Autor Téma: Ovocná jádra a semínka- Meruňky, Broskve, Avokádo, papája  (Přečteno 336 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Ovocná jádra a semínka- Meruňky, Broskve, Avokádo, papája
« kdy: Únor 12, 2020, 07:44:14 odpoledne »
Meruňková jádra
Na jednu stranu se meruňkové pecky se běžně prodávají v obchodech se zdravou výživou, veganských kavárnách a internetových lékárnách a jsou tradiční součástí asijských a středomořských receptů.   
Na druhou stranu vás hned v úvodu upozorním, že obsahují amygdalin, ze kterého si vaše tělo vytvoří kyanid, a tak se jimi můžete snadno otrávit.
Já sama jsem je často jedla a nic mi z toho nebylo, ale má to svá pravidla.

Pokud se chcete pustit do meruňkových pecek, tohle si důkladně přečtěte:
Jsou dva typy meruňkových jader: Hořké a sladké.
Hořká jádra obsahují velké množství amygdalinu, který vás může otrávit. Čím víc hořké=tím víc jedovaté.  Většinou se nedoporučuje konzumovat více než pět jader, strop je deset. Některé obchody se "zdravou" výživou vám klidně doporučí konzumaci až patnácti nebo 60 kusů. Mimochodem, 50 kusů může být smrtelná dávka.  Neměly by se dávat dětem

Sladká jádra: Obsahují malé množství amygdalinu.  Sladká jádra se používají ve všech receptech, ale i tak se nedoporučuje zkonzumovat víc, než se vám vejde do hrsti.
Jak poznáte sladká od hořkých? Kousněte do nich.

Jak se zbavit jedu?
Pokud je chcete konzumovat bezpečně, je nutné jádra opražit. Pražte je na pánvi nebo v troubě několik desítek minut, dokud se nerozvoní a nedostanou lehce nahnědlou barvu (asi jako pražené mandle) Pražením nejenom že podstatně snížíte obsah jedu, ale i zlepšíte chuť. Ale pro jistotu byste je neměli neměli konzumovat po kilech.

Proč je lidi kupují?
No, je to dobrota (chutnají jako marcipán) a v Asii  je strkají do spousty receptů :)
Obsahují velké množství vitamínu E a esenciálních olejů. Spousta veganů je považuje za superpotravinu. Navíc je to tradiční součást čínské medicíny.

Povídá se o nich, že léčí rakovinu díky obsahu vitamínu B17. Je to lež, žádný zázračný vitamin B17 neexistuje, je to pouze falešný název pro jedovatý amygdalin. Co je horší, někteří výrobci doporučují konzumaci velmi hořkých jader a odrazují od jejich tepelné úpravy nebo doporučují vysoké dávky. Těmhle nesmyslům nesmíte věřit, hezky si je opražte.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ovocná jádra a semínka- Meruňky, Broskve, Avokádo, papája
« Odpověď #1 kdy: Únor 12, 2020, 08:02:34 odpoledne »
Meruňková jádra: Dají se konzumovat jako běžné oříšky syrová, jenom si dejte pozor na dávkování. Viz předchozí příspěvek. V receptech se používají  sladká opražená jádra, dělají se z nich ořechová másla, sušenky, druh čínského tofu, zmrzliny a omáčky.  Přidáním  pár jader do marmelád podstatně zlepšíte chuť. 
Hořká jádra se používají jako koření, ale s mírou.   Koření se s nimi likéry, sirupy a domácí mandlové esence.
Doma se k nim snadno probojujete kladívkem

Broskvová jádra - používají se stejně meruńková jádra. Obsahují o hodně  menší množství amygdalinu, ale stejně byste je měli konzumovat po troškách.

Neroste u nás, ale dá se sehnat:
Avokádové jádro: Obsahuje velké množství vitamínu E a C, tuků, magnézia a karbohydrátů. Používá se jako tradiční mexické koření - Oloupeme vrchní část, nakrájíme na drobné kostičky a usušíme. Následně rozmixujeme v mixéru a přidáváme do mexických omáček, burritos, koktejlů apod. Dodá jídlům hořkou chuť.  Z jader se vaří zdravý, ale hořký čaj.

Papájová semínka - Když už jste za papáju zaplatili ty peníze, proč ji nevyužít celou? ;D  Papájová semínka jsou palčivé koření vzdáleně podobné pepři, které se čerstvé přidává do dresinků. Nejlepší je usušené a rozdrcené jako pepř, je to dobrý doplněk k exotickým pokrmům a na domácí pečivo, které získá skvělou exotickou příchuť.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Ovocná jádra a semínka- recepty s meruňkovými jádry
« Odpověď #2 kdy: Únor 15, 2020, 01:34:55 odpoledne »
Hanie čamik - Himalájská omáčka z meruňkových jader
Suroviny - Sladká meruňková jádra, Hrnek vody, Polévková lžíce mouky, špetka soli.
Postup Hrst sladkých meruňkových jader rozdrtíme na jemnou mouku  Na pánvi rozehřejeme vodu a za stálého míchání postupně přidáme rozdrcená mandlová jádra mouku.  Důkladně mícháme aby nevznikly hrudky.  Přidáme velkou špetku soli, není třeba šetřit, důkladně mícháme.  Necháme na ohni dvě minuty vařit.
Odstavíme z ohně a nalijeme do mísy. Tradičně se pojídá tak, že do ní namáčíme chleba, ale můžete ji mít i s kuřetem nebo se zeleninou.

"Nutella" z meruňkových jader
Suroviny- 2 hrnky opražených sladkých meruňkových jader, 3 lžíce holanského kakaa, lžíci kokosového mléka (nemusí být, můžeme nahradit běžným nebo mandlovým mlékem) 1 polévková lžíce přepuštěného másla, 2 lžíce javorového sirupu, vanilkový extrakt, špetka mleté skořice, špetka soli
Postup- Meruňková jádra rozdrtíme v mixéru na mouku se špetkou soli (může trvat až 20 minut). Smícháme s přepuštěným máslem a ostatními ingrediencemi a mícháme (nejlépe v mixéru) dokud nedostaneme strukturu podobnou nutelle nebo arašídovému máslu.
Uchováváme v ledničce.