- Prakticky všechna vejce jsou jedlá. Někteří z Vás se asi setkali s mýtem, že např. husí nebo labutí vejce nejsou jedlá, je to ale pouhý mýtus.
Kachní vejce - Hodí se do pečení, obsahují hodně proteinu a vitaminu B. Počítejte s tvrdší skořápkou a větším žloutkem. Vydrží déle než slepičí.
Husí vejce- V porovnání se slepičími mívají dvojnásobný objem trojnásobný obsah proteinů. Mají výraznou chuť a nejlépe prý chutnají uvařená natvrdo nebo ve formě omelety. Pro uvaření natvrdo je musíte vařit 15 až 20 minut, na měkko stačí 8 minut. Počítejte s tím, že skořápka je hodně silná a dostat se dovnitř bude boj.
Krocaní vajíčka - mají výraznou krémovou chuť, která nemusí sedět každému. Používají se při pečení a dobře chutnají v omáčkách.
Racčí vejce - Velmi krémové, obsahují více živin než slepičí vajíčka. Ve většině anglofonních zemí jsou drahocennou pochoutkou. Jedí se uvařená natvrdo nebo jako omeleta, při pečení dodávají receptům výraznou hustotu.
Holubí vejce - jeden z mála zdrojů potravy v postapokalyptickém městském prostředí. Pozor, jsou hodně křehká, o dost křehčí než slepičí! Zacházejte s nimi co nejjemněji!
Vejce perliček - Aromatické ale jemné. Vydrží až 11 měsíců. K vaření natvrdo stačí 4 minuty.
Pštrosí vejce - jsou obrovská, mají objem více jak dvaceti slepičích vajec. Jedno vejce obsahuje 2000 kalorií a nasytí několik lidí. Nejčastěji se připravují ve formě míchaných vajec, pochopitelně na hodně velké pánvi. Pokud chcete pštrosí vejce natvrdo, budete ho muset vařit více než hodinu. Skořápka je extrémně tvrdá, takže se dovnitř budete probojovávat silným nožem, sekáčkem na maso, kladivem nebo vrtačkou.
Čestná zmínka - paví vejce (pozor, velmi agresivně si je chrání), tučňáčí vejce - oblíbená omeleta polárníků, vejce emu - podobná pštrosímu jen sytě modrozelená