Autor Téma: Pěstování řízků ostružin  (Přečteno 180 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Pěstování řízků ostružin
« kdy: Květen 21, 2019, 07:36:10 dopoledne »
Nevim jestli je správně označení řízky ostružin. Spíš by se to měl napsat množení šlahounů(hřížení), protože řízky(nastříhané větvičky)mi nikdy moc nešli množit.

Na podzim všechny šlahouny dáte do země. Ideálně hned jak šlahoun se dotkne země. Do jara se na konci vytvoří výhonek. A pak jen vykopete a přesadíte a máte ostružinu. Nic nového. Pokud máte vlhkou půdu, tak ustříhnete i třeba 2-3m šlahoun a dáte ho pak do země a on začne mít třeba 20 výhonů. Tak budete mít z jednoho šlahou třeba 20 rostlinek. Výhonky rostou, kde je uzlina neboli u listu. Ale je potřeba, aby půda byla vlhká, protože je to dost velká zátěž pro jeden výhonek a 2m šlahoun udělat hodně výhonků. Pokud je půda suchá, tak stonek usychá.

Ideální podle mně je jak šlahouny budou u zeme, tak vykopat díru kam dáte 0,5l kelímek a do toho dáte ten šlahoun a zeminu. A necháte to být. Začne se tam dělat výhonek a přes léto je vyživován mateční rostlinou. Tak nevadí, že nezaléváte. Pořádný kořenový systém začne, až na podzim, kdy půda bude vlhká a i tedy zemina v kelímku. Pak na jaře přijdete a vytáhnete kelímek a ustříhnete šlahoun. Je tu riziko, že přes dírku bude růst kořen, ale nevadí, když ho zníčíte, protože kořenový systém je už v kelímku.

Zkoušel jsem šlahoun dát do země co nejvíc, ale musíte to dát přes léto nebo začátkem podzimu jinak nemá šancí udělat u každého uzlu udělat výhonek. A nic moc výhonků u uzlů.A pak vykopávat taky nic moc. A hlavně budete asi to dělat u příbuzných,kamarádů nebo cizích lidí. Proto je nejlepší jen zakopat kelímek a dát tam šlahoun. A jen vedle toho dát kámen, aby šlahoun nemohl díky větru vylítnout.

To, že nemáte pozemek, kde to vysadíte? Nevadí. Ono trvá nějaký rok než z výhonku se uděl pořádný keř.  Tak je dost času než seženete pozemek. Pokud nemáte maltovníky nebo květináče a nechcete je někde pěstovat, tak stačí poslat k nám. A my se o to postaráme jako se staráme o rybíz. http://chedrbi.cz/?p=221

Můžete to odnést do naších výdejných míst nebo poslat poštou. Zásilkovny maji dobré ceny a koukám, že na zásilkovně podám a doručí česká pošta je to levnější.:)
https://www.zasilkovna.cz/eshopy/doruceni-do-ceske-republiky/cenik-ceska-republika?gclid=Cj0KCQjwoInnBRDDARIsANBVyATyvJqoh5lb1ZwE1HrRHR2PYAM1G9oV_GgKvYHdgIRivXSDbvLk4BUaAon4EALw_wcB




SoňaR

  • Host
Re: Pěstování řízků ostružin
« Odpověď #1 kdy: Květen 21, 2019, 09:10:12 dopoledne »
Tak to nazvi "množení ostružin"  ;)

Nalim

  • Host
Re: Pěstování řízků ostružin
« Odpověď #2 kdy: Květen 21, 2019, 09:24:10 dopoledne »
Možná bych upřesnil na "množení hřížením"