Autor Téma: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití  (Přečteno 399468 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1000 kdy: Leden 02, 2021, 07:19:57 odpoledne »
Říkáte si, že budete spát pod mostem? Stačí si hrát na trempa a máte chatičky v lese. Chaty jsou schované, ale jedna skupina sabotérů neboli ty, kteří chtěji ty chaty zníčit dali k některým mapku.
https://uloz.to/file/n6u6yVxvzn0w/roverky-mapa-kempu-pdf


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1001 kdy: Leden 06, 2021, 10:37:23 dopoledne »
Někdy si říkám jestli si moc neidealizuji životní náklady. Třeba v karavanu v USA. Oproti EU může člověk umístit kamkoliv karavan oproti EU, kde nemůžete mít jen tak zaparovaný.

zdroj: https://youtu.be/5btODCSj2fo?t=1285

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1002 kdy: Leden 06, 2021, 08:29:04 odpoledne »
Mám knížku makrobiotika 100+1.  Tady ji prodávaji za 36Kč+poštovné.https://www.antik-variat.cz/100-a-1-makrobiotickych-jidel-j-jonas/

Když slíbíte, že po smazání smažete a koupíte si pak knížku ve vašem antikvariátu až ji budou mít, tak Vám ji můžu nafotit. Tak nebudu porušovat zákon o šíření kopírování knížek.

Pro preppera je to klíčová knížka a neměla by chybět v knihovně. A i pro člověka, který chce žít nízkonákladově. Nejsou tam originální recepty. Určitě tam najdete to co se dá sehnat na googlu nebo na fóru makrobiotiky. Co je klíčové je, že jsou tam recepty z obilí a luštěniny a převážně z lokální zeleniny. Knížka Vám odemkne dveře s Vašemi předsudkami ohledně vařenému zrní. A možná začnete zkoušet vařené zrní. Pak budete brát knížku jako jednu z nejlepších investic, protože ušetřilo desítky tisíc. U preppera určitě.









Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1003 kdy: Leden 07, 2021, 09:03:16 dopoledne »




Citace
V jedné z nových komunit podporovaných útulků komunity bezpečných spotů vytvořených ve spolupráci s Evženem se vytvářejí nové chaty. Hut Crew před několika dny vytvořila poslední z chatrčů na pozemku č. 9 u stadionu Autzen. Celkem jsou 18 chaty, skvělá práce Hut Crew!

Já se tomu můžu jen smát. Existoval jeden pán a v roce 1996 si řekl, že by bylo fajn postavit chatičky pro bezdomovce a lidi, kteří maji nakročeno se stát bezdomovci. V té době chatička stála 2300Kč a dnes by stála asi 7000Kč. V bývalých průmyslových areálech, kde je kanalizace, voda i a elektřina by se tam postavili.  I sponzory dokázal sehnat. Tak mu chybělo jen sehnat podporu nějaké silné neziskovky a města.

V té době 4 nejsilnější neziskovky, které prý maji statost o lidi, tak ho odmítli, protože je nedůstojné, aby lidi žili v chatičkách, i když propagovali život v chatičkách v rozvojových státech. Neoficiálně se jim do toho nechtěli jít, protože to neni dobré pro jejich sponzory. Riskovali by negativní reklamu. Silné neziskovky maji placené zaměstnance, kteří jsou lobisti a další dělaji cílenou mediální masáž. Bez takové podpory neni šance spustit takový projekt, který je sociální citlivy.

Zkusil to tedy u města bez podpory neziskovek. Ale ty ho taky odpalkovali. Pro politiky je to politická sebevražda. Potřeboval jen pronajmout schátralý nevyužívaný průmyslový areál, které vlastnilo město a nevědělo co s tím. I obydlí lidí bylo docela daleko, tak mělo šanci to projít bez větších protestů.

Pokud máte za sebou silnou neziskovku, tak může udělat kampaň s klecemi a dokáže zakázat chov norku. Tak stačilo, aby stát   udělil vyjímku v určitou lokalitu, že lidi můžou tam bydlet a hotovo.

K tomu měl plán zaměstnat bezdomovce, aby každý měl svou lokalitu, kde se pohybuje a tam průběžně uklízel.

Ale v té době době společnost nebyla připravena. My jste v roce 2008 tomu taky začali věnovat a taky jsme se dostali do slepé uličky. A pak jedna paní 2014. A určitě další byli a určitě se další objeví.

Tak peníze a pozemek neni problém. Problém je, že společnost neni na to připravena a neziskovky se silným PR týmem do to nepůjdou.

Ale pomalu se blíží.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1004 kdy: Leden 07, 2021, 11:02:07 dopoledne »
Citace
chce to nespoléhat se na stát nebo neziskovky a prostě vytvořit partu lidí, kteří se do toho pustí sami.
Zajděte za neziskovkou a řekněte, že chcete udělat trvale chatičky pro bezdomovce. Oni Vás udaji. Jděte na úřad a ono taky Vás udaji. Chatičky jsou pro neziskovky nedůstojné bydlení. A úřady jsou proti trvalému bydlení v chatičkách.

Ten pán si sehnal několik zahrádek a tam bydleli ty lidi a pracoval a část platu dával jim za to, že uklízeli v lokalitě, kde žili. Ale to je založena na neoficiálně, protože pokud by to dělal jako neziskovka, tak by dostal takové pokuty, že by se on stál sám bezdomovce. Vše musel s těmi lidmi domluvit, že nikomu neřeknou, že bydlí na zahrádce a dává jim práci.

Fakt stačí jít a naspat lidem kteří se věnují sociálnímu bydlení s tímto návrhem. Ještě v roce 2014 to bylo, že na Vás chtěli zavolat  možná i policii. Je to prostě ironie, že bojují proti tomu, aby někdo měl bydlení.

Neříkám, že to nejde. Jde to. Ale dělat to legálně bez podpory neziskovky, která má lobing to skončí špatně.

Citace
nemusí jít o trvalé bydlení, ale o nouzovku. Jenže právě takové nouzové bydlení pomůže bezdomovcům se dostat z ulice.
Nouzovky jsou noclehárny.

Chatičky je trvalé bydlení, kdy si buduje svůj stabilní zázemí a má motivaci se něco budovat. Je to něco na co může být hrdý. Nehodlám házet lidi do jednoho pytle, ale ty doupata co někdy dělaji bezdomovci jsou na ně hrdý, i když je to kupa odpadků.

Náš spolek se věnuje jen konzultaci s lidmi, kteří vědí, že se blíží k propasti a musí udělat některé neoblíbené kroky. Naučit je žít skromně a pak i pro vyvoleného místo, kde má čas se dát do kupy. Bohužel legálně nemůžeme nic dělat jiného.

Citace
Jde o to že z toho nemají vejvar a hlavně nechcou řešit stížnosti, námitky a pod. z řad místních obyvatel. To je předem ztracenej project.
Na jedné straně je chápu. Maji co ztratit.

Bude prostě nějaký čas trvat než se společnost změní.

Citace
ty chatky jsou také nouzovky. Umožní lidem chodit do práce, mít se kde vyspat a nebýt pod mostem.

To je jen slovíčkaření.

Realita je, že to bude na trvalo. Někteří si najdou práci a odstěhují do bytu, ale většina tam zůstane trvale. A fakt vím o čem mluvím.  Bydlím v unibuňce a znám desítky lidí, kteří dobrovolně bydlí v chatičce atd a oni nebudou bydlet nikdy v bytě. Je to zbytečné. A hlavně proč makat 8 hodin denně, kdy pak chodí do bytu jen přespat?

Neziskovky a sociální pracovníci maji za úkol lidi dostat do bytu a nechtěji moc pracovat tím, že některým lidem  stačí jen 2000Kč měsičně +zdravotku a baví je bydlet v chatce. Ten, kdo pocítil svobodu se těžko ji vzdává.

Jako vždy musím napsat, že proti neziskovkám  a sociálním pracovníkům nic nemám. Jen občas nechápu některé kroky. Jako, že se musí platit za přespání v noclehárně. Nedovolují být celý den v v hale. Neumožní upéc chleba lidem. Nepropaguji i skromné žití.

Teda bylo mi řečeno, že to je všechno negativní reklama a přišli by o podporu.  Fakt by přišli nebo se jen bojí?

Citace
Obávám se, že to fakt nechápete. Negativní reklama pro neziskovou je pouštět se do projektu, o kterých předem ví že nebudou fungovat. Jak to ví? Protože už s cílovou skupinou pracují desítky let.
Ve chvíli, kdy se rozhodnete bez zkušeností rozjet svůj projekt, stanete se sám neziskovou. To je jedno, že nebudete mít dotace, to není definice neziskovky, prostě potřebujete peníze, a ty musíte někde vzít, ze svých výdělků, z darů, to je jedno.
Vytvoření vesničky nebo samot pro lidi bez domova na soukromých nebo obecních pozemcích s sebou nese neskutečné množství rizik. Od těch před realizací (nikdo nechce mít oficiálně za sousedy bezdomovce) az po ty průběžné (reálný provoz - hluk, odpadky, konflikty) a ty postproblemy (požáry, mrtvé).
Asi by to šlo, ale jen za velmi dobré vůle úřadu a za masivní podpory sociálních pracovníků. Které musí někdo platit.
Proč si myslíte, že azylové domy, noclehárny a denní centra mají tolik pravidel a mechanismu jejich vymáhání? Není to proto, že by sociální pracovníci milovali byrokracii 🙂.
Jasně, že to nechápu. A proto mi to vysvětlíte. Proč člověk bez domova musí platit noclech? A proč nemůže upéc si chleba v domácí pekárně? Ohledně byrokracie z chatiček a strachu ze ztráty podpory dotací to chápu.
Vím, že v době mrazu se poplatek odpouští, ale normální dny se platí třeba : https://www.nadeje.cz/img-content/4/files/dokumenty/UHRADY_ZA_SLUZBY_PH.pdf

Citace
Noclehárny se platí že dvou důvodu. Je to motivační, ty lidi vnímají že nic není zadarmo. A je to přece jen finanční příspěvek na provoz. U nás tři měsíce v roce v zimě, se za zvýšenou kapacitu kde se spí na zemi neplatí. I na noclehárně je ta platba minimální. Ve skutečnosti, v této zemi se bez peněz žít nedá, ani na ulici. A jestli ze soc. dávky dá ten člověk 600-900 měsíčně za nocleh, je to stejné jako by to dal za jídlo, pití atd. A to tam ještě máme různé úlevy pro nově příchozí, nemocné.
Co je s domácí pekárnou nevím. Na azylovém domě bych v tom neviděl problém, pokud by byla nová nebo měla revizi. Přece jen, nechte strkat lidi do zásuvek cokoliv co najdou v kontejneru, a brzo zjistíte že máte problém
ok. Vy jste sociální pracovník, když Vám to vyhovuje brát peníze od takových lidí v pohodě, tak ok. Já se jdu věnovat věnovat člověku, kterému  ukážu jak žít bez peněz v ČR. Tak budete mít o dalšího potenciálního klienta míň.

Zas jedna paní aktivista chtěla, aby lidi si mohli upéc 1kg chleba. Vyjde podle ní celkem na 10Kč i s energii. Dokázala sehnat domácí pekárny na internetu za 200-600Kč a my jako spolek jsme dohodli, že ji všechny pekárny zrevidujeme zadarmo(mít ve spolku revizního technika  se někdy vyplatí). Ale paní aktivista dopadla blbě, protože péc chleba na noclehárně neni prý dobré.
Prostě to byla snílek, kdy si myslela, že mít denně čerstvý chleba na celý den pomůže lidem bez domova zlepšit situaci.Hlavně, když si ho upečou sami.

Beru, že máte těžkou práci. Když mi Vaši předchůzci vysvětlovali, že musíte denně řešit lidi, kteří se v posteli pomočí nebo chodi na záchod ve sprše atd. Tak už se nebudu vrtat v čem nechápu chování nocleháren. mějte se a nic ve zlém
 

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1006 kdy: Leden 07, 2021, 07:18:25 odpoledne »
Bych to tipnul na 700-1200 tisic.  Někdy mně udivuje kolik to stojí.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1007 kdy: Leden 07, 2021, 07:54:17 odpoledne »
Svojpomocne to tie je až také zlé. Na stavbe napríklad rodinného domčeka je najhoršie /pre mna/ kúpiť pozemok a vybaviť náležité povolenia a dodržať postupy.

Ak si môžem zobrať starý 3,5 tonový príves za pár korún/ a urobiť si na nom domček podla seba z čoho chcem, tak ma to vyjde na pár korún, ale more času. Podstatné je, že som flexibilný a môžem cestovať za "šťastím" a za prácou len za náklady za palivo.

Moja predstava o peknom, zaujímavom nomádskom živote je, že od jari do jesene kempujem na záhrade, dačo chovám, a pestujem a užívam si kludný život v prírode. Na koniec jesene mám vyhliadnutú prácu, zdvíham kotvy a prídem tam aj s mobilným domčekom. Napríklad strážiť dáky areál, robiť vlekára, alebo sa zašiť v dákej fabričke. Doma cez zimu aj tak niet moc čo robiť, len kúriť, prebíjať náboje, štopkať ponoške a čakať na jaro.
Za pár zimných mesiacov takmer bez nákladov/voda, jedlo, sprcha, toaleta, kuchynka, strava v práci, žiadne nájomné/ mám na luxusný život až do dalšej jesene.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1008 kdy: Leden 08, 2021, 02:50:53 odpoledne »
Neexistují nízkonákladový lidi. Já jsem si je vymyslel. Jsem mentálně narušená osobnost, která ráda trollí a nudí se. Prosím neberte moje texty za pravdivé. Snažím se psát sci-fi povídku o subkultuře, která dokáže přežít v tomhle světě skrýtý. Chtěl jsem psát o upírech, ale nemám na to. Vymyslel jsem lidi, kteří porušují zákony jako, že staví černé stavby a bydlí v nich trvale. Je to výmysl moji choré hlavy. Vše co píšu je nesmysl a výmysl. Nikoho, kdo by žil skromně neznám.

https://www.ceskestavby.cz/clanky/urednici-zacali-kontrolovat-cerne-stavby-a-neohlasene-demolice-jak-se-branit-27381.html

https://www.dokrevue.cz/blog/neuved-nas-v-pokuseni

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1009 kdy: Leden 08, 2021, 05:21:01 odpoledne »
Neboj, nie si prvý a ani sám. U nás máme obrovské prepérske komunity dobrovolne skromných https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=hZXA8daDHa0&ab_channel=GipsyTelevision
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1010 kdy: Leden 11, 2021, 07:04:25 dopoledne »
Žijeme v divné době, kdy někteří lidí definovali, že je nedůstojné, aby lidi žili v chatičce jako před 70 lety nebo dokonce před 40 lety. Tak všechny snahy o vytváření oficiálních chatičkových komunit sabotují a tím neumožní lidem žít důstojně. Je to fakt ironie, že ty lidi dávaji přednost materiálnímu komfortu před být spokojený.



Já si myslim, že je důležité uskromnit. To je jediná cesta jak žít v klidu a mít stabilní prostředí. U skromnosti neni potřeba tolik peněz. Šance, že se člověk dostane na ulici je skoro už nulová pokud nezačne být závislý. A dobrovolně skromný člověk nemůže se stát závislákem. Nepotřebuje alkohol, aby byl štastný.

Před pár lety jsme chtěli napsat kompletní příručku jak žít bez peněz. Tedy s 2000Kč na rok. Jak získat peníze a jak si žít v klidu, ale po testování naších textů v jedné skupině jsme to zrušili. Ono z příručky by v závěru vyšlo, že máme dokonalý sociální stát, kde je nemožné stát se bezdomovcem. Žádná skupina lidí neviděla přínos příručky, protože se tam operovalo, že cesta z chudoby je mít vlastní domeček a žít skromně. A to je nepřípustné, aby lidi v ČR žili tak, tak radši podporují, aby lidi skončili na ulici.

Napsat oficiální příručku nejde protože bych skončil na policii nebo před soudem. Ale můžu psát povídky jako o tom jak člověk žije s 15000Kč ročně.

http://preppers.cz/forum/index.php/topic,15237.0.html

Chápu, že je to absurdní, když to píšu, ale ke spokojenosti člověku stačí hlavně chatička a to ostatní pak příjde.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1011 kdy: Leden 14, 2021, 06:39:19 odpoledne »

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1012 kdy: Leden 17, 2021, 04:06:04 odpoledne »
Praha je fakt ráj  pro nízkonákladové lidí . Energie na zastávce https://www.czechcrunch.cz/2019/11/praha-predstavila-chytre-zastavky-s-usb-porty-a-digitalnimi-tabulemi-prvni-testuje-na-palackeho-namesti/ . Tak stačí sehnat powerbanky za několik stovek a topné folie a už to jde život snáž https://www.aliexpress.com/item/4000402058165.html

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1013 kdy: Leden 18, 2021, 10:14:34 dopoledne »
Praha je určitě ráj v ČR  pro nízkonákladové lidi. Když maji chatičku, tak jsou vysmátí. Stačí pak dát inzerát, že budou lidem vozit třeba z rohlíku atd potraviny https://www.rohlik.cz/ za 30Kč a tak musí koupit lítačku https://pid.cz/praha/?tab=2 a maji práci.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1014 kdy: Leden 18, 2021, 10:21:38 dopoledne »
Citace
Já, který jsem byl na ulici dlouhá leta, jsem přesvědčený o tom, že ve Svitavách to vymysleli SUPROVĚ, a ta částka 30 Kč za noclehárnu je přijatelná, a stejně tak i částka 120 Kč na Azyláku...Za měsíc to dělá 3600 korun, a pokud má ten dotyčný skutečně zájem, tak na sobě zapracuje a ty peníze si vydělá poctivou prací - třeba i tím úklidem pro město.

Mně by to zajimalo, kde ta osoba získá těch 30Kč. Reálně. Žebrat, krást a dokonce i odnášet papir do sběru je zakázané. Uklíd pro město? To dá město jen tak člověku práci? To jsem nikde neslyšel. Můžete mi prosím tohle rozepsat? Uklíd dělá většinou soukromá firma pro město a preferuje  určitý typ lidí. Třeba kvůli dotacím bere invalidy https://www.careerjet.cz/jobad/czee13548ff8f587ac03f6000c80d2cc93. Rád bych se něco dozvěděl, protože legálně pracovat, když je člověk často troska je fakt zajimavé. Mluvím o těch lidech, kteří jsou fakt trosky a to je priorita těch nocleháren.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1015 kdy: Leden 18, 2021, 10:48:25 odpoledne »
" To dá město jen tak člověku práci? To jsem nikde neslyšel. Můžete mi prosím tohle rozepsat? Uklíd dělá většinou soukromá firma pro město a preferuje  určitý typ lidí. Třeba kvůli dotacím bere invalidy https://www.careerjet.cz/jobad/czee13548ff8f587ac03f6000c80d2cc93. Rád bych se něco dozvěděl, protože legálně pracovat, když je člověk často troska je fakt zajimavé. Mluvím o těch lidech, kteří jsou fakt trosky a to je priorita těch nocleháren."

Nevím přesně jak je to s městem, ale co jsem slyšel, tak ty co mají zájem (zametat atd.), tak jsou většinou vedeni na pracáku a tam si mohou přivydělat cca 4000Kč měsíčně u technických služeb, je tam celkem nával a na všechny se většinou nedostane (to asi podle velikosti města).

Jinak u nás na vesnici fungují (většinou důchodci a lidi na pracáku) jako obecní pohůnci, sekají trávu, uklízí listí, sníh na zastávce atd. , píšou si hodiny a pak jim brigádnický hodiny normálně zaplatí (myslím že je to zase měsíčně nějak do 4000Kč). Jsou snad na to i nějaké dotace, zkus se u Vás poptat starosty. 
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1016 kdy: Leden 21, 2021, 12:15:25 odpoledne »
Já si nemyslím, že chatičky všechno vyřeší. Nevyřeší. Ale zkuste si představit, že by někteří lidi žili chatičkách. Dnes se jim říká Tine house něco jako tyhle https://www.marinaparcs.com/holiday-homes/netherlands-north-holland-tiny-wagons-naarden

Už dnes žije možná i tisíce lidí v chatičkách a to jim zajístilo, že jim nehrozí skončení na ulici, protože maji bydlení a tudíž zázemí. Já věřím na prevenci, protože pokud člověk skončí na ulici, tak je těžší z ní dostat, protože často i zahořkne proti systému a straní se lidí.

Plán opravít dům a bude tam zaměstnávat lidi se nezdá moc nereálný. Jak jsem pochopil, tak má firmu. Tak je tu šance, protože může tlačit na úřady.  Nevěřím, že sežene zdravé lidi bez domova, protože těch je málo a velmi brzo se sami často dostanou z ulice. To jsou ty měsíční bezdomovci nebo skoro bezdomovci, kdy spí u přátel. Já si troufnu říci, že většina má zdravotní problémy. A to zas nevadí, protože jsou od státu na takové lidi spoustu příspěvku.

Díky diskuzi jsem se seznamil s člověkem, když jsem psal, že stát v roli ochránce slabých a bezmocných selhal. On mi po pár komentářich rovnou zavolal a dusil mně asi 3 hodiny. Jasně mi vysvětlil, že stát nastavil takový systém, kde každý a skutečně každý může získat dávky a žít si v klidu. A stát se jen brání pomocí úředníkům, kteří dostávaji odměnu, když odmítnou žádosti.  On se živí tím, že vyřizuje žádosti lidem. Dostává 20tisic za uznání dávky a z toho 5000Kč dává jedomu sociálnímu pracovníku, který mu dal typ na toho člověka. A prý dělá jen 2 lidi měsičně. Víc nepotřebuje. Prý je schopen získat vždy dávku, kterou podle něj ten člověk má možnost získat a proto bere peníze až  co ta osoba získá. Lidi mu věří, že dokáže zrušit dávku, tak mu vždy zaplatí.  Jsou tu OZZ, OZP, invalidové.
https://www.cssz.cz/osoby-zdravotne-znevyhodnene
Pak chráněné dilny.
http://www.spmp.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=127546
Pak příspěvek starost o postiženého
https://www.prispevky.cz/zdravotne-postizeni/prispevek-na-peci
Pak na vytvoření místa
https://www.mpsv.cz/-/spolecensky-ucelne-pracovni-misto-supm-zrizene
Příspěvek na plat zaměstnance
https://www.vyplata.cz/zamestnavatel/prispevkystatuzamestnavateli.php
A tak mohu dál pokračovat. Soupis je tady
https://www.mpsv.cz/web/cz/sluzby

Tak mohu říci, že pokud někdo využije prostředky státu, tak ano je stoprocetní jisté, že projekt s opravou domu a zaměstnání bezdomovců výjde. Po 2,5hodině  volání mně fakt přesvěčil, že to jde a  jen strach z úřadů se dostávaji lidi na ulici. Nedělá si morální problém, že bere peníze od těch lidí, protože pokud někdo neni schopen si požádat o potvrzení, že mu byli odmítnuty dávky a odejde, tak je to jeho prý hloupost. S papírem se může odvolat a vždy prý získá tu danou dávku. Pak 0,5h mluvil o neziskovkách a proč to je a bla bla a bla

Něco jako, že v tom domě se pronajmou byty důchodcům a ty bývalí bezdomovci se o ně budou starat a zažádaji o příspěvek na péči.

Mně jde tento svět mimo mně. Já mám s tím dost etické problémy a hlavně je to zcela závislé na státu a pokud stát bude v krizi, tak ten projekt skončí. Tedy neni to udržitelný.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1017 kdy: Leden 22, 2021, 06:08:02 odpoledne »
Důležitá je jen kalorická soběstačnost. Bohužel žijeme ve světě, kde lidi jsou rozmazlený fakani a říct jim, že budou jíst řepkový olej a kukuřičný chleba se sójovou pomazánkou v době neúrody, který by mohl nastat je nemožné. Hned by rozhodnutí vlády kritizovali média, opozice a každý kdo by se chtěl zviditelnit. A lidé jako ovečky by jen kývali. Tak vlády musí mluvit o celkové potravinové soběstačnosti a to  ekonomicky neproveditelné. Přesto jsem rád, že se stát snaží zajistit co nejvíc kalorické soběstačnosti.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1018 kdy: Leden 23, 2021, 06:20:00 odpoledne »
Moje řeč.
Až to rupne, tak se projeví, že jsme potravinově soběstační. Pokud bude obilí,olej,cukr a mléko v neomezeném množství, jsme za vodou. A jako bonus pivo.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1019 kdy: Leden 24, 2021, 01:33:06 odpoledne »
Já zastávám dva dost kontroverzní názory od většiny jen kvůli tomu, že jsem se bavil s člověkem, který za komunistů pracoval na ministerstvu a věnoval se jen zajištění, aby bylo dostatek potravin, protože se komunisti báli hladu. Když je hlad, tak skončí aktuální režim.

Je potřeba plýtvat jídlem a dávat dotace do zemědělství. Je potřeba myslet komplexně.
Uvedu dva příklady:
Plýtvání potravinami je docela oblíbené téma všech ekologů. Musí se omezit plýtvání. Zní to logicky, ale má to háček, že plýtvání je ukazatel, že potravin je dost. Co by se stalo, kdyby se neplýtvalo s potravinami? Omezila by se jejich produkce. Dokonce by se omezila možná na takovou hranici, že by se pěstovalo třeba jen 5 procent navíc. Ale je to nemožné. Protože jak by se chtělo omezit produkci potravin, tak by vznikla debata ohledně nedostatku potravin. Máme globální trh a tak se provádí často  mazání těch výkyvů neúrody. Prostě se dovezou potraviny.  Naštěstí nás nepostihli globální katastrofy a jen lokální.

Od července do září je období, kdy sledují nejen spekulanti na burze, ale snad i úředníci na ministerstvu jestli bude úroda. V době sklizně se už přesně ví jestli bude dost na světě potravin nebo ne. Když bude málo brambor v ČR, tak se prostě přivezou. Když bude málo na světě, tak se zdraží a lidi budou jíst něco jiného. Co se stane pokud bude nedostatek rýže? U nás zas pšenice a v  Amerika myslím jedí převážně věci z kukuřice.

Zavřou se hranice a zakáže se vyvážet potraviny. I kdyby vláda to nechtěla, tak to musí, protože je tu opozice, která bude chtít  využít jakékoliv selhání, aby se dostalo k moci. To je politika demokracie, že opozice chce získat pomoc i na úkor životů lidí. Jsem zcela přesvěcen, že pokud by vláda reagovalo pomalu a nezakázala vývoz potravin, tak opozice udělá demonstrace a svrhne vládu. Armádu a i policie je slabá a moc nevěřím, že by chtěli střílet nebo zavírat lidi.

Nemusíme zacházet daleko. Postačí Covid-19. Státy zavřeli hranice ohledně vývozu zdravotnického materiálu. Opozice kritizuje vládnoucí stranu ohledně covidu. A demonstrace jsou jen kvůli tomu, že menšině se nelíbí vláda složena z většiny. Tak demonstrace ohledně hladu je podle mně jistá. A to, že demonstrace se mohou zvrhnout jsme viděli v USA.

Jsem pro plýtvání potravin a u dotace. Je to pro mně menší zlo než destabilizovat náš svět nedostatkem potravin. I já bych zvolil lepší cílení dotaci, ale jsem rád, že je tu něco.

Obavy nejsou sucho, které způsobí menší výnosy, ale i riziko požárů před sklizní. A pak jsou choroby a to hlavně plísní. Třeba u kukuřice
https://www.agromanual.cz/cz/clanky/ochrana-rostlin-a-pestovani/choroby/vyznamne-choroby-kukurice



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1020 kdy: Leden 27, 2021, 08:07:25 odpoledne »
Každý(pokud není závislák nebo má problém s každým člověkem kolem sebe) může bydlet v chatičce. A je to 200-500Kč/měsíčně. Jsou výjimky, že Vám bydlení zaplatí, ale jinak je ta cena pronájmu chatičky 200-500Kč/měsíčně. Tak vidím jen problém, že ten člověk musí poprosit sociální pracovníky, aby mu zařídili existenční minimum.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1021 kdy: Leden 30, 2021, 09:18:11 dopoledne »
Další možnost spani jako by ve stanu https://sleeppod.org.uk/

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1022 kdy: Leden 30, 2021, 11:12:50 dopoledne »
Minulou zimu rozdávali v ČR (asi jen Praha) , takový tunely z polistirenu, co šli jednoduše složit a mohli v to bezdomovci přespat. Nevím jak ten projekt dopadnul a jestli ho letos opakovaly.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1023 kdy: Leden 30, 2021, 11:24:28 dopoledne »
Bylo to iglou.cz

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1024 kdy: Leden 31, 2021, 08:25:38 dopoledne »
O čem se nemluví v minimalismu?

1. Zcela závislost na konzumní společnosti. Nemáte něco nebo se zničilo, tak jdete do krámu. Tak bez konzumní společnosti nemůže minimalismus fungovat. Na jedné straně je konzum špatný, ale minimalismus by nemohl existovat.

2. Zero paste atd x vaření.  To, že někdo chodí jen do restaurace neznamená, že se nevytváří odpad. Jen se přesunul na někoho jiného.

3. Ekologie. Je to prý jeden hlavní argument, ale ekologie je vedlejší a  u některých je minimalismus dokonce neekologický.

4. Na začátku zbavování se věcí. Předkladu to znamená, že je vyhodí, i když mluví o darování. Hlavní je pro osobu mít co nejmíň věcí.

5. Místo věci kupovat zážitky. Ale i ty zážitky jsou ekologická zátěž. A to nemluvím, že vymění závislost z věcí na zážitkách.

O tomjle se nemluví, protože to neni IN.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1025 kdy: Únor 05, 2021, 01:09:31 odpoledne »
Nemyslím si, že tu je někdo, kdo si myslel, že to potrvá do nekonečně. Jednoho dne by to přišlo. A proto se lidi na to připravují. Domlouvají se společně na pozemku, vytváří trvalé bydliště na domě, kde nebydlí, ale za 1000Kč ročně tam má jako bydliště.  Mají rezervní chatičky a zahrady a jiné vychytávky jak si zajistit klidný život. Kupodivu všechno vyjde levněji než bydlet v malém bytě.:)

Velká výhoda je ta, že úřady fungují pomalu a většinou jen na udání.
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3264714-maringotku-misto-bytu-si-porizuje-cim-dal-vice-lidi-formalne-ale-ziji-v-kulnach-a?fbclid=IwAR0MjWzG-2V1UbOViGFGdGzxqORBazQ74H4giOUZ-KgiTz5gCy_e0ZN5wIY

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1026 kdy: Únor 08, 2021, 09:15:03 dopoledne »
Někdy mám pocit, že je lepší zavírat oči, protože když vidíte někoho, kdo tvrdí, že za bezdomovectví může vláda a kašle na lidi atd, tak Vás to štve. A pak se na Vás sesypou lidi, že jsem šmejd a jiné nadávky. Je to zas ironie, protože jsem to myslel taky, ale někdo mi ukázal, že to tak není. Člověk si měl sám pátrat.

Aktuální vláda a předchozí vlády nejsou dokonalé, ale umožnují pomáhat bezdomovcům. Dávají miliony na podporu. Tedy příspěvek na bydlení, životní minimum, dotace států, města a EU. A největší podpora je umožnění, aby si firma a člověk mohl odečíst dar do nákladů a tím snížit danový základ. A tak dary firem je zlatý důl. Dnes už se stačí googlovat a koukat na výroční zprávy charit.

https://www.mpsv.cz/pridelena-neinvesticni-dotace-na-jednotlive-projekty

https://www.czso.cz/csu/czso/vybrane-udaje-o-socialnim-zabezpeceni-2018

https://www.czso.cz/csu/czso/0b00513f9e

Třeba jak některé charity píšou, že v mrazech hledají na ulici lidi, aby jim pomohli. Celý rok mají ty lidi zakázáno použít noclehárnu a asi i 9 měsíců chtějí i zaplatit a ráno vyhodí, ale oni se musí obětovat a zachránit lidi, které vyházeli. Proč by bezdomovec, který byl vyhozen z noclehárny měl jít do noclehárny, tak radši umrzne. Jasně, že ty lidi jsou problémové, ale není to účel charit pomáhat bez podmínek? Už ne.

Tak budu radši nereagovat tak nesmysli a jen číst.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1027 kdy: Únor 08, 2021, 10:35:08 dopoledne »
Citace
No má kola pro to,
že kdyby byl nucen se stěhovat, pak by stačilo jen obědnat traktor.
A kouř nebo nějaké komíny....... To je ten poslední problem který se tohoto tématu týká.
Jde o to, že nemusejí platit daně a zipo státu.
To je úřadům proti srsti.
Zároveň mají starch aby se z toho nestal trend.
Udělají maximum pro to,
aby se lidem nevyplatilo takhle bydlet. Jejich motto je: DANĚ A SMRT!

Vláda nechce nic řešit. Pak opozice vždy pak z toho udělá kauzu.

Jak jsem psal, tak žiji v unibunce a tak doufám, že úředníci nezačnou aplikovat zákony v praxi. Oni už jsou zákony, že nesmíte trvale bydlet v maringotce.

 A to není o daních a buzerace. Ale o lidech, kteří si budou stěžovat, že mají vedle pozemku lidi, kteří vozí odpadky a dělají potřebu před jejím baráku. A pak vláda musí reagovat.

Jen jsem chtěl vysvětlit, že to nemni tak jednoduché, ale moje příklady jsou zlehčované. Tak nic.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1028 kdy: Únor 08, 2021, 11:36:48 dopoledne »
Vím, že jeto složité, protože člověk žije ve svoji bublině. Hodně jsem se setkal s tím, že člověk si stěžuje, že musí pracovat 12 hodin denně a nemá čas vařit a na osobní život. A k tomu má problém s peněz mi. Proč ten člověk tedy dělá práci, která ho ani neuživí? Prostě žije ve svoji bublině, kdy si myslí, že musí žit ve městě, protože na vesnici nic není a je tam nuda. Ale ta osoba žije jen v práci. Tak si ta osoba stěžuje, protože si stěžují každý. Ta osoba nezná jiný svět. Žije ve svoji bublině.

Citace
rozumím Ti...popravdě o tomto tématu v poslední době často přemýšlím...těžko se z toho vybředává, pokud jsou součástí rodiny a jsou v ní třeba děti, které chtějí na studia, mají další potřeby...sama os obě si umím život, který popisuješ, představit...

Ono napsat komentář, že děti nejsou problém, ale jen výmluva pro ty lidi, aby si mohli říci, že by něco chtěli, ale nemůžou zní krutě. K tomu od někoho, kdo se najednou objevil a člověk ho nezná roky.  Ale pokud by se o to člověk více zajímal, tak zjistí, že se to dá. Třeba https://travelbible.cz/rodina-naruby-rocni-cesta-obytnakem/

Před rokem domácí výuka bylo sprosté slovo a spojováno se sektami. Dnes všechny děti mají domácí výuku.  A třeba hlavní argument, že se musí našetřit na studia dětem. Když uvedu příklad, tak rodiče s dětmi se učí, aby pak mohli doučovat děti o které rodiče nemá zájem s nimi učit. Tak před koronou rodiče měli plán, že budou mít chytré děti, kteří si vydělají na svoje studia sama od svých 12-15 let.  Korona jim to hodila vidle, ale zatím to vypadá, že rodiče stále nemaji zájem se dětmi učit, tak neni nic ztraceno pro ty chudé děti.

Citace
Kdyby žil na vesnici, kde není práce, tak bude dělat v malém městě za stejně nízkou mzdu, protože místní zamestnavatelé drží mzdovou hladinu přibližně stejnou, a ještě bude platit dopravu. A k dvanáctkám navíc stráví minimálně hodinu, ale spíš dvě, denně na cestě.
To, že člověk se jen přestěhuje neznamá, že opustil bublinu. Jen tu bublinu přesunul jinam.😉

Citace
můžeš dát, prosím, příklad, jak třeba vypadá tvůj stravovací týden?
Já se nechal zlákat vařeným celozrnným zrním, protože mi chutná. Ale máme tu přes asi 1,5miliardy lidí, kteří jedí rýži. Tedy asi 15Kč denně rýže a pak 15Kč zelenina a přísady a máte každý den jídlo. A to nemluvím občas si dát brambory, které jsou extrémně levné. 4Kč/kg.  Ale já jedu na vařeném zrním. Není to ideální, ale chutná mi to a je to i univerzální.

Citace
pěstuješ si potravu sám? Máš třeba slepičky?
Já jsem člověk, který má rád zrní a né moc zeleninu, tak je podle to upravený můj jídelníček. Ale některou zeleninu si pěstuji. Slepičky mám jen hedvábničky.

Být soběstačný je docela drahá záležitost. Hlavně pokud nebuduje generační bydlení, protože až děti odejdou, tak budete na to sami a bude majetek pustnout a ztrácet smysl. A po Vaši smrti to prostě prodaji a hotovo.

Podle mně smysl má spolupráce, kdy něco vy vypěstujete a někdo jiný něco a vy to s ním vyměníte.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1029 kdy: Únor 08, 2021, 11:52:13 dopoledne »
Mimochodem, neměl by se o ty nejchudší starat stát a charity ho vlastně jenom suplují?
Stát dává peníze charitám. Protože si ty charity vydupali. Je to stejné jako dělání oprav budov. Taky si stát najme firmu na opravy.

Existuji úrovně nocleháren. Ono se říká, že Hermes v Praze je pro největší lůzu a oni tam bezdáci nechtějí, protože má špatnou pověst. :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1030 kdy: Únor 08, 2021, 03:01:58 odpoledne »
Stát si je neobjednal, dělají to dobrovolně a bez koruny zisku. Proto se jim říká neziskové organizace.
Dáš mi alespoň za pravdu, že neziskovka se vytvoří a pak kříci o problému a dostane dotaci?

Pokud by tu nebyla neziskovka, tak by to stát musel řešit, ale je tu už, tak stát jen posílá peníze.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1031 kdy: Únor 08, 2021, 03:06:39 odpoledne »
Dostal jsem tip na jedno video. Jsem se smál skoro celý video. Až budete mít špatnou náladu, tak si ho puste.  Musíte se poslouchat mezi řádky.

https://youtu.be/OyrQyMt0vNA

PS: Ta osoba je Chlíbek.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1032 kdy: Únor 08, 2021, 07:26:09 odpoledne »
Citace
ted tu zrovna hledám nějaké odkazy na malou chatku , ideálně celoročně obyvatelnou do 25 m
V tomhle si netroufnu někomu poradit. Je to z jedna z věcí, kdy člověk někoho značne proklínat, že mu poradil špatně a přišel o statisíce. Jako, když lidi koupí maringotku za 500-800tisíc, aby mohli ji postavit na travnatý porost, ale chatička se dá postavit do 100tisíc a pozemek sehnat za podobnou cenu  třeba 131tisic https://www.sreality.cz/detail/prodej/pozemek/bydleni/kobyla-nad-vidnavkou--/625095004#img=0&fullscreen=false Ten inzerát jsem jen vybral náhodně.  Chce popřemýšlet třeba čím topit, jestli všechno bude v jedné chatce nebo bude tam jen místnost na spaní, kolik lidí atd. Na to nejsem ten pravý, protože bych doporučil nejdřív postavit kůlnu a pak podle zkušeností přemýšlet jestli si postavit chatičku nebo si ji nechat postavit a jestli v kůlně se dá spát a jaký je rozdíl mezi chatičkou a kůlnou.:)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1033 kdy: Únor 12, 2021, 06:23:51 odpoledne »
Citace
stale je to kradez...ja napr ktory tvorim...by ma nepotesilo keby niekto tiskol na platna moje vytvory a predaval ich dakde v us...
Je to fakt zajímavé jak se člověk na to dívá. Dá se půjčovat knížky zadarmo. A i filmy, kdy Vám z neflixu nahraje kamarád a vy se pak na to podíváte. Tak nic nekradete. :)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1034 kdy: Únor 13, 2021, 01:52:18 odpoledne »
Citace
Přemýšlím nad tím, že bych vybudoval nouzovou zásobu jídla na tři měsíce pro tři lidi. Cena zatím není úplně limitující.
Cena u zásob je limitující. Určitě máš rozpočet a ani to nevíš. Já jsem profík mít zásoby a nemít. To je to nejlepší co existuje. Mít zásoby a utratit co nejmíň peněz.

Rýže a těstoviny. To běžně člověk jí. Občas kroupy a ovesné vločky. A hned máte zásobu, kterou normálně sníte.

V ideálním světě byste měli jíst jen zdravě. A to občas stojí nějaké peníze navíc. Když člověk jí zdravě, tak by měl být prý zdravý a tak pak může měsíce a roky jíst nic moc potraviny a přežije to. Ale kdo by chtěl jíst dobrovolně zdravě? :)

Zkráceně byste měli sbírat staré pečivo, které se dá získat od známých a nechat si je doma rok a pak je darovat nějakému spolku nebo mít pár slepiček u někoho.

Když jsem psal o pečení, tak jsem objevil další svět lidí, kteří jedí tvrdý chleba a fakt je dobrý namočený chleba.



Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1035 kdy: Únor 18, 2021, 08:03:16 dopoledne »
Citace
tak nebuďte hnidopych. Tak "skoro každému" no.
Je tolik možností, jak se to může stát i tomu, co si myslí, že se mu to stát nemůže, že to "skoro" je skoro zbytečné... 😉
Vám se to může stát? Nemůže. Můžete mít nakročeno, ale vy budete s tím něco dělat. Proto nemůžete skončit na ulici. Když půjdete člověku po člověku, tak zjistíte, že většina lidí nemůže skončit na ulici.

Proč to tak je? Když si budete lustrovat svoje kamarády a příbuzné, tak vždy narazíte na to, že je máte rádi a tak jim pomůžete a oni Vám. Proto je nemožné, aby člověk s dobrými sociálními vazbami skončil na ulici.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1036 kdy: Únor 18, 2021, 04:06:24 odpoledne »
Citace
ale muže..ja už třebars nemám žádnou rodinu, krome malého postiženého kluka...a muzu vám říct, že už jen kvuli nemu, tady bojuji...nemít jeho, tak než na ulici, ( kdysi jsem tam v mládí byla..).tak to ukoncim...
Je mi líto, že žijete ve své bublině, kde nemáte kamarády a ani příbuzné a jen vidíte to špatné.  Já žiji v jiné bublině. Tak se nikdy neshodneme. Fandím Vám, abyste poznali i jiný svět.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1037 kdy: Únor 18, 2021, 04:07:04 odpoledne »
Zdravím,
zelí a topinambury jsou připravené na zítra. Kdyby někdo ještě chtěl, tak máte ještě možnost  se domluvit. Zítra pojedu vlakem Čáslav, Kolín, Pečky, Praha a Roztoky. Můžete ochutnat zelí a tak se motivovat, že si ho budete nakládat sami. A sazenice topinambur, abyste mohli na podzim sklízet svoje. Zelí a topinambury jsou zadarmo.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1038 kdy: Únor 20, 2021, 11:58:25 dopoledne »
Venku je pěkně a já musím už konečně dokončit tabulku výdajů za semínka z našeho eshopu http://www.seminkazdarma.cz/ Kdyby někdo kupoval semínka v krámě a prodávali to na gramy, tak mi dejte vědět kolik tam bylo v tom sáčku semínek. Nechce se mi to počítat a ani digitální váha nějak nebere 4 semínka. Ta odchylka 5 gramů mně zabíjí. dík https://1url.cz/@tabulkucensemen

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1039 kdy: Únor 21, 2021, 12:13:42 odpoledne »
Zdravím,
sezóna začíná, tak opět nabízíme zadarmo české žížaly do vermikompostérů nebo na kompost. Žížaly byli odchované na naší zahradě. Buď osobní odběr v Chedrbí nebo rozvážíme do Čáslavi, Kolín, Kutná Hora, Pečky, Český Brod, Praha. Prostě města po cestě vlakem z Čáslav od Prahy. Po celé Praze. A protože si kupuji celodenní se všemi pásmi, tak bych mohl i okolo Prahy kam zasahuje pásmo 9. https://pid.cz/autobusy/ Rozvážím, když se mi nahromadí objednávky.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1040 kdy: Únor 23, 2021, 01:02:15 odpoledne »
Citace
Bezdomovci by mohli vydávat básničky.
Připadá mi to náročné na kvalifikované lidi a i finančně, ale co vím o vydávání básniček. Jen jsem ve skupinách o psaní knížek a co tam píšou, že prosadit je těžké.  Já spíš bych viděl lepší cestu přes youtube. Platí za reklamu a pokud by bezdomovci si točili svůj život třeba jen na mobily a pak to uveřejnily, tak by dostávali zaplaceno z reklam. Je tu jedna osoba, který točí videa a jsou podle mně zajímavý pohled na život. A tak by si mohl vydělat peníze.

Má to dvě negativa. První je, že to ukáže bezdomovce i ve špatném světle. Všichni bezdomovci nejsou svatí a někdo by pak mohl využít ty videa k očerňování všech bezdomovců. A druhé, že někteří aktéři budou chtít co nejdřív peníze, tak budou nabádat lidi k dívání a dávání videa do pozadí. A to youtube nemá rádo a zablokuje kanál.

Postup:
Stačí Vám sehnat 3-5 lidí, kteří jsou bezdomovci a nemaji problém točit. Každý si natočí třeba 2 videa. První o sobě a pak druhé co ten den dělal. Nahrát videa někam a pak to dát na youtube není problém. To klidně bych dělal. Jen o žádných lidech, kteří by chtěli točit videa. Pokud byste věděli, tak klidně to můžeme spustit.

Pokud správci  se to bude líbit, tak to oznamá skupině a snad se sežene 1000 odběratelů a 4000 hodin shlédnutí. A pak začnou videa vydělávat. Kolik to video vydělá je prý vždy rozepsané a je možné, aby lidi na ten kanál dívali kolik to video vydělalo.

Bavil jsem s jedním člověkem co s pár lidmi vydělávaji na youtube a je to dost nemorální. Založili kanála a natočili videa o půjčkách, realitkách, kosmetice a další témata, kde inzerenti dávají reklamy. A to všechno v angličtině. Tedy napsali text a google translator to přeložil a dokonce to namluvil za ne. A oni jen to sestříhali. Prý to vypadá děsně, ale je to jedno, protože to má 6-10 hodin a pouští to přes VPN s americkou adresou a denně vydělávají 200-300Kč na osobu. Co museli investovat, že zaplatili streamerovi 500 dolarů, aby mu jeho diváci dali odběr na jejich kanál. V ČR by to stálo asi 20tisic.  Je to nemorální a snad někdo to nebude brát jako návod. Jen jsem dal příklad, že to funguje.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1041 kdy: Březen 06, 2021, 07:33:19 dopoledne »
Já to vidím opačně. Stavět na orné půdě a to ještě ideálně s podporou státu. Kdo chce pěstovat? Jaká je návratnost investice? Kde pěstovat? Zabezpečení úrody? To je pár otázek, které si člověk musí položit, když chce skutečně řešit vyšší soběstačnost potravin v ČR.

Co považuji nejhorší, že zákaz stavění na orné půdě podporují a dokonce prosazují sami farmáři.   To jsou lidi, kteří z první ruky to všechno vědí a stejně jsou pro zákaz.


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1042 kdy: Březen 06, 2021, 10:20:19 odpoledne »
Tomu nerozumím....ty se přikláníš k zastavování úrovné půdy? A čím ji chceš nahradit? Copak nám tu přibývá obyvatelsta abychom museli zastavět celou krajinu? Každé město má nějaký brownfield....v ČR je jich na 10 000....takže si nejpreve po sobě ukliďme starý nepořádek. Třeba pak nebudeme muset stavět sklady, obchoďáky a rodinné řadovky na polích za městy a následně k nim složitě a draze tahat infrastrukturu, tatímco se středy měst vylidňují.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1043 kdy: Březen 08, 2021, 07:46:23 odpoledne »
Přesazuji švestkové odkopky do kbelíků a doufám, že pěkně zakoření jako jeden z minulého roku(druhá fotka). Už jde z Činy roubovací kleště, tak každý den vyhlížím pošťačku jestli pro mně nemá tu hračku. Rád bych v budoucnu rouboval na švestkovou podnož meruňky. Ještě mají termín 31 dní na dodání. Těch podnoží jsou stovky a stovky.

Když uvidíte okolo Chedrbí u silnic švestky, které mají na větvičkách pásky, tak budete vědět, že jsem tam zkoušel roubovat a zjišťoval jaká je úspěšnost. :)












Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1044 kdy: Březen 09, 2021, 08:03:35 odpoledne »
Přesazoval jsem rakytníky z kelímků do kbelíků a zároveň jsem zkrátil, abych zjistil jestli přežijí až budu na konci roku posílat lidem letošní rakytníky.

Ještě mám rakytníky v kelímkách, kdyby někdo chtěl. Pomalu je přesazuji do kbelíků, tak brzo už nebudou.:)

Každý den řízkuji rakytníky nebo třeba zlatý déšť, abych udělal denně jednu přepravku. Tak snad nařízkuji tento rok 150 přepravek.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1045 kdy: Březen 10, 2021, 10:43:10 dopoledne »
Se sibiřskou cibulí jsem měl velké plány. Jako se vším. Počítal jsem, že pokud vysázím 50 pacibulek na 1m2 a budu mít 10m2, tak budu mít celoročně asi 50ml natě a pacibulek k jídlu denně.

Buď mám špatnou zeminu nebo rostou pomalu, protože v roce 2019 jsem získal od sousedky pacibulky a zasadil jsem je a v roce 2020 skoro vůbec nevyrostli, tak jsem je přesázel do kelímku a jak sleduji, tak nic. V roce 2020 jsem dostal další pacibulky a zasadil jsem je do přepravky a ja to půjde, tak je dám do země a budu se modlit, aby se chytli a zvládli plevel. Pokud to nedají, tak moje velké plány s touhle cibulkou skončí.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1046 kdy: Březen 24, 2021, 11:20:14 odpoledne »
Pro snadné pěstování existují něco jako pravidla. To nejdůležitější je zakrývat záhonky. Jestli chcete pěstovat bez moc velké fyzické námahy, tak zakrýt záhonky je základ. Ideální jsou palety, ale pokud máte zdroj na krajinky, tak i z nich se dá udělat něco jako palety.

NIKDY a to fakt nikdy nezatěžujte těžkou geotextilii drny. Stále nechápu, že dokáže tráva růst na geotextilií a neuschnout. Jedna z mých chyb, kterou zaplatím spousty hodin práci. Krátké video jak se daří trávě, ale minimum kořínků pod geotextilií. https://youtu.be/uEfvd4b42vE

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1047 kdy: Březen 25, 2021, 07:26:47 dopoledne »
Další pravidlo, že se dá pronajmout orné pole za 0,2Kč-1Kč/m2/rok. Stačí dát do googlu "pronájem pole" a nějaké nabídky hned vyskočí. Ale i v Praze se daji sehnat pronajmutí pole.

Je potřeba si uvědomit, že existuji obrovské plochy, které si můžete pronajmout za pár korun. Není potřeba některé druhy zeleniny intenzivně pěstovat. Stačí jít a tančit na poli a rozhazovat třeba semínka pastináku. A ono možná něco z toho vyroste.
https://youtu.be/gz6J_XxGrJg Měl by to být většinou pastinák.

Pochopitelně má to nějaké háčky a to náš spolek zkouší vyřešit.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1048 kdy: Březen 25, 2021, 09:29:04 dopoledne »
Včera jsem začal pěstovat na malém pozemku v Paběnicích. Jen 50m2 a pokud využiji zcela, tak dalších 50m2. Jestě tam je zoraná část pole, tak i tam budu sázet. A mám vybrané ještě další 3 místa.


Člověk si musí položit otázku: Proč krucinál nepěstuje v Chedrbí? Já pěstuji, ale je to něco jako experiment. Kdybych pěstoval jen v Chedrbí, tak budu podvádět. Znám zahradu a vím ,kde pěstovat. Mám rozeběhnuté záhonky a prostě i bydlím, tak pěstuji i něco jiného. Má to být o člověku z paneláku, kteří chce pěstovat.

Myšlenka je, že člověk přijde na nějaký pozemek a začne hned pěstovat. A když he to na zelené louce, tak ještě líp.

Všechno co tam dělám nonstop točím.  Tak je dané kolik času mi to zabere a co tam udělám a jak to udělám. A můžu se vymluvit ,že mi dochází baterka, když mně přestane bavit.:)
https://youtu.be/hW2AZiyzK80
https://youtu.be/bAcZdKUi_vc
Třeba je zodpovězeno co se dělá s drny. Dají se starou a v květnu se dají tam sazenice cuket. Pokud je dobrý rok, tak každá sazenice dá 0,5kg cuket. A další rok se rozhrabe a je z toho pěkná zemina.

Vypuštěný rybník. Hned bych tam běžel nakrást zeminu.:)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Často pokládané otázky ohledně nízkonákladového žití
« Odpověď #1049 kdy: Březen 27, 2021, 09:13:32 dopoledne »
Jaké rozestupy rakytníků? Nevím a neřeším to. Já jsem nebyl na Vaší zahradě, tak netuším. Člověk si to vždy udělá podle sebe. Někdo třeba kvůli prostoru pěstuje rakytník jako malý keř. Má to jen jako dekoraci.

Já jako množitel chci pěstovat ve větším množství, tak budu hustě sázet a budu je brutálně řezat. Takhle to dělá jeden člověk na prachy a je to podle něj super. Vyzkoušel jsem to a fakt je super si sednout a stříhat větvičky z větví než stát a větvičky ze stromku stříhat.

Já každému říkám, že stačí se podívat u mně na zahradě jaké jsou rozestupy a jak rostou, aby si člověk mohl představit jak to bude vypadat u něj na zahradě. Když nemůžete, tak jsem to natočil. https://youtu.be/637dxwVgQuU Dost to  řežu a nechávám naživu i odnože.

Já se fakt věnuji jen nízkočasovému pěstování. Ale najdete dost lidí, kteří pěstují a daji rady. Třeba Plodná zahrada https://www.youtube.com/channel/UCpcXHuGUvtBpTp4xWC1ioZg

Mám okna, tak jsem chtěl udělat podzemní skleník
https://bydlimeutulne.cz/podzemni-sklenik-zvladnete-vybudovat-i-na-sve-zahrade-prinasi-radu-vyhod/

ale je tu přes zimu tolik vody, že bych měl bazén, tak půjdu do více nadzemního např.
https://www.chilli-forum.cz/co-jsme-vypestovali-v-roce-2015-f124/jak-jsem-stavel-sklenik-2015-t4257.html
Jen netuším, kdy se to realizuje.:)