Autor Téma: Bělorusko  (Přečteno 7141 krát)

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #50 kdy: Červenec 13, 2021, 07:23:23 dopoledne »
Trochu jsi se odpoutal od tématu. V rámci Višegradu se stane prd. Litva a Polsko postaví plot a nastaví si tvrdší ochranu hranice, stejně jako dříve Maďarsko. To je teď ovšem úplně mimo mísu, protože a) nesousedí s Běloruskem a b) i kdyby, prachy chce brát z EU, ale kope podle not z východu - tam by je prostě neposílali.

Jižní hranice Šengenu, s vyjímkou Maďarska a Slovinska vede většinou po moři. Tam plot nepostavíš. A otevřenou palbu na člun narvaný lidmi si nikdo nelajzne zahájit. Jediní, komu se trochu daří bránit v přechodu námořní hranice jsou Řekové - dostrkáváním člunů zpět do tureckých vod. Jenže tam to jde, řecké ostrovy jsou od turecké pevniny vzdáleny pár kilometrů.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #51 kdy: Červenec 15, 2021, 03:32:59 odpoledne »
Bělorusku má problém se svými dluhy. Zlato jim taje před očima (loni -1,9 miliardy USD (20 % zlatých rezerv, letos za první pololetí už -0.9 mld USD).

A tak Běloruská národní banka obdržela právo v případě ohrožení národní bezpečnosti (tedy kdykoli, protože Rusko a Bělorusko jsou v permanentním ohrožení!) zakázat prodej a nákup měny nebo zavést daň z ní a zabavit dolary a eura od právnických osob a převést je na běloruské rubly.

https://ria.ru/20210715/belorussiya-1741275855.html

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #52 kdy: Srpen 20, 2021, 11:56:34 dopoledne »
Podle Litevců teď v příhraničních lesích Běloruska "bloudí" cca 4-5 tis. migrantů, které měl Lukašenko v plánu protáhnout do pobaltí nebo Polska. Obě země značně posílily pohraniční jednotky a Litva dekretem upravila podmínky použití armády.

https://m.delfi.lt/ru/news/article.php?id=87993253

Tak hlavně, ať někomu neujedou nervy...

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #53 kdy: Srpen 20, 2021, 12:42:27 odpoledne »
A co na to evropské neziskovky živící se pašováním migrantů.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #54 kdy: Srpen 26, 2021, 11:12:02 dopoledne »
Polsko postaví na hranici s Běloruskem dva a půl metru vysoký plot

Polsko, kvůli nárůstu nelegální migrace, plánuje postavit podél své hranice s Běloruskem plot a poslat k hranicím další vojáky. Oznámil to polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Premiéři Polska, Litvy, Lotyška a Estonska zároveň podle polské tiskové agentury PAP obvinili běloruského lídra Alexandra Lukašenka, že příchod migrantů na hranici plánuje a organizuje. V poslední době přibývá lidí z Iráku, Sýrie a Afghánistánu, kteří se snaží dostat z Běloruska do sousedních členských zemí Evropské unie.
...
„Využívání migrantů k destabilizaci sousedních zemí je zjevným porušením norem mezinárodního práva a mělo by být chápáno jako hybridní útok proti Litvě, Lotyšsku a Polsku, a jako takový proti celé Evropské unii,“ zdůraznili premiéři v prohlášení. Podle nich „je nejvyšší čas upozornit OSN a zejména Radu bezpečnosti na problém nevhodného zacházení s migranty na běloruském území“.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3359082-polsko-postavi-na-hranici-s-beloruskem-dva-a-pul-metru-vysoky-plot

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #55 kdy: Srpen 26, 2021, 11:18:36 dopoledne »
... a vyjádření EU:

Evropský soud pro práva vyzývá Polsko a Lotyšsko, aby pomohly migrantům na běloruské hranici
...
Evropská unie viní běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z organizování příchodu tisíců lidí na hranice jako odplatu za sankce uvalené na bývalou sovětskou republiku.

Podle státní tiskové agentury Belta obvinilo v úterý běloruské ministerstvo zahraničí Polsko z provokace migračních toků z Afghánistánu v rámci americké koalice. Vinu za přerušení hraniční spolupráce přičítala EU.

Polský helsinský výbor pro lidská práva tento týden řekl, že požádal soud o provedení dočasného opatření. Přečtěte si více

Soud uvedl, že požaduje, „aby polské a lotyšské úřady poskytly všem stěžovatelům jídlo, vodu, oblečení, odpovídající lékařskou péči a pokud možno dočasné útočiště“.

Soud uvedl, že opatření „by nemělo být chápáno tak, že vyžaduje, aby Polsko nebo Lotyšsko nechaly žadatele vstoupit na jejich území“.

Polsko, které tento týden oznámilo, že na hranici postaví plot a zdvojnásobí počet vojáků, aby zastavilo tok, uvedlo, že odpovědnost za migranty leží na Bělorusku.

https://www.reuters.com/world/europe/charity-say-migrants-polish-belarus-border-seriously-ill-2021-08-25/

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #56 kdy: Srpen 27, 2021, 01:00:45 odpoledne »
I Lotyši zaznamenali na svých hranicích výrazné navýšení počtu běloruských pohraničníků. Bohužel však nejen pohraničníků, ale i členů speciálních jednotek, vybavených o poznání lépe, než řadoví pohraničníci. Ve výzbroji těchto jednotek se objevují nejen útočné pušky (standard...), ale i odstřelovačské pušky Dragunov SVD nebo lehké kulomety.

https://www.sargs.lv/lv/latvija/2021-08-26/sargslv-reportazabaltkrievija-uz-robezas-ar-latviju-savelk-ne-tikai-migrantus

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #57 kdy: Srpen 28, 2021, 10:32:38 dopoledne »
Proto jsem dal do závorky, že se jedná o standard. Ale odstřelovací pušky a lehké kulomety obvykle k ostraze hranic nepotřebujete a obvyklé to není. Pokud však chcete minimálně znervóznět pohraničníky na druhé straně nebo ženisty, kteří staví plot, tak se takové vybavení hodí. Pak se fakt modleme, aby někomu neujel prst na spoušti...

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #58 kdy: Září 02, 2021, 03:01:25 odpoledne »
Ministerstvo obrany Ruska vypsalo výběrové řízení na dodávku služeb a údržby vojenských zařízení. Na tom by nebylo nic neobvyklého, pokud by zakázka nebyla vypsána pro území Běloruska...

https://belaruspartisan.by/politic/545154/

Podobná zakázka byla vypsána již v roce 2015, ale následně byla zrušena. Tehdy měl Lukašenko vítr z krymského scénáře a se stálou základnou ruské armády na území Běloruska nakonec nesouhlasil.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #59 kdy: Září 10, 2021, 02:34:53 odpoledne »
Rusko a Bělorusko pomalu splývají v jeden státní útvar - svaz.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/alexandr-lukasenko-vladimir-putin-rusko-belorusko-jednotny-trh.A210909_214949_zahranicni_baky

Dříve se tomu Lukašenko bránil, teď nemůže kličkovat. Lukašenko fakticky za své udržení v úřadu obětoval samostatnost Běloruska. Pěkně salámovou metodou, aby se náhodou lid nebouřil. Shodou okolností se v těchto dnech i v Bělorusku koná společné cvičení Západ 2021 (dopředu řádně ohlášené!) a účastní se ho cca 200 tis. vojáků.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re: Bělorusko
« Odpověď #60 kdy: Září 10, 2021, 08:45:33 odpoledne »
Bieloruský ľud sa búriť nebude. Má čo jesť, kde spať, prácu a za ňu aj plácu. Štátne byty kde je nájom nejakých 1000 Kč mesačný nájom v mesiacoch kedy sa nekúri a v ostatných je to o dve či tri stovky naviac. Kto chce tak si vybuduje alebo kúpi víkendovú chatu- daču, v chalupárstve sú nám dosť podobný. 95% bieloruských občanov jednoducho kašle na západ a pozerá sa na východ kde je perspektíva života v normálnom svete. Ukrajina po majdane a udalosti v ich krajine po minulých prezidentských voľbách otvorili oči veľkej väčšine obyvateľstva. O bordel, chaos, korupciu a občiansku vojnu nestoja. A nejaké tzv. "západné" hodnoty liberalizmu, multikulti, lgbt a podobné nezmysly majú na saláme. Ako sa vraví je lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Nechať si od západných korporácií rozondiať ekonomiku, priemysel a poľnohospodárstvo tiež nie je kto vie aké lákadlo. Ináč jazykovo, hodnotovo, geneticky, myšlienkovo je obyvateľstvo Bieloruska a Ruska skoro totožné. Rusko ako vojenská a ekonomická veľmoc ani nemôže pustiť tamojší strategický priestor s pod svojej kontroly.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #61 kdy: Říjen 26, 2021, 11:55:48 dopoledne »
Zatímco v Rusko zavádí ke zbrždění epidemie prakticky ve všech krajích lockdown a i na Ukrajině se situace s covidem značně horší, tak Běloruský prezident naopak nařídil, aby se upozornění na nošení obličejové ochrany odstranila a oficiálně se nic neděje.

Dost to však nesedí s tím, co zveřejňují samotní lékaři - oficiální údaje jsou prý tak 16x podhodnocené:

https://www.currenttime.tv/a/ofitsialnaya-statistika-16-smertey/31528237.html

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #62 kdy: Listopad 03, 2021, 03:23:03 odpoledne »
Polští pohraničníci v noci na úterý zaregistrovali průnik 3 uniformovaných osob ozbrojených dlouhými zbraněmi. Poté, co se polská hlídka pokusila navázat kontakt, se tito vrátili na běloruské území.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ozbrojene-osoby-hranice-belorusko-polsko-vniknuti.A211103_121655_zahranicni_lisv

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #63 kdy: Listopad 08, 2021, 01:03:50 odpoledne »
Běloruská armáda prakticky doprovodila na hranici s Polskem několik stovek migrantů:

https://twitter.com/Fbeyeee/status/1457648081017753601

Polsko v reakci uvedlo do pohotovosti vojska územní obrany (něco jako naše aktivní zálohy) - 12000 vojáků a uvažuje o aktivaci čl.4 (čtyři, ne 5) smlouvy NATO. Na běloruské straně k hranici přisouvají příslušníky OMON a vnitřních vojsk. A také náklaďáky s ostnatým drátem. S přicházející zimou se zřejmě chystá velká nátlaková akce na EU.

Čl. 4:
"Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo  bezpečnost kterékoli smluvní strany."

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #64 kdy: Listopad 09, 2021, 10:06:40 dopoledne »
No přiostřuje se tam... A byť některá média šíří záběry nešťastných dětí, tak těch je tam dle pozorovatelů naprosté minimum, prý tam jsou převážně mladí muži. Jako obvykle. A jejich agresivita stoupá.

Hranici do Polska se z Běloruska chystá přejít několik tisíc lidí, uvádí Varšava

Na bělorusko-polské hranici jsou tři až čtyři tisíce lidí, kteří se chystají přejít do Polska. Uvedl to mluvčí polské vlády Piotr Müller, podle nějž by se celkově mohlo pokusit překonat hranici až deset tisíc migrantů. Běloruské úřady odhadly počet migrantů ve svém příhraničí na dva tisíce, uvedl server Gazeta Wyborcza. Podle Varšavy se Minsk snaží na hranicích vyprovokovat vážný incident. Polské úřady dříve během pondělí oznámily, že bezpečnostní složky zabránily pokusu o překonání hranice a že v příštích hodinách čekají další takové pokusy. Situace v oblasti byla nicméně v pondělí večer klidnější.
...
„Velmi znepokojivé informace z hranic. V Bělorusku, nedaleko polských hranic, se shromáždila velká skupina migrantů. Právě se přesunuli k polským hranicím. Budou se snažit hromadně vstoupit do Polska,“ napsal na Twitteru mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn. V následujícím příspěvku uvedl, že je to „dosud největší pokus o hromadný násilný vstup na polské území“.

„Další informace hovoří o tom, že skupina je pod přísnou kontrolou ozbrojených Bělorusů. To oni rozhodují, jakým směrem se skupina vydá,“ uvedl v pozdějším příspěvku Žaryn, jenž současné dění označil za „další běloruskou nepřátelskou akci namířenou vůči Polsku“.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3397180-do-polska-se-z-beloruska-snazi-dostat-stovky-migrantu-tvrdi-varsava


...jestli bude Bělorusko takto pokračovat, tak se obávám, že z toho bude válečný konflikt  :(

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Bělorusko
« Odpověď #65 kdy: Listopad 09, 2021, 10:44:46 dopoledne »
Zajímavé je, že mnohonásobně větší množství migrantů na jihu Evropy od roku 2015 nějak nevadí a použití NATO zde není třeba.

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #66 kdy: Listopad 09, 2021, 10:50:11 dopoledne »
Řekla bych, že vadí, ale tam to nemá pod palcem Polsko, které si na ochraně svých hranic trvá... i přes důrazné výtky z EU a námitky řady dobrovolnických organizací. Navíc jsou tady ve hře i ti běloruští ozbrojenci.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #67 kdy: Listopad 09, 2021, 11:24:10 dopoledne »
No přiostřuje se tam... A byť některá média šíří záběry nešťastných dětí, tak těch je tam dle pozorovatelů naprosté minimum, prý tam jsou převážně mladí muži. Jako obvykle. A jejich agresivita stoupá.

Hranici do Polska se z Běloruska chystá přejít několik tisíc lidí, uvádí Varšava

Na bělorusko-polské hranici jsou tři až čtyři tisíce lidí, kteří se chystají přejít do Polska. Uvedl to mluvčí polské vlády Piotr Müller, podle nějž by se celkově mohlo pokusit překonat hranici až deset tisíc migrantů. Běloruské úřady odhadly počet migrantů ve svém příhraničí na dva tisíce, uvedl server Gazeta Wyborcza. Podle Varšavy se Minsk snaží na hranicích vyprovokovat vážný incident. Polské úřady dříve během pondělí oznámily, že bezpečnostní složky zabránily pokusu o překonání hranice a že v příštích hodinách čekají další takové pokusy. Situace v oblasti byla nicméně v pondělí večer klidnější.
...
„Velmi znepokojivé informace z hranic. V Bělorusku, nedaleko polských hranic, se shromáždila velká skupina migrantů. Právě se přesunuli k polským hranicím. Budou se snažit hromadně vstoupit do Polska,“ napsal na Twitteru mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn. V následujícím příspěvku uvedl, že je to „dosud největší pokus o hromadný násilný vstup na polské území“.

„Další informace hovoří o tom, že skupina je pod přísnou kontrolou ozbrojených Bělorusů. To oni rozhodují, jakým směrem se skupina vydá,“ uvedl v pozdějším příspěvku Žaryn, jenž současné dění označil za „další běloruskou nepřátelskou akci namířenou vůči Polsku“.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3397180-do-polska-se-z-beloruska-snazi-dostat-stovky-migrantu-tvrdi-varsava


...jestli bude Bělorusko takto pokračovat, tak se obávám, že z toho bude válečný konflikt  :(

Závěr dost mimo. Za Polsko se vojensky v tomto případě emerika nepostaví.
Celá ta situace je pouze okopávání kotníků. A těch se po světě dějí desítky.

Řecko - Turecko.
Mnohem horší situace a výsledek? Nic.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #68 kdy: Listopad 09, 2021, 11:36:55 dopoledne »
Jsou to jen mé obavy. Válečné konflikty v minulosti už vznikaly i z menších příčin. Pokud k tomu nedojde, budu jen ráda.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #69 kdy: Listopad 09, 2021, 12:35:14 odpoledne »
To se jen říká. Ve skutečnosti ty "menší příčiny" byly pouze zástupné důvody skutečných příčin.
Jako neříkám že by Polsko nemělo zájem na zisku, ale nemá na to.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #70 kdy: Listopad 09, 2021, 01:09:31 odpoledne »
Může být. Já si - s dovolením i bez něj - své obavy ponechám. To snad nikomu neubližuje, ani neubírá svobody a předpokládám, že to ani není netolerantní vůči komukoliv  ::)

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #71 kdy: Listopad 10, 2021, 10:50:27 dopoledne »
Na polsko-běloruské hranici trvá napětí, Litva vyhlásila výjimečný stav

Na polsko-běloruské hranici, kde v hraničním pásmu živoří na běloruské straně v chladném podzimním počasí několik tisíc migrantů z krizových oblastí, přetrvává napětí. Polský premiér Mateusz Morawiecki současnou krizi, která se vyhrotila v pondělí, označil za "hybridní útok" běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka proti všem členským státům EU. Litva dnes u svých hranic s Běloruskem výjimečný stav, který již platí i v polském příhraničí. Z polsko-běloruské hranice nebyl v posledních hodinách hlášeny závažnější incidenty podobné tomu pondělnímu, kdy se hraniční plot u obce Kuźnica Bialostocka násilím pokusila překonat dosud největší skupina lidí. V noci na dnešek se ho asi stovka migrantů snažila prorazit asi 140 kilometrů dále na jih. Polští pohraničníci v takovém případě používají slzný plyn. Jejich představitelé obviňují členy běloruských bezpečnostních složek, že podněcují migranty k agresivitě a dodávají jim nástroje k ničení plotu.
...
Polský premiér Morawiecki dnes řekl, že na východní hranici Polska se "odehrává představení s pevnou režií, jehož cílem je narušení hranic a vyvolání chaosu v Evropské unii". Polský prezident Andrzej Duda po schůzce se svou slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou varoval, že případný úspěch běloruského režimu, který migraci organizuje, by byl fatální pro celou EU. Uvítal by, aby sedmadvacítka uvalila sankce na aerolinky, jež migranty do Běloruska dopravují.


https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-polsko-beloruske-hranici-trva-napeti-litva-vyhlasila-vyjimecny-stav/2115357


Podle Varšavy se v noci migranti několikrát pokusili dostat přes hranici

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/podle-varsavy-se-v-noci-migranti-nekolikrat-pokusili-dostat-pres-hranici/2115868

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #72 kdy: Listopad 11, 2021, 05:19:59 odpoledne »
Něco o tom, jak vypadá motivování migrantů k přechodu hranice ze strany běloruských sil a praktická nemožnost "ústupu" od hranice.

https://www.reuters.com/world/europe/no-going-back-migrants-tell-being-trapped-belarus-poland-border-2021-11-10/

Lavrov na tiskovce horečně vysvětloval, že Aeroflot určitě z Ankary migranty nevozí. A proč? Protože se proslýchá, že na sankčním seznamu EU (a zřejmě i USA) aerolinek, které mohou dostat ban, je právě Aeroflot a i Turkish Airlines - asi dostali čas na rozmyšlenou.

A Lukašenko chce potrestat Pšonky a Evropu uzavřením Jamalu - Bělorusko je zjevně bohatá země a tranzitní poplatky zřejmě nepotřebuje. A nebo už prostě není pánem ve své zemi (Rusko-Běloruská unie se postupně prohlubuje už delší dobu a od loňských povolebních protestů Lukašenko nevzdoruje) a vykonává vůli Moskvy, která chce spustit Nord Stream 2 jak to jen půjde.

A Irák pro své občany, kteří se chtějí vrátit vypravuje speciální let:
https://www.mofa.gov.iq/moscow/2021/11/11/%D8%B1%D8%AD%D9%84%D8%A9-%D8%A7%D8%AC%D9%84%D8%A7%D8%A1-%D9%85%D9%86-%D8%A8%D9%8A%D9%84%D8%A7%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A%D8%A7/

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #73 kdy: Listopad 11, 2021, 09:47:20 odpoledne »
Irák evakuuje migranty přicházející do Běloruska. Let organizuje velvyslanectví.
V reakci na krizi irácké úřady oznámily evakuaci svých občanů, kteří přiletěli do Minsku. "Velvyslanectví Irácké republiky v Ruské federaci informuje, že pro irácké občany zajistí evakuační cestu," sdělil irácký velvyslanec v Rusku a Bělorusku Abdulrahman Hamid Al-hussaini.
Ti, kteří se chtějí vrátit, mají kontaktovat irácký konzulát telefonicky, e-mailem nebo přes WhatsApp messenger.

Novináři německého deníku Die Welt zjistili, že většina osob zadržených za převádění migrantů přes polsko-běloruskou hranici jsou občané z Blízkého východu žijící v Německu. Noviny získaly přístup k internímu důvěrnému dokumentu Evropské komise.

"Odhaluje, jak se migranti dostali do Běloruska a kdo jsou převaděči," píše ve čtvrtek deník Welt. "Většina nahlášených případů se týká zadržení řidičů, kteří umožnili nelegálním migrantům (především ze Sýrie, ale také z Afghánistánu, Íránu, Iráku, Kuvajtu a Jemenu) projíždět přes Polsko do Německa v pronajatých autech. Ve většině případů se jednalo o státní příslušníky třetích zemí (Íránce, Iráčany, Syřany a Turky), kteří pobývali v Německu."

https://wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Polityka/Kryzys-na-granicy-Polski-i-Bialorusi.-Bedzie-ewakuacja-migrantow-podala-ambasada-Iraku-w-Rosji
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #74 kdy: Listopad 11, 2021, 10:40:28 odpoledne »
Pozor Slovensko a Ukrajino. Mezi pašeráckými skupinami jsou sdíleny nové hraniční migrační trasy.

https://twitter.com/realDannyLucas/status/1458899646701608966

Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #75 kdy: Listopad 12, 2021, 10:57:15 dopoledne »
Belavia ukončuje přepravu občanů Iráku, Sýrie a Jemenu z Turecka do Běloruska.

https://tass.ru/ekonomika/12902913

Rozhodnuto bylo na popud tureckých úřadů - tlak zabírá...

Offline pamelnik

  • ***
  • Příspěvků: 403
Re: Bělorusko
« Odpověď #76 kdy: Listopad 12, 2021, 12:28:53 odpoledne »
Lze slavit humanitární loď a odsuzovat Lukašenka?
   
Co vlastně dělá Lukašenko s běženci tak špatně? Evropa se chystá vítat francouzskou humanitární loď přivážející 570 vylovených migrantů. Je nějaký principiální rozdíl mezi migranty, kteří riskují cestu po moři, a těmi, kteří – ze stejného prostředí, ze stejných zemí a za stejné peníze – letí letadlem do Běloruska? Lze jeden přístup oslavovat, a druhý odsuzovat jen proto, že ho provádí diktátor Lukašenko?
https://www.lidovky.cz/nazory/petracek-lze-slavit-humanitarni-lod-a-odsuzovat-lukasenka.A210707_181218_ln_nazory_lros

Když dva dělají totéž, není to totéž.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/eu-italie-parlament-migrace-lod-more-humanitarni-carola-racketeova-sea-watch.A191004_163253_zahranicni_luka
   

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #77 kdy: Listopad 12, 2021, 12:51:01 odpoledne »
No také z toho nemám radost. Kéž bychom měli podobnou azylovou politiku jako Austrálie...

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #78 kdy: Listopad 12, 2021, 12:52:27 odpoledne »
"Humanitární" lodě převážející migranty do Evropy nejsou správně. Ale rozdíl tam přecejen je.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #79 kdy: Listopad 12, 2021, 01:29:12 odpoledne »
Rozdíl tam je. V Bělorusku si to organizují uprchlíci. Ty lodě provozují neziskovky s podporou států a eu
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #80 kdy: Listopad 12, 2021, 01:41:23 odpoledne »
To, že si to organizují sami uprchlíci bych tak jistě netvrdil. Ono je spíš zřejmé, že je zapojený přímo Lukašenkův režim a ten už moc svobodnou vůlí také neoplývá...
Na druhé straně dosud slábnoucímu polskému PiSu to také přináší bodíky.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #81 kdy: Listopad 12, 2021, 02:25:32 odpoledne »
Aby ta zřejmost nebyla spíš přání. Podle mě jim to Lukašenko rozhodně nekazí. Ani se mu nedivím. Po tom jak po něm evropa jde, sponzoruje opozici atd., se spíš divím že nedělá něco víc.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #82 kdy: Listopad 12, 2021, 04:16:47 odpoledne »
Polská policie dnes uvedla, že se běloruští vojáci u hranice mezi oběma státy ve čtvrtek večer neúspěšně snažili vytlačit do Polska několik desítek migrantů, hlavně žen a dětí. Informoval o tom internetový portál onet.pl. Na běloruské straně přebývají u hraničního plotu podle mluvčí polské pohraniční stráže asi tři až čtyři tisíce lidí z krizových oblastí, kteří se touží dostat do Evropské unie. Turecké úřady dnes oznámily, že vydaly zákaz prodávat letenky do Běloruska občanům Iráku, Sýrie a Jemenu.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/polska-policie-belorusti-vojaci-chteli-pres-hranici-vytlacit-desitky-migrantu/2117008

...nicméně vzhledem k tomu,  že máme info jen z oficiálních zdrojů polské strany, berme to s rezervou

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #83 kdy: Listopad 13, 2021, 08:07:44 dopoledne »
Otevřely. Poryv větru je srazil a zamotal. Záložní padák se nestihl otevřít kvůli malé výšce.

Video srážky.
https://twitter.com/TylkiLukasz/status/1459246794110648324
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #84 kdy: Listopad 15, 2021, 06:06:19 odpoledne »
Na společné tiskovce hlav pobaltských zemí litevský prezident Nauseda řekl, že dovoz migrantů nepolevil, jen je teď dováží přes Moskvu.

https://twitter.com/GitanasNauseda/status/1460222022848376837

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #85 kdy: Listopad 16, 2021, 09:53:43 dopoledne »
Kdopak nám to tu loupe perníček (sloupek)?

https://twitter.com/MON_GOV_PL/status/1460489814164197376

Ejhle, to není migrant, to je běloruský voják...

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #86 kdy: Listopad 16, 2021, 11:25:25 dopoledne »
Zase sankce.... jak tohle dopadne...

Situace na polsko-běloruských hranicích je vypjatá, EU schválila sankce

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/situace-na-polsko-beloruskych-hranicich-je-vypjata-eu-chysta-sankce/2118036

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #87 kdy: Listopad 19, 2021, 09:06:28 dopoledne »
To je teda "obrat"... zvláštní...

Bělorusko vyklidilo tábory migrantů u hranic s Polskem

Členové běloruských bezpečnostních složek vyklidili provizorní tábory, v nichž v posledních týdnech v hraničním pásmu s Polskem živořili migranti snažící se dostat do Evropské unie. Německý ministr vnitra Horst Seehofer za dezinformaci označil tvrzení běloruské strany, že kancléřka Angela Merkelová slíbila jednat o plánu, podle kterého by se Německo ujalo 2000 běženců. Do Iráku dorazilo první letadlo s několika stovkami jeho občanů, kteří se rozhodli vrátit do vlasti.

Členové běloruských bezpečnostních sil migranty přemístili do logistického centra nedaleko hraničního přechodu Bruzhi-Kuźnica. "Nevíme, co s nimi mají v úmyslu udělat. Nevíme, jestli tito lidé budou převezeni zpět do zemí, odkud pocházejí, nebo jestli se znovu objeví na hranici," citoval portál onet.pl mluvčí polské hraniční stráže Annu Michalskou. Hala, do které lidi začali přicházet v úterý, je přeplněná a migranti si stěžují na nedostatek jídla i místa, kde by se mohli uložit ke spánku.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/belorusko-vyklidilo-tabory-migrantu-u-hranic-s-polskem/2119535

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #88 kdy: Listopad 19, 2021, 01:59:44 odpoledne »
Beltelecom zveřejnil, že kabel na západ do Polska byl přerušen a s přístupem ke zdrojům "západního Internetu" mohou být potíže...

https://beltelecom.by/zatrudneniya-s-dostupom-v-set-internet-k-resursam-zapadnogo-segmenta

Ano, může to být náhoda.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #89 kdy: Listopad 30, 2021, 09:53:23 dopoledne »
Bělorusští pohraničníci teď prý takové diskotéky s poškozováním plotu a házením kamenů pořádají velmi často.

https://twitter.com/MON_GOV_PL/status/1465593816161861635

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: Bělorusko
« Odpověď #90 kdy: Prosinec 02, 2021, 12:49:03 odpoledne »
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

SoňaR

  • Host
Re: Bělorusko
« Odpověď #91 kdy: Prosinec 03, 2021, 05:07:45 odpoledne »
Polsko souhlasí s českou pomocí na běloruských hranicích

Česká vláda je podle něj připravena s Poláky jednat o konkrétní formě pomoci, jako nejpravděpodobnější vidí vyslání armádních ženistů. Využití armády by vyžadovalo souhlas parlamentu.

...pomáhat do Polska už přijelo 155 britských a 150 estonských vojáků. Od prosince do dubna podle něj mají plnit ženijní a průzkumné úkoly.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3409414-polsko-souhlasi-s-ceskou-pomoci-na-beloruskych-hranicich

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #92 kdy: Prosinec 06, 2021, 02:46:22 odpoledne »
Deutsche bank zastavuje dolarové a euro platby ve styku s běloruskými bankami a státními podniky. Platby nebudou prováděny ani ve prospěch věřejně činných osob.

https://euroradio.fm/ru/deutsche-bank-prekrashchaet-raschyoty-v-dollarah-i-evro-s-belorusskimi-bankami
____

Belavia byla odpojena z mezinárodního zúčtovacího a úhradového systému BSP a systému CASS pro leteckou nákl. dopravu

https://news.zerkalo.io/economics/6820.html?c

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #93 kdy: Prosinec 17, 2021, 09:25:37 dopoledne »
Podle místopředsedy běloruské vlády Snopkova, bude Bělorusko žádat Moskvu o 3.5 mld. USD (v přepočtu) na náklady spojené s výpadkem příjmů z obchodu se západem a stabilizaci rozpočtu.

https://www.rbc.ru/politics/16/12/2021/61bb1e119a7947088f8169dd

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re: Bělorusko
« Odpověď #94 kdy: Prosinec 17, 2021, 11:57:29 odpoledne »
Na hranici s Běloruskem zmizel polský voják, zřejmě dezertoval

Běloruská státní média v pátek informovala, že polský voják, který doposud střežil společnou hranici, utekl do Běloruska a požádal tam o azyl. Polská strana to nepotvrdila, uvedla však, že jistý voják zmizel ve čtvrtek během služby a že případ vyšetřuje.


zdroj:

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/na-hranici-s-beloruskem-zmizel-polsky-vojak-zrejme-dezertoval-40381532?fbclid=IwAR37dHM8DGlaNgGfXI6enHQ9yu6OaIhcfiSTvmRgkFOfFgQj3OrRwBaqm0s
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #95 kdy: Leden 17, 2022, 01:23:47 odpoledne »
Další bělorusko-ruské vojenské cvičení se má uskutečnit v únoru ve dvou lokacích - u hranic Ukrajiny a Polska.

https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/lukashenko-anonsiroval-voennye-ucheniya-s-rossiey-dlya-protivostoyaniya-ukraine-i-zapadu-1031106119

To předchozí se uskutečnilo v září.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Bělorusko
« Odpověď #96 kdy: Leden 19, 2022, 10:36:56 dopoledne »
Mezinárodní organizace pro civilní letectví oznámila důvod přistání letadla s Protaševičem v Minsku
Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) vydala zprávu o incidentu s letadlem, v němž letěl bývalý šéf Nexty Roman Protasevič.

Informuje o tom list The Aviation Herald s odvoláním na zprávu, kterou organizace zaslala svým členům.

Jak je známo, letadlo, které letělo z Atén do Vilniusu, přistálo v Minsku 23. května - po oznámení o bombě na palubě. Protasevič byl zadržen při pasové kontrole, protože byl v Bělorusku hledanou osobou.

Poté západní země uvalily na Minsk sankce. Ukrajina rovněž přerušila letecké spojení s Běloruskem. Země byla obviněna z únosu letadla společnosti Rayanair, v němž letěl Protasevič.

Zjištění zprávy ICAO to však vyvracejí:
Za prvé, organizace nepřipisuje zprávu o bombovém útoku Bělorusku ani žádnému státu obecně.
Za druhé, Mig-29 vyslaný k doprovodu letu nebyl blíže než 55 kilometrů. A nijak neinteragoval s osobním letadlem.
"Podle informací poskytnutých letovou posádkou nedošlo k žádné komunikaci, interakci, vizuálnímu pozorování ani jiným náznakům, že by se letu účastnilo vojenské letadlo," uvádí se ve zprávě ICAO.
To znamená, že posádka sama rozhodla o přistání v Minsku.

Připomeňme, že Roman Protasevič a jeho přítelkyně Sofie Sapiehaová, která byla na palubě letadla s ním, byli zadrženi 23. května 2021 na letišti v Minsku a okamžitě umístěni do místního detenčního centra. Proti opozičnímu aktivistovi bylo zahájeno několik trestních řízení.

https://strana.news/news/372296-ikao-obnarodovala-otchet-po-intsidentu-s-samoletom-ryanair-v-kotorom-letel-protasevich.html
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #97 kdy: Leden 19, 2022, 12:11:25 odpoledne »
To co uvádíš je zatím nejspíš neověřitelné. Zpráva ICAO je dostupná členům organizace, ale nikoli zveřejněna. O dalších krocích, které ze zprávy vyplývají má ICAO rozhodnout na jednání 31. lednda.

https://www.icao.int/Newsroom/Pages/ICAO-releases-factfinding-report-on-Ryanair-FR4978.aspx

Některé redakce se však ke zprávě, nebo jejím částem již nejspíš dostaly. Třeba na Simple Flying uvádí zcela odlišné informace co ty. Hlavně nesrovnalosti v informacích, které dodalo Bělorusko. Například, že běloruské řízení letového provozu informovalo Ryanair o varování před bombovým útokem, který měla obdržet okolní letiště - jen na těch letištích o tom nic nevěděli atd.

https://simpleflying.com/icao-ryanair-diversion-report/

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Bělorusko
« Odpověď #98 kdy: Leden 19, 2022, 02:36:17 odpoledne »
BarteH8,

děláš ostudu všem prepperům.

Fragmenty zprávy od ICAO, které už včera zveřejnil Aviation Herald si může každý přečíst sám a nepotřebuje k tomu zcela zavádějící interpretaci prokremelského média, které se aktivně účastní informační války na Ukrajině.

Zde je článek:
https://avherald.com/h?article=4e7d7208/0000&opt=0

Celé vyšetřování se točí kolem záznamů komunikace, dispečera a emailu o bombě na palubě letadla, jako hrozby, která donutila posádku přistát v Minsku.

Dispečer po tomto incidentu okamžitě nastoupil  dovolenou, následně "zmizel" a Bělorusové "neví, kde se nachází".

Koordinační hovory mezi posádkou a řízením letového provozu byly vymazány. Zmizely i všechny záznamy z kamer na letišti atd.

Bělorusové "zahájili vyšetřování", proč záznamy nejsou, ale nic nevyšetřili a věc odložili.

Podle důkazů předložených Běloruskem, u letadla žádná stíhačka MIG-29 neoperovala a ani posádka letounu její přitomnost nepotvrdila.

Tady je dobré si připomenout, že informaci o přítomnost MIGU-29 jako první (bez důkazů) deklarovala běloruská a ruská provládní média. Proč se o ní mluvilo je zcela zřejmé. Tatáž média po zveřejnění aktuální zprávy (jejích podstatných částí) okamžitě začala razit narativ, "že když tam stíhačka nebyla, tak posádka přistála dobrovolně a o únos nešlo".

Odvádí se tím pozornost od skutečné podstaty vyšetřování - falešné bombové hrozby na palubě letadla, která v souladu s pravidly (letadlo bylo nad Běloruskem, pod jejich letovou kontrolou atd.) donutila posádku s letadlem přistát v Minsku.

Závěr je, že podle všech ukazatelů, šlo o záměrně falešnou bombovou hrozbu (bomba se nenašla ani v Minsku, a ani předletové kontroly v Řecku nic nezaznamenaly atd.), což je trestný čin (podle Article 1 (1) (e) of the Montréal Convention).

Pachatele ovšem nelze určit protože "není dostatek důkazů" (záznamy i lidé zmizeli) a vyšetřovací tým tak nemůže ukázat na konkrétní osobu nebo stát.  Jde o očekávaný výsledek šetření.

Offline UncleFido

  • ***
  • Příspěvků: 727
Re: Bělorusko
« Odpověď #99 kdy: Leden 24, 2022, 10:41:36 dopoledne »
Vojenský konvoj běloruské a ruské vojenské techniky byl pozorován na silnici R31 (P31). Směřoval na jih od Mozyru (Bělorusko) směrem k hranici s UA. Poznávací značky ruské techniky měly náležet 25. regionu (Přímořský kraj - Východní vojenský okruh). V oblasti Mozyru se nenachází vojenská cvičiště...

https://twitter.com/MotolkoHelp/status/1483846181176365072

Z této oblasti je nejkratší přístup ke Kyjevu - není třeba překonávat Dněpr.