Autor Téma: Melounová slupka a semínka  (Přečteno 163 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 375
Melounová slupka a semínka
« kdy: Červenec 26, 2020, 06:02:19 odpoledne »
Sezóna melounů je v plném proudu :)
Málo známým faktem je, že vodní meloun a cukrové melouny se dají zkonzumovat téměř beze zbytku.

Melounová slupka - dá se jíst syrová, ale mnoha lidem připadá příliš nakyslá. Mnohem lépe chutná v různých úpravách, kdy výsledkem je zajímavá sladkokyselá chuť.
Nejlepší je smažená. Postup přípravy je jednoduchý, Z melounových slupek vždy oloupete vrchní tmavě zelenou/světle žlutou slupku. Zbytek tlusté světle zelené slupky nakrájíte na kostičky nebo proužky. Na smažení je obalte v trojobalu nebo těstíčku a usmažíme dokřupava. Pak jenom pocukrujeme a podáváme s medem anebo osolíme a servírujeme s tatarkou.
Pokud nemusíte smažená jídla, tak je přidejte do různých kari, čatní, domácích grilovacích omáček nebo sladkokyselých čínských jídel. Syrové se hodí do salátů nebo gazpača.
Velmi dobré jsou i kandované, ve formě marmelád, konzervované v cukrovém nálevu nebo nakládané naslano.

Semena vodního melounu- konzumují se podobně jako dýňová semínka. Nejlepší jsou opražená, a protože nemají žádnou pořádnou chuť, doporučuji dochutit trochou koření nebo soli.  Velice snadno se suší a mají dlouhou trvanlivost.





Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 548
Re: Melounová slupka a semínka
« Odpověď #1 kdy: Červenec 29, 2020, 09:49:15 odpoledne »
Pamatuji, že za komoušů se oloupané melounové slupky doporučovaly zavářet jako okurky v sladkokyselém nálevu. Prý je to podobné jako okurkové řezy.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 375
Re: Melounová slupka a semínka
« Odpověď #2 kdy: Červenec 30, 2020, 10:23:46 dopoledne »
Pamatuji, že za komoušů se oloupané melounové slupky doporučovaly zavářet jako okurky v sladkokyselém nálevu. Prý je to podobné jako okurkové řezy.
To jsem taky někde viděla, ale vyzkoušené to nemám.