Autor Téma: V. Vondruška: Život ve staletích  (Přečteno 219 krát)

SoňaR

  • Host
V. Vondruška: Život ve staletích
« kdy: Prosinec 30, 2019, 03:50:20 odpoledne »
Údajně sedmidílný Lexikon historie (nevím, mně se zatím podařilo objevit jen 6 dílů, ale třeba ten poslední zatím nevydali) "představuje život v českých zemích v době feudalismu od počátků českého státu až po zrušení nevolnictví.... věnuje se netradičnímu pohledu na proměny běžného života vládnoucích vrstev, duchovenstva i prostého lidu".

Já mám momentálně první díl - 12. století. Překvapuje mě, že jsem tam našla vyobrazené obě stoupy, které znám z mého působení ve skanzenu a o kterých jsem kdysi na fóru psala - nožní stoupa i ruční. Netušila jsem, že spadají až tak daleko do historie.
Zaujaly mě různé druhy hradištního opevnění, zejména stupňovitý val z dřevěných roštů vysypaných hlínou s kamenou zdí na čelní straně.
Jsou zde vyobrazena obydlí lidí od těch nejbohatších (hrady a knížecí dvorce) až po chudý venkovský lid (zemnice) a doplněné popisy, jak svá obydlí konstruovali. Co jsem také nevěděla je,  že okna potahovali sušenými zvířecími blánami.
Krom běžného života - bydlení, odívání, obstarávání potravin (lov, chov, obdělávání půdy) a jejich zpracování, řemeslná výroba... tu jsou zmíněny i způsoby cestování, obřady, informace o vývoji klášterů atd.

Pěkné, už se těším na další díl  :)