Autor Téma: Plán jak na Covid-19  (Přečteno 22549 krát)

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Plán jak na Covid-19
« kdy: Únor 20, 2020, 10:22:09 odpoledne »
Reaguji na debatu ve vláknu „epidemie“

Tak tedy dáme dohromady Plán? (Podstatné informace, ze kterých by se pak dal dát dohromady článek, nebo je pak dát uceleně na vrch tohoto vlákna (a aktualizovat podle potřeby)

Co v něm chceme mít?
- shrnutí možností infekce
- ochranné pomůcky a jejich trvanlivost/“recyklace“
- ochrana domácího prostředí od infekce zvenku/ pacienta doma
- shrnutí možností léčby (obojí se samozřejmě proměňuje podle nových informací)
- zásoby pro možnost izolace od okolí, počítáme s dobou 3 měsíce (zásoby by chtělo rozdělit minimálně na potraviny a jiné věci)

Připravujeme se tedy na měkký scénář – izolujeme se od okolí, které ale alespoň základně funguje (dodávky elektřiny, bankovnictví, stát obecně, v omezené míře zdravotnictví)? – nějaké připomínky, co zohlednit?

Určitě není potřeba všechno vypisovat znova, ale třeba jen dát odkaz jinam, kde to je podrobně (mohl by někdo kouknout na vlákno o zásobách?)

Já si beru na starost sepsání základního infa o možnostech infekce a léčby, samozřejmě předpokládám, že nevymyslím všechno a bude k tomu pak další doplnění od ostatních, případně pokud někdo stojí o to napsat infekčnost, ozvěte se, začnu od léčení.


Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 235
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #1 kdy: Únor 21, 2020, 09:40:56 dopoledne »
Já bych přidala jídlo pro zvířata. Každý by měl mít představu, kolik jídla měsíčně sní pes, kočka, nebo jiné zvíře. Pes může jíst lidskou stravu, pokud nebude výrazně kořeněná, u kočky už je to horší. Spousta dětí má králíka, morče, činčilu, osmáka, ..... 
Já mám psy 40 kg. Měsíční spotřeba je cca 18 kg pytel granulí. Vzhledem k tomu, že nekupuji žádný sajrajt, jsou zásoby finančně trochu náročné, ale na druhou stranu v případě velké nouze, bych neměla problém je jíst.

Co se týče ovoce a zeleniny, tak ty dlouho nevydrží. Mimo zavařování a sterilování jsem se postupem času naučila přebytky sušit. Nedá se spoléhat na to, že půjde elektřina a tím pádem mi mrazák může být k ničemu. Raději si nechávám otevřeno víc možností.
Sušit lze: kukuřici, hrách, fazolové lusky, květák, brokolici, mrkev, petržel, celer, jarní cibulku, pórek. rajčata i papriky. Maliny, ostružiny, jahody, borůvky, rybíz.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #2 kdy: Únor 21, 2020, 09:57:06 dopoledne »
Já osobně bych jestě doporučila pár technických věcí.
1) všichni členové rodiny by si měli zajít k zubaři. Pokud máte naplánované preventivní a kontrolní prohlidky např. Na duben (mamograf, prevence rakoviny tlustého střeva apod) zjistěte, jestli byste je nemohli přehodit na co nejdřív. To samé přeočkování.

2) léky na recept a obnovováni receptů. To samé jako výš.

3)mrkněte se, jestli nebudete potřebovat výměnu nutných dokladů (pas, občanka, řidičák, technická) platebních karet nebo jiné obíhání úřadů, bank, škol... pokud ano, pokuste se to vyřídit co nejdřív.

4)pokud máte nezaopatřenou manželku/manžela a děti (nebo vnoučata...) zvažte uzavření životní pojistky, aby jim v případě vaší smrti byly vyplaceny peníze. Zvažte i závěť, zvláště pokud jste v rizikové skupině.

5) Vaše choť by měla/měl mít vlastní účet vedený na její jméno ....pokud máte společný účet (i spoření) vedený na vaše jméno (častý případ), tak bude v případe vaší smrti za pár hodin zablokován. A odblokují ho až po vypořádání dědictví, v horizontu několika měsíců až let. Takže ať má manželka vlastní účet s vlastní kartou, internetovým bankovnictvím a pár tisícovkami na kontě.

6)rizikovou skupinou jsou i kuřáci a obézní lidé. Takže teď je možná nejlepší příležitost přestat kouřit. Nejenomže se vám zlepší fyzička, ale navíc nebude muset stát u okna nebo na balkóně a vyhnete se nepříjemnému absťáku. Pokud máte silnou nadváhu nebo jste obézní (váha 140 kilo není zdravá nikdy)je načase trochu shodit. Ale pozor, u bežných lidí pár faldíku na břiše neškodí.  ;D

7) dbejte na správnou životosprávu. I masožravec by si měl dopřát trochu ovoce a zeleniny. Čočka na kari a smažená cukina chutná všem :)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #3 kdy: Únor 21, 2020, 11:01:27 dopoledne »
Chybí mi tu téma jak řešit odpady.

Slyšela jsem něco o domácich kompostérech se žížalami, prý jsou celkem účinné. Máte s nimi někdo nejakou zkušenost?

aladin38

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #4 kdy: Únor 21, 2020, 11:27:36 dopoledne »
Čauky
Když jsi vezmu, že hodně lidí je z paneláku počínaje mnou, kde je to hodně problematické.
Kdyby byl v uvozovkách problém. Člověk by musel zůstat doma.
První věc koupenej byt na hypotéku - nutnost chodit do práce a platit poplatky.
Pes v bytě nutnost chodit ven. Zásoby potravin není problém.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #5 kdy: Únor 21, 2020, 12:09:30 odpoledne »
Odpadky v paneláku jsou dobrá připomínka, s recyklovatelným odpadem (papír, sklo, plast) by neměl být problém, když se vejdou zásoby, odpad z nich zabere místa míň. Horší je zkazitelný odpad, domácí kompostér by mohl být řešení. Další možností je vzduchotěsná nádoba (nějaký plastový barel, třeba), kde se takový odpad bude skladovat a vyhodí se později, až to půjde. Počítáme-li s tím, že bude fungovat kanalizace (bez ní je pobyt v paneláku bez vycházení stejně dlouhodobě nemožný), část  biologického odpadu měla jít spláchnout (pozor na ucpání odpadu.)
Bio odpad je také možné snížit jeho zkonzumováním - většina slupek ze zeleniny, včetně slupek z brambor je jedlá. (Třeba do bramboráků krouhám omyté brambory i se slupkou, na bramborách pečených v troubě je slupka to nejlepší, když mi zbudou vařené brambory a hodím je na pánev, tak taky se slupkou. Brambory ve slupce vařím a loupu až po uvaření jen ty, co se rovnou jedí. Vařené slupky pak hodím slepicím.)

Určitě doporučuji do zásob přidat věci vhodné k nakličování (hrách, mungo, adzuki, cizrna, čočka, řeřicha, slunečnice...), může to nahradit čerstvou zeleninu. Speciální sada na nakličování (tři propojené misky nad sebou) stojí pár stovek a ušetří dost práce, ale samozřejmě na naklíčení stačí i nádobí, co běžně máte doma.

Nezapomeňte na speciální potraviny pro lidi s dietou - diabetici, celiaci a mnozí další. Já v tomto případě pořizuju větší zásoby, protože výpadek v zásobování těmihle potravinami může být delší, než u klasické produkce.

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 235
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #6 kdy: Únor 21, 2020, 12:28:16 odpoledne »
S dietami máš pravdu. Já mám intoleranci laktózy. Zvykla jsem si prohlížet složení všech potravin. Laktóza je i ve spoustě léků.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #7 kdy: Únor 21, 2020, 12:31:49 odpoledne »
Je rozumné už teď si osvojit pečení chleba, placek apod. Ostatními potravinami se lze předzásobit.
Bylo by zbytečné kvůli nákupu pečiva několikrát týdně riskovat, že si domů zavlečeme nákazu.

Chybí mi tu téma jak řešit odpady.

Slyšela jsem něco o domácich kompostérech se žížalami, prý jsou celkem účinné. Máte s nimi někdo nejakou zkušenost?
Zkoušel jsem, dost neúspěšně. Je to spíš jen mini-ukázka, jak funguje příroda. Jsme v domácnosti jen 2, ale rostlinného odpadu bylo násobně víc, než se dalo žížalami zpracovat doporučovaným způsobem ve 3 velkých kbelících nad sebou.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #8 kdy: Únor 21, 2020, 01:26:18 odpoledne »
Pes v bytě (v spuvislosti s nevycházením) je opravdu problém. Doporučuji rychle oprášit kontakty na příbuzné a známé na venkově (a odjet tam i se psem) jinak mě nic nenapadá.

Ještě v souvislosti se zvířaty, zdá se, že virus se na domácí zvířata nepřenáší (ale předpokládám, že když virus přežívá na předmětech, může se držet i na zvířatech).

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 235
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #9 kdy: Únor 21, 2020, 01:44:03 odpoledne »
Psi mají jiný kmen koronaviru a není přenosný na lidi. Své psy na něj mám očkované.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #10 kdy: Únor 21, 2020, 05:04:42 odpoledne »
Tak tu mám nástřel shrnutí léčby.
Někdo výš psal, že mi nechá dezinfekci, o té já moc nevím, ta když se toho ujme někdo jiný, budu ráda.

edit: úprava 22.2. podle aktuálních informací

Očkování není a v dohledné době nebude.
Neexistuje lék přímo na tuhle nemoc.
Lékaři zkoušejí různé věci

  • léky na HIV - kaletra používaná u nakažených HIV, která je kombinací antivirotik lopinaviru a ritonaviru. Lopinavir zpomaluje tvorbu enzymů, které umožňují viru napadat buňky.
  • léky na ebolu (nadějný je Remedesvir, ale ten bude schválený nejdříve na konci května)
  • nově se zkoumá lék proti žloutence typu C ribavirin, jenž může zabránit tomu, aby se RNA viru replikovala v napadené buňce
  • v Číně používají k léčbě i tradiční prostředek čínské medicíny, semena forsythie (česky zlatice, známá jako „nepravý“ zlatý déšť)
  • a samozřejmě léčba jednotlivých příznaků
  • léky na malárii už se netestují

nejčastějšími projevy jsou horečka, dušnost a kašel
méně často se vyskytuje bolest v krku, zvracení, průjem
může se vyskytnout i bolest svalů a kloubů (snadné splést s chřipkou) - přidáno, našla jsem další zdroje
virus pravděpodobně napadá i (zvláště mužský) urogenitální systém, může vést k zánětu varlat (což později může zapříčinit problémy s plodností nebo rakovinu)
naopak prý nebývá přítomná rýma (na rozdíl od chřipky, přitom živé viry byly nalezeny při stěru z nosu ve větším počtu, než při krčním stěru)

Pokud člověk onemocní, měl by se snažit nenakazit ostatní.
Největší nakažlivost je pravděpodobně při projevení prvních příznaků- Nakažený je ale infekční už před projevením příznaků, a není vyloučené, že je infekční i nějakou dobu po vyléčení (nepotvrzeno).
Další postup záleží, jaká bude situace v okolí. Pokud budou volné zdravotnické kapacity, je odůvodněné řídit se pokyny zdravotníků. Pokud by nastala fáze přeplněných nemocnic, musí si každý zvážit, zda je pro něj lepší samoléčba dma, nebo se snažit dostat do zdravotnického zařízení (ať už normálního, nebo třeba provizorního).

K léčbě v domácích podmínkách můžeme využít i přírodní prostředky, více v tomto vlákně:
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,11399.msg232408.html#msg232408

Část nakažených může mít asymptomatický průběh, další ho mají velmi lehký.
Obojí se velmi pravděpodobně týká většiny dětí. Takového nakaženého v domácích podmínkách pravděpodobně ani neidentifikujeme.
U další části nakažených probíhá nemoc se středními příznaky (horečka, kašel, dušnost).
Asi 20 – 25% lidí má vážný průběh (čísla pravděpodobně budou nižší, protože se jedná o procenta ze zachycených případů, a určitě je zachycena jen malá část nakažených s malými nebo žádnými příznaky).
Větší pravděpodobnost vážného průběhu (zánět plic, selhání dýchání, smrt) mají starší lidé, kuřáci a lidé s jiným onemocněním (třeba diabetes, vysoký tlak, předpokládám, že i astma). Nicméně i lidé, kteří byli před onemocněním mladí či zdraví (i obojí) mohou mít vážné komplikace a mohou i zemřít.

Nevíme, jestli po prodělání nemoci vzniká imunita. Nové zprávy potvrzují, že někteří lidé se nakazili znovu.

Co ještě nevíme, ale mluví se o tom:

Je možné (nikoli potvrzené!) že opakovaná nákaza je nebezpečnější, než první.

Pokud tomu tak je, je to podobné jako u horečky Dengue (u SARS a MERS nejsou opakované nákazy zaznamenané, ale výzkumy tuto možnost naznačují). Jedna vakcína proti SARS právě kvůli tomu ztroskotala, protože zvířata, která byla naočkována, a onemocněla podruhé, měla tak velkou imunitní odpověď, že to rozhodilo celé vnitřní prostředí a zemřela).
Nicméně u horčky Dengue musí dojít k opakované nákaze jiným sérotypem, u nového koronaviru se zdá, že se jedná jen o jeden druh, takže by toto riziko nemuselo nastat.
I očkování proti koronavirům u zvířat přináší určitá úskalí. Je známo, že některé vakcíny proti kočičím koronavirům ve skutečnosti zhoršily onemocnění očkovaných zvířat po jejich expozici divokým typům viru.
Protilátky po očkování lidí by mohly i zhoršovat průběh SARS u lidí.[/size]

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #11 kdy: Únor 23, 2020, 11:06:37 dopoledne »
Tak tu mám stručné shrnutí o infekčnosti. Psala jsem to narychlo, tak mě prosím doplňte, co jsem zapomněla.

Koukala jsem se na stránky ministerstva zdravotnictví, a tam jsou údaje zoufale zastaralé a neúplné (např. radí chránit se rouškou).

Zatím známé věci o přenosu viru způsobujícího nemoc Covid-19

přenos vzduchem kapénkovou infekcí
  • předpokládá se přenos na menší vzdálenosti a při přímém kontaktu s nemocným
  • virus se dobře šíří v uzavřených prostorách
  • pozor, možnost nákazy je i skrz sliznice a oči
  • někteří vědci se domnívají, že je možný i přenos aerosolem, takže stejný, jako u klasické chřipky, to by znamenalo přenos vzduchem na větší vzdálenosti a viry by déle zůstávali ve vzduchu aktivní (větší kapénky rychle spadnou na zem)

přenos dotykem
  • člověk se dotkne předmětu, na kterém je infekční materiál a pak si sáhne na obličej nebo jiné citlivé místo
  • virus vydrží na površích až 9 dnů (nejdéle na skle, kovech a plastech)
  • teploty nad 30 stupňů zkracují přežití viru na povrchu a teploty pod 5 stupňů zase prodlužují

virus se přenáší i skrze výkaly a moč
riziko je i u výparů z kanalizace (třeba u nemocnic, kde je větší množství infikovaných jedinců)


Jak dlouho je člověk infekční


  • je prokázáno, že infekční jsou i nakažení asymptomatičí jedinci (nemoc se u nich dosud neprojevila, nebo se vůbec neprojeví)
  • inkubační doba je zatím ne zcela známá, udává se 14 dnů (nejčastěji 3-10 dnů), ale jiné zdroje uvádějí 21 nebo i 27 dnů (je teorie, že může být až 42 dnů)
  • někteří lidé mohou být infekční i po uzdravení, ale zatím se neví, jak dlouho

Základní info o ochraně


ochranné pomůcky
jednorázové rukavice, nejlépe z nitrilu
respirátor ffp3 (případně polomaska nebo maska s vhodným filtrem)
brýle chránící oči i jejich okolí

dezinfekce
dezinfekce povrchů - nechat minutu působit 62-71% alkohol, nebo 0,5% peroxid vodíku, nebo 0,1% chlornan sodný, jiné dezinfekce nejsou účinné



aladin38

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #12 kdy: Únor 23, 2020, 11:32:39 dopoledne »
To o těch fázích no nevím myslím si pohádka

Offline Dana06

  • Komunitní zahrada Chedrbí
  • *****
  • Příspěvků: 39
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #13 kdy: Únor 23, 2020, 01:03:01 odpoledne »
V paneláku jsou stupačky, často se přenáší z bytů pod/ nad pachy jídel. Může se přes stupačky přenést virus? Pokud ano, jak a čím je utěsnit?

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #14 kdy: Únor 23, 2020, 02:33:12 odpoledne »
Dana: Nebylo to potvrzeno. Podle všeho spíš ne, pokud by se potvrdil přenos aerosolem, bylo by to pravděpodobnější.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #15 kdy: Únor 23, 2020, 05:05:02 odpoledne »
V paneláku jsou stupačky, často se přenáší z bytů pod/ nad pachy jídel. Může se přes stupačky přenést virus? Pokud ano, jak a čím je utěsnit?
Já bych nečekal ani tak na potvrzení, zda se může větracími šachtami přenášet, či ne, ale:
- teď bych promyslel, co je kde možné utěsnit, jak, a čím,
- a až "to" přijde i do ČR, tak bych to realizoval.
- Čím? digestoř v kuchyni bych pečlivě obalil alobalem a spoje a okraje přelepil hliníkovou lepicí páskou šířky asi 5 cm (kvůli vysoké teplotě nad sporákem)
- odvětrání na wc a v koupelně: otvory bych překryl silnější nepropustnou fólií (ne mikrotén) a okraje pečlivě přilepil jakoukoli širší lepicí páskou.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #16 kdy: Únor 23, 2020, 05:37:29 odpoledne »
To o těch fázích no nevím myslím si pohádka
Pohádka? Momentálně (23.02.20 odpoledne) v Itálii - už jen asi 2 hoďky letadlem od ČR:
V 11 městech a obcích s nařízenou karanténou jsou již od pátku minimálně na týden uzavřené školy, kostely, obchody, stadiony, bary a další veřejná místa,  viz:

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/benatky-rusi-kvuli-koronaviru-karneval-v-italii-je-v-domaci-karantene-pres-50-000-lidi-40314376?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Takže do práce se (zřejmě?) bude chodit dál, ale (zatím) týden si nikdo nikde nekoupí ani sváču, ani nic jiného k jídlu.

Pořád ještě pohádka?

Samotář

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #17 kdy: Únor 23, 2020, 05:51:54 odpoledne »
Takže do práce se (zřejmě?) bude chodit dál, ale (zatím) týden si nikdo nikde nekoupí ani sváču, ani nic jiného k jídlu.

Podle zpráv polského prepera, který je přímo v místě, jak jsem psal v jiném příspěvku, jsou obchody s jídlem normálně otevřené.


Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #19 kdy: Únor 23, 2020, 06:17:27 odpoledne »
Samotáři, pokračuj prosím ve sdílení Tvých informací - máme tak možnost úžasného porovnání oficiálních informací oproti těm přímo z "místa činu" "hold"

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #20 kdy: Únor 23, 2020, 06:33:34 odpoledne »
[/li][li]inkubační doba je 27 dnů (nejčastěji 3-10 dnů), je teorie, že může být až 42 dnů[/li][/list]

Na ČT24 dnes řikali, že ta dlouhá inkubační doba 28 dnů byla jen u jednoho pacienta a prý to prošetřují, protože je možnost, že se "sekundárně nakazil" v průběhu této doby. Taky prý hledají další pacienty s tak dlouhou inkubační dobou, ale zatim žádné nenašli a prý to vypadá, že se inkubační doba naopak zkracuje a je teď nejčastější 2 až 5 dnů.

Samotář

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #21 kdy: Únor 23, 2020, 07:05:45 odpoledne »
Jediné, co mi tam "falíruje" je ten pracovní poměr manželky. To je takové na vodě. Ale v případě, že půjde o život, risknu i tu žalobu.

Asi jsem to špatně vysvětlil.

Za to, že manželka nepřijde do práce, jí žádná žaloba nehrozí. Jediné co může zaměstnavatel udělat, je dát manželce výpověď nebo okamžité zrušení a tím s ní ukončit pracovní poměr. Samozřejmě nedostane peníze za práci a bude se jí krátit dovolená. Zaměstnavatel na manželku nemůže podat žádnou žalobu.
Jedině, kdyby zaměstnavatel udělal výpověď nebo okamžité zrušení nějak špatně, nezákonně, potom by manželka mohla dát na zaměstnavatele žalobu na neplatnost skončení pracovního poměru. To je v tomto případě jediná přípustná žaloba.

Dříve, nevím, zda je to dodnes, v případě, že se dalo okamžité skončení pracovního poměru, se to poznamenalo do zápočtového listu. To znamená, že to viděl každý další zaměstnavatel, u kterého by manželka chtěla v budoucnu pracovat.

Lucina přesně popsala obvyklou praxi.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #22 kdy: Únor 23, 2020, 07:07:55 odpoledne »

Na ČT24 dnes řikali, že ta dlouhá inkubační doba 28 dnů byla jen u jednoho pacienta a prý to prošetřují, protože je možnost, že se "sekundárně nakazil" v průběhu této doby. Taky prý hledají další pacienty s tak dlouhou inkubační dobou, ale zatim žádné nenašli a prý to vypadá, že se inkubační doba naopak zkracuje a je teď nejčastější 2 až 5 dnů.

Já jsem už dřív viděla zdroje udávající minimálně 21 dnů jako fakt, ale upravím to.

Stupačky: Taky jsem pro prevenci, jen že v Hongkongu to dost zkoumali, čím se jim to šířilo, a pak to (asi) byly trubky a ne stupačky.

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #23 kdy: Únor 23, 2020, 07:12:30 odpoledne »

Dříve, nevím, zda je to dodnes, v případě, že se dalo okamžité skončení pracovního poměru, se to poznamenalo do zápočtového listu. To znamená, že to viděl každý další zaměstnavatel, u kterého by manželka chtěla v budoucnu pracovat.


To máš pravdu, do zápočťáku se to asi píše i to hrubé porušení.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #24 kdy: Únor 23, 2020, 08:24:42 odpoledne »
V paneláku jsou stupačky, často se přenáší z bytů pod/ nad pachy jídel. Může se přes stupačky přenést virus? Pokud ano, jak a čím je utěsnit?
Ano, na to jsem nepomyslel. Ten prostor bývá dost velký, vede tam i kanalizace a plyn, vlastně všechno. Ale bývá tam přístup, je tam okýnko k vodoměrům a hlavním uzávěrům. Asi bych to řešil polyuretanovou pěnou, jsou různé druhy, dokonce i protipožární. Nastříkal bych 2 vrstvy, jednu v úrovni podlahy a druhou v úrovni stropu a tím celý byt odizoloval.
Co se týče toho odsavače, tak ten bych neprodyšně uzavřel, klidně i tou pěnou. Bez problému by šla později vyřezat a uvést to do původního stavu. Ony tam jsou i zpětné klapky, ale ty fungují-nefungují, ale hlavně netěsní. Při vaření by se prostě otevřelo okno, ono při větším počtu lidí v bytě se bude stejně muset hodně větrat.
Já bych se klonil k tomu, tu stoupačkovou šachtu po celém jejím obvodu dotěsnit raději širší lepicí páskou, a ne zapěnit.
Proč?
Může nastat situace, že budeme potřebovat narychlo opustit byt, a předtím tedy uzavřít teplou i studenou vodu a plyn. Vyřezávání pěny a následné zapěňování by bylo zdlouhavé, kdežto strhnutí lepicí pásky i nalepení nové je podstatně rychlejší. Akorát musíme být pečliví v rozích, to vidím jako jedinou nevýhodu.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #25 kdy: Únor 23, 2020, 10:00:50 odpoledne »
Nerozumíme si. Měl jsem na mysli zapěnit kompletně celou šachtu pod okénkem (kam došáhnu rukou) a zrovna tak nad okénkem. Uzavírací ventily na vodu a plyn zůstanou volné. Jaké má ta šachta rozměry? Tak 80x40 cm. Jedna tuba by na to určitě nestačila.
Sorry, také nějak nerozumím. Ty šachty bývají velmi různého provedení. Já znám dvířka nejčastěji asi tak 90 cm šířka x cca 60 cm výška (šířka obvykle na celou místnůstku wc).

Doporučuji celý tento obvod dvířek pečlivě přelepit širokou lepicí páskou (aby se to v případě potřeby mohlo rychle změnit).

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #26 kdy: Únor 24, 2020, 07:45:54 dopoledne »
Aha, "už" chápu, díky

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #27 kdy: Únor 24, 2020, 09:50:59 dopoledne »

Dříve, nevím, zda je to dodnes, v případě, že se dalo okamžité skončení pracovního poměru, se to poznamenalo do zápočtového listu. To znamená, že to viděl každý další zaměstnavatel, u kterého by manželka chtěla v budoucnu pracovat.


To máš pravdu, do zápočťáku se to asi píše i to hrubé porušení.

Celkem dost zaměstnáni, kdy človek sedí u počítače nebo telefonu, jde dělat z domova. Účetní, personalistky, marketing, ekonomové, IT, analytici a data mineři, telemarketing, costumer service,  většina zaměstnanců bank a pojišťoven...
Takže pokud vy nebo manželka máte kancelářskou práci, zkuste si zařídit práci z domova.
Jenom si to začněte domlouvat pár dní dopředu (ideálně začít co nejdřív)  ať si stihnete vyřídit např. Pracovní mobil nebo notebook, nainstalovat potřebné programy a sbalit potřebná data a dokumenty.

Offline CZmacek

  • ***
  • Příspěvků: 8
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #28 kdy: Únor 24, 2020, 12:40:45 odpoledne »
DAP již zpracovávám, dobrá připomínka. Podám tento týden ( mám to trochu složité, tři děti, vyživovaná manželka doma na MD+RD, hypotéka, školkovné, HPP i OSVČ :) )

Offline castby

  • ***
  • Příspěvků: 20
  • zlepšit se až do jednoty se vším - tělo světla
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #29 kdy: Únor 24, 2020, 08:49:25 odpoledne »
Nazdárek. 
Můj p!an až se nakazím :
Brát minimálně  vitamín C 5*více než DDD.
Vyrábět koloidní stříbro a brát, jen zatim nevím dávkování.
Horká koupel, přej clovek vydrží větší teplotu než vir. Možná sauna by taky pomohla.
Na aktuální problemy kašel, průjem řešit samoléčbu Su-Jok.
Připravit si výrobu antibiotik z česneku vodky a čili.
Snad by pomohla i biorezonanci, alespoň se ukáže zda je to podvod.
 Máte něco na doplnění?

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #30 kdy: Únor 24, 2020, 09:04:53 odpoledne »
Plyn neni takovy problem, je citit a na unik by se prislo brzy. Ale CO citit neni... plus tam muze kondenzovat vlhkost ale to kratkodobe problem neni.

Šachtu se stoupačkama bych rozhodně nezapěňoval, má k tomu mít přístup mimo jiné i revizák na ply a elektřinu a instalater, kvůli kontrole a opravám. To že klapky netěsní je bohužel realita, ale jde dát novou funkčí klapku a tlaková ztráta snad bude přijatelná a utěsnit prostupy. A existují automatické rozprašovače vůní do kterých se dá dát i desinfekční roztok a šachta bude v pravidelných intervalech desinfikonána aerosolovou mlhou, která bude pomalu sedat....tohle docela funguje, mám to vyzkoušené z dob mládí, když jsem bojoval proti plísním z vlhké šachty a odkud lezoucím rybenkám....když tohle udělají 3-4 lidé bydlící v 12p paneláku nad sebou, mělo by to stačit.

Offline castby

  • ***
  • Příspěvků: 20
  • zlepšit se až do jednoty se vším - tělo světla
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #31 kdy: Únor 24, 2020, 09:07:06 odpoledne »
Není čas zavést něco více nehmotného v naší přetechnizovane společnosti. než čekat lépe něco dělat jak si provést testy sám.   
  Svalový test.
https://youtu.be/fNGu52pwu9I
od 1:40 asi deset minut

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #32 kdy: Únor 24, 2020, 11:14:24 odpoledne »
podla mojho nazoru zapenit spodok a vrch stupačky nestaci.a nestaci ani utesnit dvierka na stupačke.
problemom bude aj ventilator na WC a na digestore.su na nich sice klapky,ale tie ako tesnenie urcite nestacia.tadial sa moze vyrus tiez rozsirit do dalsich bytov.
asi by bolo dobre utesnit aj tieto ventilatori
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #33 kdy: Únor 24, 2020, 11:25:56 odpoledne »
MK: ale ja ji doporucoval nezapenovat...
A já ti dávám zapravdu, protože soudný revizák to napíše do protokolu....neprůchodnost inspekční cesty, nemožnost kontroly. V chemičce si toto řešení vůbec nedovedu představit. Vždy je reálná možnost porušení potrubí, elektroinstalace....a vždy musí existovat způsob, jak úsek uzavřít odvětrat, zkontrolovat, najít závadu a opravit. Je to sice OT, ale....je možné aby v paneláku ve stoupačkách vedla elektroinstalace a plyn ? Podle mě je to nepřípustné, ale nejsem si jist....v mém paneláku plyn zaveden nebyl a netuším jaké normy platily v 70-80 letech, kdy se stavěly.

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #34 kdy: Únor 25, 2020, 08:49:42 dopoledne »
Já bych nečekal ani tak na potvrzení, zda se může větracími šachtami přenášet, či ne, ale:
- teď bych promyslel, co je kde možné utěsnit, jak, a čím,
- a až "to" přijde i do ČR, tak bych to realizoval.
- Čím? digestoř v kuchyni bych pečlivě obalil alobalem a spoje a okraje přelepil hliníkovou lepicí páskou šířky asi 5 cm (kvůli vysoké teplotě nad sporákem)
- odvětrání na wc a v koupelně: otvory bych překryl silnější nepropustnou fólií (ne mikrotén) a okraje pečlivě přilepil jakoukoli širší lepicí páskou.

Offline Meggie

  • ***
  • Příspěvků: 3
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #35 kdy: Únor 25, 2020, 11:12:23 dopoledne »
Ahoj všem,

pár dotazů, které tady nepadly a ráda bych na ně znala vaše názory

- při větším rozsahu epidemie/ pandemie v ČR, počítáte s tím, že voda, elektřina, plyn atp.v dlouhodobějším horizontu spíše pojede, či nikoli?
-jakou desinfekci a v jakém množství naskladnit? (Četla jsem, co účinkuje, jde mi o konkrétní značky, zkušenost co do hodně muziky za málo peněz)
- výše popsaný časový plán na izolaci 3měsíců je spíše podceněný, přeceněný, nebo ok?
-ad.zásoby - vím, že seznam je individuální, ani ho nechci, jde mi spíš o množství potravin obecně -např. - obiloviny x kg/osoba - pokud se budeme bavit o těch 3měs. například
-počet respirátorů, pokud se člověk nerozhodne pro izolaci, chápu, že je to asi individuální a závisí na situaci, ale jakou máte doma "železnou" rezervu - nějaký základ, od kterého se odpíchnout?

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #36 kdy: Únor 25, 2020, 11:31:34 dopoledne »
Já myslim, že elektřina normálně pojede, dezinfekci mám různou na různé použití - Savo, Sanytol, Promanum, meruňku  ;). Popsaný plán mi přijde celkem ok až na to nevycházení, já bych normálně ven chodila, někam mimo lidi. Něco bych možná zmírnila, ale to si musí každý sám. Zásoby tu jsou jak sem koukala v jiných vláknech různé seznamy. Respirátory jak řikáš- to si musí každý sám podle toho kam bude muset chodit a kolik vás je.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #37 kdy: Únor 25, 2020, 12:02:21 odpoledne »
Elektřina, internet a plyn pojedou určitě. Zvláště ve velkých městech tomu dávám  99 %. Ve wu-chanu kde je situace nejhorší vše normálně funguje.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #38 kdy: Únor 25, 2020, 12:09:52 odpoledne »
Jo, předpoklad je, že elektřina půjde. Jen jestli zase bude foukat, nebo někde shoří nějaký transformátor a podobně, tak se dá předpokládat, že výpadky mohou být delší, bo nebudou lidi na opravy.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #39 kdy: Únor 25, 2020, 01:00:38 odpoledne »
O zásobování z rozhovoru s Prymolou:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/epidemie-koronavirus-roman-prymula-epidemiolog-cina-iran-italie-karantena_2002251141_cha
Země jsou na to dneska připraveny a i my máme zásoby, které by v případě nouzového plánování byly použity, kdy by třeba hasiči pomáhali s distribucí potravin. Opravdu si nemyslím, že bychom umřeli hladem a nikdy nedojde k situaci, kdy by došlo k takovéto blokádě řadu týdnů, aby lidé byli ohroženi hladem. To je nesmysl.

Pokud ještě nemáte zásoby, doporučuji soustředit se především na potraviny pro lidi s dietou (cukrovka, celiakie, potravinové alergie), protože se nedá čekat, že státní rezervy budou vybaveny dostatečně i pro tyto specifické případy. A zásobování specializovanými potravinami může váznout i nějakou dobu po epidemii.

Offline preperx

  • ***
  • Příspěvků: 8
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #40 kdy: Únor 25, 2020, 01:23:42 odpoledne »
Ahoj všem,

pár dotazů, které tady nepadly a ráda bych na ně znala vaše názory


-počet respirátorů, pokud se člověk nerozhodne pro izolaci, chápu, že je to asi individuální a závisí na situaci, ale jakou máte doma "železnou" rezervu - nějaký základ, od kterého se odpíchnout?

To se tezko hodnoti. Obecne se zivotnost filtru do masek a respiratoru uvadi v nasobcich PEL = pripustny expozicni limit.
Priklad: dejme tomu ze je definovano ze clovek muze v dannem prostredi pobyvat 1h bez negativniho vlivu na zdravi. s filtrem 50 PEL - urcenym proi danne prostredi, zde muze pobyvat 50h.
Jak dlouho to je v pripade prostredi s moznym vyskytem koronaviru pro filtr FFP3 bych sam rad take vedel.
Ze neni jednoduche to urcit je videt na tomhle odkazu:
http://www.szu.cz/tema/pracovni-prostredi/pripustne-expozicni-limity-chemickych-latek-v-pracovnim-prostredi
Protoze asi nebudete v prostredi kde je vzduch zaplnen do posledniho mistecka viry, naopak se takovym mistum budete vyhybat, tak bych si spis myslel ze limitujicim faktorem bude mechanicka zivotnost respiratoru/filltru

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #41 kdy: Únor 25, 2020, 05:41:52 odpoledne »
Jedna věc je technická výdrž filtru do masek a respirátorů, druhá věc je praktický život.

A moc by mě zajímalo technické řešení respirátorů s výměnnými filtry, jak opakovaně uvádějí různé české sdělovací prostředky, citujíc různé odborné autority ČR.

Úvaha: jedete si nakoupit, jak je vaším (skoro) denním rituálem. Před super-hyper-márketem si nasadíte respirátor (s kterým výměnným filtrem?), vezmete si jednorázové (nitrilové) rukavice. Nakoupíte si. Ochranné prostředky za cca 150-300 Kč vyhodíte po cca půlhodinovém použití do odpadk. koše u super-hyper...? Nebo si je dáte do igeliťáku s tím, že si je doma vydezinfikujete pro příští půlhodinkové použití? A co ostatní části oděvu? Nastoupíte kontaminováni do svého vlastního auta? Nebo do hromadné dopravy? Vstoupíte takhle kontaminováni domů??




Offline CZHawkeye

  • ***
  • Příspěvků: 3
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #42 kdy: Únor 25, 2020, 06:24:19 odpoledne »
Ahoj, jsem tu novej a tak by mě zajímal Váš názor. Viděl jsem v předchozích příspěvcích dotaz na respirátry a jejich množství. Myslím se, že kdyby člověk šel cestou výměny po každé když se dostane do kontaktu s lidmi, tak jich prostě nebude mít dostatek, už teď je problém ty správné sehnat. Mě napadlo, co respirátory měnit v cyklech po 14ti dnech, kdy je uváděné možné přežití viru na povrchu a zároveň použít na respirátor UV-C sterilizátor. Co vy na to?

Hawk

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #43 kdy: Únor 25, 2020, 06:55:51 odpoledne »
UVC (germicidní) zářivka dekontaminuje jen ty povrchy, na které záření přímo dopadá.
 
Jak nastavíš všechny vnitřní i vnější povrchy Tvého respirátoru tomu záření zářivkové trubice víceméně naráz (aby se "to" nestačilo "přestěhovat"?)

Offline CZHawkeye

  • ***
  • Příspěvků: 3
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #44 kdy: Únor 25, 2020, 08:11:24 odpoledne »
tak měl jsem na mysli použít třeba toto https://www.profi-pedikura.cz/uvc-dezinfikator-pedice/?gclid=EAIaIQobChMIipLQ0bPt5wIVArTtCh3lkAdYEAQYBCABEgK_MvD_BwE

muselo by se to otočit, samozřejmě je tam asi riziko že to nebude úplně 100% ale řekl bych že to bude mnohem lepší, než používat respirátor opakovaně bez této procedury

Offline preperx

  • ***
  • Příspěvků: 8
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #45 kdy: Únor 25, 2020, 08:12:23 odpoledne »
Zase bych to tak neprehanel, staci sterilizovat teplotou, koronaviru mozna staci i min nez 100C (vyprat na 60?) Nekde psali, bohuzel zdroj ted nemuzu dohledat, ze ho zabiji teplota na 50C.
Navic teplotni sterilizaci ma kazdy doma v hrnci/troube na rozdil od tvrde UV lampy a pusobi po celem predmetu ne jen tam kde dopada zareni.

Offline CZHawkeye

  • ***
  • Příspěvků: 3
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #46 kdy: Únor 25, 2020, 08:15:04 odpoledne »
já jsem četl na WHO že lidi používali horkovzdušné fény ale ta teplota nebyla dostatečna na zabití, takže to nedoporučovali

Nalim

  • Host
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #47 kdy: Únor 25, 2020, 08:32:24 odpoledne »
OK, prosím(e) o sdílení praktických zkušeností z vašich rodin, jak různé alternativní postupy (v případě nákazy) pomohly zachránit životy vašich blízkých.

Offline Daimon

  • ***
  • Příspěvků: 1
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #48 kdy: Únor 26, 2020, 08:21:38 dopoledne »
Jak tu byla diskuse o zatěsnění stoupaček a potažmo celého bytu, tak v té chvíli vzniká problém s nedostatečným větráním, tzn. zvyšující se koncentrací CO2. Podle mých zkušeností jedna noc jedné osoby v utěsněné panelákové ložnici zvedá koncentraci CO2 z normálních 800ppm klidně až na 3000ppm, kde od 4000ppm už nastává riziko hypoxie (nedostatek kyslíku). Hledal jsem, jak v domácích podmínkách vytvořit nějaký pohlcovač CO2 (něco jako v Apollo 13), ale nic cenově rozumného jsem nenašel. Takže nakonec i utěsněný byt bude třeba alespoň jednou denně větrat ...
Nějaký nápad?

Offline CzechJoker

  • ***
  • Příspěvků: 49
  • Lehce rozhněvaný muž středního věku
    • Blog o věcech, co mě baví
Re: Plán jak na Covid-19
« Odpověď #49 kdy: Únor 26, 2020, 08:22:29 dopoledne »
Nekde psali, bohuzel zdroj ted nemuzu dohledat, ze ho zabiji teplota na 50C.
Inaktivace je při 56°C při expozici 15 min., vztaženo k SARS (covid-19 bude pravděpodobně velmi podobný případ). V případě alkoholové dezinfekce je požadovaná koncentrace 62-70% a expozice 1 minuta (dezinfekce ploch a povrchů). (Zdroj: https://www.who.int/csr/sars/survival_2003_05_04/en/)

Z jiného článku ocituji toto:

Teoreticky je virus Covid-19, člen rodiny koronavirů, který také zahrnuje SARS a MERS, citlivý na teplotu. Všechny viry jsou tvořeny molekulou nukleové kyseliny uvnitř proteinové skořápky zvané kapsida. Některé viry, jako je například koronavirus, mají vnější vrstvu mimo obal. Obálka je relativně citlivá na teplo.

Virus Covid-19 zůstává stabilní ve 4 stupních Celsia a může přežít několik let při 60 stupních Celsia pod nulou, podle pokynů publikovaných Čínským střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí. Při vyšších teplotách klesá síla rezistence viru, ale teplota ovlivňuje pouze dobu přežití viru, nikoli jeho infekčnost.

Podobné výsledky byly nalezeny u SARS koronaviru. Virus SARS také zůstává stabilní při 4 stupních Celsia, ale ztratí svou aktivitu ve třech dnech při 37 stupních Celsia a může přežít pouze 15 minut při 70 stupních Celsia pod nulou, podle výzkumu Bao Zuoyi a Liu Yongjiana na Čínské akademii Vojenské lékařské vědy.

Během vypuknutí SARS v roce 2003 se počet potvrzených případů snížil o 3,6 na každý 1° C zvýšení teploty v Hongkongu, kde virus zabil téměř 300 lidí. Vypuknutí SARS trvalo asi osm měsíců. Stejně jako Covid-19 byl první případ SARS zaznamenán koncem roku. Počet potvrzených případů dosáhl vrcholu v dubnu 2003 a v červenci již nebyli nalezeni další pacienti. Vědci nikdy nenašli lék na SARS a je všeobecně přesvědčen, že je zabit teplým počasím.

(Zdroj: http://preppers.cz/forum/index.php?action=post;quote=233781;topic=15025.50, strojový překlad)

Jiným slovy: až skončí toto bezčasí a přijde jaro, začne nákaza polevovat.