Autor Téma: Tykve - druhy a odrůdy  (Přečteno 13796 krát)

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Tykve - druhy a odrůdy
« kdy: Prosinec 17, 2012, 08:25:24 odpoledne »
Dýně neboli tykve se dělí do několika skupin:
1) 
 
 
Tykev velkoplodá - Cucurbita maxima
Synonyma: Cucurbita maxima var. turbaniformis
Další názvy: dýně velkoplodá, tykev obrovská
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Druh tykve známé u nás především díky klasickým „kompotovým“ dýním žluté barvy většina patří k odrůdě Goliáš, plody dosahují i 30 kg váhy. Ke stejnému druhu patří i u nás  v poslední době populární odrůda Hokkaido a nebo u nás téměř neznámé dýně druhu Hubbard Winter – Blue nebo Green.
Goliáš – tykev vhodná k přímé konzumaci, na zavařování, na výrobu džemů, i jako krmivo pro domácí zvířata.

Hokkaido – tvoří plody menší velikosti – tak asi do 2 kg. Pozor může se křížit s jinými odrůdami C. Maxima – např. Goliášem. Příští rok vám pak ze semínek vyrostou dýně tvarově připomínající Hokkaido ovšem velikosti až 20 kg. Kvalita dužiny u kříženců je ovšem nevypočitatelná.
Tykev Hokkaido se hodí na polévky, zapékání, jako příloha (místo brambor). Kompot z ni je poněkud tuhý a kousky jsou uvnitř „moučnaté“

Hubbard Winter Squash- plody jsou o něco větší než Hokkaido a vyskytují se většinou v barvě šedomodré a zelené, ale mohou být i oranžové. Mají zvláštní kapkovitý tvar a velmi silnou a tvrdou slupku díky které vydrží ze všech dýní nejdéle uskladněné. Pozor – opět se mohou křížit jak mezi sebou navzájem, tak i s Hokkaidem a nebo s Goliášem. Jejich dužina je podobná jako u Hokkaida, ale je sladší. Polévku je dobré doladit trochou zakysané smetany.

http://www.potravinovezahrady.cz/tykve/
http://www.dyne-hokaido.cz/
2)
Tykev obecná, cuketa - Cucurbita pepo
Další názvy: tykev obecná, cukína
Čeleď: Cucurbitaceae - tykvovité


Druh tykve který tvoří rostliny jak plazivé tak i keříčkové. K tomuto druhu ptří známé cukíny neboli cukety, patisony a nebo tykev olejná (bezslupková). Také tzv špagetová tykev patří k tomuto druhu.

Cukíny – asi nejznámější odrůda tohoto druhu, roste jako keříčková, velmi výnosná, vhodná na smažení, do salátů, na výrobu „bramboráků“, přidává se do těsta na  buchty,. chleba,  díky vysoké úrodnosti je výhodná jako krmivo pro drůbež, při 20 keřích jsme letos zkrmili plné kolečko cukín za 2 dni a pořád stihly dorůstat. Vyžadují ovšem k této produkci dostatek živin – vyhnojenou půdu a přihnojení v průběhu růstu.

Patisony – platí pro ně totéž co pro cukíny

Tykev olejná – tykev, která má semena bez slupek, velmi vhodná ke konzumaci, bezslupkovost je recesivní vlastností, pokud v blízkosti rostou např cukíny po zkřížení mají již semena slupky.U nás je dispozici odrůda Opavská

Tykev špagetová – po uvaření tvoří sama špagety, dají se např pojídat s omáčkou, zeleninou a nebo použít dál – např na „bramboráky“

Okrasné tykve - většina neli všechny okrasné tykve patřií do tohoto druhu

3)
Tykev muškátová - Cucurbita moschata


Tento druh tykve není u nás příliš znám, je poněkud náročnější na teplo, její dužina je výrazně oranžová, s jemnou „oříškovou“ příchutí, má stejně velké množství odrůd jako ostatní druhy, se kterými se podle některých autorů může i křížit.

Mouscate de Provence – odrůda tvořící velké plody o váze kolem 10 kg. Dužina oranžová, vhodná k zapékání, na polévky i k masu. Dá s použít do zeleninových salátů.

Existují i menší odrůdy, velikosti Hokaida, ale u nás nejsou dostupné, i když v dnešní době se určitě dají sehnat např. Butternut squash





DR-ALEXANDRA

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 17, 2012, 08:52:47 odpoledne »
Letos jsem měla největší úrodu ze žíhaných cuket,vloni ze zlatých.Ze zelených byla nejmenší.Ale i tak toho bylo strašně moc.Zlaté jsou nejjemnější,pak žíhané a pak zelené.Ty asi příští rok vypustím.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #2 kdy: Leden 01, 2013, 05:13:50 odpoledne »
Já letos zkoušela z dýní jen hokkaido a bezslupkovou. První kuchyňské pokusy s vypěstovaným hokkaidem mě nadchly, bezslupková dýně čeká, až mě zas chytne experimentální nálada. Příští rok bez hokkaida ani ránu - ideální se mi jeví malé, trvale zastíněné stanoviště (aby v letním vedru neuschla), odkud dýně vyžene výhony na slunko. Teď testuju, jak dlouho se dýně dají skladovat.
Vloni jsem zkoušela pěstovat v Brně červený meloun. Mrcha, pokryl půlku zahrady, byl žíznivý jak kovář a meloun jako plod vychoval jen na nejvíce osluněném místě, a to jeden kus. Ale ten byl - sklidila jsem ho na konci října a dcera hlásila, že byl bezkonkurenčně dobrý (já červené melouny nemusím). Takže ten jsem z portfolia vyřadila...
Stejně tak moc neprožívám cukety - vloni jedna potvora vytlačila z kruhu o poloměru metr a půl všechno živé kromě jabloně a cukety byly celé léto...
Nemáte někdo zkušenosti se sušenou cuketou? Já ji podusila a dala do mrazu a občas výsledek mrsknu do zeleninové polívky, ale mrazák je luxus a cukety (na rozdíl od dýní) dlouho nevydržej.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #3 kdy: Leden 01, 2013, 05:24:21 odpoledne »
Já jsem cuketám přišla na chuť-hlavně zlatým.Je fakt,že je jím celé léto a všechny zásobuji-nejraději je mám grilované.Sušit jsem je nezkoušela,možná dobrý nápad,příští rok zkusím.Když jsou dobrá sušená rajčata,proč ne.Jinak je přidávám,když přijde doba zavařování,do leča,Aspoň je toho hodně.V zimě rychle připravené jídlo a naštěstí lečo máme všichni rádi.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #4 kdy: Leden 03, 2013, 03:03:35 odpoledne »
Tak jsem dnes rozporcoval jednu z malých muškátových dýní. Pokud by někdo věděl odrůdu budu rád.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #5 kdy: Leden 03, 2013, 03:35:41 odpoledne »
Tak jsem dnes rozporcoval jednu z malých muškátových dýní. Pokud by někdo věděl odrůdu budu rád.
A tady už je i uvařená - zapečená s masem - krocaní křídlo, s medem a kari, růžičková kapusta, zelené fazolky a ona tykev. Jdu mlsat dokud je to teplé.

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #6 kdy: Leden 03, 2013, 03:55:37 odpoledne »
Tak bych ráda věděla ,co znamená muškátová dýně a proč vydržela až do dnešních dnů.

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #7 kdy: Leden 03, 2013, 03:57:16 odpoledne »
Tak se pochlub!

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #8 kdy: Leden 03, 2013, 04:19:52 odpoledne »
Muškátová dýně je druh tykve Cucurbita moschata - dříve česky nazývaná také tykev pižmová. Viz výše. Proč vydržela? Protože jsem ji ještě nesnědl - mám je na chodbě v chladu - teplota se tam pohybuje mezi 5 - 10 C. zkoušel jsem jak dlouho vydrží. Tuhle jsem nevypěstoval, ale dostal - kvůli semínkům. Před asi 10 dny jsme snědli Hubbard Winter Blue Squash - také byla vynikající - dělali jsme z ní polévku. Ještě tam mám jednu Hubbard Winter Green - tam chci zkusit jak dlouho vydrží. Měla by vydržet nejméně do dubna, ale asi ji do té doby sníme :-(

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #9 kdy: Leden 03, 2013, 04:23:53 odpoledne »
No tak tu bych také chtěla mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #10 kdy: Leden 23, 2013, 12:10:45 odpoledne »
Mám dýně hokkaido a bezslupkové v suchu cca 8°C spolu s jablky a zatím jsou v pohodě. Včera jsem jednu bezslupkovou otevřela a udělala z ní polívku, ale nevejde se potvora do lednice, takže je třeba ji rychle zpracovat. Máte někdo nějaké tipy? Napadá mě: nastrouhat a podusit a zamrazit - do polívek, do buchet, do omáček. Nikdy jsem dýně nezkoušela sušit, což by taky nemusela být špatná metoda zpracování, když se to monstrum rozkuchá... Další dýně (obou druhů) skladuju dál, abych zjistila, kdy se příp. začnou kazit, čili jak dlouho vydrží.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #11 kdy: Leden 23, 2013, 12:39:53 odpoledne »
Já mít tak po ruce dýni,hned ji dám kandovat.Nejrychleji se mi usušil(kandovaný)zázvor + žlutý meloun.Dodělávám jablka-sice zdarma ale sušení trvá mooooc dlouho.Teď jsou v sušičce borůvky(našla jsem staré v mrazáku a nejsou rozmrazené nic moc ale vrazila jsem je do zbytku cukrového sirupu(po zázvoru,melounu a jablkách).
No a zbytek sirupu(teď už obarveného od borůvek a chutí 4 druhů ovoce)jsem přelila do sklenice a je to výborný základ na ovocný čaj.
Takže zpracování bezezbytku.
V létě při velkém množství cuket-použiji na kandování.
Návštěvám nikdy nenabízím brambůrky,krekery a jiné éčkové nezdravé pochutiny.
Nabízím ořechy a sušené ovoce a teď přibylo kandované ovoce.Samozřejmě čerstvý žitný chléb se solí nebo se špekem a nebo se škvarkami.Tím se vždy zavděčím.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #12 kdy: Leden 23, 2013, 12:46:48 odpoledne »
Jako vzdy vznasim divny dotaz:

Muze se dyne jist dlouhodobe jako hlavni jidlo? 


Zas jsem premyslel o moznosti, aby lidi po PA nemuseli pouzivat obilniny.

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #13 kdy: Leden 23, 2013, 12:55:53 odpoledne »
Jistě dá se.Já jsem celé léto jedla cukety,neˇboť při tom množství,co vyrostlo a co jsem rozdala,mi nic jiného nezbývalo.Potraviny nevyhazuji.
Ad Ormien:Můj recept.Osmahnu na oliv.oleji(ne panenskémcibuli+česnek,pak přihodím hrst zelené petrželky(v mrazáku mám zásoby)-naučila jsem se v Řecku,kde je spotřeba zelené petržele velká-+ na kostky dýni,osmahnu+ trošku chilli papričky(také mi roste na zahradě jako divá,teď mám celé trsy usušené a zavěšené),podleji a dusím.Pak dám do mrazáku a mám základ pod maso.
Dýně ale i cuketa ráda nacucá ostatní chutě .

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #14 kdy: Leden 23, 2013, 12:58:59 odpoledne »
Samozřejmě je dobrý i dýňový kompot(maminka tam dávala vždy ananasovou esenci,aby to nahradilo nedostatkový ananasový kompot) a myslím si,že by nebylo špatné i čatní(psáno česky).

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #15 kdy: Leden 23, 2013, 01:03:27 odpoledne »
Hodila by se mi cisla i pro stepan-hawk . Kolik kilo se da skutecne sklidit dyni z metru? Kolik kilo dyni jste snedli denne, aby vam to stacilo k zivotu.

Asi se bude jist jako dynova kase a pojidat semena.

Neuro

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #16 kdy: Leden 23, 2013, 01:12:34 odpoledne »

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #17 kdy: Leden 23, 2013, 01:32:39 odpoledne »
Dýňová semena jsou zdravá-dobrá po osmahnutí-můžou se přidávat i do chleba.
Víc jak 1/2 kg za den cuket jsem asi do sebe nedostala.Nejraději mám grilované a zapečené s plísňovým sýrem a bazalkovým pestem.Ale ještě teď se mi o tom zdá a jsem ráda,že léto je daleko.
CUKETY:Čísla neznám.Sadím do důlku 3-2 semena,nechám pak jen 2rostlinky.Nedodržuji metrové rozestupy ale jen asi 60 cm.Mívám 10 hnízd-různé druhy:zlatou,žíhanou a zelenou.
Sklízím obden tak 4-6 cuketek-mám raději menší 20-25 cm-nemusí se dlabat.Občas také přehlédnu(mají asi nějaké mimikry) a pak je to hned dvoukilový macek.Ten už dlabu a plním mletým masem a zapékám.
Takže nevím,kolik kg sklidím ale je toho moc.

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #18 kdy: Leden 23, 2013, 01:35:01 odpoledne »
Jako vzdy vznasim divny dotaz:

Muze se dyne jist dlouhodobe jako hlavni jidlo? 


Zas jsem premyslel o moznosti, aby lidi po PA nemuseli pouzivat obilniny.
A opravdu jsem pak přes léto nepotřebovala moc obilovin.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #19 kdy: Leden 23, 2013, 01:50:11 odpoledne »
Moje honba za vytvoreni jidelnicku neboli seznamu pestovanych potravin, ktere umozni byt co nejdriv potravinove sobestacny nikdy nekonci. ;D

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #20 kdy: Leden 23, 2013, 03:11:16 odpoledne »
Hodila by se mi cisla i pro stepan-hawk . Kolik kilo se da skutecne sklidit dyni z metru? Kolik kilo dyni jste snedli denne, aby vam to stacilo k zivotu.
Asi se bude jist jako dynova kase a pojidat semena.
Sahaw, na to Ti zčásti odpoví puebloví Indiáni. Na základě jejich zkušenosti s pěstováním "tří sester" - kukuřice, dýně, fazole - se tvrdí, že člověka dokáže celoročně uživit 500 m2. Jíst samotné dýně jsem nikdy nezkoušela, ale je to velmi "hladové" jídlo, chce to doplnit aspoň těmi fazolemi nebo něčím se slušným obsahem vlákniny.
Dýně kilo a půl dá plnou hrst bezslupkových semínek.
Sklizeň z metru: měla jsem na záhonu 1,5 x 1,5 m tři rostliny a sklidila jsem z nich čtyři velké dýně (po 1,5 kg) - ale vedle nich byly na záhoně i kukuřice a fazole a dýňové rostliny ze záhonu záhy vyrostly a své plody odchovaly na zídce před záhonem a cestičce okolo záhonu, kde bylo víc slunka. A než jsem tam nasadila v květnu tuhletu sestavu, odchoval záhon na jaře asi osm hlávek salátu, osm kedlubnů a dobře 15 rostlin hrachu, ze kterého byla mísa lusků (spasených za syrova). Na podzim pak mezi dýněmi ještě dozrály ředkvičky a až do vánoc jsem odtud sklízela roketu...
Cukety moc nemiluju, zejména od té doby, co mi v pokusu s permakulturním záhonem jedna cuketa kompletně zakryla záhon 0,9 x 0,9 m a já pak celé léto zoufale rozdávala cukety... Ta bestie jich tehdy vygenerovala dobře 20 kg. Cukety se ale špatně uchovávají, takže to není můj favorit ani z tohoto hlediska.
Ale Tvoje "honba" je i mým tématem:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #21 kdy: Leden 23, 2013, 04:21:44 odpoledne »
Napadá mě: nastrouhat a podusit a zamrazit - do polívek, do buchet, do omáček.
Nakrájel jsem na kostičky, osmahnul a podusil jako na polívku a dal zamrazit v dávkách na 1 polévku. Pak hodím do mixeru, zaleji vřelou vodou, chvíli počkám, pustím mixer, přeleji do hrnce, dokořením, přidám smetanu a nechám dojít do varu - cca 15 minut a polévka je uvařená.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #22 kdy: Leden 23, 2013, 04:31:02 odpoledne »
Polívku dělám podobně (většinou ale přidávám trochu jíšky, aby nebyla tak hladová), ale málokdy dělám jednodruhovou polívku - mám takový pejsko-kočičkovský tik, takže zkombinuju často kdeco, což mou starší dceru přivádí k zoufalství, protože netuší, co právě jí.
Trocha dýně se dá dát i do bramborové kaše, do ovoce na ovocnou buchtu, do těsta na bábovku, do ovocného salátu, do svačinových salátů (např. vaječného apod.), do omáček pod maso, do dipů, do krupicové/jáhlové/rýžové kaše, do pudinku, do dortových krémů - ale je třeba ji mít po ruce. Takže varianty uchování asi budou nastrouhlat, blanšírovat a zamrazit NEBO po nastrouhání rychle usušit NEBO naložit do soli/cukru/kandovat. Takže chci někdy zkusit to sušení...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #23 kdy: Leden 23, 2013, 06:40:09 odpoledne »
Napadá mě: nastrouhat a podusit a zamrazit - do polívek, do buchet, do omáček.
Nakrájel jsem na kostičky, osmahnul a podusil jako na polívku a dal zamrazit v dávkách na 1 polévku. Pak hodím do mixeru, zaleji vřelou vodou, chvíli počkám, pustím mixer, přeleji do hrnce, dokořením, přidám smetanu a nechám dojít do varu - cca 15 minut a polévka je uvařená.
postruhane sa daju pouzit aj na tekvicove placky.postup taky ako klasicke zemiakove,ale namiesto zemiakov sa da tekvica.hodia sa napriklad ku kyslej mliečnej polievke
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #24 kdy: Leden 23, 2013, 08:23:52 odpoledne »
Polívku dělám podobně (většinou ale přidávám trochu jíšky, aby nebyla tak hladová), ale málokdy dělám jednodruhovou polívku - mám takový pejsko-kočičkovský tik,
Já jsem na tom podobně s tím pejskem a dokonce i s kočičkou, ale jednodruhovou dýňovou polévku jsem udělal poprvé asi před půl rokem a byl jsem příjemně překvapen. Zkoušel jsem ji i s jíškou, ale pokud se použije dost dýně není to potřeba. Dělal jsem ji z různých druhů - Hokaido atd. asi nejvíc mi chutnala Hubbard Winter Blue - je ale docela sladká - hodí se do ní zakysaná smetana.  A pak ten opečený rohlík a nebo chleba. Pokud je toho pečiva dost tak, hlavně v létě, to mám jako hlavní jídlo. A když mě honí mlsná tak si do toho opražím hrst semínek.

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #25 kdy: Leden 23, 2013, 08:31:34 odpoledne »
Tak podobně se zakysanou smetanou dělám celerovou krémovou polévku.Super.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #26 kdy: Leden 23, 2013, 08:39:56 odpoledne »
Celerová mě nenapadla - ještě mám pár celerů - PLS recept - aspoň rámcově

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #27 kdy: Leden 23, 2013, 09:09:02 odpoledne »
Celerová mě nenapadla - ještě mám pár celerů - PLS recept - aspoň rámcově
CELEROVÁ POLÉVKA:1kg celeru.2 stroužky česneku,2 cibule,1 červená kapie,200ml.zakys.smetany,sůl,bílý pepř,mletý zázvor,kari koření,máslo,zelené bylinky.
Na másle se osmahne nasekanou cibuli+česnek,poté na kostičky nakrájený celer,podlít a dusit asi 5 minut+sůl,pepř,kari,zázvor+asi 1 litr vody a vaříme do změknutí(asi 20minut).Papriku nakrájíme na nudličky a dáme do polévky.Povaříme dalších 5 minut.Polovinu polévky rozmixujeme a vrátíme zpět,přidáme smetanu a bylinky a necháme jen přejít varem.
Je s podivem,že málokdo poznal,že je to celerová polévka a díky kapii má krásnou barvu.A navíc chutná.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #28 kdy: Leden 23, 2013, 10:23:47 odpoledne »
Zdravím,
Štika : Díky už je v PC.
Miki.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #29 kdy: Leden 23, 2013, 11:20:15 odpoledne »
To zní báječně, hned zítra to zkusím:) Díky, Štiko...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #30 kdy: Leden 24, 2013, 12:10:40 dopoledne »
Díky

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #31 kdy: Leden 24, 2013, 04:05:54 odpoledne »
To zní báječně, hned zítra to zkusím:) Díky, Štiko...
Co polévka? Já dopékám další celožitný chléb. Nejsem schopná,aby vydržel aspoň týden a pečení zůstalo na víkend.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #32 kdy: Leden 26, 2013, 07:55:12 odpoledne »
Užívám si chřipky spojené s termínem DPH a hledáním 15 let staré zakázky v archivu (vedle normální práce). Takže na jídlo bohužel nemám ani pomyšlení:( Jak se k tomu dopracuju, určitě se ozvu. Recept vypadá velmi svůdně, tiše si tu slintám na klávesnici...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #33 kdy: Leden 26, 2013, 10:11:32 odpoledne »
Užívám si chřipky spojené s termínem DPH a hledáním 15 let staré zakázky v archivu (vedle normální práce). Takže na jídlo bohužel nemám ani pomyšlení:( Jak se k tomu dopracuju, určitě se ozvu. Recept vypadá velmi svůdně, tiše si tu slintám na klávesnici...

Ormien,přeji brzké uzdravení-určitě máš super recepty-a brzkou chuť na jídlo.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #34 kdy: Leden 27, 2013, 08:26:06 dopoledne »
Máte někdo zkušenosti s tzv. máslovou dýní? Jestli opravdu nahradí máslo?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

CyPro

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #35 kdy: Leden 27, 2013, 09:00:30 dopoledne »
Jestli myslíte tuto dýni:
http://www.titbit.cz/lahudkova-zelenina/podrobnosti/dyne-maslova , tak máslo nenahradí. Tykev "Butternut" pěstuji, ale s máslem nemá nic společného. Je to dýně, která se velmi snadno rozdusí v hmotu, která máslo vzhledem připomíná. Domnívám se, že snad právě odtud označení máslová dýně. Ale jedná se spíš o velmi jemné (co do konzistence) a chutné pyré. Výhodou butternutu je velmi malý semeník, umístěný pouze v přední části plodu.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #36 kdy: Leden 27, 2013, 10:03:41 dopoledne »
Děkuji, vyzkouším to. Vydrží dýně skladování přes zimu?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #37 kdy: Leden 27, 2013, 12:23:42 odpoledne »
Recept na celerovou polívku je bezva, Štiko, ještě jednou díky. Vyzkoušely jsme (ještě že mám zamraženou kapii) a mé mladší dítě se olizovalo až za ušima (starší celer nesnáší:). Ještě jsem do toho hodila hrstku mouky, aby to mělo hladší základ, neb do mě babička vždycky dula, že všechny krémové pokrmy mají mít jako základ rozvařenou jíšku, že jsou pak "hezčí" a sytější. Takže jsme se báječným obědem zcela zneschopnily...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

CyPro

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #38 kdy: Leden 27, 2013, 12:29:58 odpoledne »
Ormien: Dýně přes zimu vydrží. Skladujeme je v suchém sklepě, spíš suterénu, kde ani v mrazech neklesá teplota pod 10°C. Loni jsme brali poslední oranžové hokkaido někdy v květnu. Ale část dyní nám začne hnít během skladování vždy. Nutno kontrolovat. Co se týče skladovatelnosti butternutu, nemám zatím zkušenosti. Dával jsem je loni poprvé. Uskladněno cca 25ks. Skodou okolností dnes (27.1.) jsem narazil na první, který se zkazil. Za stejnou dobu těch špatných hokkaid bylo více, cca 3-4 z 35 sklizených ks. Na konečné soudy je tedy brzo, ale zatím se jeví butternut dobře skladovatelný.

Nemá někdo, prosím, zkušenosti se skladováním dyní? Jaké odrůdy vydrží dlouho? Za jakých podmínek?

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #39 kdy: Leden 27, 2013, 01:37:42 odpoledne »
Já skladuju hokkaida a bezslupkové dýně v zahradní místnosti, kde se teplota pohybuje okolo 10°C. Je tam dost sucho a zatím se mi žádná nezkazila. Pravda, zbývá poslední hokkaido a asi 4 bezslupkové...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #40 kdy: Leden 27, 2013, 02:43:52 odpoledne »
Ad Ormien:Potěšilo mě,že celerová polévka chutnala.Samozřejmě vylepšování chutí se meze nekladou.
Já si místo mouky přidávám ztvrdlé zbytky-kostky z patky-celožitného chleba. :)

dabo

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #41 kdy: Únor 07, 2013, 07:57:54 dopoledne »
Dýňová polévka

Na tuku zpěníme cibulku, přidáme 2 mrkve nakrájené na kolečka a nakrájíme dýni HOKAIDO i se slupkou na kostky. Přidáme do hrnce trošku vody a dusíme do měkka. Posolíme, opepříme a přidáme kari koření. Tímto kořením nešetříme. Po vychladnutí rozmixujeme do hladka, hustotu si zvolíme sami podle svého gusta. Vytvoří se krém, který zjemníme smetanou.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #42 kdy: Květen 10, 2013, 07:45:27 odpoledne »
Mam 2 male sazenicky tykve. ;D


štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #43 kdy: Květen 12, 2013, 10:56:15 odpoledne »
Dnes jsem v Makru koupila semena tykve špagetové.Četla jsem o ní a jsem na ni zvědavá.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #44 kdy: Květen 20, 2013, 08:29:18 dopoledne »
Vcera jsem je presadil na zahon. Za tech cca 9 dni moc nepovyrostli.


Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #45 kdy: Květen 20, 2013, 08:35:26 odpoledne »
Špagetové tykve mi vzešly krásně...už jsou na záhonu...
Nakonec všechna semínka vzešla...i patizony a cukety...

Včera jsem vysela další druhy dýní...celkem 7 druhů....ty půjdou všechny na chalupu...

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #46 kdy: Srpen 10, 2013, 07:24:43 odpoledne »
Prosím, co je to za tykev?

Měla to snad být muškátová...a mám strach že je to nějaký kříženec s cuketou... :o

Mám na záhonu několik druhů dýní a chtěla bych z nich semínka...pokud je ovšem tento vetřelec cuketa...tak nevím, nevím...

Má cca 30 cm...a odhadem tak 2,5 kg...


Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #47 kdy: Srpen 10, 2013, 07:35:43 odpoledne »
Asi to ale bude hubbard squash...ted jsem to našla na internetu...tu ani nevím, že jsem objednávala...možná popletli semínka...protože muškátová mi nikde nevyrostla...

Nebo blue hubbard...ale ještě není zralá...utrhla jsem ji v domnění, že je to bílá cuketa...

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #48 kdy: Srpen 11, 2013, 06:35:24 odpoledne »
Retti, tak to by měla být Hubbardova dýně.
Mám ji také(od Glocha) a myslím si, že je to zimní modrá-ať mě Gloch opraví.
Zatím je bílá, taková jako strupatá, nevím do jaké velikosti vyroste a zda se ještě zbarví.

Mám od něj ještě muškátovou -je oranžová se žebrováním
a zimní zelenou. Ta je kulatá a zelená už teď.

Glochu, doufám, že jsem to nepopletla. :)

štika

  • Host
Re:Tykve - druhy a odrůdy
« Odpověď #49 kdy: Srpen 11, 2013, 06:44:10 odpoledne »
Tak z těch druhů dýní jsem už zblblá.....

http://www.dynovysvet.cz/dyne/