Autor Téma: epidemie  (Přečteno 253425 krát)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2150 kdy: Březen 25, 2020, 10:01:50 odpoledne »
Studuji změny pro podnikatele a asi v tom bude pěkný zmatek....jestli tomu dobře rozumím, tak do 24.3. si podnikatel může u státu uplatnit náhradu škody zapříčiněnou rozhodnutím vlády v období krize podle krizového zákona....tedy třeba za zrušené koncerty, divadelní představení, zkažené a neprodané potraviny, stornované zájezdy, ale třeba i zabavený materiál....třeba ty respirátory. Ovšem nyní až do dubna se tato opatření včetně uzavření obchodů podávají pouze pod hlavičkou MZ titulem zákona na ochranu veř. zdraví, což do věci zanáší zmatek a spousta podnikatelů ostrouhá....třeba ušlý zisk. Na jednu stranu to chápu, na druhou to proo drobné živnostníky a prodejce znamená jistou likvidaci....pokud vyschnou přijmy, je mi jedno zda mi stát posečká s platbou daní, a kompenzuje z části mzdy....zdravotnípojištění....tato krize se do přijmů promítne ještě dlouhé měsíce po....a spousta podnikatelů co začínali se chystalo na penzi a k předání firmy....za tohoto stavu to může znamenat konec, už se jim na stará kolena nemusí chtít protloukat se přes pár hubených let plných nejistoty a raději zavřou....A lze očekávat, že lidé budou mít hlouběji do kapsy a povede to k dlouhodobějšímu omezení služeb.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: epidemie
« Odpověď #2151 kdy: Březen 25, 2020, 10:32:38 odpoledne »
zdroj čt24, dnes to vysílali pořád dokola, tak abych to upřesnila Respilon 20 tisíc z těch zásob které přivezli zpět věnoval potřebným, ne že přivezl z Číny jen 20 tisíc

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: epidemie
« Odpověď #2152 kdy: Březen 25, 2020, 11:08:06 odpoledne »
Já jsem chápal, že dělník ve fabrice nebo námezdní síla na farmě v rozvojové zemi nemá 500kč na ochrané pomůcky, ale jsme v ČR. Rouška se dala a dá se sehnat za 100Kč a stejně se dávaji prosby, aby pomohli nemocnicím atd. Ten doktor a sestra jsou takové socky, že nemaji 3x100 Kč? Mně to připadá jako neschopnost si něco zařídit sám a čekání, že to udělá za ně stát atd.

Tohle mně překvapilo nejvíc z epidemie. Co Vás?

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2153 kdy: Březen 25, 2020, 11:18:16 odpoledne »
Což zkusit pohlédnout na současné trable současného světa i jinýma očima, než přes prizma snahy o zachování dosavadního bezhlavého konzumu - např. "nutnost" každoroční lyžovačky v Alpách, "nutnost" zážitků z dovolené na druhém konci světa - ať to ve výsledku stojí, co to stojí? Někdejší tsunami na vánoční Sumatře a okolí, či vraždy turistů v egyptské Hurghádě i jinde evidentně k varování nestačily, tak třeba přichází další impulz k potřebné změně.

Nepotřebovala náhodou - nejen naše - společnost výrazné změny? Já to vidím jako šanci - nebo spíš už přinucení? - k zastavení, zamyšlení, a restartu. Globálnímu, resp. všude, podle místních podmínek.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2154 kdy: Březen 26, 2020, 09:26:40 dopoledne »
Jako optimista doufám, že dojde k pár změnám k lepšímu.
Že stát dá ochranu obyvatelstva na první místo a to včetně ochrany před bezdomovectvím (rozšířující se bezdomovectví zvyšuje přenos infekčních chorob), že si lidé uvědomí nutnost určité samostatnosti a hodnotu vaření.  Navíc se konečně poukázalo na neudržitelnost švarcsystému, který je dost nevýhodný pro běžného člověka.

Coby pesimista se bojím trvale uzavřených hranic - většině lidí se sice vybaví dovolená v Itálii, větším problémem by ale bylo zastavení migrace obchodníků, vědců, specialistů, umělců a násilné roztržení  přeshraničních rodin. To by byla ekonomická i kulturní katastrofa.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: epidemie
« Odpověď #2155 kdy: Březen 26, 2020, 09:55:56 dopoledne »
Teď sem se zamýšlel nad nárůstem včera 291 nově prokázaných nakažených, už sem naivně čekal, že to bude klesat podle poslední tendence a pak sem zjistil, že kolem víkendu to většinou klesne počet nakažených a celkově i počet provedených testů, holt prostě víkend i v pandemii.
Je krásně vidět, že čím více testujeme, tím máme více nakažených. 
Nechtělo by to třeba přestat testovat a pak by žádný nakažený nebyly? :-)
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2156 kdy: Březen 26, 2020, 10:06:29 dopoledne »
Včera jsme provedli přes 4k testů, tak počet pozitivních testů pochopitelně roste (na počet nakažených to samozřejmě žádný vliv nemá  ;) ). Ovšem jediný důležitý faktor je počet lidí vyžadujících hospitalizaci, potažmo speciální péči - tohle ovlivní, jestli se nám zdravotnictví zhroutí a lidé budou umírat na chodbách, nebo si virus vybere svou daň "pouze" u vážně nemocných lidí.
 

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2157 kdy: Březen 26, 2020, 10:38:14 dopoledne »
Doktoři v NY pracují v pytlích na odpadky protože nemají ochranné pláště. Starosta objednal desítky kamiónů, aby bylo kam ukládat těla.
Každý den jsem vděčný za to že žiji v ČR s výchovou a disciplínou jaká tady ještě stále je. NY, Brusel, Paříž, Londýn... teď teprve svět uvidí, jak skvěle funguje multikulturní společnost...

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-usa-epidemie-pandmie-nakaza-nemoc-covid-19-nemocnice-spojene-staty-new-york-chaos-lekar.A200325_102947_zahranicni_dtt

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2158 kdy: Březen 26, 2020, 11:17:40 dopoledne »
Teď napíšu možná něco nepatřičného, ale...uvědomujete si, jak je ten neznámý koronavirus masmédii demonizován a jak to v lidech zastírá racionální stránku....a je to jen strach z neznámého...nemáme s tím zkušenost, nevíme důsledky a tak se bojíme. Bojí se občané, bojí se i politici, bojí se vlády. A teď jde o to, o co nebo koho se bojíme...neboli jaké hodnoty v krizi vyplouvají na povrch. Někdo se bojí, že ztratí moc...a je to poměrně zřetelně vidět, podnikatelé se bojí, že ztratí roky práce které věnovali budování svých firem, zaměstnanci se bojí o práci a většina lidí se obává o své starší příbuzné....Ale ještě nikdo si nevzal tabulku a nesrovnal si, kolik lidí zde umřelo za tu dobu co virus řádí na obyčejnou chřipku ( v ČR aso 10x více, na obyčejnou po století známou tuberkulozu....bohužel se nám v Čechách opět rozmáhá a prevence kdysi běžná se omezila, tatímco cizích lidí z ohrožených oblastí přibylo). Když si vezmu, že 1%....!!!!! Rusů je nakaženo virem HIV a u nás žije asi 40t....v samotném Rusku to představuje okolo 1.5 mil. nemocných.....nebo celosvětově dosud na coronavirus zemřelo okolo 20t lidí, ale na tu tuberkulozu 1.5 milionu....Co tim chci říci? Není třeba panikařit, je vhodné dávat informace do širších souvislostí a uvědomit, si, že masmédia toto obvykle nedělají....trochu mi to připadá, že se tu strhla masivní reklamní kampaň na coronavirus....všichni mají v hlavách jen karanténu a s tím spojené problémy....jako by všechny ostatní nástrahy světa náhle neexistovaly...Ale oni jsou naprosto reálné a my je jen systematicky a dlouhodobě přehlížíme.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2159 kdy: Březen 26, 2020, 12:31:55 odpoledne »
Kromě LDN v Thomayerce je další problematické místo u nás na jihu: Nemoc Covid-19 se potvrdila u sedmi klientů odlehčovací sociální služby Sovy v Českém Krumlově a tří členů jejího personálu. Nemoc byla prokázána v jedné ze dvou budov služby, a to v objektu Za Soudem.

Až 10 % z Covid-19 uzdravených pacientů ve Wu-chanu má nadále pozitivní test na koronavirus. Zda zůstávají nakažliví i po uzdravení, prověřují experti; důkazy pro to zatím chybí.
https://www.scmp.com/news/china/society/article/3076989/coronavirus-10pc-recovered-patients-test-positive-later-say
Třeba u viru zika se to přenášelo ještě měsíce pohlavním stykem. A pokud se to podobá HIV (což některé zdroje uvádějí), tak by to třeba v těle mohlo zůstávat dlouhodobě :-(

Pro zastavení koronaviru je potřeba izolovat bezpříznakové pacienty:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-vedci-studie-asymptomaticti-pacienti-prenos-nemoci-zdravotnictvi-pandemie.A200325_112645_zahranicni_linv
Prymula pro "chytrou karanténu" počítá, že u nás je bezpříznakových 10% lidí - včera to uvedl v jednom rozhovoru. V článku uvádějí, že jich může být mezi 50 a 75%.

Počet obětí onemocnění COVID-19 ve Španělsku překročil ve čtvrtek hranici 4000 poté, co ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo 655 nových úmrtí. Nákaza se v zemi potvrdila u více než 56 000 lidí.
článek o Španělsku
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/spanelsko-pandemie-koronavirus-covid-19-zdravotnictvi-krize-evropa_2003260705_eku

a o USA - Trump postupuje v rozporu s pandemickým plánem
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/trump-pandemie-koronavirus-spojene-staty_2003261158_hag

Deník N, Český rozhlas, Idnes

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2160 kdy: Březen 26, 2020, 12:49:55 odpoledne »
Statistika je lehce dohledatelná. V chřipkovém období 2018-2019 zemřelo celosvětově 34200 lidí.
Nyní je téměř celý svět v nějaké formě karantény nebo omezení a máme cca za měsíc 22025 úmrtí.
Jsme na začátku, to si třeba přiznat.
V České republice za "zimní sezónu" zemřelo 54 lidí na chřipku. Kdy myslíte, že tohoto čísla dosáhneme?
A to všichni povinně nosí roušky a mají v podstatě zákaz vycházení...

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: epidemie
« Odpověď #2161 kdy: Březen 26, 2020, 02:06:10 odpoledne »
Opravdu bylo celosvětově toto číslo? není to "jen" v USA?
Pokud se nepletu, tak v sezóně 2018-2019 na chřipku padlo cca 250-500 tisíc lidí

The World Health Organization estimates that worldwide, annual influenza epidemics result in about 3-5 million cases of severe illness and about 250,000 to 500,000 deaths. [21] In the United States, individual cases of seasonal flu and flu-related deaths in adults are not reportable illnesses; consequently, mortality is estimated by using statistical models
https://www.medscape.com/answers/219557-3459/what-is-the-global-incidence-of-influenza
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #2162 kdy: Březen 26, 2020, 02:13:17 odpoledne »
Je to pravda, já jen chci říci, že největším nebezpečím toho viru je lehká šiřitelnost....A proti tomu se intenzivně bráníme. Věřím že výsledky se dostaví....Ale spousta lidí se v tuto chvíli zbytečně stresuje, kvůli viru. Je třeba hledat cesty k obnově hospodářství, nuceného klidu využít k odpočinku či vyřízení restů....je to i příležitost začít s něčím novým. Popravdě neumím si představit, že bych stále monitoroval počet nakažených, mrtvých....je to silně depresivní a  nic to neřeší. Výzkumníci bádají, lékaři léčí, příroda uzdravuje a já studuji, uklízím, hraju si s dětma, odpočívám...a vymýšlím nové věci.   

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2163 kdy: Březen 26, 2020, 02:15:20 odpoledne »
Hluboce se omlouvám všem a děkuji Šotkovi.
Jsem na HO, řeším tady několik věcí najednou a potom uvádím špatná data. To první číslo opravdu bylo jen v USA. ČR byla správně. Ještě jednou se omlouvám, budu si dávat větší pozor  :-[

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2164 kdy: Březen 26, 2020, 03:07:27 odpoledne »
Tušíte někdo, kde se ještě dají sehnat jednorázové rukavice? Trochu jsem podcenil spotřebu a mám poslední balík pro 3 lidi...  :-\

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2165 kdy: Březen 26, 2020, 03:36:26 odpoledne »
Jednorázové rukavice:
Nevyhazuj je, dej je do karantény. Označ si krabici dnem/týdnem, pak ji zavři, a po době podle uvážení tvé paranoii je můžeš znovu použít. My máme krabici (zatím jednu, na týden, další přidáme další týden - spotřebu máme minimální) v garáži.

Myslím, že brzy statistika zemřelých v ČR nebude tak nízká :-(

V domově pro seniory v pražské Michli se potvrdila nákaza koronavirem. V zařízení je zhruba 70 klientů, někteří z nich skončili v Nemocnici Na Bulovce. Nákaza koronavirem se objevila také v domově na Chodově, kde měli pozitivní testy dva klienty. Byli rovněž převezeni do nemocnice. Z domova na Chodově pocházel pětadevadesátiletý muž, který byl první obětí koronaviru v Česku.
Domov pro seniory U Trati v Litoměřicích je v karanténě. Jeden z jeho obyvatel měl pozitivní test na koronavirus. Ležel na interně litoměřické nemocnice. V okamžiku podezření na nákazu ho zdravotníci převezli na infekční oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Nemocnice Český Krumlov uvedla, že jeden lékař byl pozitivně testovaný na koronavirus, další lékař a sedm zdravotních sester jsou v karanténě.

USA
Téměř polovina lidí hospitalizovaných kvůli koronaviru v New Yorku je mladší 45 let. Mezi nakaženými je 56 procent mužů, kteří tvoří dokonce 61 procent obětí nemoci. Nejvíce zasažená je čtvrť Queens, kde je třetina všech případů.

Deník N, ČT 24, Český rozhlas

Offline Sugar

  • ***
  • Příspěvků: 10
Re: epidemie
« Odpověď #2166 kdy: Březen 26, 2020, 05:04:49 odpoledne »
Tak to se to docela rozjíždí v domovech pro seniory, LDN, atd. To samé u zdravotníků, policistů, hasičů.... V Novém Městě na Moravě uzavřeli oddělení JIP, což nezní moc optimisticky :/

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2167 kdy: Březen 26, 2020, 06:21:41 odpoledne »

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2168 kdy: Březen 26, 2020, 07:02:17 odpoledne »
Tušíte někdo, kde se ještě dají sehnat jednorázové rukavice?
https://www.alfachem.cz/vyhledavani/vyhledej.htm?search=nitrilov%C3%A9+rukavice
A dokonce je asi o 25,- zlevnili oproti době, kdy jsem je tam kupoval. Akorát teď nestíhají, mají delší dodací lhůty.

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2169 kdy: Březen 26, 2020, 07:27:03 odpoledne »
Díky moc Nalime!
Máš u mě významné plus  ;D

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 235
Re: epidemie
« Odpověď #2170 kdy: Březen 26, 2020, 09:04:53 odpoledne »
I za mě dík Nalime. Také jsem využila.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2171 kdy: Březen 26, 2020, 09:14:11 odpoledne »
Rádo se děje - víc hlav (vždycky) víc ví @-->

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2172 kdy: Březen 26, 2020, 09:15:57 odpoledne »
I za mě dík Nalime. Také jsem využila.

Ahoj,
Přišla ti prosím faktura? Nebo něco jako výzva k zaplacení? Mně jen potvrzení objednávky s žádostí o platbu předem, ale žádné bankovní spojení...

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2173 kdy: Březen 26, 2020, 09:29:01 odpoledne »
Jak říkám - nestíhají - nedejte se odradit, komunikujte, dle potřeby i opakovaně - má to tam na starosti jen 1 ženská, co má "jen" 2 ruce, a podle mě dělá maximum - byl jsem tam už i (opakovaně) osobně - a do asi 10-14 dnů to dorazilo, platil jsem předem @-->

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #2174 kdy: Březen 26, 2020, 09:45:59 odpoledne »
Teď napíšu možná něco nepatřičného, ale...uvědomujete si, jak je ten neznámý koronavirus masmédii demonizován a jak to v lidech zastírá racionální stránku....a je to jen strach z neznámého...nemáme s tím zkušenost, nevíme důsledky a tak se bojíme. Bojí se občané, bojí se i politici, bojí se vlády. A teď jde o to, o co nebo koho se bojíme...neboli jaké hodnoty v krizi vyplouvají na povrch. Někdo se bojí, že ztratí moc...a je to poměrně zřetelně vidět, podnikatelé se bojí, že ztratí roky práce které věnovali budování svých firem, zaměstnanci se bojí o práci a většina lidí se obává o své starší příbuzné....Ale ještě nikdo si nevzal tabulku a nesrovnal si, kolik lidí zde umřelo za tu dobu co virus řádí na obyčejnou chřipku ( v ČR aso 10x více, na obyčejnou po století známou tuberkulozu....bohužel se nám v Čechách opět rozmáhá a prevence kdysi běžná se omezila, tatímco cizích lidí z ohrožených oblastí přibylo). Když si vezmu, že 1%....!!!!! Rusů je nakaženo virem HIV a u nás žije asi 40t....v samotném Rusku to představuje okolo 1.5 mil. nemocných.....nebo celosvětově dosud na coronavirus zemřelo okolo 20t lidí, ale na tu tuberkulozu 1.5 milionu....Co tim chci říci? Není třeba panikařit, je vhodné dávat informace do širších souvislostí a uvědomit, si, že masmédia toto obvykle nedělají....trochu mi to připadá, že se tu strhla masivní reklamní kampaň na coronavirus....všichni mají v hlavách jen karanténu a s tím spojené problémy....jako by všechny ostatní nástrahy světa náhle neexistovaly...Ale oni jsou naprosto reálné a my je jen systematicky a dlouhodobě přehlížíme.
Přesně tohle jsem říkal na začátku když to bylo v číně, říkal jsem to minulá týden a říkám to pořád. Jediné, čeho se dočkám jsou hejty že na to přece umírají lidi. Holt nikdo si neumí na netu vyhledat statistiky a nikdo nespočítá kolik procent umře ale věřím, že když to napíše někdo jiný, kdo to lidem podá stravitelněji než to umím já tak to třeba pochopí. Osobně to vnímám jako jedno velké divadlo kvůli ničemu. Už to, že jde někdo běhat do polí a má nasazenou roušku ve mně evokuje myšlenku jestli vůbec někdo dneska přemýšlí nebo jenom jde a tupě udělá to, co mu řekli v televizi. Preppery jsem považoval za rozumnou komunitu ale co tak sleduji tak je to spíš shromaždiště paniky.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2175 kdy: Březen 26, 2020, 09:52:33 odpoledne »
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/na-prazske-lnd-ma-koronavirus-jiz-vetsina-pacientu-nakazu-tam-podle-vojtecha-nejspis-zavlekl-personal-40318204

Já se modlit neumím. Třeba to někdo z vás umí...

A bude hůř.
Víte,co udělají s těmi lidmi, co jsou v nemocnici zjištěni jako pozitivní, ale zatím nebudou mít vážný průběh? Dají je zpátky do zařízení sociálních služeb, kde byli předtím. Tam jim personál má zajistit izolaci. Jenže sociální služby nemají ochranné pomůcky!

Zaměstnanci nejsou zdaleka tolik vybavení ochrannými pomůckami jako na infekčních odděleních v nemocnicích. K péči o infikované jsou kromě respirátorů zapotřebí i ochranné overaly, štíty či brýle.Deník N

V domově důchodců, kde pracuje moje máma, mají jen látkové roušky, které jim našila jejich vlastní dílna! Nic jiného nemají a dnes jim z nemocnice vrátili klienta se zápalem plic, netestovaného, protože nebyla indikace k testování  P:-/

A v Českém Krumlově do toho zařízení, kde byl potvrzen koronavirus u klientů i personálu, už několik pozitivně testovaných vrátili.

Česká gerontologická a geriatrická společnost přitom upřednostňuje úplně jiný postup. „V případě pozitivního výsledku doporučujeme v současné době překlad Covid-19 pozitivního pacienta z pobytového zařízení do spádového zdravotnického zařízení určeného v regionu pro péči o pacienty s koronavirem,“ říká šéfka společnosti Božena Jurašková.Deník N

Ale ne, v nemocnicích si je nenechají, když nemají vážný průběh, protože by zabírali místo. Jenže toho místa pak zaberou mnohem víc ti další, co se od nich zákonitě nakazí  :-ů

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2176 kdy: Březen 26, 2020, 10:18:51 odpoledne »
No, modleme se, vždyť už i "náš" předseda vlády se tímto směrem jasně vymezil

Offline Sedmi

  • ***
  • Příspěvků: 15
Re: epidemie
« Odpověď #2177 kdy: Březen 26, 2020, 11:19:18 odpoledne »
Zajímavý zdroj informací - možná už tu bylo, pokud ano smažte a omlouvám se.
https://twitter.com/omarsery1/status/1241653100672430081

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2178 kdy: Březen 26, 2020, 11:20:40 odpoledne »
xB.H - mám pocit, že tam něco chybý... á jo, už vím, to o té vůni napalmu po ránu.




Offline Cyberbee

  • ***
  • Příspěvků: 14
Re: epidemie
« Odpověď #2179 kdy: Březen 27, 2020, 08:32:28 dopoledne »
at Mauna & xB.H: Já to srovnání s chřipkou a ostatníma tak nemám pořád ráda. Trochu se bojím, že čim déle budeme žít v takovém omezení a tlaku, tak se po prvotním vyděšení právě začnou objevovat po nějaké době pochybnosti, jestli to není jen nafouknuté apod. (vybavují se mi scény z katastrofických filmů, kdy jsou lidi zavřený pospolu, přemýšlej, některým pak hrábne a i přes varování ostatních udělaj osudovou chybu) Já sama si musim kolikrát připomínat, ať v ochraně nepolevuju a naopak si z toho udělám rutinu. Ráda bych věřila tomu, že to nebude tak hrůzný. Na počty nakažených jsem přestala koukat už dávno. Ale spíš mě děsí, že co nový den, to skoro nové info a nový dílek skládačky. Pořad si myslim, že jsme na začátku a pořád ještě dost lidí toho dost neví. I to, jak se spekuluje, že to může po prodělání v těle zůstat permanentně. A to se mi nelíbí.

Jinak jsem v noci zas procházela dostupnost čistících sprejů na povrchy, protože mám dvě lahvičky a používám dost. Samozřejmě nikde nic. Tak koukám na tu alpu francovku. Ta taky už začíná být pomalu nedostupná. A narazila jsem na tohle, myslím, že to tu nebylo:
Hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal zase upozorňuje, že 60% francovka je pod doporučovanou koncentrací. „Světová literatura uvádí 65–70 procent. Ale možná lepší než nic,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Dodal, že obecně účinnější než ethylakohol – tedy zmíněná francovka – je isopropyl alkohol.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ceska-zbran-proti-koronaviru-v-nouzi-dezinfekci-nahradi-francovka-93696

Tak koukám na ten isopropyl a vypadá to, že mizí taky rychlostí blesku. Přítel ho používá v práci a když jsem mu to zmínila, tak říkal, že jim ho tam teď někdo vykradl z kolegů. Tak to sdílim jako tip, co se ještě dá pořídit a za relativně normální cenu.

Teď spíš přemýšlím, jak to bude s nedostupností zboží, předpokládám, že budou výpadky i toho běžně dostupného. Vojtěch tvrdil na konci ledna nebojte, mluvili jsme s dodavateli a případně vše bude k dispozici. Není. Babiš ukazoval plné sklady jídla...a už začínají zprávy, že nebude ovoce a zelenina. Pendleři jdou do karantény, takže kamioňáků ubyde, bůh ví, kolik se jim na to vy..., když budou muset do karantény s celou rodinou. Ok, tady to jistí zahrádka alespoň u někoho. Tak spekuluju, co může být další. Co hlavně pokoupit do zásoby. Nějaké nápady?

Děkuju Žabce za tip s rukavicema :-) Ty ceny taky letěj nahoru jak blázen teda, já měla ještě pěknou.


Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #2180 kdy: Březen 27, 2020, 09:25:44 dopoledne »
Pokud máš zahrádku nebo aspoň větší balkon, určitě by jsi měla koupit do zásoby semínka běžných potravin a léčivých bylin, plus možná doplnit pár ovocných stromů a keřů.  Já jsem navíc zasadila zázvor a kurkumu, dají se normálně pěstovat jako pokojovka a mají velkou úrodu.

Nedostatek potravin v kombinaci s ekonomickou krizí bude problém, protože zvýšení cen dostane zdravé jídlo z dosahu chudých rodin. Něco podobného jsme tu měli u potravinové krize před pár lety.

Na druhou stranu levná ropa alespoň částečně sníží nárůst cen dovážených potravin.


Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2181 kdy: Březen 27, 2020, 09:38:47 dopoledne »
Potraviny:
včera proběhla zpráva, že Indie bude zajišťovat pro obyvatelstvo rýži a čočku ve velkém. Třeba čočka se u nás vůbec nepěstuje, červená se dováží z Kanady a Číny, ty jiné z víc zemí, i Asie, ale s dovozem může být problém. Myslím, že menší problém bude s brambory a pšenicí, než s luštěninami a rýží. A luštěniny i rýže se dají dobře skladovat, takže já taky ještě navyšuju zásoby. A třeba jsem zjistila, že "naše" žitná mouka z Jihlavy je vlastně z Maďarska. A bez žitné mouky člověk neudělá kvásek ani dobrý chleba. Nevíte někdo, kde sehnat loupané, ale celé žito? Bo to není klasické krmivo pro zvířata (vím, kde sehnat oves, ječmen, pšenici). Tedy myslím jinak než malé pytlíčky biožita za nehoráznou cenu.
Nepřesuneme debatu o zásobách vedle do vlákna plánování?

A dnes mám hned dva pozitivní články :D
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/sef-prazskych-strazniku-jak-jsem-v-lednu-slysel-vojtecha-rikat-ze-nic-nehrozi-koupil-jsem-respiratory-40318258?
https://www.forbes.cz/nakup-bezpecne-cupr-startuje-sluzbu-ktera-z-kazdeho-kramu-udela-e-shop/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null


Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #2182 kdy: Březen 27, 2020, 11:24:13 dopoledne »
at Mauna & xB.H: Já to srovnání s chřipkou a ostatníma tak nemám pořád ráda. Trochu se bojím, že čim déle budeme žít v takovém omezení a tlaku, tak se po prvotním vyděšení právě začnou objevovat po nějaké době pochybnosti, jestli to není jen nafouknuté apod. (vybavují se mi scény z katastrofických filmů, kdy jsou lidi zavřený pospolu, přemýšlej, některým pak hrábne a i přes varování ostatních udělaj osudovou chybu) Já sama si musim kolikrát připomínat, ať v ochraně nepolevuju a naopak si z toho udělám rutinu. Ráda bych věřila tomu, že to nebude tak hrůzný. Na počty nakažených jsem přestala koukat už dávno. Ale spíš mě děsí, že co nový den, to skoro nové info a nový dílek skládačky. Pořad si myslim, že jsme na začátku a pořád ještě dost lidí toho dost neví. I to, jak se spekuluje, že to může po prodělání v těle zůstat permanentně. A to se mi nelíbí.

Jinak jsem v noci zas procházela dostupnost čistících sprejů na povrchy, protože mám dvě lahvičky a používám dost. Samozřejmě nikde nic. Tak koukám na tu alpu francovku. Ta taky už začíná být pomalu nedostupná. A narazila jsem na tohle, myslím, že to tu nebylo:
Hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal zase upozorňuje, že 60% francovka je pod doporučovanou koncentrací. „Světová literatura uvádí 65–70 procent. Ale možná lepší než nic,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Dodal, že obecně účinnější než ethylakohol – tedy zmíněná francovka – je isopropyl alkohol.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ceska-zbran-proti-koronaviru-v-nouzi-dezinfekci-nahradi-francovka-93696

Tak koukám na ten isopropyl a vypadá to, že mizí taky rychlostí blesku. Přítel ho používá v práci a když jsem mu to zmínila, tak říkal, že jim ho tam teď někdo vykradl z kolegů. Tak to sdílim jako tip, co se ještě dá pořídit a za relativně normální cenu.

Teď spíš přemýšlím, jak to bude s nedostupností zboží, předpokládám, že budou výpadky i toho běžně dostupného. Vojtěch tvrdil na konci ledna nebojte, mluvili jsme s dodavateli a případně vše bude k dispozici. Není. Babiš ukazoval plné sklady jídla...a už začínají zprávy, že nebude ovoce a zelenina. Pendleři jdou do karantény, takže kamioňáků ubyde, bůh ví, kolik se jim na to vy..., když budou muset do karantény s celou rodinou. Ok, tady to jistí zahrádka alespoň u někoho. Tak spekuluju, co může být další. Co hlavně pokoupit do zásoby. Nějaké nápady?

Děkuju Žabce za tip s rukavicema :-) Ty ceny taky letěj nahoru jak blázen teda, já měla ještě pěknou.
Tak to já dělám vše jako dříve akorát s tím rozdílem, že se vyhýbám lidem, což jde díky práci z domova snadno jinak nepociťuju žádná omezení. Naopak je super že mám víc času na svoje aktivity. Zjistil jsem až teď že mám skvělé koníčky do PA doby. Ostatní kolabujou díky sociální odloučenosti a já si naopak užívám že nemusím mezi lidi.Jinak co? Pár lidí se nakazilo, ta čísla nejsou nijak závratná. Sem tam někdo umře (když se to dostane do domova důchodců tak to je celkem pochopitelný)

Offline Country men

  • ***
  • Příspěvků: 56
  • PŘIPRAVEN VŽDY A NA VŠE
Re: epidemie
« Odpověď #2183 kdy: Březen 27, 2020, 11:33:23 dopoledne »
Studuji změny pro podnikatele a asi v tom bude pěkný zmatek....jestli tomu dobře rozumím, tak do 24.3. si podnikatel může u státu uplatnit náhradu škody zapříčiněnou rozhodnutím vlády v období krize podle krizového zákona....tedy třeba za zrušené koncerty, divadelní představení, zkažené a neprodané potraviny, stornované zájezdy, ale třeba i zabavený materiál....třeba ty respirátory. Ovšem nyní až do dubna se tato opatření včetně uzavření obchodů podávají pouze pod hlavičkou MZ titulem zákona na ochranu veř. zdraví, což do věci zanáší zmatek a spousta podnikatelů ostrouhá....třeba ušlý zisk. Na jednu stranu to chápu, na druhou to proo drobné živnostníky a prodejce znamená jistou likvidaci....pokud vyschnou přijmy, je mi jedno zda mi stát posečká s platbou daní, a kompenzuje z části mzdy....zdravotnípojištění....tato krize se do přijmů promítne ještě dlouhé měsíce po....a spousta podnikatelů co začínali se chystalo na penzi a k předání firmy....za tohoto stavu to může znamenat konec, už se jim na stará kolena nemusí chtít protloukat se přes pár hubených let plných nejistoty a raději zavřou....A lze očekávat, že lidé budou mít hlouběji do kapsy a povede to k dlouhodobějšímu omezení služeb.

No, jo přežijí jen ti nejsilnější a Ti, kteří se přizpůsobí. Vzhledem k tomu, že nevíme zda se vlna koronaviru opět nevrátí například na podzim tak doporučuji si užívat sluníčka a začít přehodnocovat cíle .

Offline mandrinka

  • ***
  • Příspěvků: 4
Re: epidemie
« Odpověď #2184 kdy: Březen 27, 2020, 11:59:42 dopoledne »
Tak propaganda na Sznamu za roušky se už rozjela https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-jaky-je-rozdil-mezi-respiratorem-a-rouskou-a-proc-lide-nemaji-pouzivat-respiratory-s-ventilem-95991?dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&seq_no=9&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Souhlasím s tím, že je dobré na respirátor nasadit ještě roušku, nakonec ta rouška chrání i respirátor. Ale tvrzení "Proto respirátory patří bojovníkům v první linii – lékařům, sestřičkám a záchranářům." je dost mimo.

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 235
Re: epidemie
« Odpověď #2185 kdy: Březen 27, 2020, 12:25:57 odpoledne »
I za mě dík Nalime. Také jsem využila.

Ahoj,
Přišla ti prosím faktura? Nebo něco jako výzva k zaplacení? Mně jen potvrzení objednávky s žádostí o platbu předem, ale žádné bankovní spojení...

Večer potvrzení objednávky a hned ráno mi přišla zálohovka.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2186 kdy: Březen 27, 2020, 12:43:58 odpoledne »
Jo, mají tam takovou trochu svéráznou e-komunikaci. Po zaplacení jsem čekal asi týden, a když se pořád nic nedělo, dotázal jsem se, jestli jim platba došla. Asi po 3 dnech se omlouvali, že došla, ale že nestíhají, a po několika dnech to došlo.
Není to žádný garáž-e-shop, je to velkoobchod v bývalé tovární hale.

Offline Country men

  • ***
  • Příspěvků: 56
  • PŘIPRAVEN VŽDY A NA VŠE

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #2188 kdy: Březen 27, 2020, 02:21:45 odpoledne »
Odposlech z tiskovky:
Klienti pobytových sociálních služeb (domovy důchodců), mají vyčlenit 10% svých prostor pro "koronavirovou" zónu, ta má mít vlastní sociální zařízení. Tam mají být umístěni klienti, kteří budou diagnostikováni pozitivně a nebudou mít těžký průběh. Mají být dodržována všechna epidemiologická opatření (což bez ochranných prostředků jde určitě skvěle), a ministerstvo k tomu dodá instruktážní video  ::)
Všem klientům má být 2x denně měřena teplota.

S tím, jaký je v "normálních časech" zájem o lůžka v těchto zařízeních mám silné pochyby o tom, že by běžně bylo 10% lůžek volných, aby mohla být zřízena "infekční" část.

A abych jen nekritizovala, přišlo by mi smysluplnější zřídit nějaká provizorní ošetřovatelská místa, třeba jedno v kraji, kam by se nakažliví klienti bez komplikací přemístili - ideálně třeba zavřený hotel, personál by mohl vařit a uklízet, takže na přímou péči o klienty by bylo potřeba méně lidí, které by uvolnili sociální služby z okolí, a v místě původního zaměstnání by je mohli nahradit studenti sociálních oborů. Samozřejmě je u prostor i pro výpomoc armády.

Protože pokud se vyčlení 10% na lůžka přímo v zařízeních, nedělám si iluze, že brzo bude uvolněno víc, než těch 10% míst  :-ů

Edit: Tady je k tomu i článek s čísly ohledně zásob ochranných pomůcek
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-zasahl-seniory-z-domovu-stat-na-nas-zapomnel-rika-personal-96005?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #2189 kdy: Březen 27, 2020, 02:26:52 odpoledne »
Pod tou propagandou proti respirátorům se nepodepsal žádný autor. Je tam anonymní  "Redakce Seznam / Ministerstvo zdravotnictví ČR".

Tady je vysvětlení oč jde: https://neovlivni.cz/za-kulisy-koronavirus-a-hlavni-starost-babisova-pr-tymu/

Trvalo jim 20 dní, než to začali obracet. Muselo to stát strašné peníze, ale nakonec se to zvládne. Lidé s respirátorem budou označeni za nepřítele společnosti a hněv plebsu se přesměruje jinam. Podle mne dobrá práce PR teamu pana premiéra. Za mistrovský kousek pak považuji ty jejich "roušky", co se v nich promenádují poslední týden. Vsadím se, že na tiskovce je naruby neobrátí. Ty nanofiltry, kterými jsou vybaveny daleko dřív, než jsme o nich slyšeli, by mohli totiž vypadat trochu blbě... Možná ještě blběji, než ten pláštík se stetoskopem.


Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2190 kdy: Březen 27, 2020, 02:59:18 odpoledne »
 <3
Máme tady v průmyslové zóně takový networking v rámci firem, kde si vyměňujeme informace ohledně ochranných pomůcek, dezinfekce, využití termokamer, rotace směn... prostě opatření zaváděných v současné situaci.

Právě jsme dostali následující informaci:
Na tomto odkazu si již každý může od dnešního dne zakoupit ochranné pomůcky (roušky i respirátory FFP2, oděvy aj.).
https://www.adler.info/CZ/cs/product?category=ochranne-pomucky
 <3

Offline Country men

  • ***
  • Příspěvků: 56
  • PŘIPRAVEN VŽDY A NA VŠE
Re: epidemie
« Odpověď #2191 kdy: Březen 27, 2020, 05:06:48 odpoledne »
Mám téma : rouška v autě ( vlastní auto, vlastní rodina) veřejný či neveřejný prostor ??? Dle mého názoru neveřejný prostor a tudíž stejně jako doma .........roušku nenosím.

Offline surv42

  • ***
  • Příspěvků: 36
Re: epidemie
« Odpověď #2192 kdy: Březen 27, 2020, 05:08:46 odpoledne »
nosíme masky, respirátory, roušky i v autě. nepovažuju ho za bezpečný prostor, parkujeme ve stejném garážovém stání jako dalších asi 14 sousedů.

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 235
Re: epidemie
« Odpověď #2193 kdy: Březen 27, 2020, 05:50:50 odpoledne »
Dle mého neveřejný prostor. Roušku v autě nenosím, parkujeme na dvoře.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2194 kdy: Březen 27, 2020, 06:01:32 odpoledne »
Selský rozum mi říká: Vyjdu z obchodu v potencionálně kontaminovaném oděvu, botách, rukavicích, respirátoru/masce/brýlích. Dám nákup do auta, usednu do auta.
Původní otázka: je prostor v autě potencionálně kontaminovaný? Má smysl i tam nosit ochranné prostředky, minimálně respirátor/roušku/masku?
Odpověď je podle mě dost jednoznačná - prostor auta může být kontaminovaný, stejně jako nákup.

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #2195 kdy: Březen 27, 2020, 08:04:56 odpoledne »
Selský rozum mi říká: Vyjdu z obchodu v potencionálně kontaminovaném oděvu, botách, rukavicích, respirátoru/masce/brýlích. Dám nákup do auta, usednu do auta.
Původní otázka: je prostor v autě potencionálně kontaminovaný? Má smysl i tam nosit ochranné prostředky, minimálně respirátor/roušku/masku?
Odpověď je dost jednoznačná.
Záleží na množství. S něčím si imunita poradí...dle mého v pohodě.

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #2196 kdy: Březen 27, 2020, 08:37:12 odpoledne »
Citace
Záleží na množství. S něčím si imunita poradí...dle mého v pohodě.

S tím absolutně souhlasím, nicméně teď se ukáže, kdo na své imunitě pracoval a kdo své tělo systematicky léta devastoval. Většina těch "zdravých" pacientů co jsou náhle v kritickém stavu je obézních, nebo s vysokým tlakem.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #2197 kdy: Březen 27, 2020, 08:55:12 odpoledne »
Selský rozum mi říká: Vyjdu z obchodu v potencionálně kontaminovaném oděvu, botách, rukavicích, respirátoru/masce/brýlích. Dám nákup do auta, usednu do auta.
Původní otázka: je prostor v autě potencionálně kontaminovaný? Má smysl i tam nosit ochranné prostředky, minimálně respirátor/roušku/masku?
Odpověď je dost jednoznačná.
Záleží na množství. S něčím si imunita poradí...dle mého v pohodě.
Ajaj, Ty znáš stav imunity svých nejbližších? To já si tedy netroufnu předjímat.

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2312
Re: epidemie
« Odpověď #2198 kdy: Březen 27, 2020, 09:18:38 odpoledne »
Preppery jsem považoval za rozumnou komunitu ale co tak sleduji tak je to spíš shromaždiště paniky.
Nehadž všetkych do jedneho vreca. Ja som napriklad tužil minuly rok si kupiť potapacku masku so šnorchlom, ale žena ma zahaltovala, vraj škoda peňazí. A teraz som jej ukazal jedno videjko a hla už sa prašule našli... nateraz na to buchnem filter, a vlete šup s tym na jazera... tak jaka panika?

Offline xB.H

  • ***
  • Příspěvků: 1510
Re: epidemie
« Odpověď #2199 kdy: Březen 27, 2020, 09:23:35 odpoledne »
Selský rozum mi říká: Vyjdu z obchodu v potencionálně kontaminovaném oděvu, botách, rukavicích, respirátoru/masce/brýlích. Dám nákup do auta, usednu do auta.
Původní otázka: je prostor v autě potencionálně kontaminovaný? Má smysl i tam nosit ochranné prostředky, minimálně respirátor/roušku/masku?
Odpověď je dost jednoznačná.
Záleží na množství. S něčím si imunita poradí...dle mého v pohodě.
Ajaj, Ty znáš stav imunity svých nejbližších? To já si tedy netroufnu předjímat.
Já na sobě průběžně pracuji, proto mi přijde i teď zcestný se zavřít do bytu a nevycházet. Dle mého daleko horší než normálně fungovat. Jen se vyvarovat davu lidí.