Autor Téma: Přežití  (Přečteno 3383 krát)

Offline Zdeněk Šiman

  • ***
  • Příspěvků: 1
Přežití
« kdy: Listopad 05, 2019, 07:32:35 dopoledne »
Vážení preperští přátelé,
už několik let mně trápí to, že přestože mám celkem slušné znalosti o přežití ( absolvoval jsem v armádě několik kurzů ), asi bych nepřežil. Už tři roky jsem upoután na invalidní vozík a na něm se Vám změní život. Chtěl bych vymyslet něco pro stejně postižené lidi. Ne každý máme rodinu, spíše máme asistentky a proto se nedá počítat s pomocí 24 hodin denně po 365 dnů v roce. Prostě to chci nějak změnit. Beru všechny dobré nápady.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití
« Odpověď #1 kdy: Listopad 05, 2019, 08:12:54 dopoledne »
Ahoj, vítej a díky za podnětný příspěvek. Založila jsem na toto téma novou sekci a doufám, že společně přijdeme na spoustu nápadů, jak podobné situace řešit.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Přežití
« Odpověď #2 kdy: Listopad 05, 2019, 08:57:50 dopoledne »
Myslí že hodně závisí na druhu postižení. Pokud se například jedná o nějakou progresivní nemoc (např. roztroušená skleróza, cystická fibróza) nebo nemoc vyžadující stálý přísun léků (diabetes, HIV), tak vyhlídky nejsou moc pozitivní.

Ale pokud se jedná o pouhé "pouhé" (doufám že se neurazíš  :() zdravotní postižení -vozík, slepecké hůl následkem např. úrazu nebo vrozené vady a jinak je člověk jakž-takž zdravý, tak už je to nadějnější.
Z historie jsou známé případy postižených válečníků - Slavní japonští a čínští slepí bojovníci,  Ivar Bezkostý -  "vozíčkář" který dobyl většinu Yorku. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivar_Bezkost%C3%BD.

S postižením bych se soustředila na několik věcí
1) výběr komuny nebo aspoň společníků, kteří pomůžou
2) bezbariérovost- dokázat opustit byt když nejede výtah, bezbariérová konstrukce úkrytu či chaty, vyřešit dopravu
2) pomůcky - náhradní vozík/naslouchátko/Slepecká hůl a vše potřené, dobrá zásoba léků, ideálně se naučit jak si vyrobit vlastní vozík/pomůcky

Z dlouhodobějšího hlediska -
Obrana - vozíčkáři by se mohli specializovat na boj z dálky - pistole, luk, kuše
život v komuně/Skupině - mít nenahraditelné znalosti a schopnosti.
Pokud budou nenahraditelní tak si okolí dá opravdu pozor aby se jim nic nestalo.
Najít důležitou činnost která se dá vykonávat i s postižním- krejčovství a práce s textilem všeho druhu? Práce s elektřinou?  Kvalitní vaření-pečení? Odborné znalosti?

V případě bývalého vojáka bych např. uvažovala o přerod na opraváře zbraní nebo přeučení na řemeslo.


Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití
« Odpověď #4 kdy: Listopad 05, 2019, 01:24:31 odpoledne »
V případě bývalého vojáka bych uvažoval o předání zkušeností jiným, vést výcvik, plánovat obranu / ochranu, držet hlídky ( třeba z věže kostela) a podobné smysluplné věci. K tomu držení hlídky, na to ani nemusí být vojákem. Takovou hlídku může provádět kdokoli kdo vidí a slyší.
Jakýkoliv postižený občan má mnohem větší šance v komunitě.
Jak psala Chinalady, pro občany závislé na lécích není moc naděje ani v komunitě...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

SoňaR

  • Host
Re: Přežití
« Odpověď #5 kdy: Listopad 05, 2019, 02:14:00 odpoledne »
Zdeňku,

většina z nás si těžko umí představit, s čím vším se hendikepovaní každodenně potýkají. Ale napadlo mě totéž co Bartha - což takhle využít tvé informace o přežití, tvé zkušenosti z každodenního života a případně (snad) i nějaké rady, návody odtud a zkusit přizpůsobit a sestavit a pak i předávat návody pro hendikepované, v tomto případě pro vozíčkáře či obtížně mobilní osoby (např. o berlích)?

Možná by se dalo vyjít ze základů, které zde uvádíme. Co je třeba zajistit (potraviny, voda, léky, teplo, hygiena, bezpečnost...) asi bude stejné pro hendikepované i nehendikepované. Lišit se bude "to kolem", např. způsoby zajištění zásob, hledání jiných možností skladovacích prostor, jiné únikové cesty, jiné způsoby přesunu do bezpečnější lokace, jiný způsob obrany...

Chce to jen začít něčím konkrétním.


Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Přežití
« Odpověď #6 kdy: Listopad 05, 2019, 05:25:08 odpoledne »
Zkušenosti vojáka jsou cenné i pro nehendikepované. Takže bych viděl nejlepší vytvořit skupinu, kde by jsi byl odborný poradce a jiní by měly jiné povinnosti. Mimo jiné postarat se o Tvojí mobilitu.
Jinak se připravovat jako my všichni.

SoňaR

  • Host
Re: Přežití
« Odpověď #7 kdy: Listopad 05, 2019, 07:16:22 odpoledne »
Jestli jsem to dobře pochopila, tak Zdeněk nechce řešit jenom svoji situaci, ale chce dát dohromady postupy pro podobně hendikepované, jako je on (respekt). Doufám, že se ozve a začneme třeba od tématu, které ho nejvíc "pálí".

Offline Ezi

  • ***
  • Příspěvků: 9
Re: Přežití
« Odpověď #8 kdy: Listopad 06, 2019, 05:53:45 dopoledne »
Zdravím všechny, asi největší problém je mobilita tudíž by to chtělo teréní vozík s vlastním pohonem. Možná to bude znít hloupě, ale napadl mě film Vetřelec 4 kde měl polohovatelný vozík "ala" tank se skrytou zbraní a v případě nouze popruh a silného parťáka, který osobu ponese na zádech

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Přežití
« Odpověď #9 kdy: Listopad 17, 2019, 05:13:30 odpoledne »
Taky máme jako rodina podobný problém. Žena sice částečně chodí, ale dlouhé trasy bez vozíku nemožnost. A do toho dvě děti a s mladším každou chvíli na dětské ambulanci s bronchitidou až zápalem plic. To má člověk pak úplně jiné životní priority když si uvědomí že bez kvalitní lékařské péče by jeho dítě stejně nepřežilo. Ale zase máme doma slušnou výbavu. 3 inhalátory na fýzák nebo Vincentku, 3 airchambery pro vdechování ventolinu a pod., jeden tlakoměr pro dospělé a oxymetr pro děti.
 :-D

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití
« Odpověď #10 kdy: Listopad 18, 2019, 04:32:26 odpoledne »
Znám několik vozíčkářů, kteří se do této kategorie dostali následkem nemoci či úrazu - autonehody. A pokud byli předtím plně aktivní a třeba sportovci....je problém zpočátku hlavně v psychice. Najednou se má člověk s vynikající fyzičkou smířit s tím, že se už nikdy na nohy nepostaví....Ale 2 z nich jezdí na kole a jeden dokonce i závodně na lehocipédu....a jsou to velice houževnatí lidé. Domácí prostředí se dá přizpůsobit, člověk může spoustu věcí vykonávat z domova a pokud se postaví osudu, okolí jej většinou naprosto v pohodě přijme. A znám i případ, kdy se žena s mužem po úraze kdy přišel o nohu rozvedla. On se se situací vypořádal a dnes žije spokojeně se zdravotní sestřičkou, která mu pomáhala s rekonvalescencí....protože je to podle jejich slov naprosto pohodový chlap. Takže lze najít smysl života a být užitečným i šťastným. Jen je třeba zvažovat pro případné krizové scénáře omezené možnosti pro transport, orientaci a práci v novém neznámém prostředí. Prostě co si počnu, když se mám z auta přemístit na vozík a ten mi třeba rozložený poodjede ze svahu...nebo mám poruchu na autě, kterou sám neopravím - výměnu kola prostě zdravý chlap dá za 10 minut, ale pro vozíčkáře je to boj na 2h s nejistým výsledkem, protože se mu nemusí podařit vyjmout rezervu.....ale opravný sprej už použít zvládne, když ho bude mít po ruce....takže rady pro hendicapované jsou dobré právě od nich samotných a my ostatní můžeme přispět, když nás seznámí s konkrétním problémem....

Offline Harley

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 10
Re: Přežití
« Odpověď #11 kdy: Září 16, 2021, 03:05:02 odpoledne »
AJ JA SOM VOZICKARKA .  <3 MAM 36 ROKOV - ODVČERA :D moj brat chodil na turnusy  akosi som popri turnusoch vzdy od narodenia videla vela o  vyrobe zbrani,vodeodolnych zapaliek, ako mala som sa učia zapalovať ohen cez kresadlo atd.. mam vyhodu v tom ze mam dve uz takmer dospele deti a moj osobny asistent je moj duh takze ja ako vozičkarka si nerobim tazku hlavu z voziku jedine ak sa pokazi ten :D hadam neskončim raz na furiku ale da sa pokial je človek psychicky silny a má aké také dovednosti .... dá sa........... my sa uz roky snazime byť čo najmenej viditelni,iní a snažíme sa využívať prírodu viac ako systém . máme zahradu , zajace, sliepky , rodinný dom a menší dom ako sklad a provizorne bývanie dá sa všetko len je zlé riešiť takéto veci až potom.treba si všetko naplanovať a pripraviť a nenechať sa odradiť a kedže sa nevieme ubrániť samozreme treba mať aj čo to na ubránenie ........... <3 <3 <3

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Přežití
« Odpověď #12 kdy: Září 16, 2021, 06:50:11 odpoledne »
Prostě jsi normální prepper. Paráda.... ;)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití
« Odpověď #13 kdy: Září 16, 2021, 07:18:45 odpoledne »
Vítej Harley zde na fóru. Budu moc rád, když nám tu pomůžeš zapojením do diskuze s přípravou hendicapovaných a zdravotně postižených. Při nesnázích jsou právě oni často nejzranitelnějšími obětmi, protože buď nemohou včas uniknout nebo jsou ještě ohrožováni spoluobčany.

Offline Harley

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 10
ako som začala ja .............
« Odpověď #14 kdy: Říjen 07, 2021, 12:35:05 dopoledne »
tak byť vozičkár a vozičkár nieje vždy to isté. pán je zreme po uraze, niekto nemá končatiny, niekto nedokáže prehltnut ani sliny, čo ho zadusí hlien . ja nemám 80 percnet svalstva ,ale cítim sa celá a ked treba tak dokážem aj nemožné.... v prvom rade sa treba zamyslieť čo chcem , chcem sa skryt, chcem len prežiť, či akk sa to poserie chcem aj žiť a budoovať starať sa .... ja mam dve deti 12 a 17 a priatela, ktorý ma musi rano dat z postele, prehodit ma na wc, pomoze mi obliect, ... potom sa uz ogabem , namalujem , učešem sama, umyjem riad,  operiem .... akurat to wc , postel alebo prehodit na elektricky vozik , samozrejme keby spadnem ležím tak kym ma  nezdvihne. takže priorita nemožem byť sama .... mám ludí ktorym zverím svoj život ? ja áno , kto nie treba sa pripraviť a najst niekoho kto je ochotný a splahlivý . v meste bude asi  problem, ak nebude elektrika pojde vítah ? bude bezpečné ist von ? ja bývam na dedine , na malej dedine... dom mam zabezpečený dokonca za domm provyzorn kryt, brat je veterán no už byva v španielsku , druhy mi zomrel, maminka tiež . oco je slabý ten sa zloží hned ... takže velky dvor, garaz, pivnica, vysoky plot, uzavretá brana ... prisposobený dom ... prvé dni budeme dma určite kym to trošku prejde do kludu .. takže treba mať zasoby . ja nepodporujem chemiu nechodim k lekarovi neverim im liečim sa sama bylinkami .... ale kto potrebuje lieky musi si urobit zasobu , vytlačit mapu vyznačit lekarne ... najst alternatívy k liekom a pmockam ... keby vidite moje knihy to su od vyroby zbran az po uskladnovanie zemiakov :D naozaj všetko ....plošiny aj všetk robime sami nesnažíme sa vytrčat , niesme v kontakte s ludmi len s rodinou , nikomu nehovorim ze mame zasoby, kryt, zbrane . ludia saa ukažu ked je zle a áno sme zranitelný treba na to mysliť .. šedý muž - to treba byť ... nevieme sa ubraniť tak. mam kasere, paralyzer, glok na guličky ako zastrašenie, walter plynak, bejzalovu palku , velku tazku mačetu , chystame sa kupit prak, fukačku a kušu , obe decka chodia na strelecke kurzy a dcera na turisticky kružok kde je čast o vycviku prežitia v prírode ,... urobila som si ročny plan nakupu .. každy tyžden hdim do košika niečo do zasoby tento pondelok to boli acylpiriny, buduci je to 12l mineralky a na dalsí koreniny, kakao atd . na konci roka mam zasobu pre rodinu na 3 mesiace navyše, kresadlo ovladam, kazdy mame udicu , vzduchovku , pripraveny vyšší plot , ...... sviečky, krb , mapy, .... je toho vela . je to všetko o hlave . predstavte si najhršiu situaciu ako keby začala a čo by ste robili ... čo by ste potrebovali , čo by vam chybalo na jar potrebujem sadit budu obchody ? mam nakupene vopred priesady ...  na  jesen bude chripka - zasoba vitaminv , liekov alternatíva sadim bylinky .... zima drevo , leto solarna sprcha , stan, baterky , čelovky ... sme ludia s postihnutím , podla mna su to ludia so schopnostami len ich treba najsť. velmi rada pomožem poradím stačí napísať................. <3 <3 <3 <3 <3

SoňaR

  • Host
Re: Přežití
« Odpověď #15 kdy: Říjen 07, 2021, 08:18:20 dopoledne »
Obdivuhodné. Málokdo je takto připravený a má to takto zmapované a srovnané.  "hold"

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re: Přežití
« Odpověď #16 kdy: Říjen 07, 2021, 12:13:26 odpoledne »
Harley, je vás málo. Na všetko. Nechcem ti brať ilúzie, ani vás podceňovať.
No šance na prežitie máte omnoho vyššie ako menšia či väčšia komunita, nie ako malá rodina. Jeden chlap, dve deti, vozíčkar. Málo vás  :(
Nestráňte sa susedov a okoliu. Budete za podivínov. Takým nikto nebeží na pomoc. Budujte vzťahy a to je základ pre komunitu/skupinu.
Držím palce.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přežití
« Odpověď #17 kdy: Říjen 07, 2021, 05:07:12 odpoledne »
Řekl bych to jinak. Rodina je základ a v rámci ní už člověk vyřeší dost. Na dlouhodobý průšvih se samozřejmě hodí větší komunita, ale ta se buduje a prověřuje dlouhodobě a v dnešní době moc prověřená nebude. Lidem se stále daří dobře a zatěžkávací mírný test byl třeba covid....a už se ukazuje, kdo je tolerantní, kdo ustrašený, kdo lehkomyslný...kdo se snaží spojovat, kdo rozeštvává. Sami určitě znáte příklady ze svého okolí a třeba jste přišli kvůli různým názorům i o dlouhodobé přátele....A nyní si představte, že by se přihodilo něco opravdu vážného....Takže rodina pro začátek bohatě stačí a pod tíhou okolností se budou lidé postupně nalézat a stmelovat. Ale vždy je dobré pokud najdete spřízněného člověka jej postupně poznat a případně začlenit mezi potenciální spolupracovníky. A na druhou stranu občas se s někým prostě rozejdete....při covidu se rozpadly i rodiny a stačil odlišný názor na očkování + vzájemná netolerance, podnícená třeba strachem a vztah byl v háji....

Offline Harley

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 10
Re: Přežití
« Odpověď #18 kdy: Říjen 09, 2021, 02:43:19 odpoledne »
nie je nás málo. ked je jedna žena a jeden muž,ktorý sú spolu a daju jeden za druheh život, či dvaja pritelia na život a na smrť je to omnoho viac ako 25 členna komunika, ktora bude ozhadana ... syn ma 17 rokov pomaly 2 metre a sto kilov ..čiže ono to už nieje až tak male dieta ... naša dedina kde žijem je malička cca 600 ludí prevažne dochodcovia a to ja bývam na konci dedine nadomnou su dve chaty a vodna nadrž a lesy .... v podstate je mi jedno kto si čo myslí pretože ja viem ,že my ako rodina zvladneme všetko ... a viem ,že keby je naozaj zle mam brata s celu rodinou v španielsku, brat je vojak už teraz veteran ...v zálohe . vozičkár , nevozičkár .... momentalne teraz sa priatel učí ako sa pestuje  doma tabak a ja si píšem do herbaru , prírodne antibiotiká .... netreba sa báť a desiť . som na vozíku čo teraz .... aj keby ostanete sám ... s triezvou hlavou a odvahou dá sa aj nemožné verte mi viem čo hovorím . napíšem vám čo sa mi stalo dva roky dozadu . ležala som v posteli a decka s priatelom boli vonku ešte skladali stan a gril atd .... začalo sa mi zlé dychať neviem čo to bolo, lebo nemam astmu nič krem toho že som na vziku nemavam ani len nadchu nič .... a chytila ma taka paika ,že som sama,že sa nezdvihnem ,že mi nik nepomože .... par kat s msa nadychla a povedala si že a proste nezomriem .. ani neviem ako som sa vytlačila jednou rukou do sedu z sedu sa zošuchla na zem po zadku sa prešuchala k dveram a otvrila dvere, ked ma naši uvideli ako nechapali a ja dodnes nechapem , pretože ja si nedokažem ani len nohu zdvihnut nie to si sadnuť na posteli a t je presne to čo nas nuti prežť ... a to mame všetci .................. ale isto by ste mi vedeli poradiť dlhšiu dobu pozeráme zbrane akože mame nieč č to ako luk , stredne dobru kušu , dcerka ma vzduchovku čo chodi na strelecky , paralyzer  atd... ale pzerali sme guličkvky a plynaky .... mate nejaku skusenost s tym či sa dá s tym ubraniť, lebo mali sme revolver plynovy a raz som s tym strelila a takmer som sa vyštipala aj v ......... ako neviem či sa oplati investovať do niečoho ako su tie vzduchove pištole, či plynové čo si  tom myslite

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití
« Odpověď #19 kdy: Říjen 10, 2021, 01:06:17 dopoledne »
Zbroják a ostrou. Kuličky sou pro děti.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: Přežití
« Odpověď #20 kdy: Prosinec 21, 2021, 10:43:35 odpoledne »
Mám genetické postižení, které způsobilo ztrátu čichu a nyní postupnou ztrátu sluchu a také časté bronchitidy, jmenuje se to primární ciliární dyskineze. K tomu abych se nenudila, tak dost špatně vidím, mám na to ZTP. Jsem ráda připravená na různé situace. když manžel chtěl tepelné čerpadlo, trvala jsem krbových kamnech jako alternativě, když nepůjde elektřina, dřevo z doby předčerpadlové máme. Totéž platí o vodě, takže máme vlastní studnu s pumpou na ruční pohon, což považuji za alternativu k vodovodu. Máme sporák na plyn a troubu na elektřinu, takže při výpadku vždycky nějak přežijeme. Na zahradě se snažím vypěstovat zeleninu a ovoce, ale ne všemu se tu daří, jsme tu 500 m.n.m. Mám i bylinkovou zahrádku. Manžel má na starosti slepice, máme tak přísun vajíček. Letos byla velká úroda ovoce, tak jsem pořídila odšťavňovač a ještě mě zlákal mlýnek na obilí, takže pokud bude elektřina, můžeme být docela slušně soběstační.
 
Moje hobby je předení, tkaní, pletení atd. prostě z ovčího rouna umím vyrobit oblečení, kolovrat ani tkalcovský stav elektřinu nepotřebují, česačka na vyčesání rouna je také na ruční pohon, a dost se dá dělat téměř poslepu.

Obrovsky pomáhá počítač, nejde ani tak o připojení k internetu jako o to, že tam mám uložené různé informace. je v něm software pro slabozraké a nevidomé, který umí zvětšit nebo předčítat. V případě výpadku elektřiny by mi však brzy došla baterie a já bych byla jako bezruká. Protože výpadky elektřiny jsou u nás celkem časté, stačí letní bouřka, mám s tím špatné zkušenosti. Powerbanka sice trochu pomůže, ale i ta se musí nabíjet. Chtěla bych mít samostatný zdroj alespoň na pohánění počítače. Uvažovali jsme o fotovoltaice, ale v našem kraji je ročně nejméně slunečního svitu v rámci republiky, prostě často zataženo, a když v zimě napadne sníh, tak také nepomůže.

Takže pokud jde o špatné vidění, potřebuji vymyslet něco, co zvládne pohánět počítač.
Pokud jde o sklony k bronchitidám, už mám vypozorované, jaká strava to zhoršuje, jaké bylinky trochu pomohou, takže pokud bych někde nenastydla, snad bych bez antibiotik vydržela.
Carpe diem.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Přežití
« Odpověď #21 kdy: Prosinec 21, 2021, 11:52:26 odpoledne »
Takže pokud jde o špatné vidění, potřebuji vymyslet něco, co zvládne pohánět počítač.

Pokud jde "jen" o přístup k digitálním dokumentům, musíte na to "obráceně". Nehledejte jak nabijet počítač (prakticky neřešitelné), ale pořiďte si jiné zařízení. Zkuste se podívat na e-čtečku PocketBook 1040 InkPadX.

Má velkou 10.3" obrazovku, která vedle možnosti nastavit písmo pro slabozraké by měla už i umět číst text. Je docela drahá, něco pod 10.000,- Kč, ale pro Vás by ta velká obrazovka (skoro formátu A4) mohla být velmi vhodná.

Pokud ta největší nebude umět číst, o něco menší a Ink Pad 3 Pro by to měla umět určitě.

https://pocketbook.cz/cs-cz/amp/cs-cz(text-to-speech-cz

Do čtečky nahrejte všechny dokumenty z počítače. Vejde se jich tam tisíce a zvládne zobrazit obrovské množství formátů. Každý rozumný prepper jednu má. Čtečka využívá energeticky extrémně úsporný "elektronický papír" a na jedno nabití vydrží klidně měsíc. Je přitom snadné ji dobít z ruční nebo malé solární nabíječky.


Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: Přežití
« Odpověď #22 kdy: Prosinec 22, 2021, 11:32:12 dopoledne »
Moc se v elektronice nevyznám. Mám tablet Samsung Galaxy Tab S4, to je srovnatelné se čtečkou? Dostala jsem ho k vánocům ale moc ho nepoužívám, když jsem doma, jdu raději na počítač. A pokud to není jako čtečka, dají se do toho dát programy, které zvládnou pdf, docx a jpg ?
Carpe diem.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Přežití
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 22, 2021, 12:51:56 odpoledne »
Ne. Tablet je takový větší mobil a také se tak rychle vybije.

Čtečka je zcela jiná technilogie zobrazování. Umí obrovské množství formátů, umí se i připojit k internetu a přehrávat audiosoubory (ne video, nebo velmi limitovaně).

Stačí si vyhledat heslo "Pocketbook čtečky". Jsou i jiní výrobci, ale Pocketbook je u nás etablovaný a hlavně na něm otevřete prakticky vše.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití
« Odpověď #24 kdy: Prosinec 22, 2021, 12:52:55 odpoledne »
Tablet žere daleko víc energie než čtečka o které psal Loki.
Jinak na tablet jdou nainstalovat programy prakticky na všechny formáty co existují. Je to takovej malej počítač.
Ale co se týká spotřeby energie, ink papír který čtečky mají jako displej, více méně žere energii pouze při načítání další stránky. Dá se jednoduše nabít i ručním dynamem. Tablet potřebuje výkonnější zdroj elektřiny.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Přežití
« Odpověď #25 kdy: Prosinec 22, 2021, 01:29:16 odpoledne »
Máte aj tip na dáku výbornú a hlavne lacnú čítačku? Dáke podstatné parametre, ktoré by nemali chýbať, či sú zbytočné...  :)

Také lacné okolo 83 do 100 eur? https://citacky-elektronickych-knih.heureka.sk/pocketbook-628-touch-lux-5/?gclid=CjwKCAiAtouOBhA6EiwA2nLKHxeEu5hegvIXOytseoufDTuEd5MKBCla4a5HiffkV4A00E9nl3SkORoCH54QAvD_BwE#specifikacia/
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Přežití
« Odpověď #26 kdy: Prosinec 22, 2021, 03:21:43 odpoledne »
Sedláku, tu ide skôr o to, že takto sa dá nosiť knižnica zo sebou vo vrecku /až 3000 kníh/ a druhá vec, že mnoho kníh sa ani nedá zohnať v papierovej podobe, ale elektronickej hej.
Tiež mám problém na PC obrazovke čítať dlhšie články, aj príspevky. Ale žil som bez nej celý život, tak to neberiem ako velkú potrebnosť. A najradšej mám aj tak audioknihy...
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Přežití
« Odpověď #27 kdy: Prosinec 22, 2021, 04:27:06 odpoledne »
Ink papír imituje klasický papír. Je příjemnější na čtení.
Čtečky člověk může mít i dvě. Jednu chráněnou před emp. Až 3000 knih? Spíš miliony. Ano, může se rozbít. Stejně jako papír mám můžou sežrat myši.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline hetta

  • ***
  • Příspěvků: 35
    • Atelier Johanna vše pro předení, plstění a tkaní.
Re: Přežití
« Odpověď #28 kdy: Prosinec 23, 2021, 11:44:06 odpoledne »
Tak jsem si nastudovala čtečky a rozdíl od tabletu. Jsem nucená si zvětšovat na počítači text abych ho viděla dobře, velikost čteček bývá kolem 13x18 cm a přijde mi, že je to strašně malé na to, aby tam šlo něco číst a orientovat se v textu. Jasně, když je nejhůř, tak to poslouží jako archiv.
Carpe diem.