Autor Téma: jedlé listy kořenové zeleniny- listy a stonky mrkve, křenu,tuřínu, ředkviček...  (Přečteno 90 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 360
Drtivá většina kořenové zeleniny má jedlé listy. Tyto listy se v kuchyni používají málokdy, ale bývají chutné a plné vitamínů a minerálů.
Pokud někdy budete mít hlad, spoustě stánkařů a supermarketů zbývá hodně lístků, takže s trochou štěstí vám něco dají "pro králíky".

Mrkvové nať- jedlá syrová i vařená, přidává se do salátů, polévek, slaných omelet nebo se z ní připravuje chutné pesto.
Listy červené řepy- připravují se podobně jako zelí nebo kapusta, nejlépe chutnají lehce osmažené. Na jemno pokrájené a osmažené s olivovým olejem a trochou citronové šťávy a česneku vytvoří chutnou omáčku k masu.
Listy ředkviček - připravte je podobně jako špenát. Výborně chutnají ve slaném pečivu.
Listy kedlubny- Jí se syrové nebo osmažené. Pokud nejsou příliš staré, můžete jíst i stonky
Listy křenu -  Nejzdravější varianta, mají opravdu velkou výživovou hodnotu. Jí se syrové v salátech, nakrájené do salátových zálivek nebo vařené s další zeleninou. Můžete jimi plnit maso, podobně jako u kapusty.  Jenom pozor, můžou být pěkně ostré  ;) 
Listy tuřínu - podobně jako u listů červené řepy.