Autor Téma: epidemie  (Přečteno 255202 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #50 kdy: Leden 24, 2020, 09:42:25 dopoledne »
Tak podle Hongkongských novin South China Morning Post už v hongkongu umístili 119 lidí do karantény “s vážným podezřením na virus”
Čína začala ve Wu-chanu rychle stavět novou nemocnici a svolává všechny experty na Sars. Peking a Šanghaj vyhlašuji nejvyšší stupeň pohotovosti.
 
Dobra zpráva je, že případ v Saudské arábii se nepotvrdil.

Počet mrtvých  nejspíš poroste i kdyby se zastavilo šíření, protože virus asi zabíjí několik dnů po diagnóze - nekteří pacienti umírají cca po 2 týdnech v nemocnici.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #51 kdy: Leden 24, 2020, 09:55:48 dopoledne »
... virus zabíjí několik dnů po diagnóze - hodně pacientů umírá cca po 2 týdnech v nemocnici.

Zatím se toho na toto téma moc neví, oficiální počet obětí je 26, tak bacha aby nás nepopotahovali za šíření poplašné zprávy  :o ;) . Je třeba dodat, že oběti měli i jiné, často chronické a závažné zdravotní potíže.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #52 kdy: Leden 24, 2020, 10:06:15 dopoledne »
Dobře, už tu zprávu zmírňuju.   :(
U posledního řádku jsem vycházela z článku na cnn, kdy psali že ten nejmladší pacient zemřel přesně 14 dni od hospitalizace.


SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #53 kdy: Leden 24, 2020, 01:28:52 odpoledne »
Zajímala by mě životnost toho viru mimo hostitele. Už proto co zásilek neustále putuje z Číny do jiných zemí.

Hledala jsem info, ale místo toho jsem narazila na virus chřipky, tak to sem dám, může to pomoci při nastavování pomínek v domácnosti při chřipkové epidemii a i jako prozatímní opatření při epidemii jiného virového onemocnění:

- virus běžné chřipky může přetrvávat na předmětech až 2 dny
- jeho přenos záleží na absolutní vlhkosti a teplotě
- snadněji se šíří suchým a chladným vzduchem
- virus může při kýchnutí urazit vzdálenost až 5 metrů
- při vyšší vlhkosti vzduchu se tato vzdálenost zkracuje a virus je schopen poletovat kratší dobu
- při nízkých teplotách vydrží velmi dlouho, nezahubí ho ani silné mrazy
- při pokojové teplotě v prachu vydrží až 14 dnů
- jsou citlivé na UV záření, teplo a oxidační dezinfekční prostředky
- inkubační doba 18-72 hodin, infekčnost vysoká, člověk je infekční na konci inkubační doby a v prvních dnech nákazy

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #54 kdy: Leden 24, 2020, 02:15:24 odpoledne »
OK Soňo, asi se zde projevují mé přehnané obavy z pandemického rozšíření koronavirů a možnost jejich mutace....zpočátku těmito infekcemi trpěli hlavně ptáci, pak i psy a kočky, posléze opice a nyní člověk...a závažnost onemocnění postupně stoupá....nejprve lehké projevy podobné nachlazení, pak problémy s dýcháním a nyní i úmrtí....Když začal řádit příbizný SARS odhadovalo se, že se nakazilo okolo 8-10 000 lidí a z toho jich cca 600-750 zemřelo.  Bylo to před 15-18 lety v době, kdy svět začal svou válku proti terotismu....tehdy jsem si v duchu říkal, bože ať nikoho nenapadne vzít obyčejný virus, provést jeho zdravotně nebezpečnou mutaci a vypustit jej mezi lidi....

Teď jsou desítky milionů lidí v karanténě, virus řádí v Číně, přeskočil na západní pobřeží USA, je v Japonsku, na Twaivanu i tuším že i v Jižní Korei....Oficiálně se přiznávají stovky infikovaných a cca 26 zemřelých....Jenže je daleko pravděpodobnější, že nakažených jsou již desetitisíce lidí a to minimálně na 2-3 kontinentech. Čekám, kdy se ozve Austálie a Jižní Amerika....Toto již není epidemie, ale pandemie, která obletí svět podobně jako kdysi chřipka typu C...a pokud bude průběžně mutovat, hrozí opravdu celosvětová katastrofa. Kdo ví, co je to geometrická řada, tuší, že to co vidíme je opravdu špičička ledovce a za měsíc mohou být nakaženy miliony lidí....a mrtvých mohou být desetitisíce...A do roka si můžeme posunou desetinnou čárku. Je poctivé si přiznat, že léčit to zatím neumíme, takže nám zbývá individuální ochrana a předvídavost a prevence. Cena tebou zmiňovaných respirátorů je cca 50-250 Kč...podle provedení. Ty respirátory je možné několik let skladovat a v případě postižené území ČR je vydávat na nejohroženější provozy nemocnic nebo i přímo lidem....očkování není, svět je závislý na dopravě lidí, potravin, surovin....takže osobní ochrana mi nepřipadá jako příliš nákladný způsob řešení. Když vezmu cenu vakcíny a cenu slušného respirátoru na opakované použití....

A ty informace jsem myslel prostě trochu konkrétnější....způsob přenosu infekce, možnost desinfekce, co funguje a co ne...to že si máme mít ruce a nechodit nezi lidi, když řádí chřipka mi říkala i má babička... Inu možná, že jsem přísný, ale když vidím, kolik sil a prostředků vynaklídáme na blbosti, reklamu, kampaně....tak bych čekal nyní trochu vyšší úsilí. Správně a včas podaná informace je nyní nejlepší zbraní.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #55 kdy: Leden 24, 2020, 02:28:51 odpoledne »
Chápu tvé obavy i požadavky. Taky to neberu na lehkou váhu Ale oni zatím skutečně nic víc nemají, co by nám poskytli jako rady pro prevenci. Nemají o tom viru moc informací, zatím není jasné jak rychle a za jakých podmínek se skutečně šíří ani jaké má skutečné následky. Současná čísla se dají interpertovat totiž nejen tak, že takto "stoupá počet nakažených", ale že takto "stoupá počet lidí, u kterých byla prokázána nákaza", virus v jiných částech světa byl prokázán u lidí, kteří pobývali v zasažené lokalitě. A dokud WHO nevyhlásí stav nouze, tak státy nemají ani moc možností, co můžou dělat.

K tomuto aktuálnímu viru - zatím se nedá ani říct, že závažnost onemocnění stoupá. Zatím je méně závažný než virus, který způsoboval SARS. U většiny lidí způsobuje celou škálu zdravotních problémů - u někoho jen podobných nachlazení, u jiných podobných chřipce až po zápaly plic. Lidé, kteří v souvislosti s tím zemřeli, měli bohužel i jiné vážné zdravotní problémy. Je vysoce pravděpodobné, že by se u nich těžké komplikace objevili i při "běžné" chřipce. Tím to nechci zlehčovat, beru to jako vážnou hrozbu. Jen uvádím fakta pro vysvětlení, proč se zatím žádná velká opatření např. v Evropě nekonají.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #56 kdy: Leden 24, 2020, 02:41:41 odpoledne »
Jen tak pro srovnání - "jen" sezónní chřipka:

Chřipka je relativně závažná infekce, která v České republice každoročně způsobí onemocnění statisíců obyvatel, a souvisí s ní v průměru téměř dva tisíce úmrtí.
https://www.mzcr.cz/dokumenty/chripka_4664_2073_5.html

A pro jistotu zopakuji - rozhodně nezlehčuju hrozbu, kterou koronavirus může představovat. Jen dávám některé údaje k zamyšlení, nakolik jsme v situaci pro zavedení určitých opatření, omezení, doporučení, výdajů atd. pro prevenci koronaviru, o kterém se ještě pořádně nic neví. Dobrá zpráva ale je, že na něm makají vědci po celém světě.

Offline xdolf100

  • ***
  • Příspěvků: 1
Re: epidemie
« Odpověď #57 kdy: Leden 24, 2020, 08:41:25 odpoledne »
Koronavir je v Evropě: Francie má dva případy nákazy novým čínským koronavirem, první v Evropě. S odkazem na francouzské ministerstvo zdravotnictví to píší agentury.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #58 kdy: Leden 24, 2020, 09:13:45 odpoledne »
Bohužel je to tak, byla to jen otázka času. A když psali na jednom zahraničním webu, že Francie hledá ženu s příznaky onemocnění, která přiletěla z Číny, ale při průchodu kontrolami utlumila teplotu léky, tak jsem čekala, že se zpráva o onemocnění ve Francii objeví hodně brzy.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #59 kdy: Leden 24, 2020, 09:37:14 odpoledne »
A z toho plynoucí zamyšlení?

Orgáni (jako vždy) čekají na pokyny. Vlastní rozum zřejmě postrádají.
WHO má (stále ještě?) nedostatek podkladů. A příjemnější je jistě klídek, než nějaké "haló".

Selský rozum: bylo by rozumné (prozatím na letištích) dělat alespoň to nejjednodušší - skenovat teplotu v obličejích při příletu cestujících z ciziny, aby se "to" nepodcenilo.

Úhel pohledu: v čí prospěch se děje/neděje to či ono?



SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #60 kdy: Leden 24, 2020, 09:50:46 odpoledne »
Ve skutečnosti se stalo to, že z Číny přiletěli do Francie 2 nakažení. Že k něčemu podobnému dojde se očekávalo. Francie okamžitě začala zavádět opatření, aby zabránila šíření viru. Stále platí, že o novém koronaviru je málo informací a stále platí, že demokracie a svoboda sebou nese i takové postupy. Stále platí i to, že řada organizací na problému intenzivně pracuje a určitě nejsou "v klídku". Že WHO nevydává žádná stanoviska neznamená, že hodili nohy na stůl. Situaci stále sledují a stále ji řeší a vyhodnocují.

Skenování teploty je fajn, na mnoha letištích probíhá. Bohužel není všespasitelné, jak ukázal případ ženy z Wu-chanu, která nemocná prošla kontrolami díky lékům na srážení teplot a odcestovala tak zdárně právě do Francie.

Pro nás preppery ale vidím jako jediné přínosné "zamyšlení" - jak se na danou situaci můžeme MY  připravit, jak ji můžeme MY řešit. Mě nebaví čekat, co kdo udělá či neudělá, je to věc, kterou nemůžu nijak ovlivnit. Řeším, co ovlivnit můžu - kupuju respirátory, navyšuju zásoby potravin a dezinfekčních prostředků, učím děti zvýšenou hygienu. To má podle mě větší smysl než řešit filozofické otázky.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: epidemie
« Odpověď #61 kdy: Leden 24, 2020, 10:39:47 odpoledne »
Já přemýšlím jak řešit balíčky z aliexpresu a jestli to přežijeme bez Číny.:)

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #62 kdy: Leden 24, 2020, 10:49:59 odpoledne »
však to jsem nahoře psala...  :)

Zajímala by mě životnost toho viru mimo hostitele. Už proto co zásilek neustále putuje z Číny do jiných zemí.


... abych pravdu řekla, tak poslední dny mám chuť všechny manželovy balíčky z Číny házet do vany a zalít savem  :D

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re: epidemie
« Odpověď #63 kdy: Leden 24, 2020, 10:58:16 odpoledne »
Je tento produkt použiteľný ?  Nechcem tu samozrejme robiť reklamu:

https://www.alza.sk/hobby/respilon-r-shield-black-d5683391.htm

Na poštách majú tony balíčkov z číny...  UV lampa zlikviduje patogény ?  Alebo horské slnko - fialová žiarovka.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #64 kdy: Leden 24, 2020, 10:59:49 odpoledne »
Tak jsem doplnil zásobu dezinfekce a rozšířil zásobu respirátorů....i kdyby se nám pandemie vyhla, použiji to jinde a pokud ne, nebudu se tlačit ve frontě s posmrkávajícími a přemýšlet, zda už jsem či ještě nejsem nakažený.....takový respirátor se vám hodí i při jarním stříkání stromků, takže investice to není nenávratná....Pokud by se to rozšířilo, potravin je dostatek a voda vlastní. Ale hodilo by se, kdyby se už vědělo jak se virus přenáší a způsob průniku do organismu.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #65 kdy: Leden 24, 2020, 11:01:07 odpoledne »
Nancy Messonnier, vedoucí CDC pro respirační onemocnění (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) uvedla, že inkubační doba viru je zřejmě asi dva týdny a že infikovaní lidé se nezdají být nakažliví, dokud se neobjeví příznaky.   

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #66 kdy: Leden 24, 2020, 11:09:07 odpoledne »
No pokud uvidím někoho v Perníkově chodit po ulici s respirátorem....nebudu se mu opravdu smát. Je tisíckrát lepší být trošičku paranoidní a dát někomu příčinu k úsměvu, než se sám nakazit a roznést to ještě doma, po příbuzných a spolupracovnících. Obrovská migrace lidí šíření napomáhá....každý z nás ve městech potkává tisíce lidí každý den a ani si to neuvědomujeme....jen si vemte 1,5 h nákup v obchodáku.....zastávku na poště, zaskočit do banky...vyzvednout ženu na nádraží...děti ze školy....

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #67 kdy: Leden 24, 2020, 11:10:35 odpoledne »
Je tento produkt použiteľný ?  Nechcem tu samozrejme robiť reklamu:

https://www.alza.sk/hobby/respilon-r-shield-black-d5683391.htm


Těžko říct, nemá to zřejmě žádnou oficiálně přidělenou třídu filtrace, asi žádný certifikát, na ty normy jsem se nedívala, takže nevím. Také by mě zajímalo, jak dobře to v horní části přiléhá k obličeji a jak se to "udržuje", aby to bylo stále funkční. Moc bych na to nespoléhala, ale můžu se mýlit.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #68 kdy: Leden 24, 2020, 11:40:54 odpoledne »
Pro respirátory platí DIN EN 149:2001 a A1:2009 ....gumičky pro FFP3 jsou červené....ta kukla z mikrovlákna je lepší nežli nic, ale žádnou třídu ochrany u ní nevidím a s opraním se to asi zhorší. Na druhoou stranu kdo nosí brýle a má u sebe utěrku z mikrovlákna může ji použít jako primitivní ochranu před aerosolem....což jsem si dosud neuvědomil.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: epidemie
« Odpověď #69 kdy: Leden 25, 2020, 01:19:42 dopoledne »
Písal vraj dáky čínan, že počty si treba vynásobiť tak tromi.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3038137-koronavirus-uz-je-v-evrope-prvni-dva-nakazene-hlasi-francie?fbclid=IwAR3edEMqZI9rFplKyp4o126uJeMuqeLCpMSnWwFgnwVEfIjw27Ne_yn020A

Citace
...V Číně už koronaviru podlehlo 26 lidí, skoro devět set lidí je nemocných....
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #70 kdy: Leden 25, 2020, 08:50:04 dopoledne »
zatímco titulky o pandemii koronaviru houstnou, v Číně vyléčili prvního nakaženého… i když, čínská média nově mluví dokonce až o 38 uzdravených... což už takřka vyrovnává počet obětí...


https://prima.iprima.cz/ranni-kavicka-terezy-spencerove/25-1-2020-svet-pri-sobotni-ranni-kavicce-terezy-spencerove

https://www.rt.com/news/479108-first-cononavirus-patient-cured/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null


https://www.thebeijinger.com/blog/2020/01/22/coronavirus-count-in-beijing
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #71 kdy: Leden 25, 2020, 09:11:09 dopoledne »
Ona ta léčba do úplného vyléčení "chvilku" trvá.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #72 kdy: Leden 25, 2020, 09:36:45 dopoledne »
V zámoří byly v Thajsku potvrzeny tři případy, z nichž dva již byly vyléčeny.

Jeden případ byl vyléčen v Japonsku.

Korejská republika, Spojené státy americké a Singapur potvrdily každý jeden případ, přičemž Vietnam dva.

Francouzské zdravotnické orgány potvrdily první případy koronaviru v Evropě. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzyn uvedla, že jeden pacient je léčen v Paříži a druhý v Bordeaux.


https://southfront.org/transport-restricted-in-11-chinese-cities-officers-in-hazmat-suits-with-automatic-rifles-deployed/
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #73 kdy: Leden 25, 2020, 09:47:38 dopoledne »
Barthe, to už jsme tu psali  :) . Dodávej dál info, je to super, ale mrkni se, jestli to tu už není, abychom se zbytečně neopakovali  :pa:

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #74 kdy: Leden 25, 2020, 09:58:01 dopoledne »
První případ potvrzen v Austrálii. Tato osoba tam před týdnem přicestovala z Wu-chanu.

Francie potvrdila 3. případ, jedná se o blízkého příbuzného jednoho ze dvou dříve oznámených nakažených. První dva případy byly oba v předchozím období v Číně, jeden z nich prokazatelně ve Wu-chanu.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #75 kdy: Leden 25, 2020, 10:23:32 dopoledne »
Austrálie potvrdila další 3 případy, všichni přicestovali z Číny.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #76 kdy: Leden 25, 2020, 10:53:21 dopoledne »
Zdravotníci v zasažených oblastech Číny jsou přetížení.
Do Wu-chanu přiletělo na pomoc čtyři sta padesát lékařů a dalších zdravotníků Lidové osvobozenecké armády (PLA), aby se zúčastnili boje proti novému koronaviru. Oznámila to v sobotu agentura China new. Někteří z nich mají zkušenosti s bojem proti viru Ebola a SARS.


SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #77 kdy: Leden 25, 2020, 11:15:17 dopoledne »
Vypadá to, že od neděle Čína zakáže pohyb vozidel v centru Wu-chanu, aby mohli lépe sledovat pohyb lidí.

Silnice budou moci používat pouze vozidla se zvláštním povolením, bezplatná kyvadlová doprava a vládní vozidla.

Zdravotníci z oblasti hlásí nedostatek spotřebního materiálu.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #78 kdy: Leden 25, 2020, 11:46:36 dopoledne »
Britští zdravotničtí činitelé se snaží vystopovat stovky cestujících, kteří nedávno přiletěli z Wuhanu do Velké Británie.

Před uzavřením mezinárodního letištěve Wuhanu se uskutečnily se 3 lety týdně na londýnské letiště Heathrow, řekla mluvčí Public Health England.


Wu-chan ohlásil budování již druhé nemocnice pro nemocné koronavirem. První má mít kapacitu 1000 pacientů a měla by prý být postavena už do týdne. Druhá bude pro 1300 lidí a měla by stát do 2 týdnů.

Stávající nemocnice jsou přeplněné a přetížené, chybí materiál, personál, prostory.

Obchody s potravinami zejí prázdnotou, do města přijíždí první auta s dodávkou potravin.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #79 kdy: Leden 25, 2020, 12:48:44 odpoledne »
Provincie Qinghai potvrdila první případ. Jedinou provincii bez prokázané nákazy je nyní Tibet.

V karanténě je již 15 měst v provincii Hubei, týká se přes 57 mil. lidí.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #80 kdy: Leden 25, 2020, 02:18:55 odpoledne »
3 dny staré vyhodnocení rizika od ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí):

Při hodnocení rizika této události existují značné nejistoty z důvodu nedostatku podrobných epidemiologických analýz.

Na základě aktuálně dostupných informací se ECDC domnívá, že:

- potenciální dopad ohnisek 2019-nCoV je vysoký;
- je pravděpodobné další celosvětové šíření;
- v současnosti existuje průměrná pravděpodobnost infekce pro cestující z EU / EHP navštěvující Wu-chan;
- existuje vysoká pravděpodobnost dovozu případů do zemí s největším objemem lidí cestujících do a z Wuhan (tj. v Asii);
- existuje střední pravděpodobnost odhalení případů dovážených do zemí EU / EHP;
- dodržování vhodných postupů prevence a kontroly infekcí, zejména ve zdravotnických zařízeních v zemích EU / EHP s přímými vazbami na Wu-chan, znamená, že pravděpodobnost případu hlášeného v EU, který má za následek sekundární případy v EU / EHP, je nízká.


Jen doplním, že z kompletní zprávy ECDC vyplývá, že je obtížné závažnost šíření nového koronaviru hodnotit, protože v Číně byly na začátku testováni pravděpodobně pouze lidé s diagnózou pneumonie neznámého původu.

Dále dle ECDC existuje mnoho neznámých, jako je virulence / patogenita
viru, způsob přenosu, rezervoár a zdroj infekce. Dosud dostupné epidemiologické údaje jsou omezené a proto jsou v tomto hodnocení rizika značné nejistoty.
Je pravděpodobné, že hostitelským druhem koronaviru jsou netopýři nebo příbuzní savci.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #81 kdy: Leden 25, 2020, 04:40:59 odpoledne »
Francie se chystá z Wu-chanu evakuovat své státní příslušníky, měly by jim být vypraveny autobusy. Vrátit by se s nimi mohli i 3 Češi. Evakuaci chystají i USA a Rusko.

Na celém světě je nyní potvrzených 1400 nakažených.

USA potvrdily druhý případ. Jedná se o starší ženu, která se před několika dny vrátila z Wu-chanu, příznaky se projevily až několik dní po návratu, zatím si vede celkem dobře.

Odborníci z USA jsou optimističtí, zdá se, že před propuknutím příznaků nejsou nakažení (příliš?) infekční. Ale to je ještě otázkou dalších studií.


SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #82 kdy: Leden 25, 2020, 05:21:32 odpoledne »
Čínský vůdce Xi Jinping v sobotu varoval před "zrychlujícím se rozšířením" koronaviru.

Hongkong vyhlásil stav nouze. Školy zůstanou zavřené až do 17. února.

Offline Wolverine

  • ***
  • Příspěvků: 55
Re: epidemie
« Odpověď #83 kdy: Leden 25, 2020, 06:17:28 odpoledne »
Celkem děsivý video údajně od jedné zdravotnice přímo z Wu-Chanu. Mluví se tam mimo jiné o momentálně 90tis. nakažených. Bohužel autenticitu videa nelze ověřit, ale podle toho, jak čínská vláda přistupuje k informacím a podle její aktivity ohledně karantény je nanejvýš pravděpodobné, že situace je mnohem vážnější než se nám snaží prezentovat. U videa si zapněte titulky  ;) https://www.youtube.com/watch?v=yQflXs0jZ9w&feature=youtu.be&fbclid=IwAR33KAoni7OXSrjM8n2RzAbmixb2ypMySsSVq77BK-vT-fcqC_LefbMfHZQ

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: epidemie
« Odpověď #84 kdy: Leden 25, 2020, 06:46:28 odpoledne »
Prokázal se už přenos viru z člověka na člověka? Podle toho, co čtu, se mi zdá, že všichni nemocní se nakazili z jednoho zdroje.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #85 kdy: Leden 25, 2020, 06:49:34 odpoledne »
Ano, přenos z člověka na člověka je prokázaný. Např. 3. potvrzený případ ve Francii se nakazil od osoby blízké, která se nakazila ve Wu-chanu. Ale prokázali to už dřív.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #86 kdy: Leden 25, 2020, 06:52:15 odpoledne »
Celkem děsivý video údajně od jedné zdravotnice přímo z Wu-Chanu. Mluví se tam mimo jiné o momentálně 90tis. nakažených. Bohužel autenticitu videa nelze ověřit, ale podle toho, jak čínská vláda přistupuje k informacím a podle její aktivity ohledně karantény je nanejvýš pravděpodobné, že situace je mnohem vážnější než se nám snaží prezentovat. U videa si zapněte titulky  ;) https://www.youtube.com/watch?v=yQflXs0jZ9w&feature=youtu.be&fbclid=IwAR33KAoni7OXSrjM8n2RzAbmixb2ypMySsSVq77BK-vT-fcqC_LefbMfHZQ

Video je velmi emotivní, až na těch 90 tisíc údajně nakažených tam ale není nic, co by už nebylo prezentováno i jinými kanály - hlavně to, že jim chybí spotřební materiál a těžce pracují. Těch 90 tisíc může být odhad. S rychlostí, jakou probíhá testování, určitě tolik výsledků ještě nemají. Doufám jen, že je autentické, a že se někdo nesnaží si na situaci tímto způsobem "nahrabat".

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #87 kdy: Leden 25, 2020, 07:44:15 odpoledne »
Čínská ústřední vláda v sobotu oznámila, že do města pošle více než 1200 zdravotnických pracovníků,

Čínská státní tisková agentura Xinhua informovala, že 237 pacientů je v kritickém stavu.

Wuhanská zdravotnická komise si vyžádala přes 10 000 lůžek z 24 nemocnic k použití při léčbě potvrzených a podezřelých případů. 

V této chvíli neexistuje důkaz, že virus přetrvává ve vzduchu a že by se mohl šířit po celé místnosti, jako je tomu u chřipky nebo spalniček.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: epidemie
« Odpověď #88 kdy: Leden 25, 2020, 07:45:48 odpoledne »
Chce to respirátor ffp3, jak jsem psala v tom druhém vlákně.
K tomu mám dotaz. To ta obyčejná rouška nemá žádný význam? Nijak nesníží riziko nákazy? To, že není 100% účinná, nemusí znamenat, že nesnižuje riziko nákazy. Mytí rukou a jiná opatření taky nezaručují 100% ochranu.
Teď opravdu nerýpám, ale chci znát i pro ostatní pravdu. Mně logicky vychází, že nějakou účinnost musí mít. Vždyť i v nose se dost velká část bacilů a virů zachytí na chlupy, brvy,  a při výdechu zase vyběhnou ven.
Já bych tedy roušky nezavrhoval a co nejdříve je zařadím do svého vybavení.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #89 kdy: Leden 25, 2020, 07:47:50 odpoledne »
To video je asi falešné.

Sice mluví mandarínskou čínštinou a titulky celkem odpovídají, kromě té záměny počet X mrtví, ale!

A) Takhle nezní Wu-chanský přízvuk, zní to jako přízvuk z provincie Kuang-tung nebo Hong Kong,

B) Mluví s extrémně silným přízvukem s gramatickými chybami. Takhle mluví nevzdělaní lidé, kdokoliv kdo prošel čínskou střední školou mluví hezkou spisovnou čínštinou.  Tohle určitě není žádná zdravotnice. Anebo je to Hongkongžanka, co se snaží mluvit mandarínskou čínštinou (a moc jí to nejde...).


SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #90 kdy: Leden 25, 2020, 07:51:45 odpoledne »

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: epidemie
« Odpověď #91 kdy: Leden 25, 2020, 08:01:37 odpoledne »
Soňo děkuji, ale není tam odpověď na mou otázku. To, že respirátor je účinnější ví každý. Jde o to, zda rouška nemá žádný význam.
Bojím se, že někdo to může vzít tak, že jedno, jestli roušku má, nebo ne a doplatit na to.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #92 kdy: Leden 25, 2020, 08:10:26 odpoledne »
No vlastně tam odpověď je:

Lékařské roušky jsou zhotoveny z materiálu, kterým snadno procházejí zejména nejmenší částice a nejmenší mikroorganismy (pod 0,3 μm; průměr viru chřipky 0,10 μm).

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #93 kdy: Leden 25, 2020, 08:11:23 odpoledne »
Rouška má určitě význam.
Akorát zabraňuje tomu, aby se nemoci dostali z tebe ven. Proto ji nosí lékaři, když třeba náhodou kýchnou, tak aby pacientovi nenastříkali bacily do rány. 

Také slouží proti tomu abyste si třeba náhodou nesáhli  rukou na ústa nebo  nekousali nehty. Tohle totiž děláme nevědomky několikrát denně a můžeme se tím nakazit.
A proti excesům stylu "hajzl mi plivl do ksichtu" nebo když vás zničehonic postříká krev nebo jiné tělesné tekutiny.

Takže určitě lepší mít roušku než nic.


Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: epidemie
« Odpověď #94 kdy: Leden 25, 2020, 08:21:20 odpoledne »
Konkrétní otázka. Má rouška nulovou účinnost pro snížení vdechnutí virů a bakterií?

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #95 kdy: Leden 25, 2020, 08:24:27 odpoledne »
Čerpala jsem tu různé informace, tak taky jednu přidám:

Podle francouzského lékaře je předpokládaná úmrtnost na tento nový virus kolem 5%.

On to považuje za málo (oproti SARS), ale proti běžné chřipce je to hodně. Taky bude záležet na nakažlivosti a rychlosti případných mutací.

zdroj:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/riziko-epidemie-v-evrope-je-krajne-nizke-rikaji-francouzsti/r%7E61ce7a423fa111eaac760cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #96 kdy: Leden 25, 2020, 08:27:17 odpoledne »
Konkrétní otázka. Má rouška nulovou účinnost pro snížení vdechnutí virů a bakterií?

Měla by mít alespoň nějakou účinnost. Přece jenom je to bariéra.

Ale hodně lidí se nakazí tím, že si nevědomky sáhne kontaminovanou rukou na ústa.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #97 kdy: Leden 25, 2020, 08:27:59 odpoledne »
Včeliši, na to ti tady asi nikdo jednoznačně neodpoví. Z toho, co jsem se dočetla, bych odhadovala jejich účinnost (ochrany proti vdechnutí virů a bakterií) jako minimální a krátkodobou.

Zde máš třeba celou snůšku různých názorů k tomuto tématu:https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/lide-skupovali-rousky-ty-ale-pred-chripkou-neochrani-tvrdi-odbornici.A090509_123125_domaci_anv

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #98 kdy: Leden 25, 2020, 08:30:26 odpoledne »
Konkrétní otázka. Má rouška nulovou účinnost pro snížení vdechnutí virů a bakterií?

Měla by mít alespoň nějakou účinnost. Přece jenom je to bariéra.

Ale hodně lidí se nakazí tím, že si nevědomky sáhne kontaminovanou rukou na ústa.

Bariéra to sice je, ale pro viry představuje síť s dost velkými oky.

Fakt ale je, že infikování kontaminovanou rukou je častý zdroj nákazy a proti tomu rouška ochrání (pokud si dotyčný nesáhne do oka např.). A to by u tohoto koronaviru mohlo stačit, pokud se osvědčí, že přenos probíhá převážně blízkým kontaktem.

Offline Karla Koza

  • ***
  • Příspěvků: 2
Re: epidemie
« Odpověď #99 kdy: Leden 25, 2020, 08:48:46 odpoledne »
Ahoj, jsem tady nová, k preppers jsem tíhla odjakživa, ale s těmi zprávami z Číny to vnímám citelněji. Taky jsem jako první řešila roušku, článek z dTestu mluví jasně, ale podle mě bychom měli vzít v potaz, že je z roku 2009... dívala jsem se teď na nějaké eshopy a existují textilní roušky z nanovláken, co propouštějí částice pod 0,025 mikrometrů, koronavirus má mít okolo 0,1 mikrometru. Co myslíte, je to blbost?