Autor Téma: Kůry citrusů v kuchyni- pomerančová, citronová, mandarinková  (Přečteno 603 krát)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Kůry citrusů v kuchyni- pomerančová, citronová, mandarinková
« kdy: Leden 03, 2020, 03:25:18 odpoledne »
Prakticky všechny citrusy mají jedlé kůry.
Ideální je používat kůry z citrusů v biokvalitě, ale můžete použít i normální, jen je důkladně omyjte.

Pomerančová kůra - Kanduje se, suší nebo se z ní vaří marmeláda. Kandované se hodí k mlsání, do vánoček a sladkých chlebíčků, výborná je politá hořkou čokoládou. Sušená nakrájená na kousíčky patří do čajů, pomletá do pečení.             
U marmelády počítejte s nahořklou chutí.
Recepty: Kandování, sušení

citronová-  Kanduje se a suší stejně jako pomerančová. sušená se přidává se do pečiva nebo do čajů. 
Recept: Sušená

Limetková kůra - Stejné recepty jako u pomerančové i citronové kůry. Kandovaná limetková kůra dodává sladkostem lehký nádech exotiky a atraktivní vzhled.  Čerstvá limetková kůra nahradí v receptech citronovou kůru, skvěle chutná v cheescake.

Mandarinková - sušená mandarinková kůra se používá jako koření. Stačí ji usušit (3 dny na přímém slunci nebo radiátoru) a rozmělnit, na velké vaření můžete použít i velké lupínky. Dodá mandarinkovou vůni sladkým a slaným pokrmů, masům, rybám, polévkám, rýži i dezertům. Hodí se i do pečiva a a čajů.  Ale musíte ji aplikovat opatrně, po špetkách,  když to přeženete jídlo může zhořknout. Uskladněná v neprodyšném obalu vydrží několik let.

Grepová slupka - kanduje se, použijte recepty výše ale přizpůsobte množství cukru.

Pomelová slupka - Slupka z pomela se kanduje, většina receptů doporučuje zbavit se bílé části slupky, která může být dost hořká.  V Číně a Thajsku se čerstvá slupka pomela smaží samostatně nebo s vepřovým. 
Recept: smažená pomelová slupka . Sjeďte na konec článku.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Kůry citrusů v kuchyni- pomerančová, citronová, mandarinková
« Odpověď #1 kdy: Leden 03, 2020, 03:49:28 odpoledne »
Marmeláda z pomerančové kůry:

300 g pomerančové kůry + 300 g cukru (udržujte poměr 1:1)

Rozkrájejte pomerančovou kůru na půlcentimetrové plátky a vařte s 800 ml. vody. Po chvíli vaření ztlumte oheň a nechte pouze lehce probublávat. Po 30 minutách přidejte cukr a pomalu vařte dalších 30 minut, dokud nezhoustne.  Zkontrolujte aby měla  hustotu marmelády, a za stálého míchání vařte dalších deset minut. Pokud odmítá zhoustnout, vařte dokud nebude hustá. Naplňte jí sterilizované sklenice, zavíčkujte a obraťte.

Počítejte s tím že marmeláda bude nahořklá, pokud chcete hořkost zmírnit tak vykrájejte bílé části kůry.

SoňaR

  • Host
Re: Kůry citrusů v kuchyni- pomerančová, citronová, mandarinková
« Odpověď #2 kdy: Leden 03, 2020, 07:55:17 odpoledne »
Ochucený ocet na vaření i na posílení imunity

kůra ze 4 citrónů
šťáva ze 4 citrónů
3/4 l jablečného octa

Jablečný ocet zahřejeme na 50 stupňů, nalijeme do sklenice na citronovou kůru a po vychladnutí přimícháme citronovou šťávu. Uzavřeme a necháme v chladu a ve tmě 2-3 týdny louhovat. Je dobré každý den obsah protřepat nebo promíchat. Po 2-3 týdnech obsah scedíme do čisté uzavíratelné lahve. Můžeme používat např. na ochucení salátů, nebo jako zdraví prospěšný ranní nápoj - 1 lžíce do sklenice vlažné vody, vypít před snídaní.

SoňaR

  • Host
Re: Kůry citrusů v kuchyni- pomerančová, citronová, mandarinková
« Odpověď #3 kdy: Leden 06, 2020, 04:31:37 odpoledne »
Zrovna zkouším usušit celé limetky. Používají se hojně v orientální kuchyni jako přísada - koření do jídel (po roztlučení kladivem, často v kombinaci s chilli) nebo na přípravu různých nápojů. Zajímá mě, jak dlouho půjdou skladovat.

Sušené limety jsou údajně i zdraví prospěšné - prý zklidňují žaludek, pomáhají léčit záněty a taky snižovat hladinu cukru v krvi. K tomu zkusím najít víc informací.

SoňaR

  • Host
Re: Kůry citrusů v kuchyni- pomerančová, citronová, mandarinková
« Odpověď #4 kdy: Leden 06, 2020, 07:32:21 odpoledne »
Osobně na takovéto experimenty BIO používám, prý to je celkem hlídané. Tedy kromě těch limet, které suším teď, ty jsou obyčejné, protože jsem si chtěla zkusit způsob sušení a nechtěla jsem za to vyhodit majlant. Tyto stály 3 Kč za kus.

Jinak četla jsem studii, kde testovali, jaký význam snižování pesticidů na / v ovoci má to omývání. Tak žádný, ale stejně to doporučují, protože se aspoň smyje prach a povrchové mikroby. Pesticidy, fungicidy a ostatní dobroty, kterými to stříkají v průběhu růstu, nejsou takový problém. Zbyde v nich v ovoci minimum. Horší je to, čím to stříkají po sklizni, aby to neplesnivělo cestou k zákazníkům. Tyto látky postupně pronikají dovnitř plodu, zejména do kůry, ale časem i do dužniny, a prý jedna z metod, jak jejich množství snížit, je koupat ty plody v silné pálence. Druhou možnost doporučovali právě to BIO ovoce.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Kůry citrusů v kuchyni- pomerančová, citronová, mandarinková
« Odpověď #5 kdy: Leden 06, 2020, 08:12:49 odpoledne »
Já vám teda nevím. Kůře ze všech citrusů se snažím vyhýbat. Já vím, má se to pořádně umýt, ale stejně. Mám problém s tím, že to neroste u nás. Nejsem rasista, ale víme my, že se tam někde v Asii nebo v Jižní Americe, ten kdo míchá postřiky, nesekl o jeden nebo o dva řády?
A nevěřím ani tomu (dovozovému) BIO. Ten certifikát to mohlo získat klidně někde v Hamburku v přístavu.

Vše, co se vozí do Evropy je dost přísně hlídáno (pravidla na dovoz potravin máme jedny z nejpřísnějších na světě).

Navíc kromě celníků a hygieny si to hlídají i samotné řetězce, které např.  prováděj neohlášené kontroly u samotných pěstitelů, vlastní chemické rozbory nebo dokonce diktují používání či nepoužívání určitých pesticidů a hnojiv.
Pokud se pěstitel odchýlí od norem, bývá bez milosti vyhozen.