Autor Téma: Konzervace masa vo vápne  (Přečteno 510 krát)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7539
Konzervace masa vo vápne
« kdy: Listopad 09, 2019, 02:29:33 odpoledne »
Vcelku zaujímavé riešenie. http://tardie.cz/konzervovani-masa-ve-vapne/?fbclid=IwAR3EnXUbFyWysM7WL2pP_nI7vyTfzdhpLjOVdrNKzYXOJRAKAkn5hYT7RvQ

...........

Konzervování masa ve vápně

 
Zajímavo je věděti, že nakládané nebo také uzené maso lze před zkažením uchrániti , když je do prachu vápenatého. Na statcích v Belgii je všeobecným zvykem maso nechati v láku naložené čtyři neděle, pak je v prostoře, kde je průvan, rozvěsiti, aby úplně uschlo. Na statcích v Belgii mají všude prostoru zařízenou pod krovy na sušení masa. Maso osušené vkládá se tam do vhodných beden (sudu) do prachu z vápna.

K tomu se béře bílé, pálené vápno čerstvé, jež slabým navlhčením se nechá na suchý prach rozpadnouti. Na dno sudu nasype se prachu 10 cm. Na tuto vrstvu dávají se kusy masa vedle sebe, ale musejí býti prosypány vápenným prachem, aby se navzájem nestýkaly. Na tuto vrstvu masa dá se nová vrstva vápna, 10 cm silná, což dělá se tak dlouho, až je sud či bedna plná.

Nejhořejší vrstva masa je vápnem zasypána také.

Maso takto naložené vydrží roky a může býti bráno z bedny po kousku. Ježto maso lze v bednách uložiti na každou sýpku nebo na místo, které musí býti vzdušné a čisté. není s tím spojeno žádné žádných potíží. Také obcím, které by pro své obyvatelstvo maso takto chtěly naložiti, nehrozí ztráty. zkažením masa. Maso je tak chráněno i před mouchami a vápno na chuť masa nemá vlivu. Lze je před upotřebením seškrábnuti a omýti. I uzené maso lze tak uložit.

Psalo se v roce 1921

zdroj. Zemědělský kalendář
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Konzervace masa vo vápne
« Odpověď #1 kdy: Listopad 09, 2019, 02:35:02 odpoledne »
Zajímavé, to by stálo za pokus...

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Konzervace masa vo vápne
« Odpověď #2 kdy: Listopad 09, 2019, 03:19:59 odpoledne »
aj mna to zaujalo.ak by ste to miekto skusili tak napiste svoju skusenost.este by ma zaujimalo do akeho láku to davaju
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854