Autor Téma: Celá brokolice a květák- se stonky a listy  (Přečteno 359 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Celá brokolice a květák- se stonky a listy
« kdy: Únor 28, 2020, 08:39:31 odpoledne »
všechny části brokolice a květáku jsou jedlé

Brokolicové stonky - jsou lehce dřevnaté ale chutné, připravují se stejně jako brokolice.  Uvařené je můžete nakrájet a přidat do rizota, rozmixovat do polévky nebo z nich vyrobit zeleninové bramboráčky.  Syrový se přidává do salátů a zeleninových talířů. Pokud je pokrájíte na tenko, tak z nich v troubě upečete chutné zeleninové čipsy.
 
Brokolicové listy - Upravují se podobně jako kapusta.  Většinou se lehce osmaží a pak se přidávají do polévek, těstovin apod. Vegani je často přidávají do džusů a smoothie.

Květákové stonky - Připravují se podobně jako brokolicové stonky. Nejlepší jsou rozmixované v polévce nebo v zeleninových bramborách/burgerech, nebo jako součást osmažené zeleniny. syrové se pojídají jenom tak anebo v salátech.

Květákové listy - Lehce se osmaží na oleji dokud nezezlátnou, následně se přidávají do polévek, zeleninových směsí a všemožných italských jídel. 

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Celá brokolice a květák- se stonky a listy
« Odpověď #1 kdy: Únor 28, 2020, 09:15:49 odpoledne »
Výše uvedený postup používám a mohu doporučit. Zvláště kdo má rád hustší konzistenci polévek může zormixovaným podílem brokolice či květáku zahuˇštovat bez použití jíšky. Je to váhodné i pro lepkaře.