Prakticky všechny citrusy mají jedlé kůry.
Ideální je používat kůry z citrusů v biokvalitě, ale můžete použít i normální, jen je důkladně omyjte.
Pomerančová kůra - Kanduje se, suší nebo se z ní vaří marmeláda. Kandované se hodí k mlsání, do vánoček a sladkých chlebíčků, výborná je politá hořkou čokoládou. Sušená nakrájená na kousíčky patří do čajů, pomletá do pečení.
U marmelády počítejte s nahořklou chutí.
Recepty:
Kandování,
sušenícitronová- Kanduje se a suší stejně jako pomerančová. sušená se přidává se do pečiva nebo do čajů.
Recept:
SušenáLimetková kůra - Stejné recepty jako u pomerančové i citronové kůry. Kandovaná limetková kůra dodává sladkostem lehký nádech exotiky a atraktivní vzhled. Čerstvá limetková kůra nahradí v receptech citronovou kůru, skvěle chutná v cheescake.
Mandarinková - sušená mandarinková kůra se používá jako koření. Stačí ji usušit (3 dny na přímém slunci nebo radiátoru) a rozmělnit, na velké vaření můžete použít i velké lupínky. Dodá mandarinkovou vůni sladkým a slaným pokrmů, masům, rybám, polévkám, rýži i dezertům. Hodí se i do pečiva a a čajů. Ale musíte ji aplikovat opatrně, po špetkách, když to přeženete jídlo může zhořknout. Uskladněná v neprodyšném obalu vydrží několik let.
Grepová slupka - kanduje se, použijte recepty výše ale přizpůsobte množství cukru.
Pomelová slupka - Slupka z pomela se kanduje, většina receptů doporučuje zbavit se bílé části slupky, která může být dost hořká. V Číně a Thajsku se čerstvá slupka pomela smaží samostatně nebo s vepřovým.
Recept:
smažená pomelová slupka . Sjeďte na konec článku.