Autor Téma: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití  (Přečteno 399060 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« kdy: Květen 12, 2012, 10:41:03 dopoledne »
Rád bych přiblížil svět nízkonákladových lidí ostatním. Jsem amaterský spisovatel, který se snaží napsat knížku jako fiktivní dokument o subkultuře, která žije mimo systém.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1 kdy: Červen 29, 2019, 08:48:56 dopoledne »
Často kladené otázky ohledně nízkonákladového způsobu života

Úvod

Mnoho lidí mi pokládá stejné nebo podobné otázky ohledně nízkonákladového způsobu života. Tak jsem se je rozhodl (i s odpověďmi) sepsat. Myslím, že jejich přečtení může zájemcům pomoci vyvarovat se častých chyb a ujasnit si, zda nízkonákladové žití je či není ta správná cesta právě pro ně.

Co je nízkonákladové žiti?
Nízkonákladové žití, jak název napovídá, znamená velmi nízké náklady na život. Takový dobrovolně zvolený způsob života se často nazývá „dobrovolná skromnost“.

O jaké sumě nákladů se v takovém případě bavíme?
Na to není jednoznačná odpověď. Může to být ročně 6000 Kč, ale třeba i 180 000 Kč. To záleží na mnoha okolnostech. Já znám spíš lidi s ročními náklady 6000-40 000 Kč, jsem jeden z nich, takže se přirozeně sdružujeme nad řešením podobných situací.

Motivace
Proč si lidé vybírají takový způsob života?
Existuje hodně motivací změnit způsob života tímto směrem. Já bych řekl, že hlavní je strach z budoucnosti. Můžete to být někdo nemocný nebo si někdo uvědomuje, že může být nemocný a nemá šanci našetřit si peníze. Tak přemýšlí jak ten problém vyřešit. Někdo je nespokojen se svým životem a nevidí, nic co by ho posouvalo a myslí si, že pokud by měl víc času, tak by mohl začít žít. To jsou asi nejčastější motivace – strach o budoucnost, nemoc a nespokojenost se životem. V mém případě byl motivací strach o budoucnost a pocit, že nic nestíhám. A později se přidala i ta třetí motivace. Mám 3v1.

A co třeba motivace žít ekologicky?
Já osobně tomu nevěřím. Podle mně neexistuje nikdo, kdo chce takto žít kvůli ekologii. Pokud někdo tvrdí, že jeho motivací je ekologický způsob života, tak žije ve své iluzi, ze které se brzy probudí a uvědomí si, že je to na nic. Je to podobné jako když někdo tvrdí, že nechce mít děti nebo auto. Je lehké vzdát se možností mít vlastní potomky, když třeba chybí přirozený mateřský pud. Je lehké „nemít auto“, když žijete ve městě s fungující hromadnou dopravou a plnou vybaveností.  Je to teď spíš taková móda – žít ekologicky. Takový člověk si klidně kupuje vodu v pet lahvích, protože přece ekologicky třídí a recykluje odpad. Nebo si zaletí letadlem na Hawai, protože jinak vůbec nejezdí autem a šetří přírodu. Žít ekologicky má svoje daná pravidla, ale pokud je člověk upravuje podle toho, jak se mu to zrovna hodí, tak akorát lže sám sobě. Bylo by super žít ekologicky, ale já osobně nejsem schopen tak žít a nepoznal jsem nikoho, kdo by skutečně měl hlavní motivaci ekologii.

Jako jednu z motivací zmiňujete strach z budoucnosti, jaký strach z budoucnosti máte na mysli?
Když se zeptáte lidí ve věku 20-40let jak se připravují na důchod, tak zjistíte, že sice nespoléhají na důchod od státu, ale na druhou stranu si sami nebudují žádné rezervy. A když, tak jen velmi malé.

Jak člověka může posunout, když žiji nízkonákladově?
Je to jedna z motivací proč tak žít. Věří, že kvůli tomu, že nemá čas nemůže realizovat své sny. Někdy je to jen výmluva, že nemá čas, protože pokud má čas, tak ten svůj sen nerealizuje. Když člověk má čas, tak se může věnovat k tomu, aby se se svém životě posunul. Každý nedokáže fungovat na 100 procent.

Co je pro nízkonákladový život nejdůležitější?
Všechno je důležité a je těžké vybrat to nejdůležitější. Ale bez motivace a pozemku to nejde, tak asi tyhle dvě věci jsou nejdůležitější. Já rád rozděluji fyzickou a psychickou stránku. Fyzická se dá snadno zajistit, ale psychická stránka, to už tak jednoduché není. Chce to hodně času a odhodlání.

Finance
Jak moc jsou důležité peníze?
Jsou velmi důležité. Dávaji člověku klid. Mít pod matrací velkou rezervu je skvělé. Někteří lidé prohlašují peníze za zlo, ale i oni vědí, že peníze znamenají svobodu. Když máte našetřeno na 10 let života, tak se začnete trápit až za 7 let, že už vám zbývají prostředky jen na 3 roky života. Je zásadní si tuto realitu uvědomit, překonat domnělou nenávist vůči penězům a něco si našetřit.  Protože pak nějaou dobu peníze řešit nemusíte.

To se musíš cítit cool, když utrácíš jen pár tisíc ročně?
S podobným názorem se setkávám poměrně často. Lidé si myslí, že se tímto stylem života povyšuji nad ostatní, nebo že se snažím někoho trumfnout. Skutečně neznám nikoho, kdo by měl potřebu se nízkonákladovým žitím vytahovat či chlubit. Člověk to nedělá, protože to je nebo není cool, ale kvůli  tomu, že má nějaký důvod. Chce jen v klidu žít. Kdyby to někdo dělal kvůli tomu, aby byl cool, tak by dělal přednášky. Možná na začátku u některých dobrovolně skromných existovala motivace změnit svět a i lidi, ale to obvykle rychle vyprchalo. Lidé mají tendenci přecházet do obranného módu, když se je někdo snaží přesvědčit o něčem, co se jim úplně nelíbí nebo nehodí, třeba o tom, že domácí pečení chleba je lepší. Udělali jsme v minulosti pár srazů a nikdo netoužil šířit osvětu. Jen já jsem černá ovce, která si myslí, že pokud někomu hrozí bezdomovectví atd., tak tohle je cesta jak se tomu vyhnout.

Může člověk začít žít nízkonákladově hned, jak se rozhodne?
Může, ale málokdo to dobrovolně udělá. Obvykle se to týká lidí, kteří mají náhlé finanční problémy.  Ostatní začínají pomalu a postupně. Já umožňuji lidem „pronajmout“ si kus mého pozemku zadarmo a umístit si tam chatičku. Vím, že z těch lidí nikdo chatku nepostaví, protože je možné sehnat lepší pozemek a oni to vědí. Pro ně je můj pozemek něco jako startovací dráha, kde mohou začít. Je totiž důležité začít, protože jinak se člověk zacyklí a bude jen snít. Vím na 98 procent, že lidé, kteří si pronajali můj pozemek, na něm nikdy nebudou bydlet. Tento pronájem nabízím již od roku 2015 a už 6 lidí zrušilo pronájem, protože si našli lepší pozemek. Vždy existuje lepší pozemek než můj, který je zadarmo. Jeden zrušil pronájem už za měsíc, protože mu údajně jeho známý nabídl pozemek za 1Kč/m2 ročně a navíc v blízkosti jeho bydliště. A ta osoba předtím hledala pozemek několik let. Vím, že nikdy na mém pozemku nebude bydlet 50 lidí. Dokonce ani 3 lidi, i když nabízím 15 dílů pozemku k pronájmu. Vím, že je to jen startovací pozemek a ty lidi si najdou lepší pozemek ve svém okolí. Je důležité začít třeba i na neideálním pozemku a pomalu svůj sen realizovat než jen snít a plánovat. Udělat první krok je to nejtěžší.

Kdyby to byla pravda, tak nejsou bezdomovci.
Bezdomovci jsou složité téma. Jsou mezi nimi feťáci, alkoholici, gambleři a lidé s psychickými problémy, kteří nejsou schopni komunikovat a spolupracovat. A další bezdomovci nechtěji žít v chatičce. Chtějí bydlet jako normální lidi. Nízkonákladové žití nevyřeší bezdomovce. U některých možná, ale bez motivace bezdomovců to nejde. Sociální pracovník nemůže radit bezdomovcům, aby žili nízkonákladově.


Kde sežene k životu peníze?
Pokud je motivací pro nízkonákladové žití nedostatek času, nebo touha někam se v životě pposunout, tak to často bývá pouze krátkodobá životní etapa. Jak již bylo zmíněno, lidé se třeba chtějí někam posunout, ale už tomu nechtějí věnovat to úsilí, nebo se ve skutečnosti ani nikam posunout nechtějí. Takže když přijde na věc, přestane je to bavit. Nedostatek času umožňuje lidem snít o něčem „lepším“. Pokud někdo pracuje 5 dní v týdnu a má volnou jen sobotu, aby se věnoval své zahradě,  tak tam udělá hodně práce a má z toho radost. Kdyby měl každý týden možnost to otočit a být 5 dní  na zahradě, tak se z radosti stane rutina a sen se rozplyne.

Ale, kde sežene peníze?
Stačí jen sedět a čekat. Tedy nejprve něco udělat a pak čekat. Rozdíl mezí nízkonákladovým žitím a běžným způsobem života je ten, že člověk má mnohem víc času oproti lidem, kteří nežijí nízkonákladově. A to je možné využít. Lidé, kteří nemají tolik času, tak shánějí lidi, kteří jsou ochotni za peníze pracovat. Je důležité si promyslet, co člověka baví a jestli daná činnost nemůže generovat peníze. Chce to hodně o tom přemýšlet, protože většina činností má potenciál vydělávat peníze.

Příklad?
Příkladu je tolik, kolik existuje možností. Tedy nespočet.

Za jak dlouho si člověk našetří na nízkonákladový život?
Asi rok. Nesmí se zapomenout, že takový člověk se spoléhá na spolupráci a barter. Možná ten člověk dělá za minimální mzdu a našetří měsíčně jen 200Kč v hotovosti, ale navíc získá třeba jen za odvoz spoustu věcí, které by jeho zaměstnavatel vyhodil jako nepotřebné. Žijeme v ČR, která  je bohatá, takže věcí „za odvoz“ je všude dost. Takový člověk dokáže našetřit 10-40tisic měsíčně v takovém hmotném majetku. Ty předměty jsou často neprodejné, ale hodí se na barter. Je to jedna z nejčastějších chyb, že člověk si myslí, že jen peníze v bance se počítají.

Doporučuješ lidem krást?
Firmy a i lidi se zbavují věcí zadarmo. To není krádež. Oni Vám dokonce i poděkují. Snadný výdělek je třeba odvoz stavebního materiálu ze stavby. Je to pro firmu odpad a museli by zaplatit odvoz na skládku, ale takhle se toho zbaví zadarmo. Hodně lidí to ví a živí se jen tím. Proto už je potřeba mít známosti, protože je to velmi výhodný kšeft. I ten brigádník v supermarketu si může vydělat hodně peněz. Supermarkety stále vyhazují prošlé potraviny, hlavně pečivo a zeleninu s ovocem. Někdy to bývá třeba 20 kg denně.Vím, že to zní šíleně, že někdo pracuje 8-12 hodin v supermarketu a pak přijde domů a musí ještě zavařit tu zeleninu. K tomu se hodí spolupráce, která spočívá v tom, že získanou zeleninu odnese jiné osobě a ona to zpracuje.

Kolik vydělá na těch 20kg zeleniny z popelnice?
Odhaduji 80-200Kč čistého. Není to moc, a proto nejsou u popelnice za supermarketem fronty. Znám více lidí, kteří ráno si kupují 1,5l minerálku (15Kč) a chipsy (150g-35Kč)a k tomu pochoutkový salát s pečivem, které vyjde asi na 50 Kč. Pak jde na oběd za 70-150Kč. Takovým lidem se vybírat popelnice za supermarketem nevyplatí a tím je i menší konkurence. Ono  se vlastně ani nejedná o vybírání popelnic. Prostě se jen domluví s manažerem obchodu a mohou si dát prošlé potraviny stranou. A vydělat 80-200Kč denně je dost pro někoho, kdo chce žít nízkonákladově. Měsíčně tak získá 1600-4000Kč a takže za 12 měsíců našetří na 3-6 let života.

Nejde se živit odvozem věcí ze staveb.
Aby se mohl člověk živit odvozem věcí ze stavby, tak musí mít ideální podmínky. Všechno je o ideálních podmínkách. Každý nemůže vozit ten odpad, protože  nemá ideální podmínky. Já třeba znám 4 lidi, kteří mají vozík a teoreticky by mi ho mohli půjčit zadarmo nebo za barter, takže ho nemusím vlastnit. Neznám nikoho, kdo má velkou dodávku, ale pokud někoho zná, tak si tu dodávku půjčí a zaplatí za benzín a nějaké peníze do kasičky na opravy. Člověk, který se chce takto živit, si musí najít svoje ideální podmínky. Spolupráce a barter je hodně důležitá pro nízkonákladové žití. Když tyhle dvě věci nedělá, tak si sám sobě komplikuje život.

Na brigádě si vydělám  víc.
Nízkonákladový člověk má volno 365 dní v roce a potřebuje třeba jen 6-40tisíc ročně. Tak dělá to, co ho baví, a vydělá si těch 6-40tisíc ročně. Třeba jen 10Kč/h, ale dělá něco, co ho baví. Někdo zas žije z úspor atd. Je běžné, že než člověk začne žít nízkonákladově, tak hromadí věci. Třeba  musí mít auto na cestu do práce. Až začne žít nízkonákladově, tak se auta zbaví. Co má nízkonákladový člověk dělat 365 dní v roce?

Proč to nedělá každý?
Pro většinu je to neefektivní. Nejsou ideální podmínky. Uvedu příklad cukru. Pokud někdo bydlí blízko supermarketu, tak může kdykoliv skočit pro cukr a nakoupit za 8-10Kč a prodat ho za 12 Kč. A někteří včelaři prostě přijedou a koupí si od toho člověka i 2tuny, protože se jim to vyplatí než, aby chodili do krámu pro 10-50kg. Ta osoba si vydělá na jedné tuně 2000-4000Kč. Jeden člověk mi povídal, že v době, kdy popelnice na sklo byli jako normální popelnice, tak během 3 let nasbíral sklenice za 2 miliony korun. Neprodal je do měsíce, ale trvalo to asi rok než sehnal včelaře a lidi, kteří zavařují na prodej, a on získal 2 miliony v hotovosti. Jezdil na kole a tři roky makal a neměl jistý, že to prodá. A pokud by někdo dělal v kanceláři, tak si vydělá víc.

Nevidím nikde snadno vydělané peníze.
Tyhle rady nejsou jak si snadno vydělat peníze. Stále tvrdím, že nejlepší je mít normální práci, kde si člověk vydělá 150-400Kč/h a našetří si do konce života. A hotovo. Když máte našetřeno, tak žijete z úspor. Ale pak máte 365 dní volna. A co s tím? Co s tím uděláte? Zkouším pátrat ve vzpomínkách, jestli jsem potkal někoho, kdo by jako nízkonákladový člověk vůbec nic nedělal. A nemůžu si vzpomenout. Možná existují. Lidi, kteří na začátku třeba 3 měsíce nic nedělali je dost, ale pak začali něco dělat. Prostě člověk musí něco dělat nebo se z toho zblázní. Normální člověk si najde koníčka jako běhání, cestování, ježdění na kole, rybářství atd. Nízkonákladový člověk si najde koníčka, který mu vydělá nějakou korunu. Tak například jsem si psal s jednou slečnou, která má online bazárek pro děti. Žije ve městě a rozváží věci na kole, takže kupující dostane ty věci až do domu. Nedá se na tom vydělat tom. Podle jejích slov získá ročně asi 15tisic korun v hotovosti. Denně asi 50Kč. Na to kolik projezdí na kole a pak vysedává u těch ženských je to možná jen 5Kč/h. Ale jí to vyhovuje. Podle jejích slov má věci v hodnotě 300tisíc (to získá v hotovosti) a stále se to pomalu rozrůstá. Má prý nekonečný zdroj peněz. Splnila si svůj sen. Žije klidný život. Nejen že věci na děti dostává zadarmo od těch lidí, ale dostává třeba i zavařovací sklenice atd., tak má další věci na barter. Prosím musíte to brát tak, že ty lidi mají 365 dní volna a nemůžou si dovolit koníčka, který je stojí peníze, tak mají koníčka, který jim něco vydělá.

Co máte s těmi zavařovacími sklenicemi?
Je to platidlo chudých. Jen žertuji. Jsou tu včelaři a i lidé, kteří prodávají svoje zavařeniny. A ty jsou ochotni zaplatit za sklenice příznivější cenu, než jaká je v obchodě za nové sklenice. Cena za sklenici je jen 1-5Kč podle velikosti a tvaru. Nevýhoda je, že se musí sklenice lesknout, tak strávíte i 5 minut jednou sklenicí. Výhoda je, že po sklenicích je stále poptávka a je to tedy něco jako jistota. Včelař buď zaplatí peníze, nebo dá 1kg medu za 21-31 sklenic. Někdo si tím přivydělává a někdo je jen hromadí do důchodového fondu. Sklenice je jistota. Pak jsou láhve od tvrdého alkoholu, které mají hodnotu asi 1Kč, ale najít kupce je docela složité. Za víc se vykupují krásné láhve.

Jsou nějaké legální a zároveň divné způsoby vydělání peněz?
Já si vždy vzpomenu na stavební pojištění, ale najdou si jiné. Stavební spoření trvá 6 let a každý rok musíte uložit 20tisíc. Dostanete 2000Kč ročně, ale 350Kč je poplatek. Tak získáte ročně cca 1600Kč. Pokud někomu stačí jen 3000 Kč ročně, tak musí mít našetřeno 240tisíc, které stále dokola dává na spoření. Nemyslím si, že tenhle způsob je nejlepší. I když díky státu něco vyděláte, tak pořád tu je inflace. Člověk, který to provozoval,  to bral jako jistý příjem bez komplikací. Pořád platí, že nejlepší je investice do pozemku.

Co podnikání?
Podnikání je riziková záležitost. Často je potřeba velká investice a nějakou dobu to trvá, než se začne vydělávat. Pokud člověk má motivaci, aby se živil podnikáním, tak ok. Pokud si chce si vydělat 6-40tisíc ročně, tak bych do podnikání nešel. Než se investice vrátí, trvá to někdy hodně dlouho, pokud se vrátí.


Rezerva

A co když nastanou neočekávané výdaje?
Člověk se v dnešní době dožívá často i 80 let. Máme kolem sebe lidi různého stáří - od novorozenců až po 80ti leté (i starší) seniory. Je potřeba zjistit, co rozdílné skupiny lidí potřebují k životu. Není to složité. Ale díky tomu si můžeme udělat lepší představu o tom, kolik a čeho potřebujeme. Třeba je Vám 30 let. Víte, že lednička vydrží 10 let. Tak budete potřebovat za svůj život 5 ledniček. Tak buď si dáte stranou peníze na 5 ledniček, nebo začnete sledovat prodeje a seženete starší ledničky za odvoz. Budete mít třeba 7 ledniček místo 5, ale za méně peněz. Podobně je možné řešit oblečení, nádobí, atd... Všechno (včetně zdraví) se dá odhadnout. Neexistuje žádný nenadálý nebo neočekávaný výdaj. To jen my sami sebe přesvědčíme, že jsme to nečekali. Ale všichni víme, že lednička a další věci mají svou životnost. I ten člověk, který začne chřadnout a objevovat problémy, tuší, že bude potřebovat nějakou péči či léky. Mohli bychom nazvat nenadálými výdaji asi pouze situaci, kdy člověk změní svůj styl života, nebo nějakou jeho část. Třeba se rozhodne jezdit na kole. Tak si koupí kolo, helmu atd.

Chcete říct, že máme mít 10 ledniček?
Ne tak docela. Je to na každém člověku, na jeho prioritách a rozhodnutích. Pro lidi, kteří chtějí žít nízkonákladově, neexistují nenadálé výdaje. Prostě se musí připravit předem. Nemusí mít ani jednu ledničku v záloze, ale musí počítat s tím, že třeba týden bude bez ledničky, než sežene nějakou za odvoz a také že si možná připlatí, protože nebude v jeho blízkosti, nebo za ni prodávající bude něco chtít (čili nebude jen za odvoz). Takže vás taková lednička "na poslední chvíli" může stát víc než ta lednička, kterou si výhodně pořídíte "do zásoby".

Proč si pořizují ledničku, je to potřeba?
To opět záleží na konkrétním člověku a jeho potřebách. Já ji nemám, ale moje skladba jídelníčku nevyžaduje, abych měl zásobu chlazených potravin. Ale mnoha lidem se hodí - třeba na mléčné výrobky, maso apod. Ideální je mít ledničku kombinovanou s mrazákem. Pak existují i mini ledničky, které se prý dají napájet z autobaterie. Pro lidi žijící bez elektrické sítě je to ideální. Lidi dávaji často do ledničky zbytečně hodně věcí a proto potřebuji velké ledničky. Mně přijde praktičtější místo hromadění ledniček hromadit pultové mrazáky. Roční potřeba 100l mrazáku je asi 150KWh neboli 800Kč. Pro nízkonákladového člověka je to dost, ale zmrazí asi 100kg potravin. To je 8Kč/kg. Zní to hodně neekonomicky a neekologicky, ale některým i mně se zdá spíš hodně ekologické a ekonomické řešení, protože sezonní zeleninu a ovoce si člověk snadno uskladní v mrazáku a v tu dobu je cena těch potravin nízká, tak se to vyplatí. I já se dívám po pultovém mrazáku a přemýšlím, jak moc si upravím jídelníček. Ono sušení a zavařování zabere nějaký čas a peníze oproti zamražení.

To není ekologické. Proč se nesnaží žít co nejvíc ekologicky?
Každý vidí tu ekologii v něčem jiném. A někdo chce jen žít. Ten, kdo říká, že to dělá pro ekologii, tak má povinnost poslouchat ostatní lidí co musí udělat, aby žil víc ekologicky. Ostatní, kteří chtějí prostě žít, nemusí poslouchat někoho, kdo má větší ekologickou stopu, jak "správně" mají žít.

Bydlení
Jak mi půda může vydělat?
Už jen to, že ji člověk má, vydělává. Ale pokud chce mít příjem, tak jsou snad stovky možností. Jedna možnost je pronajímat skladovací prostory. Lidé z města mají málo místa a musí se zbavovat věcí. Kdo se nechce zbavit věcí, tak si sežene skladovací prostor. Znám dva lidi, kde první pronajímá za 200Kč/m2/rok a druhý za 500Kč/m2/rok. Já pronajímám za 100Kč/m2/rok, protože nedosahuji takové kvality jako ty dva. Tak 1,5m3 prostoru za 100Kč na rok není špatný. Není to na zbohatnutí. Ale já mám dohodu, že až si přijede uskladnit věci, tak odevzdá topinambury jednomu člověku v jeho ulici. K tomu nevyhazuje kelímky a dá mi je. Mně se to vyplatí. Vystává otázka, jak těm ostatním se vyplatí za tak malý nájem pronajímat prostor. Měli zas ideální podmínky. Měli možnost si sehnat materiál na skladiště z bouraček, sběrných dvorů, šrotišť a ze staveb. Postavit takové skladiště pak vyjde levně. Budoucnost skladišť vypadá jako jistý výdělek podle třeba tohle článku.

Jídlo
Složení jídelníčku určuje, jaké budou náklady. Pokud někdo touží mít náklady za jídlo minimální, tak jí co je. Tak ví, kde sehnat levně potraviny. Ví, kde může natrhat ovoce. Ví, co se snadno pěstuje a to pak pěstuje a jí. Nesmí chybět zavařování, sušení a další způsoby uskladnění. Například lze snadno pro jednu osobu vypěstovat 30-50kg cuket nebo dýní a toto množství vystačí na celý rok.

Jaké jsou náklady na jídlo ročně?
Já to vidím na 4000 Kč ročně + 200hodin. Za potravny v bio kvalitě zaplatíte asi 2krát víc. Vše, co je navíc je jen pro krátkodobý pocit štěstí. Jeden člověk sní asi 150kg zrní, 50kg luštěnin, 200kg zeleniny a 100kg ovoce. Náklady za jídlo 3000Kč + 500Kč za tabletky B12 a doplňky a 500-700Kč spotřeba propanu při vaření. Místo polykání tabletek B12 stačí třeba kuřecí játra atd.

Za 3000 Kč není možné sehnat tolik jídla.
Je tam připsáno 200 hodin. Ve městě i na vesnici za 4000Kč +200hodin člověk získá tolik jídla, že neví co s ním. Nejen já, ale i ostatní to máme vyzkoušené.  Já utrácím míň, ale je to zas na úkor času. Třeba teď je období špendlíků, tak pokud člověk nasbírá 20 kg, tak ušetří peníze.

Nikdo nesní 20kg kyselých špendlíků.
Ale sní. Jen musí najít strom, kde jsou sladké. Ne moc sladké nebo moc kyselé. Prostě akorát. Když se najde takový strom, tak se z něj nasbírá třeba i těch 20 kg. Většina si myslí, že špendlíky jsou kyselé a nedají se jíst, takže moc velká konkurence tu není.

Kdyby jídlo by bylo tak levné, tak by nebyly potřeba potravinové banky.
Potravinové banky jsou pro chudé lidi. Chudí lidé jsou nedobrovolně chudí a chtějí žít jako bohatí lidé. Potravinové banky dávají těm lidem prostřednictvím jídla alespoň pár minut denně pocit, že jsou bohatí. Potravinové banky a na ně napojené charity těmto lidem pomáhají, aby nespáchali sebevraždu nebo nezačali řešit depresi alkoholem a drogami. Těch pár minut jim zvedne morálku a můžou žít jako bohatí lidé. Jídlo vždy sloužilo pro zlepšení morálky, když někdo měl depresi. Někdo bojuje s depresí kupováním věcí, někdo zas cestováním a kupováním zážitků a někdo zas jídlem.


Roční náklady

To je častá otázka a kupodivu odpověď není lehká. K životu člověku stačí málo peněz, ale na druhou stranu pak tráví více času třeba barterem. To, že utratí málo peněz není zázrak, ale jen se uskromnil a žije jinak.

Jsou věci, které člověk musí koupit, jako toaletní papír, zubní pastu,kartáček, mýdlo, sůl a nějaké jídlo a koření. Ostatní si člověk sežene nebo vymění. Dostane se na minimum.

Není to soutěž, kdo žije za nejmenší náklady nebo jaký je někdo frajer. Jen si lidi minimalizovali svoje životní náklady podle toho, jak se jim to hodilo, a neměli pocit, že trpí. Jiný utrácí za něco, co není nutné.

Představa normálního člověka je, že si nízkonákladový člověk píše deníček, co utratil a pokud chce něco koupit, tak tráví hodiny přemýšlením jestli to koupí. Nenašel jsem nikoho, kdo by to dělal. Vždy to dopadlo jako u mě, že jsem to zkusil, ale byla to nuda a ztratilo smysl to dělat. Nízkonákladový člověk má svůj daný rozpočet, kde má rezervu, a žije si. Jen na začátku se zapotí, než si zjistí, jaké má náklady.

Za 1500Kč ročně?
Dá se to. Někteří z nás jsme to zkoušeli. Pro upřesnění je to 1500Kč ročně + 500Kč popelnice + zdravotní pojištění. Pokud se rozhodnete zmizet ze systému, tak těch 1500Kč ročně.

Bydlení
Náklady na bydlení jsou většinou 500-1000Kč ročně. Na bydlení stačí jen pozemek 20-100m2. Daň z pozemku ze 100 m2 počítejte 100Kč ročně. Pak musíte odkládat 400-900Kč ročně na opravy domku.

Vaření
Můžete vařit na dřevě, ale já jsem neměl ideální podmínky a vycházelo mi 2 hodiny práce, abych si uvařil jídlo. Takže ročně bych strávil cca 700 hodin. Když jsem spočítal, že na rok spotřebuji propan-butan za 700Kč, tak jsem zaplatil 700Kč, abych ušetřil 700 hodin.

Oblečení a obuv
Skoro všechno kromě ponožek, trenek si člověk vybarteruje. Občas boty koupí. Náklady ročně bývají u lidí jen 200-700Kč. Já odhaduji, že u mě je to 400Kč.

Elektřina
Bez elektřiny to jde, ale já mám třeba měsíční spotřebu 40kWh, tak je to 200Kč měsíčně. Jsem napojen na cizí elektroměr, takže jen platím odebranou elektřinu. Ročně to vyjde odhadem 2400Kč při běžném používání.

Topení
Tady je velký výkyv. Je to 300-30 000 Kč za rok. Topit se dá dřevem, kde seženete za odvoz až za 1000Kč/m3. Můžete si ho nasbírat nebo být brigádník a dělat za dřevo. Můžete vyhřívat jen postel nebo vytápět celý baráček. Mít jen 15 stupňů nebo 22 stupňů. Ročně utratím za topení asi 600Kč, které mám započítané v elektřině, ale je dobré mít rezervu 3000Kč/ročně.

Hygiena
Já mám stranou 400Kč na rok na nákup mýdel, toaletního papíru,zubní pasty atd.

Telefon
Mobilní telefon se dá sehnat za barter. Sim karta je předplacená a jen člověk přesouvá z hotovosti na tu sim kartu 400Kč ročně. Většinou utratím za volání asi 100Kč ročně.

Voda
Musíte si dát stranou cca 500Kč ročně na vodu. Odhadem mám spotřebu 30l denně a to je 10 kubíků vody. Dá se čerpat voda ze studny, ale na pití je dobrá kohoutková voda.

Popelnice a zdravotní pojištění
Popelnice je 500Kč ročně a zdravotní (rok 2019) stojí 1803Kč měsíčně. Musí se platit a doporučuji to platit. Je zbytečné si vytvářet dluhy a pálit si mosty, když člověk možná změní svůj pohled na svůj život a bude chci žít jako normální člověk. Pokud si nenajdete v okolí práci, abyste si na to vydělali, tak nezbude nic jiného než jít na Úřad práce než si najdete vhodnou práci. Oni za Vás za tu dobu budou platit zdravotní.
Televizní poplatky a sociální pojištění se nemusí platit.

Jídlo
To je kapitola sama o sobě. Útrata je 200-600Kč měsíčně a je jedno jestli osoba žije ve městě nebo na vesnici. Důležitá je zas spolupráce a barter. Já se zaměřuji na nízkonákladové lidi, kteří žijí za cca 6-40tisíc ročně. Pro takové lidi je supermarket zbytečný. Nemocný člověk dostává invalidní důchod nebo normální člověk má práci, tak nemá čas. Ale nízkonákladový člověk má volno minimálně 300 dní v roce. Maji čas sbírat, pěstovat nebo díky spolupráci udělat barter. Nemocný člověk nebo normální si koupí jídlo v supermarketu, protože nemá čas. Nízkonákladový člověk má spoustu času a dělá věci, které ho baví a některé baví třeba jít na houby a sníst nebo vyměnit za jiné potraviny. Třeba taková opěnka měnlivá. A hned má jídlo a i na barter.

Roční náklady dosahují jen 2000-15000Kč + zdravotní pojištění. Záleží, co člověka baví a co ne. Jaké má ideální podmínky. Náklady jsou tak nízké, že někdo volí cestu žít z úspor nebo si na 2 měsíce najde brigádu a má vyděláno. Už jen to, že člověk má volno, vytváří pro něj ideální podmínky, že může dělat záskoky nebo udělat výpomoc, které bývají dobře zaplacené. Je potřeba si uvědomit, že žijeme v ČR, která je bohatá a jsou tu vysoké životní náklady, a i vysoká minimální mzda. Stačí si to uvědomit a máte garantovaných 300 dní volna.



Flexibilita
Tohle slovíčko pro nízkonákladové člověka znamená, že má tolik času a má tolik volna, že může kdykoliv jít na brigádu. A někteří toho využívají dost. Když někdo potřebuje třeba se stěhování nebo s nějakou prácí, tak oni můžou. Je to velká strategická výhoda, která umožní sehnat si krátkodobé brigády.

Barter
Barter je výměna nějaké věci, kterou chcete, za jinou, kterou máte a je Vám k ničemu. Existuje to snad tisíce let a funguje to i nyní. Peníze jsou něco, čeho se lidé neradi vzdávají. Nízkonákladový člověk neutrácí jen 6000Kč+ zdravotní ročně. Je to víc, ale většinou je to v barteru, že mění něco co potřebuje za jinou věc. Takže nemusí utrácet peníze.

Spolupráce
Kromě barteru je důležitá i spolupráce. Bez ní člověk bude mít těžší život. Někteří normální lidi touží žít na samotě, ale nízkonákladový člověk, pokud chce mít lehčí život, tak musí spolupracovat a to jde těžko na samotě.


Ostatní
Existuji komunity?
Ne. Mluvme raději o skupinkách, protože pod komunitou si člověk představí nějaký statek, kde všichni mají stejné oblečení a před barákem je nějaký oltář a mají tam vůdce, kterému se klaní. Takové komunity založené na nízkonákladovém žití nejsou. Skupinky jsou jen lidi, kteří spolupracují společně, protože z toho něco mají. Musí obětovat nějaký čas skupince a i zdroje, aby získal jiné zdroje, které mu vynahradí ten čas i ty vložené zdroje. Jsou to přátelé,  takže je to normální věc, že spolupracují. Je vždy zábavné sledovat, jak mají lidé zkreslenou představu, i když často oni mají taky skupinku přátel, se kterými spolupracují. Proč vytvářet novou skupinku lidi, když už ji mají?

Pokud chce mít ve skupině více nízkonákladových lidí, tak ji musí vytvořit?
To zní, jako kdyby ten člověk se chtěl izolovat od ostatních lidí a hledá jen nízkonákladové lidi. Je to jako vize u prepperů. Nějaký prepper hledá lidi a zapomněl, že má kamarády a příbuzné, kteří s ním mohou tvořit komunitu. Ale on chce jen takovou, jak to viděl v nějakém filmu a hledá a hledá, ale nenajde.

Tito lidé dosud využívají infrastrukturu a vymoženosti státního zřízení ve větší míře, než do něj přispívají.
To je pravda. Proto často váhám, jestli mám o tom napsat, nebo zmizet z povrchu. Je tolik zákonů, že možná nějaký porušuji a mohl bych jít do vězení nebo dostat nějakou tučnou pokutu. Na srazech jsme o tom diskutovali a musel jsem slíbit jim a i lidem se kterými si píšu, že je nikdy neprozradím. Normální lidi nesnáší nízkonákladový lidi, protože je považují za pijavice. A pokud o tom někdo čte, tak si myslí, že nízkonákladoví se vytahují a považují normální lidi za hlupáky. Tím vznikla prostředí, kde se budou psát udání na úřady. Nízkonákladový člověk chce jen žít v klidu.

Čas
To je asi častá otázka, kdy normální člověk nemůže pochopit, že někdo si třeba jde nasbírat jídlo nebo pěstuje. Vždyť to zabere tolik času. Ale ten nízkonákladový člověk má tolik času, že neví co s ním. Má ho tolik, že si musí hledat nějakou práci, aby se neunudil k smrti. Normální člověk si řekne, že pokud by si měl vypěstovat svazek ředkviček, které stojí 5 Kč, tak by tím strávil 3 hodiny, tak se mu to nevyplatí. Nízkonákladový člověk si řekne, že má čas, tak si je vypěstuje. Pokud ho to nebaví, tak sežene, kdo pěstuje ředkvičky a využije barter a hned je má. Nízkonákladový člověk má hodně volného času a dělá co ho baví a nedělá, co ho nebaví. Proto třeba já nevařím na dřevě, protože mě to nebaví, i když mám hodně volného času, abych si dřevo nasbíral.

Počítání
Lidi si myslí, že nízkonákladový člověk všechno počítá a píše si náklady. Nikoho neznám. Má jen odhad ze zkušeností kolik utratí ročně a s tím žije. Evidence a zapisování zabere hodně času a to nikoho nebaví. Já jsem to zkoušel jen, abych to mohl prezentovat, ale po měsíci jsem vždy skončil. Je to fakt nuda a nízkonákladový člověk to nepotřebuje, protože nechodí do krámu každý den. On ví, kolik utratí, protože žije nudný život, kde utrácí jen párkrát do roka.

To není tak lehké začít tak žít.
Když se s někým bavím, tak často mi říká, proč to nejde. Nejde tohle a tohle. Říká to člověku, který žije nízkonákladově. Když někdo říká člověku, který žije, že to nejde, tak je to mentální blokace, kdy schválně člověk hledá důvody, proč to nejde, aby si mohl  říct, že to prostě nejde a tak on tak nemůže žít. Já nikoho nenutím, aby žil nízkonákladově. Je mi jedno jak kdo žije. Nikoho neodsuzuji. A pokud někdo chce žít nízkonákladově, tak si to upraví podle sebe jak se mu to hodí a nemusí se řídit podle toho, jak žiju já. Jako, že nesežene pozemek atd? Podle mně stačí jen mít 20 000 Kč a může člověk hned žít v klidu rok a během toho roku si vše srovnat a vymyslet svou nejlepší cestu. Nemusí shánět pozemek, protože mu můžu pronajmout svůj pozemek zadarmo. Už nejsou žádné důvody, proč nežít nízkonákladově kromě toho, že člověk to fakt nechce. To, že nemá vůbec žádné peníze, značí jen to, že je finančně negramotný a jednou na to doplatí.

Závěr
Myslím, že jsem vypsal všechny otázky, které mohli kdy padnout pro lidi žijící s tak málo penězi. Jak jsem často opakoval, tak takové žití není výhra a bez pořádné motivace si člověk zkomplikuje život. Musí přemýšlet, jestli to fakt má smysl a jaké omezení v životě mu to přinese. Já osobně nedoporučuji lidem takto žít. Nemůžou dělat věci, které jsou tak běžné, a musí bojovat sami se sebou a ten boj často prohrají. To může vést k depresi a k alkoholismu,drogám nebo jiné závislosti, které člověka zničí.

Dal jsem dohromady časté otázky, aby byli na jednom místě a usnadnily rozhodnutí lidem, kteří chtějí žít nízkonákladově. Mělo by to pomoct nastartovat myšlení a uvědomit si na co si dát pozor. Neexistuje univerzální návod, protože nízkonákladový člověk využívá toho, co umí, kde žije a jaké tam jsou ideální podmínky. V nitru své duše doufám, že to možná zaujme lidi, kteří mají existenční problémy a rozhodnou se, že tohle je řešení pro jejich problém. Další otázky, které nikoho nikdy nenapadly, budou časem připsány.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #2 kdy: Červenec 05, 2019, 08:19:15 dopoledne »
A co když nastanou neočekávané výdaje?

Člověk se v dnešní době dožívá často i 80 let. Máme kolem sebe lidi různého stáří - od novorozenců až po 80ti leté (i starší) seniory. Je potřeba zjistit, co rozdílné skupiny lidí potřebují k životu. Není to složité. Ale díky tomu si můžeme udělat lepší představu o tom, kolik a čeho potřebujeme. Třeba je Vám 30 let. Víte, že lednička vydrží 10 let. Tak budete potřebovat za svůj život 5 ledniček. Tak buď si dáte stranou peníze na 5 ledniček nebo začnete sledovat prodeje a sežete starší ledničky za odvoz. Budete mít třeba 7 ledniček místo 5, ale za méně peněz. Podobně je možné řešit obleční, nádobí, atd... Všechno (včetně zdraví) se dá odhadnout. Neexistuje žádný nenadálý nebo neočekávaný výdaj. To jen my sami sebe přesvědčíme, že jsme to nečekali. Ale všichni víme, že lednička a další věci maji svou životnost. I ten člověk, který začne chřadnout a objevovat problémy, tuší, že bude potřebovat nějakou péči či léky. Mohli bychom nazvat nenadálými výdaji asi pouze situaci, kdy člověk změní svůj styl života, nebo nějakou jeho část. Třeba se rozhodne jezdit na kole. Tak si koupí kolo, helmu atd.

Chcete říct, že máme 10 ledniček?
Ne tak docela. Je to na každém člověku, na jeho prioritách a rozhodnutích. Pro lidi, kteří chtěji žít nízkonákladově neexistujou nenadálé výdaje. Prostě se musí připravit předem. Nemusí mít ani jednu ledničku v záloze, ale musí počítat s tím, že třeba týden bude bez ledničky než sežene nějakou za odvoz a také že si možná připlatí, protože nebude v jeho blízkosti, nebo za ni prodávající bude něco chtít (čili nebude jen za odvoz). Takže vás taková lednička "na poslední chvíli" může stát víc než ta lednička, kterou si výhodně pořídíte "do zásoby".

Proč si pořizují ledničku, je to potřeba?
To opět záleží na konkrétním člověku a jeho potřebách. Já ji nemám, ale moje skladba jídelníčku nevyžaduje, abych měl zásobu chlazených potravin. Ale mnoha lidem se hodí - třeba na mléčné výrobky, maso apodl. Ideální je mít ledničku kombinovanou s mrazákem. Pak existují i mini ledničky, které se prý dají napájet z autobaterie. Pro lidi žijící bez elektrické sítě je to ideální. Lidi dávaji často do ledničky zbytečně hodně věcí a proto potřebuji velké ledničky. Mně přijde praktičtější místo hromadění ledniček hromadit pultové mrazáky. Roční potřeba 100l mrazáku je asi 150KWh neboli 800Kč. Pro nízkonákladového člověka je to dost, ale zmrazí asi 100kg potravin. To je 8Kč/kg. Zní to hodně neekonomicky a neekolicky, ale některým i mně se zdá spíš hodně ekologické a ekonomické řešení, protože sezonní zeleninu a ovoce si člověk snadno uskladní v mrazáku a v tu dobu je cena těch potravin nízká, tak se to vyplatí. I já se dívám po pultovém mrazáku a přemýšlím jak moc si upravím jídelníček. Ono sušení a zavařování zabere nějaký čas a peníze oproti zamražení.

To neni ekologické. Proč se nesnaží žít co nejvíc ekologicky?
Každý vidí tu ekologii v něčem jiném. A někdo chce jen žít. Ten, kdo říká, že to dělá pro ekologii, tak má povinost poslouchat ostatní lidí co musí udělat, aby žil víc ekologicky. Ostatní, kteří chtějí prostě žít nemusí poslouchat někoho, kdo má větší ekologickou stopu, jak "správně" mají žít. 



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #3 kdy: Červenec 05, 2019, 08:53:16 dopoledne »
Citace
On je to nenadálý výdaj z té povahy věci, že lednička může vydržet 5 nebo 15 let a během té doby se technologie může proměnit (viz odchod od freonů jako náplně...). Nemá tedy cenu v počátku kalkulovat s tím, že za určité období budu kupovat novou. Stejně tak nemá cenu sušit ty peníze na účtě protože podléhají inflaci a je výhodnější je zhodnocovat.

Ale víš, že se ta lednička rozbije. Třeba až za 15 let, ale stane se to. Nedoporučuji si koupit 5 nových ledniček a uskladnit. Jen sehnat za odvoz nebo za pár stovek ledničky a ty uskladnit. O tom, že někdo má našetřeno na celý život neznamená, že je má v bance nebo pod madraci. Nejlepší je mít na 2-3 roky života v hotovosti a zbytek v investici v půdě. Půda stále generuje příjem.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #4 kdy: Červenec 05, 2019, 09:30:12 dopoledne »
Citace
Ano, ale technologie jde tak dopredu, že je zcela nesmyslné nakoupit si ledničky do foroty. Jednak za 10 let bude značně efektivnější, což znamená úsporu na straně energetické ale i environmentální.
Chápu tu energetickou, i když asi těžko bude v budoucnu A+++++++, ale nechápu úsporu environmentální. Můžeš mi to vysvětlit?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #5 kdy: Červenec 05, 2019, 10:19:07 dopoledne »
Možná za 5-10 let se svět změní, ale zatím minimálně od roku 2009 je to pořád stejný. Je tu tolik věcí, které se daji získat zadarmo nebo mítný poplatek, že člověk většinu věcí nemusí kupovat. Třeba ty ledničky se daji sehnat za odvoz a stačí na celý život. Je jich tolik, že lidi už ani nezkouší je prodat a dávaji za odvoz nebo je vyhazuji. Znal jsem jednoho dopravce, který mi říkal, že rozváží spotřebiče a bere od lidi staré, ale ty staré spotřebice nejsou nějaké krámy, ale většinou zachovalé.

Proto mi připadá využít situaci a nahromadit si věci, protože se možná za 5-10 let změní a už nikde nebude zadarmo sehnání.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #6 kdy: Červenec 05, 2019, 10:22:19 dopoledne »
Citace
Příklad ti dávám na těch freonech. Kdybys v té době nakoupil 5 ledniček místo těch současných mělo by to značně negativnější vliv. Energetická úspora v dnešní době jde ruku v ruce s tou environmentální.

Jen upřesním. Mluvím o sehnaní a né nakoupení nových ledniček v krámě. Jedna nová lednička satojí asi 6000Kč. Za tu cenu se daji sehnat třeba i 15 ledniček s odvozením. Jaké maji negativa dnešní ledničky. Vypouštěji něco do vzduchu?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #7 kdy: Červenec 05, 2019, 11:42:14 dopoledne »
Já chápu myšlení některých lidí. Dejme tomu, že člověk potřebuje za život 20 mikin.  Buď je teď může sehnat za odvoz, ale ty lidi si myslí, že je lepší ty mikiny zrecyklovat a tím vzniknou jiné mikiny než je mít v sudech.  Tak nebude potřeba pěstovat tolik bavlny a deštný prales bude zachráněn. A pak tu jsou lidi jako já, kde vidíme peníze. 20 mikin stojí 4000Kč. Tak ušetří za život 4000Kč. Když pak dá dohromady všechny věci, tak ušetří třeba 80 procent svých výdajů. To znamená, že místo, aby člověk pracoval 50 let, tak pracuje jen 10 let a jde do důchodů. Já vidim hlavně tohle, ale někdo vidí v  tom ekologii, že tím zatěžuje míň planetu, protože pokud někdo nemusí do práce, tak nepoužívá auto nebo autobus, tak se snižuje zátěž. Nevytváří se umělá zaměstnanost atd.

Argument, že nemá skladovací prostor je zvláštní. Je to jako by člověk neměl přátelé, příbuzné a ani peníze na nákup malého pozemku. Skladovacích prostor je až až. Třeba náš spolek skladuje lidem věci, tak nemusí mít doma. A jsou další spolky, protože jsou složeny z lidí, kteří jsou přesvěčeny, že je to ekologické řešení atd.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #8 kdy: Červenec 05, 2019, 12:13:54 odpoledne »
Citace
Ale my se bavíme o nenadálých výdajích, nejen o ledničkách, to byl příklad. Navíc ne každej má prostor na to skladovat ty věci. Za mě je tohle prostě nefunkční přístup, ale to ty už víš a víš, že se neshodneme na tomhle schraňování věci "do budoucna".
To, že bychom neschodli neni problém. Spíš to nechápu některé kroky uvažování. Vím, že lednička odejde za 5-15let. Tak z pohledu ekologie je sehnat si do rezervy jinou ledničku, která by skončila na skládce. Chápu, že si myslíš, že za 5-15let bude nový tip ledniček, které budou ekonomicky výhodné koupit novou než nějakou starou skladovat. Ledničky jsem použil jako příklad, protože ji nepoužívám a netuším jaký je odběr elektřiny.

Já chápu, že minimalisti touží po duševní a materiální očistě. A žijeme konzumní společnosti, tak jsou všude krámy, tak proč toho nevyužít a pokud je potřeba koupit něco, tak se skočí do krámu.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #9 kdy: Červenec 05, 2019, 01:41:03 odpoledne »
Citace
Mimochodem pracuji v podobne oblasti a ta elektronika, ktera si odpociva ve skrini, velmi casto proste pak uz neni funkcji, protoze kvuli prachu, vlhkosti atd. apod. proste neni schopna mit zivotnost nekolik desitek let i kdyz neni pouzivana. Taktez je s textilemi a spoustou dalsich veci, ze proste starnou a jsou s casem k nicemu.

Já netuším jaká je životnost uskladněních věcí. Je to často protiargument, který mi říkaji. Já jsem životnost nezjíštoval, protože to prostě nejde. Vím, že elektronika a oblečení a jiné věci z roku 2001+ funguje. Ale může to být jen náhoda, tak se s lidmi nepřu. Možná jsem měl jen štěstí.

Já jen radim, aby lidi hromadili věci pokud chtěji žít brutalně skromně. A využili třeba toho, že lidi si myslí, že oblečení po pár letech se sami rozpadnou, tak je neskladují. Nebo lidi, kteří chtěji mít pocit volnosti, tak maji minimum věcí a tak všech zbytečných věcí se zbavují. Tohle jsou zdroje věci, kdy člověk nemusí kupovat a tím ušetří tolik peněz, že nemusí ani pracovat a má třeba 362 dní v roce volno.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #10 kdy: Červenec 05, 2019, 01:53:01 odpoledne »
Citace
anebo bude muset si to vsechno necekane koupit / sehnat kdyz zjisti, ze shromazdene veci uz nefunguji anebo se rozpadly (co se mi stalo u hromady detskeho obleceni po 1 diteti, ktere jsem drzela pro druhe, a to ne nekolik let, ale treba jen 2 roky)
Možná existují skromní lidi, kteří si nahromadili věci do konce života a už nezískávaji další. Většina hromadí další věci, i když už maji, protože nikdy člověk neví. Pak i ty věci měni s ostatními atd. Někdy i daji spoustu věcí lidem, kteří začínaji být skromní. Ale já i ostatní máme železnou zásobu pro případ a musíme počítat, že možná se rozpadnou. To je riziko a neni to ekologické, ale většině skromným jde o zo, aby žili podle sebe a né moc o ekologii.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #11 kdy: Červenec 05, 2019, 02:06:23 odpoledne »
Citace
Nebudu si kupovat věci na celý život z toho důvodu, že to je nepraktické, člověk potřebuje prostor na jejich uskladnění. Prochází různými fázemi života takže oblečení na celý život nedává smysl. Navíc to všechno člověka přiváže k jednomu místu a značně omezí jeho mobilitu.

Další věc je, že prostě nakupovat elektroniku na celý život opravdu nedává smysl. To, co v elektronice byl trend před 10 lety už je teď mrtvé (dvd a další) a to nemluvím o dlouhodobější perspektivě.

To, že když to potřebuji to můžu shánět z druhé ruky je jiná věc, ale rozhodně nemá smysl to shánět předem.

A co je nenadálý výdaj? Takový když ten výdaj potřebuješ nad rozsah tvého každodenního života a není očekávaný. Například právě vypovězení funkčnosti starého spotřebiče.

Asi se nechápeme. Neřikám jak by měli žít všichni. Já jen radím lidem, kteří chtěji žít s minimem financi. Musí udělat věci, které jim to umožní. A jedna z věcí je hromadit věci a zas hromadit.

Další je žít na stejném míste do konce života a to na vlastním pozemku.

Schánět předem má ten důvod, že často seženeš za odvoz. V době, kdy to potřebuješ musíš vynaložit někdy dost peněz.

A snažil jsem se vysvětlit, že skromná člověk nemá nenadálý výdaj, protože musí počítat, že ty věci jednou odejdou. Jak jsi mi odpověděl, tak pro tebe je neočekávaný, že odejde spotřebič, ale pro skromného člověka je to očekávaný a jen neví jen přesný datum.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #12 kdy: Červenec 05, 2019, 02:08:16 odpoledne »
Já třeba radim, aby si našli v okolí minimalisti, protože často to jsou lidi, kteří žijí ve města v podnájmu. Nechtěji se vázat a chtěji tu duševní a věcnou očistu, tak jsou skvělý zdrojem věci a tím skromní lidi ušetří tolik peněz, že prý stačí jen 3 minimalisti na klidný život.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #13 kdy: Červenec 07, 2019, 06:22:50 dopoledne »
Citace
Skladování věcí do budoucna je podle mě neefektivní a i neekologické. Výborně fungují v mnoha městech skupiny Za odvoz, třeba v naší víceméně člověk do pár dní sežene naprosto vše :-D A často i pěkné a hodnotné věci. I díky tomu jsem zjistila, že fakt nemusím mít vše nové - a nejde často ani primárně o úsporu peněz, jako spíš dobrý pocit, mít věci s příběhem a často kvalitnější než z Ikea ( = delší životnost) :-) Takže nesyslit, ale stát se součástí skupiny či komunity, kde to funguje
V čem neekologické?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #14 kdy: Červenec 07, 2019, 06:23:24 dopoledne »
Citace
Protože to mezitím může sloužit někomu jinému, plastům se zhoršuje kvalita, železo může reznout atp. I perfektně zachovalé nepoužívané věci stárnou, tak to bohužel je. V danou chvíli by mělo sloužit vše, co může, vždy bude dost nabídek na novější modely za odvoz, které budou ekonomičtější. Je pravda, že dříve se vyráběly věci, aby vydržely, dnes je to naopak, o to více je důležitější tu danou věc využít hned po vyrobení. Dnes vám žádná nová pračka nevydrží 15 let jako dříve, kdy to bylo běžné.

Skromný člověk žije většinou na vesnici nebo na kraji města. Tak na jedné straně máš pravdu, že by mělo sloužit teď ty věci, ale pokud někdo plánuje žít na vesnici, tak mu radíš, aby nenahromadil věci než se odstěhuje na vesnici, protože je to neekologické? Sehnat věci na vesnici je nemožné a musel by dojíždět a schánět. To je to samé s neefektivnosti. Prosím ber, že tu mluvím o skromných lidech, kteří nebydlí v podnájmu, ale maji svoje bydlení převážně na vesnici nebo na kraji města v chatičkách.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #15 kdy: Červenec 07, 2019, 06:24:20 dopoledne »
Citace
Hromadění věcí je opravdu zlé, pokud se bavíme o deseti ledničkách například. Pokud má v záloze jednu nebo dvě, to lze považovat za praktické... Ale v pohodě, máme na to odlišný názor, to ničemu nevadí :-) Drtivá většina lidí nebude mít prostory, takže se to týká víceméně jen pár jedinců

To je zvláštní definice skromnosti, bydlet na vesnici ve svém a nikoliv v podnájmu. Myslím, že to je hodně zkreslený, abych neřekla omezený pohled, který vůbec nebere v potaz rozmanitost lidských životů.
Co neni skromné bydlet ve svem? A jak myslis rozmanitost životů?

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #16 kdy: Červenec 07, 2019, 06:25:39 dopoledne »
Citace
Myslím tak, že nemůže si každý dovolit si koupit pozemek a postavit dům, že dětí potřebují školu, že někteří kvůli zdraví nemůžou bydlet daleko od zdravotnických zařízení nebo nemůžou řídít co omezuje možnost třeba vzdělání atd.

myslela jsem tím to, co jsi napsal, ale možna jsem Tě špatně pochopila. Že jen člověk, který bydlí na vesnici ve svém může žit skromně. A člověk ve městě v podnájmu nemůže.

Celé téma je "Kdo vlastně tady žijete s minimem financí?" a já tu trousím svojke moudra jak žít 6000Kč + zdravotní ročně.

Bez vlastního bydlení nemůžou žít s tak málo penězi.

Jen popisuji jaké kroky musí člověk udělat, aby vyžil s minimem peněz. Většinou si uvědomí, že sním o něčem co vlastně nechce a probudí se do reality.

Citace
a kolik to je ročně, když rozpocitas investice které jsi měl do všeho souvisejícího s bydlením? Pozemek, obydlí atd.

Já se vymikám statistikám, protože jsem našel unibunku za odvoz a bydlim na pronajmutém pozemku, kde neplatím nic. Ale lidi, kteří žíjí utrati asi 60-200 tisic. a zivotnost je 20-50let. Tak 3000-1000tisic ročně, kdyby spláceli pozemek s mobilnímm domem.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #17 kdy: Červenec 07, 2019, 07:32:35 dopoledne »
To se musíš cítit cool, když utrácíš jen pár tisíc ročně?
Hodně lidí si to myslí. Myslí si, že se vytahují a snažím se někoho trumfnout. Zas neznám nikoho, kdo by  se nízkonákladovým žitím vytahoval. Člověk to nedělá, protože to je cool, nebo neni cool, ale kvůli  tomu, že má nějaký důvod. Chce jen žít. Kdyby to někdo dělal kvůli tomu, aby byl cool, tak by dělal přednášky. Možná na začátku u každého existovala motivace změnit svět a i lidi, ale to prostě brzo vyprchalo, když jsme si uvědomili, že člověk jde hned do obranného módu a přesvěčit, že domácí pečení chleba je lepší je nulové. Udělali jsme v minulosti pár srazů a nikdo netoužil šířit osvětu. Spíš byli proti. Jen já jsem černá ovce, která si myslí, že pokud někomu hrozí bezdomovectví atd., tak tohle je cesta jak se tomu vyhnout.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #18 kdy: Červenec 07, 2019, 12:25:10 odpoledne »
Kde sežene člověk 200tisic na svoje bydlení?
Proč já mám hledat řešení? To musí ta osoba, která chce mít vlastní bydlení. Já doporučuji mít vlastní bydlení a objeví se argument, že si člověk to nemůže dovolit. Tak hold si to nemůže dovolit. To je jeho problém. Mám příběhy lidí, kteří si to nemohli dovolit a museli udělat hodně kompromisů, aby mohli bydlet ve vlastním. Některé příběhy jsou fakt extrém, ale maji sloužit jako inspirace a člověk si musí zvolit sám cestu, která mu vyhovuje.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #19 kdy: Červenec 12, 2019, 12:37:00 odpoledne »
Jak člověka může posunout, když žiji nízkonákladově?
Je to jedna z motivací proč tak žít. Věří, že kvůli tomu, že nemá čas nemůže realizovat své sny. Někdy je to jen výmluva, že nemá čas, protože pokud má čas, tak ten svůj sen nerealizuje. Když člověk má čas, tak se může věnovat k tomu, aby se se svém životě posunul. Každý nedokáže fungovat na 100 procent.

Kde sežene k životu peníze?
Pokud někdo má motivaci, že nemá čas neboli chce se vyvíjet neboli posunout v životě, tak to bývá často krátkodobá životní etapa. Jak bylo zmíněno, tak lidi často to nechtěji nějak posunout. Jejich sen vždy bude jen sen, protože pokud maji čas, tak na realizaci toho snu maji hodně času, ale přestane je to bavit. Ten nedostatek času umožnuje lidem snít, protože pokud někdo pracuje 5 dní v týdnu a má jen sobotu volnou na zahradu, tak tam udělá hodně práce a má z toho radost. Kdyby měl každý týden 5 dní být možnost na zahradě, tak přijde o tu radost  a plánování. Jeho sen zmizí.

Ale, kde sežene peníze?
Stačí jen sedět a čekat. Tedy udělat něco a pak čekat. Rozdíl mezí nízkonákladovým žití a obyčejním, že člověk má hodně času oproti lidem, kteří nežijí nízkonákladově. A to je možnost využít. Lidé, kteří nemaji čas, tak scháněji lidi, kteří jsou ochotni za peníze pracovat. Je důležité si promyslet co člověka hodně baví a začít v tom vrtat jestli nemůže generovat nějaké peníze ta činnost. Chce to hodně o tom přemýšlet, protože zjísti, že to má potenciál vydělávat peníze.

Příklad?
Příkladu je tolik, kolik existuje možností. Tedy nespočet.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #20 kdy: Červenec 21, 2019, 07:15:56 odpoledne »
Jak mi půda může vydělat?
Už jen to, že ji člověk má vydělává. Ale pokud chce mít příjem, tak jsou snad stovky. Jedna možnost je pronajmat skladovací prostory. Lidé z města maji málo místa a musí se zbavovat věcí. Kdo se nechce zbavit věcí, tak si sežene skladovací prostor. Znám dva lidi, kde první pronajimá za 200Kč/m2/rok a druhý za 500Kč/m2/rok. Já pronajimám za 100Kč/m2/rok, protože nedosahuji takové kvality jako ty dva. Tak 1,5m3 prostoru za 100Kč na rok neni špatný. Neni to na zbohatnutí a k tomu za 100Kč nakoupím materiál, který vlastník bude ten, který mi dal tu 100Kč. Já mám dohodu, že až si přijede uskladnit věci, tak odevzdá topinambury jednomu člověku v jeho ulici. K tomu nevyhazuje kelímky a dá mi je. Mně se to vyplatí. Vystává otázka jak těm ostatním se vyplatí za tak malý nájem pronajimat prostor. Měli zas ideální podmínky. Měli možnost si sehnat materiál na skladistě z bouraček,sběrných dvorů,šrostišt a ze staveb. Postavit takové skladiště pak vyjde levně. Budoucnost skladišť vypadá jako jistý výdělek podle třeba tohle článku.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #21 kdy: Červenec 26, 2019, 06:55:45 dopoledne »
Složení jídelníčku určuje jaké budou náklady. Pokud někdo touží mít náklady za jídlo minimálmí, tak jí co je. Tak ví, kde sehnat levně potraviny. Ví, kde může kde natrhat ovoce. Ví co se snadno pěstuje a to pak pěstuje a jí. Nesmí chybět zavařování, sušení a další způsoby uskladnění. Například často asi 30-50kg cuket nebo dýní je na osobu. Daji se snadno vypěstovat a pak je celý rok jí.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #22 kdy: Červenec 31, 2019, 06:33:16 dopoledne »
Může člověk žít hned nízkonákladově?
Může hned, ale málokdo to dělá. Hned jdou lidi, kteří maji finanční problémy. Ostatní jdou na tom pomalu. Já umožňuji lidem si pronajmout kus mého pozemku zadarmo a umístit si tam chatičku. Vím, že z těch lidí nikdy nepostaví chatičku, protože sehnat lepší pozemek se dá a oni to vědí. Pro ně je můj pozemek něco jako startovací dráha, kde začali. Je totiž důležité začít, protože jinak člověk se zacyklí a bude jen snít. Vím na 98 procent, že lidi, kteří si pronajmuli můj pozemek, tak nikdy nebudou na něm bydlet. Od roku 2015 co to nabízím už 6 lidí zrušili pronájem, protože si našli lepší pozemek. Vždy existuje lepší pozemek než můj, který je zadarmo. Jeden zrušil za měsíc, protože začal v okolí básnit, že má pozemek a jeho známý mu nabídl, že mu pronajme za 1Kč/m2 ročně pozemek blízko jeho bydliště. A ta osoba hledala pozemek několik let. Vím, že nikdy nebude bydlet na mém pozemku 50 lidí. Ani nebude bydlet 3 lidi, i když mám 15 pronajmů pozemků. Vím, že je to jen startovací pozemek a ty lidi si najdou lepší pozemek ve svém okolí. Je důležité začít i na neideálním pozemku a pomalu to realizovat než jen snít a plánovat. Udělat prvník krok je to nejtěžší. Vím to, proto nabízím nezávazný pronájem pozemku, kdy člověk může si udělat ten svůj první fyzický krůček. Hledat v realitka pozemek neni první krůček, ale jen snění.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #23 kdy: Červenec 31, 2019, 07:07:32 dopoledne »
Kdyby to byla pravda, tak nejsou bezdomovci.
Nevím. Bezdomovci jsou složité téma. Část jsou feťáci, alkoholici, gambleři a lidi s psychickými problémy, kteří maji velký problém a nejsou schopni komunikovat a spolupracovat. A zbytek bezdomovců nechtěji žít v chatičce. Chtěji bydlet jako normální lidi. Nízkonákladové žití nevyřeší bezdomovce. U některých možná, ale bez motivace bezdomovců to nejde. Sociální pracovník nemůže radit bezdomovcům, aby žili nízkonákladově.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #24 kdy: Červenec 31, 2019, 06:06:12 odpoledne »
Jaké jsou náklady na jídlo ročně?
Já to vidim na 4000 Kč ročně + 200hodin. Bio asi 2krát víc zaplatíte. . Vše co je navíc je jen pro krátkodobý pocit štěstí. Osoba sní asi 150kg zrní,50kg luštěnin, 200kg zeleniny a 100kg ovoce. Náklady za jídlo 3000Kč + 500Kč za tabletky B12 a doplňky a 500-700Kč spotřeba propanu při vaření. Místo polykání tabletek B12  stačí třeba kuřecí játra atd.

Za 3000 Kč nejde sehnat tolik jídla.
Je tam připsáno 200 hodin. Ve městě i na vesnici za 4000Kč +200hodin člověk získá tolik jídla, že neví co s ním. Nejen já, ale i ostatní máme to vyzkoušené.  Já utrácím míň, ale je to zas na úkor času. Třeba teď je období špendlíků, tak pokud člověk nasbírá 20 kg, tak ušetří peníze.

Nikdo nesní 20kg kyselích špendlíků.
Ale sní. Jen musí najít strom, kde jsou sladké. Ne moc sladké nebo moc kyselé. Prostě akorát. Když se najde takový strom, tak se z něj nasbírá třeba i těch 20 kg. Většina si myslí, že špendlíky jsou kyselí a nedají se jíst, tak moc velká konkurence tu neni.

Kdyby jídlo by bylo tak levné, tak by nebyli potřeba potravinové banky.
Potravinové banky jsou pro chudé lidi. Chudí lidi nejsou nedobrovolně chudí a chtěji žít jako bohatí lidí. Potravinové banky dávaji těm lidem alepoň pár minut denně pocit, že jsou bohatí skrz jídlo. Potravinové banky a charity napojené jim pomáhaji těm lidem, aby nespáchali sebevraždu nebo nežačali řešit depresi alkoholem a drogami. Těch pár minut jim zvedne morálku a můžou žít jako bohatí lidi. Jídlo vždy sloužílo pro zlepšení morálky, když někdo měl depresi. Někdo bojuje se depresí kupování věcí, někdo zas cestování a kupování zážitků a někdo zas jídlem.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #25 kdy: Srpen 02, 2019, 07:00:36 dopoledne »
Za jak dlouho si člověk našetří na nízkonákladový život?
Asi rok. Nesmí se zapomenout, že takový člověk se spoléhá na spolupráci a barter. Možná ten člověk dělá za minimální mzdu a našetří měsíčně jen 200Kč v hotovosti, ale často v té práci se zbavují krámů. Žijeme v ČR, která  je bohatá, tak všude jsou krámy za odvoz. Takový člověk dokáže našetřít 10-40tisic měsičně v krámech. Ty krámy jsou často neprodejný, ale hodí se na barter. Je to jedna z nejčastějších chyb, že člověk si myslí, že jen peníze v bance se počítaji.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #26 kdy: Srpen 02, 2019, 07:33:40 dopoledne »
Doporučuješ lidem krást?
Firmy a i lidi se zbavují věcí zadarmo. To neni krádež. Oni Vám i dokonce poděkují. Snadný výdělek je třeba odvoz stavebního materiálu ze stavby. Je to pro firmu odpad a musel zaplatit odvoz na skládku, ale takhle se toho zbaví zadarmo. Hodně to lidí ví a živí se jen tím. Proto už je potřeba mít známosti, protože je to velmi výhodný kšeft. I ten brigádník v supermarketu si může vydělat hodně peněz. Supermarkety stále vyhazují hlavně pečivo a zeleninu s ovocem. Někdy to bývá třeba 20Kg denně.Vím, že to zní šíleně, že někdo pracuje 8-12 hodin v supermarketu a pak přijde domů a musí ještě zavařit tu zeleninu. K tomu se hodí spolupráce, kde to odnese jedné osobě a ona to zpracuje.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #27 kdy: Srpen 02, 2019, 08:06:00 dopoledne »
Kolik vydělá na těch 20kg zeleniny z popelnice?
Odhaduji 80-200Kč čistého. Neni to moc, a proto nejsou u popelnice za supermarketem fronty. Znám nejen jednoho, ale více lidí, kteří ráno si kupují 1,5l poděbradku(15Kč) a chipsy(150g-35Kč)a k tomu pochoutkový salát s rohlíky, které vyjde asi na 50 Kč. Pak jde na oběd za 70-150Kč. Pro takové lidi vybrat popelnice za supermarketem se nevyplatí a tím je malá konkurence. Ono doslova nevbybíraji popelnice. Jen než se hodí do popelnice, tak to daji stranou po domluvě s manažérem firmy. Tak nelezou do popelnice. A vydělat 80-200Kč denně je dost pro někoho, kdo chce žít nízkonákladově. Měsíčně tak získá 1600-4000Kč a proto takové člověka je za 12 měsíců našetřeno na 3-6 let života.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #28 kdy: Srpen 02, 2019, 09:16:29 dopoledne »
Nejde se živit odvozem věcí ze staveb.
Aby se mohl člověk živit odvozem věcí ze stavby, tak musí mít ideální podmínky. Všechno je o ideálních podmínkách. Každý nemůže vozit ten odpad, protože  nemá ideální podmínky. Já třeba znám 4 lidi, kteří maji vozík a teoreticky by mi ho mohli půjčit zadarmo nebo za barter, tak nemusím ho vlastnit. Neznám nikoho, kdo má velkou dodávku, ale pokud někoho zná, tak si tu dodávku pujčí a zaplatí za benzín a nějaké peníze do kasičky oprav. Ta osoba, která se chce živit musí si najít svoje ideální podmínky. Ale každý a skutečné snad každý počítá, že nebude s nikym spolupracovat. Spolupráce a barter je hodně důležitá pro nízkonákladové žití. Když tyhle dvě věci nedělá, tak si sám sobě komplikuje život.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #29 kdy: Srpen 02, 2019, 09:26:26 dopoledne »
Proč skladovat věci?
Sklad je ideální řešení. Člověk vlastní věci, ale nemá je doma. Mít ty věci doma vytváří pocit bordelu, protože je musíte mít ve skříních. A čím víc skřní, tak máte méně volných zdí. A krásně prázdné stěny vytváří pocit uklizenosti. Čím míň věci, tak míň musíte uklízet. A váš mozek je štastný. Ale je škoda vyhodit věci nebo je prodat, protože jste měli s tím náklady. Proto je člověk musí skladovat u sebe a tím má teoretický bordel. Ale existuje, že věci, které člověk nepotřebuje je dá do skladu. A pokud je potřebuje, tak si pro ně skočí.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #30 kdy: Srpen 02, 2019, 03:04:54 odpoledne »
Nezapomněl jsemna seznamu nějakou položku, kterou člověk musí každý rok zaplatit?díky

Seznam: Popelnice, topení, hygiena, elektřina, propan(plyn), oblečení, jídlo, telefon, nájem za pozemek + udržba objektu., zdravotní pojištění.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #31 kdy: Srpen 02, 2019, 08:38:45 odpoledne »
Jak je důležitý internet?
Pro začínajícího nízkonákladové člověka je podle mně hodně důležitý. Musí si vytvořit nové kontakty pro spolupráci. Ale začínající většinou ještě žije normalní žívot, tak má normálně internet. Když se stane už nízkonákladový člověk, tak omezuje internet a většinou je na internetu zadarmo. Pokud zapátrám do paměti, tak myslim, že někdo říkál, že platí si internet, ale on tím vydělává si peníze. To, že by si někdo platil internet jen tak si nevzpomínám. Já taky si neplatím internet, i když jsem tu pořád. Já využívím právě spolupráci, že mám zadarmo internet.

Je spárvné, že využíváš itenret zadarmo, když někdo platí?
To fakt netuším. Je tu internet a mám k němu přístup. Mně se třeba zdá vtipný, že dnes internet stojí jen 300Kč měsíčně. Lidi(6 bytů) žijící v paneláku můžou mít tak internet za 50Kč/měsíčně a stejně si každý platí svůj.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #32 kdy: Srpen 03, 2019, 07:17:41 dopoledne »
Jsou nějaké legální a zároveň divné vydělání peněz?
Já si vždy vzpomenu na stavební pojištění, ale najou si jiné. Stavební spotření trva 6 let a musí každý rok dát 20tisíc. Dostane 2000Kč ročně, ale 350Kč poplatek. Tak získá ročně cca 1600Kč. Pokud někomu stačí jen 3000 Kč ročně, tak musí mít našetřeno 240tisíc, které stále dokola dává na spoření. Nemyslím si, že tenhle způsob je nejlepší.I když díky státu je se vydělá, tak pořád tu je inflace. Člověk, který to dělal to bral jako jistý příjem bez komplikací. Pořád platí, že nejlepší je investice do pozemku.

Co podnikání?
Podnikání je riziková věc. Často je potřeba velká investice a trvá to než se začne vydělávat. Pokud člověk má motivaci, aby se živil podnikání, tak ok. Pokud chce si vydělat 6-40tisíc ročně, tak bych do podnikání nešel. Než se investice někdy vrátí trvá hodně dlouho a jestli se vrátí.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #33 kdy: Srpen 03, 2019, 12:37:06 odpoledne »
Kde sehnat bydleni?
Nízkonákladový člověk neni normální člověk, tak nepoužívá hledání jako normální člověk. Sehnat si 100-400m2, kde bude přístup k pitné vodě a elektřině za pár tisíc jsem nenašel. Proto nízkonákladový lidi jdou do spolupráce s někým. A riskují, že je majitel vystěhuje, ale pokud si to spočítaji, tak jim to vyjde levněji o dost než si kupovat pozemek.

To je pak odkázan na majitele?
Jo zcela. Naštěstí nízkonákladový člověk přesně víc co chce, tak to majiteli řekne a pak nedojde ke změně pravidel. Tím se vyhnou konfliktům a může žít na pozemku.

Co, když ho vystěhuje?
To vždy je takové riziko. To je taky častý argment normálních lidí, že je lepší koupit si vlastní pozemek. Nízkonákladový zas si spočítá, že stěhování vyjde na cca 4000Kč. Problém může být, že tam bude mít chatičku, ale i to většinou všichni nějak vyřešili. Zdá se velký problém najít nové místo, kde bude bydlet, ale každý má náhradní lokalitu. I já umožňuji umístit na pozemku chatičku pokud přijdou pronájem. A i já mám náhradní místo kam se můžu přestěhovat. Máme ho všichni, protože pak člověk může klidně spát a ví, že ho to bude stát jen náklady na stěhování.

Jen tak lehké neni sehnat pozemek.
Ale je lehké pokud člověk neplánuje ho koupit. Třeba v Praze jsem hledal pozemek a sehnal. Praha neni jen centrum, ale i okolí, kde jsou hodně chatiček,zahrádek a rodinných domů se zahradou. Umístit 5-20m2 chatičku neni takový problém. Já jsem našel před lety člověka, který by mi umožnil na 20m2 mít chatičku. Musel bych splňovat hodně pravidel jako mít pěknou kupovanou chatičku a na pozemku by nesměl být plevel atd, ale bydlel bych asi hodinu na kole od Masarykova nádraží. A nájem žádný. Jen záloha asi 50Kč měsíčně za vodu a zaplatit spotřebovanou elektřinu. Záchod jsme nějak nedořešili, protože mně to táhlo vytvořit zahrákářskoou kolonii na vesnici. Sehnat pozemek je fakt lehké. Stačí si to vyzkoušet a zjístite, že možná máte na dosah ve svém okolí pěknou parcelu, kde umístíte chatku.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #34 kdy: Srpen 03, 2019, 02:21:43 odpoledne »
Proč si nekoupí pozemek?
Někdo si koupí, ale většina si najde pronájem pozemku, kde majitelům nevadí, že žijí tam. Každý nízkonákladový člověk má svou motivaci, proč žije tak. Ale všichni maji společné to, že chtěli začít co nejdřív. Nechtěli čekat třeba 3 roky než si našetří 120tisíc na pozemek atd. Hledali nějaké řešení jak žít v chatičce svůj život. Ono je dost depresivní pro ně(jen pro některé), že utrácí třeba 6000Kč měsíčně za byt, který nepotřebují, ale musí ho mít, protože musí našetřit si peníze. Nějakou dobu se dá přespávat třeba u známého nebo dojíždět, ale to člověka vyčerpává a zvládne takové nasazení jen pár měsíců. Normální člověk zjíštuje proč to nejde, ale nízkonákladový řeší jak by to mohlo jít. A přišli na to, že pokud si nekoupí pozemek, tak budou moc o hodně dřív bydlet a neplatit nic za nájem.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #35 kdy: Srpen 04, 2019, 06:53:51 dopoledne »
Jak se liší nízkonákladový člověk od bezdomovce, squatter, minimalistu a dobrovolně skromného člověka?
Nijak. Jen si pár lidi myslí, že jsou víc než ty ostatní a snaží se odlišit od nich. Jsou tu malé rozdíly, ale jsou tu. Spíš je tu problém se stereotypy, kdy si lidé představí bezdomovce jako alkoholika žijící v lese. Squatter je zas anarchista, který se níčí cizí majetek a hulí travů. Tak s pár lidmi jsme si vybrali slovní spojení "nízkonákladový člověk", který snad neni už ofciálně zabran a snažíme se ho definovat. Snad někomu neudělámě problém, když se v okolí bude snažit vysvětlit svůj způsob života.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #36 kdy: Srpen 04, 2019, 09:31:09 dopoledne »
Roční náklady

To je častá otázka a kupodivu odpověd neni lehká. K životu člověku stačí málo peněz, ale na druhou stranu pak tráví více času nebo hodně barteruje. To, že utratí málo peněz neni zázrak, ale jen uskromnil a žije jinak.

Jsou věci, které člověk musí koupit jako toaletní papír, zubní pastu,kartáček, mýdlo, sůl a nějaké jídlo a koření. Ostatní si člověk sežene nebo vymění. Dostane se na minimum, ale většinou to je, že zmizí ze systému.

Neni to soutěž, kdo žije s nejmíň nebo jaký je někdo frajér. Jen si lidi minimalizovali svoje životní náklady podle toho jak se jim to hodilo a neměli pocit, že trpí. Někdo utrácí za něco co neni nutné.

Představa normální člověka je, že si nízkonákladový člověk píše deníček a všechno si píše za co utratil a pokud chce něco koupit, tak tráví hodiny přemýšlením jestli to koupí. Nenašel jsem nikoho, kdo by to dělal. Vždy to dopadlo jako u mně, že jsem to zkusil, ale byla to nuda a ztratilo smysl to dělat. Nízkonákladový člověk má svůj daný rozpočet, kde má rezervu s žije si. Jen na začátku se zapotí než si zjístí jaké má náklady.

Za 1500Kč ročně?
Dá se to. Někteří z nás jsme to zkoušeli. Pro upřesnění je to 1500Kč ročně + 500Kč popelnice + zdravotní pojištění. Pokud se rozhodne zmizet ze systému, tak těch 1500Kč ročně.

Bydlení
Náklady na bydlení jsou většinou 500-1000Kč ročně. Stačí na bydlení jen pozemek 20-100m2. Daň z pozemku z 100 m2 poítejte 100Kč ročně. Pak musíte odkládat 400-900Kč ročně na opravy domku.

Vaření
Můžete vařit na dřevu, ale já jsem neměl ideální podmínky a vycházelo mi 2 hodiny práce, abych si uvařil jídlo. Tak ročně bych ztrávil cca 700 hodin. Když jsem spočítal, že na rok spotřebuji propan-butan za 700Kč, tak jsem zaplatil 700Kč, abych ušetřil 700 hodin.

Oblečení a obuv
Skoro všechno kromě ponožek, trenek si člověk vybarteruje. Občas boty koupí. Náklady ročně bývaji u lidí jen 200-700Kč ročně. Já odhaduji, že u mně je to 400Kč.

Elektřina
Bez elektřiny to jde, ale já mám třeba měsíční spotřebu 40kWh, tak je to 200Kč měsíčně. Jsem napojen na cizí elektroměr, tak jen platím odebranou elektřinu. Ročně to vyjde odhadem 2400Kč při bězném používáním.

Topení
Tady je velký výkyv. Je to 300-30 000 Kč za rok. Topit se dá dřevem, kde seženete za odvoz až za 1000Kč/m3. Můžete si ho nasbírat nebo být brigádník dělat za dřevo. Můžete topit jen postel nebo vytápět celý baráček. Mít jen 15 stupnů nebo 22 stupňů. ročn utratim za topení asi 600Kč, které mám započítané v elektřině, ale je dobré mít rezervu 3000Kč/ročně.

Hygiena
Já mám stranou 400Kč na rok na nákup mýdel,toaletního papíru,zubní pasty atd.

Telefon
Mobilní telefon se d sehnat za barter. Simkarta je předplacená a jen člověk přesouvá z hotovosti na tu simkartu 400Kč ročně. Většinou utratím za volání asi 100Kč ročně.

Voda
Musíte si dát stranou cca 500Kč ročně na vodu. Odhadem mám spotřebu 30l denně a to je 10 kubíků vody. Dá se čerpat voda ze studny, ale na pití je dobrá kohoutková voda.

Popelnice a zdravotní pojištění
Popelnice je 500Kč ročně a zdravotní(rok 2019) stojí 1803Kč měsíčně. Musí se platit a doporučuji to platit. Je zbytečné si vytvářet dluhy a pálit si mosty, když člověk možná změní svůj pohled na svůj život a bude chci žít jako normální člověk.Pokud si nenajdete v okolí práci, abyste si na to vydělali, tak nezbude nic jiného než jít na Úřad práce než si najdete vhodnou práci. Oni za Vás na za tu dobu budou platit zdravotní.
Televizní poplatky a sociální pojištění se nemusí platit.

Jídlo
To je kapitalo sama o sobě. Útrata je 200-600Kč/měsíčně a je jedno jestli osoba žije ve městě nebo na vesnici. Důležitá je zas spolupráce a barter. Já se zaměčuji na nízkonákladové lidi, kteří žijí cca 6-40tisici ročně. Pro takové lidi je supermarket zbytečný. Nemocný člověk dostává invalidní důchod nebo normální člověk má práci, tak nemá čas. Ale nízkonákladový člověk má volno minimálně 300 dní volno. Maji čas sbírat,pěstovat nebo díky spolupráci udělat barter. Nemocný člověk nebo normální si koupí jídlo v supermarketu, protože nemá čas. Nízkonákladový člověk má spoustu času a dělá věci, které ho baví a některé baví třeba jít na houby a sníst nebo vyměnit za jiné potraviny. Třeba takové opěnka měnliva. A hned má jídlo a i na barter.

Roční náklady dosahují jen 2000-15000Kč + zdravotní pojištění. Záleží co člověka baví a co ne. Jaké má ideální podmínky. Jsou tak nízké, že někdo volí cestu žít ze úspor nebo na 2 měsíce si najde brigádu a má vyděláno. Už jen to, že člověk má volno vytváří pro něj ideální podmínky, že může dělat záskoky nebo udělat výpomoc, které bvaji dobře zaplacené. Je potřeba si uvědomit, že žijeme ČR, která je bohatá a jsou tu vysoké životní náklady, a i vysoká minimální mzda. Stačí si to uvědomit a máte garantovaných 300 dní volna.




Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #37 kdy: Srpen 04, 2019, 04:44:03 odpoledne »
Hezké téma. Doporučil bych číst všem v exekucích a insolvencích. Sám se na nízkonákladový život chystám do důchodu.
Do té doby však na to chci být připravený. Mít dům bez potřeby investic, pozemky, hospodářská stavení, vzrostlé ovocné stromy atd, atd. S dostatkem času se rád vzdám spousty dnešních pastí na peníze.
Sahawe, myslíš, že takový DSL jak ho popisuješ Ty, může mít rodinu? Tedy hlavně děti.

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #38 kdy: Srpen 05, 2019, 10:52:04 dopoledne »
Ceny řopíků šly nějak nahoru, jak jsem koukala... asi víc zájemců  :)

No ale kde jsem to jen četla... někdo od bydlení v řopíku vyloženě zrazoval, prý je to vlhké, plné plísní a nasáklé chemikáliemi a už nevím, co ještě, že je to pro trvalejší pobyt poněkud nezdravé... Ale fakt už nevím, odkud to mám.  :)

Offline Thor

  • ***
  • Příspěvků: 47
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #39 kdy: Srpen 05, 2019, 08:41:04 odpoledne »
máte v plánu kupovat řopík

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #40 kdy: Srpen 05, 2019, 11:08:49 odpoledne »
Sahawe, myslíš, že takový DSL jak ho popisuješ Ty, může mít rodinu? Tedy hlavně děti.
Můžou mít nízkonákladové lidi děti?
Některé maji. Ono dítě moc nestojí. Asi člověka napadne problém se sociálkou, ale pokud se pár připraví, tak to taky neni problém. Já bych měl spíš obavu jestli dítě nebude žárlit na ostatní děti a cítit se méněcenní. Nízkonákladdový rodiče si myslí, že hlavní důvod problémů děti je, že se jim rodiče nevěnuji a hledaji vzor ve třídě u největších hajlíků a pak se opičí jako to dělali, když byli malí a opičili se od rodičů(hrali si na vaření atd.). A oni maji čas se jim věnovat. Nemám děti a neplánuji, tak tohle téma je pro mně je fakt okrajové a neměl jsem a nemám potřebuji to studovat do hloubky.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #41 kdy: Srpen 06, 2019, 07:39:22 dopoledne »
Ceny řopíků šly nějak nahoru, jak jsem koukala... asi víc zájemců  :)
Cena je asi kvůli pozemku, kde je ten řopík než kvůli tomu řopíku.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #42 kdy: Srpen 06, 2019, 09:54:58 odpoledne »
K tomu nízkonákladovému způsobu života přidám pár mých postřehů aniž bych si dělal právo na nějaké souzení této alternativy bytí:

1. Funkce tohoto státu je (správa a provoz infrastruktury, škol, úřadů, nemocnic, armády....) je založena na výběru daní lidí a to tak cca z 50% jejich přijmu (neboli 1/2 toho co vyprodukuji mi stát sebere na dani z přijmu, DPH, poplatcích za radio, TV, elektroměr, vodoměr, daně z nemovitostí, spotřební daně z lihovin, tabáku, PHM, plynu...) a u nízkonákladových lidí, kteří se rozhodli nevěnovat svůj čas ve velké míře zaměstnání, ale svobodně jim disponovat k jinému účelu, než tvorba zdanitelných příjmů a hodnot, je přínos pro stát zanedbatelný.
2. Tito lidé jsou zpravidla hůře manipulovatelní mediálně šířenou reklamou a dezinformacemi šířenýmí např. sociálními sítěmi...tzn. že jsou pro vládnoucí třídu nepohodlní a pokud by jich přibylo nad cca 15-20% i nebezpeční.
3. tito lidé dosud využívají infrastrukturu a vymoženosti státního zřízení ve větší míře, než do něj přispívají.....své rozhodnutí o způsobu života učinili až poté, co dosáhli bezplatně svého vzdělání, využívají např. MHD, lékařskou péči...pokud by se tato skupina osob významě zvětšila, byl by současný způsob funkce státu nemožný a nejspíš by vznikly sociální rozbroje a nesnášenlivost...podobně jako je tomu u sociálních dávek, pro které si chodí např. jistá skupina osob se zlatými řetězy okolo krku, přičemž občas má jejich potomstvo s povinnou školní docházku....
4. je podle mě velký rozdíl, zda tento způsob života praktikuje osamocený jedinec (kterému to může naprosto vyhovovat z nejrůznějších důvodů) nebo nějaká početnější komunita (třeba v ČR registrované hnutí Haré Krišna, které vydává a překládá literaturu, organizuje přednášky, jejich členové organizují výuku a vzdělávací či kulturní akce, mají svá centra apod.).
5. Ošidné jako u mnoha podobných rozhodnutí je vybočení z maistrémového pojetí společnosti v případě, že chci mít jako takto žijící občan rodinu...dejme tomu, že najdu partnera, který pro můj styl života bude mít pochopení nebo i zapálení....ale děti už díky našemu rozhodnutí směřují do menšinové skupiny občanů a dokonce možná i do částečné izolace, což bude mít vliv na jejich chápání uspořádání světa a pozdější začlenění do zbytku společnosti. Je otázkou, zda jim umožní společné rodinné soužití možnost alternativní volby, podložené dostatečným pochopením sociálních souvislostí...Za sebe zde vidím největší úskalí, protože jako rodič na sebe přebírám velký díl odpovědnosti, který nemusím zvládnout. Např. pokud se mi něco stane bude mé dítě schopno se začlenit samo do zbyzku společnosti nebo vést samostatný život dle mého vzoru? Jak se asi vypořádá se situací, kdy by zasáhla státní instituce a umístila by jej třeba do náhradní ústavní péče....
6. Určitě bude hodně záležet ve které lokalitě tento způsob života budu praktikovat. Je známo, že bezdomovec v Praze má díky vyšší hustotě infrastruktury a faktu, že jsou zde celralizovány prakticky veškeré sociální služby a pomoc, daleko lepší vyhlídky, nežli ten samý jedinec na maloměstě či dokonce na vesnici....U toho nízkonákladového života pokud mám vlastní příbytek, to může být odlišné, nižší náklady budu mít na vesnici (ale zase tam třeba hůř seženu brigádu mimo sezonní práce) ale k samostatnosti už potřebuji alespoň malé hospodářství ...ve stylu bývalých chalupníků, čili alespoň větší zahradu, domek, dílničku s nářadím, kterým vládnu, nebo znalost oboru, který mě uživí za pár hodin práce....veterinář či IT technik, zámečník, seřizovač, pracující pro místního chovatele či družstvo....třeba 3-4h denně. To mohu zvládnou i do vyššího věku

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #43 kdy: Srpen 07, 2019, 05:42:25 dopoledne »
Jídlo
To je kapitalo sama o sobě. Útrata je 200-600Kč/měsíčně a je jedno jestli osoba žije ve městě nebo na vesnici. Důležitá je zas spolupráce a barter. Já se zaměčuji na nízkonákladové lidi, kteří žijí cca 6-40tisici ročně. Pro takové lidi je supermarket zbytečný. Nemocný člověk dostává invalidní důchod nebo normální člověk má práci, tak nemá čas. Ale nízkonákladový člověk má volno minimálně 300 dní volno. Maji čas sbírat,pěstovat nebo díky spolupráci udělat barter. Nemocný člověk nebo normální si koupí jídlo v supermarketu, protože nemá čas. Nízkonákladový člověk má spoustu času a dělá věci, které ho baví a některé baví třeba jít na houby a sníst nebo vyměnit za jiné potraviny. Třeba takové opěnka měnliva. A hned má jídlo a i na barter.




Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #44 kdy: Srpen 07, 2019, 05:56:38 dopoledne »
Citace
Tito lidé dosud využívají infrastrukturu a vymoženosti státního zřízení ve větší míře, než do něj přispívají.
To je pravda. Proto často váhám mezi jestli mám o tom napsat nebo zmizet z povrchu. Je tolik zákonů, že možná nějaký porušuji a mohl bych jít do vězení nebo dostat nějakou tučnou pokutu. Na srazech jsme o tom diskutovali a musel jsem slíbit jim a i lidem se kterým píšu, že nikdy neprozradím je. Normální lidi nesnáší nízkonákladový lidi, protože je považují za pijavice. A pokud někdo o tom čtou, tak si myslí, že nízkonákladový se vytahují a považují normální lidi za hlupáky. Tím vznika prostředí, kde budou psát udání na úrady. Nízkonákladový člověk chce jen žít v klidu.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #45 kdy: Srpen 07, 2019, 10:29:56 dopoledne »
Já nízkonákladové lidi nijak neodsuzuji, stejně jako bych si nedovolil soudit bezdomovce či lidi po exekucích, aniž bych je znal a věděl, jak se do svého statutu dostali. Jen jsem chtěl poukázat na to, že nízkonákladový způsob života vedený jedincem je výborný např. pokud by došlo k hlubokému kolapsu ekonomiky, ale není to cesta pro většinu, pokud chceme udržet či rozvijet současné pojetí sociálního státu s "bezplatným" školstvím, zdravotnictvím, dotovat kulturu, budovat a opravovat infrastrukturu.....Na druhou stranu si umím představit komunitu takových lidí třeba umělců, kteří jasto žijí na okraji společnosti a velmi skromě), žijících např. v nějakém prázdném kláštěře, který církev poskytne, protože pro něj nemá adekvátní využití a ta komunita jej bude např. opravovat a svobodně tam tvořit...a zisky z prodejů a vstupného budou využity společně....podobně by mohla prosperovat zemědělská farma sdružující např. vyléčené alkoholiky, bezdomovce....dávala by lidem řád, práci, bydlení a pocit sounáležitosti a smysl života a zisk by se dělil....důležité je, že ty lidi musí společně motivovat společné hluboké přesvědčení nebo víra v něco a jdou do toho dobrovolně a mají i podporu státu....i tomu se to vyplatí, když nechá hospodařit pod vedením znalého zemědělce skupinu lidí...než je jako bezdomovce a alkoholiky honit po nádražích, řešit drobné delikty a platit jejich léčbu.....ale zase by nešlo o většinový způsob života, jen alternativu pro jednotky procent populace.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #46 kdy: Srpen 07, 2019, 11:05:25 dopoledne »
Já je dokonce svým způsobem obdivuju - ale hned dodávám, že to není má cesta.

"Pijavice" to svým způsobem jsou, ale když říkám "A" je potřeba říct i "B". Kdyby byla možnost vybrat si na jaký "projekt" pošlu část svých daní raději Sahawovi než někomu jinému. Žije si po svým, nikoho svým životem neobtěžuje (snad), nijak extrémně nezatěžuje planetu (předpokládám) a ty silnice, na které já přispívám a on ne se tím, že po nic projde nebo projede na kole rozhodně neošoupou.
Pijavice to jsou na 100% a bez výhrad ve chvíli kdy simulují kvůli invalidnímu důchodu třeba - kolik takových je?

Mimochodem, mnohem víc lidí než jen "nízkonákladoví" víc berou než dávají. To je princip solidarity.

Sahawe, nic mi po tom není, takže nemusíš odpovídat, ale dokázal bys vyčíslit kolik peněz ročně ti dá stát (přímo i nepřímo, řekněme - životní minimum tj. n měsíčně x 12 měsíců, 2x ročně návštěva lékaře z toho 1x léky na předpis, 1x návštěva zubaře, měsíčně platby zdravotní a sociální daně...chápu že ne všechno jde vyčíslit, položky u kterých si cenou nejsi jistý jen zmiň o co šlo (třeba - vytržení jednoho zubu). Využívání infrastruktury vynech - v teniskách silnici nezničíš a do vlaku/autobusu si kupuješ jízdenku. ALE JESTLI NECHCEŠ - AŤ UŽ Z JAKÉHOKOLI DŮVODU - NEODPOVÍDEJ! 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #47 kdy: Srpen 07, 2019, 12:59:43 odpoledne »
Kolik tvoje existence stojíš stát?
Já neberu žádné životní nebo existeční minimum. Kdybych bral, tak by u mně platilo pravidlo jako u jiných být neviditelný. Já nechodím k doktorům, ale viděl jsem výpis zákroků a těch cca 22tisíc co zaplatím na zdravotním je nic. Tak moje eixstence stojí stát dost. Sociální si neplatím a počítám, že pokud budu nemocný nebo pokud se dožiji stáří, tak budu ještě pěkně dlouho vysávat stát. Na druhou stranu stát dává stoustu peněz, aby snižoval nezaměstnanost a vytváří zbytečná pracovní místa. Tak lidi, kteří by ochotně pracovali, tak dělaji nějakou dotovanou práci, která je zbytečná a pak tu nedotovanou musí dělat cizinci. V mém zvráceném mozku je, že pokud nedělám práci, tak tu práci může dělat někdo jiný, tak stát nemusí dotovat tu proacovní pozici. Když vidim jak se utráceji miliardy za projekty, které maji třeba přimět lidi bydlet na vesnici, tak proč neumožní lidem, kteří jsou k ničemu žít na ty vesnici a zbavit je poplatku jako zdravotní. To je jen můj povzdech.


Já popravdě nechápu bezdomovce. Fakt žijeme v bohatém státě, kde stát člověku zaplatí i vlastní dům. Jak dělám co dělam, tak mi pořád vychází, že ČR má už dávno Nepodmíněný základní přijem.

Třeba před časem se mi ozval jeden člověk, že pokud bych hledal bydlení, tak stačí napsat a on mi zajistí a dá mi zadarmo pozemek. Neni to zadarmo doslova. Jen budu mset jit na sociálku a chovat se jako bezdomovec, který si našel podnájem na který nemám. A sociálka mi dá životní/existeční minimum a hlavně příspěvek na bydlení. A já mu budu několik let dávat ten příspěvek na bydlení než zaplatí ten dům+ provize 20 procent. Tak třeba tenhle barák za 300000Kč+20 procent by 4 lidi měli svůj prý za 2 roky, protože prý příspěvek na bydlení dělá 4000Kč. Já myslel jen 2000Kč, ale prý je to víc. Dokonce může dosáhnout až 7700Kč měsíčně.  Některé nemovitosti stojí tolik, že by i jeden člověk měl splacený za 2 roky.  Ty levné domy na spadnutí jsou často na vesnicich, kde nic neni, tak i neni možnost sehnat práce, tak sociálka na toho člověka netlačí, aby sehnala práci.

https://www.bezrealitky.cz/nemovitosti-byty-domy/503527-nabidka-prodej-domu-nova-ves-u-mlade-vozice
https://www.bezrealitky.cz/nemovitosti-byty-domy/564132-nabidka-prodej-domu-repniky
https://reality.bazos.cz/inzerat/105975679/Idealni-na-fotovoltaickou-elektrarnu-dum-chalupu.php
https://reality.bazos.cz/inzerat/107341801/Prodej-rodinneho-domu-145-m2-pozemek-400-m2.php

Chápu bezdomovce alkoholiky,fetáky a mentalně postižené, protože maji dost svých problémů. Ale prý jsou i bezdovci, kteří nemai problém se závislosti. Ale možná jen nechtěji brát sociálku a být pijavice.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #48 kdy: Srpen 07, 2019, 03:00:38 odpoledne »
Já nechodím k doktorům, ale viděl jsem výpis zákroků a těch cca 22tisíc co zaplatím na zdravotním je nic.

To nechápu, platíš zdravotní nebo neplatíš? Neplatíš-li, myslím, že ho za tebe platí stát, nebo se pletu?
Stejně jako sociální, ne?
Netuším jak vypadá ani kde je tady pracák a sociálka, ale podpora a životní minimum nejsou totéž pokud vím...

To ale jen tak na okraj
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #49 kdy: Srpen 07, 2019, 03:19:40 odpoledne »
To nechápu, platíš zdravotní nebo neplatíš?
Platím si sám zdravotní, které je u OBZP 1803 Kč měsíčně.

Citace
Netuším jak vypadá ani kde je tady pracák a sociálka, ale podpora a životní minimum nejsou totéž pokud vím...
Každý(skoro každý. Musí jednat s úřady a nesmí nic vlastnit.) občan má právo na existeční minimum a pokud spolupracuje neboli je evidován na pracáku, tak dostává životní minimum a i příspěvek na bydlení. Tak mi to bylo řečeno.