Krásné
Ještě něco doplním
Určitě musíme založit téma planě rostoucích jedlých rostlin.
Stromy a keře:
Smrk: Má jedlé i jemné kořínky a pupeny. Velmi mladé a měkké výhonky jde jíst rovnou. Jedlé lýko a smůla.
Borovice: z jehlic se vaří čaj, který je plný vitamínu C. Jedlé jsou i semínka uvnitř šišek.
Jalovec - jedlé bobule tj. jalovčinky, používají se jako koření.
Škumpa Koželužská (rhus coriaria)-často najdete ji v parcích a zahradách, exotický strom se zpeřenými listy a červeným chlupatým "květenstvím"(=plody) které trčí až do jara. "Květenství" rozeberte na jednotlivé malé plody a dejte přes noc do vody a získáte výživnou nakyslou limonádu. Anebo je usušte a rozemelte, je mé oblíbené koření ke steakům.
Dub- žaludy najdete v zimě, stačí jen mít oči na stopkách a chvilku prohrabovat půdu.
Buk - Bukvice najdete pod sněhem.
Javor - javorová semena. (Ano, ty helikoptéry) vaří se patnáct minut, syrové jsou jedlé ale odporné.
Mědvědice lékařská- jedlé listy.
jeřáb Oskeruše (sorbus domestica)- jedlé plody.
Libavka poléhavá (Gaultheria procumbens) - jedlé plody, jedlé listy na čaj.
Jedlé lýko (Floém) - Bříza, borovice. Sloupněte vrchní tvrdou kůru a opatrně oloupejte měkké lýko. Pak můžete klasicky " z ruky do pusy", usušit si je na lupínky anebo je umelte a upečte z nich pečivo.