Autor Téma: Česko-ruská krize  (Přečteno 8770 krát)

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #50 kdy: Duben 21, 2021, 08:53:54 dopoledne »
Takže si to shrňme, co se podařilo zjistit:
1) Naše BIS, na které náš prezident nenechal nit suchou, odhalí a zdokumentuje útok dvou ruských zpravodajských služeb na cíl na území ČR. Zemřou při tom naši občané a premíér nám to hraje na pojistnou událost....NATO pro nás dosud příliš neudělalo a jsem zvědav, zda udělá.

2)Hamáček chce jet do Moskvy, Babiš mu to zatrhne a prezident opakovaně i po zveřejněném incidentu ve Vrběticích bojkotuje povýšení šéfa BIS na generála. To chce hodně otrlosti.

Závěr:
Rusko si dělá svou politiku a pokud je to účelné a účinné, neváhá sáhnout k vojenské operaci doprovázené destrukcí a ztrátami na životech....to není žádný teroristický čin, to je válečný akt jednoho státu vůči jinému suverenního státu na jeho území a proti jeho obyvatelům. Prezident naší země tento akt veřejně neodsoudil, což o ledasčem svědčí a naopak podkopává důvěru v naše bezpečnostní složky. Premiér cupitá v rozbitém porcelánu, ale moc přesvědčivě to nevypoadá. Opozice v podstatě opět jen žvaní. Postižení občané dostali symbolické odškodnění....NATO ve mě opravdu nebudí dojem, že by bylo ochotno si kvůli nám pálit prsty. Takže je podle mě naprosto legitimní otázka, zda je tu ještě vůbec stát, který je schopen chránit své obyvatelstvo. Zda naší armádě velí vrchní velitel, který je duševně a fyzicky způsobilý vykonávat svůj úřad a slouží vůbec občanům tohoto státu a zda v první řadě chrání národní zájmy ČR. A zda má vláda vůbec dostatečnou důvěru, aby mohla situaci řešit.

Nic ještě není uzavřené, může se stát spousta věcí. Nechme se překvapit. Naši velvyslanci dostali teprve včera pokyny, jak mají jednat u spojenců a o co žádat, ruský velvyslanec jde dnes na kobereček. Na druhou stranu - my (jakožto běžní občané) opravdu nevíme skoro nic a asi nikdo z nás nechce, aby se to eskalovalo až k nějakému ozbrojenému konfliktu.

Mimochodem k Hamáčkově cestě - všichni, kterým to mohl "odtajnit" a vysvětlit, shodně tvrdí, že podal uspokojivé vysvětlení a že se jednalo o naprosto logické kroky.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #51 kdy: Duben 21, 2021, 09:15:36 dopoledne »
NCOZ při rozsáhlém zátahu zatýkala členy polovojenských jednotek napojené na Rusy

Dle zjištění Respektu a Aktuálně.cz v noci z úterý na středu NCOZ provedla rozsáhlou akci, při které zadržela minimálně pětici Čechů, členů paramilitárních skupin. Podezřívá je, že organizovali výjezdy českých občanů na Ukrajinu bojovat za proruské separatisty. Zásahu se účastnily stovky policistů. Dle podezření výjezdy podněcovali zpravodajci GRU z ruské ambasády v Praze, které Česko vyhostilo.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ncoz-pri-rozsahlem-zatahu-zatykala-cleny-polovojenskych-jedn/r~544007fca21911ebaedf0cc47ab5f122/


Rusko nemá zájem na ukončení současné konfrontace, ale chce ji dál stupňovat. V Horizontu ČT24 to řekl bývalý diplomat Michal Žantovský s tím, že Moskvě nemusí jít o odpověď na odhalení ohledně Vrbětic, ale vzrůstající napětí by mohla využít například v krizi kolem Ukrajiny. Naopak Spojené státy chtít eskalovat situaci nebudou, míní bývalý český velvyslanec v USA, Velké Británii a Izraeli.

https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/cesko-ruska-krize/3300705-ceka-nas-horke-jaro-rusko-stupnuje-konflikt-ale-ne-kvuli

Lídři Evropského parlamentu vyzvali unijní země ke společné reakci na Vrbětice
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3300765-lidri-evropskeho-parlamentu-vyzvali-unijni-zeme-ke-spolecne-reakci-na-vrbetice

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #52 kdy: Duben 21, 2021, 07:12:27 odpoledne »
Pěkné řešení... teda spíš "odpověď"

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si předvolal ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Řekl mu, že Ruská federace má čas do čtvrtka do 12:00, aby umožnila návrat všech vyhoštěných českých diplomatů. Pokud tak neučiní, rozhodne české ministerstvo zahraničí o snížení počtu ruských diplomatů tak, aby odpovídal současnému stavu na českém velvyslanectví v Moskvě.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3301157-zive-novy-sef-diplomacie-kulhanek-hovoril-s-ruskym-velvyslancem

edit: Beru zpět, už se mi to přestává líbit... Budiž mi omluvou, že jsem zrovna řešila rodinnou krizi a neměla jsem čas promyslet širší souvislosti tohoto aktu, takže jsem na chvíli propadla určitému nemístnému nadšení.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #53 kdy: Duben 21, 2021, 07:43:19 odpoledne »
Taky si nemyslím, že na to přistoupí. Ale je to svým způsobem nabídka k deeskalaci, což je určitě dobře. Rusko tu možnost teď dostalo. Na druhou stranu jsou dost nadutí a zřejmě si nebudou chtít nechat něco diktovat od nicotné malé zemičky. A jestli budou mít pravdu ti, co říkají, že Putin teď chce to napětí stupňovat, tak se máme ještě na co těšit.

edit: Tak Rusko už se ozývá... no nevypadá to na vstřícnou reakci. Asi jsme je zase trochu víc "rozladili".

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7550
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #54 kdy: Duben 21, 2021, 09:10:16 odpoledne »
Jo, doteraz ste určite neboli za šašky. 😂😂 ;D ;D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #55 kdy: Duben 21, 2021, 09:41:05 odpoledne »
Za šašky jsme díky některým voličům a díky jednomu Slovákovi. Poklonu ale zaslouží Čaputová, na rozdíl od toho pyžamového povaleče se vyjádřila rychle a jasně.

Ten jeden Slovák nie je Slovákom ani náhodou  ;)  Je mimochodom tej istej národnosti ako Čaputová  :pa:
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #56 kdy: Duben 21, 2021, 10:14:37 odpoledne »
Keď sa morča narodí v akváriu je z neho automaticky ryba ?  :rose:
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #57 kdy: Duben 22, 2021, 10:01:20 dopoledne »
To se mi nelíbí... to se mi vůbec nelíbí... "omg"

Česko postupuje na objednávku, míní mluvčí ruské diplomacie

Zacharovová také sdělila, že ve čtvrtek bude na ruském ministerstvu zahraničí pokračovat rozhovor s českým velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou. „O žádné věštění, o žádné, řekněme, předtuchy ohledně kroků, které (v Praze) mohou učinit, už nepůjde. Půjde o konkrétní rozhovor o tom, jaké kroky budou podniknuty (Moskvou), pokud Praha učiní příslušné kroky,“ citoval TASS Zacharovovou.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3301289-cesko-postupuje-na-objednavku-mini-mluvci-ruske-diplomacie

...Praha prý musí pochopit, s kým má co do činění.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #58 kdy: Duben 22, 2021, 10:32:30 dopoledne »
"Spojenci" z USA nám trvale, hlasitě a poměrně razantně vyjadřují podporu. V souvislosti s aktuální situací ve světě (Rusko, Ukrajina atd.), v souvislosti s načasováním, v souvislosti s poměrně zvláštním postupem řešení...

... co byste řekli na myšlenku, že tu jde od začátku o to, dostat na naše území americké vojáky? Přiznám se, že to není můj nápad, ale docela mě zaujal, když si to tak všechno poskládám. To by mi totiž konečně tak nějak dávalo smysl.

Mimochodem, je to tak týden, co USA oznámily, že v Německu navýší počet vojáků o 500. Trumpovy plány stažení vojáků z Evropy tedy padly. Navýšení personálu prý podtrhuje závazek USA vůči Evropě a NATO. Ty síly mají posílit obranyschopnost a zastrašovací schopnost Evropy. Podle Austina to má "posílit naše stávající schopnosti, aby nedocházelo ke konfliktům a bude-li to nutné, aby bojovali a vyhrávali".

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #59 kdy: Duben 22, 2021, 10:52:11 dopoledne »
To je to, co jsem říkal....Jsem zvědav na podporu NATO. Prezident mlčí, jeho vliv slábne...a je třeba mít pořád na paměti, že zjednodušeně řečeno nejme nic jiného nežli transportní křižovatka uprostřed EU, nárazníkové pásmo mezi západem a východem a novodobá kolonie Německa, které u nás "nainvestovalo". Naše ozbrojené složky jsou dobré k udržování domácího obyvatelstva v poslušnosti, naše zahraniční politika je "všesměrná".

Pro ty, kteří rádi čtou a přemýšlejí sem dám typ na 3 knížky:
 Timothy Snyder: Tyranie: 20 lekcí z 20. století. Nakladatelé:  Paseka, Prostor 2017.
Ivo Možný: Proč tak snadno....vyšla asi 3x....
Erik Tabery:Opuštěná společnost: Česká cesta od Masaryka po Babiše

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #60 kdy: Duben 22, 2021, 10:57:40 dopoledne »
Nemám na mysli NATO, ale čistě jen USA... a jejich zájmy.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #61 kdy: Duben 22, 2021, 11:08:41 dopoledne »
 Jistě, ale USA nikdy nevystoupí proti RU přímo, pokud nepůjde o jejich území. Je to nejsilnější hráč NATO a jde o střed EU....Takže jednat bude NATO a USA pošle ČR diplomatickou podporu a odsoudí "teroristický" útok......Mimochodem umíte si představit situaci, kdyby do vzduchu za stejných okolností vyletěl muničák v USA  ;).

Smutným faktem je, že Češi sice hodně politikaří, ale málo kdy dělají smysluplnou cílenou politiku. Inu i politiku, má-li mít smysl a být učinná, by měli dělat profesionálové. A to naši politici bohužel v naprosté většině nejsou....

Definice z Vikipedie mluví za vše:
Politik, z řeckého politikos (πολιτικός - občanský, státní, veřejný), polites (πολίτης - občan, krajan), a polis (πόλις - město, obec, stát)[1], je osoba aktivně angažovaná v ovlivňování veřejných pravidel a rozhodování, tj. v politice. Jako státník se pak označuje povětšinou politik, který je zkušený a respektovaný na národní či mezinárodní úrovni.

Ačkoli funkce politika přímo nevyžaduje odborné vzdělání, předpokládá se dnes již maturitní zkouška. Pro některé funkce veřejné správy je pak zákonem vyžadován alespoň bakalářský titul, a to v jakémkoli oboru.[3] Výhodou je na těchto pozicích studium politiky, práva, ekonomie, nebo sociální politiky. Pro pozice odborně zaměřené je pak předností studium v příslušném oboru.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #62 kdy: Duben 22, 2021, 11:18:31 dopoledne »
Spíš bych řekla, že USA s NATO zachází tak, jak se jim to aktuálně hodí. Ještě rok zpátky se chystali z Evropy stahovat své vojáky, protože členské státy neplní své závazky, zejména Německo. Padaly věty, že přece nebudou v Evropě za hlupáky. Od té doby se v tomto ohledu nezměnilo nic - Německo a celá řada dalších evropských států nadále neplní své závazky vůči NATO. Změnila se situace jinde. Takže USA změnily politiku - vyhlašují, jak je pro ně stabilita Evropy důležitá, musíme táhnout za jeden provaz atd. atd. a rozhodli se sem (do Německa) jako jakýsi akt dobré vůle poslat 500 vojáků navíc. Jsem zvědavá, co se bude dít, až se "rozhodnou" poslat pár vojáků k nám.. na podporu, akt dobré vůle, ukázku závazků... bla bla bla... je celkem jedno, jak to nakonec nazvou  ::)

Samotář

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #63 kdy: Duben 22, 2021, 11:43:55 dopoledne »
Podcast s politickým komentátorem Bohuslavem Pečínkou
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/106696/kecy-politika-zeman-je-z-vrbetic-vydeseny-skonci-jako-zradce-naroda.html
o výbuchu ve Vrběticích a o dopadech na českou politiku.

Mluví o úplně novém důvodu, proč Rusáci vyhodili muničák do vzduchu. Hlavním cílem, podle nich, asi byla nedaleká nově budovaná továrna na výrobu raketového paliva, která z důvodu výbuchu nemohla být uvedená do provozu. A vůbec tam zaznívá dost zajímavých myšlenek, co se dělo ještě před odhalením útoku a jaké to může mít dopady na budoucí politickou situaci.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #64 kdy: Duben 22, 2021, 11:44:58 dopoledne »
Teď jsem si ty své příspěvky po sobě přečetl a pro upřesnění....jsem opravdu hluboce přesvědčen, že NATO si kvůli nějaké ČR pálit prsty nebude. Ale klidně využije ČR jako předpolí k "uskladnění" předsunutých jednotek, munice a dalšího materiálu, k přisunutí letadel blíž k potenciální bitevní zoně apod. Tím se jednak stupňuje napětí v oblasti ČR, stává se z nás potenciální cíl preventivního úderu a velké státy NATO včetně USA podstupují minimální riziko, že se případný knflikt odehraje na jejich území a postihne jejich obyvatelstvo. Podle mě hrajeme roli užitečných idiotů. I načasování zveřejnění případu Vrbětice nepovažuji za náhodu, ale přísně účelovou operaci, jak oslabit vliv prezidenta před volbami, pokud jde o vnitřní záležitosti ČR a oslabení vlivu přátel Ruské federace - oslabení vlivu ruských dezinformací, na podporu vlivu NATO v době, kdy se hraje o daleko důležitější území Ukrajiny....A Rusku muže být ČR opravdu v současnosti ukradená, ale Krym a Ukrajina...to je něco zcela jiného. Zde jde bezprostředně o strategické území na hranicích Ruska, přístup k Černému moři...Kdo něco zná o historii obrany Sevastopolu, o založení tohoto města němkou Kateřinou ;), o výstavbě základny a floty admirálem Ušakovem....ten určitě nepochybuje o tom, že si toto území Rusové dobrovolně vzít nenechají. Je příliš za ta staletí prosáklá ruskou krví a Rusové na rozdíl od nás neumí moc dobře ohýbat hřbet. Zato neváhají spálit hlavní město a znovu jej postavit, pokud to zastaví nepřítele....Francouzi jim v tomto nesahají po kotníky a Němci to tiše respektují.....A nenechte se mýlit, že by proti Putinovi povstali sami Rusové....většina z nich je hrdá na to, že dává Rusko do kupy po alkoholikovi Jelcinovi a důvěřivém Gorbym....Mnoho Rusů na vlastní kůži poznalo přídělový systém na potraviny v 90. letech a obyčejným Rusům se za Putina žije lépe. Myslet si o tom můžeme co chceme, ale běžný Rus má Putina za člověka, který se snaží dostat Rusko zpět do pozice světové velmoci. A při problémech USA s rostoucí ekonomickou (v následně i vojenskou) silou Číny se mu to daří

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #65 kdy: Duben 22, 2021, 12:11:55 odpoledne »
sem (do Německa) jako jakýsi akt dobré vůle poslat 500 vojáků navíc. Jsem zvědavá, co se bude dít, až se "rozhodnou" poslat pár vojáků k nám.
500 vojáků do Německa? Při jeho velikosti? Víš kolik přišlo vojáků k nám v osmašedesátém? Tisíckrát tolik. Ano 500 000 za jednu noc a dopředu to nikomu neoznamovali.
A pár amerických vojáků u nás? No hodili by se nám, třeba zrovna k ostraze muničáků.

Sedláku, v Německu už jsou desítky tisíc amerických vojáků. Ale tady přece nejde o ty počty, tady jde o ten obrat americké politiky.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #66 kdy: Duben 22, 2021, 12:12:46 odpoledne »
Osobně bych si přál mít tu několik baterií amerických Patriotů i s obsluhou, hlavně pro ostrahu Temelína, Dukovan a jejich přilehlých přehrad. Poláci si to vydupali v roce 2010. Pokud by se je povedlo získat, považoval bych to za úspěch. Hlavně proto, že naše PVO teď téměř není (jen krátkého dosahu a výzbroj letadel) a už vůbec ne ta protiraketová.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #67 kdy: Duben 22, 2021, 12:13:11 odpoledne »
Ještě rok zpátky se chystali z Evropy stahovat své vojáky, protože členské státy neplní své závazky, zejména Německo.
Zapomněla jsi uvést, že ani my neplníme své závazky. Doufám, že vedlejším efektem toho ruského útoku bude to, že každá další vláda bude na obranu dávat alespoň ta 2% HDP.

Nezapomněla, jen  nebyl důvod to uvádět. Opakuji, že mi šlo o ten obrat americké politiky.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #68 kdy: Duben 22, 2021, 12:15:52 odpoledne »

... co byste řekli na myšlenku, že tu jde od začátku o to, dostat na naše území americké vojáky.
Zajímavá teorie. A co ten muničák na Ukrajině, vyletěl do vzduchu ze stejného důvodu?

Nevím. Proč?

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #69 kdy: Duben 22, 2021, 12:16:50 odpoledne »
Nemám na mysli NATO, ale čistě jen USA... a jejich zájmy.
USA jsou, myslím, taky součástí NATO.

Ano, ale - jak jsem psala výše - zacházejí s NATO podle svých zájmů a jejich zájmy jsou pro ně nejdůležitější.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #70 kdy: Duben 22, 2021, 12:19:00 odpoledne »
Ta změna americké pozice je spíš návratem k normálu. Trumpova politika byl exces. Ten byl sebestředný křupan, který si notoval s podobnými lidmi. Proto si tak rozuměl s Putinem. Raději by vyhověl jemu, než vlastním spojencům, byť slabším.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #71 kdy: Duben 22, 2021, 12:22:33 odpoledne »
...a s tím může souviset rozšiřování vlivu USA v Evropě

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #72 kdy: Duben 22, 2021, 12:30:59 odpoledne »
 
22. dubna 2021 12:37
Rusko má extrémně negativní postoj k situaci s Českou republikou. Oznámil to ve čtvrtek 22. dubna tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov.

"Nyní naši diplomaté pracují." K této hysterii samozřejmě máme extrémně negativní přístup. To je jediná věc, kterou mohu říci, “řekl novinářům.

https://iz.ru/1155255/2021-04-22/peskov-zaiavil-o-negativnom-otnoshenii-rf-k-situatcii-s-chekhiei

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #73 kdy: Duben 22, 2021, 12:32:10 odpoledne »
Podle Ria Novosti by Prahu mělo opustit 60 zaměstnanců ambasády:

https://ria.ru/20210422/diplomaty-1729412689.html

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #74 kdy: Duben 22, 2021, 12:52:00 odpoledne »
Rusko si od nás nenechá nic diktovat. Nebudou se ani vyjadřovat v termínu, který my jsme jim stanovili. Takže čekám, že svoji odpověď sdělí až našemu velvyslanci, který je na dnešek pozván "na kobereček". Prostě všemi prostředky ukazují, že hrát se bude podle jejich pravidel.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #75 kdy: Duben 22, 2021, 02:12:51 odpoledne »
Mauno, takže navrhuješ se Rusku omluvit?
Sedláku každý, kdo mě zná, ví, že nejsem diplomat. Jsem přímý a snažím se o objektivitu a udržení rovnováhy, která je zárukou stability. Pokud se prokázalo, že jakýkoliv stát spáchal na našem území vojenskou operaci, při které umírali naši občané....má každý stát povinnost chránit své obyvatelstvo a za to se snad proboha nemusíme nikomu omlouvat, tedy ani Rusku ;D. Ale je otázkou, zda si naši diplomaté uvědomují, s jakými kartami tuto hru s ruským medvědem hrají a zda naši "amatérští politici" jim dávají jednoznačné zadání, které je ve prospěch ČR a neusilují jen např. o dočasnou výhodu nějakého hnutí či straně či minoritní zájmové skupině oligarchů....třeba PPF, měla a má v Rusku nainvestováno a určitě nestojí o to, aby ty investice odepsala. A to samé platí i pro NATO....Pokud budeme sloužit jako předpolí a shomaždiště...inu pak si poneseme následky, protože Rusko to vyhodnotí jako hrozbu a bude pohle toho jednat. A já věřím, že Rusko nebude mluvit zbytečně do větru a když už se pro něco rozhodne, také to provede a nebude okolo toho dělat tanečky jako náš čerstvě jmenovaný ministr zahraničí Kulhánek....

A to je problém všestranné politiky ČR. Neumíme si přesvědčivě chránit své národní zájmy....a tím zájmem je i obchod s Ruskem i zajištění bezpečnosti v rámci NATO...já chápu, že ochránit parienty v nemocnici proti šílenému střelci je problém měkkého cíle, kterých jsou tisíce.....Ale nám tu vyhodili před zraky nejprve muničák, aby "takzvaně zlikvidovali dělostřelecké granáty či co" pro Syrii či koho....a to je tvrdý strategický cíl vojenského charakteru (byť provozovaný komerčním subjektem), který bychom si snad měli omět ochránit, jak před útokem zvenčí, tak i zevnitř....a k tomu také zřejmě došlo. A pak následoval další výbuch a ten už absolutně nebyl nutný, to už byl jen nějaký maskovací čin, zahlazující nějaký průser....Takže si stále kladu tu samou otázku, zda máme posílat vojáky na mise a montovat se do zájmů a politiky jiných států, když si neumíme zajistit bezpečnost a pořádek ani doma.....Ale na druhou stranu chápu, že tím vojáci získávají cenné bojové zkušenosti, které jinak nezískají. Co to přináší prestiži ČR nejsem schopen posoudit. Já bych asi vysílal lékaře, chemiky a další specialisty...to by podle mě odpovídalo možnostem republiky, nedráždilo zbytečně protivníky a přinášelo cenné zkušenosti armádním specialistům....Stále se bavíme o stovkách vojáků....bez letectva, těžké techniky.....každý si může sám posoudit, že význam těchto misí je spíše symbolický v tom, že se do akce zapojí další země. A když vím, jak jsem silný, měl bych také vědět, jak vysoko můžu hrát. Jen blbec bojuje boj, který nemůže vyhrát, může-li se mu vyhnout. A jsme si jisti, že nám NATO účinně pomůže? Německo vyhlašovalo a prosazovalo v rámci EU proti Rusku sankce, ale přitom s Rusi čile obchodvalo....Merkelová rozhodla o vyvlastnění a zrušení 7 jaderek, ale levný plyn pro ty plynové elektrárny chce z Ruska....Takže řekněme, že vyhostíme 95 ruských diplomatů a ambasádě jim zbyde velvyslanec, vrátný a uklízečka ;D, jako nám v Moskvě. Bude to velkolepé gesto a co dál....Má možnost Rusko vyvézt potřebné množství ropy a plynu jinám než do ČR? Má Rusko možnost zestátnit investice ČR na svém území a zmrazit nám účty? Je schopno Rusko proti nám vyslat tisíce školených utajených diversantů?Má možnosti zesílit kybernetické útoky na nemocnice, banky, úřady státní správy, šířit dezinformace a ovlivňovat předvolební kampaň, vysílat na naše demonstrace provokatéry.....No a to stále nemusí padnou jediný výstřel, že. A umíme si my vůbec ochránit vlastní hranici? Klíčovou infrastrukturu? Umíme vůbec zamezit úniku důvěrných informací přímo z poslanecké sněmovny, bezpečnostích výborů a jiných strategických informačních uzlů?Vždyť ani ten tajemník prezidenta tu bezpečností prověku nemá a mít nebude....a nic se s tím roky neděje a nikoho to nepálí. Umíme si ochránit účty klientů v bankách, registrační a zravotní dokumentaci pacientů, datové registry státní správy, systémy letové kontroly....? Putin prohlásil, že odpověď bude asymetrická, tvrdá a rychlá....možná je to autista s Aspergerovým syndromem, ale jeho inteligenci ani analytické schopnosti či rozhodovací schopnosti bych nepodceňoval. A také nepochybuji o tom, že měl dostatek času se obklopit schopnými lidmi a situaci analyzovat a připravit se na různé varianty.Zato u našeho vrchního náčelníka, kterého si dobrovolně v přímé volbě zvolila nadpoloviční většina mých drahých spoluobčanů, tyto pochybnosti stále mám....a spíše zesilují, jak pokud jde o fyzické a duševní schopnosti, tak pokud jde o lidi, kterými se obklopuje. A asi málo kdo bude obviňovat Putina, že nehájí zájmy Ruska....daleko palčibvější a pro nás vážnější otázkou je, zda naši politici uspokojivě zájí zájmy ČR.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #76 kdy: Duben 22, 2021, 03:09:57 odpoledne »
Odpověď ČR: Podle článku 11 Vídeňské úmluvy zastropujeme počet diplomatů na ruské ambasádě na úroveň současného stavu naší ambasády v Moskvě s platností ode dneška, Rusko bude mít čas stáhnout pracovníky do konce května. Do budoucna jsme připraveni s ruskou stranou jednat na počtu pracovníků na ambasádách, aby byla zajištěna jejich funkčnost.

edit: 15.25: český velvyslanec právě odjíždí na schůzku, kde se dozví odpověď Ruska...

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #77 kdy: Duben 22, 2021, 03:44:42 odpoledne »
"V současné době jsou v České republice u moci ti, kteří považují za smysl života jednorázové „štěkání ve prospěch Spojených států“. Ve čtvrtek 22. dubna to pro Izvestiji řekl člen výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Andrey Klimov, který komentoval pražské prohlášení o možném vyhoštění 60 ruských diplomatů.
...
Klimov připomněl situaci s Gruzií, která v roce 2008 ukončila diplomatické styky s Ruskem, ale poté byla nucena jednostranně obnovit bezvízový vstup pro Rusy a požádat, aby jejich produkty (víno, minerální voda atd.) Byly dodávány na území Ruské Federace. Podle něj si gruzínské úřady uvědomily, že bez toho by to bylo pro ně těžké a západní země by jim nepomohly.

Klimov také poznamenal, že Rusko má také mnoho otázek pro Českou republiku. Jako příklad připomněl, že v Praze jsou prakticky ústřední kanceláře Radio Free Europe / Radio Liberty, které jsou v Ruské federaci zařazeny na seznam zahraničních mediálních agentů. Zdůraznil, že protiruská propaganda zaměřená na destabilizaci Ruské federace je vysílána 24/7 v jazycích ruských národů. Podle senátorky se navíc na území České republiky mnohokrát konaly semináře a setkání lidí, kteří plánovali „změnit náš ústavní pořádek“.

„Byla by to však obrovská chyba - náš vůdce [ruský prezident Vladimir Putin] takovou chybu neudělá - smíchat chování „dočasných pracovníků “ s českým lidem, s nímž máme mnoho společného,“ dodal Klimov."

https://iz.ru/1155246/2021-04-22/v-sovfede-nazvali-zaiavleniia-chekhii-v-adres-rf-tiavkanem-v-polzu-ssha?utm_source=smi2cit&utm_source=smi2_quote

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #78 kdy: Duben 22, 2021, 04:27:10 odpoledne »
Tak jsme se vymezili a jsem rád, že odpověď byla na poměry ČR rázná, ale nechala oběma stranám byť minimální manévrovací prostor pro další jednání. Ale nyní bych opravdu posílil zabezpečení všeho významného a důležitého, protože se silně ochladilo. A pokud NATO sem přisune další vojska, ještě se ochladí a je třeba se na to připravit. Takže žádný další 5. týden dovolené podle nablblé ČSSD...průmysl a hlavně služby jsou po covidu v háji a je třeba zmobilizovat a postavit tento sektor opět na nohy a stabilizovat státní rozpočet volby nevolby.....jenže to není asi priorita. Svým způsobem můžeme být rádi, že je po topné sezoně....naše zásobníky plynu totiž nepatří ČR ale německé RWE. Ve své moudrosti jsme je prodali nadnárodní společnosti, abychom opět řádně hájili své národní zájmy....
https://www.rwe-gasstorage.cz/o-nas/media/2020-07-01-zasobniky-zemniho-plynu-v-cr-se-znovu-stavaji-soucasti-skupiny-rwe

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #79 kdy: Duben 22, 2021, 05:13:44 odpoledne »
Slovensko vyjadřuje solidaritu ČR a vyhostí 3 ruské diplomaty. Zároveň deklaruje zájem budovat s Ruskou federací vztahy založené na vzájemném respektu.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #80 kdy: Duben 22, 2021, 05:27:05 odpoledne »
Ano naši přátelé Slováci nám vyjádřili svou podporu činy....je dobře že poslali 3 RU diplomaty domů. A ještě lepší by bylo, kdyby se k tomuto gestu připojilo Německo a poslalo domů těch diplomatů 20, Francie řekměme 15 a Itálie vzhledem k velikosti taky 15 no a Rakousko a Maďarsko by mohli přispět po 5.....No a USA by jich mohlo poslat domů klidně 30....a jsme v říši snů, protože již narážíme na národní zájmy.....Ale bylo by to krásné, kdybychom stály USA za to....aby si Biden našel ČR na mapě světa, nespletl si ji s Čečnou a podpořil nás.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #81 kdy: Duben 22, 2021, 05:38:16 odpoledne »
Rusko obratem vyhostilo 3 slovenské diplomaty...

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2314
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #82 kdy: Duben 22, 2021, 05:44:14 odpoledne »
Aj Nemecko vyhostí, ale najprv dostavaju severný prúd...

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #83 kdy: Duben 22, 2021, 05:51:17 odpoledne »
USA těsně předtím vyhostili 10. Takže bych čekal spíš jen symbolickou korekci.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #84 kdy: Duben 22, 2021, 06:04:33 odpoledne »
Německo nejspíš až tak solidární nebude (že mě to nepřekvapuje)...  ::)

Berlín prohlásil, že si přeje udržovat dobré vztahy s Moskvou
https://iz.ru/1155522/2021-04-22/v-berline-zaiavili-o-zhelanii-sokhranit-khoroshie-otnosheniia-s-moskvoi

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2314
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #85 kdy: Duben 22, 2021, 06:11:03 odpoledne »
Chvala bohu, aspoň budeme mocť od nich kupovať rusky plyn...

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #86 kdy: Duben 22, 2021, 07:10:36 odpoledne »
Rusko prý přistoupilo na striktní paritu  :o

... a dle ruských médií ČR "ustupuje", "přichází k rozumu" atd.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #87 kdy: Duben 22, 2021, 09:48:35 odpoledne »
No, dát přes jeden měsíc na vyhazov těch přebytečných "diplomatů" je tak velkorysé, že si federace v klidu promyslí nějaký kopanec... Skoro bych čekal že cítí možnost vyklidnění u nás a překrytí jinou výživnou kauzou. Jako by toho nebylo málo... Tak snad s koncem května 2021 zmizí i agent Bumbál z hradu se svou smečkou...
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #88 kdy: Duben 22, 2021, 10:59:44 odpoledne »
Já jsem za to vypovězení druhé várky diplomatů v podstatě rád. I já zastávám dlouhodobě názor, že jsme suverenní a snad stále ještě i demokratická země. Ale když vidím naše politiky ajejich zahraniční politiku, občas mi je do pláče a občas mě i zamrazí. ČR opravdu nemůže osamoceně dlouhodobě klást RF smysluplný odpor. A že Německo dlouhodobě porušuje sankce proti RF je známé.

A k té obchodní bilanci s RF....my tam vyvezeme cca za 4,3.4,4 miliard USD (hlavně auta, motory, armaturu potrubí a ventily hadice,nábytek a hračky a sportovní potřeby  a z RF si dovezeme cca za 4,9-5 mil. USD a to hlavně ropu a plyn a legury do oceli....takže obchodní saldo míme cca 600-700 milionů USD....RF ventily klidně nakoupí od číňanů, ale my tu ropu a plyn seženeme v potřebném objemu daleko hůře a obtížněji už s ohledem na transportní kapacity tankerů, pokud by nám tedy RF vyhlásila ropné embargo. A to množstí ropy co na nás ušetří jistě obratem a hravě prodají hladové číně....Ale hlavně je to zbytečné, když naše i ruské hospodářství utrpělo po pandemii a to naše díky "profesionálnímu manegementu" zřejmě víc.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #89 kdy: Duben 23, 2021, 08:30:06 dopoledne »
Aktuálně z Ruska dovážíme téměř 50 % naší potřeby ropy a více než 90 % plynu. Takový náhradní zdroj najdeme těžko. Ale ani Rusko nebude mít zájem tyto dodávky přiškrtit, je to pro ně ekonomicky výhodné a nebudou chtít uvolňovat trh, protože by jejich místo chtěli zaplnit USA.

Co je horší a o čem jsem ani nevěděla (mluvil o tom jeden generál v TV) - Rusko může ochromit naši armádu tím, že přestane dodávat náhradní díly do ruské vojenské techniky, která prý má u nás stále velké zastoupení. Krom toho, jak už jsem uvedla někde výš, můžou nenápadně zařídit odklon od českých výrobků, které se tam dováží, např. poukazováním na nevhodné složení (což je prý běžná ruská praxe).

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #90 kdy: Duben 23, 2021, 09:09:27 dopoledne »
Nevhodné složení jim ovšem sežere pouze část obyvatel... a ta skupina si to zboží možná ani nekupuje. Ono pokud je zákazník spokojený, tak si cestičku najde.
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #91 kdy: Duben 23, 2021, 09:35:14 dopoledne »
Uvidíme. Prý to funguje tak, že "najdou" ve složení nějakou nebezpečnou složku a tuto informaci rozšíří. A "jejich" média jsou mocná. Teď to sleduju intenzivně a musím jim složit poklonu před jejich vynalézavosti a výmluvností. V souvislosti s aktuální kauzou z toho vycházíme jako Amerikou zaslepení ubožáci, kteří neodhadli svoje síly a dovolili si zcela neoprávněně obtěžovat velmoc. Nicméně už jsme prozřeli, zjistili jsme, že jsme udělali chybu a se staženým ocasem jsme odcouvali do boudičky  ::)

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #92 kdy: Duben 23, 2021, 09:59:09 dopoledne »
Ano, máš pravdu. Akorát já tu vojenskou techniku tak nějak nesleduju, tak mě to nenapadlo  :)

Našla jsem k tomu toto:
https://www.czdefence.cz/clanek/sovetska-technika-v-acr-do-roku-2035

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #93 kdy: Duben 23, 2021, 10:23:52 dopoledne »
Tak to bohužell nestačí  :'(  :D

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #94 kdy: Duben 23, 2021, 11:05:39 dopoledne »
SonaR> no vzhledem k tomu ze rozpocet armady je oblibenym tercem redukci...  ;D ;D ;D

To zaznamenávám... ale když jaksi nemáš ani výchozí soubor dat, tak ti to je cekem k prdu  :D

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #95 kdy: Duben 23, 2021, 12:14:22 odpoledne »
Zjištěné údaje ukazují, že údajní ruští agenti byli přítomni v Bulharsku v letech 2014 a 2015 v době výbuchů v šesti tamních zbrojních skladech, které se odehrály podle stejného vzoru. Poukázala na to na svém webu rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v souvislosti s podobnými událostmi ve Vrběticích v Česku v roce 2014, které nyní vedly k diplomatickému střetu mezi Prahou a Moskvou. Nová analýza a další důkazy podle stanice naznačují možné spojení ruské vojenské tajné služby GRU s explozemi v Bulharsku.

https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/cesko-ruska-krize/3301817-rusti-agenti-byli-v-bulharsku-v-dobe-explozi-v-tamnich-zbrojnich

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #96 kdy: Duben 23, 2021, 01:42:53 odpoledne »

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #97 kdy: Duben 23, 2021, 03:41:10 odpoledne »
Na české i ruské ambasádě zůstane po sedmi diplomatech, uvedla Moskva

Moskva - K 31. květnu se na ruském velvyslanectví v Praze a na české ambasádě v Moskvě sníží počet pracovníků, uvedla dnes agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Na každém zastupitelském úřadě podle ní zůstane po sedmi diplomatech, 25 administrativně technických pracovnících a 19 zaměstnancích najatých na místě. "Nezodpovědné a provokativní chování českých úřadů bolestivě zasáhlo jejich diplomatickou službu," citovala agentura vyjádření ruské diplomacie. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dnes v rozhovoru pro televizi RT uvedla, že Česko si při vyhošťování diplomatů neuvědomilo následky.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-ceske-i-ruske-ambasade-zustane-po-sedmi-diplomatech-uvedla-moskva/2026851

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #98 kdy: Duben 23, 2021, 11:18:11 odpoledne »
Krom toho, jak už jsem uvedla někde výš, můžou nenápadně zařídit odklon od českých výrobků, které se tam dováží, např. poukazováním na nevhodné složení (což je prý běžná ruská praxe).

Na Slovenské výrobky už došlo dnes.  Россельхознадзор -Федеральная служба по ветеринарному и фитосанитарному надзору  t.j.  Rosseľchoznadzor-Federálna služba pre veterinárny a fytosanitárny dohľad  odo dnes  t.j. 23. apríla zakázal
dodávku hydinových výrobkov zo Slovenska. Je potrebné poznamenať, že rozhodnutie bolo prijaté v súvislosti s rozšírením vysoko patogénnej vtáčej chrípky na území Európskej únie.

Ako sa uvádza v materiáloch služby, dôvodom zákazu bola skutočnosť, že Slovensko dlhodobo nereaguje na žiadosť o materiály o opatreniach prijatých v krajine na prevenciu šírenia vtáčej chrípky, ako aj na návrh na rokovanie.

„To nám neumožňuje plne overiť spoľahlivosť dodržiavania požiadaviek EAES slovenskou veterinárnou službou pri certifikácii hydinových výrobkov zasielaných do Ruskej federácie,“ uvádzajú materiály.

Zákaz sa vzťahuje na živú hydinu, násadové vajcia, hydinové mäso, hotové výrobky z hydiny (s výnimkou tovaru, ktorý je predmetom spracovania, ktoré zabezpečuje ničenie vírusov vtáčej chrípky), krmív a kŕmnych doplnkových látok pre vtáky ( okrem krmív a kŕmnych doplnkových látok rastlinného pôvodu, chemickej a mikrobiologickej syntézy).  Okrem toho je tranzit živých vtákov cez územie Ruska obmedzený.

Zákaz bude mať v skutočnosti vplyv na dodávky živej hydiny, násadových vajec a krmiva, pretože dovoz hydinového mäsa z krajín EÚ je zakázaný v súvislosti so zavedením potravinového embarga do Ruskej federácie od augusta 2014.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

SoňaR

  • Host
Re: Česko-ruská krize
« Odpověď #99 kdy: Duben 24, 2021, 09:52:12 odpoledne »
Rusko zvažuje omezení dovozu českého piva

Místo zákazu dovozu piva by Rusko mělo najít jiné způsoby, jak vyřešit situaci s Českou republikou. Toto stanovisko vyjádřil v sobotu 24. dubna předseda výboru pro hospodářskou politiku Státní dumy Sergej Zhigarev.

Zdůraznil, že dvoustranné vztahy by se měly zlepšit a ne komplikovat zavedením ekonomických zákazů.

"To, co se nyní děje, nepochybně poškozuje naše vztahy s Českou republikou a českým obchodem v Rusku." Nebyl bych rád, kdyby to šlo do úrovně konfrontace. Jedná se o český hokej a české pivo, obecně se k Čechům chováme dobře, český obchod byl jedním z prvních, kteří na počátku 90. let přišli do Ruska, “uvedl poslanec v rozhovoru pro rozhlasovou stanici„ Moscow talking “.

Zhigarev dodal, že vztahy mezi Moskvou a Prahou nikdy nebyly snadné, ale za současné situace je důležité nehloubit eskalaci, ale hledat řešení.

Dříve téhož dne Kommersant s odvoláním na dva informované zdroje uvedl, že ruské úřady v reakci na kroky České republiky proti ruským diplomatům zvažují možnost omezení dovozu řady výrobků české výroby, konkrétně pivo.


https://iz.ru/1156396/2021-04-24/v-gosdume-otcenili-ideiu-zapretit-import-cheshskogo-piva