Autor Téma: K čemu je minimální mzda?  (Přečteno 1847 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
K čemu je minimální mzda?
« kdy: Leden 16, 2020, 06:59:19 odpoledne »
Než jsem se začal štourat do minimální mzdy, tak jsem ji chápal. Je to hranice, kde neni možné pracovat. Je to garantované, že míň člověk nedostane v práci.

Ale k čemu je fakt skutečně?

Lidi placený státem určuje vláda. To se manipulace s minimální mzdy nedotkne.
Lidi v soukromém sektoru, kde je potřeba kvalifikace je určena poptávkou trhem.
Tak jen nekvalifikovaný pracanti?

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #1 kdy: Leden 16, 2020, 07:08:38 odpoledne »
Nehledej za tím to, co tam není. "Minimální mzda" je skutečně jen proto, aby stanovila minimální mzdu, kterou alespoň musí zaměstnanec v nejnižší třídě dostat. Prostě ochrana zaměstnance. A ano - do nejnižší třídy spadají nekvalifikované práce.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #2 kdy: Leden 16, 2020, 07:18:47 odpoledne »
Ale většinou pracuji v této oblasti cizinci.

Připadá mi to jen politická hra, že vláda něco dělá i odbory. Ale efekt nulový.

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #3 kdy: Leden 16, 2020, 07:34:13 odpoledne »
Není to pravda, je spousta pozic, které spadají do nejnižší třídy. To ale neznamená, že musí dostat pouze minimální mzdu, ale musí dostat minimálně minimální mzdu. A abych ti vzala trochu iluzí s tou mzdou "určenou trhem" - kromě minimální mzdy je stanovena tzv. zaručená mzda - pro 8 skupin prací určuje "minimální" zaručenou mzdu. Nejnižší skupina právě pobírá tu uvedenou minimální mzdu. Takže třeba všeobecná zdravotní sestra musí dostat minimálně 19600,-/ měsíc

Nalim

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #4 kdy: Leden 16, 2020, 08:54:30 odpoledne »
A aby ty úvahy o min. mzdě nebyly "tak jednoduché", tak si dovolím připomenout, že v každé zemi (EU) je ta min. mzda hodně jiná.

Z toho mj. plyne, že nejlepší profesí je býti imigrantem - ten musí v každé zemi EU dostat to svoje, bez ohledu na to, jak si která země EU ekonomicky stojí.

A nejhorší profese v tomto segmentu? Český důchodce, co celý život makal na tu přívětivou současnost - pro jiné.

CyPro

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #5 kdy: Leden 16, 2020, 11:04:14 odpoledne »
Ne tak zcela.
Máme průběžný důchodový systém.
Na přívětivou současnost pro různé typy parazitů makají naše děti. Z jejich daní se platí černí pasažéři všeho druhu. Důchodci samozřejmě taky. Jde o principiálně neférový systém, neboť podporuje stále se zvyšující skupinu lidí, jejichž principem existence je pobírat, aniž by odváděli nějakou protihodnotu do společného rance. Spíš těm normálním ztrpčují život (většinou).
Mít děti a chodit do práce je ekonomický nesmysl.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #6 kdy: Leden 17, 2020, 09:45:52 dopoledne »
Rozdělil bych to co popisuje CyPro na dvě skupiny. U jedné má nejspíš pravdu, ale důchodci celý život odváděli část mzdy do systému, platili si pojištění (daň nebo jak tomu budeme říkat je jedno) takže mají nárok na to za dostat to, co si zaplatili. Jinak by měl stát přepočítat jejich odvody na současnou hodnotu a veškeré platby jim vrátit.

Minimální mzda je nesmysl. Je to státem určená minimální cena prace. Svazuje ruce jak zaměstnavatelům, tak i zaměstnancům. Pokud existuje práce, kdy je její ekonomická rentabilita dejme.tomu na 70% minimální mzdy, pak buď zaměstnavatel tento rozdíl musí dotovat z něčeho jiného, nebo toto pracovní místo nevytvoří, protože se mu nevyplatí. Na druhé straně to neumožňuje zaměstnanci vzít práci, i kdyby chtěl, za menší odměnu než minimální mzda. Takže v praxi to může vést k tomu, že existuje řada potenciálních pracovních příležitostí, které ovšem nevzniknou, protože jejich ekonomický přínos je menší než kolik by stál zaměstnanec. V současné době to není problém, protože zaměstnanci nejsou k dispozici ani za daleko lepších podmínek, než je minimální mzda. Ale v období krize, když je vysoká nezaměstnanost, to může být veliký problém vedoucí k zaměstnávání načerno a podobně. Jinak, je to jeden z důvodu, proč na vesnicích nejsou krámky, ruší se hospody a podobne. Nedokáží si na sebe vydělat, majitel nemá na to, aby zaměstnal prodavačku nebo výčepního a jemu samotnému se vyplatí raději se nechat zamstnat než to sám provozovat. Jsem jednoznačně odpůrcem minimální mzdy.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #7 kdy: Leden 17, 2020, 09:55:49 dopoledne »
Ještě pro doplnění, může to vést k paradoxu, že člověk z vesnice nemá práci v místě bydliště s nulovým nákladem na dojíždění do práce a s minimem času stráveným na cestě, protože si podnikatel na tě vesnici nemohl dovolit platit minimální mzdu /o pár stovek/ a tak daný človíček musí dojíždět za práci za o něco víc než minimální mzdu do města, což ho stojí navíc cas na cestu a jelikož nejede autobus, tak i cestu autem. Ve finále má min, než by měl s menší výplatou a to jak peněz, tak času. Jedná se o reálný příklad z mého okolí.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #8 kdy: Leden 17, 2020, 09:08:06 odpoledne »
Minimální mzda je jednak ochrana zaměstnance, ale hlavně slouží pro výpočty různých odvodů a doplatků. To je číslo, ze kterého ti Sahave vypočítávají zdravotní pojištění.
Pak ještě existuje zaručená mzda a ta má ty třídy pro jednotlivé profese. Ta je asi opravdu k ničemu.

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #9 kdy: Leden 17, 2020, 09:26:04 odpoledne »
I zaručená mzda chrání zaměstnance a navíc omezuje černé peníze za práci a tudíž podvody v odvodech (čímž také chrání zaměstnance).

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #10 kdy: Leden 19, 2020, 10:31:45 dopoledne »
Tak uplně nemohu souhlasit s myšlenkou, že minimální mzda je nesmysl...a že práce, která ekonomicky není rentabilná nemá být dotována...neboli co si na sebe nevydělá, to ať se nedělá...Pracovníci muzeí, kasteláni, umělci šmahem, divadelníci....si bez dotací asi nevydělají ani na režii....Ale často mají vysokou kvalifikaci a zaslouží si svou minimální i zaručenou mzdu, pokud tu chceme udržet sociální a kulturní společnost. Za současné bezpečnostní a sociální problémy si můžeme často samy právě proto, že se na věc a příliš často díváme krátkodobým pohledem ekonomů...zanikají nám tu staré řemesla a profese a objevují se nová povolání, jako důsledek vývoje společnosti...ale přeregulovaný trh už pozbývá často schopnost motivovat lidi ke kvalitní práci....jsem si toho vědom a beru ten argument. Ale přesto si myslím, že minimální mzda má své opodstatnění.....člověk který usiluje o to, postarat se o sebe vlastním přičiněním má mít nárok na nějakou ochranu....a pokud se ta práce nevyplácí zaměstnavateli, může ji zadat jako krátkodobou brigádu nebo na částečný úvazek, DPP jako práci z domova....kde se může stát opět rentabilní.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #11 kdy: Leden 19, 2020, 09:16:16 odpoledne »
Minimální mzda je jednak ochrana zaměstnance, ale hlavně slouží pro výpočty různých odvodů a doplatků. To je číslo, ze kterého ti Sahave vypočítávají zdravotní pojištění.
To je špatně. Měli by tyhle výpočty vycházet z jiných informací.

zanikají nám tu staré řemesla a profese
Jsi pro zánik nebo proti?

Jediný smysl minimální mzdy jen, že úrad práce tě nemůže nutit brát práci, kde je menší než minimální mzda. Ale to je jediný smysl, ale i to se dá upravit, aby podle nějaké statistiky vytvořila částka, kdy uřad nemůže nutit lidi pracovat.

Pak už postrádá smysl jednání, kdy se dohaduje jaká bude minimální mzda.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #12 kdy: Leden 21, 2020, 08:59:15 odpoledne »
Pokud je to o tom, že určitě profese, které si na sebe nevydělali, mají být dotovaný, tak jako brutální konzervativec si e nesouhlasím, ale ok, tu vizi přijímám. Pak ale musí být placený z veřejných peněz a ne z peněz soukromníka.

Zamyslete se nad tím následovně lidí. Z pozice vlastní peněženky. Potřebuju, aby pro mě někdo něco udělal, dejme tomu v hodnotě 10.000 korun. Pro mě v hodnotě 10.000 korun. Mě to těch 10.000 korun přinese. Pokud mu dám víc, než je těch 10.000 korun, tak je pro mě nesmysl mu dávat víc, a raději tu práci odpiskam. To je základní matematika. Nemůžu chtít jako stát aby soukromníci platili za moji nějakou bláznivou politiku čehosi ze svých soukromých peněz.

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #13 kdy: Leden 21, 2020, 09:18:52 odpoledne »
Já to znám spíš tak, že ten zaměstnanec si na svoji mzdu vydělá, jeho práce tu hodnotu má, ale podnikatel chce za každou cenu maximálně srazit náklady. A nejlepší jsou na to právě ty mzdové náklady a s nimi související odvody. Pak pro podnikatele zbyde víc.

edit: Ještě mě napadlo - dnes je zaměstnanost vysoká, noví lidé se shání těžko. Ale v dobách krizí a chudoby, kdy byla mzda čistě na rozhodnutí zaměstnavatele, mohli mnozí pracovat za almužnu s vědomím, že když se jim to nebude líbit, tak nemusí mít ani tu almužnu, protože na jejich místo čeká zástup dalších... a zaměstnavatelé jim to jistě rádi připomínali.

Nalim

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #14 kdy: Leden 21, 2020, 09:21:48 odpoledne »
No - potřebuješ-li vykonat práci v hodnotě 10.000, musíš si připravit cca dvojnásobek, abys odvedl státu, co "jeho jest". A když nechceš nebo nemůžeš, musíš to buď odpískat - a nebo hledat alternativu.

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #15 kdy: Leden 21, 2020, 09:32:56 odpoledne »
Ano, alternativy jsou možné, třeba brigádníci, nebo osvč... tyto alternativy se v podobných případech běžně využívají.

Dvojnásobek nepotřebuješ. Na to, abys zaměstnanci mohl vyplatit 10000 čistého jsou odvody přibližně poloviční.

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #16 kdy: Leden 22, 2020, 11:22:06 dopoledne »
Příklad - uklizečka, minimální mzda bude nad cenou co je za ni zaměstvanatel ochoten zaplatit - otázka, kdo rozdíl zaplatí? Když ekonomika šlape a je nízká nezaměstnanost, pak by asi měl trh problém vyřešit, uklizečka půjde tam kde jí lépe zaplatí. V době útlumu ekonomiky to bude znamenat při doplácení na rozdíl mezi definouvanou minimální a tou relativní hodnotou práce že to místo zanikne. Pokud stát toto nechce, musí do toho něco investovat. Tudíž se domnívám že v době nízké nezaměstnanosti třeba minimální mzdu spíš neaplikovat. Neumím to správně nazvat jak, snad to bude pochopeno.

Ale přijde mi že stát má při průtoku aparátem velké ztráty, část obyvatelstva se rozcapuje nad svoje možnosti, nedělá si nějaký polštář na horší období a korporáty táhnou rozevírání nůžek.

Každopádně bez ohledu na minimání mzdu by nižší odvody za zaměstnance mohly být motivující - systém méně obcházet. Zároveň přerozdělování těchto daní zprůhlednit aby se snížily ztráty procesováním přes ministerstva.

Jako příklad - místo nějaké části na silnice/dráhy/etc solidární formou jako teď pěkně přímo, jezdíš ročně 50tkm po dálnici s 2t autem, zaplať svůj podíl na údržbu, opravu, stavbu.
Současné dálniční známky jsou nefunkční plivnutí do rozpočtu... A aby si někdo stěžoval že ho bude sledovat satelit je úsměvné, když má v kapse zapnutý mobilní telefon...
Adekvátně dle nájezdu, hmotnosti, typu komunikace, tunel, most, dálnice. Elektronicky. Určitě ne zavedení mávnutím proutku, ale postupně a v klidu.

Stát jsou lidi, vedení státu jsou zaměstnanci pracující pro občany státu (tak by to mělo být, blížit se to k tomu) a měl by si vážit každého stejně. Peníze a zodpovědnost jedince ale dělá trochu jiné pákové poměry než 1:1.

Snad to není moc politika, kdyžtak můj výlev smázněte :)
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #17 kdy: Leden 22, 2020, 11:27:36 dopoledne »
A to je to co jsem zmiňoval....minimální mzda má ochrannou funkci, aby člověk měl jistotu, že jej podnikatel "neodrbe na dřeň". A také to podporuje zaměstnanost....jinak se nám tu začnou lidé povalovat a natahovat ruce k sociálním dávkám. A zaručená mzda zase chrání kvalifikaci lidí a také ke kvalifikaci a jejímu zvyšování motivuje...a i když je někdo konzervativní podnikatel, nikdo po něm nechce, aby dotoval své podnikání....prostě pokud jsou náklady na mzdu příliš vysoké a výrobek je neprodejný, tak ať jej nevyrábí nebo ať si přenese výrobu tam, kde je pracovní síla levnější...tuto zákonnou možnost má. Jenže to se malým živnostníkům a firmám nevyplácí, pokrývají jen lokální trh. Ale pokud chceme zachovat životní úrověň a zachovat sociální smír mezi lidmi, mělo by platit Vydělej a dej vydělat....neboli pokud chci lidi motivovat, aby pro mě něco pořádně dělali, musím se k nim chovat slušně a slušně je ohodnotit....a pak si mohu klást nějaké nároky na práci, disciplínu....A svým způsobem to platí i pro méně kvalifikované profese kde se mzda blíží té minimílní....anebo se musím smířit s tím, že mi tu práci budou vykonávat cizí státní příslušníci....a i toto má svá specifika a rizika. I uklízečka, která zkopíruje a prodá pod cenou firemní now how dovede nadělat pěknou paseku....a vydělá si jednorázově x násobek svého platu. A za týden už bude uklízet jinde....

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #18 kdy: Leden 22, 2020, 11:34:15 dopoledne »
... a podnikající mají navíc silniční daň.... mimochodem, zrovna je nejvyšší čas ji pořešit.

CyPro

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #19 kdy: Leden 22, 2020, 11:49:41 dopoledne »
Mít děti a chodit do práce je ekonomický nesmysl.
Kdo chce předat štafetu, tak nesmí ve svém životě ztratit kolík.
Správně.
Jsou však tací, kteří se štafety nechtějí zúčastnit. Aneb - odstoupit ze závodu. Antinatalisté. Proč ne?

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #20 kdy: Leden 22, 2020, 12:34:27 odpoledne »
Minimální mzda je státem definované minimum, které musím za práci jako zaměstnavatel dat. Plus všechny odvody, samozřejmě, plus zákonné povinnosti jako školení, OOPP, pojištění atd. Dejme tomu cca dalších 50%, takže pokud je nyní minimální mzda 14600, tak potřebuju vynaložit na zamestnance bezmála 22000 korun. To znamená, že zaměstnanec musí přinést minimálně tuto částku, aby se mi jako zaměstnavateli vyplatilo ho zaměstnat. Samozřejmě se částka liší v závislosti na druhu práce, co dělá a jaké potřebuje OOPP a školení. Ale držme se 22000 korun.
A teď si vezměte venkovskou hospodu. Malá vesnice pár set obyvatel. Zamestnam jenom výčepního, každý den se mi tam sejde 20 lidi na pivo a pár panáků. Můžu mít otevřeno jen 5 dnů v týdnu, kvůli zákonům, jinak musím mít dalšího zamestnance.takze každý štamgasti vypije 5 piv a 3 panáky (což je celkem velmi odvážný odhad, spíš to bude min). Takže 21 dnů je to 2100 piv, na každém prirazim 4 koruny. To je 8400. Pak je to 1260 panáků, na každém prirazim 10 korun, to je 12.600, celkem 21.000 korun. Pak plus nějaké brambůrky a podobně, na tom vydělám 5-8 tisíc, ale dejme tomu těch 8, takže celkem trhni jako výdělek 29.000, zaokrouhlené to na 30.000 zisk z prodeje. .uším pak mít EET, musím topit, svítit, chladit, mít vzduch na pivo, pokud jsem v nájmu, tak platit nájem, mít účetní nebo si účty dělat sam. Na to všechno mi zbyde 8000 měsíčně. Když ty náklady sectu, jsem v pr... Jak Baťa s drevakama. Možno namítnout, že si účty a podobně můžu dělat sám. Ale to je čas. A ten něco stojí. Navíc mám na sobě riziko krachu, mám v tom peníze a v zásobách musím točit slušné peníze (jen těch 2100 piv za měsíc je minimálně 30.000 když budu točit něco levného a ne moc dobrého. Panáky jsou v rumu 44 flasek. To je taky dost. A nesu celé riziko případně ztráty, riziko kontrol a podobně. Hygiena atd...to by dělal jen blázen nebo někdo kdo má prachy odjinud a hospodu má jako koníčka...

Když si to bude provozovat sám, bez zaměstnance, o moc líp na tom nesuďte, když jsme u toho.

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #21 kdy: Leden 22, 2020, 12:51:06 odpoledne »
Tak to není. Minimální mzda = minimální hrubá mzda. Takže odvody k tomu nemůžeš takto přičítat.

Ze mzdy 14600,- jsou celkové odvody 6541,-, čistá mzda 12124,- , 870,- je záloha na daň.

A mzdové náklady jsou samozřejmě daňově uznatelné.

V tak malé hospůdce se zaměstnanec prostě nevyplatí, neuživí dva lidi (na druhou stranu, ty ceny jsou spíše odhad a třeba "panákové ceny" bývají tak dvojnásobek toho, co by za stejné množství dal, kdyby sis koupil láhev v obchodě) . Tam by si to majitel musel ošéfovat sám, nebo najít způsob, jak na zaměstnance vydělat. Tak to prostě je. Souhlasím s tím, co už tu bylo řečeno - buď se ti zaměstnanec vyplatí, nebo ho nemáš. V podstatě v té "tvé" hospodě lidi (jen 20 lidí za den) jenom chlastaj a křoupou brambůrky, tak to jeden člověk zvládne i s účetnictvím  ;)

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #22 kdy: Leden 22, 2020, 01:34:29 odpoledne »
Ono zase na spoustě pozic těch školení tolik není, PO a BOZP nemusí stát zaměstnavatele vůbec nic.

Je to všechno takové hypotetické. Ale jak jsem psala výše - naprosto souhlasím, že si firma musí na toho zaměstnance vydělat / musí být schopna ho uživit. Pokud toho firma není schopna, pak je něco špatně a buď toho zaměstnance nepotřebuje, nebo jsou potřeba nějaké změny - např. jsou správně nastaveny ceny produktů? je no produkt zájem? neplýtvá firma někde peníze? neplýtvají ostatní ve firmě svým časem? opravdu potřebujeme zaměstnance na plný úvazek?...

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #23 kdy: Leden 22, 2020, 02:22:05 odpoledne »
Hypotetické jsem myslela tu "hospůdku pro dvacet lidí" a vůbec ty ostatní zde zmiňované počty, protože to může být případ od případů jinak, jeden zaměstnanec musí mít školení, druhý ne, jeden podnikatel může platit účetní, jiný ne atd.

Ano, zaměstnanec prostě něco stojí a - opakuji - pokud si na zaměstnance firma nevydělá, tak ho prostě nemůže mít, pokud není charita. A pokud nechceme, aby vyčůraní podnikatelé platili zaměstnancům almužnou, aby zbylo víc do jejich kapsy, tak na to tu máme minimální mzdu.

(Pokud se budeme bavit o "poslední prodejně na vesnici", proč tam tedy musíme mít zaměstnance, když si na něj nevydělá? Nemůže tam majitel pracovat sám? Mimochodem takovou prodejnu znám. Je na vesnici s 900 obyvateli, uživí majitelku a ta má k ruce brigádnici.)

Proč zde řešíme jako "důkaz proti minimální mzdě" jakási malinká podnikání, která stěží uživí jednu osobu a v reálu si je daný živnostník obstarává sám? Vždyť v takové situaci by to bylo naprosto nesmyslné rozhodnutí vzít si zaměstnance...

edit: A proč tohle vůbec řešíme na prepperském fóru? A proč jsem se sakra zase do takové diskuze nechala zatáhnout, když je pro mě z prepperského hlediska mnohem závažnější a důležitější šíření nového koronaviru a případná opatření proti nákaze.???

Offline šotek

  • ***
  • Příspěvků: 576
  • Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #24 kdy: Leden 22, 2020, 02:48:00 odpoledne »
Prispevek podle najezdu, hmotnosti vozu a zpusobu jizdy uz plati kazdy. Jmenuje se to spotrebni dan z phm. Akorat ze ze to pak neadresne rozpusti ve statnim rozpoctu.

Model: Budu-li uvažovat těch 50 tkm, spotřebu 5/100 nafty, pak mám daň z PHM 27tis +- ročně.
Kilometrově a vůči spotřebě je to v nějaké úměře.

Nevidím kde a jak se ty peníze objeví.

30 mld bylo prý vybráno na dani z PHM a související příjmy v roce 2018
https://www.mdcr.cz/Dokumenty/Ministerstvo/Hospodareni-resortu/Rozpocty-MD
https://www.sfdi.cz/soubory/obrazky-clanky/dokumenty-2019/2019_vz_2018.pdf strana 7, rozpis strana 8

Stát to dotuje rozpočet SFDI z cca 50% z peněz vybraných někde jinde.
A 50% výdajů má SŽDC
Nevidím do toho celého moluchu ani trochu, jen subjektivně vidím že stav dopravních staveb by potřeboval vylepšit a že 50% nákladů takto obecně jde z jiných daní. Nehledě na to že předpokládám (ale nemám to potvrzeno) že část v rozpočtu je z peněz EU, tedy vzato z hromádky do které ČR taky nasypala, jen je tam zase nějaká další ztráta v aparátu a není jasné jestli jsme dostali poměrem podobně jako jsme unii dali a nebo bereme "cizí" peníze.

Přestože do toho detailně nevidím, domnívám se, že by to mělo jít provést víc napřímo, transparentní, lépe odpovídající poměr příjmů a výdajů a osekat aparát v případech kde dělá zbytečnou práci, která je třeba zaplatit z peněz vybraných na daních.

PS: už nebudu k toto radši pokračovat je to off topic až až, pardon
Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #25 kdy: Leden 22, 2020, 09:22:03 odpoledne »
Souhlasím, že to je offtopic jako prase, ale nedá mi to.

Sono, ano, mnohdy si to řeší v těch malých vesnických sami majitele. To ale neznamená, že to je správné, protože pokud máme minimální mzdu, proč pak by ti OSVČ měli mít třeba méně? To je pak jako správné?

Dva příklady ze života.

Příklad první: malá vesnice, krámek. Krámek si paní X koupila v devadesátých letech od jednoty, takže byla ve svém. Obchod celkem jel, práce bylo dost a dost, dokonce tak, že kromě sebe (prodávala plus účetnictví a podobně) měla dvě prodavačky. Pak se ve nedalekém městě otevřel jeden supermarket, pak další až jich tam bylo jestli se nepletu 3. Postupně musela propustit jednu i druhou prodavačku a nakonec povesila na dveře zámek a nechala se zaměstnat v jednom z těch supermarketu. A na vesnici si staré babky a dědové už nenakoupit. ( Shodou okolností kousek od krámku byla hospoda a dočkala se stejného konce).

Příklad druhý...zase menší vesnice, kousek od toho samého města, jen z druhé strany. Krámek fungoval už snad od první republiky. Člověk koupil všechno a dečka si tam mohli koupit i housku a prodavačka jim ji namazala. Paní měla snad nejdříve 3 prodavačky (sama taky prodávala a krámek byl u jejich domu a jejich). Pak postupně musela prodavačky propustit, až zůstala sama. Protože manžel vydělává hodně, postupně ji začal platit zdravotní a sociální, protože si nevydelala. Až jednoho dne zavřela úplně. A babky a dědové mají smůlu a čekají na vnoučata, jestli se hráči jim h města přivézt nákup, protože tam ani pořádně ten autobus nejede (mimochodem, v té samé obci byl i dalsi krám a dopadl stejně, úplně tak jako dvě hospody a jedna restaurace, co tam byly).
Minimalnizda je super lék na to, jak dostat do státní kasy víc peněz a dostat lidí jako loutky do korporatu.

Jsou dva, potenciální zaměstnanec a zaměstnavatel. Jeden prodává svoji práci a druhý o ní má zájem. Nikdo nenutí zaměstnance, aby nastoupil do práce za mzdu, která se mu jeví jako špatná. A má volne pole působnosti v tom si vyjednat mzdu vyšší. A může se svobodně rozhodnout jestli smlouvu podepíše nebo nepodepíše. Máme zatím svobodu a razítko v občance už díky bohu mít nemusí.

Líbilo by se vám snad, kdyby stát určoval, kolik musí stát rohlik nebo mlíko? Mně teda ne. A tady určuje cenu práce.

Teď v době konjunktury je hej, ale až bude krize, bude minimální mzda překážkou pro to, aby si lidi vydělali aspoň něco. To je to, jak to souvisí s prepperstvim. Můžou nastat časy, kdy by lidi rádi dělali za půlku minimální mzdy, třeba i za chleba, ale zaměstnavatel je legálně nebude moct zaměstnat a mnohdy to bude z důvodu, že by si na sebe nevydělali.

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #26 kdy: Leden 22, 2020, 10:22:18 odpoledne »
Ale ty zmiňované obchody nezkrachovaly kvůli minimální mzdě, ale kvůli tomu, že neobstály v konkurenci. Lidi tam nenakupovali. Tady by nepomohla ani neexistence minimální mzdy.

Ano, zaměstnanec se může svobodně rozhodnout, zda bude pracovat za špatnou mzdu nebo ne. Často to ale je rozhodování mezi špatnou mzdou a žádnou mzdou, zejména pak v obdobích recese a krize. Vztah zaměstnavatel - zaměstnanec není rovnocenný a stát neurčuje cenu práce, ale minimální hranici z důvodu ochrany zaměstnanců. Aby byli za svoji práci spravedlivě ohodnoceni a aby díky tomu měli třeba i nárok na vyšší důchod.

Ten pohled na "neexistenci minimální mzdy" v době krize a že by to pomohlo zaměstnancům si aspoň něco vydělat mě zaujal. Ale na druhou stranu spíš si myslím, že by to vedlo k rozevírání nůžek - podnikatelé by odírali zaměstnance a ještě by jim hrozili frontou čekatelů na jejich místo. A když o tom tak přemýšlím, tak stále víc pochybuju, že by to pomohlo "vydělat si aspoň něco" i u férových podnikatelů. Pokud bude mít podnikatel i v době krize odbyt, tak si tam ty lidi vydělaj, bude na mzdy. Pokud bude mít odbyt menší, tak si u něj "aspoň něco" lidi vydělají třeba na poloviční úvazek. V jaké situaci by neexistence minimální mzdy pomohla, aby si vydělali aspoň něco? Když nebude mít odbyt, nebude ve firmě práce, nebude přece držet zaměstnance, byť za almužnu, kteří nemají co dělat, nic neprodukují.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #27 kdy: Leden 23, 2020, 12:45:48 dopoledne »
Podívejme se na to z pohledu zaměstnance na malé vesničce....Motivovalo by tě prodávat svůj čas na 1/2 minimální mzdy, když budeš vědět, že se tak stejně neuživíš...a je výhodnější natáhnout ruku? A co brání podnikateli ti dát DPP nebo zkrácený úvazek? Pokud obchod není schopen uživit ani majitele....jaký smysl by mělo pro něj pracovat pod minimální mzdou...Jak si chcete vydělat z "ničeho" na důchod.....to ti lidé mohou rovnou krást....nebo makat načerno a na důchod si šetřit. Řešení vidím spíše ve zvýšení produktivity nebo ve změně podnikání. Podnikatel který si krámem nevydělá ani sám na sebe by to stejně zavřel....A pokud má obec zájem o udržení obchodu může mu třeba snížit nájem nebo bude obchod otevřen jen na zkrácenou dobu....Znám obchodníka, který má kamenou prodejnu, ale je prakticky zavřená a majitel který bydlí a podniká v bytě nad prodejnou sejde dolů a obslouží vás po dohodnuté schůzce.....živí ho e-schop.

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #28 kdy: Leden 23, 2020, 07:36:46 dopoledne »
To mě těší, že to aspoň někdo vidí stejně  :rose:

Nalim

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #29 kdy: Leden 23, 2020, 09:43:53 dopoledne »
Podívejme se na to z pohledu zaměstnance na malé vesničce....Motivovalo by tě prodávat svůj čas na 1/2 minimální mzdy, když budeš vědět, že se tak stejně neuživíš...a je výhodnější natáhnout ruku? A co brání podnikateli ti dát DPP nebo zkrácený úvazek? Pokud obchod není schopen uživit ani majitele....jaký smysl by mělo pro něj pracovat pod minimální mzdou...Jak si chcete vydělat z "ničeho" na důchod.....to ti lidé mohou rovnou krást....nebo makat načerno a na důchod si šetřit. Řešení vidím spíše ve zvýšení produktivity nebo ve změně podnikání. Podnikatel který si krámem nevydělá ani sám na sebe by to stejně zavřel....A pokud má obec zájem o udržení obchodu může mu třeba snížit nájem nebo bude obchod otevřen jen na zkrácenou dobu....Znám obchodníka, který má kamenou prodejnu, ale je prakticky zavřená a majitel který bydlí a podniká v bytě nad prodejnou sejde dolů a obslouží vás po dohodnuté schůzce.....živí ho e-schop.
Nevím, jak to mívali s minimální mzdou v Polsku, ale před lety jim tam dobře fungovalo leccos, co u nás stále "dělá problém". Obchůdek v každé vesnici, obvykle z původní garáže u RD majitele, otevírací doba "chvíli" ráno + "chvíli" odpoledne, mimo to kdykoli na zazvonění. Majitel jezdíval "normálně" do zaměstnání do města, žena se starala o zeleninovou zahradu či malé hospodářství + obchůdek. I v neděli se dalo na zazvonění koupit 1/2 chleba a něco k tomu.
Nemyslím, že by u nás byla problémem zrovna minimální mzda, problémy jsou bohužel systémové.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #30 kdy: Leden 23, 2020, 11:05:38 dopoledne »
Je potřeba se na to dívat poněkud jinou optikou.

Minimální mzda nemá nic zajistit ani ničemu pomoci. Tedy kromě jediné věci:

Je to mechanismus systému (státu), který Vám říká, "že (někdo) se o vás stará." - tedy vám říká přesně to, "co chcete slyšet". Tím pádem "budete více v klidu" a s menší pravděpodobností "chod systém" ohrozíte. Zjednodušeně řečeno.

Pozadí je vcelku jednoduché:

Minimální mzda je v podstatě něco, co podporuje ideu, že, ať je jakkoli "moje práce" (přesněji, "moje existence", viz níže) nekonkurenceschopná, dostanu za ni garantovanou výší odměny. Neboli vám to říká, že "nejste bezcenní" - a "vaše existence", reprezentovaná "vašim časem", "má smysl".

Že se jedná o naprostý mindfuck pak podtrhuje to, že ta "odměna" není reprezentovaná něčím "hodnotným", ale je reprezentovaná "penězi". Neboli kousky berevných papírků, které reálně žádnou hodnotu nemají.

Jak to funguje?

V tom "lepším případě" to jde to tak trochu ruku v ruce, s ideou, že "mám nárok na práci" (znáte určitě tu písničku, "Hej rup, chceme práci") a "nekdo mi ji má zajistit".

Problém pak nastává v okamžiku, kdy si uvědomíte, že tohle jde v "horším případě" vztáhnout na ideu: "Mám nárok, aby se o mne někdo postaral". Když k tomu přidáte ještě vykřičník na konci věty, tak to je ještě více zřejmé.

Minimální mzda je něco jako Potěmkinova vesnice. Vysype se to v okamžiku, kdy "není, kdo by se o vás staral". Do té doby to ale je "účinný nástroj systému".

Poslední, na co by se měl prepper spoléhat je, že se, expresivně řečeno, "o něj někdo jiný postará".

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #31 kdy: Leden 23, 2020, 11:35:49 dopoledne »
Taky zajímavý názor na minimální mzdu. Na mě je to ale trochu moc komplikovaná hypotéza, takže asi si zatím ponechám svoji optiku.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #32 kdy: Leden 23, 2020, 09:29:33 odpoledne »
Loki, krásně napsané. A já s dovolením dodám to, že stát se postaral, někdo jiný to zaplatí a ještě z toho odvede daně. Super ojeb.

Teď napíšu něco, za co mě bude hodně lidi nesnášet. Je.mi 40, mám svůj stateček, na kterém sice nehospodařil, ale půdu vlastnim a pronajímán, tím mam zajištěny případný důchod. Manželka i já děláme v korporatu, slušné vydelavame, nemáme dluhy. Máme minimální u mých rodičů za přestavbu, pravda, ale to není banka. Mám práci která mě baví, i když její ohodnocení být je pekne neodpovídá zdaleka tomu, čemu by mela, ale nevadí mi to. Vím že za stávajících podmínek potřebuje zaměstnavatel mě a ne já jeho, až mě to nebude bavit, můžu klidně skončit a nebide mě to vůbec bolet. Vedle si umím vydělat dost na dobré živobytí. K tomu fungujeme lokálně a myslím že celkem ekologicky a samostatne. Kluk dostal dům, vzdělání a je plně na vlastních nohou, OSVČ s na dnešní poměry nadstandardním příjmem a do značné míry jistým, což není dneska až zas tak běžné. Pro dceru máme nasetreno, to jako kdyby náhodou se něco stalo a byl problém třeba kvůli škole, v přímé na gymplu má na dokončení VS. A babička (jako moje) ji slíbila až jednou tak svůj dům. Technický si můžu dovolit dneska zapíchnout práci já i manželka a doma je připravené zázemí včetně prostoru, vybavení a materiálu cca na rok práce co jednak umíme a umělo by nás to slušně zivit. Pro kazdeho něco jiného (já mám super kovárnu, základní truhlarnu, manželka všechno připravené na zahradnictví a květinářství). Proto nám technicky může být nějaká.minimalni mzda někde u  ::! Ale protože jsem konzervativec jako blázen, je jí to silné proti mysli. Je to proti mému přesvědčení, proti mému chápání světa.  Minimální mzda je z 99% záležitost lidí bez vzdělání. I vzdělání je ale investice. Stojí jednak peníze a jednak práci. Sakra práci. Vynucenému řemeslníkovi si nikdo nedovolí nabídnout minimální mzdu. Jsem přesvědčený, že člověk se.musi snažit a něčeho dosáhne. Neplatí "sedaček panenko v koutě, oni si tě najdou". Člověk se musí přičinit. Kdo se přicini, nemusí o minimálním mzdě přemýšlet. Jde zcela mimo něj.

Je pravda, že pak prostě některá povolání, nektera místa zaniknou. Na vesnici nebude hospoda, nebude krámek, ale být může. Vždyť dříve když byla na vesnici hospoda, tak u ní byl většinou krám, hospodářství a ještě živnost, třeba co znám z Německa, tak mám oblíbenou zájezdní hospodu U holubice, kde je hospoda, řeznictví (včetně výroby) a statek. Tak to bývalo dříve u nás taky. Prostě, člověče snaž se.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #33 kdy: Leden 24, 2020, 03:52:40 odpoledne »
Loki, K.Vancuro....já váš pohled chápu a do značné míry sdílím. Je to pohled spíše pravicově orientovaných lidí a měl by být vhodný i pro preppery....snaž se být nezávislý a postarej se o sebe. Také chápu, že to vyhovuje schopným, pracovitým lidem, kteří mají sebedůvěru, zdědili nebo vydělali nějaký majetek mají dobré zaměstnání či jsou v pozici, že dokonce lidi zaměstnávají. Stát pak berou jako nutné zlo, stejně jako daně....Ale představte si, že se vám stane hloupá autonehoda, mozková příhoda nebo něco podobného....narodíte podprůměrně inteligentní nebo pocházíte z rozvrácené rodiny a máte zle pošramocené sebevědomí....případně kombinace výše uvedeného. Nemáte šanci, že budete schopni získat vyšší kvalifikaci, byli jste rádi, že jste prolezli základkou...Ale i tito lidé mohou být společnosti užiteční nebo ji být přítěží a mají stejný volební hlas jako vy....A jelikož jsou si často svých handicapů vědomy a v životě zažili více porážek nežli úspěchů, je pro ně role státu ochránce důležitá stejně jako garance, že za svou práci dostanou nějakou minimální odměnu...která je bude motivovat dělat alespoň něco užitečného. Tak se mohou snažit a odlišit se alespoň od těch, kteří z principu nic dělat nechtějí...a získat tak alepoň pocit, že jsou nějakým způsobem užiteční...dodává jim to i lidskou důstojnost. A to že potištěné papírky, kterým nyní většina obyvatel věří a za které směňují i slovutní manageři svůj čas, namají reálnou hodnotu víme....a věříme, že se tato víra a stát ještě chvíli udrží...protože to co by nastalo, až se tato víra a system zhroutí, by bylo nejspíš horší a k úrazu by přitom mohli přijít i ty nejschopnější co umí právo, podnikat na burze nebo si ukovat meč....Takže za mě je dobře, aby ty co jsou méně disponovaní, talentovaní, nemocní...se snažili pod zárukou minimální mzdy a my schopnější se snažili spoléhat samy na sebe a svou energii a schopnosti využívali produktivně. A pro ty méně schopné vytvářeli taková místa, že jim tu minimální mzdu budeme moci vyplatit, aniž bychom samy zkrachovali a ještě na tom i vydělali. A že je stát špatný hospodář a lidi špatně motivuje....inu zástupce si volíme my a jak vidíte ani na tom se sjednotit nedovedeme. A jen tak mimochodem dnes se udává že tuto mzdu bere okolo 150t lidí...a to je již skupina pro politiky zajímavá. Schválně zruště těmto lidem minimální mzdu a koho že vám to budou příště volit? Inu třeba KSČM....a to byste asi moc rádi nebyly, že....

Offline Thor

  • ***
  • Příspěvků: 47
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #34 kdy: Leden 24, 2020, 08:25:47 odpoledne »
Lide co nezdědili dům a narodili se v podnájmu kvůli finanční situaci po základní škole šli pracovat nemusí byt o nic hloupější nebo méně schopní než vy jen nemají možnost mít kovárnu či truhlárnu. A přece mohou dělat prací která je lidem ku prospěchu dělnici a rolníci jsou páteř národa . Často slýchám proč si stěžuješ máš dům chalupu byt auto  nestrádáš nato jen říkám já ale nejsem celí národ

Nalim

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #35 kdy: Leden 24, 2020, 09:09:09 odpoledne »
Četli jste, co onehdá pronesl jistý zahraniční novinář, když se ho na nějaké tiskovce ptali, jakých problémů si zde u Čechů povšiml?

Jeho odpověď po chvilce přemýšlení prý byla: chybí jim stud

SoňaR

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #36 kdy: Leden 24, 2020, 09:38:42 odpoledne »
Tak když to řekl jistý zahraniční novinář, tak to bude jistě pravda.

No a doporučuji všem už tento OT opustit, už tato názorová výměna zahlcuje fórum dost dlouho a směřuje to opět k nikam nevedoucím nekonečným dohadům, obviňování, hádkám atd.

konec

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #37 kdy: Listopad 22, 2020, 10:18:35 odpoledne »
Z mého pohledu nemá minimální mzda smysl vůbec žádný.
Výhoda minimální mzdy: Úřad práce tě nepošle do zaměstnání, které nesplní minimální mzdu.
Kdyby minimální mzda neexistovala, tak je úřad práce schopen tě poslat na pracovní pozici za 1 korunu českou, jen aby se tě zbavili. Úřad práce se tě chce zbavit za každou cenu, takže tě pošle do jakékoliv práce za jakýchkoliv okolností. Výhoda minimální mzdy je tedy to, že pokud ti chce někdo zaplatit jen 1 korunu na výplatě, tak se tě úřad práce nemůže zbavit.
Nadruhou stranu pokud si úřad práce vymyslí jiný důvod, proč se tě zbaví, proč tě vyhodí z evidence,
tak vysoká minimální mzda znamená, že musíš platit vysoké minimální pojištění.
Paradoxně tak každé zvýšení minimální mzdy znamená větší chudobu pro ty nejchudší.
Já osobně bych minimální mzdu zrušil.

konec

  • Host
Re: K čemu je minimální mzda?
« Odpověď #38 kdy: Listopad 22, 2020, 10:30:08 odpoledne »
Já to znám spíš tak, že ten zaměstnanec si na svoji mzdu vydělá, jeho práce tu hodnotu má, ale podnikatel chce za každou cenu maximálně srazit náklady. A nejlepší jsou na to právě ty mzdové náklady a s nimi související odvody. Pak pro podnikatele zbyde víc.

edit: Ještě mě napadlo - dnes je zaměstnanost vysoká, noví lidé se shání těžko. Ale v dobách krizí a chudoby, kdy byla mzda čistě na rozhodnutí zaměstnavatele, mohli mnozí pracovat za almužnu s vědomím, že když se jim to nebude líbit, tak nemusí mít ani tu almužnu, protože na jejich místo čeká zástup dalších... a zaměstnavatelé jim to jistě rádi připomínali.

Zaměstnavatel si často vymyslí, že na tu pracovní pozici čeká xxx třeba 300 lidí, aby měl uchazeč strach a přijal nevýhodné podmínky za mrzký peníz. Ve skutečnosti se o to místo zajímá jeden jediný člověk a to ty sám. Je to hajzlovský způsob manipulace podnikatele s lidmi.
Většina podnikatelů neustále lže lže a lže, aby každého odrbali. Využijí všechny dostupné prostředky, aby maximálně odrbali zaměstnance, zákazníky i stát na daních.
99% podnikatelů nemá nic jako svědomí.