Autor Téma: Zbytky chleba  (Přečteno 391 krát)

SoňaR

  • Host
Zbytky chleba
« kdy: Leden 20, 2020, 09:08:28 dopoledne »
Jak bylo dříve dobrým zvykem - jakékoliv, byť sebemenší zbytky chleba nevyhazujeme, ale sušíme a pečlivě uchováme. Můžeme před uskladněním roztlouct / rozemlet na něco jako chlebovou strouhanku, pak je rovnou připravena na přípravu různých jídel. Samozřejmě se jím dá zahustit guláš či kulajda, nebo tvoří základ samostatných pokrmů.

Např.: Chlebová žebračka, kterou tu už máme:
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,12661.msg160556.html#msg160556


Nebo jiný typ žebračky:

Dáme vařit vodu, osolíme, přidáme nakrájené brambory (nové ani nemusíme loupat). Po chvíli varu vsypeme tlučený chleba, vaříme, nakonec vmícháme vejce a petrželku.


Nebo Kmínová polévka:

V hrnci lehce opražíme kmín, přidáme trochu sádla, osmahneme nakrájenou cibulku, zalijeme vodou s předem namočeným chlebem, osolíme a vaříme. Nakonec opět můžeme vmíchat vejce a byllinky.

Další možnost je zbytky chleba před sušením nakrájet na kostičky (krutony) a po usušení používat jako vložku do různých polévek, např. do česnečky.