Autor Téma: Smrt  (Přečteno 830 krát)

Samotář

  • Host
Smrt
« kdy: Červenec 31, 2020, 10:50:07 dopoledne »
Nenašel jsem v této sekci podobné vlákno, proto jej zakládám jako nové.

Vypadá to, že všechno živé, co se na tomto světě narodí, po nějaké době, zemře. Smrtí končí fyzická existence na tomto světě.

Slyšel jsem a četl o jednom případu zmrtvýchvstání. A i přesto, že se to stalo už před velmi dlouhou dobou, stále se o tom hodně mluví, hlavně na Velikonoce. Proto si myslím, že tento případ je dost výjimečný a nám se to nestane.

Ona vlastně smrt asi ani není možný scénář, spíš zkušenost, kterou si nakonec všichni projdeme.
A prepper jako realista by to měl vzít na vědomí.

Samotář

  • Host
Re: Smrt
« Odpověď #1 kdy: Červenec 31, 2020, 10:54:28 dopoledne »
Na Domowy Survival, jednom polském prepperském fóru, v rámci přípravy na smrt doporučují udělat PREPPERSKOU ZÁVĚŤ.

Prepperská závěť není pořízení pro případ smrti v právním smyslu, ale jsou to na jednom místě shromážděné osobní návody na činnosti, které v rámci rodiny obvykle vykonáváte.

Je to úplná pravda. Nakonec se v každé rodině vytvoří nějaká situace, že každý jeden člen rodiny vykonává nějakou činnost, kterou ostatní nedělají nebo ji dělají jen občas. A ostatní buď vůbec nevědí, jak se to dělá, nebo to moc neumí, nemají s tím zkušenost a rutinu. A proto pro případ, že zemřete, je dobré někde nechat napsané, co obvykle děláte a jak to děláte, na co si dát pozor.

A viděl jsem tento problém v praxi. Soused, pán k sedmdesátce, celý život pracoval v zemědělství se zvířaty, jeho maminka žije a je jí přes devadesát let, počítal, že se dožije stejného věku. Náhle před Vánocemi dostal horečky, které stále neustupovaly. Nakonec ho přijali do nemocnice. Horečky srazili, ale v rámci vyšetření zjistili, že pán má srdeční problémy. Proto ho rovnou přeložili na kardiochirurgii do IKEMu, že mu udělají operaci. A při přípravě na operaci, přímo na pokoji v IKEMu, soused náhle zemřel. Jeho manželka, praktická žena ze statku, najednou uprostřed zimy zjistila, že se jí nedaří dobře topit v kotli na pevná paliva, protože to vždycky dělal soused a nezajímala se, jak to dělal. Nebyl žádný problém, protože přešla na topení plynovým kotlem, který také v domě mají. Ale ... pro mě názorný případ.

Samotář

  • Host
Re: Smrt
« Odpověď #2 kdy: Červenec 31, 2020, 10:56:35 dopoledne »
Nevím, jak má vypadat správná prepprská závěť.

Pořídil jsem si obyčejný tlustý kroužkový sešit. A postupně, když právě něco dělám, o co se obvykle starám, do sešitu napíšu poznámky, jak to dělám. Většinou jsou to jen body, žádné slohové cvičení. Co zapnout/vypnout. Kde je věc, kterou připojím tam a tam. Píšu to velkými tiskacími písmeny, aby to snad po mně někdo přečetl. Sešit mám strčený hned v hlavní zásuvce psacího stolu, aby, když někdo šuplík otevře, sešit hned uviděl.

A musím říct, že tuhle prepperskou závěť někdy používám i já sám. Jak člověk stárne a paměť se stává nespolehlivou, občas, když dělám něco, co dělám velmi zřídka, se sám do sešitu podívám a připomenu si postup a někdy se opravdu stane, že tam objevím dílčí krok, na který bych bez připomenutí zapomněl a neudělal jej.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Smrt
« Odpověď #3 kdy: Srpen 01, 2020, 10:16:00 dopoledne »
toto uz mame doma vyriesene.mam tiez notes kde mam hesla do pc na rozne investicie a uctovnictvo.
inak som temu smrti s manzelkou breberal cca dva roky do zadu.je medzi nami 15 rocny vekovy rozdiel,takze ta smrt si pre mna pride zrejme skor a tiez som pocitoval potrebu mat aj tuto zalezitost nejakym sposobom zaistenu.
na rovinu mi manzelka povedala ze ak zomriem skor ako ona tak bude musiet dom predat a prestahovat sa do mesta do panelaku,pretoze sama s tromi detmi dievcatami by nezvladla vsetku pracu ktora je okolo domu potreba a ani financne by to nevedela sama pokryt
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2313
Re: Smrt
« Odpověď #4 kdy: Srpen 02, 2020, 02:13:33 odpoledne »
Som na tom podobne. Len mi srdce trha že toto nedobitne preperske doupe čo som vybudoval by ziskal nejaky truhel... proste Tnt, priprav sa na to že musime žiť do stovky...

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Smrt
« Odpověď #5 kdy: Srpen 02, 2020, 04:59:49 odpoledne »
Tohle už jsem psala v Kovidovém vláknu, ale přehodím to i sem.

Pokud máte společný účet, zajistěte si i separátní účty a mějte na nich nějakou částku.
Největším problémem pro vdovy bývá, že banka po smrti manžela zmrazí společný účet a zneplatní platební karty. K těm penězům se nedostane, dokud nebude vyřešeno dědictví. (což v nejlepších případech trvá několik měsíců, ale výjimkou nejsou i několikaleté tahanice).  Takže partnerka/partner by měl mít vlastní účet na vlastní jméno s vlastní kartou.

Prstýnek se taky hodí. Pokud je prstýnek, partner/partnerka má lepší pozici v případě tahanic o dědictví, navíc vdovský/vdovecký důchod dokáže hodně finančně vypomoct.
Když páreček žije tzv. na psí knížku, sociálka řeší ještě jeden problém - v případě že jeden z nich náhle zemře, skončí v nemocnici nebo ve vazbě, druhý z páru se o tom nemusí několik dní dovědět (občas i několik měsíců!). Jejich vztah totiž není v žádných záznamech, takže je nemůže kontaktovat policie nebo nemocnice.

Toliko k mýtu "sňatek je jen zbytečný cár papíru".
("Papíry" se hodí i v dalších případech, jako třeba emigrace, přístup ke zdravotním záznamům apod.)

Samotář

  • Host
Re: Smrt
« Odpověď #6 kdy: Srpen 02, 2020, 08:15:54 odpoledne »
No, nevím. Uzavření manželství je největší zásah do osobních majetkových práv. Doporučuji velkou, ale velikou opatrnost.

Z mojí praxe mám zkušenost, že si většina institucí na nesezdanou partnerku/partnera už docela zvykla a nejsou s tím větší problémy.

Notáři jako soudní komisaři v dědickém řízení to berou jako automatickou věc. Ve věci bydlení má osoba spolužijící v nájmu upravené právo bydlení přímo v občanském zákoníku. V nemocnicích s partnerkami/partnery normálně komunikují. V případě banky u takových osob vůbec nemůže vzniknout společný účet, pouze může mít právo nakládat se zůstatkem a banky nejsou tak rychlé, takže je vždy dost času vybrat dostatek peněz prostřednictvím platební karty.

Jedině bývá problém, když jeden z partnerů ještě není rozvedený. V tom případě má přednost manželka a partnerka nemůže téměř nic. A setkávám se s případy, když manželé spolu nežijí, nestýkají se, neviděli se třeba dvacet let, už má jinou rodinu a potom je vážný problém. Ale to je jen blbost manžela, že si nevyřídí rozvod.

Offline androidprepper

  • ***
  • Příspěvků: 167
Re: Smrt
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 13, 2020, 11:37:18 odpoledne »
Preperská závěť... to je mooudré a myslím si, že nejenom pro prepery, ale pro každého.

Prostě napsat učebnici všeho toho, co umím. A k tomu uživatelský manuál k věcem, které používám.
A i kdybych neuměl psát učebnice, tak je lepší to napsat nějak, než vůbec.
Důležité je snažit se to napsat srozumitelně.
Já bych použil i nějaké nákresy. Obrázky v učebnicích dělají hodně. (a takový atlas hub by se bez obrázků neobešel vůbec)

K tomu bych dodal: Pokud mám k nějakému přístroji návod z výroby, tak jej nevyhazovat, protože dědivové jej budou potřebovat.

Pokud to jde, tak je dobré tu učebnici dát někomu ještě za svého života přečíst a nechat jej všechny přístoje, věci, nevím co všechno... ovládat a pracovat s nimi a pak se ptát, jestli to šlo. Jestli bylo něco, na co nepřišli. Jestli bylo něco, co z té učebnice nepochopili.

A nebo alternetivně -- ještě za svého života všechno někomu ukázat a naučit jej to (nebo ji). Avšak jelikož dnes má prakticky každý člověk děravou pamět, včetně mladých lidí, tak bych i v tomto případě raději ještě navíc sepsal návod, uživatelský manuál, mé postupy při xy, mé znalosti.

Ideálně by měl člověk zapisovat své znalosti v průběhu celého svého života, protože odejít na onen svět může kdykoliv. Nečekaně. Mimochodem, odhaduje se, že dnešní generace mladých bude po mnoha generacích první generací, která bude mít kratší život, než jejich rodiče.