K jedlému kaštanu.
S koňským kaštanem nemá nic společného. Jedná se o strom ze stejné čeledi jako buk.
Shodou okolností jsem se přichomýtl k tomuto stromu letos 11. 10.
V Olmu, ve Smetanových sadech jich roste několik (např.
zde, na Sv. Kopečku se také nějaký
vyskytuje. Spíše menší stromy.
Lidé plody hojně sbírají.
Také jsme si nasbírali.
Popis stromu
tady.
Moje pozorování, nedělající si nárok na úplnost a využivající zatím jediného setkání s těmio stromy.
Číšky nejsou plod zaplněny zdaleka tak optimisticky, jak je vidíme na odkazu "jedlykastan". V číšce obvykle jeden, plně vyvinutý plod, ostatní dva byly placaté, malé, nepoužitelné. Dolování plodů z číšek bez rukavic je čirý masochismus. Číška je extrémě pichlavá. Ale to by se dalo při cíleném sběru vyřešit.
Kuchařské zkušenosti: Plody jsem před opečením vyloupali ze slupek. Jde to celkem dobře a naloupat porci pro jednoho je záležitostí minut. Vlastní jádro je veliké asi jako třešeň.
Peče se 18 minut v troubě a (ač je chuť subjektivní) je vynikající. Nejlépe jíst ještě teplé. Někde se doporučuje slupku (či spíše kůrku) plody pouze naříznout před pečením a loupat až poté. Nedoporučuji. Slupka zkřehne a loupání jde hůře (vyzkoušeno).
Domnívám se, že by se měly kaštany sázet hojně v parcích a ve městech v teplých oblastech. Na nějaký velký význam v potravinářské praxi to nevidím, ale jako doplněk ano. Podobně lze často vidět též lidi sbírající ořechy podél silnic. Namajíce zdroj ořechů před okny. Proč nezatáhnout užitečné a navíc dekorativní stromy k lidským sídlům? Protože máme tzv. "okrasné" dřeviny? Kaštan navíc dekorativní je. Nevýhodou může být ostnitá, ale opravdu hodně ostnitá číška. Bosky se pohybovat pod kaštanovníky nelze doporučit.
Maje na pozemku prostorovou rezervu, určitě bych si ho dal.