Autor Téma: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...  (Přečteno 811 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
otevírám kontroverzní téma.
Jídla se zvířecí krví jsou v Asii na každém kroku, krev je tam totiž považována za zdravou a výživnou ingredienci. Pokud pojedete do Pražské Sapy, možná se s tím taky setkáte.
Krev je vysoce výživná, obsahuje spoustu proteinů, obrovské množství železa a vitamínu B2. Navíc je levnou náhražku masa. Vývar obsahující vepřovou krev byl tradičním pokrmem spartských válečníků.
Díky svému vysokému obsahu proteinů a železa byla krev používána jako lék na anémii nebo podvýživu.


je třeba dodržet pár bezpečnostních opatření
Krev se nikdy nesmí jíst syrová! V případě konzumace syrové krve hrozí nákaza nemocemi nebo parazity.
krev musí vždy pocházet ze zdravých zvířat
Musí být čerstvá, rychle se kazí
Dodržování hygieny: chovejte se, jako byste nakládali se syrovým kuřecím, po vaření vše pečlivě umyjte.
Krev obsahuje velké množství železa, proto při příliš časté konzumaci hrozí předávkování železem.

chuťově je krev dost zajímavá (specifická příchuť krve a kovu, sladko-slaná-kyselá chuť) u lidí vyvolává první ochutnání dva druhy reakcí:
A) Nejlepší jídlo na světě! Kde si můžu přidat? (většinou chlapi a masožrouti)
B)(...uždibne kousek) Fuj to nedám. (většinou ženy)
Takže se před vaření ujistěte, že to vaši strávníci ochotně sní  ;)

Jak vařit s krví:
Tradiční recepty jsou polévka prdelačka, krvavá tlačenka. Přidává se i do různých krvavých klobás, uzenin, haggis nebo britského krvavého pudinku (něco mezi tlačenku a klobásou).

Náhražka vajec- Lžíce krve se přidávají do tradičních severoevropských koláčků, lívanců blodplattar a perníčků. Postup na norské lívance s krví je jednoduchý, použijte svůj starý známý recept, jenom vejce nahraďte několika lžícemi až půl hrnekem čerstvé krve. Hodí se přidat voňavé koření, aby se zamaskovala chuť krve. Hotové lívance mají temnou červenou-hnědou barvu a podávají se buď na slano nebo na sladko se sladkokyselou marmeládou.

náhražka masa - krvavé tofu- používá se do polévek, smažených jídel. Krvavé tofu je tmavé "Tofu" vytvořené z čerstvé vepřové nebo kachní krve.

recept - Čerstvá krev se dá do velké ploché misky, osolí, zkoaguluje vmícháním trochy octa a nechá chvilku ztuhnout v lednici. Až získá strukturu želé/tofu, tak ztuhlou směs  rozkrájejte na kostičky. Rozkrájené kostičky ponořte do vroucí vody na cca půl hodiny, aby se důkladně uvařily. Uvařené kostičky přidejte do polévky, kari omáček a nechte několik minut přejít varem, nebo do směsi s masem/zeleninou a důkladně poduste. Dobře chutná v opravdu tradičních verzích asijských pokrmů jako je čínská polévka suanlatang, vietnamské bun bo hue nebo různé thajská a javánské kari.

Zahušťovadlo - krev se přidává do masových omáček a polévek. Rybí krev se hodí na zahuštění rybích polévek.

chuťově zajímavá přísada - díky sladko-slano-kyselé chuti a netradičnímu vzhledu ji někteří michelinští kuchaři přidávají do koláčů, dezertů a pudinků.

afrodiziakum - hadí krev se míchá s vysokoprocentním alkoholem. Pode vědecky nepodložené pověry je to přírodní viagra a lék na mužskou neplodnost.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...
« Odpověď #1 kdy: Srpen 09, 2020, 02:59:50 odpoledne »
Co  zamrazit krev?

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...
« Odpověď #2 kdy: Srpen 09, 2020, 03:23:21 odpoledne »
Co  zamrazit krev?
To můžeš, ale ne na moc dlouho.
Navíc už to chuťově nebude tak moc dobré, rozmražená krev má nepříjemnou pachuť.

Mr.Builder

  • Host
Re: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...
« Odpověď #3 kdy: Srpen 09, 2020, 10:57:09 odpoledne »
Já na tom nic kontroverzního nevidím. Na zabíjačce úplně normální.

Kdyby nastal PA svět. Tak je určitě nejlepší z uloveného zvířete získat co nejvíc. Zpracovat vše co se dá nějak využít.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...
« Odpověď #4 kdy: Srpen 10, 2020, 12:06:10 odpoledne »
Husí krev na cibulce jsem jako dítě miloval, taková prdelačka nebo jelítko, černá tlačenka mňam...proč by to mělo být kontroverzní téma? Snad jen proto, že krev se jaksi dneska moc kupit nedá.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...
« Odpověď #5 kdy: Srpen 10, 2020, 12:20:18 odpoledne »
K tomu zamrazovani krve, ja běžně prdelačku zamrazuji, už jako hotovou, nebo když se dostanu k ni dříve než ji dochutí. Zamrazuji ji v kelimkach, nebo lepší je v pytlíku, zabírá méně místa. Rozdeluji ji tak po dvou porcich. Po romrazeni, lehce projde varem a popř. dochucením. Po rozmrazeni je taková mdlá, takže dochutit je potřeba podle mne vždy. Nedavno jsem měl i dva roky zamrazenou a byla v pořádku.

Stejně tak zamrazuji i jitrnice a krupáky. Ale ty pak lze použít jen jako opečené na pánvi., nebo je rozdelat na prejt.

Pochopitelně se bavim o domácí zabijackove produkci, né to co koupíte v marketu. 😁

Jinak krev se da běžně koupit u dobreho řezníka, ale většinou je na objednávku, vzhledem k trvanlivosti. Chce to se poptat.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...
« Odpověď #6 kdy: Srpen 10, 2020, 01:10:59 odpoledne »
Já na tom nic kontroverzního nevidím. Na zabíjačce úplně normální.

Kdyby nastal PA svět. Tak je určitě nejlepší z uloveného zvířete získat co nejvíc. Zpracovat vše co se dá nějak využít.
Osobně mi krev v jídle nevadí, jako holka z Moravy jsem zvyklá na různé zabijačkové dobroty. Ale na vlastní oči jsem viděla jak ta představa krvavého tofu a taiwanského pig blood cake málem sekla s Pražákama ::) chudák jedna holka si šla dvakrát pro nášup a když zjistila, že v tom je krev tak utrpěla pořádné trauma 8)
Proto radši říkám kontroverzní.

Princip využití zdrojů potravy na maximum je typický pro asijskou kuchyni, přece jenom ještě v 90. Letech byl na čínském/vietnamském venkově strašný hlad. Proto sem dávám hodně asijských receptů.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...
« Odpověď #7 kdy: Září 26, 2020, 11:10:14 dopoledne »
Tak včera jsem snědl kuřecí krev. Hodně brzo se srazí, tak je po pár minutách je to jako želé. Zamrazil jsem ji a včera jsem vytáhnul z mrazáku a dal hned vařit s kroupami. Krev držela celou dobu pohromadě. Necítil jsem žádnou pachuť. Po uvaření je to jako kus masa. Vypadá to jako játra, ale nechutnaji jak játra. Brzo vyzkouším se zrním.

Mám jen obavy z nějakých patogenů, protože prý krev je jich plná.

Vypadá to, že krev budu jíst běžně dokud budu mí zásoby.

Nejsem nějaký jedlík masa. Patřím ke skupině lidí, kteří si myslí, že stačí těch 30-50g denně živočisné složky, aby tělo získalo vše co potřebuje. Aby se bakterie udrželi při životě. Nejsem fanoušek velkých kusů masa, protože mám pocit, že pro trávení je lepší mít ho pořádně rozkousané a nebaví mně kousat jedno sousto 50krát.

Vybral jsem si hlavní jídlo uzená žebírka. Jsou levná a je tam maso a hlavně chrupavky. A některé kosti se daji rožvejkat, tak i trochu kostní dřeně. A kosti dát slepicím.

Já jsem posedlý kloubami. Pokud začnou bolet klouby, tak člověk začne míň chodit a tím se objeví další nemoce, protože člověk se nehýbe. A pokud se hýbe, tak je to bolest. Proto považuji chrupavky a pohyb jako nejlepší prevenci.

Je jen náhoda, že nejlepší části zvířat jsou tak levná, protože lidé jedí co vidí a nejedí podle toho co je nejlepší pro jejich tělo. Takový skelet slepice prý stojí 10kč za kg. Neni tam skoro žádné maso, ale kolagen a minerálů tolik, že je to tak v

Dlouho jsem si myslel, že jsem divný, že okusuji kosti, kde je chrupavka, ale pak jsem zjístil, že nejsem jediný divný.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: vaření s krví - vepřová krev, jelení krev, slepičí, kachní, rybí...
« Odpověď #8 kdy: Září 26, 2020, 09:19:12 odpoledne »
S krví je to stejně jako s kuřecím masem- když ji dobře povaříte není se čeho bát.
Jestli máte zájem, můžu vám sem hodit recepty na kuřecí pařáty a hřebínky, ty mám taky odkoukané.