Háček je ten, že většina lidí neví co chce. Je to stejný jako, když někdo studuje něco a pak jde dělat něco jiného. Někdy mám pocit, že by měli děti ze základky jít na rok pracovat a pak jít na střední. Ale to je jen můjn názor, protože znám hodně lidí, kteří dělaji něco co nestudovali. Tak vznikl pocit, že se ve školství totalně mrhá s penězmi.
A to samé je s lidmi, kteří chtěji žít na pozemku a fakt netuší co chtěji dělat v budoucnu.
Jedna největší slepá ulička je bydlet u farmáře, který schání sezonního pracanta. A pak vznikaji ty pověsti, že lidé nechtěji makat a utíkaji. Jen začátečník jde k tomu farmáři. A během toho si uvědomí, že nechce tam žít, protože nevidí budoucnost. Některým lidem vyhovuje přesouvat na jednu farmu za druhou, ale myslim, že většina chce mít svůj klid a budovat si svůj život.
Majitelé pozemku berou lidi, kteří žijí na jejich pozemku někdy jako otroky. Proto se moc nehrnu na jiný pozemek. Když to řeknu, tak mi stačí 1000m2 pozemku za který třeba zaplatím nájem 1000kč ročně. K tomu přístup k elektřině, kde budu mít svůj elektroměr a pak k pitně vodě, kde budu mít prutokomer. A někde umistit boudu 1x1m na pračku.
https://www.datart.cz/prislusenstvi-pro-zavlazovani-gardena-prutokomer.htmlTak majitel ze mně nebude mít ztrátu. Budu tam přespávat, protože mně pozemek těžko uživí, tak budu jezdit po okolí. Pokud by chtěl, abych tam byl nonstop, tak by mi musel dát dispozici 3000-5000m2. Tak budu moc vytvořit komunitní zahradu, která mně uživí.
Bohužel majitele pozemku si myslí, že od toho nájemníka, kterého si poznal sám vytříská z něj co nejvíc. Nejhorší, když až po přestěhování žačne říkat jaké má plány a byl by rád, kdyby se zapojil. A hned víte, že jste v pasti. Žádná svoboda. Jen za kousek pozemku chtěji ,abyste pro ne odpracovali 300-600 hodin ročně. A cíti se podvedeni, když odmítnete pro ně otročit.
Majitel často nebere, že udělá z něj otroka. Jen má pocit, že pronajmul kus pozemku by měl dostat více zaplaceno, tak místo, aby zalatil jako nromálnímu brigádníkovi, tak nájemníkovi zaplati za čas míň.
Lidé, kteří tím prošli nebo o tom přemýšleli jdou cestou, že se pár lidí daji dohromady a koupí rujnu s pozemkem ažijí tam v domečkách.