Aquafaba je vznešený název pro vodu, kterou slijete po uvaření luštěnin nebo při otevření plechovky s cizrnou.
více informacíBývá hustá a obsahuje velké množství kalorií, bílkovin, vápníku a vitamínu b.
Většinou se používá ta z cizrny anebo bílých fazolí, které se hodí i do dezertů, ale na hrubší vaření a pečení můžete použít i vodu z čočky nebo běžných fazolí.
Aquafaba se dá použít stejně jako vejce.
Dělá se z ní dobrá majonéza, z vyšlehaného sněhu se vyrábí pusinky, čokoládové pěny marsmallows, zmrzliny...
V receptech 1 lžíce nahradí žloutek, lžíce bílek a 3 lžíce celé vejce.
Hodí se i do dortů, bábovek, lívanců, sušenek, vánočního cukroví a některé kuchařky z ní vyrábějí i makronky, turecký med a polevy na dort.
Recepty :
Majonéza,
sušenky,
čokoládová pěna (video),
Pusinky,
piškotový dortJenom pozor, voda z běžných fazolí obsahuje trochu škodlivých saponinů, takže byste ji neměli používat dlouhodobě. Voda z cizrny je zcela bezpečná.