Autor Téma: V.E.Frankl: A přesto říci životu ano  (Přečteno 249 krát)

SoňaR

  • Host
V.E.Frankl: A přesto říci životu ano
« kdy: Březen 03, 2021, 08:39:28 odpoledne »
Viktor Emil Frankl byl v průběhu války vězněn v Terezíně, Osvětimi a Türkheimu. Organizoval tajná setkání a  přesvědčoval spoluvězně, že budou-li mít pro co žít, přežijí. V koncentračních táborech se přesvědčil, že smysl života pomáhá lidem přežít i ty nejtěžší okamžiky.

Po návratu napsal knihu "A přesto říci životu ano"

Přestože za války přišel téměř o vše, na život nezanevřel. Již rok po válce začal vést neurologickou kliniku,
založil si rodinu, získal titul profesora neurologie a psychiatrie na vídeňské univerzitě, založil Rakouskou lékařskou společnost pro psychoterapii, přednášel na univerzitách po celém světě, obdržel 29 čestných doktorátů, publikoval 39 knih, které vyšly ve 40 jazycích.

Zemřel ve věku 92 let.

https://www.databazeknih.cz/knihy/a-presto-rici-zivotu-ano-172309

SoňaR

  • Host
Re: V.E.Frankl: A přesto říci životu ano
« Odpověď #1 kdy: Březen 03, 2021, 09:00:37 odpoledne »
Jen malý doplněk - i tento člověk měl na výběr. Mohl v průběhu věznění jen trpně čekat, co bude dál, mohl si stěžovat na situaci, ve které se ocitl. Místo toho hledal svůj smysl života (který našel v plánování knihy) a motivoval k podobné snaze i ostatní vězně. Po válce mohl (zřejmě jako mnoho jiných přeživších) zůstat sedět s rukama v klíně, řešit, jestli neměl někdo něco udělat jinak a stýskat si, že už nikdy nebude život jako před válkou. Místo toho se rozhodl jít dál. Pro mě je tento člověk velmi inspirující.