Autor Téma: Kaštanovník  (Přečteno 758 krát)

SoňaR

  • Host
Kaštanovník
« kdy: Únor 08, 2016, 10:27:29 odpoledne »
Za zvážení by stálo pěstování jedlých kaštanů (Kaštanovník Setý/Castanea Sativa) Jeden (vzrostlý) strom vám vyplodí dost potravy na jednoho člověka na celou zimu (plodů má opravdu hodně), navíc kaštany mají víc kalorií než brambory. Kromě pečených kaštanů z nich můžete mlít sladkou mouku, jíst je naslano se zeleninou nebo z nich připravovat sladkou pěnu či "nutelu".
A pokud vám nechutnají, dají se dobře prodat anebo je můžete hodit prasatům- můžou se po nich utlouct a ještě budou mít chutnější maso.


Kaštanovník roste velmi pomalu, to je tak výsadba ideálně pro další generaci. Navíc spotřebuje hodně prostoru a pro kvalitní úrodu to chce kaštanovníky aspoň dva. I na kvalitu půdy je poměrně náročný. Lepší je zmapovat si okolí, kde se vyskytují ve volné přírodě a chodit tam na sběr.

Kaštany nejsou klasická zahradní rostlina, jsou spíš pro situace "chalupa v lese" nebo pro majitele větších pozemků.   A pro dobrou úrodu jich opravdu musí být několik (minimum jsou tři, ideál 4+). Ale když se do nich pustíte a počkáte si (10-15 let, některé odrůdy dřív),  tak máte spolehlivý zdroj jídla na několik desítek a možná i stovek let.
Kaštanovník byl dřív oblíbenou užitkovou rostlinou, protože od určité doby se jedná o prakticky bezúdržbový zdroj potravy, který navíc láká zvířata.

Paradoxně ony "volně rostoucí kaštany" byly dříve schválně vysazovány v lese jako záložní zdroj potravy. Často se jedná až několik století staré stromy, za které můžeme poděkovat předchozím generacím prepperů. ;D

SoňaR

  • Host
Re: Kaštanovník
« Odpověď #1 kdy: Říjen 23, 2019, 10:19:05 odpoledne »
Tady dýně Hokkaido jdou celkem dobře, většina lidí co znám má dobrou úrodu.

Kaštany nejsou klasická zahradní rostlina, jsou spíš pro situace "chalupa v lese" nebo pro majitele větších pozemků.   A pro dobrou úrodu jich opravdu musí být několik (minimum jsou tři, ideál 4+). Ale když se do nich pustíte a počkáte si (10-15 let, některé odrůdy dřív),  tak máte spolehlivý zdroj jídla na několik desítek a možná i stovek let.
Kaštanovník byl dřív oblíbenou užitkovou rostlinou, protože od určité doby se jedná o prakticky bezúdržbový zdroj potravy, který navíc láká zvířata.

Paradoxně ony "volně rostoucí kaštany" byly dříve schválně vysazovány v lese jako záložní zdroj potravy. Často se jedná až několik století staré stromy, za které můžeme poděkovat předchozím generacím prepperů. ;D

Ale tož klidně si ten kaštan vysaď, jestli pro něj máš vhodné podmínky. Pro budoucí generace je to určitě fajn. Já do toho nejdu. Nechce se mi čekat 10 let na první mizernou úrodu (než se dostane do nějaké pořádné plodnosti, tak to taky nějaký rok trvá), nemám na to vhodnou půdu,takže bych se té úrody nejspíš ani nedočkala... a co by nezdecimovaly následky nevhodné půdy, to by dorazily mrazíky  :D. Takže raději ten poměrně velký prostor, který by kaštany zabraly, využiju pro jistější a dřívější zdroj obživy  :)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Kaštanovník
« Odpověď #2 kdy: Říjen 23, 2019, 11:25:43 odpoledne »
A co taková klíněnka jírovcová?

Klíněnka jírovcová napadá pouze koňský kaštan/jírovec maďal (aesculus hyppocastanum),  na jedlý kaštan/Kaštan setý vůbec nejde. Obecně jedlé kaštany příliš netrpí nemocemi a dobře snáší sucha.

Samozřejmě u jedlého kaštanu je problém s dlouhou "dobou čekací" a potřebou místa. I když dnes některá zahradnictví nabízejí roubované stromky plodící za pět let, což je novinka i pro mě.

Soňo, jakou máš půdu? Pokud je jílovitá, tak by tam kaštan opravdu nešel, ale i chudší suché a písčité půdy jim nevadí.

Jsem názoru že každý z nás si má zahrádku vybudovat tak, jak mu to nejvíc vyhovuje :) 
Vše co tady píšu má být spíš inspirace pro ty, co se moc nevyznají v netradičních rostlinách.

CyPro

  • Host
Re: Kaštanovník
« Odpověď #3 kdy: Říjen 24, 2019, 07:38:15 dopoledne »
K jedlému kaštanu.
S koňským kaštanem nemá nic společného. Jedná se o strom ze stejné čeledi jako buk.
Shodou okolností jsem se přichomýtl k tomuto stromu letos 11. 10.
V Olmu, ve Smetanových sadech jich roste několik (např. zde, na Sv. Kopečku se také nějaký vyskytuje. Spíše menší stromy.
Lidé plody hojně sbírají.
Také jsme si nasbírali.
Popis stromu tady.
Moje pozorování, nedělající si nárok na úplnost a využivající zatím jediného setkání s těmio stromy.
Číšky nejsou plod zaplněny zdaleka tak optimisticky, jak je vidíme na odkazu "jedlykastan". V číšce obvykle jeden, plně vyvinutý plod, ostatní dva byly placaté, malé, nepoužitelné. Dolování plodů z číšek bez rukavic je čirý masochismus. Číška je extrémě pichlavá. Ale to by se dalo při cíleném sběru vyřešit.
Kuchařské zkušenosti: Plody jsem před opečením vyloupali ze slupek. Jde to celkem dobře a naloupat porci pro jednoho je záležitostí minut. Vlastní jádro je veliké asi jako třešeň.
Peče se 18 minut v troubě a (ač je chuť subjektivní) je vynikající. Nejlépe jíst ještě teplé. Někde se doporučuje slupku (či spíše kůrku) plody pouze naříznout před pečením a loupat až poté. Nedoporučuji. Slupka zkřehne a loupání jde hůře (vyzkoušeno).
Domnívám se, že by se měly kaštany sázet hojně v parcích a ve městech v teplých oblastech. Na nějaký velký význam v potravinářské praxi to nevidím, ale jako doplněk ano. Podobně lze často vidět též lidi sbírající ořechy podél silnic. Namajíce zdroj ořechů před okny. Proč nezatáhnout užitečné a navíc dekorativní stromy k lidským sídlům? Protože máme tzv. "okrasné" dřeviny? Kaštan navíc dekorativní je. Nevýhodou může být ostnitá, ale opravdu hodně ostnitá číška. Bosky se pohybovat pod kaštanovníky nelze doporučit.
Maje na pozemku prostorovou rezervu, určitě bych si ho dal.

SoňaR

  • Host
Re: Kaštanovník
« Odpověď #4 kdy: Říjen 24, 2019, 08:32:34 dopoledne »
Soňo, jakou máš půdu? Pokud je jílovitá, tak by tam kaštan opravdu nešel, ale i chudší suché a písčité půdy jim nevadí.

Právě. Máme hlinitojílovitou půdu a na takových půdách kaštanovník neprospívá a trpí nemocemi. Krom toho se nám tam občas objevují i ty pozdní mrazíky a tím kaštanovníky taky trpí, zejména ty mladé.

Mimochodem, kaštanovníky mají i celou řadu škůdců a to jak místních, tak dovlečených spolu s kaštanovníky. Před pár lety bylo haló kvůli sazenicím kaštanovníku z Itálie, které byly napadeny žlabatkou, což je velmi škodlivá vosička, nejhorší škůdce pro kaštanovníky. Reálně hrozilo, že nám tento drobeček z Číny zlikviduje kaštanovníky na celém území. Nicméně šíří se, dostal se do Itálie a právě z Itálie ho čas od času vyvezou i do jiných částí EU.

SoňaR

  • Host
Re: Kaštanovník
« Odpověď #5 kdy: Říjen 24, 2019, 09:04:02 dopoledne »
CyPro, my právě ty kaštany pečeme v naříznuté slupce. Pečení oloupaných jsem ještě nezkoušela, ale napadá mě - nejsou pak moc vysušené?

Mimochodem - při sběru hodně pomáhá ty ostnaté kouličky prostě rozšlápnout  :)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Kaštanovník
« Odpověď #6 kdy: Říjen 24, 2019, 07:10:23 odpoledne »
Stromy v parcích a zámeckých/klášterních zahradách jsou často více jak sto let staré, a s úrodou už to není bůhvíjaké, hold kaštanovník už přestárl.   Na druhou stranu jsou to odrůdy zvyklé na české podnebí, takže si klidně vezměte semínko. 
Stránka jedlý kaštan má trochu zavádějící obrázky, podle všeho se jedná o fotky odrůd z jižní Francie nebo Španělska, zvyklé na suché mediteránní podnebí. Zkusit se má všechno ale nikdo vám negarantuje,  že se jim tady bude dařit.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Kaštanovník
« Odpověď #7 kdy: Říjen 24, 2019, 07:13:22 odpoledne »
Proč nezatáhnout užitečné a navíc dekorativní stromy k lidským sídlům? Protože máme tzv. "okrasné" dřeviny? Kaštan navíc dekorativní je.

Že se všude sází "jalové stromy" je z historického hlediska novinka z 19. století. Vysazování užitkových stromů bylo typické až pro celý středověk a většinu novověku, např. Karel IV zákonem nařizoval výsadbu jabloní a oskeruší (ježáb okeruše/Sorbus domestica), Marie Terezie např. nařizovala výsadbu lísek u cest.... A podobně to fungovalo na celém světě(např. Turečtí sultáni nařizovali pěstování pistácie lentiškové, zdroje léčivého Mastixu, Turkmenistán dodnes nařizuje pěstování bavlny...)

Hold naši předkové byli dost moudří na to, aby si uvědomili, že je praktické mít záložní zdroj potravy pro případ špatné úrody a zároveň jídlo pro chudé v dobrých časech. Navíc věděli, že volně dostupné zdroje potravy snižují šanci, že armáda nebo loupežníci budou krást jídlo u běžných lidí...

CyPro

  • Host
Re: Kaštanovník
« Odpověď #8 kdy: Říjen 24, 2019, 09:41:36 odpoledne »
CyPro, my právě ty kaštany pečeme v naříznuté slupce. Pečení oloupaných jsem ještě nezkoušela, ale napadá mě - nejsou pak moc vysušené?
Nejsou, pokud se nepřehání doba pečení. 18 - 20 minut na 180°C. Jednu várku jsme nedopatřením natáhli na cca 30 min a to už dost vysušené byly. Pro úplnost dodávám, že naše kaštany byly loupány a připravovány do 2 dnů od sběru, tedy hodně čerstvé. Jak by to bylo v případě starších plodů nevím.