Protože jsme nedávno otevřeli téma konzervování ovoce, přidám vám sem zajímavý způsob uchovávání úrody.
Ovocný pergamen/ovocná kůže se výborně hodí k uchovávání drobného, vodnatého nebo přezrálého ovoce.
Umožňuje uchovat změklé a přezrálé plody, a taky obtížně sušitelné druhy ovoce - např. jahody, melouny, borůvky, opadaná jablka nebo rozmražené ovoce.
V principu se ovoce rozmixuje nadrobno (před tím se odstraní slupky a jádra), rozetře na pečící papír a usuší. Vznikne tenký dobře chutnající "pergamen", který se dál balí do jakýchsi doutníků a uchovává v suchém prostředí.
Recept:
1)Ovocný pergamen
A)Mísu jakéhokoliv ovoce vložte do pánve a na malém ohni vařte několik minut doměkka. Větší druhy (meloun, jablko, švestka) nejdřív rozkrájejte na kostičky
b)Uvařenou směs rozmixujte v mixéru do hladka, měla by získat konzistenci dětské přesnídávky.
c)Směs vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete po celém papíře do výšky asi 5-3 mm.
c)Rozehřejte troubu na 65 C a pečte asi 5-6 hodin. Hotová se dá jednoduše odlepit a trhat jako papír.
Trvanlivost - cca 12 měsíců
2)Ovocný pergamen - bez vaření
a)ovoce rozmixujte v mixéru do konzistence dětské výživy nebo hustého smoothie. Směs rovnoměrně rozetřete po pečícím papíře nebo na sušící tácek do výšky asi 5-3 mm.
b)Sušte v sušičce nebo troubě při teplotě 45 C asi 10-12 hodin, záleží na tloušťce a druhu ovoce. Případně se dá sušit i na slunci nebo na půdě, v tom případě sušení trvá několik dní a neobejde se bez pravidelných kontrol.
Trvanlivost - 1-3 měsíce.
Můžete spolu míchat různé druhy ovoce, fantazii se meze nekladou.
Dochucení: - Před mixováním můžete přisladit lžičkou cukru, medu nebo javorového sirupu. Ale většinou to není třeba, ovoce je sladké až dost.
Také můžete přidat kyselinu citrónovou, kokos, malá semínka - lněná, konopná, sezamová, chia, mák, a různé sladké koření, jako je skořice nebo vanilka.
Výsledný ovocný pergamen je chutný, krásný a dobře se hodí na mlsání pro děti nebo jako dárek pro rodinku.