Základní suroviny jsou strašně levné. Myslím základní. Někdo bere třeba mouku za základní, ale pšenice je základní. Třeba pšenice stojí 6Kč/kg a hrách 8Kč/kg.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133053770/psenice-jecmen-hrach.php Pak o 1-2Kč bývaji dražší bio
https://dum.bazos.cz/inzerat/133530179/zito-dvouzrnka-cervena-psenice-spalda.phpA třeba žito na chleba stojí 6Kč/kg.
Brambory za 1,5Kč/kg
https://ostatni.bazos.cz/inzerat/132667360/prodam-krmne-brambory-150-kckg.phpCeler, mrkev, červená řepa 6-8Kč/kg.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133153050/krmivo-cerstve-doplnkove.phpKolik toho člověk denně sní? A za kolik?
Sní denně 0,7kg zrní/rýže a 0,5kg zeleniny. Může se to lišit, ale všechno se to točí okolo téhle váhy. Je to asi 1kg potravin bez vody. Pokud se podíváme na ceny základních potravin, tak se člověk nedostane 10Kč/den. Tak 300Kč na měsíc je normální.
V čem je háček?
Lidé nemají fantazii a neumí vařit. Žijí ve svoji bublině a nechtějí se měnit, protože jim to vyhovuje. A nemají čas zajít za svými prarodiči a zeptat se co jedli. To je asi první věc co by měl každý udělat, protože si uvědomí, že kuchařky jsou pro bohaté. Taky, kdo by psal kuchařky pro chudé. A když ano, tak jídlo o 3-5 ingrediencí by žádné nakladatelství před 100 lety nevytisklo. Líbí se mi slovo "Extrém". Až Vám babička bude říkat co jedli, tak budete mluvit, že je to extrém. Bez detoxu to nepůjde. Musíte získat zpět chuťové buňky, které díky velkému množství koření a ochucovadel je otupený a proto musíte stále více ochucovat jídla. A začít experimentovat od začátku a naučit se vařit. A to je ten háček, že člověk nemá čas a ani motivaci začít.
Proč útočím?
Když píšu tenhle text, tak to není útok na někoho nebo ukazování, že jsem lepší člověk. Chápu, že to může vyznít, protože žijeme v prostředí, kdy každý obvinuje z něčeho. Neznám nikoho, kdo čte tenhle text, tak fakt ho obviňovat, že třeba může za chudobu sám je dost kruté. Proto neberte ten text jako útok na Vás, ale jen informativní text, který může někomu pomoc.
Proč se věnuji zrní?
Protože je to nejlehčí co existuje. Vedl jsem snad sto debat a vždy to skončilo, že se nedá něco aplikovat pro všechny. Tak jsem hledal něco co se dá aplikovat pro všechny. A zrní se dá aplikovat na všechny. Prostě všechno co se dá snadno koupit, tak je to pro mně universální pro všechny. Tedy kromě lidí s alergií na lepek. Tak 90 procent obyvatelstva.
Nepojedu přes celou republiku.
Ono sehnat pšenici, žito, hrách, brambory, mrkev atd. neni až tak lehké. Musíte dát na bazos.cz a jinde inzeráty a čekat. Taky je dobré sehnat další lidi, kteří by do toho šli, abyste udělali větší nákup a tak prodejce Vám to přivezl. Vím, že to zabere čas hledání a domluva, ale fakt se dá v ČR sehnat.
Co je nejlepší?
Mléko a sádlo. Tohle mně fakt dostalo. Když jsem se ptal prarodičů a ještě 4 velmi starých lidí, tak mi povídali co jedli a jedli. Mléko a sádlo. To bylo hlavní jídlo. Ptal jsem se lidí, kteří žili před rokem 1948 a byli na vesnici a chudí. Ale je fakt otázka koho se ptáte. Podle pana Cílka je základ zelí a brambory
https://echo24.cz/a/wgyZh/prezije-ten-kdo-ma-brambory-zeli-a-cibuliPokud se ptám prepperských komunit, tak jsou zas pro kozy a prasata neboli mléko a sádlo. Eticky nic moc, ale ekologicky je chov koz a prasat na vesnici na pastvě asi nejlepší věc. Už chápu, že člověk se musel nejdřív postarat o zvířata a pak mohl on jíst. Pokud by se nepostaral, tak by neměl jídlo.
Ráno vstali a podojili kozy. Mléko, které nezpracovali dali prasatům. Ráno mléko s chlebem a třeba sádlem. Taky mi říkali mléko s brambory atd. Vypisovat všechno a podrobně by zabralo na dlouho.
Základ byla spolupráce se sousedy. Když naporcovali prase, tak roznesli po sousedech a zas naopak. A to je zádrhel, proč nejedu v mléku a sádle, i když se zdá jako nejlevnější věc. Dnes sehnat 10 sousedů, kteří by chovali a mohli bychom spolupracovat je nemožné. Tak kvůli absenci lidí, kteří chovají je pro mně nákladné být na mléku a sádlu.
Panelákový člověk
Když začnu svou písničku, že mi stačí 300Kč za jídlo + 200Kč energie na vaření, tak panelákový člověk začne argumentovat, že v paneláku nic nevypěstuje. Háček je, že nežije v New yorku, ale třeba v Praze. Stačí třeba 15 minut a už je na zahrádce. Všude jsou zahrádky v zahrádkářské kolonii. Nechcete chodit denně na zahrádku, tak ji sdílejte. Třeba se 4 lidmi a tedy jen 2krát týdně půjdete na zahrádku. Nechcete chodit zalívat? Stačí automatické zavlažování. Město má tu výhodu, že je tam hodně lidí a domluvit se s pár lidmi jde oproti vesnici, kde lidí už žijí panelákový styl života. Další výhoda paneláku je, že stále se topí, tak se dá předpěstovat spoustu sazenic, které se daji pak vysadit na zahrádku. Háček je ta bublina, kdy člověk řekne, že to nejde.
Spolupráce, barter, swap
Tohle napomáhá, aby člověk nejen neutratil za jídlo skoro nic, ale ještě na tom vydělal.
Pět příloh
Nejlepší jak se dostat z té bubliny a ušetřit na jídle se věnovat 5 přílohám. Chleba, těstoviny, brambory, rýže a vločky. A na to nabalovat omáčky a jiné ochucovadla a vytvořit si jednoduchá jídla. Vyjde vás to asi na 20Kč denně. Je to dražší než zrní, ale budete jíst co znáte, tak odbor dostat se z bubliny bude menší.