Autor Téma: Sekaná  (Přečteno 1115 krát)

SoňaR

  • Host
Sekaná
« kdy: Červenec 16, 2019, 02:18:53 odpoledne »
Sekaná

Já vím, že to není žádný "objev", ale když jsem dnes pekla sekanou, tak jsem si uvědomila, jaké je to dokonalé "prepperské" jídlo. Vezmete trochu mletého masa (z různých odřezků apod) a nastavíte ho tak, aby ve výsledku bylo dost pro všechny. Koření to jistí. Dá se to jíst teplé k obědu i studené jen tak s chlebem, třeba na cestě, pod stanem, na hlídce atd. Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi četla v nějaké knížce, že v době krize lidi s oblibou pekli právě sekanou, protože mleté maso vyšlo mnohem levněji a díky různým přídaným ingrediencím zasytilo víc lidí.

Takže zde je naprostý základ na obyčejnou českou sekanou (později snad do tohoto vlákna přibydou i další verze):

mleté maso, nejlépe směs hovězího a vepřového
bílé pečivo (rohlík, houska, toustový chleba...)
mléko
vejce
strouhanka
sůl, pepř, majoránka, česnek

Úmyslně neuvádím množství, to u sekané vždy závisí na momentální dostupnosti jednotlivých surovin a počtu strávníků, které potřebujete nakrmit  :) , ale když je vše tak nějak v normálu, tak dávám na kilo masa 2 rohlíky a 1-2 vejce (podle velikosti).

Pečivo nalámeme na kousky a navlhčíme mlékem. Když se rozmočí, přidáme k němu mleté maso, vejce, koření, důkladně propracujeme (nejlépe ručně) a v případě potřeby zahustíme / nastavíme strouhankou. Rukama namočenýma ve vodě vytvarujeme šišku, přendáme na pekáč, podlijeme vodou a pečeme (tak na 180-200 stupňů).... no dokud není upečená  :)

U nás se dá koupit vepřový i hovězí ořez kilo za 90,- Kč a ještě to i namelou, z toho jsou pak dvě pěkné šišky sekané.

SoňaR

  • Host
Re: Sekaná - přídavky rozličné
« Odpověď #1 kdy: Červenec 16, 2019, 04:48:23 odpoledne »
Další možné přídavky (nástavky) do sekané:

cibule (syrová, nebo předem osmažená)
kopřivy
špenát
petržel
kapusta
houby
mrkev
zbytek uvařené dýně nebo dýňové pyré
slanina
ovesné vločky
pohanka
zbytek vařené čočky či brambor
uzeniny
vařená vejce

Nalim

  • Host
Re: Sekaná z masa a cuket
« Odpověď #2 kdy: Červenec 16, 2019, 06:57:03 odpoledne »
na kilo masa klidně i 1/4 kg cukety, které bývá teď v létě až nadbytek

Offline Lucina

  • ***
  • Příspěvků: 396
Re: Sekaná z masa a brambor
« Odpověď #3 kdy: Červenec 17, 2019, 09:37:02 dopoledne »
Dávám cibulku smaženou na sádle, hořčici, sekanou obalim slaninou a do pekáčku další cibulku a podlívam pivem  :)

A prababka dělá sekanou půl na půl maso a vařené brambory a k tomu všecko stejne - rohlik namočený, trocha hořčice, česnek, cibulka...

SoňaR

  • Host
Re: Sekaná
« Odpověď #4 kdy: Červenec 17, 2019, 10:27:57 dopoledne »
Tak tu "cuketovou" a "bramborovou" určitě vyzkouším. Já jsem třeba zkoušela ty vločky. Jsou super na zahuštění místo strouhanky (když chce třeba někdo omezovat pšenici), ale chce to použít ty jemné a nebo ty normální nechat předem taky namočit. Jen si člověk musí zvyknout na to, že ty vločky sekané přidají tu specifickou "ovesnou" chuť  :)

Nalim

  • Host
Re: Sekaná
« Odpověď #5 kdy: Červenec 18, 2019, 04:30:26 odpoledne »
Tu "cuketovou" nenastavujeme rohlíkem v mléce, cuketa dodá dostatečnou vláčnost sama. Na zahuštění běžně strouhanku dle potřeby.
Já na "cuketové" chuťově nerozeznávám žádný rozdíl, chuť určuje použité koření a jeho množství.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Sekaná
« Odpověď #6 kdy: Červenec 19, 2019, 10:09:52 odpoledne »
Já přidávám i luštěniny..nebo dělám jen luštěninovou...nejlepší je z čočky...

SoňaR

  • Host
Re: Sekaná
« Odpověď #7 kdy: Červenec 19, 2019, 10:18:31 odpoledne »
Čočkovou bych ráda zkusila, mohla bys prosím napsat recept?

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Sekaná z čočky a pohanky
« Odpověď #8 kdy: Červenec 21, 2019, 06:25:53 odpoledne »
Nemám přesné poměry...uvařenou čočku pomelu na masovém mlýnku, přidám 2 vejce, sůl, koření - pepř, kmín, majoránku, česnek , vmíchám hrnek vařené pohanky, trochu sádla nebo oleje ( nebo pomelu k čočce kousek špeku - máme domácí a je jak máslo, nebo pomleté škvarky), promíchám, zahustím strouhankou, vytvaruji šišku nebo dám hmotu do formy a upeču.

SoňaR

  • Host
Re: Sekaná
« Odpověď #9 kdy: Červenec 21, 2019, 08:43:39 odpoledne »
Díky  :rose:

SoňaR

  • Host
Re: Sekaná ze šneků
« Odpověď #10 kdy: Červenec 22, 2019, 01:18:37 odpoledne »
Sekaná ze šneků / hlemýžďů

Tak jsem narazila na starou zmínku o tom, jak se v českých zemích dělala sekaná i ze šneků. No a vlastně proč ne - když bude bída, tak taková jarní sekaná (šneci se obvykle sbírají na jaře) může být vítané zpestření jídelníčku... ;)  Zatím jsem ji teda nezkoušela, ale časem se určitě odhodlám. A pro tento účel jsem si už našla správný postup sběru a kuchyňské přípravy šneků, pro potřeby sekané postačuje pouze ta uvedená část receptu (viz níže).

Jinak ta šnečí sekaná se dle informací dělá hodně podobně jako normální sekaná, akorát že se do ní mele uvařené (ne syrové) šnečí maso. Dává se tam i v mléce namočená žemle a vajíčko a samozřejmě koření... Asi bych tam na jaře zkusila přidat i ty kopřivy... aneb "sekaná ze zahrádky"  :D

"Hlemýždi zahradní se sbírají především na jaře (duben až květen), případně na podzim, kdy se tzv. zavíčkují. Snazší je sběr na jaře. Vždy po dešti se u nás v zahradách, parcích a na loukách objevuje nepřeberné množství hlemýžďů. Nejlépe je vyrazit do vlhké zahrady hned ráno s košíkem či kbelíkem a během několika minut máte pár desítek kusů. Bereme jedince větší, kteří mají ulitu cca tři centimetry v průměru a více. Hlemýždě, neboli šneky, poté umístíme do kbelíku či bedničky se suchým materiálem, například pilinami nebo nalámanými neolistěnými větvičkami, přikryjeme třeba zatíženým pletivem nebo jiným prodyšným víkem, aby nám neutekli (šnek udělá prý i pět metrů za hodinu) a ponecháme alespoň 4 dny úplně bez povšimnutí.

Až se rozhodneme, že nadešel onen den, postupujeme následovně. Dáme vařit 2 litry vody a osolíme ji lžící soli. Hlemýždě opereme pod tekoucí vodou a ihned naházíme do vroucí vody. Vaříme minimálně 10 minut. Poté šneky vyjmeme, zchladíme studenou vodou a každého jednotlivého hlemýždě z ulity vytáhneme pletací jehlicí, nožem se zahnutou špicí, velkou jehlou nebo vidličkou. Vytáhneme šneka celého, protože ulity budeme potřebovat. Tělíčko šneka však celé neupotřebíme. I když existují názory, že šneka můžeme jíst komplet, většina gurmánů dává přednost tomu, aby se odstranil zažívací orgán šneka, tedy střívko a vše, co vyrůstá z nohy nahoru. Dále doporučuji odstranit i hlavu a konzumovat tedy pouze čistou svalovinu - nohu šneka. Odkrajování je asi nejnepříjemnější část, protože maso je ještě slizké. Šlem odstraníme poté tak, že nohy hlemýžďů zasypeme solí, promneme a poté opláchneme pod tekoucí vodou. Postup jednou nebo dvakrát opakujeme, dokud sůl takřka nepění a maso nepouští sliz. "

https://recepty.vareni.cz/sneci-po-burgundsku/

SoňaR

  • Host
Re: Sekaná
« Odpověď #11 kdy: Leden 19, 2020, 10:21:30 odpoledne »
Sekaná z králíka

1/4 kg králičího masa
1/4 kg bůčku
2 rohlíky
trochu mléka
1-2 vejce
2 cibule
tymián
sůl
trochu sádla nebo oleje

Předem nakrájíme nebo natrháme na kousky rohlíky a navlhčíme je mlékem, na tuku osmahneme jednu nakrájenou cibuli. Maso umeleme, smícháme s rohlíky, osmaženou cibulí, vejci, osolíme a přidáme trochu tymiánu. Pořádně prohněteme a vytvoříme šišku. Dno pekáčku vymažeme sádlem, poklademe plátky cibule, na to položíme sekanou, podlejeme vodou nebo masovým vývarem a pečeme na 180 - 200 stupňů. Průběžně potíráme sekanou výpekem, je-li potřeba, podléváme.