Autor Téma: epidemie  (Přečteno 255580 krát)

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2200 kdy: Březen 27, 2020, 09:34:03 odpoledne »
OK, ale původně otázka zněla, zda i v autě nosit respirátor/roušku.
Za mě: bohužel ano.
A Ty?

Offline mandrinka

  • ***
  • Příspěvků: 4
Re: epidemie
« Odpověď #2201 kdy: Březen 27, 2020, 09:42:46 odpoledne »
Z hlediska prava je prostor auta soukromy. Takze nic na obliceji byt nemusi. Ale osobne bych se rozhodoval podle rozumu. Sam bych v aute rousku ani respirator nemel. S nekym, pokud by to bylo v rodine, tak rousku a s cizim respirator.
Jinak si myslim, ze tahle nemoc az zas tak o imunite neni. Z hlediska smrtnosti tam je velke cislo u hypertenze. Zatimco onkologicka onemocneni, kde je imunita narusena, maji vyrazne mensi smrtnost. Je otazkou, co se mysli tou hypertenzi. Ja se domnivam, ze jsou to pacienti se zalecenou hypertenzi, coz je neco jineho nez nelecena hypertenze. Od urciteho veku ma hypertenzi skoro kazdy a dnes ji maji i dost mladi lidi. Z toho mi plyne, ze ten velky podil fatalit u hypertenze neni dan samotnou hypertenzi ale, jak uz se objevuje, pouzivanymi leky ace blokatory a jejich pusobenim v plicich.

Nalim

  • Host

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2203 kdy: Březen 27, 2020, 11:22:44 odpoledne »
Ministerstvo změnilo podmínky testování na COVID-19. Stačí buď horečka nad 37,5 stupně, suchý kašel, nebo dušnost. Test může doporučit i plicní lékař.

Pro kontakt zdravotníků s pacienty s nemocí COVID-19 stačí podle doporučení ministerstva zdravotnictví většinou respirátor střední třídy FFP2. Nejvyšší třída ochrany FFP3 je třeba při procedurách, kde vzniká aerosol, například při zavádění dýchací podpory. Měli by je používat také pracovníci infekčních klinik, urgentních příjmů nebo zdravotnické záchranné služby, uvedlo ministerstvo.

Jo, ministr nařídil, že viry skrz FFP2 neprojdou, tak to od teď bude platit  ::) - jasně, lepší něco, než nic, ale aby to pak nevedlo k pocitu falešného bezpečí

Slovensko po zvýšení počtu prováděných testů na koronavirus odhalilo více nakažených, ve čtvrtek přibylo 43 nově zjištěných infikovaných. Celkově má pětimilionové Slovensko 269 potvrzených případů infekce, jedna osoba je v kritickém stavu.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem překonal v Rakousku hranici 7000. Za posledních 24 hodin přibylo více než tisíc nových případů. Obětí v Rakousku si nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, vyžádala už 58.


A ještě článek o Maďarsku, už jsem to tu uváděla dřív, tady je to lépe zpracované:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/neplette-se-do-toho-vzkazuje-orban-vysvetlujeme-jak-chce-posilit-moc-95790
ČT 24, Český rozhlas, Deník N

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2204 kdy: Březen 27, 2020, 11:27:35 odpoledne »
A ještě Itálie:
Připadá vám, že je v Itálii hodně mrtvých? Tak si to vynásobte čtyřikrát a pravděpodobně to bude přesnější.

Výcuc z dnešního článku Deníku N
Neprovádí se masové testování starých lidí, kteří zemřeli doma nebo v domovech důchodců.
Nembro je město v severní Itálii, asi 60 kilometrů od Milána. Žije tam asi dvanáct tisíc obyvatel. Tato obec patří mezi nejpostiženější místa v zemi. Oficiálně zde na Covid-19 zemřelo 31 lidí. Jak však napsali starosta města Claudio Cancelli a šéf místního zdravotního střediska Luca Foresta, celkem zde letos od ledna napočítali až 158 úmrtí.
Zemřelo asi jedno procento celé populace. V běžném roce ve stejnou dobu to bývá 35 mrtvých. Znamená to, že letošní odchylka od normálu je 123 mrtvých. Oficiálně má však Nembro pouze 31 zemřelých na Covid-19.
„Rozdíl je tak obrovský, že se nedá vysvětlit pouze statistickou odchylkou,“ napsali v článku. Předpokládají, že i další „záhadní mrtví“ podlehli koronaviru SARS-CoV-2. Skutečný počet obětí tak podle nich může být v Nembru čtyřikrát vyšší, než se oficiálně uvádí.
Stejnou metodou zjišťovali počet úmrtí v dalších třech městech. V Cernusco sul Naviglio a Pesaru může být počet skutečných obětí koronaviru dokonce 6,1× vyšší, než se oficiálně uvádí. Ve více než stotisícovém Bergamu je podle nich obětí od začátku roku až 10,4× více, než uvádí oficiální statistika.
„Čísla z Nembra naznačují, že musíme vzít oficiální počty mrtvých a vynásobit je alespoň čtyřikrát, abychom znali skutečný dopad Covid-19 na Itálii,“ dodali.


Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: epidemie
« Odpověď #2205 kdy: Březen 28, 2020, 12:57:45 dopoledne »
Už celkem 46 lidí nakažených koronavirem má Liberecký kraj v pátek odpoledne. Jen během pátku přibylo dalších dvanáct lidí. Nejvíce nakažených je na Liberecku.

Okres Liberec má 21 nemocných (+6 lidí), okres Jablonec nad Nisou 13 (+4), okres Česká Lípa 2 (+1) a okres Semily 10 (+1) osob.

V České republice je celkem 2 062 osob s prokázanou nákazou, 10 vyléčených osob a 9 obětí. Celkem provedeno 31 127 testů. Údaje jsou z pátečního rána.

Většina nemocných z Libereckého kraje se léčí doma. V Krajské nemocnici Liberec leží jen tři nemocní, jeden na ARO a dva na infekčním oddělení. „Jednoho pacienta jsme mohli propustit do domácího léčení," dodal mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Podle informací z Krajské hygienické stanice v Liberci bylo zatím na nový typ koronaviru v kraji testováno 692 lidí, v karanténě je na základě rozhodnutí hygieniků deset lidí a u dalších bezmála 4000 karanténu uložili lékaři.


Nevěřte všemu co píšou na https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 , jelikož když se proklikáte na počet lidí v karanténě, tak je tam sice poslední údaj z 26.3 a to 1300, teď máme skoro 4000 z toho usuzuji, že i počty u nás v ČR jsou "záměrně" zkreslený. Liberecko bude promořené více než se zdá, protože 692 testů je opravdu málo. I zvyšující se tendence nakažených je známkou toho že skoro 14ti denní karanténa šíření nezpomaluje.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Sugar

  • ***
  • Příspěvků: 10
Re: epidemie
« Odpověď #2206 kdy: Březen 28, 2020, 04:18:20 dopoledne »
Chtěla jsem se zeptat.. sleduje někdo ty dodávky roušek, respirátorů, atd. z Číny? Nemělo jich tento týden už být miliony nebo jsem mimo? A pokud už jsou, tak kam se dodávají?

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: epidemie
« Odpověď #2207 kdy: Březen 28, 2020, 07:03:37 dopoledne »
Chtěla jsem se zeptat.. sleduje někdo ty dodávky roušek, respirátorů, atd. z Číny? Nemělo jich tento týden už být miliony nebo jsem mimo? A pokud už jsou, tak kam se dodávají?

čísla nesleduji ale vzhledem k tomu ze jsou z velke části jednorazove (spis vsechny) tak jdou na spotřebu do nemocnic hasičům policii a pod.
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2208 kdy: Březen 28, 2020, 10:31:35 dopoledne »
Tak už i kočka:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/belgie-koronavirus-nakaza-kocka-majitel-covid-19_2003280655_wei

podobné informace o mrtvých v Itálii, jako včera v Deníku N, jsou dnes i na Technetu, ještě podrobněji:
https://www.idnes.cz/technet/veda/italie-koronavirus-umrtnost-odhady.A200327_153343_veda_mla

článek o Íránu a masových hrobech viditelných z vesmíru:
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3067886-kdyz-karantena-prijde-pozde-iranci-na-pocatku-epidemie-libali-svatyne-ted-plni-masove?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Testy u nás od odběru (na který se čeká) čekají několik dalších dní „ve frontě“ v laboratořích, takže teď máme čísla nakažených před týdnem, nebo i starší – i proto se ještě víc projevuje nárůst testování, než (případný) pokles kvůli karanténě. Podrobnosti třeba v tomhle článku:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/mate-bud-koronavirus-nebo-bronchitidu-jak-je-to-s-testy-v-cesku-96180?

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: epidemie
« Odpověď #2209 kdy: Březen 28, 2020, 12:34:47 odpoledne »
Zajímavé čtení o přenašečích, vypadá to že zde máme více přenašečů než nakažených.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/na-kolik-nakazenych-se-neprislo-jeden-z-deseti-nepozna-ze-je-nemocny-96226
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2210 kdy: Březen 28, 2020, 10:33:27 odpoledne »
Šíření koronaviru může souviset se znečištěním ovzduší. Vyplývá to ze studie publikované italskými vědci, o které informoval list The Economist. Odborníci se domnívají, že virus se může přenášet i za pomoci prachových částic.

V Česku je v současnosti zhruba 250 hospitalizovaných pacientů s nákazou koronavirem, ve vážném stavu je asi 40 až 50 pacientů, informuje ministr zdravotnictví.

Armáda postavila v Ústřední vojenské nemocnici v Praze mobilní polní nemocnici. V areálu jsou nové stany, které budou sloužit jako zázemí, a několik kontejnerů, kde budou probíhat například CT vyšetření.

Ministerstva průmyslu a zahraničí odeslala do Itálie modely polomasek RP95-3D, které vytvořili výzkumníci z ČVUT. Italové si budou moci masky sami vytisknout na 3D tiskárnách.

Masky předtím byly na různých testech, aby se prokázala účinnost a také účinnost po sterilizaci. Prošly  "hold"

Podle šéfa krizového štábu Romana Prymuly je třeba změnit systém péče o seniory tak, aby se zabránilo zavlečení viru z vnějšího prostředí. Řekl, že by například personál mohl se seniory v domovech důchodců bydlet.  P:-/
A to jako na jak dlouho? Personál snad nemá své rodiny,  nárok na odpočinek v soukromí nebo třeba domácí zvířata? A co takhle kdyby personál měl trojkové respirátory, aby se nenakazil? Pracovní povinnost je jedna věc, ale to se snad týká pracovní doby, jinak by to byl pracovní tábor  "omg" Vždyť z toho těm lidem hrábne, navíc tam stejně nemají tolik místa, nebo bude personál (nejen sestry a ošetřovatelky, ale i kuchařky, uklízečky, udržbáři...) spát na zemi na chodbě, nebo kde?

Nizozemsko stahuje z nemocnic statisíce vadných respirátorů z Číny. Podle veřejnoprávní televize NOS nekvalitní ochranné pomůcky ohrožují lékaře a sestry. Čína prodala Nizozemsku 1,3 milionu kusů.

ČT 24, Deník N, Český rozhlas

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2211 kdy: Březen 29, 2020, 09:54:22 dopoledne »
Mělo by se jednat o respirátory třídy FFP2, tedy stejné, jaké jsme z Číny nakoupili i my. Holanďané uvádí, že skutečná ochrana je tak na úrovni FFP 0,8.
Rád bych věděl, jestli se u nás o tu kvalitu nakoupených ochranných prostředků také někdo zajímá.

Aha, tak to jsou ty "dvojky," o kterých naše ministerstvo prohlásilo, že jsou dostatečné pro zdravotníky pečující o nakažené a pro zubaře? Tak doufám, že to tomu viru dali písemně  P:-/

Je potreba zacit hledat na koho pujde prusvih s LDN a DD hodit...

Tak už je o jasné, zařízení nedodržela nařízené postupy  ;)
Prymula: To opatření je samozřejmě komplexní a je tam všechno. Je tam opsáno, co bylo v tom minulém, ale kdyby všechno fungovalo, tak by tam přece nedošlo k zavlečení nákazy. Proto se to asi dělalo. (Nařízení, co všechno mají dělat - větrat, měřit teplotu - mimochodem u komorbidních pacientů se podle vyjádření geriatričky horečka často u infekčních nemocí neobjevuje, protože imunitní systém nefunguje - a dodržovat hygienická opatření).
Ale jak se má personál chránit před nákazou, když do práce (konkrétně v zařízení, kde pracuje moje máma) většina zaměstnanců dojíždí MHD, a o nejen z Prahy, ale i ze středočeského kraje? Navíc přímo na místě se nevaří, jídlo se dováží z jiné budovy, takže přímo v téhle těžko mohou ovlivnit, jak to vypadá v té první. Samozřejmě funkční ochranné pomůcky (respirátory, nitrilové rukavice a pod. nemají).
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-covid-19-cesko-cr-testy-testovani-zpozdeni-roman-prymula_2003290806_ta
V článku jsou i podrobnosti o dobách testování a příčinách zdržení

Britský premiér Boris Johnson napsal dopis, v němž vyzývá občany, aby zůstali doma a pomohli tak zabránit dalšímu šíření koronaviru. List bude nyní rozeslán do všech domácností v Británii. Johnson sám se koronavirem nakazil a tráví čas v izolaci v Downing Street.
Tak doufám, že je osobně podepíše a olízne známky  ;D
Ale vážně, hlavní problém není počet lůžek a přístrojů, ale personálu. Tady je to hezky popsané, za normálních okolností je 1 sestra na jednoho pacienta, v provizorní "nemocnici" bude 25 pacientů na jednu.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jsme-v-bojovem-modu-rika-ceska-sestra-z-londynske-nemocnice-96487?

Více než 4300 newyorských policistů z NYPD muselo být odstaveno ze služby kvůli smrti detektiva, který měl koronavir. Celkem jde o 12 procent policistů z New Yorku a okolí. Už 700 členů NYPD je nakažených a tři po nákaze zemřeli

Deník N, Český rozhlas

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2212 kdy: Březen 29, 2020, 10:11:27 dopoledne »
Tak to tu máme.....koronavirus se dostal do kumunit seniorů, které vláda velkohubě slibovala chránit....a zdravotníkům nedodala včas a dost potřebné vybyvení....Důsledkem je nákaza nejohroženější skupiny osob a v pokračujícím čase pak zbytečná úmrtí....ředitelé hospiců, LDN....se vymezují...ono je lehké nařizovast co máte dělat, ale jak to máte dělat s holýma rukama už jim nikdo neřekne...Takže se popírá před veřejností nepřijemná realita a masmédia a tiskovky se zneužívají k lakování narůžovo....Respirátorů je dost, lidí je dost, není pravda....
Je nepradvěpodobné, že by si ministryně a ministři dobrovolně podřezávali větev....je jednoduší odvolat ředitele daného zařízení....jenže v podobném duchu se vyjadřuje i Šmucler a bývalý ministr zdravotnictví a současný ředitel Motola Ludvík....vláda nás nechala na holičkách, improvizuje se.....Neboli lidé jsou přepracovaní, unavení, ve stresu z nenacvičené situace, dělají s nedostatečným vybavením a v důsledku toho prostě vznikají chyby....budou obětní běránci, ale ti to nezachrání. Nevýhodou oněch ministrů je, že za sebou nechávají zřetelnou mediální stopu, která je snadno usvědčuje z jejich nepravd.....a každý, komu to stojí za trochu námahy s hledáním se o tom může přesvědčit.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2213 kdy: Březen 29, 2020, 11:09:42 dopoledne »
Sakra, vždyť Apríl bude až ve středu:

@AndrejBabis
Mr. President @realDonaldTrump, try tackling virus the Czech way. Wearing a simple cloth mask, decreases the spread of the virus by 80 %! Czech Republic has made it OBLIGATORY for its citizens to wear a mask in the public. Pls retweet. God bless America!
https://youtu.be/HhNo_IOPOtU

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babis-radi-trumpovi-s-koronavirem-pomohou-vam-rousky-40318472?seq_no=3&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Offline Sugar

  • ***
  • Příspěvků: 10
Re: epidemie
« Odpověď #2214 kdy: Březen 29, 2020, 01:08:25 odpoledne »
Tak v pondělí skončí karanténa pro Litovelsko a Uničovsko, takže v Olomouckým kraji se to ještě asi rozjede ...

Offline Wolverine

  • ***
  • Příspěvků: 55
Re: epidemie
« Odpověď #2215 kdy: Březen 29, 2020, 04:00:04 odpoledne »
Tak v pondělí skončí karanténa pro Litovelsko a Uničovsko, takže v Olomouckým kraji se to ještě asi rozjede ...

Toho bych se nebál, tam je protestovaných lidí jako nikde v týhle republice. Navíc přísná karanténa taky měla nějaký efekt. Myslím že momentálně je to nejbezpečnější oblast v zemi  :D

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: epidemie
« Odpověď #2216 kdy: Březen 29, 2020, 04:23:31 odpoledne »
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2217 kdy: Březen 29, 2020, 05:50:24 odpoledne »
Goof: Dík za odemčení.
Sice mám jiný názor (zprávy, co prosakují z Íránu, kde je populace mladší, než v Evropě, nejsou hezké), ale je dobré naslouchat i jiným argumentům.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2218 kdy: Březen 30, 2020, 09:36:58 dopoledne »
Vzduch nad Evropou je mnohem čistší než před rokem. Ukázaly to snímky Evropské kosmické agentury. :) Oproti loňskému březnu klesly hodnoty oxidu dusičitého, který produkují především průmyslové závody a motorová vozidla.

Ruští lékaři upozorňují na vysoký podíl mladších lidí s koronavirem na plicních ventilacích v Moskvě. Ze všech nemocných, kteří museli být na přístroj napojeni, je 40 procent mladších čtyřiceti let.

Nejméně 40 tisíc lidí musí v Indii do karantény poté, kteří se setkali s knězem nakaženým koronavirem. Baldev Singh po návštěvě Německa a přestupu v Itálii nezůstal v nařízené karanténě a šířil nemoc.


ČR má po dnešku první oběť z řad zdravotníků. Novému typu koronaviru podlehla zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice. (Neověřené zpráva je, že jí bylo 48.)
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-covid-19-cesko-pandemie-umrti-zdravotni-sestra-thomayerova-nemonice_2003292319_tat

Že by Babiš věděl něco, co mi ne, a bude potřeba to na někoho hodit? Hamáček má velet (tak, jak je to v zákoně) krizovému štábu.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/jan-hamacek-ustredni-krizovy-stab-predseda-zmena-roman-prymula-chytra-karantena_2003300731_tzr

Čína hlásí oficiálně celkem 3304 mrtvých, 81.470 nakažených a více než 75 tisíc uzdravených pacientů. "Skutečnost bude zcela jistě jiná. Naznačují to už delší dobu epidemiologové a experti ve světě. Také víme, že někteří lidé zemřeli, aniž by jim byly provedeny testy na koronavirus, takže z těch statistik prostě vypadli."
"Teď vycházejí najevo odhady skutečných počtů. Minulý týden, jak se začal uvolňovat pohyb ve Wu-chanu, začala krematoria vydávat urny s ostatky zesnulých. U krematorií stojí obrovské fronty a sami obyvatelé Wu-chanu na sociálních sítích na základě toho, že ta krematoria fungují 24 hodin sedm dní v týdnu, a s ohledem na to, kolik uren denně vydají, odhadují počet mrtvých jen ve Wu-chanu na 42 až 47 tisíc," dodala zpravodajka ČT Barbora Šámalová. 


Švýcarsko spolu se Španělskem jsou na tom aktuálně nejhůř v přepočtu na počet obyvatel. Ve Švýcarsku je ale relativně málo mrtvých, tak se o něm nepíše. Tady je alespoň blog, kde je nějaké info, i když neozdrojované:
https://boskova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748511

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2219 kdy: Březen 30, 2020, 01:09:28 odpoledne »
Indie - takhle nějak vypadá peklo akcelerované kastovním systémem:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6439aOtzEWs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6439aOtzEWs</a>

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2220 kdy: Březen 30, 2020, 01:13:14 odpoledne »
Vypadá to, že ty počty z Číny opravdu budou úplně jinde. Přeložím komentáře, ale na video bych potřeboval Chinalady:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CmaiC4iUs44" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CmaiC4iUs44</a>

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2221 kdy: Březen 30, 2020, 01:36:02 odpoledne »
Mrknu se na to, ale asi až večer. Teď mám něco na práci.
Tohle je z Tchaj-wanu a je tam hodně lékařské hantýrky, překlad bude oříšek.

Edit: v rychlovce - vyšlo mu 190 tisíc zesnulých na koronavirus v samotném Wu-chanu

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: epidemie
« Odpověď #2222 kdy: Březen 30, 2020, 05:34:43 odpoledne »
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2223 kdy: Březen 30, 2020, 05:52:14 odpoledne »
Maďarský parlament podle očekávání schválil kontroverzní zákon, který vládě umožňuje řídit zemi v době nouzového stavu pomocí dekretů.

Podle rakouských expertů, kteří radí tamní vládě, potřebuje země přísnější opatření proti šíření koronaviru. Pokud se šíření nákazy nepodaří zbrzdit, mohlo by rakouské zdravotnictví v polovině dubna zkolabovat, varují experti. Rakouská vláda se má dnes k aktuální situaci v zemi vyjádřit.


"Virus se někdy chová agresivně a my nevíme úplně proč. Je otázkou, jestli jsou to stejné klony. Třeba u taxikáře, který potřeboval mimotělní oběh, se virus choval velmi agresivně, nakazili se od něj i příbuzní. Anebo nakažené zdravotní sestry, ty měly také agresivní nákazu.


IKEM: Je tu ale ještě jeden rozdíl, a vcelku důležitý. Běžný pacient se sezonní chřipkou, jehož stav je tak vážný, že potřebuje plicní ventilátor, se na oddělení „vyléčí“ zhruba za šest dní. Pacient s nemocí Covid-19 se tu ale bude zotavovat dva až tři týdny. „Takže za dobu, kdy je tady jeden člověk s koviďákem, vyléčíme tři lidi s chřipkou. Proto je to pro zdravotnický systém takový zápřah,“ říká zástupce vrchní sestry Ulrych.
Navíc tak závažný průběh je u chřipky velmi zřídka.

Celkový počet zdravotníků, kteří v Česku onemocněli novým koronavirem, byl ke včerejšímu večeru 144. ČT to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Ze 144 zdravotníků je nakažených 56 lékařů, 54 zdravotních sester, 5 laboratorních pracovníků a 29 pracovníků zdravotnického personálu. [/i]
To je 5% ze všech nakažených. (Počítáno z dopoledních čísel)

V UK jsou si všichni rovni, ale někteří rovnější
Hlavní poradce britského premiéra Dominic Cummings má příznaky nákazy koronavirem a nastoupil domácí karanténu. Podle BBC to potvrdil úřad premiéra. Bulvární list Daily Mail napsal, že se u Cummingse objevily symptomy o víkendu. 
Informace o Cummingsově nákaze následuje poté, co se ve čtvrtek potvrdila infekce u premiéra Borise Johnsona a v pátek vyšel pozitivní test na koronavirus také ministru zdravotnictví Mattu Hancockovi.
Rychlost a jednoduchost, se kterou byly testy dostupné pro představitele britského establishmentu, zůstávaly koncem týdne v ostrém kontrastu s přístupem státního zdravotnictví k lékařům a sestrám, kteří se ocitli v první linii boji s nemocí Covid-19.
Postoj se začal měnit teprve o víkendu, kdy vláda umožnila testovat lékaře z jednotek intenzivní péče a personál, který buď vykazuje příznaky, nebo sdílí domácnost s člověkem se symptomy onemocnění. Počet testů pro zdravotnický personál by měl podle BBC zaznamenat v příštích dnech „dramatický nárůst“.


ČT 24, Český rozhlas, Deník N

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2224 kdy: Březen 30, 2020, 07:20:57 odpoledne »
Vypadá to, že ty počty z Číny opravdu budou úplně jinde. Přeložím komentáře, ale na video bych potřeboval Chinalady:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CmaiC4iUs44" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CmaiC4iUs44</a>
Ok, tady máte koncentrované informace.
v první části rozporují tvrzení o konci infekce ve Wu-chanu. Objevuje se hodně zpráv že do Wu-chanských nemocnic pořád posílají hodně pacientů s horečkami a dalšími příznaky koronaviru. Takže asi ty zprávy o nulovém nárůstu nebudou pravdivé.
Wu-chanská krematoria  teď intenzivně vydávají urny, snaží se lidem vrátit zesnulé před svátkem Čching-ming(svátek památky zemřelých) Výpočtem jim to vyšlo cca 200 000 vydaných uren, to očistili od 10 000 mrtvých za běžných okolností. Vyšlo jim 190 000 mrtvých jenom ve Wu-chanu. Ale sám uznává, že tento výpočet je jenom přibližný a především naznačuje že úmrtnost ve Wu-chanu byla mnohem vyšší. Navíc spousta pacientů se nedostala do nemocnic, takže umírali i na jiné příčiny.
Čína teď hodně hází vinu za virus na cizince, a zamezuje jim vstup.  Zároveň buduje obraz o tom, jak dobře to Čína zvládla.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: epidemie
« Odpověď #2225 kdy: Březen 31, 2020, 07:53:03 dopoledne »
Budu-li jen teoretizovat, hypoteticky se mohlo stát, že po dobu měsíce a něco nejely krematoria naplno a tudíž se toho nakupilo, ale i tak se nedá dosáhnout tak vysokých čísel, i když je to odhad.
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: epidemie
« Odpověď #2226 kdy: Březen 31, 2020, 09:04:23 dopoledne »
Ono pak dava smysl to co se deje v italii atd, ze sou tak vyske cisla nebot takto s timto virem chodi...
Inu vtip k tomu
co budes delat az skonci ta epidemie.?
pujdu koupit vanocne darky.
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2227 kdy: Březen 31, 2020, 09:36:38 dopoledne »
Všechno to jsou odhady, prakticky každý odhadce využívá jiný výpočet.
Takže dokud někdo nezveřejní skutečná čísla, (předpokládám, že je vyhrabe nějaký historik za 200 let nebo tak něco) nikdy nebudeme vědět kolik lidí umřelo.
Jenom teď je jasné, že to bylo o dost víc než čínská vláda uváděla.

Tady zase mají číslo 30 000.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cislum-z-ciny-neveri-britska-vlada-ani-lide-z-wu-chanu-co-pocitaji-urny-96788?seq-no=7&dop-ab-variant=&source=clanky-home


Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2228 kdy: Březen 31, 2020, 10:23:33 dopoledne »
Popravdě mě teď mnohem více zajímá, jak moc podhodnocené jsou uváděné počty úmrtí z Itálie, Španělska, UK, Francie... odhady hovoří o 4x - 10x vyšší realitě. A to není nejsou "konspirační teorie", ale zprávy italských starostů a britského zdravotního personálu. A to nezmiňuju Slováky, kde vláda úmrtí čistě na koronavirus nemá snad ani v metodice reportingu :)

Offline surv42

  • ***
  • Příspěvků: 36
Re: epidemie
« Odpověď #2229 kdy: Březen 31, 2020, 10:49:27 dopoledne »
nemusíme chodit ani do zahraničí, v čr se taky málokdy umírá na cov, většinou jen s ním, to podivné počítání bude zřejmě všude.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2230 kdy: Březen 31, 2020, 10:59:18 dopoledne »
Popravdě mě teď mnohem více zajímá, jak moc podhodnocené jsou uváděné počty úmrtí z Itálie, Španělska, UK, Francie... odhady hovoří o 4x - 10x vyšší realitě. A to není nejsou "konspirační teorie", ale zprávy italských starostů a britského zdravotního personálu. A to nezmiňuju Slováky, kde vláda úmrtí čistě na koronavirus nemá snad ani v metodice reportingu :)

Jasne že ofiko čísla nakažených jsou jinde než skutečná čísla nakažených. Na čt24 pár dní zpátky ukazovali web, kde se může podle států kouknout na odhady skutečně nakažených. V ČR odhadovali 9000, v Itálii 1,2 milionu, ve Španělsku 800 tisíc.

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2231 kdy: Březen 31, 2020, 11:05:39 dopoledne »
Lucino, já ale nemluvím o počtech nakažených, i když správně by se mělo říkat o počtech pozitivně otestovaných, protože tahle 2 čísla spolu vůbec nemusejí souviset (viz opět Slovensko, které denně provádí cca 300 testů).
Já tady mluvím o počtu reportovaných úmrtí.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2232 kdy: Březen 31, 2020, 12:20:40 odpoledne »
Jo to je pravda promiň. Na druhou stranu nevim jak by mohli skrýt úmrtí a navíc takové množství. To by museli zase vylézt statistiky někde jinde.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: epidemie
« Odpověď #2233 kdy: Březen 31, 2020, 12:47:44 odpoledne »
Nemusí ani nic skrývat. Stačí, když mají omezenou kapacitu testů a prostě primárně testují živé. To je, z hlediska statistiky, bohužel očekávaný přístup.

Tedy technicky se nemusí jednat o nějak záměrnou lež. Oni si opravdu nemohou být příčinou umrtí jistí, zvlášť v případech, kdy dotyčný zemře před odebráním vzorků a možná i před vyhotovením testů. Přednost mají živí.

A ano, zároveň nižší číslo veřejnost méně děsí.

Předpokládám, že až budeme z nejhoršího venku, tak se od celkových úmrtí odečtou čísla očekávaných úmrtí dle statistik a bude znám přibližný výsledek. Teď to ale nikdo ventilovat nebude a je to maximální interní číslo, podle kterého se případně upraví (zmířní/zostří) opatření na snížení šíření.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2234 kdy: Březen 31, 2020, 12:54:43 odpoledne »
Je to prosté....čim více lidí otestuješ, tim víc se blížíš realitě (i testy ovšem nejsou 100% takže se opakuji). V ČR zpočátku moc testů nebylo a testovalo se málo a ne plošně....nutně ti unikají pozitivní jedinci a máš zkreslenou představu o realitě. Nyní by možná bylo rozumější plošně a naprosto cíleně testovat zdravotníky pečující o nejohroženější skupinu nemocných a starých spoluobčanů a pak i tuto skupinu, aby se zabránilo masivnímu přenosu do těch domovů důchodců a podobných zařízení. To by snížil úmrtnost. Předpokládám, že ostatní mají šanci na vyléčení řádově vyšší, takže tam bych pokračoval v cíleném testování při podezření na kontakt s nakaženým. Chytrá karanténa, pokud se osvědčí, by to mohla doplňovat. Minimalizovalo by to hospodářský výpadek a chránilo přitom lidi. Já sám osobně odhaduji počet reálně nakažených na cca v tuto chvíli na 20-25t.....

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2235 kdy: Březen 31, 2020, 12:56:52 odpoledne »
Třeba ve Francii jsou čísla mrtvých jen ti, co zemřeli v nemocnici, nejsou tam započítaní zemřelí doma ani v zařízeních pro seniory. A pravděpodobně ani netestovaní s příznaky z nemocnic. Takže ten odhad z Itálie, že mrtvých je cca 4x víc bude nakonec ještě při zemi...

Mimochodem, všimli jste si, že u nás máme už několik dnů cca stejný počet mrtvých, jako uzdravených? Jo, vím, člověku trvá dýl, než se uzdraví, ale ono těm zdravějším lidem trvá dýl i než umřou...

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2236 kdy: Březen 31, 2020, 01:09:28 odpoledne »
Nemůžeš testovat, když nemáš čím (rychlotesty) a nemáš kapacitu laborek a odběrových týmu, které nemáš jak chránit....a to byl podle mě stav na začátku března. A pak taky ono chvilku trvá, než odpovědným dojde, jak velký pr...ů...ser to je a jaké to bude mít dopady.....nakonec ale udělali to nejnutnější co mohli relativně rychle, když to srovnáme s jinými státy. Takže v rámci objektivity byl připsal i kladné body, tak jak jsem ji na počátku kritizoval....a na té kritice nic neměním. Připraveni jsme nebyli ani na 14 dní, než by se stačili vyrobit a doplnit další pomůcky a desinfekce. Toto byla chyba, jejiž následky pomohly k počáteční skoropanice a i rozšíření viru.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2237 kdy: Březen 31, 2020, 01:12:53 odpoledne »
Tak v Anglii bude pořeba vynásobit 4x jen počet zemřelých v nemocnicích (kvůli zpoždění údajů - více v článku dole), další také započítáni nejsou (cca 1/4).
Český rozhlas: Celková bilance obětí nákazy koronavirem je v Británii zřejmě až o čtvrtinu vyšší, než uvádějí dosavadní údaje ministerstva zdravotnictví. Ta totiž započítávají pouze lidi, kteří s nemocí COVID-19 zemřeli v nemocnici. Britský statistický úřad ONS ale v úterý poprvé zveřejnil informace z úmrtních listů lidí, kteří zemřeli například doma či v domovech pro seniory. Ty uvádějí onemocnění COVID-19 jako příčinu smrti u desítek lidí, kteří zatím ve statistikách nefigurovali.

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/pocet-obeti-koronaviru-v-londynske-nemocnici-je-trikrat-vyssi-nez-uvadeji-statistiky-40318693

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2238 kdy: Březen 31, 2020, 01:17:25 odpoledne »
Jeste k tomu srovnavani s chripkou - statisticky treba nakonec vyjdou o Covid19 nizsi nebo srovnatelna cisla, az to skutecne projde celou populaci. Ovsem nejak si nevybavuji ze by pri chripkovych epidemiich kolabovaly JIP a lekari tridili nemocne na ty kdo maji narok na pokus o pripojeni na pristroje a na ty kteri uz narok nemaji.

Slyšel jsem rozhovor s ředitelem nemocnice v Liberci, kde říkal, že před několika lety, když byla epidemie chřipky (nevím jestli to byla prasečí nebo jiná) a mluvil o zoufalství, když chodil kolem JIPky, která měla plně obsazená lůžka a potřebovali umístit další pacienty. Redaktorka to už dál nerozebírala. Ale myslím si, že tehdy tam museli pacienty vytřiďovat.

A před rokem 1989 nebylo neobvyklé, že se pacientům nad 60 let věku nedávaly některé nedostatkové léky nebo se neprováděly nákladnější operační zákroky nebo léčba (dialýza), i když na to byli diagnostikovaní. Nechávali se trpět a zemřít. Snad na to dokonce měla existovat i instrukce z ministerstva zdravotnictví, ale neviděl jsem ji. Spíš bych řekl, že to byl nějaký ústní pokyn z porady primářů oddělení s vedením nemocnice, tak se to většinou dělalo.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2239 kdy: Březen 31, 2020, 01:26:06 odpoledne »
Odbor izraelského ministerstva obrany pro vývoj zbraní a technologickou infrastrukturu se snaží vycvičit psy, aby dokázali ze slin nakažených vycítit koronavirus. Informoval o tom izraelský web The Times of Israel, podle něhož je výcvik v experimentální fázi. Podobný experiment chce podle zpravodajského webu udělat britská nadace ve spolupráci se dvěma britskými univerzitami. My máme jedny z nejlepších kynologů (vojenské i záchranářské) na světě, třeba taky začnou.

Mrtví už i v Německu přibývají po stovkách. Německo za 24 hodin zaznamenalo zatím nejvíc úmrtí nakažených koronavirem – 128. Celkem je podle úřadů obětí epidemie 583, infikovaných 61 913.

Ve Španělsku zemřelo za posledních 24 hodin 849 lidí kvůli koronaviru. Jde o dosud nejvyšší počet obětí od začátku epidemie v zemi. Nemoci Covid-19 podlehlo podle statistik tamního ministerstva zdravotnictví 8189 lidí.

Americké město New York včera zažilo největší nárůst počtu mrtvých, během dne zemřelo na koronavirus 914 lidí. Čísla prudce vyskočila během šestihodinového úseku, kdy zemřelo 124 lidí, neboli každých 2,9 minuty jeden člověk.


Epidemie koronaviru silně zasáhla britské zdravotnictví. Kvůli nařízené karanténě nemůže v současné době pracovat až čtvrtina lékařů a jejich absence ohrožuje provoz v už tak přetížených ambulancích a nemocnicích.
V Anglii už také podle článku na Novinkách (nemůžu ho najít, četla jsem ho ráno) vůbec nepřipojují na ventilátory lidi se špatnou prognózou.

AKTUÁLNÍ SCÉNÁŘ EPIDEMIE v ČR „Nejhorší scénář nenastane, křivku jsme opustili. Scénář operoval s tisíci nakaženými, ale byl to matematický model, nikoli epidemiologický. Probíhá scénář, který se pohybuje mezi optimem a mírně horší situací. Chceme, aby křivka zůstala v lineárním nárůstu, aby nedošlo k situaci jako ve Španělsku nebo Itálii,“ uvedl epidemiolog Roman Prymula pro Českou televizi.
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) také uvedl, že distribuce ochranných prostředků koordinuje Ústřední krizový štáb. Zároveň potvrdil dohodu s kraji, aby byly skrze ně byli zásobováni praktičtí lékaři. Jednou z priorit zůstává ochrana domovů pro seniory. „Je to o vytvoření zásob na krajích. Pokud dojde k rozšíření viru v objektu, dostane personál ochranné komplety. Situace v domovech seniorů je pro nás priorita, je to nejohroženější skupina a musíme udělat maximum, abychom je ochránili. Už teď je na krajích 60 tisíc ochranných obleků, brýlí štítu a rukavic,“ uvedl na tiskové konferenci.

Jenže když rozdají ochranné pomůcky až tam, kde už koronavirus je, tak je to s křížkem po funuse, a to v tomto případě doslova :'(
ČT 24, Český rozhlas, Deník N, Novinky

Tady je článek o úmrtí a těžkém průběhu u dětí, od jeho vydání navíc dnes zemřela dvanáctiletá Belgičanka.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/koronavirus-deti-covid-19-cesko-usa-francie-kojenci-priznaky-cina_2003310600_eku

Článek o příčinách ztráty čichu při Covidu – 19 (zdá se, že často je to první neb i jediný příznak).
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/koronavirus-utoci-na-cichovy-nerv-v-koreni-nosu-vyradi-ho-na-tydny-tvrdi-britsti-lekari-40318696

A jestli vám přijde, že v ČR toho vláda nedělá dost, tak oproti Polsku je to tu dobré:
https://blisty.cz/art/99404-stezovat-na-nevybaveni-nemocnic-si-nesmite-stoupenci-pis-na-koronaviru-vydelavaji-a-prezidentske-volby-se-10-kvetna-konat-budou.html?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2240 kdy: Březen 31, 2020, 01:26:22 odpoledne »
A dělat se to bude zase pokud se stane hromadné neštěstí, zahltí se zdravotnický systém nebo nebude dost lidí, léků nebo peněz na ně. Tato praxe vychází bohužel z válečné praxe, kdy prostě nešlo zachránit všechny....a přednost měli důstojníci a privilegovaní a pak odbornosti a vycvičení specialisté....nic lepšího v takových případech totiž neumíme. A že to klade na psychiku lékařů a sester nežli otupí mimořádné nároky je zřejmé. Oni totiž dobře vědí s jakou pravděpodobností umí někoho odléčit, když je normální situace a kolik zbytečných ztrát nastane v dobách noze, kdy musí dětat tato rozhodnutí....

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: epidemie
« Odpověď #2241 kdy: Březen 31, 2020, 01:39:43 odpoledne »
A před rokem 1989 nebylo neobvyklé, že se pacientům nad 60 let věku nedávaly některé nedostatkové léky nebo se neprováděly nákladnější operační zákroky nebo léčba (dialýza), i když na to byli diagnostikovaní.
Před rokem 1989 na dialýze fungovalo třídění na základě těchto otázek:
1) Osoba důležitá pro národní hospodářství nebo obranyschopnost státu?
2) Osoba s vyživovací povinností vůči jiným osobám?
3) Osoba se závazkem (půjčka, dluh)?

Dnes to funguje velmi podobně, profesor Pirk to před lety řekl jasně: pacient v luxusní limuzíně má logicky přednost před tím, který přijel MHD.

Třídění podle věku a prognózy je logické, není čas kopat hroby. Nemá smysl léčit 80+ pacienta s více nemocemi, u jehož je pravděpodobnost vyléčení limitně blízká nule a který má i bez korony prognózu dožití v měsících, maximálně nižších jednotkách let.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2242 kdy: Březen 31, 2020, 02:24:30 odpoledne »
V neděli vyšel na Echo24 moc pěkný článek
https://www.echo24.cz/a/SyLDa/covid-19-se-precenuje-nas-imunitni-system-pandemii-zvladne

Autorem je Karel Drbal, imunolog z PřF UK (tam pořádají veřejné přednášky pro spolek Sysifos).

Podle mého názoru je to výborný přehledový článek, co se v současné době ví o epidemii viru SARS-CoV-2019. Probírá tam všechno od průběhu epidemie, přes krizový management, až po to, jak epidemie dopadne a jak se léčí virem vyvolaná nemoc COVID-19. Bohužel je to docela dlouhé, ale za dlouhých večerů se to vyplatí přečíst.

Úplně mi vyrazila dech například informace, že spousta vážných průběhů onemocnění COVID-19 je vlastně způsobená přehnanou reakcí imunitního systému. A že tyto stavy se léčí tak, že lékaři podávají léčbu na potlačení imunity a tím umožní tělu se přiměřeným způsobem vypořádat s nákazou.

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2243 kdy: Březen 31, 2020, 02:35:11 odpoledne »
Karel Drbal - ten pán ve svém článku také psal, jak krásně to zvládá Holandsko. To je dobrá trefa vedle...

Že se viru ubrání přes 99% nakažených také asi úplně neodpovídá realitě, protože trvalé poškození plic bych (k čemuž po těžkém oboustranném zápalu celkem nevyhnutelně dochází) vážně nepovažoval za ubránění se.

Ta autoimunitní reakce - no, velké množství nebezpečných nemocí funguje tak, že vám poblázní imunitu a tělo se pak "zabije samo". Takže potlačování autoimunitní reakce je samozřejmě v akutních případech nutné. Bohužel člověk tak činí dlouhodobě. Ve chvíli kdy si vezmete Paralen, tak potlačujete přirozenou imunitní reakci těla a bráníte mu tím v boji s virem. To si bohužel spousta lidí pořád neuvědomuje   :-\

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2244 kdy: Březen 31, 2020, 02:37:22 odpoledne »
A další věc, která mě zaujala.
Rozhovor na DVTV se Zdeňkem Hostomským, ředitelem Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR
https://video.aktualne.cz/dvtv/hostomsky-nakazenych-je-desetkrat-vic-ale-neni-to-biologicka/r~c2ace8b071f311eaa25cac1f6b220ee8/

V rozhovoru dr. Hostomský vysvětluje spoustu věcí, moc pěkně a srozumitelně vysvětluje stádní imunitu a promoření celé společnosti virem SARS-CoV-2. Hlavně o současné epidemii hovoří s nadhledem, který se často nevidí. Opět je to trochu delší a celý rozhovor trvá více než hodinu.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2245 kdy: Březen 31, 2020, 02:54:44 odpoledne »
MK: nebyt toho ze laborky schopne testy provadet byly odmitany nebo zakleknuty, tak to beru. Ale v dobe kdy premier odmital sverit praci laborkam ktere nemaji certifikaci kvality (mimochodem ne kvality prace, ale kvality _managementu_) to dost ubira sile argumentu.
A minuly vikend v Praze poloprazdne odberove stany a stejne se odmitalo ...

V zasade nejvic mi vadi na aktualni situaci ucelove lzi a osocovani tech co stoji v prvni linii politiky kteri v lednu zanedbali co slo a pak se sami vcas vybavili ochranou.

S tím sice hluboce souhlasím, ale už se stalo. Na druhou stranu je třeba si to pamatoat...proto jsem zde napsal, aby si lidé schovali své roušky a až přijdou volby a profesionámní PR pojede naplno je zase vytáhly a zamysleli se.....Moc slov je totiž těsně spjata s představami, jež slova vyvolávají a je úplně nezávislá na jejich skutečném významu. Zato skutky hovoří reálněji a méně devalvují.

Samotář

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2246 kdy: Březen 31, 2020, 03:07:44 odpoledne »
Karel Drbal - ten pán ve svém článku také psal, jak krásně to zvládá Holandsko. To je dobrá trefa vedle...

Že se viru ubrání přes 99% nakažených také asi úplně neodpovídá realitě, protože trvalé poškození plic bych (k čemuž po těžkém oboustranném zápalu celkem nevyhnutelně dochází) vážně nepovažoval za ubránění se.

Ta autoimunitní reakce - no, velké množství nebezpečných nemocí funguje tak, že vám poblázní imunitu a tělo se pak "zabije samo". Takže potlačování autoimunitní reakce je samozřejmě v akutních případech nutné. Bohužel člověk tak činí dlouhodobě. Ve chvíli kdy si vezmete Paralen, tak potlačujete přirozenou imunitní reakci těla a bráníte mu tím v boji s virem. To si bohužel spousta lidí pořád neuvědomuje   :-\

Já tedy považuji Holandsko a Švédsko za docela dobrý přístup k této epidemii. Holandsko nemá žádné takové příšerné zákazy jako u nás. Ekonomika jim funguje, obchody jsou otevřené. A přitom Holandsko nemá žádné tragické počty zemřelých.

Možná zaměňuješ nakažené, jejichž většina ještě není zjištěná, a nakažené, kteří byli otestovaní. U spousty lidí nemoc COVID-19 proběhne bez příznaků nebo s mírnými příznaky a tyto lidi nikdo netestuje. Potom skutečně vážné případy jsou nepatrný zlomek ze všech nakažených.

Ohledně argumentu s Paralenem. Pokud bys to takto vykládal, potom bys za protiimunitní léčku mohl považovat i studený obklad na hlavu, vlastně úplně každé opatření, které by ti ulevilo od obtíží. Ale Karel Drbal píše o cílené protiimunitní léčbě, která vůbec nesměřuje na vir za situace, kdy jsi nemocný v důsledku nákazy virem.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2247 kdy: Březen 31, 2020, 04:52:50 odpoledne »
WHO je pěkná banda, ale když říká, že ty roušky jsou problematické, tak je to samozřejmě pravda. To ovšem neladí s aktuální písničkou v českých luzích a hájích, kdy si stmelený národ dává přes obličej kdejaký kus hadru za hlasitého halekání elit, jak je to super. Reakce na prohlášení WHA tak na sebe v mediálním prostoru nedala dlouho čekat, přičemž vítězným blábolem se stává:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/britsky-epidemiolog-radi-rousky-klidne-noste/r~740d8f94733c11eaa6f6ac1f6b220ee8/

Třeba respirátor musíte mít nasazený velmi natěsno, a když ho nosíte třeba několik hodin, můžete z toho mít bolest na prsou. Je velmi těžké s ním dýchat. Můžete mít třeba i vyrážku, modřinu z toho, jak jej máte připevněný k obličeji. Ale tyhle masky - tedy respirátory - nedoporučujeme nosit na veřejnosti. Ochranné pomůcky, které škodí zdraví, jsou respirátory typu FFP3 - a ty nikdo na veřejnosti nosit nedoporučuje.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2248 kdy: Březen 31, 2020, 05:00:34 odpoledne »
MK: stalo, ale bohuzel to stale pokracuje. Nevyuziva se ani zdaleka mistnich kapacit vyrobcu, testovacich pracovist atd.
Chapu ze na zacatku bylo rychle reseni spocivajici ve velke objednavce materialu z Ciny asi jedine, ale proc za mesic (!) nedokazal nikdo zaukolovat uredniky komunikaci s ceskymi vyrobci ochotnymi a schopnymi material dodavat, tomu nerozumim.
Na prechod vyroby z lihovarnictvi na desinfekci je potreba zhruba patnact razitek a stat je ochoten zkratit dobu po kterou bude "schvalovat" zadost na uzasnych ... 90 dni! Vyrobci zdravotnickeho materialu uz se odmitaji i vyjadrovat, prodavat smeji jen statu ale stat stale nic neobjednava ... pry nema vyznam sbirat material po desetitisicich, asi ma stat malo uredniku.

Dnes řikali na brífingu krizového štábu,  že založili skupinu která se bude zabývat možnostmi domácích výrobců, ale  že to není tak snadné, protože místní výrobci vyrábí spíš složitější věci než obrovská množství jednorázových ochranných pomůcek. Jako příklad dávali ochranné obleky, které tusice jedna firma vyrábí, ale jsou to ty složitější (takovéty skafandry), co používají např v Těchoníně a na ty jednorázové tu technologii nemají. Ostatní možné výrobce má tato skupina zmapovat, oslovit a zapojit.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: epidemie
« Odpověď #2249 kdy: Březen 31, 2020, 05:40:42 odpoledne »
WHO je pěkná banda, ale když říká, že ty roušky jsou problematické, tak je to samozřejmě pravda. To ovšem neladí s aktuální písničkou v českých luzích a hájích, kdy si stmelený národ dává přes obličej kdejaký kus hadru za hlasitého halekání elit, jak je to super. Reakce na prohlášení WHA tak na sebe v mediálním prostoru nedala dlouho čekat, přičemž vítězným blábolem se stává:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/britsky-epidemiolog-radi-rousky-klidne-noste/r~740d8f94733c11eaa6f6ac1f6b220ee8/

Třeba respirátor musíte mít nasazený velmi natěsno, a když ho nosíte třeba několik hodin, můžete z toho mít bolest na prsou. Je velmi těžké s ním dýchat. Můžete mít třeba i vyrážku, modřinu z toho, jak jej máte připevněný k obličeji. Ale tyhle masky - tedy respirátory - nedoporučujeme nosit na veřejnosti. Ochranné pomůcky, které škodí zdraví, jsou respirátory typu FFP3 - a ty nikdo na veřejnosti nosit nedoporučuje.

no to zase někdo zmatlal  P:-/ Bohužel, stejnak nejlepším lékem je aby lidi měli zodpovědnost a podporovat vzdělání.....
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.