SekanáJá vím, že to není žádný "objev", ale když jsem dnes pekla sekanou, tak jsem si uvědomila, jaké je to dokonalé "prepperské" jídlo. Vezmete trochu mletého masa (z různých odřezků apod) a nastavíte ho tak, aby ve výsledku bylo dost pro všechny. Koření to jistí. Dá se to jíst teplé k obědu i studené jen tak s chlebem, třeba na cestě, pod stanem, na hlídce atd. Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi četla v nějaké knížce, že v době krize lidi s oblibou pekli právě sekanou, protože mleté maso vyšlo mnohem levněji a díky různým přídaným ingrediencím zasytilo víc lidí.
Takže zde je naprostý základ na obyčejnou českou sekanou (později snad do tohoto vlákna přibydou i další verze):
mleté maso, nejlépe směs hovězího a vepřového
bílé pečivo (rohlík, houska, toustový chleba...)
mléko
vejce
strouhanka
sůl, pepř, majoránka, česnek
Úmyslně neuvádím množství, to u sekané vždy závisí na momentální dostupnosti jednotlivých surovin a počtu strávníků, které potřebujete nakrmit
, ale když je vše tak nějak v normálu, tak dávám na kilo masa 2 rohlíky a 1-2 vejce (podle velikosti).
Pečivo nalámeme na kousky a navlhčíme mlékem. Když se rozmočí, přidáme k němu mleté maso, vejce, koření, důkladně propracujeme (nejlépe ručně) a v případě potřeby zahustíme / nastavíme strouhankou. Rukama namočenýma ve vodě vytvarujeme šišku, přendáme na pekáč, podlijeme vodou a pečeme (tak na 180-200 stupňů).... no dokud není upečená
U nás se dá koupit vepřový i hovězí ořez kilo za 90,- Kč a ještě to i namelou, z toho jsou pak dvě pěkné šišky sekané.