Autor Téma: Voda z luštěnin - Aquafaba = náhražka vajec  (Přečteno 256 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Voda z luštěnin - Aquafaba = náhražka vajec
« kdy: Leden 11, 2020, 11:19:02 dopoledne »
Aquafaba je vznešený název pro vodu, kterou slijete po uvaření luštěnin nebo při otevření plechovky s cizrnou.  více informací
Bývá hustá a obsahuje velké množství kalorií, bílkovin, vápníku a vitamínu b.
Většinou se používá ta z cizrny anebo bílých fazolí, které se hodí i do dezertů, ale na hrubší vaření a pečení můžete použít i vodu z čočky nebo běžných fazolí.

Aquafaba se dá použít stejně jako vejce.
Dělá se z ní dobrá majonéza, z vyšlehaného sněhu se vyrábí pusinky, čokoládové pěny marsmallows, zmrzliny...

V receptech 1 lžíce nahradí žloutek,  lžíce bílek a 3 lžíce celé vejce.
Hodí se i do dortů, bábovek, lívanců, sušenek, vánočního cukroví a některé kuchařky z ní vyrábějí i makronky, turecký med a polevy na dort.

Recepty : Majonézasušenky, čokoládová pěna (video)Pusinky, piškotový dort

Jenom pozor, voda z běžných fazolí obsahuje trochu škodlivých saponinů, takže byste ji neměli používat dlouhodobě.  Voda z cizrny je zcela bezpečná.