Autor Téma: Odebíráni stromové mízy a smoly - domácí javorový sirup  (Přečteno 541 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Odebíráni stromové mízy a smoly - domácí javorový sirup
« kdy: Únor 21, 2020, 06:59:59 odpoledne »
Stromová míza je dobrý zdroj energie a vody v období zimy a časného jara. Je tradiční surovinou amerických indiánů, kteří z ní vyrábějí javorový sirup tradiční bonbóny a březová voda je tradiční rusým a baltským nápojem.

Odebírání mízy je poměrně jednoduché.
Nejlepší čas na odebírání mízy je uprostřed zimy (javory) nebo velmi časné jaro po tání, ideálně těsně před tím, než se příroda probudí  a rozvinou se listy. (Bříza)
Odebíráme vždy ze vrostlých stromů, min. 30 centimetrů v průměru, ideálně víc.  Odběr se většinou provádí ve výšce hrudi, ale v nouzi se může udělat i u země, jen počítejte s menší úrodou.

Jak na to
Většinou stačí do do stromu navrtat cca 4 cm hlubokou díru (bříza)  Stromy se silnou kůrou (javor) Potřebují až 8 cm hlubokou díru. Důležité je dostat až na dřevo.
Pokud nemáme vrtačky, nožem nebo čímkoliv ostrým vyřežeme takový zobáček.
Do díry vsuneme brčko nebo malý trychtýř (v případě nouze dřívko se zářezem nebo cokoliv tenkého dutého), kterým bude míza téct.
Pod brčko dáme nádobu na zachytávání mízy, postačí kyblík nebo plastová láhev. Pokud nechcete přijít o mízu výparem, spojte kohoutek a nádobu hadičkou.
Ideální je jeden kohoutek na strom, dobře vzrostlé břízy ale vydrží i dva malé kohoutky.
Ránu každý druhý až každý třetí den opravujeme, jinak se zanese.

Míza moc neteče, normální je kapání jako kapající kohoutek. Ideálně sbírejte mízu přes noc nebo v průběhu 24 hodin.
Po skončení odběru vytáhněte kohoutek a zalepte štěpařským voskem, ale pokud o nemáte tak strom si ránu uzavře sám.

Pokud odběr uděláte dobře, strom by se z něj měl bez problémů vzpamatovat.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Odebíráni stromové mízy a smoly
« Odpověď #1 kdy: Únor 21, 2020, 07:44:09 odpoledne »
Z těchto českých stromů můžete odebrat mízu

Bříza: březovou vodu=mízu můžete vypít rovnou anebo ji použít na mytí vlasů. V ruských obchodech se čistá míza prodává jako limonáda, obsahující velké množství vápníku, železa, je ceněna pro své léčivé účinky Velké množství mízy můžeme svařit na sirup podobný javorovému, který má i stejné využití. Na jeden litr sirupu potřebujete necelých 100 litrů, což je úroda ze dvou až tří stromů. Zahuštěná březová voda se přetváří na alkoholické nápoje nebo ocet.

Javory- Nejlepší úrodu získáte z javoru mléče a javoru stříbrného.   Javor jasanolistý je zdrojem velmi chutného sirupu zvláštní chuti.  Šťáva se dá pít rovnou, v USA se prodává jako bublinková limonáda. Ideální je ale výroba javorového sirupu s vysokým obsahem minerálních látek. Hustý javorový sirup se používá na výrobu javorových bonbónů - stačí za vylít  lžičku sirupu do sněhu a dostanete "karamelku". Pokud bude v sirupu až moc minerálů, doporučuji je vyfiltrovat nebo nechat klesnout na dno. Pořádným vařením získáte se sirupu cukr, ale je to makačka.

Ořešáky - Ořešák královský a ořešák černý.  Ořešáky produkují nejlepší sirupy a mízu z nich můžete získat po dlouhou dobu, od zimy až do jara.  Naneštěstí produkují o dost menší množství mízy než javory.

Platan západní - častý strom ve městech, je dost velká šance že ho najdete nedaleko vašeho domu. Na výrobu sirupu potřebuje hodně mízy a sirup má prý silnou karamelovou chuť .

Lípy - Jejich míza se dá pít, ale kvůli nízkému obsahu cukru z ní neuděláte sirup.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Odebíráni stromové mízy a smůly - pryskyřice
« Odpověď #2 kdy: Únor 27, 2020, 08:34:24 odpoledne »
Smůla
Smůla nebo taky pryskyřice se od mízy liší svojí větší hustotou.  Protože je hodně hustá, sbírá se jenom pomalu a na naplnění jednoho hrnku si počkáte několik měsíců. Smůla je hodně univerzální, některé druhy jsou k jídlu, i k rozdělávání ohně, vyrábění lepidla, vytváření pochodní, přeměně bot na vodotěsné nebo se používají jako medicína.

Odebírání smůly
Smůla se nejlépe sbírá za teplého počasí, od jara do podzimu. Ale něco získáte i uprostřed zimy.
Nožem odřežte a odloupněte část kůry ve výšce hrudi.  Výsledkem by měla být  několik centimetrů zející rána.  Do lýka nařežte několik řezů ve tvaru V, aby spodní část V směrovala do kalíšku.  Pod ni připevněte kalíšek - větší než rána, do kterého bude míza stékat. Čím větší plochu nařežete-tím víc bude stékat mízy. Pozor, čím větší je rána, tím větší je šance, že strom zahyne! Přicházejte jednou za pár dní a když zpomalí tok pryskyřice, přidejte pár dalších zářezů.
Po skončení sběru odstraňte veškeré hřebíky nebo provázky, kterými jste přidržovali kalíšek.

Případně můžete odebírat volně plynoucí smůlu z ulomených větvích, mízotoků a jiných ran na stromě.

Jedlé pryskyřice
Broskvoňová pryskyřice -  Tradiční čínská sladkost a oblíbená ingredience Michelinských kuchařů.  Vypadá podobně jako jantar a chutná mezi bonbónem  gumovými medvídky. Pro ideální chuť ji na 18 hodin ponořte do vody a pak svařte a odeberte z ní veškeré nečistoty. Jí se rovnou anebo se přidává do různých sladkých receptů. U odebírání buďte opatrní, přece si nechcete zabít ovocný stromek.

Jasan zimnář/Jasan Manový (Fraximus ornus) -  Produktem je mana, sladidlo diabetiků.  Velmi sladká a tuhá pryskyřice se sklízí uprostřed léta v největším parnu. Je nutné ji chránit před deštěm, protože na rozdíl od většiny pryskyřic je rozpustná ve vodě. Tvoří silné provazce.  Díky bsahu minerálů je výživnou alternativou k cukru, můžete ji konzumovat ve formě anebo ji použít jako náhražku cukru do vaření, pečení a zákusků. Na Sicílii tak často dávají do zmrzlin, až se jí přezdívá "zmrzlinová mana".

Třešňová pryskyřice - žvýkačka a aromatická přísada do likérů.  Rozpuštěná ve vodě slouží jako účinný lék proti kašli a bolavému krku,  v USA se z ní vyrábí tradiční sirup.  Rozpuštěná ve víně prý pomáhá proti žlučníkovým a ledvinovým kamenům, ale není to vědecky ověřené.  Když smícáte ohřátou pryskyřici s popelem ze živočišného tuku, získáte velmi silné lepidlo.

Borovicová pryskyřice - Rozpuštěná v horké vodě vytváří nepříliš chutný čaj, který pomáhá proti artritidě. 
Borovicová smůla je velmi všestranná, Při vnějším použití lepí rány dohromady a léčí ekzémy, popáleniny a dá se z ní vyrobit univerzální mast na kožní problémy.
 Dobře hoří, takže se používá na rozdělávání ohně, k vytváření pochodní )namočte do ní hadr, smotejte a připevněte na tyč) a výrobě "olejových" lamp. Ve středověku se z ní vytvářely hořící šípy, primitivní ohnivé granáty, a hořící se lila na hlavu útočníkům(Znáte z TV), protože funguje jako napalm.Doma to nezkoušejte, můžete se příšerně popálit!
Smíchaná s dřevěným uhlím vytvoří vodě odolné lepidlo, v kombinaci s oleji a louhem se vytvoří mýdlo léčící lupy a kožní problémy.
Surová rozehřátá míza se používá k vytváření vodě odolné vrstvy na oblečení, botách a stanech.  Silnější vrstva se používá k zalepování drobných děr.

Užitkové pryskyřice
Douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii) - pryskyřice se používá na kožní problémy a rány,  díky krásné vůni občas slouží jako parfém.

Jedle Balzámová (Abies balsamea) - na léčbu kůže  (rány, popáleniny, ekzémy), vyrábí se z ní balzám na rty. Kloktá se při bolestech v krku.  Ve formě obkladů pomáhá proti artritidě a léčí pohmožděniny. Destilací se z ní získává léčivý terpentýn, ze kterého se vyrábí další léky. Je to šikovný podpalovač.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Odebíráni stromové mízy a smoly
« Odpověď #3 kdy: Únor 27, 2020, 09:03:51 odpoledne »
Ekologické minimum
Přílišným odebíráním mízy nebo smůly můžete strom zabít.  Takže se snažte postupovat citlivě a určitě byste neměli první pokus provádět na svém milovaném ořešáku.
Odebírání smůly může snížit hodnotu dřeva.

Právní minimum
Protože hrozí poškození nebo úhyn stromu, před odebíráním si získejte souhlas vlastníka.
Nejlépe uděláte, když se zeptáte lesníka nebo správce pozemku kde plánuje kácet stromy a pak sklízet ze stromů určených k pokácení.
Za odebírání ze stromů patřícím obci bez povolení hrozí tučná pokuta!