Autor Téma: Zkyslé mléko - do pečiva a na výrobu tvarohu  (Přečteno 571 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Zkyslé mléko - do pečiva a na výrobu tvarohu
« kdy: Únor 09, 2020, 08:26:49 odpoledne »
V případě blackoutu by mléko začalo rychle kysnout.
Zkyslé mléko sice nemůžete pít syrové, ale pořád ho můžete použít do vaření. Jenom pamatujte že musí projít varem, jinak vám hrozí střevní problémy.

Zkyslé mléko  se hodí do různého nadýchaného pečiva, protože podporuje  účinnost droždí a prášku do pečiva.
Při pečení ho použijte v receptu jako běžné mléko, ideální je do lívanců, koláčů, buchet, muffinů a nadýchaného chleba.
Jenom počítejte s maličko odlišnou chutí, pečivo pak bude chutnat trochu svěžeji.

Druhým praktickým řešením je příprava domácího tvarohu nebo sýru typu cottage.



Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Zkyslé mléko - recept na výrobu tvarohu
« Odpověď #1 kdy: Únor 09, 2020, 08:39:45 odpoledne »
Domácí tvaroh:
Zkyslé mléko (musí být trochu pevnější) vlijeme do nerezového hrnce a pomalu ohříváme na cca 60 stupňů. Počkáme, až se začne srážet a oddělovat syrovátka.  Zkyslé mléko přecedíme přes plátýnko a a pak ho důkladně vymačkáme, aby v něm nezbyla žádná zbytečná syrovátka.
Hotovo  :)

Ideální je domácí tvaroh spotřebovat do dvou dnů.  Syrovátka nevyhazujeme, můžeme je použít při pečení nebo přímo vypít.
Můžete i trochu experimentovat s teplotou, při menších teplotách dostanete měkký tvaroh, při vyšších teplotách tvrdý a suchý tvaroh.

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Zkyslé mléko - do pečiva a na výrobu tvarohu
« Odpověď #2 kdy: Únor 09, 2020, 08:50:21 odpoledne »
S kysnutím mléka to není tak jednoduché. Mléka z krámu jsou pasterovaná (což kysnutí zpomaluje) a homogenizovaná (což mu může i zabránit, a mléko pak zhnusne). UHT mléka nekysnou vůbec, zhnusnou. S těmi se toho moc dělat nedá, ale zase ho asi těžko budete mít načaté víc než jedno.
Nejdřív se musí podařit, aby mléko opravdu zkyslo. Dá se tomu pomoct přilitím syrovátky, ale tu asi doma mít nebudete, nebo přidáním a rozmícháním kousku tvarohu (stačí i "voda" co je někdy navrchu vaničky s tvarohem. Někdo radí i jogurt, ale tam jsou zas jiné mléčné potvůrky. Nicméně pokud máte jogurt, dá se z mléka, které potřebujete uchovat, udělat další jogurt.
Nevím, proč by se nemohlo pít neupravené zkyslé mléko, já ho běžně piju  ;D, ale jasně, zhýčkaní městští lidé by mohli mít zažívací problémy.
Pokud přidáváte do těsta zkyslé mléko (funguje tak i jogurt, tvaroh, zakysaná smetana), stačí pak místo prášku na pečení dát jen jedlou sodu (pokud ji máte ve větším množství doma, třeba na eko-čištění kuchyně, můžete ji použít v PA podmínkách, když kypřící prášek dojde). Plánuji téma pečení s omezenými surovinami v budoucnu rozvést.

K tomu domácímu tvarohu - na měkký se vůbec nemusí mléko ohřívat, stačí to za studena (ale déle to trvá, než tvaroh vykape), čím víc zkyslé mléko ohřejete, tím bude tvaroh sušší (ale bude ho míň) a tím déle se taky dá skladovat. K delší skladovatelnosti pomůže i osolení.

(Mám kozy a ovce a v sezóně vyrábím tvaroh a sýr několikrát týdně.)

SoňaR

  • Host
Re: Zkyslé mléko - do pečiva a na výrobu tvarohu
« Odpověď #3 kdy: Únor 09, 2020, 08:56:31 odpoledne »
Připojím sem odkaz na syrovátkové téma  :)

http://preppers.cz/forum/index.php/topic,2190.msg89405.html#msg89405

a ještě debatu nad mlékem a výrobou mléčných výrobků zde:

http://preppers.cz/forum/index.php/topic,2063.msg17960.html#msg17960

a jako OT bonus malé info o pečení s jedlou sodou (odkaz na soda chleba už sem nedám, ale někde to tu taky je)
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,14413.msg194018.html#msg194018

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Zkyslé mléko - na domácí "cottage cheese"
« Odpověď #4 kdy: Únor 09, 2020, 09:03:30 odpoledne »
Domácí cottage cheese
Potřebujeme:  zkyslé mléko, trochu soli a octa, trocha mléka (nebo jogurtu)
v hrnci smícháme zkyslé mléko a zahřejeme na 85 stupňů. Za neustálého míchání přidáme lžičku octa. (1 polévková lžíce na cca 2 litry kyselého mléka)  Mícháme a pozorujeme až se tvaroh začne oddělovat od syrovátek, za necelých pět minut by měli být dostatečně oddělené, tak vypneme oheň. Vše slijeme přes plátýnko. Plátýnko plné naplněné tvarohem převážeme a pověsíme, aby mohla syrovátka sama odkapat.
Vychladlý tvaroh vyndáme z látky a začneme hníst na typické kuličky sýru typu cottage. Přidám špetku soli a maličko běžného mléka (nemusí být), smícháme a necháme chvíli odpočinout.
Hotovo :)

Nalim

  • Host
Re: Zkyslé mléko - do pečiva a na výrobu tvarohu
« Odpověď #5 kdy: Únor 09, 2020, 09:06:16 odpoledne »
Ten tvaroh či přírodní sýr (či jak se "to" v kterém jazyce nazývá) lze pak použít jako základ úúžasných pomazánek, na slano, na sladko, s nejrůznější zeleninou a nejrůznějším kořením - prostě co dům a zahrada zrovna dá.

Ten univerzální základ se dá vyrobit vykapáním (zahřátého) zkyslého mléka (bacha, mléka, ne té pasterované odstředěné břečky ze ---marketů, z té vzniká jen hořký nekonzumovatelný hnus) či jogurtu v zavěšeném plátýnku, nejlépe přes noc.

Syrovátky je pak (bohužel) cca 90%, sýra/tvarohu jen asi 10%. V dobách, kdy se ještě "normálně" hospodařilo, a ne jen globálně konzumovalo, se syrovátka zkrmovala zvířatům, aby nic nepřišlo nazmar. Kdo ještě pamatuje špek, "vzniklý" zkrmováním syrovátky prasatům, dobře ví, o čem je řeč.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Zkyslé mléko - do pečiva a na výrobu tvarohu
« Odpověď #6 kdy: Únor 09, 2020, 10:51:14 odpoledne »
Kde se dá sehnat opravdový kefír? Takový ten, co dává dopořádku střevní flóru a faunu..

Momentálně popíjím kefírové mléko s polévkovou lžící namletého lněného semínka ráno a večer, kupuji Kefírové mléko 750g z Mlékárny Kunín, působí na mne tak nějak nejdůvěryhodněji..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Žabka

  • ***
  • Příspěvků: 599
  • Bohové pomáhají těm, kdo si pomohou sami.
Re: Zkyslé mléko - do pečiva a na výrobu tvarohu
« Odpověď #7 kdy: Únor 10, 2020, 12:51:08 dopoledne »
Zrovna kefír se dá jednoduše vyrobit doma, nejtěžší je sehnat na to mléko (ideálně nehomogenizované). Kefíru jsou dva základní druhy, z kefírové kultury (koupí se a pak ji máš v mrazáku a když potřebuješ, trošku odsypeš, vydrží dlouho), nebo z kefírového zrna, to určitě seženeš (nejspíš i zadarmo, nebo za symbolickou cenu) někde přes inzerci na netu, u toho je problém, že ho musíš furt krmit (dělat kefír pravidelně) a ono se dál rozmnožuje, takže buď ho udat dál, nebo část pravidelně vyhazovat. Z obou způsobů získaš "pravý" kefír, co je dobrý pro střeva. Pro střeva je ale dobrý i jogurt, taky se dá celkem jednoduše dělat doma, ale už je trochu složitější, než kefír (obzvlášť ten z kefírového zrna je jednoduchý, prostě dáš zrna do mléka a počkáš, až je kefír kyselý tak, jak ti chutná, pak ho přecedíš, zrna opláchneš a strčíš do dalšího mlíka).

Nalim

  • Host
Re: Zkyslé mléko - do pečiva a na výrobu tvarohu
« Odpověď #8 kdy: Únor 10, 2020, 10:34:31 dopoledne »
Nejpřírodnější ve městech bude mléko z mlékomatů, ne venkově od farmáře.