Autor Téma: limetkové, citronové a pomerančové listy , citrusové květy  (Přečteno 247 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
limetkové, citronové a pomerančové listy , citrusové květy
« kdy: Leden 03, 2020, 09:55:36 odpoledne »
Pokud doma pěstujete citrusy, tak byste měli vědět, že u plodů to nekončí.
Citrusové listy se používají jako koření, samotné listy se ale nejedí. Mají intenzivní citrusovou vůni a lehce pryskyřičnou příchuť.
 Čaje z čerstvých listů obsahují železo mangan a další živiny.

Limetkové listy- čerstvě utrhnutý list omyjeme a použijeme do většiny asijských a latinskoamerický receptů, podobně jako bychom použili bobkový list.  Používá se v thajské, vietnamské i mexické kuchyni, nejlépe chutnají v exotických omáčkách, polévkách, nudlích, smažené rýži i s vepřovým masem. Stačí jeden-dva na hrnec. Dodá jídlu limetkovou vůni a netradiční exotickou příchuť. Pro intenzivnější chuť je můžete lehce natrhat.

Citronové listy - Jsou o trochu slabší než limetkové listy, používají se úplně stejně.  Hodí se k masům, především masovým koulím a vepřovému. Anebo je položte na pečené kuře.
Z citronových listů jde udělat chutný čaj- Vařte dvě minuty několik citronových listů a následně nechte 10 minut dojít.  Pomáhá proti křečím a nespavosti, uklidňuje pocuchané nervy

Pomerančové listy - Hodí se do omáček a masových směsí.  Vaří se z nich léčivý čaj, pomáhající proti zánětům a v Latinské Americe se přidávají do svařeného vína a do sladkého pečiva.

Citrusové květy - veškeré květy citrusů jsou jedlé, používají se jako jedlá ozdoba dortů a koláčků, pokud jich seženete dost můžete je přidat do pečících směsí.  Připravuje se z nich chutný a voňavý čaj, který uklidňuje a působí proti křečím.