Jak bylo dříve dobrým zvykem - jakékoliv, byť sebemenší zbytky chleba nevyhazujeme, ale sušíme a pečlivě uchováme. Můžeme před uskladněním roztlouct / rozemlet na něco jako chlebovou strouhanku, pak je rovnou připravena na přípravu různých jídel. Samozřejmě se jím dá zahustit guláš či kulajda, nebo tvoří základ samostatných pokrmů.
Např.:
Chlebová žebračka, kterou tu už máme:
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,12661.msg160556.html#msg160556Nebo
jiný typ žebračky:
Dáme vařit vodu, osolíme, přidáme nakrájené brambory (nové ani nemusíme loupat). Po chvíli varu vsypeme tlučený chleba, vaříme, nakonec vmícháme vejce a petrželku.
Nebo
Kmínová polévka:V hrnci lehce opražíme kmín, přidáme trochu sádla, osmahneme nakrájenou cibulku, zalijeme vodou s předem namočeným chlebem, osolíme a vaříme. Nakonec opět můžeme vmíchat vejce a byllinky.
Další možnost je zbytky chleba před sušením nakrájet na
kostičky (krutony) a po usušení používat jako vložku do různých polévek, např. do česnečky.