Autor Téma: celá dýně - listy, mladé výhonky, květy, květy cukiny  (Přečteno 303 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
celá dýně - listy, mladé výhonky, květy, květy cukiny
« kdy: Srpen 09, 2020, 01:38:38 odpoledne »
Spousta prepperů má na zahradě dýně nebo cukiny, takže vám sem hodím návod, jak z nich získat maximum kalorií.

Listy a výhonky - tradiční pokrm v mnoha afrických a asijských zemích. Listy se dají jíst celé, ale málokdy jsou konzumovány syrové. Připravují se podobně jako špenát, přidávají do polévek a zeleninových směsí.Výhonky se dají jíst celé, jenom starší je potřeba oškrábat.
Jednoduchým receptem je pyré: listy a nakrájené výhonky dýní osmažte na oleji s česnekem, troškou soli a koření (podle chuti, snese to všechno od kari po kmín a italské bylinky)necháme restovat ve vlastní šťávě a změklé rozmixujeme. Servírujeme pokapané troškou oleje.

Dýňové a cuketové květy - vybraná ingredience francouzských šéfkuchařů, najdete je i v dobře vybavených supermarketech. Květy se obalují v těstíčku a smaží do křupava nebo přidávají do polévek a zeleninových směsí. Velmi dobře chutnají naplněné sýrem (nejlépe ricottou), masovou nebo zeleninovou směsí a opečené v troubě. Po internetu kolují recepty s dýňovými/cuketovými květy v lasagních, raviolech nebo slaných koláčích.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: celá dýně - listy, mladé výhonky, květy, květy cukiny
« Odpověď #1 kdy: Únor 12, 2021, 10:34:25 odpoledne »
Největší odpad tvoří semena a osemení.
Má někdo návod, jak z těchto částí získat maximum? Konkrétně, má někdo zkušenost s vylupováním semínek? A je to osemení (nebo jak se správně jmenuje ta vata okolo semen) využitelná k jídlu?

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: celá dýně - listy, mladé výhonky, květy, květy cukiny
« Odpověď #2 kdy: Únor 12, 2021, 11:31:59 odpoledne »
Semínka se dají jíst i bez loupání.
Jinak nejrychlejší způsob hromadného loupání je přejet osušená semínka válečkem až slupka praskne a pak na několik minut vařit ve vodě.

Vlána obklopující semínka můžeš rozmixovat a použít na výrobu dýňového chlebíčku nebo dalšího polosladkého pečiva anebo je přidat k do vývaru k dalším zeleninovým zbytkům.