otevírám kontroverzní téma.
Jídla se zvířecí krví jsou v Asii na každém kroku, krev je tam totiž považována za zdravou a výživnou ingredienci. Pokud pojedete do Pražské Sapy, možná se s tím taky setkáte.
Krev je vysoce výživná, obsahuje spoustu proteinů, obrovské množství železa a vitamínu B2. Navíc je levnou náhražku masa. Vývar obsahující vepřovou krev byl tradičním pokrmem spartských válečníků.
Díky svému vysokému obsahu proteinů a železa byla krev používána jako lék na anémii nebo podvýživu.
je třeba dodržet pár bezpečnostních opatřeníKrev se nikdy nesmí jíst syrová! V případě konzumace syrové krve hrozí nákaza nemocemi nebo parazity.
krev musí vždy pocházet ze zdravých zvířat
Musí být čerstvá, rychle se kazí
Dodržování hygieny: chovejte se, jako byste nakládali se syrovým kuřecím, po vaření vše pečlivě umyjte.
Krev obsahuje velké množství železa, proto při příliš časté konzumaci hrozí předávkování železem.
chuťově je krev dost zajímavá (specifická příchuť krve a kovu, sladko-slaná-kyselá chuť) u lidí vyvolává první ochutnání dva druhy reakcí:
A) Nejlepší jídlo na světě! Kde si můžu přidat? (většinou chlapi a masožrouti)
B)(...uždibne kousek) Fuj to nedám. (většinou ženy)
Takže se před vaření ujistěte, že to vaši strávníci ochotně sní
Jak vařit s krví:Tradiční recepty jsou polévka prdelačka, krvavá tlačenka. Přidává se i do různých krvavých klobás, uzenin, haggis nebo britského krvavého pudinku (něco mezi tlačenku a klobásou).
Náhražka vajec- Lžíce krve se přidávají do tradičních severoevropských koláčků, lívanců blodplattar a perníčků. Postup na norské lívance s krví je jednoduchý, použijte svůj starý známý recept, jenom vejce nahraďte několika lžícemi až půl hrnekem čerstvé krve. Hodí se přidat voňavé koření, aby se zamaskovala chuť krve. Hotové lívance mají temnou červenou-hnědou barvu a podávají se buď na slano nebo na sladko se sladkokyselou marmeládou.
náhražka masa - krvavé tofu- používá se do polévek, smažených jídel. Krvavé tofu je tmavé "Tofu" vytvořené z čerstvé vepřové nebo kachní krve.
recept - Čerstvá krev se dá do velké ploché misky, osolí, zkoaguluje vmícháním trochy octa a nechá chvilku ztuhnout v lednici. Až získá strukturu želé/tofu, tak ztuhlou směs rozkrájejte na kostičky. Rozkrájené kostičky ponořte do vroucí vody na cca půl hodiny, aby se důkladně uvařily. Uvařené kostičky přidejte do polévky, kari omáček a nechte několik minut přejít varem, nebo do směsi s masem/zeleninou a důkladně poduste. Dobře chutná v opravdu tradičních verzích asijských pokrmů jako je čínská polévka suanlatang, vietnamské bun bo hue nebo různé thajská a javánské kari.
Zahušťovadlo - krev se přidává do masových omáček a polévek. Rybí krev se hodí na zahuštění rybích polévek.
chuťově zajímavá přísada - díky sladko-slano-kyselé chuti a netradičnímu vzhledu ji někteří michelinští kuchaři přidávají do koláčů, dezertů a pudinků.
afrodiziakum - hadí krev se míchá s vysokoprocentním alkoholem. Pode vědecky nepodložené pověry je to přírodní viagra a lék na mužskou neplodnost.