Autor Téma: epidemie  (Přečteno 255680 krát)

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #100 kdy: Leden 25, 2020, 08:58:41 odpoledne »
Nemusí to být blbost, ale chtělo by to vidět nějaké testy - jestli to fakt funguje a jak dlouho ty vydrží na jedno nasazení spolehlivě filtrovat, jak se to potom udržuje, neztrácí se údržbou účinnost?

Offline Karla Koza

  • ***
  • Příspěvků: 2
Re: epidemie
« Odpověď #101 kdy: Leden 25, 2020, 09:07:47 odpoledne »
Píšou, že se doporučuje ruční praní a vydrží 50 praní.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #102 kdy: Leden 25, 2020, 09:18:12 odpoledne »
Problém vidím v tom, že jednak výrobce může napsat skoro cokoliv a jednak múže deklarovat pouze stav za "ideálních" podmínek. Např. někde v laboratoři vyzkouší, že přes tkaninu z nanovláken neprochází viry, ale vyzkoušeli totéž i testováním na lidech? Vydechovaná vlhkost a teplota vlastnosti některých materiálů mění... Těsní to dobře na obličeji? Mohli bychom se třeba kontaminovat při sundávání textilní roušky z nanovláken a jejím praní? Zachycené viry rouška usmrtí, nebo je jen zachytí? Zbavíme se virů v roušce / na povrchu roušky obyčejným vypráním?

Nechci od toho nikoho odrazovat, třeba to funguje. Osobně dám ale přednost výrobkům, které jsou na ochranu určené a testované. Tak nějak nechci být tím "testovací subjektem" já  :)

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: epidemie
« Odpověď #103 kdy: Leden 25, 2020, 09:52:42 odpoledne »
Pokusím se shrnout, co jsem z této diskuse o rouškách zatím vytěžil. Nejsou tou nejlepší ochranou, ale účinné do jisté míry jsou.
V případě rizika a nemožnosti použít něco účinnějšího, se rozhodně vyplatí ji používat. A to i improvizovanou, např. kapesník. Každá bariéra před dýchacím ústrojím je dobrá.
Jenom pro upřesnění, s většinou virů a bacilů si dokáže poradit imunitní systém. Jen při zvýšeném množství těch potvor vznikne nemoc. Takže i pár procent zachycených škůdců může být rozhodující.
Takže, klidně se jimi zásobit, ale i něčím účinnějším. Pro ty nejparanoidnější doporučuji atombordel a masku a s tím chodit nakupovat.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #104 kdy: Leden 25, 2020, 10:00:24 odpoledne »
Hlavní hygienička České republiky: Na koronavirus z Číny jsme připraveni

....
Je už jasnější, jak přesně se vir s názvem 2019-nCoV přenáší?
Víme, že je tam interhumánní přenos (z člověka na člověka). Je identifikován ve velmi úzkém "face to face" kontaktu, takže v rodině, ale ne jednorázovém, nýbrž delší dobu trvajícím. To víme od předcházejících koronavirů SARS i MERS, že to takhle funguje. Nový vir může mít nějaké odlišné vlastnosti, nicméně tuto základní vlastnost bude zřejmě velice dobře kopírovat. Když jsou lidi vedle sebe pět nebo deset metrů a chvilku, neznamená to, že už tady máme nebezpečí.

Co se bude dít, pokud se u nás objeví první nemocný?
Záleží na tom, kde se objeví a v jaké fázi. Pokud se to zjistí už na palubě letadla, jsme hned informováni, je nutná komunikace s ostatními členskými státy. Vyžádali bychom si data od letecké společnosti o jedincích, kteří s ním byli v úzkém kontaktu, a ty, pro které je to významné, bychom kontaktovali. Pokud by se to zjistilo až u nás, lékaři musí informovat místně příslušnou hygienickou stanici.
...
WHO zvažuje vyhlášení mimořádné události s mezinárodním přesahem. Váhá ale kvůli nedostatku dat...
WHO k vyhodnocení přistupuje odpovědně. Nechtěla udělat rozhodnutí, které může mít velké dopady, na základě údajů, které neměla. Je to nový virus a údajů ještě moc nemáme. Neznáme závažnost viru, jak moc je infekční, jaká je epidemická křivka. Máme počty onemocnění, ale nevíme, jak se vyvíjely v čase, zda je to akutní nárůst, či jsou to onemocnění, která byla již dříve a teprve nyní byla dohlášena. WHO dá případně obecná doporučení, opatření jsou na jednotlivých státech. Je to logické, protože v každé zemi jsou podmínky jiné. Jiné jsou v ohnisku nákazy ve Wu-chanu, jiné máme my, jiné země, které mají přímé letecké spojení do ohniska nákazy. Když je epidemie, nejúčinnější opatření jsou v ohnisku. To je důvod, proč Čína přechází k tvrdším opatřením.

Takže není třeba dělat u nás preventivní kroky?
V našich podmínkách mohou být sporadické případy a kolem nich, pokud jsou úzké kontakty, může být klastr (shluk). My máme ale jiné hygienické standardy, i zdrojová zvířata musí na lidi působit v časové řadě delší dobu, aby se proces udržoval. Nemáme podmínky k tomu, aby se tady virus udržel, aby vzniklo sekundární ohnisko jako v Číně. Když bylo případů SARS po světě osm tisíc, u nás nebyl žádný.


Celý článek zde:
https://www.mzcr.cz/dokumenty/hlavni-hygienicka-cr-eva-gottvaldovana-koronavirus-z-ciny-jsme-pripraveni_18414_1.html

Jo a zítra v 15.30 bude mít Ministerstvo zdravotnictví k tomuto tématu tiskovku.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: epidemie
« Odpověď #105 kdy: Leden 25, 2020, 10:13:26 odpoledne »
https://www.thesun.co.uk/news/10812276/coronavirus-china-virus-bat-soup/

V angličtině pojednává o pravděpodobném původu nákazy.

Netopýři...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #106 kdy: Leden 25, 2020, 11:53:56 odpoledne »
Přeji všem hezký den (noc). Zaregistroval jsem se teprve před pár minutami, abych mohl sdílet několik informací k ochraně, snad pomohou:

1. Zapomeňte na roušku, potřebujete respirátor úrovně FFP3. Doporučuji REFIL ale asi klidně i 3M. Najděte si třeba přes Heureku. Cena cca 150 - 190,-
2. Noste rukavice. Materiál musí být nitril, latex není dostatečný. Cena cca 200 - 300,- za 100 párů.
3. Noste brýle!!! Většina lékařů ve Wuhanu se nakazila kontaktem kapének s oční sliznicí. Brýle tzv. wrap-up, tedy s bočnicemi a doléhajícím vrškem. Vypadají jako klasické sportovní a cena je kolem 200 - 250,-
Pár stovek tedy celkem utratíte, ale jak se říká: "Better safe than sorry"...

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #107 kdy: Leden 26, 2020, 08:29:50 dopoledne »
2000 prokázaných nakažených, 56 obětí, první případ v Rakousku a v Kanadě

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/koronaviru-podlehlo-v-cine-jiz-56-lidi/1846680

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #108 kdy: Leden 26, 2020, 09:19:43 dopoledne »
(Údajný) překlad zkušenosti přeživšího čínského pacienta:

přežil 63-letý pacient Xiong Yuanfu - do nemocnice Wuhan Union Medical College Hospital byl přijat 1.ledna a 2.ledna po plicním CT a testu na nukleové kyseliny u něj byl koronavir potvrzen. Byl proto večer 2.1. přesunut do nemocnice Jinyintan, specializující se na nový typ nemoci.
Následujících 20 dnů popisuje tento bývalý voják jako dny naprosté bezmoci, kdy se kvůli horečkám cítil jako omámený, ale při vědomí a slyšící šustění ochranných oděvů. Několikrát se také dusil - chuť k jídlu nula, potřebu vykonával v posteli a mladé zdravotní sestry mu stále měnily povlečení - nejhorší už má za sebou.
Nikdy přitom nebyl na žádném trhu s nějakými produkty. Nakazit se mohl někde v metru či autobusu kterým jezdil a to na konci prosince 2019.

Ovšem péči jakou měl Xiong Yuanfu jako z prvních nemocných nemá z nově nakažených a navíc třeba starých lidí téměř nikdo - už se při čekání ani nedostane na testy natož na nějaké specializované lůžko se špičkovou péčí


http://www.chinanews.com/gn/2020/01-25/9069537.shtml

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #109 kdy: Leden 26, 2020, 09:44:28 dopoledne »
Tak jestli se tohle potvrdí, tak to problémy teprve začnou  :( :

Podle některých čínský zdrojů schopnost šíření nového koronaviru sílí. Údajně už by mohli být nakažení infekční od prvního dne inkubační doby.


Další info:
- USA potvrdily 3. případ
- Čína zakázala veškerý prodej volně žijících zvířat

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #110 kdy: Leden 26, 2020, 10:24:20 dopoledne »
Hm, zajímavé, zprávy se nám trochu rozcházejí...

Ve Wuhanském koronaviru zatím nejsou známky mutace, uvedl ředitel čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Gao Fu v neděli na tiskové konferenci čínské národní zdravotnické komise.

Řekl, že virus od svého objevu vykazuje jen malou změnu, a dodal, že vědci budou potřebovat více času, aby zjistili drobné změny, pokud k nim dojde.


Tak máme tu několik verzí - nakažená osoba není infekční do propuknutí příznaků / je infekční od začátku inkubační doby. Pokud by původně platila první verze, pak by muselo dojít ke změnám, které avízovala národní zdravotnická organizace (viz předchozí příspěvek), a tudíž by toto oznámení od Gao Fu asi úplně neodpovídalo realitě.  Pokud by platilo prohlášení Gao Fu, tak buď neplatí avízo nár. zdrav. organizace, nebo se ten virus šíří stále stejně "silně" a akorát se na to dřív nepřišlo ani v Číně ani v zahraničí...?  ???

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #111 kdy: Leden 26, 2020, 10:45:20 dopoledne »
Sleduji zpravodajství, kde se dá, a převažuje názor, že nemoc je infekční i v inkubační době, která trvá 1 - 2 týdny. Což i někdo (lékař, hygienička?) udával jako velký rozdíl od běžné chřipky, která je nejnakažlivější v době objevení prvních příznaků.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #112 kdy: Leden 26, 2020, 10:54:59 dopoledne »
Já právě taky. A ještě před pár dny to spíš vypadalo na to, že v inkubační době moc infekční není. Tvrdili to zejména západní země, protože tomu odpovídalo šíření, nebo spíše "nešíření" nemoci od nakažených jednotlivců, kteří museli být v inkubační době už když letěli letadlem a po příletu se setkávali s dalšími lidmi. Zprávy o infekčnosti v inkubační době teď přicházejí z Číny, ale netuším, nakolik se to dá v jejich podmínkách vysledovat. Tipuju, že to jsou zatím jen takové odhady. Na pořádný výzkum zatím nebyl čas.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #113 kdy: Leden 26, 2020, 11:42:37 dopoledne »
Tak jasně že nic není ještě 100%, přesná čísla budou až potom, co epidemie skončí (i když pokud se podaří ji zastavit, a čísla budou jen z Číny, tak kdo ví, jaká budou).

Inkubační doba se v některých případech protahuje z jednoho až na 14 dní. Právě to nahrává stále sílícímu šíření koronaviru. Nemocní totiž až dva týdny nemusí vědět, že se nakazili – k prvním projevům dojde klidně až za dva týdny.

Koronavirus tedy v otázce šíření podle čínských úřadů představuje daleko větší hrozbu než SARS.

zdroj: https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/koronavirus-se-siri-stale-rychleji-a-bude-hur-varovala-cina-40311205?seq_no=1&source=hp&dop_req_id=z3FNSa04mVw-202001261030&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

A ještě neozdrojované, ale poměrně zajímavé info (z diskuze na idnes.cz, podepsáno Tomáš Pak):

Čínská čísla o nemoci jsou naprostý nesmysl a považuji za nemravné je vůbec šířit.
Situaci sleduji na Twitteru a toto jsou poslední zprávy:
1. V karanténě je už 13 měst včetně Pekingu (ode dneška). V těchto městech je úplně zastavěná nebo výrazně omezena veřejná doprava. Celkem je v karanténě více, nez 70mil lidi
V samotném Wuangu začali stavět už druhou nemocnici s 1300 lůžky.
V noci na dnešek sem přiletěl vojenský transport se 450 zdravotníky.
Místní nemocnice už včera přestaly úplně přijímat pacienty a to včetně těch které přiveze rychlá záchranná služba. Pacienty také přestaly testovat na coronavirus. Na Twitteru je spousta zoufalých výzev "pomozte rodiče jsou nakažení, nikde je nechtějí přijmout, co máme dělat" a odpovědi je: lečte se doma nemocnice nepomohou. Lidé spí kolem nemocnic venku v naději, že je přijmou, nebo proto, že rodina se boji nákazy a nepouští je domů. Na Twitteru je spousta videí o lidech ošetřovaných na ulici, i o těch mrtvých na ulici.
Podle zdravotníků ve Wuhanu je nakažených nejméně 100.000 ale reálně nejspíš ani nemají přehled kolik to je opravdu, lidé zůstávají doma.
Na příjezdu například do Šanghaje Je obrovská kolona osobních aut, která zcela ucpala dálnici kam až oko dohledné. Podle autora videa jsou to lidé prchající že zasažené oblast. Těžko říct.
病毒 to znamená čínský virus. Po zadání do Twitteru jsou desítky pokud ne stovky tweetů kde pisatelé píší dvě věci. 1. Virus se rozšířil z biologického centra ve Wuhanu kam jej dovezli z Kanady dva čínští agenti loni (a opravdu takový incident s vyhoštěním je na webu zachycen)
2. Čínská vláda lže ale zároveň pronásleduje každého kdo na internet píše zprávy, které jsou v rozporu s oficiální verzí
Podle všeho začala čínská vláda blokovat internet aby zabránila šíření takových zpráv. Dnes výrazně ubylo videí a lidé si zprávy posílají jako obrázky (což bohužel nejde přeložit :-( A poslední věc. Z Wuhanu psal místní obyvatel, že ulice jsou liduprázdné, male obchody v okolí zavřené

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #114 kdy: Leden 26, 2020, 12:30:13 odpoledne »
Díky za odkaz, právě to pročítám.

Akorát že drtivou většinu těch zpráv píšou lidé z Hongkongu a ne z Wu-chanu.  Takže jsou to dost spekulace.

Těch teorií je hodně, kromě té laboratoře se píše o CIA, uniklé biologické zbrani z Iráku, nebo o francouzském černošském studentovi (který je napsaný hodně rasistickým jazykem)


SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #115 kdy: Leden 26, 2020, 12:31:15 odpoledne »

A ještě neozdrojované, ale poměrně zajímavé info (z diskuze na idnes.cz, podepsáno Tomáš Pak):

Čínská čísla o nemoci jsou naprostý nesmysl a považuji za nemravné je vůbec šířit.
Situaci sleduji na Twitteru a toto jsou poslední zprávy:
1. V karanténě je už 13 měst včetně Pekingu (ode dneška). V těchto městech je úplně zastavěná nebo výrazně omezena veřejná doprava. Celkem je v karanténě více, nez 70mil lidi
V samotném Wuangu začali stavět už druhou nemocnici s 1300 lůžky.
V noci na dnešek sem přiletěl vojenský transport se 450 zdravotníky.

Toto jsou potvrzené a dokonce už překonané informace, výše jsme je tu sdílely. Zdravotníků do oblasti zamířilo už kolem 1500. To ostatní jsou spíš spekulace.

Doporučuji místo Novinek sledovat České noviny, případně odpovídající zahraniční média, mají tam zprávy dřív a korektnější.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #116 kdy: Leden 26, 2020, 12:37:35 odpoledne »
A ještě k těm číslům - jak už jsem zmínila výše - uváděná čísla je třeba brát s rezervou. S velkou rezervou. Narůstající počty samozřejmě neznamenají, že takto rychle narůstá počet nakažených, ale pouze počet PROKÁZANÝCH nakažených. Počty narůstají větší rychlostí než na začátku i proto, že byly vyvinuty nové a rychlejší testy, více testovacích míst a testují se VŠICHNI pacienti s potížemi, které by mohly znamenat toto onemocnění. Kdežto na začátku byly testy pomalé a testovali se pouze pacienti s diagnózou zápal plic bez známého původu.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #117 kdy: Leden 26, 2020, 12:43:01 odpoledne »
Úřady v čínském městě Shantou v provincii Guangdong oznámily, že v neděli zruší uzamčení a zákaz pohybu vozidel.

Shantou ale nadále posílí své úsilí v oblasti sledování a prevence výskytu ohniska koronaviru.

V Číně je nyní 15 měst, která jsou pod úplným nebo částečným omezením ze strany úřadů a což se týká přibližně 57,2 milionů lidí.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #118 kdy: Leden 26, 2020, 12:47:35 odpoledne »
Citace: Chinalady link=topic=1694.msg232288#msg232288

Akorát že drtivou většinu těch zpráv píšou lidé z Hongkongu a ne z Wu-chanu.  Takže jsou to dost spekulace.

Chinalady, díky za tyto postřehy plynoucí z tvé odbornosti. V této situaci se to velmi hodí a může to pomoct třídit informace  :rose:

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: epidemie
« Odpověď #119 kdy: Leden 26, 2020, 01:10:36 odpoledne »
Snažím se :)

Teďka jsou v Hongkongu dost protičínské nálady, takže informace od Hongkngžanů berte s rezervou.

Našla jsem tam pár informací z Wu-chanu a provincie Chu-pej, ale nebylo tam nic nového. Jenom nadávání na lidi co utekli na venkov a nemoc přinesli s sebou, stěžování si na všude se povalující masky, puberťačka se vzbudila s teplotou 7.4 a dostala strach, děkování dárcům kteří donesli lékařům nové roušky a rukavice...

Jenom jedna důležitá informace - v lidem v provincii Chu-pej dost rychle dochází nezbytné léky na srdce a HIV, nebo inzulin.
Takže pokud nutně potřebujete nějaké léky, tak si radši doplňte zásoby.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #120 kdy: Leden 26, 2020, 01:14:48 odpoledne »
Čínský ministr zdravotnictví Dr. Ma Xiaowei v neděli řekl, že lidé mohou koronavirus šířit dříve, než se u nich projeví příznaky.

Poradce amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Schaffner k tomu řekl, že by to mohlo hodně změnit a že tato nová informace zpochybnila současné americké praktiky týkající se viru a že za předpokladu, že je ta informace správná, budou muset přehodnotit strategii.

Jennifer Layden, epidemiologička z Illinois Department of Health, uvedla v pátek na tiskovce, že žena z Wuchanu nakažená koronavirem netrpěla žádnými příznaky onemocnění při cestě z Wuchanu do USA a dodala, že na základě dosavadních informací o tomto viru jsou "naše obavy o přenos dříve, než se projeví příznaky, nízké, což je uklidňující. “

Vysvětlila, že úředníci sledovali úzké kontakty pacienta.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #121 kdy: Leden 26, 2020, 01:36:10 odpoledne »
Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo infomaci, že je ve Vietnamu hospitalizován český občan s horečkou, zatím nákaza nebyla prokázána ani vyvrácena. Čech je hospitalizován spolu s dašími 11 lidmi s horečkou, všichni byli v předchozích dnech v kontaktu čínskými občany.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #122 kdy: Leden 26, 2020, 01:59:12 odpoledne »

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #123 kdy: Leden 26, 2020, 03:13:10 odpoledne »
Vědci z Imperial College v Londýně odhadli přenosovou rychlost viru:
„Odhadujeme, že každý případ v průměru infikoval 2,6 (rozmezí nejistoty: 1,5–3,5) osob (do 18. ledna 2020) na základě analýzy kombinující naše minulé odhady, velikost ohniska ve Wu-chanu a výpočtové modelování potenciální epidemie. trajektorie, “píše se ve zprávě.

To prý znamená, že kontrolní opatření musí blokovat mnohem více než 60% přenosu, aby měla žádoucí efekt a ohnisko nákazy se dostalo pod kontrolu

Zavedení  účinných kontrolních opatření ale ztěžuje množství lidí, kteří se sice nakazí, ale nemají žádné, nebo jen velmi mírné příznaky, takže nevyhledají lékařskou pomoc.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #124 kdy: Leden 26, 2020, 03:56:24 odpoledne »
Z aktuálně probíhající tiskové konference:

z čísel, která jsou k dispozici je aktuální úmrtnost 2%
ale asi u 1/5 nakažených se rozvinou vážné komplikace (zápal plic)

edit: opravila jsem 1/4 (špatně odposlechnutou z tiskovky) na 1/5 (ale 20% je pořád sakra hodně), tohle číslo je uvedeno na ve zprávách českého rozhlasu a i v dalších zdrojích, i tam, kde před chvílí byla 1/3, takže předpokládám, že ta 1/5 (teď) odpovídá tomu, co se ví

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #125 kdy: Leden 26, 2020, 04:23:47 odpoledne »
Ředitel české kanceláře WHO na tiskovce právě teď:
- z nakažených 1/5 těžší průběh, ostatní střední nebo mírný průběh (áno, má tam být 1/5, taky jsem to blbě odposlechla, pardon  :) )
- úmrtnost kolem 2 %
- mimo Čínu zatím nejsou zprávy o sekundárním šíření koronaviru (tedy všichni nakažení mimo Čínu se nakazili v Číně)
- riziko v zemích mimo Čínu je mírné
- opatření, která se zatím činí v zemích mimo Čínu jsou dostatečná
- WHO zatím nedoporučuje žádná výraznější omezení
- ČR je dostatečně připravena, má dostatečné kapacity a připravené postupy

Hlavní hygienička ČR:
- každý den nové informace od kolegů z celého světa (WHO, ECDC, ...), tyto informace rozesíláme klinikám a hygienickým stanicím i laboratornímu ústavu

Centrum epidemiologie a mikrobiologie
- národní laboratoř má k dispozici metodiku i veškeré potřeby pro případná laboratorní vyšetření vzorků a do 6 hodin jsou schopni vydat první výsledek

Další (omlouvám se za chaotický zápis, je to tak nějak, jak to podle tiskovky stíhám):
- jsou aktivovány hygienické plány a letištní pohotovostní plán, spolupracují zdravotníci, hasiči, zaměstnanci letiště a další
- letiště se zásobujerespirátory  ;)
- letiště zatím spíš informuje cestující o možnosti vyšetření v případě nějakých potíží, plošné měření teploty zatím ne, zaměstnanci jsou připraveni informovat lékaře v případě, že někoho s příznaky uvidí, první ošetření je možné přímo na letišti
- teplotní screening nemá význam, protože se rozbíhá chřipková epidemie
- testy odhalí nákazu i když dotyčný nemá příznaky
- Čech ve Vietnamu pravděpodobně není infikován koronavirem
- potenciál rozšíření viru do Evropy zůstává "střední"
- bližší informace o způsobu přenosu zatím stále nejsou
- WHO: Čína spolupracuje velice úzce, komunikuje rychle, plní, k čemu se zavázala, pracovníci WHO navštívili Wu-chan, není důvod nevěřit, že by něco bylo jinak než Čína deklaruje
- v případě potíží se u daného člověka zjišťuje nejen klinická anamnéza, ale i cestovatelská anamnéza, hlavně z důvodu, aby se vyloučili lidé s chřipkou či jiným respiračím onemocněním
- pokud by byl potvrzen případ pasažéra z letadla, budou předány informace o pasažérech sedících v okolí infikované osoby
- standardní antivirotika nejsou účinná, neexistují v tuto dobu žádné léky



SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #126 kdy: Leden 26, 2020, 10:08:59 odpoledne »
V USA už 5 potvrzených případů.

Ve všech mimočínských lokalitách se stále ještě jedná o lidi, kteří se nakazili během svého pobytu v Číně.

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2377
Re: epidemie
« Odpověď #127 kdy: Leden 27, 2020, 06:48:16 dopoledne »
Přeji všem hezký den (noc). Zaregistroval jsem se teprve před pár minutami, abych mohl sdílet několik informací k ochraně, snad pomohou:

1. Zapomeňte na roušku, potřebujete respirátor úrovně FFP3. Doporučuji REFIL ale asi klidně i 3M. Najděte si třeba přes Heureku. Cena cca 150 - 190,-
2. Noste rukavice. Materiál musí být nitril, latex není dostatečný. Cena cca 200 - 300,- za 100 párů.
3. Noste brýle!!! Většina lékařů ve Wuhanu se nakazila kontaktem kapének s oční sliznicí. Brýle tzv. wrap-up, tedy s bočnicemi a doléhajícím vrškem. Vypadají jako klasické sportovní a cena je kolem 200 - 250,-
Pár stovek tedy celkem utratíte, ale jak se říká: "Better safe than sorry"...
Ďakujeme za upozornenie.
A čo vraviš na vhodnosť rukavic z vinylu?
Ešte možno by bolo dobre doporučiť niečo na rychlu dez. ruk...

SoňaR

  • Host

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #129 kdy: Leden 27, 2020, 07:28:55 dopoledne »
Mimochodem - k té dezinfekci rukou na cestách jsou fajn ty dezinfekční gely a kdybyste chtěli mít doma "dezinfekční umyvadýlko", tak francovka je taky fajn a docela levná  :)

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #130 kdy: Leden 27, 2020, 08:41:47 dopoledne »
Citace
Ďakujeme za upozornenie.
A čo vraviš na vhodnosť rukavic z vinylu?
Ešte možno by bolo dobre doporučiť niečo na rychlu dez. ruk...

Vinyl je nejhorší alternativa ze všech třech možností. Velmi snadné mechanické poškození a průsak tekutin. Opravdu volte ten nitril, cenově je to pořád velmi přijatelné.
Ohledně dezinfekce - tady pozor, všechny přípravky jsou antibakteriální, pochopitelně nikoliv antivirotické, takže mohou sloužit jako nouzovka, když nemáte přístup k horké vodě. Jinak raději velmi důsledně umýt ruce (včetně míst mezi prsty, nehtů, zápěstí...) pod proude horké vody a mýdlem. Když už chcete dezinfekci, tak stačí třeba tohle:

https://www.lekarna.cz/septoderm-gel-500ml/?reset_referrer=1

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #131 kdy: Leden 27, 2020, 08:48:22 dopoledne »
My používáme na cesty Sanytol gel (příp. Nexcare, Dettol...), ten by měl zvládat i viry:

http://sanytol.cz/cs/product/dezinfek%C4%8Dn%C3%AD-gely-na-ruce

Chce to dívat se opravdu po "dezinfekčních" gelech a nebrat jen ty "čistící".

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #132 kdy: Leden 27, 2020, 09:51:44 dopoledne »
My používáme na cesty Sanytol gel (příp. Nexcare, Dettol...), ten by měl zvládat i viry:

http://sanytol.cz/cs/product/dezinfek%C4%8Dn%C3%AD-gely-na-ruce

Chce to dívat se opravdu po "dezinfekčních" gelech a nebrat jen ty "čistící".

Soňa má (zřejmě jako vždy  ;) ) pravdu, tady jsem se trochu unáhlil. Pravdou je, že desinfekční gely v normě EN12054 jsou opravdu jen proti bakteriím, je nutno hledat EN 14476, která by měla být učinná proti několika skupinám chřipkových virů. Nakonec nejlepší je nejspíš použít jednorázové rukavice, např. když jdete do supermarketu a vyhodit je ještě před nástupem do auta.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #133 kdy: Leden 27, 2020, 09:56:47 dopoledne »
Ale kdeže  :) ... chtělo to jen malé upřesnění. Určitě se každý z nás v supermarketech a drogeriích setkal s regály plnými gelů na ruce, které se ve finále jako dezinfekční jen tváří. Je jich všude plno. Ba možná i víc, než těch opravdu dezinfekčních. A taky jsou levné  ::) . Takže myslím, že tvoje upozornění na to, že ty gely nemusí být účinné bylo fakt důležité. Jelikož my používáme jen ty opravdu dezinfekční, tak mě nenapadlo na to zvlášť upozornit.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #134 kdy: Leden 27, 2020, 11:24:26 dopoledne »
Zajímavý článek z jiného úhlu pohledu, od přední české sinoložky Olgy Lomové:
http://denikreferendum.cz/clanek/30686-cinska-epidemie-v-zrcadle-vyroku-generalniho-tajemnika

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: epidemie
« Odpověď #135 kdy: Leden 27, 2020, 11:58:42 dopoledne »
Mongolsko zavírá na měsíc všechny školy (i školky) a ruší veškeré veřejné akce. Částečně uzavírá hraniční přechody s Čínou.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3038761-mongolsko-uzavira-kvuli-koronaviru-vsechny-skoly-auta-a-chodci-se-nedostanou-do-ciny

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #136 kdy: Leden 27, 2020, 12:54:24 odpoledne »
Zajímavý článek z jiného úhlu pohledu, od přední české sinoložky Olgy Lomové:
http://denikreferendum.cz/clanek/30686-cinska-epidemie-v-zrcadle-vyroku-generalniho-tajemnika

Prosím o dodržování pravidel fóra. Toto je čistá politika. Díky  :rose:

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #137 kdy: Leden 27, 2020, 01:17:01 odpoledne »
Když jsme tu řešili tu dezinfekci... mám koupené i prostředky na dezinfekci prádla, pro jistotu. Pořád chybí informace o tom, jak dlouho virus přežívá mimo hostitele...  :(

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #138 kdy: Leden 27, 2020, 01:17:14 odpoledne »
Dovolím si sem dát odkaz na kanál, který možná ne všichni sledujete:

https://twitter.com/hashtag/wuhan

Musíte ale samozřejmě trochu ty zprávy filtrovat, protože tam probíhá informační válka.

Podstatné informace jsou, že podle tiskové konference expertů z přední světové medicínské univerzity z Honkongu (Dr. Gabriel Leung, špičkový epideiolog), kde ukázali čísla a predikce, je počet nakažených až 40.000 a bezprostředně hrozí celosvětová pandemie. Video:

https://twitter.com/Gjallarhornet/status/1221760916255059970

Virus už má několik mutací, hovoří se nejméně o pěti. Podle tohoto modelu o reuters je při současém propočtu do konce srpna vymalováno se zhruba 230.000.000 mrtvými.

https://twitter.com/ZIAULHAQSHAH/status/1221696252380897280

I kdyby se podařilo věc dostat v podstatě hned pod kontrolu, je kumulace z více stran odhadována na duben, květen. Neboli dost černé vyhlídky s počtem mrtvých ve vysokých desítkách tisíců.

Podle chování čínské vlády a jak vážně situaci bere (a jak ohromné peníze to stojí) a co všechno se děje, lze odvodit, že tyto odhady nejsou smyšlené.

Co se děje na místě:

V Číně je zcela nabo částečně uzavřeno 15 měst o celkovém počtu asi 60 miliónů lidí.
Dnes potvrdil starosta Wuhanu, že před uzavřením opustilo město 5 milionu lidí.
Jen v den před uzavřením, když se rozneslo, co se chystá, město opustilo 210.000 aut. Záběry na noční Wuhan a kolonu světel aut, která se snaží dostat v zácpě ven jsou poněkud znepokojující.

Dopočítalo se, že 70.000 je v Shanghaji, 76.000 v Hainan, přes 25.000 směřovalo do Sichouanu a cca 20.000 do Hangzhou. U těchto měst se očekává propuknutí nákazy do 14 dnů.

Objevili se první nepotvrzené záběry z některých sídel, zpravidla vesnic, kdy se místní snaží uzavřít přístupové cesty a odhánět cizince.

Stavba "nové nemocnice" je údajně stavbou "obrovské márnice".

Spekuluje se také o zavedení lockdownu na budovy. Neboli zákazu vycházení. Lidé zůstanou uvězněni v bytovkách.

Co se zřejmě děje je, že ulice začíná pod "záminkou navážení armádních doktorů" obsazovat armáda. Masky armády jsou na pak úplně jiné úrovni, než masky pro zdravotnický personál.

Obchody jsou samozřejmě vybrakované. Jedna hlávka zelí na trhu stojí 100 yuanů. To je asi 330.- Kč.


SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #139 kdy: Leden 27, 2020, 01:42:33 odpoledne »
No... jeden ministr z Číny řekl, že "schopnost přenosu viru sílí", jeden lékař z Číny řekl, že "virus zatím nemutuje, došel jen nepatrných změn", západní lékaři se stále dle informací a pozorování tamních případů přiklání k tomu, že virus se mezi lidmi šíří spíš jen úzkým a delším kontaktem. To jsme tu všechno výše uvedli. Těch 30-40 tisíc "nakažených" je v jiných zdrojích uváděných jako "sledované" z důvodu jejich kontaktu s nakaženými. Spekulací a poplašných zpráv je spousta, ale osobně věřím spíš oficiálním šetřením a informacím např. od WHO, než twitteru. Nebudeme tu prosím šířit paniku šířením nepotvrzených zpráv... Třeba ten model je sice pěkně zpracovaný (na to, aby se člověk vyděsil) na základě odhadu (zde výše uvedeného), ale to číslo,že jeden člověk nakazí 2-3 lidi ještě neznamená, že se podle toho dá sestavit takový model. Ve hře je ještě spousta dalších faktorů, včetně např. toho, že u nás nemá koronavirus takové podmínky pro šíření jako v Číně.

Loki, "údajně márnice" atd.? Ty? To tě někdo vyměnil?  ???

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #140 kdy: Leden 27, 2020, 01:49:25 odpoledne »
Kroměřížská nemocnice prověřuje podezření na nakažení koronavirem u muže, který se nedávno vrátil z Číny. Muž je transpoortován na infekční oddělení do Uherského Hradiště.

Nalim

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #141 kdy: Leden 27, 2020, 02:15:08 odpoledne »
Umíte někdo ověřit, jestli ta zmiňovaná tabulka od Lokiho je skutečně převzaté od Reuters?

Pokud by to měl být zodpovědný matematický model, vychází tam mj., že do 20.září by bylo nakažených 7,7 mld. lidí :

https://twitter.com/ZIAULHAQSHAH/status/1221696252380897280/photo/1

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: epidemie
« Odpověď #142 kdy: Leden 27, 2020, 02:26:30 odpoledne »
Počty které tu nadhodil Loki jsou docela v souladu s mým předpokldem, když jsem si v sobotu hrál s geometrickou řadou s kvocientem 2  odhadoval jsem 10 000 nakažených... ta čísla jsou děsivá, ale reálná pokud uvažujeme o cca 3% úmrtnosti. Je sice pravdou, že SARS byl zhoubnější (mortalita byla okolo 10-12 %) ale počet nakažených byl "jen" okolo 10t....Vzhledem k tomu, že je to již na všech kontinentech, je pandemie koronavirem naprosto reálná....A hlavním rizikem se mi v této chvíli jeví mutace virů. Díval jsem se na e-shopy a většina už své zásoby respirátoru vyprodala...a ačkoliv bezprostřední roziko ještě nehrozí, je vidět, jak jsme na takovou eventualitu jako připraveni....

Ten Sanytol jako gel používáme již roky při práci se zvířaty a jeví se jako dost účinný. Jako levná náhrada na desinfekční gely poslouží i roztok obyčejného tekutého mýdla s alespoň 15% denaturovaného ethanolu....nebo isopropanolu.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: epidemie
« Odpověď #143 kdy: Leden 27, 2020, 02:31:43 odpoledne »

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: epidemie
« Odpověď #144 kdy: Leden 27, 2020, 02:43:17 odpoledne »
Spekulace o "márnici" je tady. Vychází z udajné komunikace personálu, který řeší co s mtrvými, protože nemocniční márnice je plná.

https://twitter.com/anhkimh/status/1221778561146802177

Soňa má ale pravdu, že se to potvrdí ve chvíli, kdy tam navezou první lidi.

V čem nemá tak úplně pravdu je ta validita twitteru jako zdroje. Je potřeba k tomu samozřejmě přistupovat obezřetně, ale rozhodně jde o účinný argegátor informací.

S tou panikou je to ovšem tak, že začala už někdy v pátek a média si toho všimla "až dnes":

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/strach-z-koronaviru-v-cesku-zajem-o-rousky-se-zvysil-sedmdes/r~5261a4ae40f411ea8d520cc47ab5f122/

Takový Dr. Max na svém facebooku už hlásil, že roušky nejsou...

Vyzvedával jsem si v jedné lékárně objednávku a byl jsem svědkem toho, jak dva lidi chtěli roušky a odešli s nepořízenou.

Kupoval jsem v sobotu nějaké věci v jednom velkém hobymarketu a viděl jsem chlapíka s dcerou, co stál před ochrannými pomůckami a přemýšlel nad rouškami.

Chvíli jsem ho pozoroval a poslouchal o čem se dcerou baví a pak jsem mu řekl, že "potřebuje ty s tou červenou gumičkou, jestli to tedy potřebuje na to, co myslím, že to potřebuje".

Chvíli koukal, pak řekl "Díky." - a sebral ty poslední dvě balení po dvou, co tam byly. Řekl jsem mu, ať k tomu vezme alespoň pro sebe i ty přiléhavé brýle za 350.- co měli vedle v regále - a neřeší jejich cenu. Ono totiž ty levnější, za 250.- byly všechny pryč. Ten chlapík přišel pro respirátory do hobymarketu poté, co nepořídil v lékárně. Slyšel jsem ho jak dceři říká: "Vidíš, říkal jsem ti, že to tady budou mít." - Takový sváteční prepper, nebo jen "chytrý taťka". Když odcházeli, tak dcera (tak 12 let) držela ty roušky v rukou jako nějaký poklad...

Trochu větší panika se rozjede nejspíš během dneška, pokud ty lidi z Kroměříže/Bulovky potvrdí.




SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #145 kdy: Leden 27, 2020, 02:52:25 odpoledne »
Dle dr. Doyleové z Public Health England zatím není potvrzeno, že  lidé jsou nakažliví před objevením příznaků. Je ale rozumné předpokládat, že se to může stát.

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #146 kdy: Leden 27, 2020, 04:16:23 odpoledne »
Pro zájemce o repirátory - zdá se, že v eshopech jich je stále ještě dost.

Offline Pokerface

  • ***
  • Příspěvků: 16
Re: epidemie
« Odpověď #147 kdy: Leden 27, 2020, 04:41:09 odpoledne »
Ano,v eshopech ještě stále nějaké jsou,ale mají veliké problémy objednávky vyřizovat jelikož jich přez víkend přišlo "neskutečně moc".Slova jednoho chlápka z eshopu se kterým jsem mluvil.Přišel dnes do práce a nestačil se divit.Takže je otázka jak dlouho a kolik lidí už objednalo před Vámi.
Známá co dělá v lékárně povídala,že nemají nikde jedinou a neví zda jim vůbec nejaké někdo pošle,jelikož je prý posílají jinam.Takže nevím jak na tom jsou,ale

SoňaR

  • Host
Re: epidemie
« Odpověď #148 kdy: Leden 27, 2020, 04:49:30 odpoledne »
Kromě pacienta z Kroměříže čeká na výsledky ještě žena v Moravskoslezském kraji, před 11 dny přiletěla z Číny.

Offline WhiteCrane

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Převezmi odpovědnost za svůj život
Re: epidemie
« Odpověď #149 kdy: Leden 27, 2020, 04:58:30 odpoledne »

Kupoval jsem v sobotu nějaké věci v jednom velkém hobymarketu a viděl jsem chlapíka s dcerou, co stál před ochrannými pomůckami a přemýšlel nad rouškami.

Chvíli jsem ho pozoroval a poslouchal o čem se dcerou baví a pak jsem mu řekl, že "potřebuje ty s tou červenou gumičkou, jestli to tedy potřebuje na to, co myslím, že to potřebuje".


Rád bych poprosil Lokiho, nebo někoho z týmu, jestli může blíže specifikovat "roušku s červenou gumičkou", případně vložit typ na jinou ochranu, kterou zvolil jako optimální.
Předpokládám že výraz rouška je tady použit jen jako "hovorový", protože roušky toho moc neochrání, určitě volíme respirátory  třídy FFP3.
Osobně jsem pořídil REFIL 1052, ale uvítám (a pravděpodobně nejen já) jakýkoliv další dobrý tip...