Autor Téma: Tuky a jejich význam  (Přečteno 6583 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Tuky a jejich význam
« kdy: Květen 11, 2012, 07:17:55 odpoledne »
Diskuze ohledne tuku.

Plané zdroje tuků a olejů
Bukvice
http://fenix.savana.cz

Citace
Podle paleobotanických dokladů se olej získával hlavně z lískových ořechů (Cornus avellana), jsou dokládány jednak jejich hojné souvislé porosty, jednak jejich velmi častá přítomnost ve smíšených lesích. Plody lísky obsahují až 60 % tuků, ve středověku se musela odvádět i daň ve formě lískových ořechů. Podobně oblíbené byly i bukvice (Fagus sylvestris), nejkvalitnější byl olej lisovaný z loupaných bukvic za studena. Během 1. sv. války bylo zakázáno krmit bukvicemi dobytek, musely se odevzdávat na výrobu oleje. Také se pravděpodobně na olej používaly semena z vlašských ořechů (Juglans regia), lničky olejné (Camelina alyssum alyssum) či z hulevníku lékařského (Sysimbrium officinale). Od neolitu je doložen i len setý (Linum usitatissimum) a mák setý (Papaver somniferum). Také se pěstovalo konopí (Canabis sativa), jež přišlo na naše území zhruba v letech 800–900 př. n. l., není však doloženo jeho používání jako olejniny. Řepka olejka (Brassica napus) byla dokázána jako rostlina pěstovaná na území východních Slovanů. V chudých domácnostech se máslo dalo připravit také z plodů černého bezu (Sambucrus nigra). Zralé černé bobule se daly vařit, během varu u nich dochází k uvolňování olejnatých látek, jež se sbíraly z povrchu. Když pak utuhly, daly se používat k maštění.

Citace
Lipidy

– významná součást rostlinného organismu v rostlinách se vyskytují především jako oleje, jsou nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v některých organických rozpouštědlech. Jejich funkce je zásobní nebo stavební. Podle stavby se dělí na jednoduché: glyceridy, ceridy (vosky) a složené: fosfolipidy (lecitin, acetylcholin), glykolipidy (sulfolipidy ve vyšších koncentracích třeba v mořských řasách a listech některých rostlin). Potravinově velmi významné jsou některé glyceridy – slunečnicový olej, sezamový olej, řepkový olej, lněný olej, konopný olej, kakaové máslo.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Margarín je nestravitelný!
« Odpověď #1 kdy: Červen 04, 2012, 10:40:05 odpoledne »
Margarín je nestravitelný!
Nemáte nějaké podobnější infomace jestli je to mýtus a nebo pravda?

Zdravím.
TAK JSEM VÁM TU PŘEKOPÍROVAL ZAJÍMAVOU INFORMACI :
Trans nasycené tukyV jakých potravinách jsou trans nasycené tuky?
Snaha eliminovat z diety nezdravý cholesterol a nasycené tuky vedla k doporučením nahradit živočišné tuky rostlinnými oleji a margaríny. Margaríny vznikají procesem ztužování tuků, v kterém však dochází ke vzniku strukturálních změn, k tvorbě tzv. trans nasycených mastných kyselin (také nazývaných trans kyseliny). Tyto trans nasycené mastné kyseliny však vznikají při přípravě celé řady dalších potravin a pokrmů, jako jsou různé sušenky, smažené brambůrky, hranolky, apod. Trans nasycené mastné kyseliny vznikají také enzymatickou přeměnou tuků v zažívacím traktu přežvýkavců, což je důvodem pro jejich přítomnost i v živočišných tucích.
Jak ovlivňují naše zdraví?
Jak se později ukázalo, tyto trans kyseliny mají vysloveně škodlivý účinek na srdce a cévy, který je dokonce horší než v případě nasycených tuků. Z tohoto důvodu byla například v USA uzákoněna povinnost uvádět na potravinách obsah trans nasycených kyselin (všimněte si, že i na obalech některých českých margarínů – bohužel zatím jen margarínů - tuto informaci najdete). Ve městě New York šli dokonce tak daleko, že prodej trans nasycených mastných kyselin zakázali v létě 2007 úplně. V praxi to znamená, že 20000 restaurací (samozřejmě včetně oblíbených fast-food občerstvení) a 14000 dodavatelů potravin musí odstranit ze svých produktů tuky obsahující industriálně vyrobené trans nasycené mastné kyseliny. Je odhadováno, že toto omezení povede ročně k záchraně až 1400 životů v tomto městě.
Proč je dobré sledovat údaje na obalech potravin?
V této souvislosti je však nutno uvést, že výrobci rostlinných tuků v Evropě (na rozdíl od výrobců v USA) zareagovali na poptávku po rostlinných tucích bez trans nasycených mastných kyselin a snížili velmi významně jejich obsah v těchto produktech. Kupodivu, ve Spojených státech k tomuto jevu nedošlo. Doložit tento fakt lze například na obsahu trans nasycených mastných kyselin v oblíbeném margarínu Rama, který byl v roce 1992 obrovských 23%. O 10 let později výrobce snížil obsah trans nasycených mastných kyselin v tomto margarínu na zanedbatelných 0,17%. Toto je velmi důležité, neboť bylo spočítáno, že pokud konzumuje člověk 2% z celkového kalorického příjmu ve formě trans nasycených mastných kyselin, jeho riziko nemocí srdce a cév stoupá na dvojnásobek. Z toho vyplývá, že pokud by člověk nahradil tato 2% kalorického příjmu pocházející z trans nasycených mastných kyselin tuky nenasycenými, snížil by si riziko kardiovaskulárních nemocí o více než 50%.

Miki.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Omastit špagety
« Odpověď #2 kdy: Červen 05, 2012, 10:45:00 odpoledne »
olej
Zdravím.
Tak s tím olejem opatrně pokud budete používat slunečnicový tak budete v 50 ti nejspíš po infarktu. Jsou v něm sice nenasycené mastné kyseliny ale je tady to ale... Ty mastné kyseliny jsou dvojího druhu Omega 6 a Omega 3. Slenečnicový O. obsahuje samé omega 6. Zatímco těch omega 6 máme ve stravě maximální množství, tak omega 3 minimální. A právě naopak by to mělo být správně.
Poměr omega 6 : omega 3 je v současnosti (poslední údaje z Ameriky) 20 :1.
Zatímco správně by mělo být 1 : 2. Proč si myslíte že se za posledních 50 let tak zhoršil zdravotní stav populace : alergie, nemoci kloubů, rakovina, tlouštka, cukrovka II. a v neposlední řadě přímo exploze kardiovaskulárních chorob. Vždyť jíme tak zdravě samé oleje nenasycené Mk margaríny jsou zdravější než máslo a sádlo.... atd. reklama má přeci pravdu neee ? ? Je mě již 65 ale v mém mládí byla rakovina (ale taky chleba namazaný domácím sádlem a posypaný cibulí) nemocí lidí tak od 50 a více let. Dnes máte v Motolské nemocnici i holohlavé děti (po chemoterapii) kterým je 2-5 let. Infarkt také nemoc (když někoho trefil šlak) tak lidí 50 a více. Dnes 20-30 ti letý není vyjímkou. Alergie to jsme ani nevěděli, že něco takového existuje a mohlo by se pokračovat. 
Co takhle "Rama věrná sestra másla" a nález tzv. transmastných kyselin ještě v 90 tých letech minulého století je obsahovala v množství více než 30%. Přitom je již nepochybně dokázáno, že jsou vysoce škodlivé již v koncentraci 2% a více (Infarkt, , obnova chrupavek, cukrovka II právě pro transport cukru do buňky, proč se tak rozšířil počet pacientů trpících cukrovkou typu II) A zase by se mohlo pokračovat přes imunitu a tak dále. Všechno je pod taktovkou nadnárodní sviní, které nezajímá vaše zdraví ale obsah vaší peněženky. Takže žádný slunečnicový ale máslo, sádlo a velmi zdravý řepkový olej ten má třeba omega 3 až 40-50%. Je to náš "olivový olej českého původu". A nejlepší jsou lněná semínka umlet smíchat s tvarohem a medem, nebo alespoň lněný olej.
Vyléčí rakovinu, cukrovku II. obnoví chrupavky ve vašich kolenou, vyžene cholesterové pláty z vašich tepen atd. Prostě přes obnovenou imunitu se vaše tělo vyléčí samo. Stačí si ale kliknout na správný web a tam se dozvíte. Pokud bude čas tak v PC to mám a můžu dodat.
miki. 
 

Standa

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #3 kdy: Červen 14, 2012, 04:21:59 odpoledne »
Pod termínem tuk vnímáme tradičně jak oleje, tak tuky pevné konzistence při pokojové teplotě. Nezbytnost tuků ve výživě je dána následujícími vlastnostmi a funkcemi v organismu:
- tuky jsou koncentrovaným zdrojem energie
- jsou nezbytné pro funkci buněčných membrán
- působí jako rozpustidla pro některé vitamíny
- ukládají se pod kůží, kde působí jako izolátor
- pomalu se tráví, takže mají dlouhotrvající sytivost.

Tuky se vyskytují ve formě neutrálních triacylglycerolů nebo fosfolipidů a sterolů (např. cholesterol). Triacylglyceroly jsou estery vyšších mastných kyselin. Vznikají reakcí jedné molekuly alkoholu (glycerolu: C3H8O3) se třemi molekulami mastných kyselin. Mastné kyseliny obsahují řetězec uhlíkových atomů s rozdílnou délkou a tudíž s rozdílným počtem vodíkových atomů.Mastných kyselin existuje více než čtyřicet. Mnohé z nich se  vyskytují pospolu v potravinách: např. mléko obsahuje  šestnáct různých mastných kyselin.Mastné kyseliny se navzájem odlišují podle toho, zda obsahují mezi svými atomy uhlíku jen jednoduché nebo i dvojné kovalentní vazby. Ty kyseliny, které mají pouze vazby jednoduché, se označují jako nasycené. Kyseliny s jednou nebo více dvojnými vazbami se označují jako nenasycené. Některé z nenasycených mastných kyselin potřebuje lidské tělo jako esenciální, tedy nenahraditelné, neboť je člověk nedokáže sám syntetizovat. Proto je nezbytné zajistit jejich přívod potravou.Mezi esenciální nenasycené mastné kyseliny patří např.  kyselina linolová nebo kyselina arachidonová. Vyskytují se  v rostlinných olejích . Typ kovalentních vazeb mezi  atomy uhlíku určuje konečnou konzistenci tuku. Při pokojové  teplotě jsou totiž nenasycené mastné kyseliny v tekutém  skupenství, zatímco kyseliny s nasycenými, tj. jednoduchými  vazbami jsou při této teplotě ve skupenství pevném.

Některé nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro  správnou funkci šedé kůry mozkové, zrakového ústrojí (oční  sítnice), nervového systému, pohlavních žláz. Organismus si  tyto kyseliny (jde o kyselinu eikosapentaenovou  a dokosahexaenovou) nedokáže vytvořit, pokud nemá  k dispozici nezbytné množství kyseliny linolové. Při  nedostatku zmíněných kyselin dochází k poruše mnoha  biochemických pochodů, které ovlivňují smáčivost cévních  stěn, krevní srážlivost, zánětlivé pochody v organismu atp.

Standa

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #4 kdy: Červen 15, 2012, 08:55:19 dopoledne »
Nejlepším potravním zdrojem kyseliny linolové jsou rostlinné oleje, na kyselinu eikosapentaenovou jsou nejbohatší mořské ryby. Oficiální doporučení nabádají k průměrnému dennímu přívodu 35 g rybího masa denně (z praktického hlediska je upraveno na 2 až 3 rybí pokrmy týdně), což činí v přepočtu na osobu a rok asi 13 kg. Přestože je tuk nejmocnějším zdrojem energie ze všech živin (z jednoho gramu tuku se získá spálením 37.5 kJ), jeho poměrné zastoupení ve výživě by nemělo překročit 30 % celkové energetické dávky.Ve vyspělých zemích se konzumuje v průměru mnohem více tuků  než radí doporučení. Hlavními zdroji tuků ve výživě obyvatel vyspělých zemí je máslo, sádlo, margaríny, plnotučné mléko a šlehačka, zmrzliny, sýry, vejce, červené jateční maso, vnitřnosti, u drůbeže kůže, mastné ryby a cukrářské výrobky.

C h o l e s t e r o l
Cholesterol je přítomen ve všech tkáních živočišného původu, neboť je součástí buněčných membrán. Tento fakt dokumentuje jeho potřebu v organismu. Cholesterol se dostává do organismu jednak potravou a jednak si jej tělo samo vytváří v játrech. Odhaduje se, že denní potřeba cholesterolu je asi 600 mg denně, přičemž minimálně 400 mg si vytváří organismus sám.
Vyšší hladina cholesterolu v krevním séru je spjata s rizikem aterosklerózy a srdečně cévních nemocí. Jestliže není cholesterol dosti rychle odbouráván nebo je jeho přívod (případně vlastní tvorba) nepřiměřeně vysoký, ukládá se do plátů uvnitř cév, zužuje tak jejich průsvit a napomáhá ke snížení prokrvení, tudíž výživy srdečního svalu, mozku a dalších orgánů.
Oficiální doporučení hovoří o maximální doporučené denní dávce cholesterolu nepřevyšující 300 mg. Potravní zdroje cholesterolu se velmi liší svým obsahem. Rostlinné potraviny neobsahují cholesterol nikdy. V potravinách živočišného původu je obsah cholesterolu odstupňován podle funkce tkáně, kterou plní. Protože je cholesterol součástí membrán buněk, vyskytuje se ve větším množství v těch tkáních, které jsou více specializované a plní složitější funkce, jako např. mozková tkáň, ledviny, játra atp. Naopak tuková tkáň živých organismů je na cholesterol relativně chudá, např. ve srovnání s vnitřnostmi.

Permabak

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #5 kdy: Červen 17, 2012, 04:28:48 odpoledne »
Co znamená žluknutí?

Standa

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #6 kdy: Červen 17, 2012, 04:32:52 odpoledne »
Co znamená žluknutí?
Tuk vyvíjí nepříjemný zápach a má ošklivou chuť. Typ zápachu i chuti je závislý na složení zkaženého tuku: např. žluklé máslo má typickou chuť danou kyselinou butyrovou produkovanou při procesu kažení butyrinem přirozeně obsaženým v másle. Žluknutí tuků je mj. působeno oxidací, která se uplatňuje u tuků s obsahem nenasycených mastných kyselin. Vzdušný kyslík rozrušuje dvojné vazby v uhlíkovém řetězci, tato reakce probíhá rychleji za vysokých teplot a na prudkém světle. Do průmyslově vyráběných tuků se proto přidávají látky zvané antioxidanty, tj. látky, které zabraňují oxidaci.

Standa

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #7 kdy: Červen 17, 2012, 04:34:51 odpoledne »
Máslo se vyrábí z vysoce tučného mléka (emulze obsahuje 35 - 40 % tuku) tzv. stloukáním, jehož výsledkem je emulze 82 % tuku v 16 % vody. Je velmi dobře stravitelné, neboť kapénky tuku v prostředí žaludku rychle opouštějí emulzi, ve které nejsou vázány chemicky, a v této podobě jsou pro trávení mnohem menší zátěží. Většina másel obsahuje kolem 3 % soli kuchyňské, která má prodloužit jejich trvanlivost při skladování.Oleje jsou produkovány ze semen, příp. plodů rostlin extrakcí (lisováním). Většina olejů je posléze ještě rafinována, aby byly neutralizovány zbylé volné mastné kyseliny, které urychlují žluknutí, aby byla vylepšena chuť a vůně oleje a projasněna jeho barva. Oleje jsou buď jednodruhové, tj. vyrobené z jednoho typu olejnatých semen nebo tzv. jedlé nebo také stolní, které bývají směskou z různých druhů olejnin.Ztužování tuků je proces, ve kterém jsou oleje převáděny do tuhé podoby, se nazývá ztužování. Oleje jsou převáděny tzv. hydrogenací, neboli vysycováním nenasycených dvojných kovalentních vazeb mezi uhlíky mastných kyselin. Velikost molekul sycením vzrůstá a olej tvrdne . Tento způsob se používá při výrobě margarínů a bílých ztužených tuků.

Karolik

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #8 kdy: Červenec 12, 2012, 01:40:49 odpoledne »
Jakou trvalivost má sádlo?

Zpátečník

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #9 kdy: Srpen 21, 2012, 04:16:05 odpoledne »
Jaký tuk je nejlépe stravitelný?

Lenicka

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #10 kdy: Srpen 21, 2012, 06:26:54 odpoledne »
Jaký tuk je nejlépe stravitelný?
Nejlépe stravitelné jsou rostlinné oleje a čerstvé máslo. Špatně stravitelný je hovězí a ovčí lůj. Nejhůře stravitelná je slanina, neboť má tuk uzavřený v tuhém vazivu.

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re:Tuky
« Odpověď #12 kdy: Srpen 22, 2012, 05:05:39 odpoledne »
Bravčová masť je schopná fungovať aj ako konzervant. Pamätám sa, že mäso a zabíjačkové produkty sa u deda nakladali do kýblov a zaliali sa až povrch masťou.
Neviem, koľko to vydrží najdlhšie, ale v komore, kde teplota napresiahla nejakých 15-16 stupňov, sa nič nepokazilo do ďalšej zabíjačky - t.j. minimálne rok.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

homan

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #13 kdy: Srpen 30, 2012, 07:23:09 odpoledne »
Tuky i obávaný cholesterol jsou totiž stavebním prvkem mnoha částí a struktur lidského těla, tudíž jsou nezbytné pro vyvíjející se organismus. Tuky jsou také potřebné pro využití a vstřebávání nezbytných vitamínů v tucích rozpustných.

Golf

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #14 kdy: Srpen 31, 2012, 10:18:46 dopoledne »
Jaký je nejlepší zdroj nenasycených mastných kyselin?

homan

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #15 kdy: Srpen 31, 2012, 10:23:56 dopoledne »
Jsou velmi důležitou složkou potravy, rozpouští se v něm vitamíny rozpustné v tucích

A, D, E, K, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamín D a pohlavní hormony

Navíc tuk chrání orgány před nárazy a podílí se na regulaci teploty. Jsou zdrojem

nepostradatelných mastných kyselin, ze kterých si tělo tvoří jiné nezbytné látky.

Zlepšují chuť potravin. Jenže potřebné množství je mnohem menší než člověk obvykle

přijímá. Také je důležité rozeznávat tuky na rostlinné (tekuté při pokojové teplotě,

kromě margarínů) a živočišné, které jsou při pokojové teplotě tuhé a navíc jsou

doprovázeny velkým množstvím cholesterolu. Při koupi oleje volte raději jednopruhové a

častěji je střídat. Velmi kvalitní je olej olivový lisovaný za studena (panenský), má

však typickou vůni, na kterou si člověk musí zvyknout a nehodí se k tepelné úpravě.

Nejčastěji se přidává do salátů nebo do hotových teplých pokrmů. I tuky na pečivo je

vhodné střídat. Pro děti není vhodné ze stravy zcela vyloučit máslo.

homan

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #16 kdy: Srpen 31, 2012, 10:52:08 dopoledne »
Jaký je nejlepší zdroj nenasycených mastných kyselin?
Rybí maso je z výživového hlediska velmi cenné. Vedle plnohodnotných bílkovin je i zdrojem minerálních látek fosforu, jódu a vitamínu D a A (vnitřnosti ryb). Vysokou biologickou hodnotu má rybí tuk, protože obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin, které hrají důležitou roli v prevenci srdečních a cévních onemocnění.

vlad

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #17 kdy: Září 05, 2012, 10:01:14 odpoledne »
Do  pasivní  tělesné  hmoty  patří  tuk.  Pokud  organismus  bude  mít  dlouhodobý nadbytečný příjem potravy,  dojde  k hromadění nadbytečnému množství energie, která se  ukládá  do  tukových  zásob.  Tuk  je  ale  pro  organismus  nezbytný.  Vykonává  řadu funkcí,  které  jsou  pro  organismus  nezbytné  -  například  tepelná  izolace.  Bez  tuků by naše tělo nemohlo vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích - A, D, E a K.

homan

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #18 kdy: Září 06, 2012, 02:07:35 odpoledne »
Bílá tuková tkáň:  je hlavním místem v těle,  kde se skladují tuky  přijímané z potravy a zároveň je i hlavním energetickým místem organismu. Celkové množství bílé tukové tkáně v těle je 20–30 %.

Hnědá  tuková  tkáň:  hnědá  barva  tuku  je  způsobena  bohatým  prokrvením.  Hnědé
tukové  buňky  obsahují  velký  počet  mitochondrií  a  cytochromů,  ale  aktivita
adenosintrifosfátu – syntézy je velice malá, z čeho vyplývá, že z těchto tukových
buněk nevzniká energie, ale teplo. Vyskytuje se hlavně u novorozenců, kde tvoří až 5 %
celkové hmotnosti. U dospělých se tento  tuk  vyskytuje  jen v malé míře v horní oblasti hrudníku  a  krku.  U  obézních  jedinců  je  hnědá  tuková  tkáň  velmi  redukována, nebo chybí úplně. Časem z hnědých tukových buněk mizí mitochondrie a hnědá tuková tkáň začne mít funkci skladovací jako bílá. 

Viscerální tuk: je  nejnebezpečnější tuk v lidském těle. Viscerální tuk  je metabolicky daleko více aktivní než tuk podkožní. Do krve uvolňuje chemické látky, které mohou způsobit  zdravotní  komplikace.  Látky  uvolňované  tímto  tukem  do  organismu  jsou například:  mastné  kyseliny,  hormony  a  chemické  látky,  které jsou  schopny  vyvolat zánět. Příliš mnoho viscerálního tuku tedy zvyšuje hladinu těchto látek, a tím může ohrozit funkci životně důležitých orgánů.  (Riegerová, 2006). 

Tukové buňky jsou jedny z největších buněk v těle. Tukové buňky a celá tkáň
přijímá  tuk  z krve  a podle potřeby  uvolňuje  zpět.  Štěpením  se  tuk  dělí  na mastné kyseliny  a glycerol.

Harm

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #19 kdy: Listopad 19, 2012, 08:57:36 dopoledne »
Vitaminy rozpustné v tucích jsou vitaminy A, D, E a  K.  V potravě se  vyskytují v tucích rostlinného i živočišného původu, jsou spolu s tuky tráveny, vstřebávány ve stravě a zapojeny do chylomikronů. Ty jsou následně transportovány jako chylomikronové zbytky do jater, která složí jako největší zásobní zdroj vitaminu A, D a K. Tuková tkáň je hlavním zdrojem vitaminu E.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tuky
« Odpověď #20 kdy: Prosinec 09, 2012, 10:22:18 odpoledne »
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Toonek

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #21 kdy: Únor 11, 2013, 11:57:11 dopoledne »
Tuky jsou životně důležité součásti buněk a tkání těla, ale jen tehdy, jestliže se jedná o přírodní tuky, které nebyly vystaveny nadměrnému teplu.
 
Zažívací procesy vedoucí k asimilaci tuků je dělají kluzkými, "emulgují" je. Přehřáté tuky již nemohou být emulgovány. Silně přehřáté tuky, stejně jako potraviny a výrobky těmito tuky nasycené (hranolky, brambůrky), nemohou být správně stráveny. Výsledkem je ztráta výživné hodnoty jak potraviny, tak tuku. Ještě povážlivější je konečný produkt této tukem prosycené potravy, který ucpe tlusté střevo, když se konečně prosoukal tenkým střevem. Na druhé straně jsou nezahřáté, nezpracované tuky, například oleje v syrových salátech, rychle a beze zbytku emulgovány a oxidovány, stráveny a přijaty tělem.
 
Jeden z úkolů, tuků je "mazání" kloubů kostry těla. S přibýváním konzumace potravin vařených nebo pečených v horkém tuku došlo k alarmujícímu zvýšení počtu lidí trpících kloubními bolestmi způsobenými vysušením kloubní tekutiny, která má za úkol udržovat klouby vláčné a pohyblivé.  Nespočetné miliony tun pečeného masa, špekáčků, pečených kuřat, hranolků, omelet atd. jsou spolupůvodci vrzajících, bolících a nositelé mučících kloubů, kterým byly přírodní tuky pro "kloubní mazivo" odepřeny.
 

Toonek

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #22 kdy: Únor 11, 2013, 12:48:16 odpoledne »
Jíte-li pečená jídla, znemožňujete účinně vyživovat vaše tělo, protože rozehřátý tuk brání správné funkci jater při zužitkování potravy. Teplota olejů a tuků, které používáme k vaření, se pohybuje všeobecně mezi 180 až 320 stupni Celsia. Jestliže se k pečení použije například olivový olej, ohřeje.se lehce na sto osmdesát stupňů, to znamená na teplotu, při které se rozkládá. Ostatní oleje se chovají podobně. Protože jste si nyní vědomi, že horko ničí hodnotu každého tuku, vyvarujete se pečených potravin. 
 

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tuky
« Odpověď #23 kdy: Únor 11, 2013, 12:55:31 odpoledne »
Tuky jsou životně důležité součásti buněk a tkání těla, ale jen tehdy, jestliže se jedná o přírodní tuky, které nebyly vystaveny nadměrnému teplu.
Zažívací procesy vedoucí k asimilaci tuků je dělají kluzkými, "emulgují" je. Přehřáté tuky již nemohou být emulgovány. Silně přehřáté tuky, stejně jako potraviny a výrobky těmito tuky nasycené (hranolky, brambůrky), nemohou být správně stráveny. Výsledkem je ztráta výživné hodnoty jak potraviny, tak tuku. Ještě povážlivější je konečný produkt této tukem prosycené potravy, který ucpe tlusté střevo, když se konečně prosoukal tenkým střevem. Na druhé straně jsou nezahřáté, nezpracované tuky, například oleje v syrových salátech, rychle a beze zbytku emulgovány a oxidovány, stráveny a přijaty tělem.
Jeden z úkolů, tuků je "mazání" kloubů kostry těla. S přibýváním konzumace potravin vařených nebo pečených v horkém tuku došlo k alarmujícímu zvýšení počtu lidí trpících kloubními bolestmi způsobenými vysušením kloubní tekutiny, která má za úkol udržovat klouby vláčné a pohyblivé.  Nespočetné miliony tun pečeného masa, špekáčků, pečených kuřat, hranolků, omelet atd. jsou spolupůvodci vrzajících, bolících a nositelé mučících kloubů, kterým byly přírodní tuky pro "kloubní mazivo" odepřeny.
Toonku, tohle moudro je odkud? S prvními dvěma odstavci lze s výhradou k úrovni překladu souhlasit ("učinit kluzkým" jako synonymum "emulgace" jsem ještě nepotkala...).
Kloubní tekutině se u nás říká kloubní maz (lat. synovia) a jestli mě paměť neklame, je to z 94% voda a ze 3% roztok bílkovin a glykoproteinů (mucin), dál je tam kyselina hyaluronová a poflakují se tam různé buňky. Že by tuk byl jeho podstatnou, funkci určující součástí, to slyším poprvé.
Pojem "mučící klouby" mi ze všeho nejvíc připomíná pojem "bučící krávy"...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Tuky
« Odpověď #24 kdy: Únor 11, 2013, 03:54:13 odpoledne »
Zdravím.
To o tom mazání kloubů olejem (pardon emulzí) je taková krávovina, že na to lze říct "NO KOMENT".
No ale přesto, že jsem se zařekl, že nebudu reagovat mě to nedá ;) ;D :o

Kdyby jsi měl zájem tak přijď až ti budou vrzat klouby já natáhnu do stříkačky emulzi oleje (ten si určíš sám, samozřejmě bude to jistě :D ;D ten nejzdravější ;) ;)) a můžem začít s aplikací do nemocných kloubů. :D ;D :D ;D

Reaguji hlavně kvůli ostatním aby nebyli nepravdivě informováni.
Citace......Teplota olejů a tuků, které používáme k vaření, se pohybuje všeobecně mezi 180 až 320 stupni Celsia......konec citace
Níže je tabulka kde jsou uvedeny teploty tzv. zakouření (v ČR) a smoke point (v GB, USA, bod kouře) to je již teplota kdy se z oleje kouří a je silně okysličován (prakticky přepalován) až do zničení což je doba při této teplotě velmi krátká. Prý stačí 2 minuty a je hotovo.

Takže si to přeber s těmi tvými 180-320 st. C
DALŠÍ TVŮJ PŘÍSPĚVEK, KTERÝ SVĚDČÍ O TOM, ŽE JSEŠ ÚPLNĚ MIMO MÍSU.

Někdy je totiž nutné aby jsi vzal v úvahu, že v angloamerické oblasti se ještě dnes používá k měření teploty st. Farnhenita
(to je takové to...... o F....... na upřesnění). Splésti si st. Celsia se st. Farnheita je dost školská chyba. Ale u tebe se ani "Alwarezi"  nedivím.


Tuk/olej                                                           Smoke Point °F   Smoke Point °C
Nerafinovaný řepkový olej                           225°F                   107°C
Nerafinovaný lněný olej                                   225°F                   107°C
Nerafinovaný světlicový olej                           225°F                   107°C
Nerafinovaný slunečnicový olej                   225°F                   107°C
Nerafinovaný kukuřičný olej                           320°F                   160°C
Nerafinovaný high-oleic slunečnicový olej          320°F                   160°C
Extra - virgin neboli panenský olivový olej   320°F                   160°C
Nerafinovaný pozemnicový olej                   320°F                   160°C
Semirafinovaný světlicový olej                           320°F                   160°C
Nerafinovaný sójový olej                                   320°F                   160°C
Nerafinovaný ořechový olej                           320°F                   160°C
Konopný olej                                                   330°F                   165°C
Máslo                                                           350°F                   177°C
Semirafinovaný řepkový olej                           350°F                   177°C
Kokosový olej                                              350°F                   177°C
Nerafinovaný sezamový olej                         350°F                   177°C
Semirafinovaný sójový olej                           350°F                   177°C
Rostlinný ztužený tuk                                   360°F                   182°C
Sádlo                                                           370°F                   182°C
Makadamový olej                                        390°F                   199°C
Rafinovaný řepkový olej                                   400°F                   204°C
Semirafinovaný ořechový olej                           400°F                   204°C
Vysoce kvalitní (= nízká kyselost)
extra-virgin olivový olej                                   405°F                   207°C
Sezamový olej                                                   410°F                   210°C
Bavlníkový olej                                                   420°F                   216°C
Grepový olej                                                   420°F                   216°C
Panenský olivový olej                                   420°F                   216°C
Mandlový olej                                                   420°F                   216°C
Lískový olej                                                   430°F                   221°C
Pozemnicový olej                                           440°F                   227°C
Slunečnicový olej                                           440°F                   227°C
Rafinovaný kukuřičný olej                                   450°F                   232°C
Rafinovaný high-oleic slunečnicový olej           450°F                   232°C
Rafinovaný pozemnicový olej                           450°F                   232°C
Rafinovaný světlicový olej                           450°F                   232°C
Semirafinovaný sezamový olej                        450°F                   232°C
Rafinovaný sójový olej                                   450°F                   232°C
Semirafinovaný slunečnicový olej                   450°F                   232°C
Olivový olej - pomace                                   460°F                   238°C
Extra light olivový olej                                   468°F                   242°C
Sójový olej                                                   495°F                   257°C
Světlicový olej                                                   510°F                   266°C
Avokádový olej                                            520°F                   271°C

Tabulku si překopírujte je velmi vhodná pro zdravé vaření.
Miki.

štika

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #25 kdy: Únor 11, 2013, 03:57:26 odpoledne »
Miki,tvoje tabulka je skvělá ale já se kvůli Toomkovi nebudu vysilovat.Vykašli se na všechny jeho příspěvky.
Už ti někdy odpověděl?
Ormien se ho předtím zastávala ale je to nějaký "hybrid" a nebo provokatér.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Tuky
« Odpověď #26 kdy: Únor 11, 2013, 04:08:31 odpoledne »
Souhlasím se Štikou, Tvoje tabulka je užitečná, Miki, děkujem.
Podstatně méně užitečný je Toonek se svou vírou, že nepodloženým tvrzením předělá svět...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Tuky
« Odpověď #27 kdy: Únor 11, 2013, 04:36:17 odpoledne »
Zdravím,
Do prčic jak zajistit, aby se ty stupně řadily pěkně pod sebou.....vždyť jsem si s tím v PC dal takovou práci...... A teď na webu to je tak rozházené. Nevíte někdo jak na to pro příště ? ? ? Přeci nebudu konstruovat tabulku ? ? AIťáci pomóóóóct.

štika : To víš Ormien je hodná ale "měkká"- je tady aspoň protipól moji tvrdší povahy.
A máš pravdu, mě to také napadlo, že TO bude nějaký hybrid, ale spíše provokatér.
Tak že reagovat pouze jako informaci pro ostatní. To když tady zase pověsí něco co by ostatní mohlo uvést do pochybností a na nesprávnou kolej. Stává se z něj druhý "Alwarez". Taky mě nikdy neodpověděl a furt si mele svou.......
Miki.

MalkovaJ

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #28 kdy: Únor 12, 2013, 09:25:50 dopoledne »
Raději poslouchám své tělo, než knihy. ;)

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 900
  • člověk
Re:Tuky
« Odpověď #29 kdy: Únor 21, 2013, 11:37:32 dopoledne »
to MalkovaJ
Co má váš příspěvek společného s tématem TUKY ? nebo s diskusí výše? Zkuste prosím své názory lépe zařazovat... Navíc s vašim výrokem se dá polemizovat třeba
-než-li by mě tělo řeklo, že zarazit si nůž do srdce není dobrý nápad, přečtu si to raději v knize-
-a i když mi tělo, chuť říká, že vypít litr voňavého rumu každý den je dobrý nápad, z knih a zdokumentovaných příkladů ostatních alkoholiků to asi nebude žádoucí...

(ano dají se najít i opačné příklady, jen jsem si trochu rýpnul)

Edit. nejlépe je jistě používat informace z co nejvíce zdrojů a ty pak vůči sobě vyhodnocovat. Tedy i knihy, i vlastní pocity, i informace od přátel etc. Nemyslíte ?


pckop

  • Host
Re:Tuky
« Odpověď #30 kdy: Únor 25, 2013, 05:50:23 odpoledne »

Offline mikeš

  • ***
  • Příspěvků: 14
Re:Tuky
« Odpověď #31 kdy: Květen 11, 2013, 07:17:32 odpoledne »
 myslím že je na mieste rozoberať tuky a ich pôsobenie na zdravie v súčasnosti,ale v prípade kritickej situácie,keď človek jednoducho bude pociťovať potrebu konzumácie tuku určite nebude uvažovať o tom či(a hlavne kde) bude zháňať extra panenský za studena lisovaný olivový olej,ale zbaští to čo bude po ruke a dostupné.najideálnejšie je konzumovať to,na čo má človek chuť.nemyslím tým fast food,ale pociťovanie chuti na slané,sladké,kyslé..pokiaľ nieje človek úplne zdegenerovaný,jeho telo mu už dá vedieť čo potrebuje.

Kates

  • Host
Ghí - přepuštěné máslo
« Odpověď #32 kdy: Červen 20, 2013, 07:20:43 odpoledne »
Ghí - přepuštěné máslo

Lidé si myslí, že přepuštěné máslo je totéž, co rozpuštěné máslo. Rozpuštěné máslo se používá například k přelití ovocných knedlíků a s ghí nemá mnoho společného. Pravé ghí se připravuje mnoho hodin a vyžaduje tedy spoustu času i trpělivosti.

Ghí je výborně stravitelné, můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, zjemnění pokrmů, dále jako přísada do různých sladkých moučníků. Když trochu ztuhne, dá se mazat i na pečivo. Je daleko chutnější než klasické máslo, takové jakoby odlehčené. Ghí se nemusí uchovávat v lednici a přesto vydrží několik dlouhých měsíců. Indové dokonce udávají i roky.

Jak tedy ghí připravit?
Doporučuje se připravovat ghí alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek. Z 1 kg másla dostaneme necelý 1 litr ghí.
Ve větším hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpustíme máslo. Lepší je hrnec se světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty. Aby byla teplota opravdu co nejnižší, je dobré dát pod hrnec silnou kovovou plotýnku. Jen tak se máslo nepřepálí a získáme opravdu kvalitní ghí. Během prvních 30 minut zahřívání sbíráme kovovým sítem pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších 6 - 8 hodin zahříváme ghí a občas sbíráme nečistoty. Nakonec ghí přecedíme přes čisté plátno a přelijeme ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček. Když tento proces opakujeme ještě dvakrát, získáme velmi kvalitní a trvanlivé ghí, které vydrží minimálně rok.

Fiona

  • Host
Re:Tuky a jejich význam
« Odpověď #33 kdy: Únor 02, 2015, 10:33:50 dopoledne »
Citace
Prečo sú tuky tak veľmi dôležitou živinou vo výžive človeka? Aké tuky sú zdravé a v akom pomere by sme ich mali konzumovať? Na tieto a ďalšie otázky si odpovieme v nasledovnom článku, ktorý vám prinesie rozuzlenie problematiky s názvom: "príjem tukov vo výžive človeka".
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html?oid=146

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Tuky a jejich význam
« Odpověď #34 kdy: Září 28, 2016, 09:23:07 dopoledne »
Proč sádlo a jiné oleje stáli třeba za 2.světové tolik? Sádlo prý stálo i 1000korun za 1kg. A to pšenice stála jen 15Kč/kg.

SoňaR

  • Host
Re: Tuky a jejich význam
« Odpověď #35 kdy: Září 28, 2016, 09:34:23 dopoledne »
V jednom dokumentu to bylo - byla potřeba potravy "hodně a rychle". Proto se čím dál víc dávala přednost pěstování obilí na chleba před chovem zvířat, pro které se nejdřív muselo něco vypěstovat, nakrmit a pak teprve z toho něco bylo. Chovy se rušily. Navíc si i kdejaké zvíře zabavili vojáci.... Tak možná proto?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Tuky a jejich význam
« Odpověď #36 kdy: Září 28, 2016, 09:38:14 dopoledne »
Sádlo má asi 9000kcal/kg. Pšenice ma cca 2800 kcal/kg. Proto mně překvapila cena sádla, která je předraženo z pohledu energetické hodnoty.

SoňaR

  • Host
Re: Tuky a jejich význam
« Odpověď #37 kdy: Září 28, 2016, 09:41:45 dopoledne »
obávám se, že takto za 2. světové války neuvažovali...

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Tuky a jejich význam
« Odpověď #38 kdy: Září 28, 2016, 11:04:07 dopoledne »
Jídlo je z tržního pohledu zboží jako každé jiné a cena zboží je záležitost poptávky a nabídky. Nikoliv funkce kalorického obsahu.
To chápu. Dokonce je to založená na tom moje práce a příjem. Jen v době války bych čekal, že střední a chdši vrstva bude přemýšlet vice o kalorii.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Tuky a jejich význam
« Odpověď #39 kdy: Září 28, 2016, 12:01:42 odpoledne »
Jeden litr oleje nás dokáže přepravit o 25 kilomezrů dál, tedy 5 osob i s bagáží.A to v příšerné třetinové účinnosti spalovacího motoru..... Takovou má energetickou hodnotu tuk.
Sádlo v plechovce patří k naprosto nejtrvanlivějším věcem, stejně jako přepouštěné máslo. Dávají energii, komprimovanou na maximum.
Brambory s máslem či sádlem budou mít úplně jinou vydatnost, jak samotné.
tuky budou hrát hlvní roli ve výživě po PA.Není to jen o másle a sádle, i oleje, a opovrhované loje.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7550
Re: Tuky a jejich význam
« Odpověď #40 kdy: Září 28, 2016, 04:19:51 odpoledne »
.... Prase se trávy nenají.....

Fakt?  ::)

Mne sa veriť moc nedá. Mám len 27 pastevných prasátok živených na tráve. Ani v nedalekej minulosti sa prasatá nechovali inak, než pasením. Asi aj preto paša-pašík  http://www.potravinovezahrady.cz/permakulturni-chov-prasat/
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Tuky a jejich význam
« Odpověď #41 kdy: Září 28, 2016, 04:38:22 odpoledne »
.... Prase se trávy nenají..... 
Trávy ne, ale spařený kopřivy, lebeda a padaný ovoce (když je) dokážou prasátku nahradit celou krmnou dávku ;)

Svoje první prase jsem krmil hlavně jadrným krmivem,  a bylo to špatně.
Při zabíjačce jsem zjistil, že mělo strašně tenký střeva. Tenký jitrnice za moc nestály, hlavně vzhledově.
Na radu kamarádů jsem přidal do krmný dávky spařený kopřivy, a hodně, a bylo to dobře.

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D