Autor Téma: Skladování koření  (Přečteno 280 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Skladování koření
« kdy: Květen 22, 2019, 04:06:13 odpoledne »
Jaké koření je nejlepší skladovat? Jak určujete živnost a jak dlouho skladovat? Existuje u koření jako pepř nějaká expirační doba? V čem skladujete a kde? Nestačí jen utšsnit sklenice?



Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Skladování koření
« Odpověď #1 kdy: Květen 22, 2019, 04:22:07 odpoledne »
v chladu a tmě, dobře utěsněné,pepř jsme z pozůstalosi zkoušeli z roku 56 a pepřoval naprosto srovnetelně jako čerstvý.Nikoliv však mleté, pouze celé. Papriku i chili možné čerstvou, aromatická indická koření jako kari zavakuovat, stejně jako garam masalu.Kurkumě to je úplně jedno,není nikterak aromatická, takže.....Světlo a chlad s dobře utěsněným obalem budiž podmínkou.

SoňaR

  • Host
Re: Skladování koření
« Odpověď #2 kdy: Květen 22, 2019, 05:18:32 odpoledne »
Obecně takové koření jako různé sušené bobule (pepř, nové koření...), neolejnatá semena (kmín, anýz,...), sušená kůra a kořen vydrží mnohem déle, než sušené listy, natě apod. Koření ve formě sušených bylinných částí rostlin je tak na jednu sezónu max., stejně tak jakékoliv mleté koření. Nejlepší na skladování koření jsou různé dózy a lahvičky z tmavého skla z dobře těsnícím uzávěrem. Jak psal Votroubek - základ je chlad (max. pokojová teplota, ale taková ta dřívější, tzn 18-20 stupňů, ne dnešních 25  :D), tma a sucho.

Nalim

  • Host
Re: Skladování koření
« Odpověď #3 kdy: Květen 22, 2019, 06:21:14 odpoledne »
Plně potvrzuji, bohužel i ten problém se sušenými listy, např. majoránka celkem jakž takž, ale třeba libeček naprostá slabota, s čerstvým se nedá porovnat ani náhodou. Takže skladování přes 1 zimu ještě jakž takž, ale hned od jara to chce novou sílu. Naštěstí to úplně neplatí v nálevech, tam to vydrží podstatně déle.