Autor Téma: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití  (Přečteno 399075 krát)

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #400 kdy: Listopad 12, 2019, 03:43:04 odpoledne »
Tak určitě, brambory a zelé, to je prima základ :) . Obvykle ho naši předci doplňovali trochou omastku a prostřídávali se směsí luštěnin a obilovin, kteréžto směsi poskytují kompletní bílkovinu. A k tomu ovoce dle sezóny (čerstvé, sušené, či jako kaše vařené )...... atd.. dle kraje, ročního období a možností rodiny.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #401 kdy: Listopad 12, 2019, 08:09:59 odpoledne »
Sahawe s tou kvašenou zeleninou moc chybu neuděláš a rozhodně si zpestříš jídelníček. Kdysi jsem ti počítal, že máš cca 1/2 potřebných bílkovin a příliš sacharidů. Takže když si naložíš třeba kimči (čínské zelí v kořeněné, nálevu z chilli papričkou do které můžeš přidat tčeba i kedlubny, ředkev, cuketu nebo okurky i papriku) dostaneš směs kvašené zeleniny jako vynikající salátovou přílohu k mnoha jídlů a perfektní zdroj vitamínů. Doplň to o luštěniny a přidej více pečiva z žitné mouky a budeš mít vitamínů i bílkovin dostatek.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #402 kdy: Listopad 12, 2019, 08:22:47 odpoledne »
Prosím tě, co se ti na kvásku nepovedlo? Potřebuješ celozrnnou žitnou mouku, vodu, větší sklenici, něco na překrytí a teplo. Z mouky a (vlažné) vody smícháš těstíčko husté jako na palačinky / lívance a necháš v teple (běžná pokojová teplota postačí), pak sleduješ a když to začne kvasit tak každý den trochu přikrmíš (voda, mouka, ideálně o pokojové teplotě).

Sahawe na to rozdělávání kvásku použij odstátou nebo převařenou vodu, aby z ní stačil vytěkal chlor. Ten ti může zpomalit množení kvasinek. A s teplotou nechoď výše nežli cca 30-35oC. Raději prodluž dobu.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #404 kdy: Listopad 23, 2019, 11:35:55 dopoledne »
Kromě ovoce a ořechů se nedá níc jíst ve velkém a neupravené, aby to byl základ jídelníčků. Zelenina se dá jíst v menším množství, ale většinou se upravuje. Vytváří se kombinace s něčím jiným nebo se třeba tepelně upravuje. V tuto chvíli mně kromě ovoce a ořechů nic nenapadá.

A pak tu je všechno ostatní, kde se tepelně upravuje a dává se sůl a koření.

Já říkám lidem, že pro mně je jídlo jen energie na které funguji. Jenom palivo. Proto se mi zdá zbytečné utracet peníze za jídlo. Já nedokážu to jídlo vychutnat. Myslel jsem, že je to můj problém, ale po těch pár letech jak sleduji, tak to je problém dost velké části populace. A někteří to fakt přeháněji a sypou do všeho tuny soli nebo si berou do restaurace svoje chilli a všechno tím pocukrují. Budu muset zapracovat jak tomu říkat. Já nemám zníčené chutové pohárky do slova, ale když jím to jídlo, tak cítím třerba tu sůl nebo pepř a třeba ten kus flákoty je jen pro mně jen hmota. Stejný je to třeba u těstovin. Když ty těstoviny ponořím do omáčky, tak vlastně mám chuť ty omáčky a né těch těstovin. To samé rýže.

Nedokážu to fakt nějak vysvětlit. Mně řekl, že stačí si koupit papriku,olej,pepř, kurkumu, chilli, ocet a cibulku. Prý je skvělé koření Kim-čí. U náš je kimčí kysané zelí. Je to méně kořeněné. A to stačí, aby jídlo bylo perfektní. Odbornící jsou na to korejci, kteří jejich základ je rýže a maji to vymakané.

Dělal jsem malý průzkum. Fakt jen malý co lidi jedí denně. a nějak my vycházelo, že jedí 60-80 procent obilnin nebo brambor denně v nějaké formě.

Fakt nic nevím. Jen kopíruji něčí myšlenku, že koření je základ. Že nejíme těstoviny, ale to koření. Tak je jedno co jíme pokud to má nějakou dobrou chuť.

Taková zajimavost. Měl jsem fázi rýže. Nakoupil jsem si toho fakt hodně. Stálo v té době 16,90Kč/kg a ujížděl jsem na rýži, protože jsem nic nevěděl o pšenici za 2Kč/kg. Jídlo mně na den stálo jen 9Kč + energie. A rýže se nepřejíte. Je fakt skvělá.

Tak jsem napsal dlouhý komentář, že nic nevím a nechápu. Jsem zaslepený vírou, že člověk jí jídlo kvůli koření, tak jedno co bude jíst, když to bude chutnat díky koření.

Nedokážu to vysvětlit.  Je to jako s elektrickým ohradníkem. Když víte, že Vám dá ránu, tak se ho nedotknete. A to samý mám s jídlem. Když vím, že některé jídlo mi dá jen pár sekund nebo minut super pocit a pak skončí a pak mně čeká třeba 2 hodiny práce kvůli tomu jídlu, tak pokud vidim to jídlo a dotknute se ho, tak dostanu ránu jako od ohradníku. Můj mozek je přesvěčen, že to jídlo je nic. Stejný pocit mi dá totiž pšenice s kořením polité olejem. A kvůli tomu se míň nadřu. Je to něco v mém mozku. Něco mi říká, že těch pár sekund co mozek produkuje emforii z jídla zmizí a nemá to pro mně dlouhodobě význám. Fakt to nedokážu vysvětlit.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #405 kdy: Listopad 23, 2019, 11:36:52 dopoledne »
Sahawe na to rozdělávání kvásku použij odstátou nebo převařenou vodu, aby z ní stačil vytěkal chlor.
S kváskem jsem si dal pauzu.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #406 kdy: Listopad 23, 2019, 03:55:02 odpoledne »
Ehm, Sahawe, nechci znít vlezle... ale jak se dívám na tento příspěvek a několik dalších...

Jsi si jistý že do sebe dostáváš dostatek živin? Pokud nekecáš a opravdu jíš to o čem píšeš, tak ti hrozí chronický nedostatek bílkovin, vitamínů a všemožných živin. Proboha, Sahawe nejez jenom rýži, to je pouze plnidlo, budeš se cítit sytý, ale nic ti to nedá  :"no":

Z tvých příspěvků vyplývá, že přežíváš na strašně chudé stravě, což z dlouhodobého hlediska může být dost špatný...
 Chronická podvýživa fakt není sranda, na těžkou anémii se umírá...

Ale pokud trávíš víkendy u maminky která do tebe cpe vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou, makový buchty a domácí kompoty, tak by jsi měl být v pohodě.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #407 kdy: Listopad 23, 2019, 05:55:20 odpoledne »
Já myslím, že Sahaw tak nevyváženě nejí. Má tu i příspěvky o skromné polévce, loji, B 12, kysané zelenině atd. Jen podle mě není dobře, že z jídla nemá radost a neužívá si ho.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #408 kdy: Listopad 23, 2019, 07:03:47 odpoledne »
Nevím jak to u něj na talíři vypadá v reálu- ale mě to připadá hodně jednostranné (ale ne úplně jednostranné) -
podle toho co píše, má nedostatek zdrojů proteinu, železa, vápníku...

To že nemá radost z jídla mi taky dělá starosti, nechutenství je občas příznakem podvýživy. Anebo to může indikovat nějakou z poruch příjmu potravy. Anebo to nemusí znamenat nic.

Ale fakt nechci dělat diagnostiku člověka, kterého jsem nikdy neviděla.




Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #409 kdy: Listopad 24, 2019, 11:55:56 dopoledne »
Jen rýži jsem uvedl jako příklad z mládí. Když jsme objevil obiloviny, které jsou levnější asi 9krát a chutnaji stejně dobře jako rýže, tak jsem přešel na obiloviny. Jím vařené obiloviny a luštěniny(teď hrách). K tomu vařené brambory nebo dýně, jablka atd. K tomu 100ml oleje denně. Koření a sůl. A dvě hrsti plevele jako žabinec. K tomu jím jen jednou denně a to večer. Nechci nikomu doporučovat svůj jídelníček a nemluvím o něm jako o ideálním jídelníčku.

Vitamíny a minerály vůbec neřeším, protože jím celozrné obiloviny, které jsou před vařením namáčené. K tomu plevel.

Ten,kdo jí průmyslově zpracované potraviny by měl podle mně řešít vitamíny a minerály.





Já jsem na kraji. Úplně na kraji tvořivosti a pestrosti jídelníčku. Já jsem se zaměřil zcela na to, abych nemusel i několik let chodit do krámu. Taky nepotřeboval elektřinu 220V. Proto je můj jídelníček složen zcela z rostlin. U živočistného je potřeba mrazák. Maso a hlavně vnitřnosti jsou velmi levné. Pokud bych před lety nechtěl žít v lese(lesní pozemky jsou skoro zadarmo po těžbě) v chatičce, tak bych byl na mase. Tedy na vnitřnostech. Takových 100-200g  třeba jarter je jen 5 Kč na den. A třeba B12 vyjde podle mně levněji z jater než z tablet.







Jsem se zasek ve vývoji jídelníčku, protože mi vyhovuje. Ale pracuji na tom, abychom ho zdokonalil jako  přejít z oleje na hovězí lůj. Pak více na kvašenou zeleninu. U mně to chce vždy čas a čas. Než udělám dalšá krok, tak musím mít ideální podmínky a chuŤ něco změnit.


Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #410 kdy: Listopad 24, 2019, 12:37:50 odpoledne »
Děkuji za upřímnost :) Jsem ráda, že už tě rýžové období přešlo. Ale tvůj jídelníček je pořád dost jednostranný - prakticky jenom obiloviny, luštěniny a zelenina, což není moc dobře.

Myslím že by jsi měl víc začít řešit minerály - především železo, vápník, hořčík...pořád na mě do oč bije jejich nedostatek.

Pokud vím tak se stravuješ převážně vegansky a nehlídáš jídelníček, což jsou právě ty případy kde hrozí těžký nedostatek železa, vápníku, omega 3 mastných kyselin a vitaminu D.

Kup si někde v antikvariátě knížku o výživě a podle ní doplň zdroje železa (např. maso, sušené meruňky a švestky) vápníku a jiných minerálů.

Maso a živočišné produkty se dají řešit i bez elektřiny - zkus si sestrojit skříň na led (mrazničku bez elektřiny - dřevěnou skříň uvnitř pobitou kusy kovu a naplněnou říčním ledem, mrazí dobře),  nebo dobře plánovat konzumaci či vyzkoušet různé zavařování - masové konzervy, paštiky, domácí šunka, uzení...
Mléčné výrobky- třeba Ghee (přepuštěné máslo, skladuje se až rok) nebo třeba různé konzervované domácí sýry (např. labneh - tj. tvaroh nakládaný v oleji, trvanlivost 2 měsíce)

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #411 kdy: Listopad 24, 2019, 01:03:13 odpoledne »
To je teďka hrozná móda s tím ghee... mě to pokaždé zatahá za uši. Naši předkové (hluboko do minulosti) znali a používali přepuštěné máslo, často se mu i v našich zemích říkalo německy "Schmalz", řada z nás si ho vyrábí a používá dodnes. Ale zbytek populace teď slavnotně objevuje, za drahé peníze nakupuje a používá ghee  ::) . A stejné je to se vším ostatním. Však oni naši předci měli spoustu metod a postupů, jak co uchovat, jak co dělat apod., ale dnes - když to není z ciziny ,tak to není ono  :D
Pardon... jsem prostě patriot  :)

Sahaw nepotřebuje ledničku na led. V období, kdy bude venku led, tak má i doma takovou zimu, že se mu tam nic nezkazí, a když venku není led, tak zas nebude mít čím naplnit tu ledničku :)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #412 kdy: Listopad 24, 2019, 01:17:12 odpoledne »
Promiň, já jsem tou cizinou trochu chycená :) Ghee/schmalz se dá bez problémů udělat doma, a bývá ještě lepší než to v obchodech. Ta cena v supermarketech je fakt nehorázná  ::)

Dobře postavená skříň na led právě že uchovává led až do další zimy, aby bylo možné mrazit potraviny i v létě. Funguje to jako takový primitivní mrazák.

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #413 kdy: Listopad 24, 2019, 01:46:10 odpoledne »
Dobře postavená skříň na led právě že uchovává led až do další zimy, aby bylo možné mrazit potraviny i v létě. Funguje to jako takový primitivní mrazák.

Tak takovou neznám. Znám ledničky, do kterých se dával led pravidelně dovážený z ledárny, ale musel se tam doplňovat (někde jsme tu na fóru o takových ledničkách psali). A i v ledárnách led přes léto odtával, a to ho tam bylo mnohem víc a byl mnohem líp zaizolovaný, než v poměrně malé "skříni" v domácnosti. Máš k tomu nějaký článek, nákres, nebo tak něco?

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #414 kdy: Listopad 24, 2019, 02:20:41 odpoledne »
To nemám, právě to hledám na internetu a nenacházím. Pamatuju si to z jedné návštěvy skanzenu.¨
 A ta skříň byla o dost větší než většina skříní na led na fotografiíchˇ- spíš to byla pořádná almara
Pamatuju si to zhruba takhle - poctivé tlusté dřevo, dvojitě odizolované - dvoje dvířka, jedny velké a za nimi malé, plus mezi železem a dřevem vyplněné slámou... prý ve studeném sklepě mrazila až do další zimy.

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #415 kdy: Listopad 24, 2019, 02:27:37 odpoledne »
Zde na fóru máme akorát toto:

http://preppers.cz/forum/index.php/topic,12461.msg157457.html#msg157457

Bohužel u Sahawa se (myslím) nedá počítat ani s tím studeným sklepem (tedy v létě studeným sklepem :) ). Nebo jo, Sahaw? Máš sklep? :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #416 kdy: Listopad 24, 2019, 09:24:24 odpoledne »
Myslím že by jsi měl víc začít řešit minerály - především železo, vápník, hořčík...pořád na mě do oč bije jejich nedostatek.
Jednu dobu jsem hodně řešil DDD a stále řeším VDD. A poctivě jsem všechno dal do tabulky z hodnot https://fdc.nal.usda.gov/, tak jsem věděl kolik toho denně sním vitamínů a minerálů.  Háček je stravitelnost ve střevech.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #417 kdy: Listopad 27, 2019, 10:53:38 dopoledne »
Pro ulehčení života preppera vidim zavařování jako základ. Dokonce i brambory jsem zavařoval, abych zjístil jestli to funguje. A někdo to už rok předtím vyzkoušel https://youtu.be/4_hZxEgFMok . Je to fakt přehnané, když řeknu, že člověk by žil z kompotů. Ale řeší to cizí a příbuzné socky. Je jasné, že se po PA době objeví tyhle socky a budou chtít jídlo. Proto některé prepperské komunity řeší sklenice, protože to vyřeší problém se sockami.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #418 kdy: Listopad 27, 2019, 01:30:25 odpoledne »
Blíží se zima, tak se z venku přesune práce do dílny. Nakoupili jsme šroubky, vruty,podložky a panty. Čekáme brzo zásilku sponek do sponkovačky. Pak budeme moc začít chrlit včelářské rámky a ubikace pro množírnu hedvábniček a králíků.

V zimě se taky nezastavím.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #419 kdy: Listopad 28, 2019, 08:12:17 dopoledne »
Utekl zas skoro rok. Je načase si nakoupit na další rok koření. Nabízím zase možnost, že nakoupím u https://www.profikoreni.cz/Chilli-mlete-1-Kg-d1114.htm a nasáčkuji(pokud to bude potřeba) a dodám Vám je. Tento rok zas to bude chilli mleté, pepř(zatim přemýšlíme jestli celý nebo mletý a jaký druh), kmín(hlavně do zelí), paprika pálivá mletá, kurkuma mletá, kopr a možná zázvor.

Pro koho je to určené - Nejvíc pro socky, které maji na jídlo jen 200-500Kč/měsíčně a právě jejich jídelníček tvoří koření a přílohy jako těstoviny,obiloviny, rýže a  brambory. Pro lidi z prepperského hnutí, kteří teprve začínaji a zjíštují, že mít zásoby koření vyjde draho pokud buodu kupovat v malých pytlíčkách v krámech.

Pro  koho to neni určené - Pro lidi, kteří skoro vůbec nevaří a nebo maji spotřebu třeba jen 20g určitého koření za rok.

Objedávku provedu až koncem února, tak máte čas se semnou dolmluvit nebo najít eshop s nižšími cenami.

Třeba chili v tescu stojí 410Kč/kg https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001120527865 . Za tu cenu můžete mít cca 3,2kg chilli v tom eshopu.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #420 kdy: Listopad 28, 2019, 09:56:46 dopoledne »
Já jsem se nedostal moc do hloubky s omáčkami. U mně byla asi trio - houbová, játrová a sedeginský guláš. Všechno to bylo otázka 5-10Kč + příloha. ale existuje jen kořeninová omáčka. A přílohy je knedlík,těstoviny, chleba, rýže.

Pak tu je zeleninové rizoto, kde prý stačí osmahnout cibulku dát tam uvařenou rýži a pak koření a všechno možné co člověk má a najednou má rizoto. Právě jeden člověk si brál větší množství hrášku, protože takové rizoto miluje. Podle jeho slov je to jídlo za pár minut, protože má rýžovar.

Objevil jsem brzo zrní, tak i časem jsem přestal jísto vločky a kroupy. A úplně jsem vynechal omáčky.


SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #421 kdy: Listopad 28, 2019, 10:09:15 dopoledne »
Jelikož vařím "české" rizoto, tak přesně takto začínám každý recept - osmahnu cibulku. No a do toho se hodí, co zrovna je - zbytky vařeného / pečeného masa, houby, zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice...), podusí se to nebo osmahne a nakonec se vmíchá uvařená rýže.

Co se omáček týče, většina českých začíná podobně - osmahnutím cibule. Když dáš cibule dost, můžeš mít cibulovou omáčku, nebo na to zase něco přihodíš, třeba nastrouhanou kořenovou zeleninu (po zalití mlékem či smetanou, zahuštění a dochucení z toho může být něco jako "svíčková"), nebo to zasypeš sladkou mletou paprikou a zaliješ mlékem s trochou rozkvedlané mouky a můžeš mít cokoliv "na paprice" (a když k tomu přidáš maso a kysané zelí, tak máš segedín), nebo kombinace mléko + kopr + zahuštění a dochucení (koprovka), nebo přidáš oloupaná rajčata či konzervovaná či protlak a můžeš mít rajskou atd. atd.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #422 kdy: Listopad 28, 2019, 03:11:54 odpoledne »
Tak si budu tady dělat reklamu na svůj youtube kanál. Moje první video je jen zkouška jak to funguje a jak tam dát zvukovou nahrávku. https://youtu.be/4eh9o41SRXI

Moje čeština a  můj zvuk hlasu mně vždy připadali děsné. K tomu toužím být být neviditelný. A stejně budu youtuber.

Vždy jednou začas dostanu nakupnutí od někoho, že bych měl svoje kecy nahrávat jako podcasty. Tak to jdu zkusit. Stále váhám, protože můj hlas mi připadá dost děsnej. K tomu po nadechování a ty pouzy jsou taky nic moc.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #423 kdy: Listopad 28, 2019, 04:24:45 odpoledne »
Asi nejvíc nad čím přemýšlím jestli mluvit o nízkonákladovém žití. Je to roky nad čím si lámu hlavu. Tedy s pauzami. Na jedné straně mám spasitelký  komplex, protože pokud konkrétní lidi si uvědomí, že existuje možnost žít nízkonákladově, tak jim to zachrání život.

Ukázka, že existuje nějaká cesta, kde se může člověk v uvozovkách žít důstojně, tak ta osoba se rozhodne, že nemusí spát sebevraždu.  Těch 1300 co se ročně zabijou je podle mně jeden, který se zabil, protože neviděl cestu jak žít.

Co mně odrazuje je, že lidi budou vědět o nízkonákladovém žití a pak se stane štvanice na takové lidi. Řekl bych, že většina z nich porušuje nějaký zákon a úřady jim daji takové pokuty, že sebevražda bude jediná cesta z toho ven.

Točí se to hlavně okolo bydlení. Bydlet levně se dá jen ilegálně. co bylo před 90 lety legální a mohl člověk bydlet chatce, tak dnes to už tak neni.

Čeho mám strach, že se tu zvedne vlna takový lidí jako je ten starosta
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nelegalni-ubytovny-byty-pro-cizince-v-reporyjich-starosta-novotny.A190527_125154_domaci_niv

Doslova jim vyhrožuje a posílá udání na ty lidi.  Tyhle jsou ukrajinci. Ale právě tyhle lidi jsou obětmi a starosta jim schválně ještě znepříjmenuje život. Mafiáni nežijí na ubytovnách a nestřídaji v postelích. Vím, že všichni ukrajinci nejsou svatí, ale zas Vím, že ty co žijí v ubytovách jsou často jen něco jako otroci, kteří tu dřou, aby pomohli svým rodinám doma.


Nehraji si, že nízkonákladový lidi svou svatý a žiji skromně kvůli nějaké víře. Mně přivedl strach, ale někoho třeba deprese nebo  mi psal, že utekl z domu v dětství, protože měl otce alkoholika, který ho týral. A nízkonákladový život mu umožnil přežít dokud mu nebylo 18 let. Někdo zas dětského doma atd.

Já dobře chápu, že někdo nechce mít za souseda feťáka, zloděje, pedofila nebo alkoholika. A právě tyhle lidi maji často problém s penězmi. Taky se často nechovaji k ostatním dobře. Taky bych nechtěl.

Stále dumám jestli lidem ukázat jak žít nízkonákladově, aby měli volbu. Pokud nevíte, že můžete žít nízkonákladově, tak nemáte vlbu žít nízkonákladově. Pro někoho žít skromně znamená, že jen kupují jídlo v akci atd. 

Nechci ublížit lidem, kteří žijí nízkonákladově, protože se to může opadnou jako hon na čarodejnice.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #424 kdy: Listopad 28, 2019, 06:49:09 odpoledne »
Tak si budu tady dělat reklamu na svůj youtube kanál. Moje první video je jen zkouška jak to funguje a jak tam dát zvukovou nahrávku. https://youtu.be/4eh9o41SRXI

Moje čeština a  můj zvuk hlasu mně vždy připadali děsné. K tomu toužím být být neviditelný. A stejně budu youtuber.

Vždy jednou začas dostanu nakupnutí od někoho, že bych měl svoje kecy nahrávat jako podcasty. Tak to jdu zkusit. Stále váhám, protože můj hlas mi připadá dost děsnej. K tomu po nadechování a ty pouzy jsou taky nic moc.
Sahawe, Tvoje zkouška dopadla na jedničku. Tvůj projev je hezký a bude se zlepšovat.To každému, kdo se slyší  z venku, připadá, že mluví divně. Mě se to líbilo a doufám, že i videa (bez Tebe) nějaký dáš.

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #425 kdy: Listopad 28, 2019, 08:00:43 odpoledne »
Souhlasím, zní to suprově. Tvůj hlas má na nahrávce zajímavou barvu a podáváš to přirozeně, tak jen tak dál!

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #426 kdy: Listopad 28, 2019, 09:28:57 odpoledne »
Už jsem myslel, že budu muset začít čichat toulen, abych měl hlubší hlas.:) Jen žertuji.

Já teď studuji všechno o problému bydlení na černo a narazil jsem na video o toulenu na Slovensku. https://youtu.be/CZ9sFtyCrEs

Na konci videa řeší jak ho zakázat. Co to v praxi znamená? Více obětí ve vězení.

Ten toulen si najde cestu k závislákům, ale bude to o něco dražší.

Když jsem byl mladý, tak jsem myslel, že se má všechno zakázat, ale po slédnutí pár dokumentů a filmů a seriálů(některé díly kriminálky) jsem přešel k tomu, aby byli legální. A všechny ty prachy dával na vymývání hlavu dětem, že je to špatné.  Chvilku jsem i myslel, že by se měli tvrdě trestat dealeři, kteří to dávaji dětem, ale to se dá obejít jako s krádeží, kdy se k tomu využívají děti.

Já jsem posedlí tím čím se dá vydělat těch 6000 Kč ročně. Napadlo  mně prodávat prášky varnám perníků. Nebudu to dělat, protože ani neznám žádného výrobce a hlavně se bojím vězení. A pokud bych to dělal, tak bych to určitě nepsal. Jen je to zajimavé, že i na takové věci se dá uživit. Jen přijde do krámu a koupí balení nějakého léku a má vyděláno.
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2524477-prodej-leku-s-pseudoefedrinem-bude-prisnejsi-kvuli-vyrobcum-pervitinu
Na Slovensku to jde snadno přes net https://www.drmax.sk/modafen-24/. I když taky tam maji omezený počet balení.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #427 kdy: Listopad 29, 2019, 10:22:05 dopoledne »

Tak Black Friday je tady.
Máte nějaké použitelné tipy na věci? Buď pro potřebu nebo s tím kšeftovat? Je škoda nevyužít tuhle možnost, i když aliexpres je velká konkurence.



Zkoušel jsi helium? Je to osvědčené.  :)
To funguje opačně.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #428 kdy: Listopad 29, 2019, 01:08:01 odpoledne »
Co by minimalista kupoval na aliexpresu? Hodně věcí. Já třeba mluvím za lidi, kteří žijí skromně na vesnici.  Nevim jestli někdo kdo žije skromně a na vesnici může si říkat minimalista. Tak oproti člověku, která žije ve městě v paneláku, tak nepotřebuje tolik věcí. Třeba osvětlení.

Pokud ten člověk žije bez 220V a k tomu ještě třeba chatičce, tak si musí vybudovat systém osvětlení a to právě web aliexpres je něco úžasného. Dokonce ho vytvoříte levně a bez potřeby pájení a mít nějaké znalosti s elektřinou. V Asie hodně lidí ještě nemá 220V, tak chudí lidi si kupují výrobky, které jsou určené právě na takový život.

Mně ulehčila život čelovka. Využívám ji asi 100 dní v roce hodně, kdy je brzy tma. A je dobré mít ji nabíjecí. A nějak jsem nemohl v ČR najít levnou. Na aliexpresu stojí i s poštovním 150 Kč.

Tak jen vybraná skupina minimalistů najde na aliexpresu tolik věcí, které se jim hodí pro každý den.;)


Zase je to taková větev, kdy si někdo myslí, že pokud nebude na 220V nebo nebude mít přestavenou elektrocenátrluhttp://www.gorvin.mysteria.cz/centrala/centrala.htm, tak nejlepší je mít koupených pár powerbanek z aliexpresu a jedna stačí na jedne den fungování. A jednou týdně si jde je nabít k známenu. A spotřeba ergie je minimální. Prostě jsou přesvěčeni, že díky nepřipojení na 220V šetří spoustu energie a je to víc ekologické. Já nevím. Nemám zatím na to názor.


SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #429 kdy: Listopad 29, 2019, 01:18:10 odpoledne »
V bytě v paneláku či bytovce taky nemusíš mít osvětlení, nebo to můžeš řešit alternativně, nevidím v tom rozdíl oproti chatičce  :)
Osobně si myslím, že naopak víc věcí potřebují lidé, kteří mají samostatně stojící nemovitost, třeba na té vesnici, než lidé z bytů. Protože lidé se samostatně stojící nemovitostí se musí sami starat o celou tu nemovitost, včetně pláště a střechy, a také o pozemek, který k tomu náleží a prostě o všechno. Kdežto lidé z bytů spoustu věcí sdílí. Na jeden takový panelák stačí např. jen jedna lopata, jeden kýbl s hadrem, sekačku obvykle nepotřebují, protože pozemky kolem posekají technické služby (takže opět sdílení dalších prostředků s širokým okolím) atd.

Takže nejsou nakonec největší minimalisti ti, kteří žijí skromně v bytě?  ???

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #430 kdy: Listopad 29, 2019, 01:19:51 odpoledne »
Kdybychom žili v ideální světě, tak by se výrobky vyráběli tak, aby se dali opravovat a nahrazovat součástky. Ono by stačilo, aby nějaká skupina lidi držela při sobě a nakupovala jen určité výrobky. Pak by dali zakázku, že chtěji vyrobit ten výrobek.

Dnes je fakt drný, když náhradní součástka stojí 30-100 procent ceny toho výrobku. A to neni započítaná práce té opravy.
Na druhou stranu technologie je dost kupředu, tak často nemá smysl držet se starých výrobků.

Taková tatra-mat pračka byla asi nesmrtelná. Jak přicházeli nové pračky, tak se stali tatra-matky nesmrtelné, protože se dal schánět díly zadarmo. A opravit ji dokázal skoro každý.:)

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #432 kdy: Listopad 29, 2019, 02:32:24 odpoledne »
Ta první se mi líbí. Ale po recenzích, které zde proběhly, jsem dost skeptická ke schopnostem tak malých panelů. Pánové, kteří se v tom vyznáte, omrkněte to, prosím.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #433 kdy: Listopad 29, 2019, 02:43:00 odpoledne »
Ve Vietnamu jsem viděla něco podobného v akci, jenom to byla verze s možností nabíjení mobilů (to je za příplatek cca 200 kč, ale taky jsem ji na aliexpresu viděla)
Fungovalo to a svítilo i po půlnoci, akorát myslím že u podobných hračiček je nutné omrknout recenze, jestli se nás obchodník nesnaží okrást.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #434 kdy: Listopad 29, 2019, 03:09:11 odpoledne »
Tak novinky ohledně propanu-butanu. Tak Tomegas asi po měsíci nahahování napsal, že nemá zájem. Tak jsme dnes zkontaktovali Primagas a ten by měl zájem s námi podepsat smlouvu o nového roku. Cena by byli 275Kč/10kg propan- butan a čistý propan 330Kč/10kg.

Zaznělo, že maji představu, že budeme prodávat 200-300kg měsíčně. Tak neni jisté jestli jen to nepřehnali. Tak taky možná napíšou, že nemaji zájem. V roce 2015 jsem se ptal na pumpě a prodávali jen 40kg měsíčně a v roce 2014 jeden prepper říkal, že začínal jen 100kg propan-butanu a taky v pohodě měl napsanou smlouvu. Nenapadlo mně, že bude problém kolik musím prodat. Uvidíme.;)


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #435 kdy: Listopad 29, 2019, 03:20:46 odpoledne »
Třeba na aliexpressu mě zaujala malé lampičky na solární energii, podobné tomhle
Já bych se vykašlal na solární panely pokud žijeme v konzumní společnosti a v okruhu několika km jsou baráky. K tomu většina jezdí autem na chatu, tak taky elektřina. Od doby, kdy powerbanky stojí jen pár korun, tak se snažit o solární panely nemá moc smysl. K tomu nejvíc energie je potřeba v zimě a to moc soláry nefungují. Tak je potřeba nadimnezovat. Pro mně je cesta powerbanky.

Mně bylo řečeno, že pokud chci mít solární energii, tak musí být solární panel připevněn k nčemu a ideálně, aby se točil. Tak dosáhnu ideálu.



Jak jsem psal, tak nemám jasno. Ona spotřeba člověka někdy je jen 0,3kWh na den. A člověk v paneláku má někdy i 5kWh. A netuším jak je to s ekologickou závodnosti těch nabíjecích baterii. Ty, kteří věří, že powerbanky jsou víc ekoliogické než být na 220V, tak přesvěčeni, protože viděli jak dokázali snížit spotřebu a ani nepotřebují mít ostrovní solární systém. A žijí jen s pár baterkami.


Nalim

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #436 kdy: Listopad 29, 2019, 03:30:20 odpoledne »
Tak novinky ohledně propanu-butanu. Tak Tomegas asi po měsíci nahahování napsal, že nemá zájem. Tak jsme dnes zkontaktovali Primagas a ten by měl zájem s námi podepsat smlouvu o nového roku. Cena by byli 275Kč/10kg propan- butan a čistý propan 330Kč/10kg.

Zaznělo, že maji představu, že budeme prodávat 200-300kg měsíčně. Tak neni jisté jestli jen to nepřehnali. Tak taky možná napíšou, že nemaji zájem. V roce 2015 jsem se ptal na pumpě a prodávali jen 40kg měsíčně a v roce 2014 jeden prepper říkal, že začínal jen 100kg propan-butanu a taky v pohodě měl napsanou smlouvu. Nenapadlo mně, že bude problém kolik musím prodat. Uvidíme.;)
Nerozumím úplně, o co ti/vám jde, ale na některých ČS s LPG plní i 10 kg "plynové" lahve.
Vejde se do ní asi 16 litrů LPG a zaplatíš okolo 220 Kč.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #437 kdy: Listopad 29, 2019, 03:58:53 odpoledne »
Citace
Nechat si posílat nějaký bazmek přes půl světa jen proto, že je o dolar levnější je pro mě absolutně nepřípustný a zavrženíhodný

Nechat si poslat z aliexpresu něco je ekonomicky velice výhodné. Nemůžu se přít s někým, kdo si myslí, že ušetří jen dolar. Beru, že žije v nějakém velkém městě a má lítačku na MHD.  To tak bývá.  Já žiji na vesnici, tak pokud chci koupit nějakou věc, tak si to musím plánovat hodně do předu a propojit to nebo často zneužívám známe(hold maji smůlu), kteří žiji ve městě. Ono si něco nakoupit mně stojí čas, ale hlavně peníze. Ono neni zadarmo ten autobus do města. K tomu maji kamenné obchody přirážku. Proto mi věc, která je stejná nebo dobobná výjde minimálně o 100 Kč levněji. A to je jen cesta. Ono už dnes lidi radši kupují přes české eshopy, protože jít do krámu jim zabere čas. A hodinu cestovat po Praze se jim nechce.

Co je to těch 100Kč. Zas chápu, že pro normáního člověka je to jen kávička a zákusek v kavárně. Pro mně je to jídlo na týden. Pro člověka žijícího mimo systém je těch 100Kč týden života.

Mám se cítít špatně, když jsem si objednal z eshopu šroupky, které by mně stáli o 300Kč víc, kdybych je koupil v železářství? Z mého pohledu se necítím, protože těch 300 Kč je pro mně jídlo na tři týdny. A pro mimo systém je to 3 týdny. Kamené obchody jsou už jen přežitek. Některé se začli přizpůsobovat a maji i eshop. Třeba železářství nezanikne, ale bude jich o dost méně, protože těch pár podložek se vplatí koupit tam než na eshopu.

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #438 kdy: Listopad 29, 2019, 04:38:08 odpoledne »
Necílil ten komentář spíše na ekologickou stránku věci, tedy uhlíkovou stopu?
Problém je, že aby to mělo efekt, tak takových uvědomělých by musela být ooobrovská hromada. Jinak to žádný efekt nemá - to letadlo / loď odfrčí i bez té titěrnosti, kterou si tam jeden (nebo několik) uvědomělých neobjednalo. A s klidem odfrčí třeba i díky tomu, aby si to ti uvědomělí mohli zajít / zajet koupit do obchodu, kde to koupí sice dráž, ale zato z úplně stejného zdroje  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #439 kdy: Listopad 29, 2019, 05:47:28 odpoledne »
Tak jsme objednali tu žárovku. Až to příjde (za měsíc), tak otestujeme a dáme vědět.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #440 kdy: Listopad 29, 2019, 06:05:15 odpoledne »
Citace
Navíc vyrobenej v otřesných podmínkách za míň, než minimální plat.

Jsem nemorální a klidně koupim si věci z Číny, i když vím, že maji tam nedůstojné pracovní podmínky a nejspíš firmy vypouštěji odpad do řek.

Nevím jak žít morálně. Mně napadlo jen co nejmíň utrácet. To je podle mně cesta, abych já mohl žít trochu morálně. Nikomu neříkám jak má někdo žít a co je morální žití. Pro je morální žít nízkonákladově a kupovat nejlěvněji věci, protože je to pro mně nejlehčí.

Občas člověk udělá nějaké chyby, které lituje. Jedna z nich je bavit se s Ukrajincem. Kdybych se nebavil, tak bych asi jistě kupoval věci s certikátem, že bylo vyrobeno humálně. Fakt toho lituji a dopručuji se jim vyhýbat.

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #441 kdy: Listopad 29, 2019, 06:08:48 odpoledne »
Za mesic? Z Ciny? Ted? Zapomen  :P

No psali 23. 12., tak uvidíme  :D

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #442 kdy: Listopad 29, 2019, 06:14:22 odpoledne »
Tak jsme objednali tu žárovku. Až to příjde (za měsíc), tak otestujeme a dáme vědět.
Myslíš žárovku nebo lampičku?

Já  jsem to před rokem řešil..
Mám dokonce na unibunce malý solární panel, abych to otestoval a mohl z toho vycházet.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #443 kdy: Listopad 29, 2019, 06:24:25 odpoledne »
No psali 23. 12., tak uvidíme  :D
Přinesou ti  ráno 24.12.


 Počkat. Pošta neroznáší už od 15.12.:)) Jen žertuji.

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #444 kdy: Listopad 29, 2019, 06:30:27 odpoledne »
No mně na tom nesejde, ať to klidně doručí třeba v únoru  :D

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #445 kdy: Listopad 29, 2019, 10:08:51 odpoledne »
Tohle info neni důležité, ale chci napsat nějaký komentář.:)


Je 29.11. Zatím 3 dny byli chladnější, kdy jsem použil podložku http://preppers.cz/forum/index.php/topic,14742.msg228263.html#msg228263 . Píšu to, protože si může udělat člověk představu průběžně. Pokud si tedy nemyslí, že falšuji informace.:)

První problém, že jsem před x lety chtěl ušetřit. Myslim, že terární podložka asi stála asi 1200Kč. Byla mi doporučená jako řešení jak si vyhrát postel. Místo toho jsem si koupil vyhřívanou podložku . Byla to fakt chyba a poučil jsem se, že nesmím ignorovat některé rady. Asi bych neměl ignorovat, že spát v zimě způsobí, že brzo zemřu a budu mít problém s orgány. Ale zatím to ignoruji.

Stále váhám jestli jít jen do vyhřívaných ponožek nebo jen do terrární podložky. Jsou na USB, tak myslim, že powerbanka to utáhne.

Zatim 20w podložku používám přes noc, abych zjístil jak moc vydrží. Kdybych to nedělal, tak odhaduji, že by náklady na topení vyšli asi 400 Kč na rok.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #446 kdy: Listopad 29, 2019, 10:28:06 odpoledne »
Citace
To předpokládá, že máte nějakého známého připojeného na elektřinu, který vás za dobré slovo nechá nabíjet své powerbanky.
Jednak jsou tedy baterie značně neekologické, a také zdrojujete od lidí, kteří žijí "konvenčním životem".

Zas je tu takový menší komunikační problém. Jsou lidi, kteří si myslí, že pokud někomu někdo přijde a nabije si u něj nějaké powerbanky a dá mu pár korun, tak to bere, že ta osoba znežívá tu osobu. Bere to jako nemorální zneužití přátelství.

A pak jsou lidi jako já, kdy ten člověk má zástrčku a zaplatím pár korun a použiji něco co má. Neberu to za zneužívání. Stejně to beru s internetem, kdy si k nemu přes wifi nebo kablíkem připojím a zadarmo jsem u něj internetu. Ale někdo to bere, že je to zneužívání a měl by platit snad i za každou minutu.

Nevím co si myslet. Oni často totiž říkaji, že nehrotí tolik peníze jako já a pak přijdou s tím, že to chce hodně dobrého přítele, abych mohl si u něj nabít ty powerbanky. Fakt nevím co si myslet o těch lidech. Možná nemaji žádné přátelé.

Za druhé je zas opakující problém soutěz. Já nesoutěžím být ekologický. Já nikomu neříkám jak má žít. Bohužel se objeví vždy tvrzení, že pokud si nechám nabít třeba ty powerbanky, tak využívám 220V sít. Tak je to stejné jako bych měl 220V.  Myslím, že to spojení " zdrojujete od lidí"  znamená, že pisatel narážel na čerpání elektřiny 220V.  Tak na co si hraji?

Já si hraji, že chci mít co nejlevněji osvětlení a zapnutý mobil. A nejlevněji znamená, že neudělám solární ostrov, ale budu chodit s 10 powerbankami za 1000Kč vždy asi jednou za 14 dní k někomu si je nabít a dám mu za to 3 Kč.;)

Snad jsem nikde předtím nenapsal, že jsem energeticky soběstačný. Na to si nehraji. Ani nesoutěžím jak žít co nejvíc ekologicky. A ani mít ekologickou elektřinu.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #447 kdy: Listopad 30, 2019, 09:40:31 dopoledne »
Ceny v komunitní zahradě jsou:
Internet zadarmo
Nabití powerbanek a autobaterii zadarmo
Vyprání prádla v pračce za 3 zavařovací sklenice

Jen velkou spotřebu energie má pračka, tak musíme účtovat. Ostatní jsou náklady minimální a bylo by to otrova všechno účtovat.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #448 kdy: Listopad 30, 2019, 10:13:00 odpoledne »

Dřív než se bude instalovat osvětlení, tak je dobré si vyzkoušet kde musí být to osvětlení. Doporučuji mát čelenku a baterku. A pak žít 1-2 měsíce. Věhem té doby zjístete, kde je potřeba osvětlení a jaká síla.

Já stále váhám. Vím, že k životu potřebuji čelovku. Pak jednu baterku a jednu náhrádní baterku. A teď jsem si přidal na seznam malou lampičku s USB, která bude napájena z powerbanky. Stojí jen 20 Kč. Dá se s ní dobře kroutit a tedy nastavit směr svícení.

V tuto chvíli je pro mně zbytečné kupovat lišty ledek.

V komunitní zahradě si můžte zadarmo třeba na 2 měsíce zapůjčit baterku, čelovku a listu ledek. Seznámíte se s osvětlení a u sebe si pak navrhnete ideální osvětlení.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #449 kdy: Prosinec 02, 2019, 08:32:57 dopoledne »
Nejdřív začnu pozitivně. Kvašení v malé sklenici je prostě super. Cena sklenice je skoro zadarmo. Hlavní je, že je to malá sklenice, tak naplnit sklenici nezabere hodně času. Můj názor je, že lidi nemaji čas a ani chuť kvasit. A co je hlavní neuměji zpracovat větší množství zeleniny. A kvašení vlastně umožnuje zpracovat větší množství.Dá se skoro všechno kvasit https://www.zkvaseno.cz/ . A kvašené věci se daji jíst i samotné a je to prý zdravé. Zelenina je skoro zadarmo ve městě. Asi 2-5Kč/kg. Příklad je výprodej večer v Kauflandu. Když nemáte cestu nebo čas, tak se domluvíte ve městě. Snad každé větší město má svoji fcb skupinu a stačí se zeptat. Střídání služeb. A nebo přímo se zaměřit na ty, kteří rádi vybíraji popelnice u supermarketu a domluvit nějakou odměnu. viz Dumpster, freegan PRAHA

S pružinou je otázka několika minut mít všechno připravené. Bez pružiny potřebujete třeba kámen, lékařskou špachtli, dřevěné kolečko nebo prý malou skleničku.

Negativa pruživy je, že je to plast a kus kovu. Může se něco z toho uvolňovat. Taky stojí 40-60Kč a potřebuje asi 3-5 kusů na osobu pokud jedete aktivně jezení kvašené zeleniny.

Já budu doporučovat kvašení v malých nádobách a i doporučovat stlačovací pružina na zelí Pickles

V takových situacích jsem fakt rád, že se nepovažuji za ekologicky smýšlejícího člověka. Musel bych se cítit trochu alespoň jako pokrytec, kdybych nekvasil. Je to brutálně ekologické.