Autor Téma: Jedlý jíl, kaolín a bentonit  (Přečteno 541 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 387
Jedlý jíl, kaolín a bentonit
« kdy: Červen 06, 2020, 02:17:25 odpoledne »
Jedení jílu typické pro západní Afriku a Haiti. Haitské jílové sušenky "Bon bon terre" jsou běžnou součástí jídelníčku chudých lidí žijících ve slumech, zatímco v Ghaně, Kamerunu a okolních státech se opečené jílové pelety  "ayilo" prodávají na trhu jako zákusek a doplněk stravy pro těhotné ženy.
Jedlý jíl se prodává i v ČR a obchodníci nadšeně popisují jeho údajně zázračné léčivé  vlastnosti.

Jí se běžný jíl, bentonit nebo kaolín. Samy o sobě obsahují nula kalorií, na druhou stranu jsou ceněné pro svůj vysoký obsah minerálních látek - železo, hořčík, zinek, vápník a schopnost zaplnit žaludek. Většina místních tradičních lékařů je doporučuje těhotným ženám a dětem.
Jíl má pomáhá proti průjmům, otravě jídlem i proti jedům a toxinům v potravinách.

Pojídání jílu může mít i svou stinnou stránku, protože ve vzácných případech může obsahovat kadmium nebo arsen, zároveň nezpracovaná hlína může obsahovat bakterie a zárodky parazitů. Proto je důležité před konzumací jíl vždy upéct.

Příprava jílových sušenek Bon Bon terre - jíl se několik minut opeče, aby se zbavil všech potencionálních mikroorganismů. Následně se rozdrtí na prášek a smíchá s vodou do bahnité konzistence.  Při přilévání vody t krásně vodí po dešti. Přimíchá se trocha rostlinného oleje nebo ztuženého tuku a pár špetek soli nebo cukru. Z "těsta" se vytvoří tenké sušenky které se buď pečou v troubě na tři sta stupňů nebo jednoduše nechají uschnout.
Chutnají zvláštně, typické je že vám už při prvním kousnutí vysají z úst veškerou vlhkost, zůstává po nich v ústech hlinitá pachuť. Doporučuje se zapíjení vodou.  Kupodivu jsou celkem oblíbené mezi dětmi a ženami, některé jejich chuť popisují jako návykovou.

Jíl jako lék: Slyšeli jste o bezoáru, zázračném středověkém léku pna otravy? Bezoár (kámen z kozího žaludku) se rozdrtil na prášek a smíchal s jílem a kozí krví. Opravdu to fungovalo a zachránilo mnoho životů, zvláště pokud byl podán v čas. Tajemstvím tohoto léku ale nebyl bezoár, nýbrž obyčejný jíl, který dokáže vázat i silné jedy.

Jíl - pochopitelně očištěný a propečený- se používá proti žaludečním a středním potížím a k detoxikaci organismu. Jílový prášek se využívá v kosmetice na bodnutí hmyzem, na vyrážky způsobené jedovatými rostlinami i na očištění akné  a ekzémů.


Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 387

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2937
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jedlý jíl, kaolín a bentonit
« Odpověď #2 kdy: Červen 06, 2020, 06:31:10 odpoledne »
Jen pár postřehů:
1) Každý zná asi smektu, která se pouřívá jako suspenze ve vodě při žaludečních problémech.....je to v podstatě upravený a ochucený bentonit s velkou soprpční schopností vůči polárním látkám......podobně jako živočišné uhlí účinkuje na látky nepolární.....
2) Mnoho zvířat i třeba kočky, psy a dokonce i koně požírají písek, hlínu a jíl jako prodoplnění minerálú a jako podpůrný prostředek pro dtávení a čištění žaludku.

3) I v primitivních podmínkách lze použít ve vodě plavený jíl, který se přežívá v ohni a jemně umele rozplavený ve vodě ideálně společně s umletým dřevěným uhlím.......

4) Pokud by někdo dlouhodobě žil bez zdroje soli, lze podle bodu 3) doplňovat ionty hořčíku, vápníku, sodíku a draslíku......pokud si k tomu občas uděláte výluh z kopřiv, doplníte si i zdroj železa.....a to i bez komerčních doplňků stravy

Offline sedlák

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 1366
Re: Jedlý jíl, kaolín a bentonit
« Odpověď #3 kdy: Červen 07, 2020, 10:02:21 dopoledne »
4) Pokud by někdo dlouhodobě žil bez zdroje soli, lze podle bodu 3) doplňovat ionty hořčíku, vápníku, sodíku a draslíku......pokud si k tomu občas uděláte výluh z kopřiv, doplníte si i zdroj železa.....a to i bez komerčních doplňků stravy
V téhle souvislosti mě napadlo, čím by šla nahradit sůl v době velkého nedostatku?
Tedy kromě Vincentky, do Luhačovic to mám docela daleko. Který, volně se vyskytující druh rostlin nebo živočichů, obsahuje nejvíc soli?

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 387
Re: Jedlý jíl, kaolín a bentonit
« Odpověď #4 kdy: Červen 08, 2020, 08:56:34 dopoledne »
4) Pokud by někdo dlouhodobě žil bez zdroje soli, lze podle bodu 3) doplňovat ionty hořčíku, vápníku, sodíku a draslíku......pokud si k tomu občas uděláte výluh z kopřiv, doplníte si i zdroj železa.....a to i bez komerčních doplňků stravy
V téhle souvislosti mě napadlo, čím by šla nahradit sůl v době velkého nedostatku?
Tedy kromě Vincentky, do Luhačovic to mám docela daleko. Který, volně se vyskytující druh rostlin nebo živočichů, obsahuje nejvíc soli?
Přírodní sůl získáš spálením listu podbělu lékařského- listy podbělu lehce usuš, smotej do “doutníku” a zapal jako cigaretu.  Popel obsahuje přírodní NaCl, i když nechutná slaně a nedá se moc použít ke konzervování. Sůl získáš i vařením ořešákových a pampeliškových kořenů.
Asi to vypíšu detailně do jiného vlákna, pokud budu mít dneska čas.

Add2 - z toho co seženeš v ČR - slanorožec evropský, chutná, zdravá a hezká bylinka, na zahradě jednoletka, uvnitř trvalka. Jenom volně neroste.
Hodně soli (a železa) obsahuje zvířecí krev.
Jinak v malých dávkách je sůl přítomna v zelenině, zvláště pokud je sušená.