Autor Téma: Exploze v Bejrútu  (Přečteno 372 krát)

sedlak

  • Host
Exploze v Bejrútu
« kdy: Srpen 07, 2020, 09:09:54 dopoledne »
.

SoňaR

  • Host
Re: Exploze v Bejrútu
« Odpověď #1 kdy: Srpen 09, 2021, 01:00:38 odpoledne »
Rok po výbuchu Libanonem zmítá ekonomická krize. Není elektřina, benzin ani léky
...
"Současná krize je důsledkem řady problémů nastřádaných zejména v posledním desetiletí. Patří mezi ně špatné hospodaření se zdroji, korupce, zadlužování bank, závislost na dovozu a minimální podpora místního průmyslu a produkce. Exploze v bejrútském přístavu připravila mnoho lidí o zdroj obživy, vyřadila z provozu podniky, nemocnice a školy. Mezi lidmi je cítit velká deziluze, napětí a strach z budoucnosti," popisuje deníku Aktuálně.cz situaci v Libanonu koordinátorka pomoci organizace Člověk v tísni Lenka Filípková, která v zemi působí.

Hloubku krize například ilustruje, že Katar posílá libanonské armádě jednou za měsíc sedmdesát tun potravinové pomoci. Turecká společnost Karpowereship zase přestala do Libanonu dodávat elektřinu, protože nedostala za osmnáct měsíců zaplaceno.

"Lidem docházejí prostředky k zajištění základních potřeb, chybí léky, zdravotnický materiál a v nemocnicích i personál. Přitom je pravděpodobné, že krize se ještě zhorší, protože Světová banka a Mezinárodní měnový fond podmiňují pomoc novou vládou a reformami," říká Lenka Filípková.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rok-po-vybuchu-libanonem-zmita-ekonomicka-krize-neni-elektri/r~d2120bf4f45711eb878fac1f6b220ee8/