Autor Téma: Zbytky jídel - obecně o úpravě, zdravotních rizicích atd.  (Přečteno 346 krát)

SoňaR

  • Host
Zbytky jídel - obecně o úpravě, zdravotních rizicích atd.
« kdy: Leden 20, 2020, 01:43:18 odpoledne »
Co se jakýchkoliv zbytků potravin týče, je nezbytné, aby byly vhodně skladovány, jinak hrozí různé zdravotní komplikace.

Vařené těstoviny a rýže

Zejména vařená rýže, ale i těstoviny mohou obsahovat výtrusy bakterie zvané Bacillus cereus, které se při běžném vaření (teploty do 100 stupňů) nezničí a pokud potom delší dobu  zůstanou v teple (stačí pokojová teplota), vyklíčí a začnou produkovat emetické toxiny a průjmové enterotoxiny, které po požití způsobují průjem a zvracení. Za zdravotními problémy po požití "do zásoby" vařené rýže či těstovin obvykle stojí emetické toxiny, které běžným vařením nezničíte a jsou odolné i vůči kyselému prostředí.

Jak tedy na to, abychom zbytky nemuseli vyhazovat - rýži i těstoviny vaříme těsně před podáváním, rozhodně je nenecháváme stát delší dobu na plotně. Poté, co odebereme dostatečné množství pro všechny strávníky, zbylou rýži či těstoviny rychle ochladíme (např. prolijeme studenou vodou) a uložíme do lednice (do nejchladnější zóny max. na 1 den) či do mrazáku. Tak zůstanou tyto zbytky bezpečné pro další úpravu. Ovšem nejlepší je takové zbytky zpracovat ještě ten samý den, např. k večeři.

SoňaR

  • Host
Re: Zbytky jídel - obecně o úpravě, zdravotních rizicích atd.
« Odpověď #1 kdy: Leden 21, 2020, 01:02:22 odpoledne »
Ukládání potravin do lednice

Lednice jsou častým zdrojem nejrůznějších zdravotních problémů způsobených nebezpečnými mikroorganismy. Bakterie se mohou do lednice dostat na kontaminovaných potravinách (např. nemyté zelenině), následně kontaminovat okolí a dále se množit. A onemocnět nechceme ani teď, natož pak v nějaké těžké době.

Opatření:
1. Pravidelně kontrolujte teplotu uvnitř lednice, neměla by přesáhnout 5 stupňů.
2. Různé druhy potravin by měly mít své vlastní oddělené místo, dobré je ukládání do zvláštních boxů (zásuvka na zeleninu, zásuvka / box na maso...)
3. Lednici je třeba důkladně vymýt alespoň jednou za měsíc. Nejlepší je na to vlažná mýdlová voda, octová voda, nebo voda a soda. Používání dezinfekčních sprejů není vhodné, mohly by následně kontaminovat potraviny.
4. Pokud ukládáte jakékoliv zbytky vařeného jídla do lednice, vždy je nejprve dostatečně zchlaďte. Pokud vložíte do lednice horké jídlo, zvýší se teplota v lednici z původních "bezpečných" cca 4 stupňů na teplotu, při které se již začínají množit nebezpečné bakterie (tj.6-8 stupňů).



Bakterie z lednice:

- bakterie aeromonas - potravinové otravy, infekce, horečky, kožní vyrážky, sepse
- enterobakterie cloacae - záněty močových cest atd.
- Klebsiella oxytoca - infekce močových a dýchacích cest
... atd. Řada bakterií z lednice jsou odolné chladu a hodně odolné i vůči léčbě antibiotiky.