Autor Téma: Širší Střední východ  (Přečteno 4771 krát)

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #50 kdy: Srpen 26, 2021, 07:02:18 odpoledne »
Dvě exploze, které podle prvních informací pravděpodobně zapříčinil sebevražedný útok, si dnes v okolí letiště v Kábulu vyžádaly zatím neupřesněný počet obětí. Mluvčí Pentagonu John Kirby potvrdil, že výbuchy byly součástí komplexního útoku, který zasáhl americké vojáky i civilisty. Rozvědky západních zemí dnes varovaly, že na letišti existuje vážná hrozba teroristického útoku.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/s-blizicim-se-odchodem-usa-z-kabulu-mnohe-zeme-ukoncuji-evakuacni-lety/2081341


Zahraniční zdroje už hlásí 40 obětí, zraněno přes 100 lidí, z toho 5 amerických vojáků, jeden těžce. Za původce výbuchů byla označena afgánská pobočka Islámského státu, tzv. Islámský stát Khorasan. Panují obavy z dalších útoků.

Samotář

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #51 kdy: Srpen 27, 2021, 11:28:09 dopoledne »
A je skutečně Afghánistán pro české preppery vůbec důležitý?

Prohráli jsme válku a to je vždycky obrovský průšvih.
Ale je to daleko od našich hranic, vůbec se nás to fyzicky nedotkne. Vydané peníze už jsou utracené, návratnost jsme nečekali, neměla to být kolonie.

Dopad to bude mít politický. Asi nejvíc vnitropolitický na USA, možná na NATO. U nás minimální, každému je Afghánistán lhostejný, za pár dnů si na něj už nikdo nevzpomene.
Snad se z toho poučíme, a když bude něco podobného, jen tam vlítnem, rozbijeme a pozabíjíme a zase půjdeme pryč, žádné zůstávání.

Česká armád se v Afghánistánu naučila bojovat, reálně si vyzkoušela ozbrojený boj. To je k nezaplacení.
Účastí na misi jsme se vykupovali v NATO z toho, že dáváme z rozpočtu málo peněz na armádu.

Je to úplně jiná společnost. U nás už nikdo žádnou kmenovou přináležitost necítí. Tamnější zkušenost je pro nás nepochopitelná a asi i zbytečná.

Migrace z Afghánistánu bude pořád stejná jako dosud. Talibán je na afghánském venkově celou dobu, že získali moc, není změna, aby milióny lidí z venkova emigrovaly. Utíkají tisíce lidí z měst, většinou mají nějaké vzdělání a něco umí, ti se uchytí. A většina afghánských migrantů jsou obyčejní ekonomičtí migranti, které je potřeba nevpustit a případně vypakovat zpět.

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #52 kdy: Srpen 27, 2021, 12:32:11 odpoledne »
Ano, je důležitý, z mnoha důvodů. Migrace z celé oblasti (nejen z měst) významně narůstá, není stejná. A není to zas tak daleko, aby nás nezajímalo, že nějakou oblast ovládlo radikální hnutí s podporou teroristických organizací... a s nepřátelskými postoji vůči Evropě a křesťanským zemím obecně. A že v té oblasti vliv tohoto hnutí a teroristických organizací narůstá. Takže ano, prepper se o to zajímá a sleduje to jako možný zdroj různých hrozeb. Už tu bylo mnohokrát sděleno, že se prepper nemůže soustředit jenom na svůj rybníček, ale sledovat celosvětové dění, protože následky mohou být dalekosáhlé. Oblast Sahelu je možná ještě dál, ale jestli se zhroutí, bude to pravděpodobně pro Evropu hodně náročné období, ne-li katastrofální.

Řecko naštěstí už dokončilo prodloužení hraniční zdi, doplnili ostnatý drát, kamery, radary a drony, doplňují zásoby slzného plynu a bleskových granátů, posilují hlídky a jsou připraveni vší silou zabránit opakování uprchlické krize z roku 2015. Takže aspoň z této strany by mohla být Evropa nějakým způsobem chráněná.

Turecko u sebe odmítá uprchlíky shromažďovat, takže také buduje opatření proti jejich vstupu. Na hranicích s Íránem instalují tři metry vysoké betonové desky, aby se zabránilo potenciálním přechodům, a místní média uvádějí, že 155 km z plánované 241 km dlouhé zdi bylo již postaveno.

Kdežto z jiných oblastí je na Evropu vyvíjen tlak, aby se přílivu uprchlíků otevřela.
Např: "Zvýšené používání sledovacích technologií na hranicích signalizuje ochotu Evropy vzdát se lidstva v centru katastrofy v Afghánistánu." Opevněním svých hranic EU jasně signalizuje odklon od mezinárodně chráněných norem poskytování ochrany pronásledovaným lidem, místo toho staví další zdi a spoléhá na zvýšený dohled při posilování pevnosti Evropa, “

Amíci se dohodli na odchodu a teď z bezpečné vzdálenosti za oceánem rokují o tom, zda Evropu postihne další migrační krize  "omg"

Samotář

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #53 kdy: Srpen 27, 2021, 01:58:46 odpoledne »
https://www.info.cz/podcasty/insider-podcast/zrno-pelikan-afghanistan

Rozhovor s dvěma lidmi, kteří o Afghánistánu vědí víc než my všichni tady dohromady.
A nezdají se nijak mimořádně znepokojení.

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #54 kdy: Srpen 27, 2021, 02:17:04 odpoledne »
Inu, co odborník či novinář, to názor  ;)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #55 kdy: Srpen 27, 2021, 09:02:44 odpoledne »
Pokud nás má pravda osvobozovat tak je třeba připomenout, že ANO začalo strašit s uprchlíky opět před volbami. Nejde o vážně míněné šíření pravdivých informací, protože k tomu má mediální magnát a premiér v jedné osobě dostatečné prostředky a přesto tyto informace jeho média nijak nezdůrazňují. Naopak toto hnutí ve spolupráci s ČSSD odebralo armádě 10 miliard a protestovali KSČM....Kdo tu kdy slyšel z oficiálních médií o nutnosti posilovat ochranu hranic, posílení cizinecké policie, o koncepci práce s uprchlíky, kteří se sem dostávají nelegálním překročením hranice. Takže za mě toto je pouhopouhé strašení před volbami. Anebo mi tu vyjmenujte co se od posledních voleb, kdy se uprchlíky také strašilo, změnilo ku prospěchu naší bezpečnosti v tomto směru. Daleko více se omezila svoboda a práva rodilých občanů ČR, to hmatatelně cítím v běžném životě. Ale před hrozící uprchlickou vlnou stále zavíráme oči. Netvrdím, že totzo nebezpečí neexistuje ani že je nepravděpodobné....naopak je to pouze otázka času. Ale pokud se dívám na skutku, pak ANO jen lidi straší a dělájí to zcela cíleně před volbama a ne pro bezpečnost lidí, ale pro posílení vlastní moci. Acta non verba.....toho je nám třeba  ;).

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #56 kdy: Srpen 27, 2021, 09:51:18 odpoledne »
No problém je, že u nás se vždycky blíží nějaké volby. Takže pokaždé, když nějaký politik (a nedělá to jen ANO) v jakékoliv době vytáhne téma migrace, tak se najdou tací, kteří to nazvou předvolebním bojem a ukáží na blížící se volby (byť jsou ty volby třeba až za rok)  8)

A když se náhodou spojí zhoršení rizika migrace a volby, no to je už naprosto neodpustitelné. Mají to ti naši politici fakt těžké. I kdyby už k našim hranicím mířil milion migrantů, tak se o nich nesmí před volbami zmínit  ;D

Co když to je naopak? Co když naopak zde funguje skupina politiků, kteří chtějí před lidmi zamlčet skutečnou situaci a hrozbu migrace a tak při jakékoliv zmínce o ní to zlehčují a nazývají strašením a předvolebním bojem? Nebo se bojí stran, které získávají body tím, že se zabývají vážnými problémy, tak se je snaží zlehčit a přesvědčit nás, že se vlastně nic neděje? ;) Jako preppeři bychom se měli ptát, ne proč se někdo o řešení migrace zajímá, ale proč se ji někdo snaží tutlat.

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #57 kdy: Srpen 27, 2021, 10:06:40 odpoledne »
Tak tak  ;D

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #58 kdy: Srpen 28, 2021, 10:30:04 dopoledne »
Nějaké strašení migranty je pouze zástupný problém a dost mě mrzí, že to spousta lidí tak žere a je schopna to hodit nesystémovým stranám, které by to tu nejraději převrátily k totalitě a zaměřily směřování zpět na východ (SPD, Volný Blok, Trikolora, KSČM, ale i ANO a pravděpodobně i Šlachta, který půjde Andrejovi na ruku) - nevím jak vy, ale já v ní žil a přes tehdy relativně nízký věk si toho pamatuji celkem dost.

Situace od předchozí vlny se dost změnila. Státy EU začaly hlídat vnější hranice a cesta z blízkého východu spíš hrozí fiaskem, než úspěchem - a tam už to vědí. Jediný současný problém je jižní cesta přes Itálii nebo Španělsko a tudy se z východu nechodí. My, jako stát, který není na vnější hranici EU, bychom měli posílit pohraniční jednotky hraničních států a i materiálně přispět k její ostraze. Teď už tam ten žiletkový drát a aktivní monitoring opravdu potřeba je.


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #59 kdy: Srpen 29, 2021, 08:35:18 dopoledne »
Inu opravdu to mají ti naši politici těžké. A je mi jich opravdu líto. Můžeme je tu omlouvat, litovat je a pak se tu klepat před migrační vlnou a společně tu vymýšlet, co si zabalit do evakuačního zavazadla. Moc tento přístup nechápu. Ten příběh má asi takový průběh....jsem mírumilovný ke všem národnostem...i Pakistánci mají své právo na život...pozveme je do UK. Pakistáncům se narodí děti OK, všichni mají právo na děti a na svou víru....rodilý Londýňan pakystánských rodičů se stane starostou Londýna a v Londýně se objevují muslimské čtvrti....tak jak přibýva muslimských obyvatel, roste jejich politický a kulturní vliv na domorodé původní obyvatelstvo....právo Šárija se stává součástí právního systému....ženy se ze strachu začnou zahalovat a určité části kdysi svobodného Londýna se stávají pro bělochy nebezpečné.....muslimové si podrobují státní správu a zákonodárnou moc, kdo chce společensky existovat, musí konvertovat k islámu a stejně se stává občanem nižší kategorie....

Takže když tu někdo hájí naše chudáčky politiky jak to mají těžké a pak si tu varuje před migrační vlnou musím se ptát...A koho jsi volil? A koho chceš volit? Pokud Piráty, tak si tu nestěžuj a nevaruj, protože ti se teprve nedávno naoko postavili nelegální migraci. Islám jako takový zde nemá tradici, právo Šárija je podle našich zákonů protiústavní. Dobrým a přizozeným počinem politiků by tedy bylo postavit islám a šáriju mimo povolená a veřejně praktikovaná a šířená náboženství a toto zakotvit přímo do ústavy (v soukromí ať si každý vyznává a věří čemu chce a nikdo jej za to nebude pronásledovat). Ale asi tu nemusíme stavět mešity, islámské školy...muslimský přistěhovalec by se tak ani po 20 letech nemohl stát politikem a primátorem Prahy.....a pokud by nějaký politická strana brala urchlickou krizi opravdu vážně a ne jem jako předvolební PR, za 4 roky mohla kromě pandemického likvidačního zákona prosadit i toto....Ale omlouvejme politiky dál, umetejme jim cestičku k moci, kritizujme odpůrce, umlčujme lidi, co se s radikálním islámem potkali....Ale pak si za 20 let nestěžujme, že naše děti budou nesvéprávnými nevolníky v kdysi jejich zemi.

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #60 kdy: Srpen 29, 2021, 08:43:22 dopoledne »
Máte-li možnost to odemknout, čtěte. Nebo si to zkuste sehnat:

Stačí, aby Němci zavřeli hranice, a je tu deset tisíc migrantů, říká islamolog Pelikán

...
Nakonec je všechny legalizujeme, protože je nedokážeme vyhostit. Tím roste sociální nálož. Už drobně vybuchuje, ale jednou bouchne víc. A to je děsivě nebezpečné. V nadsázce říkávám, že tolerance je jen neznalost problému.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/petr-pelikan-islamolog-taliban-afghanistan-migrace.A210825_140921_xman-rozhovory_wes?zdroj=otvirak

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #61 kdy: Srpen 29, 2021, 09:15:40 dopoledne »
... kritizujme odpůrce, umlčujme lidi, co se s radikálním islámem potkali....Ale pak si za 20 let nestěžujme, že naše děti budou nesvéprávnými nevolníky v kdysi jejich zemi.

Když říkáš a naznačuješ, že nemáme umlčovat a kritizovat odpůrce, tak mě prosím neumlčuj  ;) . Byť odpůrce místního většinového názoru (nebo aspoň většiny těch, kteří zde otevřeně diskutují), mám informace z dobrých zdrojů... i od lidí, kteří jsou z oblasti. A výše přiložený rozhovor je rovněž od člověka, který tu problematiku zná tak říkajíc "na vlastní kůži" ;)

PS: A naznačovat mi, že bych měla mlčet kvůli jednomu mému dávnému volebnímu rozhodnutí (kterého - jak zrovna ty dobře víš, už dlouho lituju),  je tak trochu podpásovka.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #62 kdy: Srpen 29, 2021, 10:20:42 dopoledne »
Já se vyjadřoval v obecné rovině a na nikoho prstem neukazuji. Pokud se v tom poznáváš OK. A rovněž tady nikoho neumlčuji. Nikdy jsem to nedělal a naopak jsem pro, aby tu zněly všechny názory. Tím se totiž demokracie tříbí, jak známo. A konkrétně tebe jsem se to i párkrát zastal i proti většině, prostě proto, že mě tvé názory zajímají a mají tu místo. Mám stejně platný a silný volební hlas jako ty a naprosto mi to vyhovuje. Jenže je trošku nanic tu strašit migrací a pak volit někoho, kdo ji v podstatě umoňuje. A je poněkud na nic "mít informace z dobrých zdrojů" když ve výsledku nic proti problému neděláš. Obhajuješ tu stranu, která je postavena na jediném magnátovi. OK ke to tvé právo....Ale uvědomujete si, že když se tomuto jedinci cokoliv přihodí, nastane tu mocenské vákuum 30% voličů? A uvědomujete si, že v čem spočívá vláda hnutí ANO a čemu dále povede? Díky tomuto hnutí, které je vybaveno financemi, prvotřídním marketinkem, silnou osobností s psychopatickými rysy a schopností se pružně adaptovat prakticky na jakékoliv politickou orientaci jsou klasické strany postupně likvidovány. OK můžeme namítnou, že činnost tradičních politických stran se přežila. Jenže tu zůstávají problémy početných skupin lidí o jejichž potřeby se strany typu hnutí ANO nikdy zajímat nebudou. Tyto strany se budou zajímat vždy o cílovou majoritní skupinu, kde nejsnáze a nejlevněji získají hlasy k získání moci. O principy, zásady, politickou orientaci tu vůbec nejde. Ano vysálo zpočátku voliče ODS, která padla jako strana kmotrů do nemilosti, pak vysálo část lidovců a skoro celou 30% ČSSD, a nyní vysálo pár % Pirátům a pokud půjde koalice Spolu do vlády s Ano, opět vysaje i tuto koalici. Dlouhodobý program Ano funguje na principu černé díry....co se vysaje nejsnáze, to se vysaje a přivlastní. Dlouhodobě se tato strategie jednoznačně podepisuje na chodu státní zprávy a zanedbávání potřeb minoritních skupin, kterých ale přibývá. Já opravdu nebezpečí islámu nepodceňuji, ale v obhajobě vlády  řešení příliš nevidím.

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #63 kdy: Srpen 29, 2021, 12:27:00 odpoledne »
Tak to je fajn, jsem také pro to, aby se zde mohly svobodně a volně sdělovat (a respektovat) nejrůznější názory. Bez dehonestace, bez obviňování, bez umlčování, bez ukazování prstem. A za projevenou podporu samozřejmě díky  :rose:

A jen poznámka: neobhajuju žádnou stranu. Obhajuju jen stanovisko, že problém migrace je důležitý, závažný, je třeba to sledovat a věnovat se mu a informovat o něm, nikoliv toto téma zlehčovat a tutlat... a to bez ohledu na to, co o tom který politik kdy řekl (a to z obou táborů). A tomu se nadále hodlám věnovat. No ještěže aspoň do zavařování rajčat se ta politika nedá zatáhnout  :D

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #64 kdy: Srpen 29, 2021, 01:00:59 odpoledne »
Budeš se divit Soňo ale politika se dá zatáhnout i do těch rajčat. Stačí aby EU poskytla dotace na zemědělskou velkovýrobu a člověk typu Andyho se zamyslí zda se mu tu nevyplatí pěstovat ve velkém hydroponicky rajčata....najme prvotřídního odborníka na zemědělství a pokud mu ekonom spočítá, že se to ve velkém vyplatí, budou se ČR místo řepkové žlutě červenat rajčaty....A k předešlému tématu....hledejme řešení problému OK beru že migrace neadaptovatelných uprchlíků z rozdílných kulturních a náboženských okruhů je a teprve bude problém. Ale jaká jsou pro obyčejného občana řešení? Co muhu jako občan za současné legislativy udělat? Koho mohu volit? Já ten Londýn zažil, já vím jaké tam jsou čtvrti a to ještě není zdaleka nejhorší místo.....A před 20 lety tomu tak nebylo. Policisté chodili neozbrojeni, pardon nosili obušek. Dnes se v Londýnském metru bojíš, kdo tě v tlačenici pobodá...to je realita a výsledek vstřícné, smírné liberální politiky. A pokud tě pobodají, přežiješ to a útočníka se povede zajistit, asi budeš překvapená, jak kvalitní právní služby bude mít k dispozici a kdo mu je poskytne....A to přesto, že je to prakticky analfabet a pokud má nějaký pracovní příjem, tak hodně podprůměrný.

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #65 kdy: Srpen 29, 2021, 02:06:50 odpoledne »
Budeš se divit Soňo ale politika se dá zatáhnout i do těch rajčat.

Jsem myslela spíš aktuálně, ne hypoteticky  :)

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #66 kdy: Srpen 29, 2021, 09:38:31 odpoledne »
No tak on ten islamolog Pelikán při pobytu v Afghanistánu konvertoval a stal se muslimem. Žije u nás. Takže podle tebe potenciální nebezpečí.

Připomeň mi, kde jsem něco takového napsala?

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #67 kdy: Srpen 29, 2021, 10:48:02 odpoledne »
Tak to jsou slova pana Pelikána a jedná se o migranty ze zemí jako je Afganistan.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #68 kdy: Srpen 29, 2021, 11:49:07 odpoledne »
No a jaké je tedy podle vás přijatelné a účinné řešení? Já bych militantní formu islámu a právo šarija ústavně zakázal, podobně jako nacismus a klidně bych přidal i komunismus....ten se měl postavit mimo zákon hned po revoluci, ale na to Havel neměl koule a později i přiznal, že to byla chyba. Další podmínka je, aby udělení občanství bylo vázáno na složení zkoušky z českého jazyka na úrovni běžné slovní a písemné komunikace a nejméně 5 let prokázat, že zde vede řádný život, má zaměstnání a dodržuje legislativu. To by mělo být dostatečně odrazující, pro toho, kdo to s legálním pobytem nemyslí vážně. Nejde o pořádání honů na muslimy, ale zabránit vytváření početným izolovaných islámských komunit, jako se to děje jinde. A pokud by mi tu zůstalo 10000 ilegálů....inu porušili zákon, nemají doklady, nesdělují totožnost, nespolupracují, lžou o své identitě....zadržovací vazba dokud se vše neověří s tím, že mají povinnost pracovat a nebo budou souhlasit s vyhoštěním (pokud je někdo bude chtít přijmout). Prostě se musí rozkřiknout, že v Čechách jim bez práce pšenka nepokvete, zůstanou zavření a budou si na živobytí vydělávat.....pokud utíkám před válkou, nebo jsem politický utečenec, rád si kus žvance odpracuji, když budu v bezpečí. A rád budu spolupracovat, abych se začlenil jako občan do zěmě, která mě přijala. A pokud jdu za lepším, tvrdě tu narazím....dám vědět doma ostatním a ti už stejnou chybu nezopakují.

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #69 kdy: Srpen 30, 2021, 08:23:44 dopoledne »
Kábulské letiště se v pondělí stalo terčem raketového útoku, střely ale zlikvidoval protiraketový systém a evakuace pokračují, informovala agentura Reuters
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3362410-kabulske-letiste-se-stalo-tercem-raketoveho-utoku-evakuace-pokracuji

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #70 kdy: Srpen 30, 2021, 01:20:53 odpoledne »
Americký dron zabil v Kábulu sebevraha, výbuch náloží v jeho autě pak dítě

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-kabul-afghanistan-evakuace-terorismus-hrozba-letiste.A210829_081723_zahranicni_jhr



Muslim Shirzad, odborník na mezinárodní vztahy a bezpečnost a bývalý vedoucí moderátor politického zpravodajství, vedl rozhovor s rodinou zemřelých, která tvrdí, že skutečně bylo zabito devět osob - včetně šesti dětí - a že se nejedná o ISIS.

"Právě jsem mluvil s rodinnými příslušníky, 9 zabitých (Zamaray 40, Naseer 30, Zameer 20, Faisal 10, Farzad 9, Armin 4, Benyamin 3, Ayat 2 a Sumaya 2 roky)," uvedl na Twitteru.

"Afghánská tragédie; právě jsem mluvil s členem této rodiny v Kábulu, pocházejí z #Panjsher. Podělil se se mnou o tyto fotografie," napsal Shirzad na Twitteru. "Byl to raketový útok, 6 členů naší rodiny včetně mé sestry zabito. nejsme IS-K, jsme obyčejní lidé." Řekl a zároveň se rozplakal"

https://www.zerohedge.com/geopolitical/explosion-rocks-kabul-rocket-reportedly-hits-house-near-airport
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #71 kdy: Srpen 30, 2021, 03:08:51 odpoledne »
A místní weby do toho jdou ještě ostřeji. Titulky hlásí, že americké drony zabily jejich děti.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #72 kdy: Srpen 30, 2021, 04:03:54 odpoledne »
Pokud bychom nevyvážení naší "západní kulturu" do celého světa nebyly by žádné problémy s migrací.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #73 kdy: Srpen 30, 2021, 04:16:52 odpoledne »
Pokud bychom nevyvážení naší "západní kulturu" do celého světa nebyly by žádné problémy s migrací.

Když jsem si to po sobě přečetl, zní to jako blbý výkřik do tmy. Tak to uvedu na pravou míru, co jsem tím chtěl napsat.

Pro takového Afgance je naše kultura pochopitelná stejně, jako pro nás ta jeho. Stejně jako je pro nás nepochopitelné, že on má třeba 3 ženy, on nechápe, že my máme jen jednu. Stejne Afganka (myslím tím tradičně vychovaná) nechápe, že není podřízena muži. Jenomže díky exportu naší kultury si z toho vezmou, že v Evropě, Americe...zereme Kobylí vejce. A chtějí se.mit lépe. Chtějí je žrát taky. To je logické. To je vliv FB a dalších médií.
U nás taky halda.lidi stále myslí v mantinelech minulého režimu, proto jsou komunisti stále v parlamentu (a další takové divné strany). Západní kultura se vyvíjela s ohledem na geografii a přirozený vývoj tam, kde je. Nelze tohle vzít bez návaznosti několika století od dejme tomu od osvícenství a během pár let to kamsi implementovat. Je to o tom si uvědomit, že pro každého je přirozeně a normální to, v čem vyrostl. Jenomže, třeba zrovna ten Afgánistán jsme jako západ rozmr....dali. a teď pouze sklízíme co jsme zaseli.
Přirozený vývoj tam byL naší vinou přerušeny a neseme následky. Třeba v tom, že je teď naší povinností jim pomoct.
Neříkám brát bezhlavě migranty, Buh chraň a uchovej, ale ty, co jsme našimi zásahy ohrozili máme morální povinnost ochránit.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #74 kdy: Září 02, 2021, 08:49:14 dopoledne »
Taliban oznámil, že vyjednávání s Pandžšírem selhala a nastoupí vojenské řešení.

https://twitter.com/worldonalert/status/1433003003687186435

Můj osobní názor je, že tady neuspějí a do pár měsíců budou mít co dělat i s jinými regiony.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #75 kdy: Září 02, 2021, 12:53:58 odpoledne »
Ať se Taliban bude snažit jak chce, v Afghánistánu nebude zatím úplně klid. Tamní společnost k tomu ještě nedozrála.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #76 kdy: Září 10, 2021, 11:32:16 dopoledne »
Složení vlády je všechno, jen né to co slibovali (vládu národní jednoty se zastoupením etnických menšin a zastánců různých názorových proudů). Sedí v ní dokonce 2 z TOP10 hledaných teroristů:
ministr vnitra Sirádžuddín Hakkání - odměna 10 mil. USD
ministr pro repatriaci uprchlíků Chalíl Hakkání - odměna 5 mil. USD

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ve-vlade-talibanu-zasedli-ministri-teroriste/r~89c3a326114911ec9322ac1f6b220ee8/

Kdyby na zasedání vlády náhodou dopadla raketa neznámého původu, tak vědí proč...

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #77 kdy: Září 13, 2021, 03:41:31 odpoledne »
4.Islámský stát nebude nikoho ohrožovat a nebude si nikoho znepřátelovat. Pomsta není cestou Talibanu.
5. Vedoucí představitelé Islámského státu nařídili generální pardon. Taliban ukončí nepřátelství se všemi, kdo se mu v Afghánistánu postavili.
12. Státní úředníci by měli i nadále pracovat pro dobro státu a společnosti. Obecná amnestie se vztahuje i na ně.

Aha...? Asi se to nějak "vymklo"...

Tálibové v Pandžšíru zastřelili bratra bývalého afghánského viceprezidenta. Patřil k odpůrcům hnutí
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/taliban-vrazda-bratra-afghanskeho-viceprezidenta-saliha-afghanistan_2109111536_ern


Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #78 kdy: Září 13, 2021, 08:01:03 odpoledne »
To bych úplně netvrdil. Popravy nejsou běžné a masové. Zatím jsou to pouze ojedinělé případy. Dej tomu čas. Mají myšlení středověku a všechny psy na vodítku neudržíš.
I ten ženský protest proběhl na místní poměry velice pěkně a klidně. Pouze jedna zraněná.
Není možné situaci tam měřit našim západním metrem.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727

Offline Omen

  • ***
  • Příspěvků: 7
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #80 kdy: Září 19, 2021, 05:00:22 odpoledne »

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #81 kdy: Říjen 06, 2021, 09:10:06 dopoledne »
Bojovníci islamistického hnutí Tálibán, které od poloviny srpna vládne Afghánistánu, zabili 13 příslušníků etnické menšiny Hazárů. Podle agentury AP to dnes uvedla mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). Násilný čin byl spáchán 30. srpna v provincii Dajkondí v centrální části země. Většina obětí byli členové afghánských bezpečnostních sil, kteří se Tálibánu vzdali. Dva mrtví byli civilisté, mezi nimi i 17letá dívka.

Hnutí Tálibán se snaží přesvědčit mezinárodní společenství, že se od své krutovlády koncem 90. let změnilo. Představitelé Tálibánu kromě jiného slíbili, že budou respektovat práva žen a etnických menšin, mezi nimi Hazárů.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/taliban-koncem-srpna-povrazdil-v-afghanistanu-13-hazaru-uvedla-ai/2099026

SoňaR

  • Host
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #82 kdy: Říjen 15, 2021, 08:49:04 dopoledne »
Téměř tři čtvrtiny médií v Afghánistánu přestaly po návratu Talibanu k moci fungovat. Většina novinářů tak přišla o práci. Řada z nich se profese vzdala z obav o bezpečnost, další utekli do zahraničí. Radikální hnutí tvrdí, že média mohou v činnosti pokračovat, musí se ale řídit právem šaría.
...
Že svoboda médií v zemi končí, se potvrdilo hned začátkem září po odchodu západních sil. Radikálové během dvou dní zatkli čtrnáct novinářů, kteří pokrývali protesty za rovná práva žen. Šest z nich surově zbili.
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/afghanistan/3386008-mnoho-afghanskych-novinaru-prislo-o-praci-nekteri-se-zivi-manualne-jini

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #83 kdy: Říjen 22, 2021, 02:38:35 odpoledne »
Taliban začal "řešit" ženské sportovkyně - členka volejbalové reprezentace byla popravena stětím...

https://nypost.com/2021/10/21/taliban-beheaded-afghanistan-volleyball-player-coach/

Putin naproti tomu uvažuje, že by Taliban vyjmul ze seznamu teroristických organizací (nedávno byli v Moskvě žádat o půjčky...).

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #84 kdy: Říjen 26, 2021, 11:49:47 odpoledne »
O ničem takovém neuvažuje. Vyškrtnou je až je vyškrtne OSN.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #85 kdy: Říjen 27, 2021, 07:24:46 dopoledne »
Mluvil o tom teď na nějaké konferenci.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #86 kdy: Říjen 27, 2021, 08:59:05 dopoledne »
„V souvislosti s tím jsme solidární a učiníme rozhodnutí o vyloučení ze seznamu teroristických organizací. Zdá se mi, že se k tomu blížíme ... Postoj Ruska bude spočívat v tom, abychom se pohybovali tímto směrem,“ řekl během Valdajského fóra.

(Jindy bych Sputnik ignoroval, ale zrovna tady nekecají. Chytnul jsem to před pár dny i na ruském webu, ale fakt se mi to už nechce hledat)
https://cz.sputniknews.com/20211021/putin-se-vyslovil-pro-vyskrtnuti-talibanu-ze-seznamu-teroristu-16252859.html

Chápu to tak, že Rusko by takový krok neblokovalo. Nevím, jestli půjdou i cestou toho, že by to sami navrhli. Spíš to považuji za takové vlažné gesto směrem k Talibanu, které je má motivovat k tomu, aby byli "hodní".

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #87 kdy: Říjen 27, 2021, 10:15:50 dopoledne »
Obdobné kroky dělá i eu. Plánují tam i zastupitelství.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #88 kdy: Říjen 27, 2021, 11:24:07 dopoledne »
S největší pravděpodobností to navrhne Čína.

Jednání Talibanu v Dauhá
Čínský ministr zahraničí Wang Yi jednal v katarském Dauhá s delegací Talibanu o rozvoji dvoustranných vztahů mezi ČLR a Islámským emirátem Afghánistán.

1. Taliban znovu ujistil Čínu, že jeho území nebude v žádném případě použito k agresivním akcím proti Číně nebo jiným sousedním zemím.
2. Podle mluvčího Talibanu vede Afghánistán vyváženou zahraniční politiku založenou na vzájemném porozumění a Čína v ní zaujímá důležité místo, protože je v regionu velmi důležitou zemí.
3. Tálibán očekává, že diplomatické uznání ze strany Pekingu, jakož i posílení diplomatických a obchodních vazeb bude přínosem pro všechny.
4. Taliban žádá Čínu, aby povolila oficiální vývoz mramoru, mandlí, fíků, různých rostlin atd. z Afghánistánu do Číny a formalizovala stávající i budoucí obchodní vztahy.
5. Taliban také žádá Čínu, aby umožnila studentům z Afghánistánu studovat na čínských univerzitách. Taliban je Číně vděčný za to, že ještě za staré vlády Číňané vypláceli afghánským studentům stipendia.
6. Ministr Wang I upozornil na "nedávný pozitivní vývoj v Afghánistánu" a uvedl, že Čína bude aktivně pracovat na rozvoji a prohlubování vztahů s Afghánistánem, ale nehodlá zasahovat do jeho vnitřních záležitostí, "jak to dělají jiné země".
7. Wang Yi rovněž prohlásil, že Čína podporuje územní celistvost a svrchovanost Afghánistánu, jakož i právo afghánského lidu určit si vlastní cestu rozvoje. Čína se hodlá aktivně podílet na poválečné obnově Afghánistánu, aby pomohla afghánskému lidu, kterému již poskytuje a bude poskytovat humanitární pomoc.
8. Na závěr jednání byly obě strany spokojeny a dohodly se na dalším prohlubování diplomatických a hospodářských vazeb, mimo jiné prostřednictvím vytvoření mechanismů pro rozvoj těchto vazeb.


https://colonelcassad.livejournal.com/7165992.html
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #89 kdy: Prosinec 15, 2021, 11:20:51 dopoledne »
Parlament Kazachstánu schválil zákon, podle kterého musí být reklamní nápisy, jídelní lístky a další venkovní nápisy ve státním, tedy kazašském jazyce. Až pak mohou v jakém jazce chtějí, třeba ruštině nebo angličtině.

Tak proč ne, je to jazyk majority žijící na daném území a další jazyky klidně mohou být uvedeny. Jenže poslanci ruské Dumy mají jiný názor a zaznívají hlasy, že ze strany Kazachů se jedná o nacionalizmus, Kazachstán je jako Ukrajina na začátku století a bylo by dobře jim ukázat sílu.

Přitom i v Rusku mají zákon prakticky o tom samém...

https://www.currenttime.tv/a/my-konechno-nikak-ne-mozhem-eto-podderzhivat-deputaty-gosdumy-rf-ozabotili-vyveski-na-kazahskom-v-kazahstane/31606927.html

_______
A to ještě chtějí do roku 2025 přejít z azbuky na latinku  :o

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #90 kdy: Prosinec 15, 2021, 12:35:36 odpoledne »
Kdežto teď jsou u nás kolikrát jen v angličtině.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2358
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #91 kdy: Květen 13, 2023, 04:35:31 odpoledne »
Za americké okupace Afghánistánu se v zemi rozšířil takový nešvar. Rapidně tam přibylo uživatelů drog, zejména heroinu. Tálibán se s tím vůbec nesere a čistí zemi od toho svinstva (které chce prodávat jenom "pohanům" ....).

https://m.youtube.com/watch?v=jXZNKjElHcU
You cannot kill me as I am already dead!

Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2358
Re: Širší Střední východ
« Odpověď #92 kdy: Červen 30, 2023, 07:43:45 odpoledne »
V Indii se rodí bankovní gigant. HDFC bude čtvrtou největší bankou na světě

https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/indie-banky-fuze-uvery-vklady-ucty-finance-asie.A230630_111125_ekoakcie_jla

V Indii se rodí čtvrtý největší bankovní gigant na světě. Před dokončením je totiž fúze společností HDFC Bank a poskytovatele hypotečních úvěrů Housing Development Finance. Nově vzniká indická banka se tak stane velkým vyzyvatelem konkurenčních společností z USA či Číny, které v pomyslném žebříčku bankovních společností už několik let okupují přední příčky.
You cannot kill me as I am already dead!