Autor Téma: Melounová slupka a semínka  (Přečteno 620 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Melounová slupka a semínka
« kdy: Červenec 26, 2020, 06:02:19 odpoledne »
Sezóna melounů je v plném proudu :)
Málo známým faktem je, že vodní meloun a cukrové melouny se dají zkonzumovat téměř beze zbytku.

Melounová slupka - dá se jíst syrová, ale mnoha lidem připadá příliš nakyslá. Mnohem lépe chutná v různých úpravách, kdy výsledkem je zajímavá sladkokyselá chuť.
Nejlepší je smažená. Postup přípravy je jednoduchý, Z melounových slupek vždy oloupete vrchní tmavě zelenou/světle žlutou slupku. Zbytek tlusté světle zelené slupky nakrájíte na kostičky nebo proužky. Na smažení je obalte v trojobalu nebo těstíčku a usmažíme dokřupava. Pak jenom pocukrujeme a podáváme s medem anebo osolíme a servírujeme s tatarkou.
Pokud nemusíte smažená jídla, tak je přidejte do různých kari, čatní, domácích grilovacích omáček nebo sladkokyselých čínských jídel. Syrové se hodí do salátů nebo gazpača.
Velmi dobré jsou i kandované, ve formě marmelád, konzervované v cukrovém nálevu nebo nakládané naslano.

Semena vodního melounu- konzumují se podobně jako dýňová semínka. Nejlepší jsou opražená, a protože nemají žádnou pořádnou chuť, doporučuji dochutit trochou koření nebo soli.  Velice snadno se suší a mají dlouhou trvanlivost.





Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Melounová slupka a semínka
« Odpověď #1 kdy: Červenec 29, 2020, 09:49:15 odpoledne »
Pamatuji, že za komoušů se oloupané melounové slupky doporučovaly zavářet jako okurky v sladkokyselém nálevu. Prý je to podobné jako okurkové řezy.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Melounová slupka a semínka
« Odpověď #2 kdy: Červenec 30, 2020, 10:23:46 dopoledne »
Pamatuji, že za komoušů se oloupané melounové slupky doporučovaly zavářet jako okurky v sladkokyselém nálevu. Prý je to podobné jako okurkové řezy.
To jsem taky někde viděla, ale vyzkoušené to nemám.

Offline Jarek26

  • ***
  • Příspěvků: 135
Re: Melounová slupka a semínka
« Odpověď #3 kdy: Říjen 07, 2020, 01:57:06 odpoledne »
Ešte sa dajú melónové šupky kvasiť ako uhorkové kvašáky. Robil som ich úplne rovnako ako kvasené uhorky. Len je otázne či si zbaviť tej tmavej vrchnej časti pred kvasením, alebo po ňom. Lebo ani po nakvasení sa tá tmavá časť jesť nedá.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Melounová slupka a semínka
« Odpověď #4 kdy: Říjen 09, 2020, 12:50:40 odpoledne »
Ešte sa dajú melónové šupky kvasiť ako uhorkové kvašáky. Robil som ich úplne rovnako ako kvasené uhorky. Len je otázne či si zbaviť tej tmavej vrchnej časti pred kvasením, alebo po ňom. Lebo ani po nakvasení sa tá tmavá časť jesť nedá.
Tmavě zelená vnější slupka bohužel není jedlá, ať už s ní děláte cokoliv.