, že ty peníze vyplacené seniorům před volbami, se začnou vracet už koncem jara 2021 a z dlouhodobé perspektivy to protáhne životnost "důchodového systému".
Tak jako "se" náhle přiznalo, jak cíleně "se" ovčanstvo straší jedním vybraným druhem viru, stejně tak cíleně "se" šíří dezinformace, jak zbytečně moc mají teď důchodci peněz.

Přitom např. za Kalouska bylo procento starobního důchodu k průměrné mzdě vyšší, než je nyní.




Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #2537 kdy: Září 04, 2020, 03:24:43 odpoledne »

No sláva, to samé jsem říkal už v březnu...

Ministr A. Vojtěch přiznal, že Covid je standardní onemocnění jako každé jiné !
Proběhlo dne 18.srpna 2020 na brífingu MŠMT k nadcházejícímu školnímu roku.
Šokující přiznání českého Ministra zdravotnictví: „Covid-19 je standardní infekční onemocnění stejné jako každé jiné. Jen se o něm pořád píše, a tak má dopad na duševní zdraví obyvatel.“

Ministr nám tak omylem řekl pravdu, čímž popřel vše, co se nám nepřesvědčivě snažil namlouvat doteď: „Je to skutečně o destigmatizaci a prezentaci toho onemocnění. Pokud to budeme prezentovat jako něco katastrofického, co ti lidé v zásadě budou brát, jako že jsou vinni za to, že se nakazili, to si myslím, že je zkrátka špatně.“

A pak dodal: „Já bych byl obecně rád, kdyby se o onemocnění méně psalo. Je to standardní infekční onemocnění, stejné jako jiná infekční onemocnění, takto se o žádném jiném onemocnění nepíše. A když se podíváte na všechny světové průzkumy, tak covid-19 má zásadní dopad na duševní zdraví obyvatel.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=LTi15tJfN0k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=LTi15tJfN0k</a>


Rétorika se přizpůsobuje tak, aby šla na ruku plebsu, který "je už z covidu otrávený". K tomu peníze na ruku pro důchodce a ještě několikrát upravit křivku pomocí zázračně uzdravených. Je to krásný recept na vyhrané volby.

Matematický model už mají dávno hotový a vědí, že do voleb to udrží. Po volbách se sice ukáže, že čísla jsou jinde, ale to nikdo nebude řešit, protože všichni budou mít najednou úplně jiné starosti. "Odskáče to hlavní hygienička" a pan Vojtěch (možná) dostane "za věrné služby" trafiku.

Logika také říká, že ty peníze vyplacené seniorům před volbami, se začnou vracet už koncem jara 2021 a z dlouhodobé perspektivy to protáhne životnost "důchodového systému".

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2538 kdy: Září 11, 2020, 12:54:14 odpoledne »
Hodně zajímavý článek. Blízká budoucnost z pohledu evolučního biologa:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-koronavirus-tisice-nemoc-biolog-flegr.A200911_082921_domaci_vov/diskuse

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2539 kdy: Září 11, 2020, 01:21:57 odpoledne »
Citace 1): Igor Chaun:
"AKTUÁLNĚ KE COVIDU. ⭐️ Celkové statistiky úmrtí za první půlrok 2020 vykazují u nás o 500 zesnulých méně, než kolik jich bylo v první půli předchozího roku! 🔥Tolik tedy k covidové hysterii a pokusům zastavit chod společnosti - kulturu, sport, pohostinství, turistiku ... a zasít sémě strachu v mnoha z nás."

Citace 2): ČSÚ, 30. dubna 2020
"Podle dosud dostupných údajů zemřelo ve dnech 30. 12. 2019 až 1. 3. 2020 celkem 20 652 obyvatel České republiky, což je o 895 méně, než jaké udávají výsledky pro stejné období roku 2019. ČSÚ bude dále zveřejňovat předběžná data o počtu zemřelých v týdenních cyklech. První letošní výsledky o počtech zemřelých přitom původně měly být zveřejněny spolu s demografickými údaji za první čtvrtletí 12. června."

Údaj ČSÚ za 1. pol. 2020 jsem nenašel, ale ta čísla korelují.

Proč nás zase Někdo VyVolený nutí do roušek? Velká část z nás ani nebyla na dovolenke v zahraničí, ani nechlastáme v putyce jedním brčkem ze společného džberu.


Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2540 kdy: Září 11, 2020, 01:41:19 odpoledne »
Že u nás zavedená opatření snížila počet úmrtí netřeba rozporovat. Ona ho snížila i na další nemoci, dopravní nehody, pracovní úrazy, předávkování (nebylo kde brát) atd.

V jiných zemích, kde to na jaře úplně nezvládli ty statistiky říkají něco docela jiného. Pěkně to v následujícím článku shrnul MUDr. Jiří Štefánek:

https://www.stefajir.cz/podzimni-covid

Je to ozdrojované, tedy žádné něčí domněnky.

Takže pokud současná opatření budou dostatečná, jen dobře. Není třeba si namlít ústa, jen proto, že někdo jiný si namlel už před námi.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2541 kdy: Září 14, 2020, 08:37:58 dopoledne »
Článek s lékařem kladenské nemocnice Martinem Šimšou o podobě léčby, komplikacích, které musí lékaři řešit i osobním podezření na to, že mnoho infarktů, mrtvic a embolii z poslední doby, může být způsobeno právě covid19. Tyto případy se však často dále nevyšetřují.

"Osobně, a je to jen můj spekulativní osobní názor, jsem přesvědčen, že by se podrobně měla analyzovat úmrtí od začátku roku. S kolegy si všímáme nárůstu takzvaných koagulopatií, hlavně pak trombotických komplikací (problémy spojené s krevními sraženinami, pozn. red.)."

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kolik-lidi-zemrelo-na-covid-mela-by-se-podrobne-analyzovat-umrti-rika-lekar-119268

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2542 kdy: Září 15, 2020, 08:00:23 dopoledne »
Pokud by vás konkrétně zajímalo, jaké jsou současné kapacity našeho zdravotnictví, tak MZ ČR je zmínilo na konci následující zprávy:

https://koronavirus.mzcr.cz/profesor-cerny-kapacity-intenzivni-pece-v-nemocnicich-jsou-pro-aktualni-vyvoj-nakazy-dostatecne/

1) Stav lůžek
(ARO + JIP)
Celkem - cca 4000 (přepočteno z tvrzení, že počet volných lůžek je asi 1/4 celkového počtu)
Volných - 1086

Standard s kyslíkem
Volných - 7870

2) Vybavení
ECMO
Volnych - 91 % (nezmiňují konkrétní čísla, co si pamatuju z jara, tak to byly nízké desítky kusů)

Ventilace
Volnych - 58 %

Přírůstek ventilací oproti jaru - 300, dalších 80 v rezervě státu

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2543 kdy: Září 15, 2020, 01:50:13 odpoledne »
K těm lůžkům jsem našla v on-line covid reportáži na Seznamu ještě tohle:

Česko nemá dostatečnou kapacitu infekčních lůžek v nemocnicích. Jejich počet klesl za poslední tři desetiletí na čtvrtinu. V celé zemi je jich teď tisícovka. V krajích jsou navíc rozmístěna nerovnoměrně. Zatímco na Vysočině připadá na 100 000 obyvatel zhruba 18 lůžek, ve Středočeském kraji to nejsou ani dvě. Údaje na tiskové konferenci zveřejnila odborná Společnost infekčního lékařství (SIL).

Přičemž různě ve zprávách se objevuje, že jsou pacienti s koronavirem na běžných odděleních, třeba s lidmi po operaci, chemoterapii a tak. A třeba na 18 pacientů je jedna sestra, z toho 17 je "normálních" a jeden s koronavirem.

sedlák: Současné prognózy jsou zhruba takové:
Ken - lůžek je dost
Prymula - musíme oploštit křivku, nebo bude v prosinci lůžek nedostatek
Flégr - pokud už teď nepřijdou nehezká omezení, tak na konci října přijde kolaps zdravotnictví

a Flégr není s podobnými prognózami sám, zajímavý je třeba dnešní rozhovor se statistikem Jakubem Steinerem:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/hrozi-izraelsky-scenar-varuje-odbornik-statistik-dusek-podle-nej-selhal-119832#dop_ab_variant=0&dop_req_id=s2atiD2w4rL-202009150923&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

aladin38

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2544 kdy: Září 16, 2020, 04:38:05 dopoledne »
Už hezky nazkakujou počty v nemocnicích viz seznam.
Taky si myslím bohužel, půjde to nahoru. Čas udělá své.
Co pozoruju v okolí lidi to mají na praku.



Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2545 kdy: Září 16, 2020, 01:12:23 odpoledne »
V záplavě neradostných zpráv taky něco pozitivního. "Zlaté české ručičky" mají další úspěch:

Nový membránový oxygenerátor z dílny trojice českých vědců může pomoci pacientům s covidem-19. Lidem s dýchacími potížemi během chvilky napumpuje do nosu vzduch obohacený až dvojnásobným množstvím kyslíku, zbavený všech virů.

Výhoda je v tom, že lidé nemusejí být připojeni na plicní ventilátor, což s sebou nese rizika.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vic-kysliku-cesky-vynalez-muze-pomahat-pacientum-s-koronavirem-119897

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2546 kdy: Září 16, 2020, 01:37:46 odpoledne »
No, jen se zeptám:
Bude to stačit v případě exponenciálního růstu počtu nakažených, který v současné době probíhá?

To nevím.

Ale vzpomínám si na starší rozhovory se Miloslavem Ludvíkem, to je ředitel velké nemocnice v Praze - Motole, není to lékař, má spíš manažerský pohled.
https://www.dvtv.cz/video/sef-motola-je-to-medialni-virus-panika-zivila-samu-sebe-cela-planeta-udelala-chyby
https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/101296/rousky-nemaji-smysl-nikde-kvuli-koronaviru-hrozi-vlna-rakoviny-bojim-se-podzimu-rika-sef-motola-ludvik.html
Z těchto rozhovorů jsem pochopil, že nemocnice fungují jako kaskáda. Když se naplní infekční oddělení nebo ARO, potom se zastaví plánované operace a použijí se takto uvolněná lůžka na pooperačních oddělení, když to nestačí, propustí se méně nemocní pacienti do domácího ošetřování a volná lůžka se použíjí na ošetřování nemocných s čínským virem. Dělá to na mě dojem, že takto je kapacita nemocnic téměř neomezená. A u nás samozřejmě je ještě možné pacienty překládat mezi nemocnicemi, z více vytížených do volnějších, protože máme jednotné zdravotní pojištění a asi každá větší nemocnice má uzavřenou smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

Podobně mluví i Jaroslav Štěrba, ředitel nemocnice v Brně - Bohunicích zde
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/uprednostnujme-nemocne-pred-agresivnimi-dovolenkari-vyzyva-sef-nemocnice-119933

Nevidím důvod, proč by si vymýšleli a nepravdivě uklidňovali veřejnost. V jejich zájmu je spíše epidemii zveličovat, aby z pojišťoven a možná i ze státu vyrazili více peněz.

A zkušenost z jarní karantény. Máma celý život pracovala ve zdravotnictví. V době karantény ji prakticky denně telefonovaly bývalé kolegyně, aby si pokecaly, protože měly volný čas, neměly, co na práci, špitál prakticky prázdný, sestry na JIPce říkaly, že tak málo práce snad nikdy neměly. A to v té době bylo víc hospitalizovaných s čínským virem, než je dnes.

P.S. Jinak se omlouvám za rozhovory s Ludvíkem. Má příšerně nepříjemný hlas a poslouchat to, je utrpení.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2547 kdy: Září 17, 2020, 07:51:48 dopoledne »
Ano, některé špitály takto ve volnějším režimu opravdu fungovaly. Žena dělá na chirdě jedné středně velké nemocnice v Brně a jeli tak na 20-30 % běžné kapacity. Prakticky se řešily jen urgentní věci. Ovšem také některé ze sester byly převedeny na výpomoc na internu, kde byl větší cvrkot.  Pokud se u někoho prokázal covid, byl převezen do Bohunic nebo ke Sv. Anně. Zase naopak s covid negativními pomáhala interna oběma fakultním.

Tento přístup, kdy se preventivně omezil chod všech nemocnic se už ale uplatňovat nebude. Teď jedou normálně s plným oddělením. Spíš se budou některé nemocnice, nebo jejich oddělení, vyhrazovat pro pacienty s covidem a jiné budou ponechány, jako "čisté".

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2548 kdy: Září 17, 2020, 02:26:12 odpoledne »
MZ ČR zveřejnilo jakou hranici naše zdravotnictví zvládne nebo by mělo. Do varianty B je to s normálními kapacitami.




Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2549 kdy: Září 17, 2020, 02:51:22 odpoledne »
Dnes zveřejněné prognózy vývoje v ČR do konce roku, od 200 000 po 3,6 milionu kumulativně nakažených.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kdyz-cesi-neuposlechnou-opatreni-nakazi-se-jich-36-milionu-varuje-uzis-120260#seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=zBv3uu2KzE6-202009171215&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Podle některých (nejen Flegr), jsme ale už ty nejlepší varianty prošvihli.
Flegr: https://jaroslavflegr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=757389

Ještě jeden zajímavý blog (hlavně o možných opatřeních)
https://potuznik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=757095
a pak jeho dvojdílné pokračování s popisem průběhu onemocnění v rodině a o testování.
https://potuznik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=757249
https://potuznik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=757363

Zaujal mě hlavně výpočet (ne)spolehlivosti testů
U stovky testovaných tedy dostaneme v 10% případů chybné výsledky (6 pacientů označeno za negativní, i když infekci mají, 4 jsou označeny za positivní i když infekci nemají). A to jsme postupovali, jak nejlépe jsme mohli a ani jsme nepočítali s možností lidské chyby či jiných nepřesností.
Výpočet i jeho zdroje v odkazu.