Autor Téma: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití  (Přečteno 399082 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1050 kdy: Březen 27, 2021, 02:03:02 odpoledne »
Další pravidlo je, že pěstujte jen čemu se dobře daří. A na to se zaměřit.

Uvedu příklad s množírnou. Rád bych měl množírnu, ale vím, že budu mít jen v malém. Asi jen 50m2 s řízky a maximálně 200m2 s jednoletými sazenicemi. Teď rozšiřuji z 25m2 na 50m2 https://youtu.be/Z1eziB2PtBc

Na množírnu potřebuje vlhko, stín a písek. Vlhko a stín nemám. Musím ho vyrobit a to už stojí peníze. Třeba dát na zem folie. Pak rozstřikovat vodu. A pochopitelně vody je málo.  Tak v Chedrbí se nestane velká množírna, ale jen menší zaměřená jen na některé rostliny.

Poznal jsem rodinu 2+2, kde žijí v podmáčeném pozemku. Byl extrémně levný. Normální lidi by brečeli a snažili se odvodnit pozemek, ale šli od druhého konce. Ptali se co se tam může dařit. A došli k  řízkování. Prostě se uživit na 2000m2 půdy, která je jílovitá a podmáčená pěstováním je fakt vtipné.

Pochopitelně měli v rukávu dobré karty. Jedna z nich, že přemýšleli jak nejlépe uživit se na pozemku. Pak měli štěstí, že poznali majitele zahradnictví, který od nich odebírá sazenice, tak nemuseli starat o prodej. Jejich investice je čerpadlo, noční elektřina, folie, hadice, prkna a ty věci co dělají  dddddddd. :)

Každý druh mají v ohrádce, tak evidence je snadná. Na zakořenění postupně přešli na nařezané trubky. V pátek je objednávka a během víkendu to připraví a zároveň nařízkuji z těch rostlin nové rostlinky. V pondělí zahradnictví si to odveze. A pak mají zas volno až do pátku.

Můžu to psát, protože jim nehrozí konkurence. Lidi jsou nenažraný a tak jen málokdo to může kopírovat.

Našel jsem ideální pozemek, kde to je fakt super, ale množírna mi tam neprojde. Kbelíky, folie, kelímky, přepravky je něco co nevypadá pěkně.  https://youtu.be/SfpWxSnegNo


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1051 kdy: Březen 27, 2021, 03:36:06 odpoledne »
Já fakt nechápu pořád to sázení stromků. Stačí přijet do Chedrbí a člověk uvidí, že na poli jsou nálety. A to trvalo jen nějaký rok. Ty lidi nechodí do přírody? Všude jsou nálety. A dokonce majitelé pozemků jsou rádi, že se jich zbaví. Tak proč krucinál někdo chce sázet na cizím pozemku. Je těžký si koupit nebo pronajmout a tam si vysázet svoje stromky? Je, protože to stojí prachy.

Proč nejsou výzvy : Kup pole a tam sázej stromky?

Ty akce, kde nějaký majitel lesu jako Lesy České republiky udělají akci dobrovolníků, aby sázeli stromky, i když stačilo počkat nějaký rok a byli by tam nálety, které sami vyrostli. Sázeji se stromy, aby se mohli sklidit.

Citace
Na semináři konceptu „Mateřského stromu“ mě dojal postřeh účastníka: „Nikdy se mi z kaštanů nepovedlo vyrobit hezčí hračku, než je strom, který z něj může vyrůst“. Ani nespočítám, s kolika lidmi jsem prožil zázrak prozření, když pochopili, že v každém jablku je pět jabloní a že s každým vyhozeným ohryzkem nezasadí pět stromků. Kdo toto pochopil, nezůstal stejný
A toto je potenciál, se kterým může počítat každý správce i majitel lesa. Lidé již vnímají, že les není pole, že se les nemá sázet a sklízet, ale jen podsazovat a prořezávat. Laici totiž nemají vyježděné profesní koleje, jako lesníci. Laik touží lesníka vnímat jako lesního architekta a ne lesního řezníka. A když lidé vidí, že lesník své poslání miluje, rádi mu v kultivaci lesa pomohou. Potenciál k rekultivaci a modulaci lesů spočívá v ochotě laické veřejnosti na lese spolupracovat.
Pokud lesník lidem nabídne spolupráci formou jednoduché metody „bodové síje“, najde stovky dobrovolníků (tvrdím z vlastní zkušenosti). Jen minulý rok se našeho podsetí lesa účastnilo víc, jak 400 nadšenců. Jediné, co lidé potřebují, je jednoduchá metoda a lesníkovo požehnání. Potenciál konceptu „Mateřského stromu“ nedoporučuji ředit ničím složitějším (od náročnějších metod tu jsou profesionálové). Když ale zůstaneme jednoduchosti „bodové síji“ věrní, může se dít nečekané.
Zmíním dvě inspirace. První se týká houbaření. Jen v ČR se nasbírá zhruba miliarda hub ročně. Pro každou se ohnou záda a natáhne ruka. Co při tom ale do houbové jamky vložit tři stromová semínka? Vysadili bychom takto za houbařskou sezónu víc stromů, než vláda za sto let. A to není všechno. Nevysadili bychom stromy smutné, ale "šťastné", protože podhoubí tvoří komunikační a zásobovací síť, která stromek propojuje s okolím. Semínka vsazená do podhoubí obklopí vůně domova, protože jsou sázena domů...
Druhý nápad se vztahuje ke „covidové pandemii“. Kvůli ní zůstalo milión žáků celý rok doma. Proč by tedy nemohli rok, co rok dostat den volna na sázení stromků? Kdyby každý z žáků za jediný den zasadil sto sazenic, vzniklo by 100 000 000 nových stromků ročně.
Není v takové aktivitě obrovský potenciál? Nezlepšilo by to obraz mládeže a nezvedlo by to pověst školství? A jakým příkladem by šli dalším skupinám obyvatel, například miliónu státních zaměstnanců, či dokonce celému světu? Šlo by o měřitelný proklimatický čin a ne o prázdná slova…
(P.S. vše po dohodě a pod dohledem lesního správce. Semena a sazenice dodá a proti okusu zajistí odborný dozor)
zdroj: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10219394270589776&id=1302194548

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1052 kdy: Březen 28, 2021, 09:10:08 dopoledne »
Dnes jsem měl sázet si pár rybízů na jednom pozemku, ale není dobré počasí, tak jsem to odložil. Tak dnes píšu na facebook a vždy si odskočím položit nějakou větev rybízu, aby se neřeklo.

Je dost zajímavá debata jestli se vyplatí koupit keř rybízu nebo ho namnožit.  Já jako správná socka si myslím, že je nejlepší ho namnožit.

Vezmete řízky, které vyžebráte od majitele zahrádky, kdy zkracuje rybíz. Dáte do maltovníků. Další rok do kelímků a pak zasadíte do země a další rok povalíte  a zakryjete zeminou https://youtu.be/6rALinV3OG8


A dělám hřížení rybízu https://youtu.be/gqLI5qGQ_O0

Chystám se naučit vzdušné hřížení (Air Layering). Tedy časem.

Považuji hřížení za nejlepší způsob množení, které zabere nejmíň času, tak se uvidí.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1053 kdy: Březen 28, 2021, 10:06:39 dopoledne »
Základní suroviny jsou strašně levné. Myslím základní. Někdo bere třeba mouku za základní, ale pšenice je základní. Třeba pšenice stojí 6Kč/kg a hrách 8Kč/kg.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133053770/psenice-jecmen-hrach.php Pak o 1-2Kč bývaji dražší bio
https://dum.bazos.cz/inzerat/133530179/zito-dvouzrnka-cervena-psenice-spalda.php
A třeba žito na chleba stojí 6Kč/kg.
Brambory za 1,5Kč/kg
https://ostatni.bazos.cz/inzerat/132667360/prodam-krmne-brambory-150-kckg.php
Celer, mrkev, červená řepa 6-8Kč/kg.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133153050/krmivo-cerstve-doplnkove.php

Kolik toho člověk denně sní? A za kolik?
Sní denně 0,7kg zrní/rýže a 0,5kg zeleniny. Může se to lišit, ale všechno se to točí okolo téhle váhy. Je to asi 1kg potravin bez vody. Pokud se podíváme na ceny základních potravin, tak se člověk nedostane 10Kč/den. Tak 300Kč na měsíc je normální.

V čem je háček?
Lidé nemají fantazii a neumí vařit. Žijí ve svoji bublině a nechtějí se měnit, protože jim to vyhovuje. A nemají čas zajít za svými prarodiči a zeptat se co jedli. To je asi první věc co by měl každý udělat, protože si uvědomí, že kuchařky jsou pro bohaté. Taky, kdo by psal kuchařky pro chudé. A když ano, tak jídlo o 3-5 ingrediencí by žádné nakladatelství před 100 lety nevytisklo. Líbí se mi slovo "Extrém". Až Vám babička bude říkat co jedli, tak budete mluvit, že je to extrém. Bez detoxu to nepůjde. Musíte získat zpět chuťové buňky, které díky velkému množství koření a ochucovadel je otupený a proto musíte stále více ochucovat jídla. A začít experimentovat od začátku a naučit se vařit. A to je ten háček, že člověk nemá čas a ani motivaci začít.

Proč útočím?
Když píšu tenhle text, tak to není útok na někoho nebo ukazování, že jsem lepší člověk. Chápu, že to může vyznít, protože žijeme v prostředí, kdy každý obvinuje z něčeho. Neznám nikoho, kdo čte tenhle text, tak fakt ho obviňovat, že třeba může za chudobu sám je dost kruté. Proto neberte ten text jako útok na Vás, ale jen informativní text, který může někomu pomoc.

Proč se věnuji zrní?
Protože je to nejlehčí co existuje. Vedl jsem snad sto debat a vždy to skončilo, že se nedá něco aplikovat pro všechny. Tak jsem hledal něco co se dá aplikovat pro všechny. A zrní se dá aplikovat na všechny. Prostě všechno co se dá snadno koupit, tak je to pro mně universální pro všechny. Tedy kromě lidí s alergií na lepek. Tak 90 procent obyvatelstva.

Nepojedu přes celou republiku.
Ono sehnat pšenici, žito, hrách, brambory, mrkev atd. neni až tak lehké. Musíte dát na bazos.cz a jinde inzeráty a čekat. Taky je dobré sehnat další lidi, kteří by do toho šli, abyste udělali větší nákup a tak prodejce Vám to přivezl. Vím, že to zabere čas hledání a domluva, ale fakt se dá v ČR sehnat.

Co je nejlepší?
Mléko a sádlo. Tohle mně fakt dostalo. Když jsem se ptal prarodičů a ještě 4 velmi starých lidí, tak mi povídali co jedli a jedli. Mléko a sádlo. To bylo hlavní jídlo. Ptal jsem se lidí, kteří žili před rokem 1948 a byli na vesnici a chudí. Ale je fakt otázka koho se ptáte. Podle pana Cílka je základ zelí a brambory https://echo24.cz/a/wgyZh/prezije-ten-kdo-ma-brambory-zeli-a-cibuli
Pokud se ptám prepperských komunit, tak jsou zas pro kozy a prasata neboli mléko a sádlo.  Eticky nic moc, ale ekologicky je chov koz a prasat na vesnici na pastvě asi nejlepší věc. Už chápu, že  člověk se musel nejdřív postarat o zvířata a pak mohl on jíst. Pokud by se nepostaral, tak by neměl jídlo.:) Ráno vstali a podojili kozy. Mléko, které nezpracovali dali prasatům. Ráno mléko s chlebem a třeba sádlem. Taky mi říkali mléko s brambory atd. Vypisovat všechno a podrobně by zabralo na dlouho.
Základ byla spolupráce se sousedy. Když naporcovali prase, tak roznesli po sousedech a zas naopak. A to je zádrhel, proč nejedu v mléku a sádle, i když se zdá jako nejlevnější věc. Dnes sehnat 10 sousedů, kteří by chovali a mohli bychom spolupracovat je nemožné. Tak kvůli absenci lidí, kteří chovají je pro mně nákladné být na mléku a sádlu.

Panelákový člověk
Když začnu svou písničku, že mi stačí 300Kč za jídlo + 200Kč energie na vaření, tak panelákový člověk začne argumentovat, že v paneláku nic nevypěstuje. Háček je, že nežije v New yorku, ale třeba v Praze. Stačí třeba 15 minut a už je na zahrádce. Všude jsou zahrádky v zahrádkářské kolonii. Nechcete chodit denně na zahrádku, tak ji sdílejte. Třeba se 4 lidmi a tedy jen 2krát týdně půjdete na zahrádku. Nechcete chodit zalívat? Stačí automatické zavlažování.  Město má tu výhodu, že je tam hodně lidí a domluvit se s pár lidmi jde oproti vesnici, kde lidí už žijí panelákový styl života. Další výhoda paneláku je, že stále se topí, tak se dá předpěstovat spoustu sazenic, které se daji pak vysadit na zahrádku. Háček je ta bublina, kdy člověk řekne, že to nejde.

Spolupráce, barter, swap
Tohle napomáhá, aby člověk nejen neutratil za jídlo skoro nic, ale ještě na tom vydělal.

Pět příloh
Nejlepší jak se dostat z té bubliny a ušetřit na jídle se věnovat 5 přílohám. Chleba, těstoviny, brambory, rýže a vločky. A na to nabalovat omáčky a jiné ochucovadla a vytvořit si jednoduchá jídla. Vyjde vás to asi na 20Kč denně. Je to dražší než zrní, ale budete jíst co znáte, tak odbor dostat se z bubliny bude menší.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1054 kdy: Duben 03, 2021, 10:04:44 odpoledne »
Jak osázet stromky a keři 10ha(ideálně 50ha)? Pomocí brázd. To traktor udělá brázdy a pak se tam nahází kbelíky s keři a stromky a jen hráběmi nahrne zemina. A to je všechno. Tak sázení považuji za nejlehčí.

Tedy po tomto experimentu, kdy zkouším takto sázet. Pokud to vyjde, tak sázení bude fakt to nejlehčí co existuje.
Přes noc jsem si nenabil telefon na který nahrávám, tak mám jen video před a po.

začátek https://youtu.be/ivSbhxWGNdM
konec https://youtu.be/kvEWl373lPQ

Tento rok na podzim nebo příští na jaře zkusím vysázet asi 200-400 kýblů tavolníků na kraj pole v Chedrbí nebo pokud seženu místo někde jinde. Vyzkouším jestli to funguje i na poli a jak to do brázdy půjde.

Celkem si lidi zamluvili 2,3ha.  to je asi 230x100m. Tedy 700m obvod pozemku. Tedy 2800 kýblů tavolníků. A 23000m2 znamená asi 4000 stromků rakytníků. Tak nejvíc času strávím starání se o sazenice.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1055 kdy: Duben 06, 2021, 11:57:00 dopoledne »
Dnes budu sepisovat dopis(a pak mi jeden člen převede do češtiny), aby mi Nadace pro půdu https://nadacepropudu.cz/chci-hospodarit/ pronajmula v budoucnu pole. Já doufám, že se mi podaří najít blízkosti nějaké pěkné políčko, ale počítám, že většinou mají i 25letý pachtovní smlouvy, tak mám smolíka.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1056 kdy: Duben 06, 2021, 04:28:03 odpoledne »
Jsem pochopil špatně tvou otázku "dostat se z matrixu". Pro mně je to dostat ze systému. Když ten výraz dám do googlu, tak mi definice vyskočí třeba tohle: http://blog.hromnik.com/2016/02/09/ako-sa-vymanit-z-matrixu/
Odchod ze systému je pro silně věřící lidi. Fakt hodně věřící, protože si některé věci dokážou namluvit, že celý den pracování jen, aby si zajistili jídlo je to nejlepší. Je to víra, která motivuje lidi odejít ze systému a je to omlouvání něčeho co brání, aby lidi odešli ze systému. Omlouvání, že oni nemůžou za to, že dochází genocidě lidí a jsou brutálně zabíjeni kvůli surovinám atd.
Já jsem něco jako kuřák(nekouřím). Vím, že kouření je špatné a může mně to zabít, ale kouření je super požitek, tak rakovinu bagatelizují. Já žití ve městě považují za špatné atd. Tak jsem upravil svůj život, ale jen tak, abych mi to nekomplikovalo můj život. Nezvládám pokušení. Třeba za 5Kč máte jídlo na celý den. Bio jídlo za 8Kč. Tak nemusíte nic schánět, sušit atd a máte jídlo za 8Kč bio. Uvaření stojí 3Kč na propanu nebo 5Kč na elektřině. Tak místo sbírání dřeva, přikládání, tak máte uvařeno za 3Kč. To jsou hodiny, kdy se můžete flákat. Nemusíte nic plánovat. Nikam chodit atd. Proto je odchod ze systému noční můrou a je to peklo. Je to práce na celý den a to jen chcete zajistit jídlo a dřevo. Zkoušel jsem to a měl jsem pocit, že je to nekončící práce, kdy ani nevíte jestli budete mít dost jídla. Kdyby člověk žil v komunitě, tak by to bylo jiné, ale nikdy a fakt NIKDY taková komunita nebude existovat. Protože každý věří nečemu jiné a poslouchat někoho každý den jak mluví o Hary krišma atd, tak to nikdo netouží.
Poznal jsem pár lidí mimo systém a je to fakt o víře. Někdo se vzdal zcela věcí z civilizace a někdo považuje odpadky za odpadky, tak to pojmul, že pomáhá snížit recyklací věci
Je hodně lidí, kteří si hrají, že chtějí odejít ze systému, ale je to hra. Pro ten pocit, že bojují proti systému. Ale popravdě oni jsou kamenem systému, protože oni neopustí systém. To, že někdo si koupí solární ostrov není, že odešel ze systému, ale je v něm. Každých třeba 10 let bude muset koupit nový ostrov.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1057 kdy: Duben 06, 2021, 10:07:19 odpoledne »
Moc nemnožím bylinky. V dnešní době lidi rádi pěstují bylinky, ale už moc je nevyužívají v kuchyni. Tak zůstávají na záhonech. A tak můžete získat odkopky. A moje nejmilejší období prořezávání a údržba záhonů. Stačí aby mi dali echo a už mám plný kýbl.:) A to jsem nepožádal, aby dělali hřížení.

Proto to neřeším, protože lidi, kteří používají(já radši plevel) bylinky v kuchyni, tak si je seženou.

Tak se jen učím je množit, ale ve velkém začnu až je lidi budou chtít.
šmíroval jsem zahrádku souseda, kde je šalvěj a pak nějaká bylinka určená na rybu https://youtu.be/bsETZfbokBs

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1058 kdy: Duben 06, 2021, 10:23:29 odpoledne »
Velký plán je nasbírat špendlíky a dát je do sudu. A pak počkat a rozházet pecky na pole, které bylo zorané.

V Pečkách jsem to zkoušel nechat to zkvasit a pak sázet, ale nějak mi to nejde. Tak beru rezervou jednu "Legendu", kterou mi říkal jeden pán, že prostě rozházel po poli pecky švestek a počkal několik let a pak sklízel švestky, broskve, meruňky, ryngle, blůmy a já nevím co ještě existuje jako peckovina.

Nejdřív tedy rakytníky a jiné keře + bylinky, ale mezi tím bude růst snad spoustu špendlíků, které se nechají pak naroubovat.

Natočil jsem video jak okolo staré švestky rostou z ní malé švestky. Je to můj budoucí testovací materiál na roubování. Musím se to naučit. Už mám zamluvené rouby. https://youtu.be/MLHC38DnYbQ

Zatím se mi nepodařilo, aby mi vyrostli ze semen špendlíky, třešně a švestky. Kupodivu ořešáky docela dobře rostou, tak jsem trochu jeté(mají plíseň) vysázel, když by radši přímo do země.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1059 kdy: Duben 07, 2021, 07:34:14 dopoledne »
Melta a zas melta. Taky babička jela v meltě. https://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

Další věc sádlo je maso. Tak jedli maso každý den.

Jídelníček se lišil zřejmě podle regionu. Můj praděd nar. 1857, byl nasazen jako dragoun 1878 v Bosně.
Pocházím ze Šumavy. Mojí mamce je 81 let. Strava byla příbuzná bavorské, rakouské - tyrolské.
Hornatý kraj, jedla se převážně moučná jídla. Ráno suchý krajíc chleba nalámaný do velkého hrnku, zalitý meltou - melta byla ředěná kravským mlékem  - napůl. K obědu  bylo uzené, povařené ve vodě - z vody byla polévka.
Maso se podávalo s vejražkovým kulatým knedlíkem. Recept na tento knedlík, jsem před lety
dával na Preppers i s fotem. Bohužel žádný zájem, tak jsem to smáznul. Příloha, v létě hlávkový salát  v zimě zelí.  Maso bylo max 2x do týdne. Dále byly lívance, knedlíky s jablky, hrách, kaiserschmarrn.
Každý pátek byly vdolky pečené v troubě, koblihy, bramborový guláš, bramboračka a vdolky na drátě zadělávané se smetanou. Jedli se také králici, husy  a holoubata s nádivkou. Lívance v poledne s marmeládou a k večeři roztrhané do pekáče a na sádle s vajíčkem, tak jak se dělá houskový knedlík.
Nejraději jsem měl vdolky na drátě. Ten drát mám ještě doma - ručně dělaný. Prababička je dělala
nejlepší.  A  po dvoře se  chodilo v mejšlákách.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1060 kdy: Duben 07, 2021, 07:40:25 dopoledne »
Nechce mi někdo vysvětlit, proč sádlo není maso? Tak bychom měli říkat "živočišné produkty". Naši předkové denně jedli hodně živočišných produktů.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1061 kdy: Duben 07, 2021, 07:45:54 dopoledne »
Citace
ak som teda dobre pochopil, tak "vystupit zo systemu" je svojim sposobom opacna strana delby prace? Osobne to tak teda nemam. Za mna je opustenie matrixu stav v ktorom na moj zivot nema priamy dopad niekto iny, resp. nema ho za mojej nedobrovolnosti. To, ze budem preferovat za hodinu svojej prace (pre priklad) vymenu 10 kg plynu pred zbieranim dreva v niekoho lese, nepokladam za zucastnovanie sa Matrixu. Kazdopadne plne suhlasim v tom, ze svet je plny ludi co sa radi hraju na sebestacnost...a v praxi to znamena, ze si vypestuju sami nejaku zeleninu. Tym vsak ich nechcem nejak zhadzovat. Zhadzovat chcem pripadne pokrytectvo, ked opovrhuju tymi, co si ju (z akehokolvek zdroja) kupuju. Delba prace spolu so zakladnou funkciou penazi (platidla) su dovody, preco sa mame lepsie ako generacie pred nami. Na druhu stranu, ak sa niekto rozhodne "odputat od systemu", kupi si velky statok a hospodari si na nom s tym, ze sa nechce podielat na "svetskych" zalezitostiach, ma moj obdiv a uznanie. Zaroven si myslim, ze je nemoralne aby mu v tom niekto branil resp. mu hadzal polena pod nohy. Jozef uz asi trosku pozna moju anarchisticku dusu a snad vie o com hovorim..
Popřemýšlím. Zkusím některé věci pochopit a pak reagovat. Hodně popřemýšlím. Některé věty nechápu a asi mi je nevysvětlíš.

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1062 kdy: Duben 07, 2021, 09:44:09 dopoledne »
Nechce mi někdo vysvětlit, proč sádlo není maso? Tak bychom měli říkat "živočišné produkty". Naši předkové denně jedli hodně živočišných produktů.
Sádlo je prostě tuk, na rozdíl od masa v sobě nemá moc moc bílkovin, železa ani ostatních živin. V porovnání se sádlem má maso stokrát víc bílkovin.
Pokud vím, tak se tradičně sádlo využívalo podobně jako máslo- do pečiva, na smažení, vymazávání pekáčů, mazání na chleba+ škvarky a zahušťování paštik.

SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1063 kdy: Duben 07, 2021, 10:02:16 dopoledne »
Melta a zas melta. Taky babička jela v meltě. https://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

Další věc sádlo je maso. Tak jedli maso každý den.

Jídelníček se lišil zřejmě podle regionu. Můj praděd nar. 1857, byl nasazen jako dragoun 1878 v Bosně.
Pocházím ze Šumavy. Mojí mamce je 81 let. Strava byla příbuzná bavorské, rakouské - tyrolské.
Hornatý kraj, jedla se převážně moučná jídla. Ráno suchý krajíc chleba nalámaný do velkého hrnku, zalitý meltou - melta byla ředěná kravským mlékem  - napůl. K obědu  bylo uzené, povařené ve vodě - z vody byla polévka.
Maso se podávalo s vejražkovým kulatým knedlíkem. Recept na tento knedlík, jsem před lety
dával na Preppers i s fotem. Bohužel žádný zájem, tak jsem to smáznul. Příloha, v létě hlávkový salát  v zimě zelí.  Maso bylo max 2x do týdne. Dále byly lívance, knedlíky s jablky, hrách, kaiserschmarrn.
Každý pátek byly vdolky pečené v troubě, koblihy, bramborový guláš, bramboračka a vdolky na drátě zadělávané se smetanou. Jedli se také králici, husy  a holoubata s nádivkou. Lívance v poledne s marmeládou a k večeři roztrhané do pekáče a na sádle s vajíčkem, tak jak se dělá houskový knedlík.
Nejraději jsem měl vdolky na drátě. Ten drát mám ještě doma - ručně dělaný. Prababička je dělala
nejlepší.  A  po dvoře se  chodilo v mejšlákách.

Melta frčela i u nás. Babička mě ji naučila pít i vařit  :) . Melta se u nás dávala ke snídani i králíkům spolu s kostkami staršího chlaba.

Zajímal by mě ten recept na ten vejražkový knedlík, Siedlere, nedal bys ho sem prosím znovu? Koukám, že místní jídelníček (východní Čechy) se od  toho Šumavského moc nelišil. Ty knedlíky s jablky byly z tvarohového těsta? Akorát lívance s vajíčkem neznám a vdolky na drátě se tu asi taky nedělaly. Ty bych ráda zkusila, ale nemám drát. Ale východočeskou specialitou jsou slané vdolky. Ty pochází odtud. Přikusovaly se obvykle k sobotní husté polévce a to byl celý oběd. Sladké vdolky se tu moc nedělaly. Pod názvem vdolek byl myšlen jen ten slaný.

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1064 kdy: Duben 07, 2021, 01:15:35 odpoledne »
Jak píšeš, vdolky pečené v troubě se jedly k bramboračce  nebo k bramborovému guláši.  Knedlík s jablky se dělal přesně jako houskový, jen se do těsta zamíchala jablka nakrájené na kostičky. Potom 
(po uvaření ) se knedlík nakrájel na větší kusy, omastil  máslem a  každý si jen přicukroval.
Žádné velké kouzlo, vše bylo jednoduché.
Ten vejražkový knedlík, praděd znal jen tento.  Uvařené brambory ve slupce se nechají vychladnout,
oloupou, nastrouhají se do vetší mísy, trochu osolit, na nastrouhané brambory se nasype
žitná mouka a pomalu  lehce promnout mezi prsty - ne drtit - jako když se dělá  drobenka na buchty.
Necháme 15 minut odstát, přes mísu dát utěrku. Mouka nasává vlhkost z brambor, přisypat mouku,
promnout, může se to několikrát opakovat. Hmota nesmí být moc vlhká ale ani moc suchá, tak akorát.
Dále s větší silou udělat koule ve velikosti tenisového balonku. Koule povařit 20 minut ve vodě.
Dříve jak mi vyprávěla babička, se takový knedlík dělal také chlapům ráno, když šli v zimě do lesa na dřevo. Jen se do knedlíku, před vařením dal kousek uzeného. Takový knedlík se zabalil do pláténka, chlap si ho strčil do kapsy a ještě ho hřál.
Prababička mi  vyprávěla, že dříve se ke snídani vařily jen různé polévky, hlavně z mléka. Prý se tenkrát melta nesnídala. Babička, mamka a já znám  meltu na snídani.







SoňaR

  • Host
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1065 kdy: Duben 07, 2021, 01:18:45 odpoledne »
Super, díky moc. Kopíruju a ukládám  :)

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1066 kdy: Duben 07, 2021, 02:13:59 odpoledne »
Když já nevím, jestli se dá žít bez tuků jako je sádlo, máslo . Nejsem expert, asi je dnes jiná doba.
Tuk a sádlo vždy byly ceněné, asi to bylo dříve potřeba, velkou fyzickou a namáhavou prací.
 
Zaujal mne kdysi  film o Christopheru McCandlessovi - Útěk do divočiny, vzal si jen několik
kilogramů rýže, každý den rapidně ztrácel na váze. Stále si do opasku dělal dírky aby mu nespadly
kalhoty.  Umřel hlady. Myslím, nechci být po válce generál, ale pár kilo špeku by mu možná zachránilo život

Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1067 kdy: Duben 07, 2021, 02:32:15 odpoledne »
Bez másla a sádla jako takového se žít dá, potřebné tuky se přirozeně vyskytují v masech, vnitřnostech, mléce, vejcích a ořechách. Tělo si je z toho vezme, jen je nutné se trochu hlídat.

Ten film jsem měla ráda, krásný příklad jak to nedělat. Chudák nejspíš dojel na nedostatek bílkovin a všech živin a dorazil se  jedovatými kytkami. Slanina by ho určitě nezachránila.

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1068 kdy: Duben 07, 2021, 03:08:07 odpoledne »
Děda říkával, že za první války byl takový hlad, lidé prý zakopávali obilí do hnoje, aby jim to kontroly
nevzaly. Také říkal, že doktoři tenkrát sdělovali lidem, jezte více tuků ať nedostanete souchotiny.

Já občas něco na sádle a másle uvařím, ale také se snažím to omezovat. Co vůbec nejím, jsou
kupované uzeniny, to dnešní uzené je jako bláto.



Offline Chinalady

  • ***
  • Příspěvků: 1045
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1069 kdy: Duben 07, 2021, 03:42:06 odpoledne »
Na tom něco bude, podvyživeným lidem větší příjem tuku jen prospěje.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1070 kdy: Duben 09, 2021, 10:40:15 odpoledne »
Česnek nemá ideální podmínky v Chedrbí.

Stále nedokážu vyladit složení půdy a umístění, aby česnek měl slušný výnos jako trvalka. Pěstuji jako trvalku, ale výnos stroužků není dostačující. Naštěstí mi stačí čerstvé zelené výhonky. Víc mi chutnaji.

Chtěl bych se dostat na takovou úroveň jako jeden člověk, který taky je má stále na záhonech a jen sklízí.
https://youtu.be/vRkDQnHY7kU

Výhoda trvalek je, ýe jsou stále k dispozici, nemusí se skladovat a je s ním minimum práce.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1071 kdy: Duben 10, 2021, 01:11:53 odpoledne »
Tento rok si budu hrát s dřevěným uhlím. Materiál jsem si nahromadil, tak mohu experimentovat.
Stále si myslím, že výroba dřevěného uhlí je ekonomický nesmysl pokud člověk nemá jako živnost dřevorubec nebo zahradník pracující na cizím. Pak všechny náklady platí ty majitelé pozemku a dřevěné uhlí se ekonomicky vyplatí.
Když bude velký pozemek, tak větví bude až až.  Stačilo sousedovi ořezat asi 20m obvod plotu a nějaké kilo uhlí to může dát.
https://youtu.be/fGPeawAiSwY

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1072 kdy: Duben 10, 2021, 09:00:04 odpoledne »
Zkus raději biouhel, to sype víc.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1073 kdy: Duben 12, 2021, 09:17:16 odpoledne »
Téma kolik platit za pozemek jsme řešili důkladně. Vím, že 80 halířů/m2 za pole se zdá hodně. Já tento rok ukážů, že jsem si zadarmo pronajmul malé kousky půdy zadarmo. Ale to je něco jiného.

Bohužel za svobodu platíte.

Je potřeba se vžít do kůže majitele pozemku. Jak udělat, aby mi dal pronájem ideálně do konce Vašeho života? Jak udělat, aby Vám do pěstování nemluvil? Prostě mu dát takovou cenu nájmu, kterou nikde nedostane a tím si koupíte svobodu od majitele.
A je to jen pár korun za svobodu.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1074 kdy: Duben 13, 2021, 05:23:58 odpoledne »
Po výletě v Praze na mně čekali konečně roubovací kleště. Teď se musím jen modlit, aby legendy, že se na peckoviny se dají roubovat jakékoliv peckoviny byli pravda.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1075 kdy: Duben 14, 2021, 09:54:11 dopoledne »
Pro mně je komunita jak ušetřit peníze a ulehčit si život. Podle mně to byl důvod proč lidé žili na vesnici a spolupracovali.

Jsem docela ovlivněn lidmi, kteří prošli komunitami a i to co mi řekli lidi z komunit. Podle toho není hlavní cíl ekonomika, ale sociální důvod vzniků komunit. Tak se nesnaží minimalizovat zbytečné náklady, ale snaží se rovnoměrně náklady dát na členy.

A to je pro mně nesmysl. Chtěl bych být domkař. Žít na pidi pozemku a chodit na brigády, kdyby se mi to hodilo. K životu potřebuji cca 100Kč denně, tak bych makal 50Kč/h dvě hodky denně nebo 2 dny v týdnu. V komunitě se vždy najde práce, která je celý rok, tak by nebyl problém. Ale je problém.

Komunity jsou založené, že hodně práce dělají dobrovolníci, tak neni potřeba domkařů. Vyjdou levněji a kazilo by to morálku, kdyby dobrovolník věděl, že někdo dostává zaplaceno.

Třeba v 18.30 dnes bude další přednáška o vznikající komunitě a člověk může vidět jak snaha rozprostřít provozní náklady na všechny způsobí, že je pro mnoho lidí ekonomicky nedostupný. Má se platit 6000Kč měsíčně +2000Kč zdravotní. Počítám 1000-2000Kč na kravinky, tak jsme na 9-10tisic měsíčně. Pak možná sociální.  Tak tohle už vyžaduje trvalou práci neboli dojíždění. Tak ducha žít na místě a dělat něco na místě se zdá docela nereálný.

Tak jdu cestou, že jednou se mi podaří sehnat lidi, kteří by koupili domek, kde by bylo několik chatiček a pak pole, kde by jeden člověk žil a staral se o jejich zahrady. Díky této možnosti to bude levné.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1076 kdy: Duben 14, 2021, 12:18:21 odpoledne »
Konečně mi příšla část soupravy na opravu mobilů. Snad brzy budu opravovat Smartphones G3502. Nový stojí jen 500Kč, tak jako spolek jsme ho koupili, abychom si ho otestovali a pak všichni pořídili tento model.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1078 kdy: Duben 14, 2021, 03:11:11 odpoledne »
Citace
a co červy nebo plíseň? Já jednou výhodně koupil 50kg pytel pšenice a možná půlka nebo i víc šla i s hmyzem na kompost 🙂 A to jsme ho měli v suchu v bytě...
To nevím. Tohle jsem nikdy neřešil a to mám zrní asi už 9 let. V paneláku mají lidi v uzavřených nádobách, protože baráky jsou prolezlé moly. 

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1079 kdy: Duben 16, 2021, 01:49:21 odpoledne »
Já mám strach z ekologický daní. Je to podle mně nejhorší pro přírodu. Neumožní to člověku žít skromně. A život skromně je podle mně jediný způsob jak žit ekologicky. Ale pokud musíte platit bůhví jaké daně za žití, tak Vám to neumožní žít skromně a musíte si vydělávat na daně a tím spotřebujete více suroviny a znečišťujete svět.

Čtu si knížku(když jsem na cestách) Muž, který se zřekl peněz a přežil od Mark Boyle, kde píše, že je ekologické spálit větve než je nechat shnít.

Je to pravda, ale zcela vynechal v rovnici přírodu. Během miliardy let ty hnijící větve byli součástí přírody. Tak ono samo nehnije, ale pracují na tom bakterie. A to hnijící větvě tvoří ukrýt a potravu pro ty bakterie, ale i pro hmyz. A hmyz je potrava pro

Zkuste si představit svět, kde lidi  místo hromady větví koupí hmyzí domek. V době květu posekají trávník v době, tak seberou pastvu pro hmyz. Představte si takový svět a pak ty lidi, kteří si stěžují, že mizí hmyz a zvířata v přírodě.

Místo, abychom se snažili snižovat uhlík a další věci, které produkujeme my, tak se snažíme snížit produkci v přírodě, protože je to míň bolestivé.





Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1080 kdy: Duben 19, 2021, 10:11:17 dopoledne »
Musím vysvětlit význam "Je to pro lidi, kteří  pomalu se blíží k propasti". Myslel jsem, že tento význam lidi chápou, ale ukázalo se, že ne. Lidi si myslí, že není rozdíl mezi blížení a padat nebo konce být na dně propasti.  Netuším jestli je chyba v definici nebo v těch lidech. budu brát, že je chyba, že jsem nedefinoval.


Definice " pomalu se blíží k propasti" pro mně znamená, že člověk začíná pocit, že v budoucnosti skončí na ulici, ale má ještě dost času s tím něco udělat. Většinou ukazatel je, že mu zůstává třeba z výplaty 500-1000Kč a nemá skoro nic našetřeno. Ví, že pokud se zraní nebo se objeví nějaká životní komplikace, tak nejspíš skončí na ulici.  Většina lidí se snaží to potlačit, protože je to fakt depresivní vědět, že člověk žije v riziku, že skončí na ulici.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1081 kdy: Duben 19, 2021, 11:29:11 dopoledne »
Moje první pokusné roubování švestek nedopadlo podle mých představ. Omylem jsem použil místo určené pásky reflexní(úplně jsem zapomněl, že jsem ji objednával na kolo). Řízl jsem se a ani nevím jak, tak jsem to zabalil, protože všechno bylo červené.  Prý elektrikářská páska je lepší, tak jsem ji vyzkoušel.
https://youtu.be/CUYbFwUInpU

Dnes mi přišla páska, tak uvidím jak mi to s ní půjde. Dokonce konečně přišli i sluchátka s mikrofonem.

Tento rok se jen učím roubovat. Zjistit jestli to jde i bez balzámů a štěpařských vosků. Taky do kdy se dá roubovat.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1082 kdy: Duben 21, 2021, 01:40:18 odpoledne »
Začal jsem zkoušet roubovat ostružiny. Stále si myslím, že to není jen tak. Už mám roubovací nůžky, tak to můžu zkusit.

Ostružiny se snadno množí jen tím, že se šlahoun u rostliny dá do země a u oček hodí kořínky a hned máte několik rostlinek.


U roubování je ta výhoda. hodně velká výhoda, že stačí mít lesní ostružiny a na ně naroubovat.

Ekonomicky a i časově se vyplatí roubovat(tedy pokud to jde v pohodě) než množit řízkami (to se mi moc nepovedlo) nebo hřížení. Uvidim jestli to roubování jde snadno.

Na pozemku mám asi 1000 ostružin, tak materiálu je dost.

Roubování zabere ais 3 minuty jedna.
https://youtu.be/F_aGyQ03SGs

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1083 kdy: Duben 22, 2021, 10:23:19 dopoledne »
Citace
No o roubovani ostruzin jsem jeste neslysela. Rekla bych, ze problrm bude v tom, ze musis roubovat kazdy rok. Protoze rez u osttuzin je kazdorocni u zeme, tj. Idplozene vyhony musi pryc a mlade se zkracuji cca o 1/3. Fakt je daleko jednodussu hrizit, teda prijde me.

Já jedu na kvantitu. A pak řeším kvalitu.  Nejdřív tedy musím zjístit jestli kvantita se vyplatí od začátku. To jsem vyzkoušel, když jsem pomocí hřížení vyzkoušel vypěstovat 60 sazenic. A teď zkusím roubovat. Pokud roubování vyjde, tak je jasné, že je lehčí naroubovat divoké ostružiny a a časem je odstranit. Ono z těch roupů budou růst šlahouny, které se budou zavrtávat do země. A jak jsem to udělal tady, že jsem sousedce odstříhal (s jejím svolením) šlechtěné ostružiny https://youtu.be/X0jHfTLUAh0 a pak hodinu s dlouhými pauzy jsem navozil na to zeminu https://youtu.be/ia6_VTQHeos

Já věřím na kořeny. Pokud rostlina má kvalitní kořenový systém, tak roste krásně a nemá problémy pak se suchem a s málo živinami. Pokud to dovoluje, tak na ní něco naroubuju. Dokonce existují i kleště na velké větvě https://eshop.oslavan.cz/roubovaci-kleste-45mm

Třeba u rakytníků neřeším odrůdu nebo jestli je to samec nebo ne. I když jsem nikdy nezkoušel roubovat rakytník a třeba samce na samici, tak jsem jistý, že roubování jde v poho u rakytníku. Zkusím to jen pro jistotu, ale podle toho jak krásně rostě, když jsem je pořádně ořezal, tak nemám pochyby.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1084 kdy: Duben 24, 2021, 07:33:01 dopoledne »
Včera jsem vybíral par šutrů v Paběnicích a brzo se to pořádně tenhle kus pozemku projede rotovátorem. V plánu je tam vysázet cukety, patisony a dýně na semena bez slupek.  Díky blízkosti vody a elektřiny bude zalévání snad hračka. I sázení by měla být hračka. Díru udělám jen rukou. https://youtu.be/4s6sLj3nvLQ

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1085 kdy: Duben 26, 2021, 02:41:02 odpoledne »
Jak si představuji ráj na zemi? Nemusím ho popisovat. Natočil jsem ho.
https://youtu.be/ZFNlLCTWrdU

Pro normálního člověka je to bordel, ale pro mně je to místo, kde je tolik náletových rostlin, kde můžu roubovat "sloupovité" ovoce. Nejsem fanoušek stromů, které rostou roky a člověk musí na ně brát žebříky.

Rovnou jsem tam zasázel rakytníky, rebarboru, křen, rybíz, ostružiny a i nějaký tavolník.
https://youtu.be/b5OXDWvnzsc

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1086 kdy: Duben 26, 2021, 02:57:02 odpoledne »
Krásný. Palec nahoru. Konečně tady na fóru něco, co si zaslouží respekt a ne ty naše kecy, i když se nás dotýkají. Tohle má smysl.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1087 kdy: Duben 27, 2021, 08:46:18 dopoledne »
Je čas sklizně lopuchu.  Podařilo se mi ho dostat na pozemek, tak mi roste i v kbelíkách, i když jsem to tam nesázel. Pro někoho plevel a pro někoho náhražka brambor.

https://youtu.be/6yMb-47_dcI

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1088 kdy: Duben 27, 2021, 08:56:33 dopoledne »
Sahawe, ten rybník vypadá dobře, ale jestli ti dovolí z něj brát vodu.
Majitel pozemku mi dovolí, ale vím, že to neni zcela na něm.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1089 kdy: Duben 27, 2021, 09:05:16 dopoledne »
Snažím se vychytat problémy se zavlažování množírny a tím zvýšit úspěšnost zakořenění a rychlejší růst rostlin.
https://youtu.be/QDf5Pb7vl-c
Chce to hodně vody.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1090 kdy: Duben 27, 2021, 03:09:57 odpoledne »
Tak nasázeno na cca 8m2. Tedy ještě tam někam šoupnu kostival, ale ten mám v kelímkách, tak až pojedu kolem na kole. Bez zalévání. Jen vykopat díru, hodit tam obsah kýblu a jde se dál. 2 ze 3 rakytníků prošli  v noci útokem srnky nebo zajíce. Asi zajíce. To patří riziku. Čekal jsem, že se vrhnou na rybíz, ale ještě tam zůstal. Další várku rybízu jsem dal pod pletivo. Uvidím jestli rakytníky se dají do pořádku.  Osázení trvalo jen cca 45 minut + nosení kýblů na místo. Jak jste mohli vidět, tak normální člověk by to zvládl v pohodě za 20 minut. Uvidím jak se jim bude dařit.
https://youtu.be/46j-Et2rUA8

Offline Peta

  • ***
  • Příspěvků: 55
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1091 kdy: Duben 27, 2021, 03:43:07 odpoledne »
Nádhera, věř mi, že bordel vypada trochu jinak.
Kdybych mohl, hned bych to bral.

Na ten lopuch máš nějaký vlastní recept a zkušenosti?
Přece jenom je to léčivá rostlina. Ale aspoň nebudeš mít ekzémy, budeš mít dobré vlasy a tvoje střevní mikroflóra si bude vrnět blahem.

Jak si představuji ráj na zemi? Nemusím ho popisovat. Natočil jsem ho.
https://youtu.be/ZFNlLCTWrdU
...

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1092 kdy: Duben 28, 2021, 07:19:45 odpoledne »
Kořen lopuchu jím s vařeným zrním. Je vařený.


Tak jsem sázel na políčko. Má jen 22x20m, tak bych ho měl osázené za pár hodin. Pomocí sázecí strojku možná za 3 hodky, kdybych ho měl. Jak můžete vídět, tak sázet zvládne i lepl.:)

Teď budu jen sledovat co poroste a jestli má na políčku ta daná rostlina šanci přežit. Asi na 2/3 budu pěstovat cukety, patizony a dýně se zavlažováním. Tedy je to v plánu. Tak asi sázet budu až po 1. červnu.
https://youtu.be/OoIA1LrlKoI

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1093 kdy: Duben 30, 2021, 06:37:35 dopoledne »
Mám velký problém si pamatovat 3 slova. poledne, odpoledne a poledne. Vždy si to musím vygooglovat.

Ráno= 6:00-10:00, Dopoledne= 10:00-12:00, Poledne= 12:00, Odpoledne= 12:00-17:00, Podvečer= 17:00-20:00, Večer= 20:00-22:00, Noc= 22:00-6:00

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1094 kdy: Květen 01, 2021, 12:22:23 dopoledne »
Trvalo to 2 měsíce než řízek rakytníku má kořínky.  Asi začátkem března jsem řízkoval a 30.dubna jsem vytahoval řízky, abych se podíval jestli mají už kořínky.
https://youtu.be/IkWUsMVItX4
Až po 4 měsících je budu přesazovat. Některé řízky zakoření později, i když jsou z jedné te samé větve a jsou v jedné přepravce.  Taky přesazování se poškodí kořeny, tak je lepší počkat než trochu zdřevnatí.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1095 kdy: Květen 01, 2021, 09:28:54 dopoledne »
Včera jsem využil pěkného počasí a nařízkoval jsem pár rakytníků a dal jsem je do vody. https://youtu.be/F8DN6aPn4Kc

Stále si myslím, že nejlepší způsob množení rakytníků s největší úspěšností je mít ho ve vodě. Pokud máte pár větviček, tak je to nejlepší způsob.

Pokud máte dost větviček, tak zapíchat do zeminy. Ideálně do písku.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1096 kdy: Květen 02, 2021, 11:50:08 dopoledne »
Po měsíci už se objevují myslím rajčata. A pak cukety a patizony. dalo se to očekávat. Když si předpěstováváte venku, tak asi začít až od 15. dubna. Dřív to nemá cenu.
https://youtu.be/SHOsd33t0e0

Podle předpovědi to vypadá, že už nebude mrznout, tak bych možná rovnou sázel do země.  Ale nikdy to neví.  K tomu sazenice maji tu výhodu, že mají od plevelu náskok, tak rostou rychleji a získají dominanci.

Udělal jsem další várku, abych to mohl vysázet hustě na políčko.
https://youtu.be/MAYJG599f9s

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1097 kdy: Květen 02, 2021, 12:08:00 odpoledne »
Přidal jsem tam kostival a topinambury. Rakytník je dost níčen.
https://youtu.be/yE8kRBfbFbU

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1098 kdy: Květen 02, 2021, 01:40:07 odpoledne »
Za ty topinambury ti prasátka poděkujou.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1099 kdy: Květen 03, 2021, 10:03:42 dopoledne »
Osvětlení mám vyřešeno, tak ho mohu odškrtnou ze seznamu.



Hlavní je změnit svoje zvyky a nedělat věci, které vyžadují osvětlení.

Vždy vznikne otázka jestli to může mít každý a jestli je to i cenově dostupné. Proto jsem zvolil sestavení, které si člověk jen objedná a sestaví. Podle mně jsou tam větší energetické ztráty a vyjde to dráž než si to vyrobit, ale pravidlo" musí to být použitelné pro každého" mi nedalo na vybranou.

Pořídil jsem si led osvětlení s USB, tak mohu ho zapojit do powerbanky nebo hubu a mám osvětlení. Pokud nebude fungovat, tak jednoduše ho vyměním. Cena je 12-15Kč i s poštovním. K tomu ledčelenky za 110Kč kus. Na osvětlení celé místnosti mi stačilo 3 USB led osvětlení. Tak hub se 4 vypínači je postačující.




Pro snadné zapínání a vypínání osvětlení používám Hub USB.




Je dobré si pořídit a jen s vypínači. Zkoušel jsem bez vypínačů a musí se USB konektor vytahovat z powerbanky.


UPOZORNĚNÍ : Aby powerbanka se nevypínala, když je osvětlení vypnuté, tak musíte mít jeden vypínač stále zapnutý, kde není led osvětlení. Tak tam proudí elektřina a powerbanka se nevypne.  LED osvětlení má buď čiré svícení nebo teplé(do žluta). Doporučuji  vzít oboje a asi více budete používat to teplé.


O energii neboli powerbankách nechám na příště, protože si zaslouží zvláštní téma.