Smůla
Smůla nebo taky pryskyřice se od mízy liší svojí větší hustotou. Protože je hodně hustá, sbírá se jenom pomalu a na naplnění jednoho hrnku si počkáte několik měsíců. Smůla je hodně univerzální, některé druhy jsou k jídlu, i k rozdělávání ohně, vyrábění lepidla, vytváření pochodní, přeměně bot na vodotěsné nebo se používají jako medicína.
Odebírání smůly
Smůla se nejlépe sbírá za teplého počasí, od jara do podzimu. Ale něco získáte i uprostřed zimy.
Nožem odřežte a odloupněte část kůry ve výšce hrudi. Výsledkem by měla být několik centimetrů zející rána. Do lýka nařežte několik řezů ve tvaru V, aby spodní část V směrovala do kalíšku. Pod ni připevněte kalíšek - větší než rána, do kterého bude míza stékat. Čím větší plochu nařežete-tím víc bude stékat mízy. Pozor, čím větší je rána, tím větší je šance, že strom zahyne! Přicházejte jednou za pár dní a když zpomalí tok pryskyřice, přidejte pár dalších zářezů.
Po skončení sběru odstraňte veškeré hřebíky nebo provázky, kterými jste přidržovali kalíšek.
Případně můžete odebírat volně plynoucí smůlu z ulomených větvích, mízotoků a jiných ran na stromě.
Jedlé pryskyřice
Broskvoňová pryskyřice - Tradiční čínská sladkost a oblíbená ingredience Michelinských kuchařů. Vypadá podobně jako jantar a chutná mezi bonbónem gumovými medvídky. Pro ideální chuť ji na 18 hodin ponořte do vody a pak svařte a odeberte z ní veškeré nečistoty. Jí se rovnou anebo se přidává do různých sladkých receptů. U odebírání buďte opatrní, přece si nechcete zabít ovocný stromek.
Jasan zimnář/Jasan Manový (Fraximus ornus) - Produktem je mana, sladidlo diabetiků. Velmi sladká a tuhá pryskyřice se sklízí uprostřed léta v největším parnu. Je nutné ji chránit před deštěm, protože na rozdíl od většiny pryskyřic je rozpustná ve vodě. Tvoří silné provazce. Díky bsahu minerálů je výživnou alternativou k cukru, můžete ji konzumovat ve formě anebo ji použít jako náhražku cukru do vaření, pečení a zákusků. Na Sicílii tak často dávají do zmrzlin, až se jí přezdívá "zmrzlinová mana".
Třešňová pryskyřice - žvýkačka a aromatická přísada do likérů. Rozpuštěná ve vodě slouží jako účinný lék proti kašli a bolavému krku, v USA se z ní vyrábí tradiční sirup. Rozpuštěná ve víně prý pomáhá proti žlučníkovým a ledvinovým kamenům, ale není to vědecky ověřené. Když smícáte ohřátou pryskyřici s popelem ze živočišného tuku, získáte velmi silné lepidlo.
Borovicová pryskyřice - Rozpuštěná v horké vodě vytváří nepříliš chutný čaj, který pomáhá proti artritidě.
Borovicová smůla je velmi všestranná, Při vnějším použití lepí rány dohromady a léčí ekzémy, popáleniny a dá se z ní vyrobit univerzální mast na kožní problémy.
Dobře hoří, takže se používá na rozdělávání ohně, k vytváření pochodní )namočte do ní hadr, smotejte a připevněte na tyč) a výrobě "olejových" lamp. Ve středověku se z ní vytvářely hořící šípy, primitivní ohnivé granáty, a hořící se lila na hlavu útočníkům(Znáte z TV), protože funguje jako napalm.Doma to nezkoušejte, můžete se příšerně popálit!
Smíchaná s dřevěným uhlím vytvoří vodě odolné lepidlo, v kombinaci s oleji a louhem se vytvoří mýdlo léčící lupy a kožní problémy.
Surová rozehřátá míza se používá k vytváření vodě odolné vrstvy na oblečení, botách a stanech. Silnější vrstva se používá k zalepování drobných děr.
Užitkové pryskyřice
Douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii) - pryskyřice se používá na kožní problémy a rány, díky krásné vůni občas slouží jako parfém.
Jedle Balzámová (Abies balsamea) - na léčbu kůže (rány, popáleniny, ekzémy), vyrábí se z ní balzám na rty. Kloktá se při bolestech v krku. Ve formě obkladů pomáhá proti artritidě a léčí pohmožděniny. Destilací se z ní získává léčivý terpentýn, ze kterého se vyrábí další léky. Je to šikovný podpalovač.