Sezóna melounů je v plném proudu
Málo známým faktem je, že vodní meloun a cukrové melouny se dají zkonzumovat téměř beze zbytku.
Melounová slupka - dá se jíst syrová, ale mnoha lidem připadá příliš nakyslá. Mnohem lépe chutná v různých úpravách, kdy výsledkem je zajímavá sladkokyselá chuť.
Nejlepší je smažená. Postup přípravy je jednoduchý, Z melounových slupek vždy oloupete vrchní tmavě zelenou/světle žlutou slupku. Zbytek tlusté světle zelené slupky nakrájíte na kostičky nebo proužky. Na smažení je obalte v trojobalu nebo těstíčku a usmažíme dokřupava. Pak jenom pocukrujeme a podáváme s medem anebo osolíme a servírujeme s tatarkou.
Pokud nemusíte smažená jídla, tak je přidejte do různých kari, čatní, domácích grilovacích omáček nebo sladkokyselých čínských jídel. Syrové se hodí do salátů nebo gazpača.
Velmi dobré jsou i kandované, ve formě marmelád, konzervované v cukrovém nálevu nebo nakládané naslano.
Semena vodního melounu- konzumují se podobně jako dýňová semínka. Nejlepší jsou opražená, a protože nemají žádnou pořádnou chuť, doporučuji dochutit trochou koření nebo soli. Velice snadno se suší a mají dlouhou trvanlivost.