Ukládání potravin do lednice
Lednice jsou častým zdrojem nejrůznějších zdravotních problémů způsobených nebezpečnými mikroorganismy. Bakterie se mohou do lednice dostat na kontaminovaných potravinách (např. nemyté zelenině), následně kontaminovat okolí a dále se množit. A onemocnět nechceme ani teď, natož pak v nějaké těžké době.
Opatření:
1. Pravidelně kontrolujte teplotu uvnitř lednice, neměla by přesáhnout 5 stupňů.
2. Různé druhy potravin by měly mít své vlastní oddělené místo, dobré je ukládání do zvláštních boxů (zásuvka na zeleninu, zásuvka / box na maso...)
3. Lednici je třeba důkladně vymýt alespoň jednou za měsíc. Nejlepší je na to vlažná mýdlová voda, octová voda, nebo voda a soda. Používání dezinfekčních sprejů není vhodné, mohly by následně kontaminovat potraviny.
4. Pokud ukládáte jakékoliv zbytky vařeného jídla do lednice, vždy je nejprve dostatečně zchlaďte. Pokud vložíte do lednice horké jídlo, zvýší se teplota v lednici z původních "bezpečných" cca 4 stupňů na teplotu, při které se již začínají množit nebezpečné bakterie (tj.6-8 stupňů).
Bakterie z lednice:
- bakterie aeromonas - potravinové otravy, infekce, horečky, kožní vyrážky, sepse
- enterobakterie cloacae - záněty močových cest atd.
- Klebsiella oxytoca - infekce močových a dýchacích cest
... atd. Řada bakterií z lednice jsou odolné chladu a hodně odolné i vůči léčbě antibiotiky.