Autor Téma: Foliový záhon  (Přečteno 442 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Foliový záhon
« kdy: Říjen 08, 2019, 09:03:43 odpoledne »
Jednoho dne bych chtěl mít 1000m2 pozemku vsechno zakryté folii.  P:-/

Tento rok jsem testoval jestli pof folii budou myši. A jsou. A dokonce myši udělali do folie díry. Folie jsou na vyhození. Další testování bylo jesti pod kýbli, které jsou na té folie se zeminou budou žít myši. A žili a taky poškodili folii. Tak budu nad folii dát jen 1cm vrstvu asi písku. Písek začnu použivát, protože u zeminy, kde jsem udělal vrstvu 1cm tak rostli krásně plevel. U písku čekám to samé, ale bude to nějaký čas trvat. V jílu taky rostě krásně plevel.


Čeká mně teď odstranit ty záhony a jít až na jíl s kamením a tím možná zabráním myším dělat cestičky. Taky záhon bude 6x5m. Na konce zahnu folii a dám prkna.  Takový bazének.  Měl bych i vidět jestli myši pod tím maji chodbičky.

Je to příprava na 1000m2,ale asi bych použil už polohadici 1200mm, kde tedy je 2,4m šířka.
https://www.obalyvysocina.cz/produkty/polohadice-1a-kvalita









Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Foliový záhon
« Odpověď #1 kdy: Říjen 08, 2019, 09:36:28 odpoledne »
Sahawe nějak tomu nerozumím....jak vlastně funguje foliový záhon a proč nepoužíváš klasický foliák nebo třeba igelitové pytle na sazenice (rajčat). Pak mi nějak nedochází proč by zrovna pod folii neměly být myši....vždyť je tam závětří a teplo, tak se tam, podle mě, na zimu budou spíše stahovat. Teď mě došlo, že ta folie asi brání růstu plevelů???Ale to by asi stačilo čímkoliv zabránit přístupu světla ne? Nějak nevím proč tam dávat ten písek, vybírat zeminu až na jíl a kámen bránit myším dělat cestičky....víš co to je za práci? Proč si raději nepořídíš jako společníka pořádného kocoura, který by si okolo tvé zahrádky udělal lovecký rajon....My ve stájích s koňmi kočky vítáme, i koně jsou na ně většinou zvyklí a ani po nich nejdou. A myši se nepřemnožují a kočky vypadají blahobytně....ale ubezpečím tě, že myš klidně prokouše i plastové vědro, jen aby se dostala k zrní (dokonce jsme našli myší hnízdo v prohryzaném několikavrstvém pytli s otrubami....stálo jim za to spojit příbytek se spižírnou ;).

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Foliový záhon
« Odpověď #2 kdy: Říjen 09, 2019, 06:25:27 dopoledne »
Vím, že pokrýt pozemek folii je šílenství, ale já chci vodu. A z 1m2 spadne ročně 300l. Ono víc, ale je tu výpar a budu skladovat vodu v otevřených nádobách a nádržích. A pokud stát zavede platbu za studnu, tak folii bude používat hodně lidí.

Seznámil jsem se před lety s jedním nízkonákladovým člověkem, který si vydělává 260tisic ročně. To, že někdo potřebuje třeba 50 tisíc neznamená, že musí jen vydělat těch 50tisíc. A ten člověk mi dal svoje Know-how jak si vydělat 100 Kč/m2 a asi 300Kč/h. A neni to pěstování konopí. Kompletně jeho Know-how někdy rozepíšů, ale je to dlouhé a nemám teď čas. Musím kopat do jílu. Ve zkratce pěstuje stromky,keře, bylinky a prodává je návrháři zahrad. Tak to zkouším postupně jeho Know-how realizovat.

CyPro

  • Host
Re: Foliový záhon
« Odpověď #3 kdy: Říjen 09, 2019, 07:28:52 dopoledne »
Nějak nevím proč tam dávat ten písek, vybírat zeminu až na jíl a kámen bránit myším dělat cestičky....víš co to je za práci? Proč si raději nepořídíš jako společníka pořádného kocoura, který by si okolo tvé zahrádky udělal lovecký rajon....My ve stájích s koňmi kočky vítáme, i koně jsou na ně většinou zvyklí a ani po nich nejdou. A myši se nepřemnožují a kočky vypadají blahobytně....ale ubezpečím tě, že myš klidně prokouše i plastové vědro, jen aby se dostala k zrní (dokonce jsme našli myší hnízdo v prohryzaném několikavrstvém pytli s otrubami....stálo jim za to spojit příbytek se spižírnou ;).
S hlodavci a kočkami mám poněkud jiné zkušenosti.
Předně, je třeba rozlišovat. Existují různé druhy myšovitých hlodavců. Myš, hryzec, hraboš. O myších moc nevím, je možné, že to je metla stájí a sýpek.

Prakticky nejsem chopen rozeznat od sebe hraboše a hryzce. Prakticky - tj. když se mi vyjímečně podaří některého vyrýt a praštit ho dříve, než se stačí ukrýt. Nebo když najdu jeho mrtvolu (častější případ). To, co je letos přemnožené, je hraboš polní.
Kočky mají z našich zahrad promenádu. Nezdá se, že by to na stav hrabošů (nebo hryzců) mělo nějaký významný vliv. Jsou prostě přemnožení. Občas  vidím, jak nějaká kočka cosi odnáší, ale děr a poškození plodin je mnoho. Hlodavec totiž při vhodné potravní nabídce ani nemusí opouštět bezpečné prostředí - tj. zem. Tam na něj kočka nemá. Pěkně si vykope chodbu k vysazeným červeným řepám, mrkvím, celerům, pastinákům a hoduje. Zahradník pak vytáhne jen čupřinu listů a totálně vyhlodanou slupičku kořene, bulvy.
Měl-li bych postupovat přísně vědecky, potřeboval bych totožný pozemek na kterém bych zabránil vstupu koček a pak metodu stanovení počtu hrabošů na obou pozemcích. Pro srovnání. Což je poněkud nepraktické. Takže za mě v dané situaci - kočky jsou na zelinářské zahradě na nic. Spíše škodí. Jak, to už je jiná historka.

Ovšem je tu i dobrá zpráva. Hraboši nebudou přemnožení věčně. Zredukuje je zima. Nebo nějaká epidemie. Není to poprvé, co jsou přemnoženi. Vzpomínám si na jedno minulé přemnožení (rok nepamatuji). Hraboši opouštěli nory, nebyli nijak plaší. Klidně bylo možné do nich štouchat klacíkem a nijak nejevili snahu zmizet. Pak zmizeli hromadně. Příroda si poradila a pravděpodobně si poradí i tentokrát.

SoňaR

  • Host
Re: Foliový záhon
« Odpověď #4 kdy: Říjen 09, 2019, 08:51:47 dopoledne »
Já tomu fóliování asi taky úplně nerozumím. Zahradu a další pozemky mám proto, abych na nich něco pěstovala. A pokud chci, aby to něco rostlo, tak to potřebuje vodu, tedy zalívat, takže se raduju, když na to prší a voda se vsákne. Zpevněné plochy, střechy apod jsou pro pěstování nepoužitelné, takže tam sbírám tu vodu. Něco jiného je fóliák, který udržuje určité klima, ale proč zakrývat pozemek (na kterém můžu něco pěstovat) fólií? Prosím o vysvětlení, asi jsem někde něco přehlédla, nebo to špatně pochopila. Díky :)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Foliový záhon
« Odpověď #5 kdy: Říjen 09, 2019, 09:10:52 dopoledne »
Sahawe teď jsi mě dostal :D. Já myslel na plevel a ty to máš na vodu??? A kvůli tomu že stát ti zpoplatní studnu??? No to bych raději vykopal studnu načerno, než si pokryl zahradu plastem....jednak to už v mých očím není zahrada (rád se dívám na trávu, keře...ptáky a plastem šustící plocha by mě jistojistě rušila. Za druhé...ta voda patří přirozeně do země, ne na nějakou folii....jak to chceš z té folie sbírat do těch sudů, na velké ploše to bude daleko více znečištěné pylem, prachem, trusem ptáků...jestli to plánuješ pít, mysli i na toto...Promiň, nechápu ten tvůj plán, ale připadí mi to jako nějaká špatná scifi...Proč pořád prošlapáváte pionýrské stezky a nedržíte se osvědčených a vyzkoušených koncepcí, které si upravíte sobě na míru? Jaká asi bude životnost folie nestabilizované proti UV záření, respektive jaká bude kvalita vody takto jímané a co budeš dělat s cáry polorozpadlé folie, kterou ti po pozemku roznese první větší vítr. Jak pak po sobě tenhle plastový svinčík uklidíš až se to začne rozpadat na prach, to jen pokrčíš rameny a půjdeš dál???....Nemůže se z toho stát past pro hmyz?Viděl jsi, že by to někde dlouhodobě fungovalo a bylo to k užitku? Já kdysi po jednom experimentátorovi musel přerýt a prosít cca 200m2 ze kterých jsem odvezl několik kontejnerů bordelu včetně strusky z koksových kamen....sypal to do půdy jako hnojivo a po 25 letech to stále bylo ostré a porovité jako zvětralá láva....sypal do půdy nadrcený polystyren, aby mu nepomrzly růže a jiné divotvornosti, víčka od piva a limonád používal jako podložky pod hřebíky a byly jich snad tisíce, rozpadlé kelímky od jogurtů, které měl na sazenice se válely všud...moc bych mu přál, aby si musel po sobě ten svinčík uklidit a měl při tom ty moje mozoly, když jsem to prohazoval přes prohazovačku a vybíral do pytlů....jenže než to stačil, došly mu síly, zemřel a toto po sobě zanechal.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Foliový záhon
« Odpověď #6 kdy: Říjen 09, 2019, 09:47:12 dopoledne »
A kvůli tomu že stát ti zpoplatní studnu???
Je to příprava na zpoplatnění studny, ale hlavně, že nemám tak vydatnou studnu, abych mohl mít zahradnictví. Ale to je delší příběh a teď nemám dost času. Brzo ho celý napíšu.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Foliový záhon
« Odpověď #7 kdy: Říjen 09, 2019, 09:48:40 dopoledne »
to potřebuje vodu, tedy zalívat, takže se raduju, když na to prší a voda se vsákne.
Když celý měsíc nezaprší a půda je zcela proschlá, tak zelenina neroste.

SoňaR

  • Host
Re: Foliový záhon
« Odpověď #8 kdy: Říjen 09, 2019, 10:32:17 dopoledne »
to potřebuje vodu, tedy zalívat, takže se raduju, když na to prší a voda se vsákne.
Když celý měsíc nezaprší a půda je zcela proschlá, tak zelenina neroste.

No ale to v tom případě nenachytáš ani žádnou vodu, že ne? A navíc tím (pod igelitem) celkem zatopíš vegetaci. I v suchu můžeš mít na pozemku celou škálu rostlin a na ně navázaných živočichů.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Foliový záhon
« Odpověď #9 kdy: Říjen 09, 2019, 01:09:06 odpoledne »
Fakt je to na dlouhé povídání. Až budu mít čas, tak to rozepíšu a udělám z toho příručku a jedna dobrá duše mi to opraví.:)

Já jsem do téhle doby ani moc o tom nemluvil, protože nechci vypadat až moc velký hlupák, protože budu muset si sehnat investora na těch 1000m2. Chtěl jsem realizovat 100m2 jako ukázkový projekt, ale vypadá to, že budu rád za 50m2. Inpulzní zavlažovac upravím na poloměr 3,5m.

Denně spotřebují 1m2 až 3litry vody.


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Foliový záhon
« Odpověď #10 kdy: Říjen 09, 2019, 04:23:41 odpoledne »
No jo, ale asi sis to nesypal do záhonků, respektive dotyčný z toho asi něco postavil, pak to spálil a hřebíky a víčka rozhrnul a zaryl do země....a já na prosívačce vydoloval pár kbelíků hřebů a korunek....

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Foliový záhon
« Odpověď #11 kdy: Říjen 12, 2019, 08:17:13 odpoledne »
Sahaw, poslední dobou neustále vymýšlíš projekty na vydělání peněz. Jsou to všechno takový kraviny, kerý nemůže žádný prepper myslet vážně.
Poradím Ti jednu tutovku, jdi do práce.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Foliový záhon
« Odpověď #12 kdy: Říjen 13, 2019, 07:20:27 dopoledne »
Poradím Ti jednu tutovku, jdi do práce.
To u mně nehrozí. ;)

CyPro

  • Host
Re: Foliový záhon
« Odpověď #13 kdy: Říjen 13, 2019, 07:35:56 dopoledne »
Poradím Ti jednu tutovku, jdi do práce.
To u mně nehrozí. ;)
No dobrá, ale proč zaplňuješ toto fórum svými soukromými věcmi, které jsou všem ostatním víceméně na nic?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Foliový záhon
« Odpověď #14 kdy: Říjen 13, 2019, 07:47:40 dopoledne »
No dobrá, ale proč zaplňuješ toto fórum svými soukromými věcmi, které jsou všem ostatním víceméně na nic?
Zas to řešíme? Píšu tu jen do jedné kategorie. Tak mi nechej ten malý prostor. Nemusiš se bát kvůli tobě a těm pár lidem se už přesouvám  na nové fórum, kde píšů své plky, ale trvá to nějaký měsíc, protože musím teď makat.;)  Tak vydržet.


Já jsem třeba myslel, že zachytávání folie mohlo zajimat preppery, protože je fajn žít v lese, ale na potvoru tam nebude potok nebo studna, tak musí mít folie. A pokud bude chtít žít trvale nkde schovaný, tak si udělá nádrž a voda při dešti se bude kumulovat. A žít bez vody fakt nejde. A bez vody rostlinky nerostou. Tak by prepper měl trochu vědšt jak si nahromadit vodu.
Jak jde vidět, tak jsem jen zahlcoval forum, tak ok.