Dýně neboli tykve se dělí do několika skupin:
1)
Tykev velkoplodá - Cucurbita maxima
Synonyma: Cucurbita maxima var. turbaniformis
Další názvy: dýně velkoplodá, tykev obrovská
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Druh tykve známé u nás především díky klasickým „kompotovým“ dýním žluté barvy většina patří k odrůdě Goliáš, plody dosahují i 30 kg váhy. Ke stejnému druhu patří i u nás v poslední době populární odrůda Hokkaido a nebo u nás téměř neznámé dýně druhu Hubbard Winter – Blue nebo Green.
Goliáš – tykev vhodná k přímé konzumaci, na zavařování, na výrobu džemů, i jako krmivo pro domácí zvířata.
Hokkaido – tvoří plody menší velikosti – tak asi do 2 kg. Pozor může se křížit s jinými odrůdami C. Maxima – např. Goliášem. Příští rok vám pak ze semínek vyrostou dýně tvarově připomínající Hokkaido ovšem velikosti až 20 kg. Kvalita dužiny u kříženců je ovšem nevypočitatelná.
Tykev Hokkaido se hodí na polévky, zapékání, jako příloha (místo brambor). Kompot z ni je poněkud tuhý a kousky jsou uvnitř „moučnaté“
Hubbard Winter Squash- plody jsou o něco větší než Hokkaido a vyskytují se většinou v barvě šedomodré a zelené, ale mohou být i oranžové. Mají zvláštní kapkovitý tvar a velmi silnou a tvrdou slupku díky které vydrží ze všech dýní nejdéle uskladněné. Pozor – opět se mohou křížit jak mezi sebou navzájem, tak i s Hokkaidem a nebo s Goliášem. Jejich dužina je podobná jako u Hokkaida, ale je sladší. Polévku je dobré doladit trochou zakysané smetany.
http://www.potravinovezahrady.cz/tykve/http://www.dyne-hokaido.cz/2)
Tykev obecná, cuketa - Cucurbita pepo
Další názvy: tykev obecná, cukína
Čeleď: Cucurbitaceae - tykvovité
Druh tykve který tvoří rostliny jak plazivé tak i keříčkové. K tomuto druhu ptří známé cukíny neboli cukety, patisony a nebo tykev olejná (bezslupková). Také tzv špagetová tykev patří k tomuto druhu.
Cukíny – asi nejznámější odrůda tohoto druhu, roste jako keříčková, velmi výnosná, vhodná na smažení, do salátů, na výrobu „bramboráků“, přidává se do těsta na buchty,. chleba, díky vysoké úrodnosti je výhodná jako krmivo pro drůbež, při 20 keřích jsme letos zkrmili plné kolečko cukín za 2 dni a pořád stihly dorůstat. Vyžadují ovšem k této produkci dostatek živin – vyhnojenou půdu a přihnojení v průběhu růstu.
Patisony – platí pro ně totéž co pro cukíny
Tykev olejná – tykev, která má semena bez slupek, velmi vhodná ke konzumaci, bezslupkovost je recesivní vlastností, pokud v blízkosti rostou např cukíny po zkřížení mají již semena slupky.U nás je dispozici odrůda Opavská
Tykev špagetová – po uvaření tvoří sama špagety, dají se např pojídat s omáčkou, zeleninou a nebo použít dál – např na „bramboráky“
Okrasné tykve - většina neli všechny okrasné tykve patřií do tohoto druhu
3)
Tykev muškátová - Cucurbita moschata
Tento druh tykve není u nás příliš znám, je poněkud náročnější na teplo, její dužina je výrazně oranžová, s jemnou „oříškovou“ příchutí, má stejně velké množství odrůd jako ostatní druhy, se kterými se podle některých autorů může i křížit.
Mouscate de Provence – odrůda tvořící velké plody o váze kolem 10 kg. Dužina oranžová, vhodná k zapékání, na polévky i k masu. Dá s použít do zeleninových salátů.
Existují i menší odrůdy, velikosti Hokaida, ale u nás nejsou dostupné, i když v dnešní době se určitě dají sehnat např. Butternut squash