Autor Téma: Ovocný pergamen/Ovocná kůže - uchovávání měkkého ovoce  (Přečteno 323 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Ovocný pergamen/Ovocná kůže - uchovávání měkkého ovoce
« kdy: Prosinec 05, 2020, 08:13:55 odpoledne »
Protože jsme nedávno otevřeli téma konzervování ovoce, přidám vám sem zajímavý způsob uchovávání úrody.

Ovocný pergamen/ovocná kůže se výborně hodí k uchovávání drobného, vodnatého nebo přezrálého ovoce.
Umožňuje uchovat změklé a přezrálé plody, a taky obtížně sušitelné druhy ovoce - např. jahody, melouny, borůvky, opadaná jablka nebo rozmražené ovoce.
V principu se ovoce rozmixuje nadrobno (před tím se odstraní slupky a jádra), rozetře na pečící papír a usuší. Vznikne tenký dobře chutnající "pergamen", který se dál balí do jakýchsi doutníků a uchovává v suchém prostředí.

Recept:
1)Ovocný pergamen
A)Mísu jakéhokoliv ovoce vložte do pánve a na malém ohni vařte několik minut doměkka. Větší druhy (meloun, jablko, švestka) nejdřív rozkrájejte na kostičky
b)Uvařenou směs rozmixujte v mixéru do hladka, měla by získat konzistenci dětské přesnídávky. 
c)Směs vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete po celém papíře do výšky asi 5-3 mm.
c)Rozehřejte troubu na 65 C a pečte asi 5-6 hodin. Hotová se dá jednoduše odlepit a trhat jako papír.
Trvanlivost - cca 12 měsíců

2)Ovocný pergamen - bez vaření
a)ovoce rozmixujte v mixéru do konzistence dětské výživy nebo hustého smoothie. Směs rovnoměrně rozetřete po pečícím papíře nebo na sušící tácek do výšky asi 5-3 mm.
b)Sušte v sušičce nebo troubě při teplotě 45 C asi 10-12 hodin, záleží na tloušťce a druhu ovoce. Případně se dá sušit i na slunci nebo na půdě, v tom případě sušení trvá několik dní a neobejde se bez pravidelných kontrol.
Trvanlivost - 1-3 měsíce.

Můžete spolu míchat různé druhy ovoce, fantazii se meze nekladou.

Dochucení: - Před mixováním můžete přisladit lžičkou cukru, medu nebo javorového sirupu. Ale většinou to není třeba, ovoce je sladké až dost.
Také můžete přidat kyselinu citrónovou, kokos, malá semínka - lněná, konopná, sezamová, chia, mák, a různé sladké koření, jako je skořice nebo vanilka.

Výsledný ovocný pergamen je chutný, krásný a dobře se hodí na mlsání pro děti nebo jako dárek pro rodinku.



Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Ovocný pergamen/Ovocná kůže - uchovávání měkkého ovoce
« Odpověď #1 kdy: Únor 01, 2021, 07:20:18 odpoledne »
Dělám každý rok jednodruhové ze švestek, meruněk a z jablek, bez vaření. Vydrží i rok. Po smotání krájím na šneky, líp se to skladuje.