Autor Téma: epidemie  (Přečteno 253427 krát)

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: epidemie
« Odpověď #2450 kdy: Duben 20, 2020, 09:23:05 odpoledne »
Nanofiltry už jsou viz https://www.rouskylidem.cz/FILTRY-DO-ROUSEK-c11_0_1.htm

Jinak bych asi spojil obě varianty, vydezinfikovat stříbrem a vložit nový filtr. Z 50m role jde udělat 500 filtrů, pak to vyjde cca na 1,5 Kč, při spotřebě cca 5 ks na den je to na 100 dnu pro jednoho. Měnit (rotovat) roušky, mít v zásobě dostatek sebou.

Dále se věnovat prevenci - vitamíny a posilovat imunitu.
Pekný pořad na Kupředu do minulosti:
https://www.kupredudominulosti.cz/calabek-milan-je-to-supervirus-to-uvidime-za-chvilicku-neco-nebyvaleho-s-cim-jsme-se-jeste-nesetkali/

Taky to budu postupem času řešit, jelikož momentálně jsem učitelem na SŠ a až nám otevřou školy, tak mi je jasné, že dostaneme roušky z číny a do toho fakt nejdu.
Momentálně jedu na respirátoru a chirurgické roušce při nákupu, ale nakupuji jen max jednou za týden čerstvou zeleninu, ovoce a maso, tak po použití vydesinfikuji a uložím do dalšího použití.
Čekám až něco pořádného vyvinou a do toho půjdu, dále uvidím čím mě ministerstvo zazásobí ve škole :-), jsme národ kutilů, tak časem něco pořádného bude viz šnorchlovací masky apod.
Teď jsou ceny hodně přehnaný, ale až se trh nasytí rouškami a podobně, tak ceny půjdou dolu a časem toho tady bude, že do toho budeme kopat. Viz třeba plynové masky M10 a další, ty se prodávali za cenu balíčku cigaret.     

Osobně se nákazy výrazně nebojím, zdravotnictví není zahlcený a průběhy jsou většinou mírné, otázkou je jak to bude dále, virus může zmutovat a pak to bude celé znova. Problém dnes nevidím v nákaze virem, ale jak se s tím vypořádá naše společnost potažmo ekonomika.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: epidemie
« Odpověď #2451 kdy: Duben 21, 2020, 09:07:04 dopoledne »
Podle WHO to neskočilo, spekuluje se o druhé vlně, pokud by měla být jako při španělské chřipce, bude horší než ta první. https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/nejhorsi-teprve-prijde-varuje-who-40321174
Carpe diem.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2452 kdy: Duben 21, 2020, 09:25:54 dopoledne »
Na aktualne lidskou formou zkoumaji narodnostni predispozice.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jsou-nemci-odolnejsi-vuci-koronaviru-sledujeme-je-jsme-jim-p/r~dec53b9e802911eab1110cc47ab5f122/

(už tu dříve byl zajímavý článek o haplotypech, tento je takový lehčí a pro širší publikum)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: epidemie
« Odpověď #2453 kdy: Duben 21, 2020, 10:33:50 dopoledne »
Pár dní jsem tady nebyl a vida nic se nezměnilo   :D, nevím zda je to pozitivní či negativní info. Tak zase za pár dní - třeba se tu objeví někdo, kdo Covid už měl a mohl by povyprávět. Já jsem se s ním ani ve svém okolí nesetkal a jsem z Prahy. Osobně si myslím, že to bude jako s AIDS. Po vyběhnutí informací každý používal prezervativ a za pár let si na latex z Hrádku nad Nisou nikdo ani nevzpomene. Tak hlavu vzhůru "hold"

Jeden z mých nejbližších onemocněl, už je zdráv. Nejhorší pro nás všechny byly ty 3 týdny uzavření doma, v bytě. Nestihli jsme se přesunout do přírody, do domku, kde jsem měla většinu zásob, mlýnku na obilí, semen na výsev atd.
A úplně nejhorší byly návštěvy odběrových týmů, kdy se oblékali do ochranných pomůcek, štítů, gumáků buď před bytem nebo před vchodem.
Je to démonizováno, myslím, že se s tím asi potkáme všichni.
Já jsem byla víc jak měsíc 24 hodin denně s nemocným bez jakékoliv ochrany (používal jen své nádobí, sprchový kout, my ostatní vanu) a nenakazila jsem se. Ostatní členové rodiny, kteří většinu času pobývali v horním patře (mezonetu), také ne. V době, kdy u něj nemoc probíhala, jsme nevěděli, že jde o nákazu covid 19, protože neměl typické příznaky. Pili jsme z jedné sklenice atd. Testován byl jen proto, že jiný člen naší rodiny je onkologický pacient a u něj byla nemoc zjištěna, byli jsme testováni všichni, kdo s ním přišel do styku. V době, kdy byl člen naší domácnosti zjištěn pozitivně, už měl nejhorší za sebou a nemoc doznívala.

Rajčata jsem vysít nestihla, ale naštěstí mám slíbené rostlinky, zbytek doháníme poslední týden. A konečně jsem mohla do včel...

Je fakt, že jsme přehodnotili spoustu věcí a nějak asi urychlíme přesun na venkov. Alespoň tam budeme trávit teď více času. Pořizuji si slepice.
A hlavně jsme zjistili, že opravdu člověk dokáže uvařit a vydržet, pokud má nějaké zásoby. Já má ty strategické (desítky kg obilí atd.) v domku. Naštěstí i v bytě jsem malé zásoby měla, takže jsme přežili a dobří lidé nám 1x týdně nakoupili.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: epidemie
« Odpověď #2454 kdy: Duben 21, 2020, 03:14:49 odpoledne »
Tak už se začíná plošně testovat, bohužel zase to není díky státu, ale iniciativou ze soukromého rezortu.
Bohužel vzorek 43 pacientů není mnoho. Vyděl bych to že reprezentativní vzorek by byl 10 nebo 100 tisíc.

https://www.forum24.cz/s-promorenim-bude-problem-naznacuji-prvni-velke-organizovane-testy-na-protilatky/?fbclid=IwAR1rdfEaaNu3MYtDaIazO5EYQJDf42JxPjRhBAlUpzxGziZKlK9GvzzElCk

Odkaz na pořad A dost s výsledkama.
 
https://www.televizeseznam.cz/video/adost/exkluzivne-prvni-vysledky-hromadnych-testu-cechu-na-protilatky-proti-koronaviru-64055026
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2455 kdy: Duben 21, 2020, 05:55:56 odpoledne »
Koronavirus útočí na cévní soustavu (konkrétně obal cév- endotel) a tím způsobuje problémy s cirkulací krve, což může vézt až k selhání orgánů.
Právě kvůli tomu mají pacienti problémy s dalšími vnitřními orgány- ledviny, srdce, střeva a jiné.
Kvůli problémům s krevní cirkulací umírá více kuřáků, pacientů s žilními onemocněními,obezitou, kardiovaskulárními chorobami a vysokým tlakem.
Výzkumníci doporučují důkladné léčení kardiovaskulárních chorob.

https://www.scmp.com/news/china/science/article/3080750/coronavirus-attacks-lining-blood-vessels-all-over-body-swiss

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: epidemie
« Odpověď #2456 kdy: Duben 21, 2020, 06:50:58 odpoledne »
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2457 kdy: Duben 22, 2020, 07:31:07 dopoledne »
iRozhlas přináší zajímavý přepis některých pasáží velmi otevřeného rozhovoru šéfa ÚZIS Ladislava Duška s poslanci zdravotního výboru PSP ČR.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-ladislav-dusek-promoreni-testovani-zdravotnicky-vybor-hobbymarkety_2004211651_kno

Má argumenty pro promořování i proti a říká je z pohledu statistika. Jen mi trochu chybí ten pohled, že protilátky se netvoří všem a zřejmě mizí rychleji, než bychom si přáli. Pak by promořování ve výsledku nic moc pozitivního nepřineslo, protože stádní imunita by stejně nenastala. A to ještě pomíjím, že nikdo neví, zda se ten virus nechová podobně jako herpes simplex (opar), který máte po celý život, jen o dost drsnější, když vystrčí růžky. I takové náznaky už byly publikovány.

-----
A ještě ze Španělska, kde mají problém s vadnými maskami z Číny:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/spanelsko-koronavirus-masky-cina-zdravotnici-lekari-garry-galaxy_2004212207_tkr

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: epidemie
« Odpověď #2458 kdy: Duben 22, 2020, 08:34:01 dopoledne »
Jeden z mých nejbližších onemocněl, už je zdráv.
Dobromilo díky za informaci, je cenná od někoho, kdo se s tím přímo setkal. A zdroj nákazy znáte?

Právě, že vůbec ne. Nikam necestujeme, nechodili jsme do restaurací ani do nákupních center. V podstatě jsme pendlovali práce - byt - domek. Semtam nákup v potravinách.
Spekulujeme, že buď je to od člena rodiny, který má onkologické onemocnění, který trávil dost času po vyšetřeních nebo od kolegyně z práce, která byla koncem února tzv. nachlazená. Ale dnes už to asi nezjistíme. A nějak to neřešíme, jsme rádi, že to proběhlo alespoň tak a my jsme se s tím potkali a nic zásadního se nestalo.

Jsem přesvědčená, že základem je dobrá imunita a na té je potřeba pracovat....proto vzhůru do přírody na bršlici, ptačinec a popenec...u nás ještě i medvědí česnek. ;)

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2459 kdy: Duben 23, 2020, 07:24:39 dopoledne »
Běžně irozhlasové podcasty neposlouchám, ale tentokrát jsem udělal vyjímku. Docela pěkně rozebírají, co vlastně znamená ta velmi otevřená řeč šéfa ÚZIS Ladislava Duška, především z hlediska přístupu veřejnosti k datům a srovnávají náš spíše neotevřený přístup se Slovenskem, které data dává k dispozici v mnohem širší míře.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/podcast-vinohradska-12-koronavirus-vlada-data_2004230600_miz

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2460 kdy: Duben 23, 2020, 12:26:16 odpoledne »
Čtyři opatření proti koronaviru jsou nezákonná. Soud je zrušil

Vláda má podle soudu do 27. dubna čas, aby opatření omezující volný pohyb, maloobchod a služby přijala v zákonné formě, tedy jako krizové opatření.


https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3082433-ctyri-opatreni-proti-koronaviru-jsou-nezakonna-soud-je-zrusil

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2461 kdy: Duben 24, 2020, 08:11:27 dopoledne »
Čísla jdou dolů  :D

Po nočním jednání vlády se toho hodně mění:
- nově je možné se venku scházet až po 10 lidech
- vláda požádá o prodloužení nouzového stavu do 25. května (předpokládám že ANO si splnilo PR a pak si uvědomili, že by nebyli schopni řešit nákupy a distribuci materiálu nebo také (doufám) zadávat zakázky přímo českým firmám)
- uvolňování bude o 14 dní urychleno
- výuka na VŠ může pokračovat od 27. dubna - EDIT: V omezeném režimu, detaily asi dle školy
- lázně budou moci příjímat klienty
- nemocnice mohou snížit počet vyhrazených lůžek na 10 na 100tis. obyvatel
- cesty za hranice jsou možné, jen je třeba při návratu počítat s testem nebo karanténou
- pendleři budou moci opět za hranice, ale každých 14 dní musí být testováni. Podobně přeshraniční studenti

Více v článku:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/muzete-za-hranice-oznamila-vlada-jak-dal-promenila-zivot-v-cesku-102060

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2462 kdy: Duben 24, 2020, 01:45:15 odpoledne »
Trump ve své neomezené osvícenosti navrhl vstřikovat pacientům dezinfekci a vystavovat je silnému světlu  :"no":

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/koronavirus-usa-trump-teplo-slunce-vlhkost_2004240658_pj

Obávám se o život minimálně několika republikánů, kteří mohou chtít jeho slova experimentálně dokázat  ;)

Ale zase to vypadá, že léto světu pravdu pomůže  :)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2463 kdy: Duben 25, 2020, 02:21:59 odpoledne »

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #2464 kdy: Duben 25, 2020, 03:56:03 odpoledne »
Ukázka z německého dokumentárního filmu Trust WHO od Lilian Franck.

https://youtu.be/vGtFii0oD4o

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2465 kdy: Duben 26, 2020, 11:28:55 dopoledne »
Nevím zda to lovím z hlavy správně, ale problémy s žádným nebo minimálním zdravotním pojištěním má zhruba 1/3 Američanů....z toho asi 1/10 nemá vůbec nic.

To číslo zhruba odpovídá. Teď navíc nepojištěných přibylo a ještě hodně přibude, protože za spoustu američanů platí pojištění zaměstnavatel. Zaměstnavatelé taky často hradí pojištění nezletilým potomkům.
Pro spoustu američanů platí rovnice ztráta práce= ztráta zdravotního pojištění pro celou rodinu a neschopnost platit léky a lékaře.

Mluvil jsem se známými z Bostonu, stát Massachusetts. A je to jinak.

Testy na SARS-Cov-2 se dělají všem a platí to stát. Kdo onemocní COVID-19 jeho léčení platí opět stát. Ze zdravotního pojištění se nic nemusí platit.

V Bostonu byla epidemie, ale už je klid. Známí nedělali a nedělají žádné opatření, žijí úplně normálně bez omezení. Občas jezdí do New Yorku. O úmrtích v New Yorku říkají, že se to převážně týká chudších tlustých černochů, feťáků a bezdomovců, nemají z toho žádný velký strach. Vadí jim státní zákazy, protože to ničí hodně lidem jich džob.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2466 kdy: Duben 26, 2020, 11:31:25 dopoledne »
Samotáři, Praha je sice nejvíc nakažená, ale je to dané koncentrací lidí. Určitě se tam můžeš nakazit v MHD častěji, než my sedláci při sázení stromků v lese.  :christmas:
Ale i tak je tam těch nemocných nějaké jedno promile obyvatel, tedy jeden z tisíce. Ten, kdo nemusí jezdit metrem, tak i tam má slušnou šanci tomu uniknout. Jsem zvědavý na výsledky toho plošného testování na protilátky.

Metro jezdí ve špičkách docela plné. Dvoumetrové rozestupy nejdou reálně dodržet. Když sedíš, dotýkáš se člověka sedícího vedle. Setkání do 15 minut, to jsou obvykle tři zastávky metra, tak dlouho jede téměř každý. Při výstupu se lidé hromadí. V jednom vlaku klidně tisíc lidí cestuje. A přesto se nákaza nešíří.

V Německu dokonce vyšla epidemiologická studie, kde autor tvrdí, že není zaznamenaný případ, kdy by se člověk nakazil na ulici nebo v dopravním prostředku. Lidé se nakazí od blízkých osob a v rodině. Ale tato studie je kritizovaná.

Jestli ve věci nakažlivosti jen nepodléháme zprávám od vlády a z médií.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2467 kdy: Duben 26, 2020, 11:35:20 dopoledne »
Ale abych neházel všechna média do jednoho pytle.

Například časopis Reflex od samého začátku epidemie čínského viru píše, že to není tak hrozné, jak všichni říkají. Dokládají to články, reportážemi z nemocnic, rozhovory s odborníky. Spíše se obávají důsledků všechmožných zákazů kvůli epidemii na celou společnost a hospodářství. Je to už páté číslo v řadě, názor nemění. Podobně píše i týdeník Echo.

V posledním čísle časopisu Reflex vyšel velký článek o koronaviru od prof. Koláře a MUDr. Jaroslava Svobody (uznávaný imunolog), kde se zabývají všemi věcmi souvisejícími s epidemií.
Rozlišují, v jaké zemi má epidemie jaké následky a proč. V západní Evropě převládají rasy asi tří haplotypů. Ale u nás převládají lidé odlišných dvou haplotypů. Podobné složení obyvatel jako u nás má část Německa na východ od Rýna, Rakousko, Polsko, Slovenskou a některé severské země. V těchto zemích není epidemie žádná hrůza.
Jsou proti plošné karanténě. Chytrá karanténa neublíží, ale nic nevyřeší. Jsou pro cílená opatření na ochranu rizikových skupin. Což nejsou všichni staří lidé, spíše nemocní lidé hlavně s vysokým krevním tlakem (kardiovaskulární onemocnění), cukrovkou a obezitou. Podle nich na COVID-19 ještě nezemřel žádný zdravý člověk.
Hodně se zabývají imunitou, která je podle nich řešením epidemie. Je více druhů lymfocytů (bílé krvinky). Jeden druh je řídící, a když se setká s novou nemocí, vytvoří se na jeho povrchu specifický receptor, který konkrétní nemoc doživotně pozná. Proto nejsou důležité protilátky, ale to, aby se člověk setkal s nemocí COVID-19, protože potom už ji trvale pozná a imunitní systém správně zareaguje.
Hodně to zjednodušuji, spoustu zajímavých věcí jsem vynechal, článek stojí za přečtení.

Jen na ukázku, čím se článek zabývá, dávám odkaz na bytový seminář s dr. Svobodou
https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/100930/vymytit-virus-z-populace-nejde-a-chytra-karantena-neni-reseni-klicem-je-imunita-rika-cesky-dr-house.html
kde také mluví o imunitě podobně jako v článku.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2468 kdy: Duben 26, 2020, 11:38:13 dopoledne »
Předběžné výsledky v Litovli, co tam měli ostrou karanténu: promořenost 0% (uslyšíte v cca 1:30)
https://www.youtube.com/watch?v=e01uUoAm2RI

Offline surv42

  • ***
  • Příspěvků: 36
Re: epidemie
« Odpověď #2469 kdy: Duben 26, 2020, 11:43:22 dopoledne »
pokud tvrdí, že na covid neumřel ještě žádný zdravý člověk, pak lžou. i u nás už zemřel zdravý 44 letý muž. https://www.aazdravi.cz/mel-parametry-hruzy-popsala-sestra-posledni-chvile-44leteho-pacienta-ktery-zemrel-covid-19/ , a to vím jistě, nechci říct od koho, ale tohle bohužel pravda je.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2470 kdy: Duben 26, 2020, 01:12:16 odpoledne »
Chytrá karanténa neublíží, ale nic nevyřeší. Jsou pro cílená opatření na ochranu rizikových skupin. Což nejsou všichni staří lidé, spíše nemocní lidé hlavně s vysokým krevním tlakem (kardiovaskulární onemocnění), cukrovkou a obezitou. Podle nich na COVID-19 ještě nezemřel žádný zdravý člověk.

Jak by se ta cílená opatření prováděla? Podobně nemocní jsou v mnoha rodinach. Taky epidemie na mnoha připadech ukázala, že spousta lidí ani neví o svém onemocnění a tito lidé jsou pak mezi těžkými případy či obětmi koronaviru a jsou vykazování na začátku jako zdraví. Pro tyto lidi je nejlepšim řešenim oddálit co nejvíc čas kdy se nakazí. Pak je šance že bude účinná léčba či lék či vakcína.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2471 kdy: Duben 27, 2020, 03:13:56 odpoledne »
Pozitivnímu trendu ve zbytku republiky se začíná trochu vymykat okres Cheb.:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/narust-o-42-pripadu-za-tyden-virus-se-ted-rychle-siri-po-chebsku-102676

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2472 kdy: Duben 27, 2020, 03:59:13 odpoledne »
Do chytré karantény se chtějí zapojit i kriminalisté.

https://www.patriotmagazin.cz/do-chytre-karanteny-se-zapoji-i-kriminaliste-vedi-jak-si-vzpomenout-s-kym-jste-se-potkali

Takže ta data bude mít k dispozici i policie - o čemž se celou dobu usilovně mlžilo. Tak se schválně zamyslete, jak dlouho trvala "válka proti terrorismu", včetně těch opatření (která nezrušili).

Stát extrémně usilovně pracuje na sledovacích systémech. To "mýtné" bylo velice rychle zapomenuto, ale jen mediálně. Udělalo se nové výběrové řízení a ten systém bude, pěkně pod rouškou koronaviru. Represivním složkám se ale ani nesnilo, že to budou moci rozjet ještě o level výš. Pro ně je koronavirus darem z nebes.

Ten svět po koronaviru bude opravdu jiný. O hodně. Sledování a kreditový systém, který "zkoušejí v Číně", bude u nás zaveden mnohem rychleji a bude mnohem tvrdší, než si dovedeme představit.

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #2473 kdy: Duben 27, 2020, 04:28:09 odpoledne »
Patent WO2020060606

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2474 kdy: Duben 27, 2020, 06:12:35 odpoledne »
Prosím někoho s příslušnou pravomocí vytvořit nové Pámelníkovo téma s názvem 2020060606.
Bude o čem diskutovat.
Akce Covid zřejmě byla jen přípravný čajíček.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2475 kdy: Duben 27, 2020, 06:31:26 odpoledne »
Nebyla. Jde o tzv. "Implantable quantum-dot vaccination record capsules and ID2020".
Je v tom hromady peněz a je to provázané i s "microchip birth control".

Je to úplné peklo. Do několika let to je tady a začne to možná už letos, vakcinací proti Covid-19.

Počteníčko třebas tady i s odkazy: https://biohackinfo.com/news-microsoft-patent-wo2020060606-human-biometrics-crypto-mining/

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2476 kdy: Duben 27, 2020, 06:59:42 odpoledne »
Microchip birth cotrol - tj "mikročipová antikoncepce" je technologicky vyspělejší verze už existujícího antikoncepčního implantátu. Výroba je zatím ve skluzu, mělo to být na trhu už v roce 2018.
https://www.huffpost.com/entry/wireless-birth-control_n_5568336

Antikoncepční implantát je jednoduchá tyčinka, která na pět let zabraňuje otěhotnění. Používá se hlavně v afrických zemích, protože je neskutečně levná. Vlády afrických států je v rámci programů kontroly porodnosti dotují, takže mnohdy stojí kolem cca 5 dolarů nebo je rozdávají chudým ženám zadarmo.
https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-implant-implanon

Jinak trochu pozor na slovíčka, birth control sice v doslovném překladu znamená kontrola porodnosti, označují se tak ale jakékoliv antikoncepční prostředky - většinou orální hormonální antikoncepce nebo kondomy.

Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: epidemie
« Odpověď #2477 kdy: Duben 27, 2020, 08:12:41 odpoledne »
Pozitivnímu trendu ve zbytku republiky se začíná trochu vymykat okres Cheb.:
Jsme trochu zvláštní okres v tom, že se skládá ze tří víceméně samostatných částí -Ašska, Chebu a Mariánskolázeňska, ještě nedávno v každé oblasti byla vlastní nemocnice, v Aši byla zrušena. Je tu hodně pendlerů, vietnamská komunita a přeshraniční trestná činnost.

Carpe diem.

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: epidemie
« Odpověď #2478 kdy: Duben 27, 2020, 08:24:57 odpoledne »

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2479 kdy: Duben 28, 2020, 02:30:34 dopoledne »
@chinalady - nitroděložní tělísko a mikrochip v těle, který najednou nemusíš být schopna ovládat, tedy ani otěhotnět, pokud nejsi "dobrá občanka," je dost rozdíl. Osobně neznám kus hardware, který nemá backdoor, nejde hacknout a nebo nejde dostat pod kontrolu z příkazu vlády.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2480 kdy: Duben 28, 2020, 09:31:31 dopoledne »
@chinalady - nitroděložní tělísko a mikrochip v těle, který najednou nemusíš být schopna ovládat, tedy ani otěhotnět, pokud nejsi "dobrá občanka," je dost rozdíl. Osobně neznám kus hardware, který nemá backdoor, nejde hacknout a nebo nejde dostat pod kontrolu z příkazu vlády.
O tom se hodně mluvilo už před lety, kdy se diskutovalo o možných hackerech,zneužití k eugenice a o tom, co se stane když ten ovladač od čipu někdo ukradne. Strhla se kolem toho taková bouře, že od toho dost vědců a výzkumných ústavů dalo ruce pryč.
Navíc hlad po super levné bezstarostné antikoncepci utišil implantát, takže už o mikročip nejspíš nebude moc velký zájem.

Tady s tímhle tím pořád narážíme na téma zneužití potencionálně užitečných technologií.
Tak například hlasoví asistenti propojení s domem, kdy stačí říct a otevřou se okna, zatopí se, napustí se vana atd. by byli zázrak pro postižené nebo hodně staré lidi se špatnou pohyblivostí. Chytrá lednička, která řekne kolik zbývá mléka nebo kdy vyprší trvanlivost, by hodně pomohla slepcům a slabozrakým.

Všechny tyhle technologie už existují - a jsou z nich štěnice nasazené do domu, s potencionální šílenou možností zneužití. Navíc snadno hacknutelné.
Tady máte příklad: hacknutá kamera Ring v dětském pokoji, kdy hacker začal mluvit na malou holčičku. Video není pro slabé povahy.
https://www.theguardian.com/technology/2019/dec/13/ring-hackers-reportedly-watching-talking-strangers-in-home-cameras
https://www.buzzfeednews.com/article/briannasacks/ring-camera-hack-stranger-speaks-to-girl

Navrhuji přesunutí této konverzace do jiného vlákna.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2481 kdy: Květen 09, 2020, 01:46:12 odpoledne »

Offline surv42

  • ***
  • Příspěvků: 36
Re: epidemie
« Odpověď #2482 kdy: Květen 09, 2020, 05:19:33 odpoledne »
my nákup pořád ještě dezinfikujeme. co se nedává do ledničky nechávám 14 dní v karanténě mimo dosah dětí. ale nakupujeme jen 1 za měsíc a necháváme si nákup dovážet celkem neznámým velkoobchodem potravin.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2483 kdy: Květen 11, 2020, 10:49:32 dopoledne »
Karanténa 14 dní u nákupu je zbytečná naprosto stačí 72h....doba přežití viru na příznivém povrchu plast, papír....já to stříknu obvyhle desinfekcí, nechám 24h a pak uložím. Tohle udělám večer, takže ráno už je to nejmíň 30h a riziko přenosu je minimální. Navíc podle spotřeby mýdla si naše rodina myje ruce cca 2-3 častěji nežli dříve....zvláště děti se naučili mýt si ruce i po tom co si hrají s hračkami. Dříve to bylo jen před jídle, po hraní se zvířaty a po po příchodu domů....


Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2485 kdy: Květen 12, 2020, 07:40:42 odpoledne »
Oficiální matematický model pandemie:

https://www.pirati.cz/assets/pdf/uzis-informace.pdf

Pokud to dobře čtu. Může to někdo další zkontrolovat?

Na podzim, při středním riziku kumulativně 2.000.000 symptomatických případů.
Při vysoce rizikovém 4 miliony osob.

Pri středním riziku vrchol v listopadu (to jsou naše druhé vlny - odhady, co tady zazněly)
Při vysoce rizikovém, vrchol už na přelomu srpna a září.

Ten model je vůči pozorovaným případům nečekaně přesný. Reálné R týden zpátky je R = 1,5

Prymula opatrně řekl, že možná se po létě k rouškám vrátíme. Podle dosud nepotvrzených informací, Praha nařídila vedení jednotlivých městských částí "připravit se na druhou vlnu".


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2486 kdy: Květen 13, 2020, 11:47:10 dopoledne »
Ta data jsou pro mne přesvědčivá, interpretace správná, je dobré, že modely jsou průběžně rekalibrovány podle reálných dat. Hospodářství rozvolnění potřebuje, ale vysoce rizikové prostředí bych dále udržoval omezené....podle mě je třeba vhodné nosit roušky v nákupních centrech, kinech, je třeba přeorganizovat sezení lidí v jídelnách...dopravní prostředky rovněž....Jako oko bych hlídal klíčový zdravotní personál...stálé pracovní skupiny a náhradní tým pokud by jeden musel do karantény. Populace podle plošného testování promořená není....plošně má protilátky necelé procento populace...zoufale málo...takže druhá vlna je vysoce pravděpodobná...vakcinace stále plošně není dostupná. Není třeba aby lidé nosili roušky v parcích a pokud v dohledu nikdo není...ale je třeba vytrvalost. Jinak jsme podlomili hospodářství zbytečně a co jsme zachránili zase ztratíme. Ta Prymulova opatrnost je na místě....politickům už otrnulo nebo si přihřívají polívčičku a vylepšují PR skore....slibované dotace jsou v reálu fikcí a kdo by na ně spoléhal a je malou firmou neno živnostníkem asi by zkrachoval....Ale Češi si opět našli svá řešení politikům navzdory....kadeřnice mě ostříhá mimo provozovnu, automechanik má vrata servisu zavřená, ale auto mu předáte na parkovišti před obchoďákem a on si jej odveze a udělá....a platí se keš....když se zeptáte zda si půjde pro podporu...než bych vyplňoval ta lejstra a čekal...raději udělám pár autáků načerno...budu dělat to co umím  alidi vědí, že dělám dobře...mě živí důvěra klientů ne záchrana od politiků....když nevykážu zisk, neplatím daně, a uživí mě méně klientů...trochu se uskromním a nějak to přežiju.....

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #2487 kdy: Květen 14, 2020, 10:30:29 dopoledne »
Kamarád chytil covid. Člověk by řekl že v dnešní době už budou testovat rychleji. Realitaje ovšem jiná. Téměř týden v horečkách než přesvědčil doktorku ať ho pošle na testy.  ;D
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2488 kdy: Květen 14, 2020, 05:40:22 odpoledne »
Klídek, vždyť jiné laboratoře to samé dělají ne za 3.000, ale za 1.300 Kč P:-/.

Přece i ve státě, který je řízen jako něčí soukromá firma, "určitě" řádně funguje ÚOHS, ne?
 
Přece v post-koronavirové době už není možné(?), aby prominentní laboratoř přednostně dělala rozbory za 3.000, když jiná je dělá za cca 1.300, ne?

Nebo se - sakra - zase mýlím?

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #2489 kdy: Květen 14, 2020, 06:08:46 odpoledne »
Mno. To je doktorce celkem šumák. Z její kapsy ty peníze nejdou. Pokud je tato praxe běžná, tak za tím spíš vidím snahu o manipulaci s daty.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #2490 kdy: Květen 18, 2020, 09:18:05 dopoledne »

Offline Country men

  • ***
  • Příspěvků: 56
  • PŘIPRAVEN VŽDY A NA VŠE
Re: epidemie
« Odpověď #2491 kdy: Květen 18, 2020, 10:11:13 dopoledne »
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vyrobili-nanorousky-kritizoval-vladu-a-ted-ho-ceka-kontrola-z-bernaku-106078#seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=rX0HhLjSO93-202005152302&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=

To jen tak pro info jak si vlada jedne strany predstavuje hentu podporu podnikani, kdyz jsme teda v tej krizi.

Tak nevím, já jsem s podporou podnikání naši vlády a strany :-)  spokojený. A vzhledem k tomu, že šéfová financí prohlásila, že podpora bude možná až do srpna 2020 tak je snad budu i v dalším kole volit.

Offline Xarylka

  • ***
  • Příspěvků: 61
Re: epidemie
« Odpověď #2492 kdy: Květen 19, 2020, 09:39:07 dopoledne »

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: epidemie
« Odpověď #2493 kdy: Květen 19, 2020, 10:38:20 dopoledne »
A z toho je skoro polovina případů z Dolu Darkov, kde se při drbání ve sprše nakazilo 53 havířů.
Je dobré si ta čísla rozklíčovat a nepropadat panice na první dobrou (pokud nejste voliči Agrofertu, to je naopak panika vysoce žádoucí).

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2494 kdy: Květen 26, 2020, 09:14:09 odpoledne »
Pár "ohromujících" čísel korunujících i zde proběhlou diskuzi, k datu 26.5.2020:

315 lidí v ČR ofiko zemřelo na koronu, viz:
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/umrti-zpusobene-koronavirem-v-cr-40317838

Za stejnou dobu zemřelo celkem skoro 21 000 občanů na jiná onemocnění a stářím s jinými diagnózami. Máme za tu dobu asi 18 750 nových případů zhoubných nádorů čili rakoviny a přes 6 800 pacientů na rakovinu zemřelo, viz : 
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/covid-ma-jen-obri-reklamu-neni-to-mor-varuje-predni-cesky-onkolog-107132#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id




Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #2495 kdy: Květen 26, 2020, 09:19:53 odpoledne »
Přesně z toho důvodu od začátku tvrdím že jsme národ debilů když řešíme takový pseudoproblém a uměle si zaděláváme na mnohem horší problémy.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2496 kdy: Květen 27, 2020, 07:16:06 dopoledne »
Díváte se na to obrácenou logikou. Tvrzení, že kvůli takovému poměru, bylo zbytečné se jakkoli omezovat, nepovažuji za logické. To nízké číslo není vyšší právě díky provedeným opatřením. Si to srovnejte se státy, které nezasáhly tak brzy.

Takto se to jeví, jako směšně nízké číslo, kvůli kterému se dělala velká omezení. Ale právě ta velká omezení se dělala, aby to číslo bylo nízké. Kdyby se nezavedla včas, mohli jsme dopadnout třeba jako podobně velká (počtem obyvatel) Belgie - 57455 odhalených případů a 9334 mrtvých

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/belgium/

Jsem sakra rád, že tu máme ten poměr 315/21000 a ne 9334/21000, který být klidně mohl.

Offline surv42

  • ***
  • Příspěvků: 36
Re: epidemie
« Odpověď #2497 kdy: Květen 27, 2020, 08:53:08 dopoledne »
byla jsem po 3 měsících nakupovat v penny před zavíračkou (v polomasce), takže v obchodě i se 2 zaměstnanci bylo 7 lidí, z toho 3 se ke mně museli přihrnout asi na půl metru a jeden měl potřebu mě poučovat, že se v tom mléku budu asi koupat, ale pak si sám přikoupil ještě 12 kousků. pokladní neměl rukavice, takže mi všechno ošmatal. tak si myslím, že dřív než za 2 měsíce zas nakupovat nepůjdu. jinak ceny základních potravin stejné jako před covidem.

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: epidemie
« Odpověď #2498 kdy: Květen 27, 2020, 12:45:04 odpoledne »
Pár "ohromujících" čísel korunujících i zde proběhlou diskuzi, k datu 26.5.2020
A z těch zmiňovaných 317 umrlých byla u 190 z nich jiná příčina (60 % z celkového počtu). Viz: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/covid-19-koronavirus-obeti-priciny-umrti-ladislav-dusek_2005261803_zit
Už to tak vypadá, že zásah meteoritem mezi světla bude pravděpodobnější, než tahle čínská rýmečka.

Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: epidemie
« Odpověď #2499 kdy: Květen 28, 2020, 08:21:11 dopoledne »
Zajímalo by mě, co vás déle praktikující epidemie naučila pokud jde o připravenost nebo nepřipravenost.
Carpe diem.