Autor Téma: Jak si okolíkovat svůj podíl na poli?  (Přečteno 361 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Jak si okolíkovat svůj podíl na poli?
« kdy: Duben 22, 2019, 03:37:36 odpoledne »
Jak si okolíkovat svůj podíl na poli? Prosím Samotáři můžeš to trochu podrobněji rozvést? Kolik mně to bude stát? Dejme tomu, že budu vlastnit 1/8 pole. díky

Uvedu priklad. Blizko mně je totalne pustly pozemek,  ktery má asi hektar. Vlastni ho asi 30 lidi a je tam 500 podilu. Tak asi 1 podil je cca 20m2. Několik lidi bydli zde a ostatní jsou po cele republice a pak myslim pozemkovy fond. Pokud oslovim ty mistni lidi a domluvím se  na pronájmu, tak treba ziskam 300m2. Ale jak muzu si okolikovat 300m2 z toho hektaru jen tak nebo to musí udělat nejaka firma. A pokud na jednom podilu je soud treba dědictví, tak muže pronajmout ostatni podily?

Je to ostatní plocha a je uveden jako neurodna puda.

Zdravím.
Nájem Ti příliš nepomůže. Jedná se zřejmě o spoluvlastnictví podle občanského zákoníku. A v tom případě platí, že každý ze spoluvlastníků má podíl 1/500 nebo 1/30 (nepochopil jsem přesně, ale jde to zjistit z internetového náhledu do katastru nemovitostí) na každé částici, která tvoří pozemek.
Tedy můžeš si pronajmout tento ideální podíl. Ale to neznamená, že si můžeš ohradit konkrétní kousek pozemku. Protože s konkrétním podílem není spojeno vlastnictví konkrétní části pozemku.
Vhodnějším řešením by bylo vykoupit od místních lidí jejich spoluvlastnické podíly, obvykle bývají levnější než koupě uceleného pozemku. A potom podat žalobu na zrušení spoluvlastnictví a reálné rozdělení pozemku, soud určí konkrétní část pozemku pouze do Tvého výlučného vlastnictví.
Snad jsem to moc nezkomplikoval a vysvětlil trochu po lidsku :-)

Nalim

  • Host
Re: Jak si okolíkovat svůj podíl na poli?
« Odpověď #1 kdy: Duben 22, 2019, 06:49:54 odpoledne »
Někdy bývá nejschůdnějším řešením domluva s největším podílníkem (nebo dvěma či třemi největšími) o odkupu jejich podílů.
 
S ostatními, z nichž někteří třeba nechtějí prodat svůj podíl "ani za nic", pak někdy bývá řešením dohoda o pronájmu (pachtu) jejich podílů. Z pouhého vlastnictví "ideálního" podílu často nemívají nic, ale konkrétní pachtovné je může "ukojit". A někdy to ani nemusejí být peníze, ale třeba přivítají deputát. A někdy se to pak ani nemusí řešit přes soudy, a nakonec se někdy podaří překvapivá dohoda.
 
Tam, kde je třeba jedním z menších podílníků stát či jiný víceméně nezainteresovaný subjekt, ani nebývá potřeba s pronájmem malého "ideálního podílu" otravovat.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jak si okolíkovat svůj podíl na poli?
« Odpověď #2 kdy: Duben 22, 2019, 07:23:05 odpoledne »
Pokud se jedná o podíl, tedy ideální podíl, pak je nutno zjistit, který kus toho podílu nebude vadit ostatním podílníkům, když si opanujem zrovna ten nám líbezný podíl..Pokud ne, tak si na hulvátavyměříme svůj podíl a můžem na něm hospodařit. Budeme čekat, že to ostatním nebiude vadit, nebo ano a použijou popravných prostředků. Pokud máme kámoše na vodárnách, jako já, vezme tu parabolu a pomocí gps přesně zaměří naši hranici, korektně k všem zůčastněným, tedy i sousedícím nepodílníkům. A pokud bychom chtěli vlastní pozemek s číslem, musíme oslovit geodetickou firmu, stojí to od deseti do třináctiisíc na hektar.Pokud se nám to nechce platit, musíme počkat na pozemkové úpravy, které nakonec přijdou všude.....

Samotář

  • Host
Re: Jak si okolíkovat svůj podíl na poli?
« Odpověď #3 kdy: Duben 22, 2019, 08:00:43 odpoledne »
Jak si okolíkovat svůj podíl na poli? Prosím Samotáři můžeš to trochu podrobněji rozvést? Kolik mně to bude stát? Dejme tomu, že budu vlastnit 1/8 pole. díky

Zkusím to popsat nějak srozumitelně:

1) Spoluvlastníci uzavřou dohodu o způsobu užívání nemovitosti, kde se mohou dohodnout, že každý nebo některý spoluvlastník je oprávněn výlučně užívat konkrétně vymezenou část nemovitosti. Zde je úplná smluvní volnost a spoluvlastníci si mohou dohodnout prakticky cokoliv.
Jedná se o nejlevnější řešení, neplatí se žádné poplatky, snad jen za případné ověření podpisů.
Ale je to nejméně "trvanlivé" řešení, protože se jedná o občanskoprávní smlouvu, kterou lze vždy různými způsoby ukončit (výpověď smlouvy) nebo napadnout (změna poměrů). Určitě bych v případě takové dohody doporučoval písemnou podobu. A hlavně uzavřenou mezi všemi spoluvlastníky, i když občanský zákoník stanoví, že o správě společné věci se rozhoduje většina spoluvlastníků. Také nemám vyzkoušeno, že by taková uzavřená dohoda byla závazná i pro nového spoluvlastníka, na kterého by některý ze stávajících spoluvlastníků převedl svůj spoluvlastnický podíl (přechod na právního nástupce).

2) Zrušení spoluvlastnictví reálným rozdělením věci, to znamená, že by se spoluvlastníci dohodli na tom, že se stávající pozemek rozdělí na více nových samostatných pozemků, které by přešli do vlastnictví konkrétního spoluvlastníka, tedy každý bývalý spoluvlastník by se stal výlučným vlastníkem nového pozemku vzniklého rozdělením původního pozemku.
K tomu je potřeba uzavřít písemnou smlouvu mezi VŠEMI spoluvlastníky, jejich podpisy musí být úředně ověřené a neoddělitelnou součástí smlouvy musí být oddělovací geometrický plán od autorizovaného geodeta, kde budou zaměřené oddělené nové pozemky. Taková uzavřená smlouva musí být vložena do katastru nemovitostí a katastrální úřad ve vkladovém řízení bude požadovat předložení souhlasu místně příslušného stavebního úřadu s děleném pozemku; stavební úřad řeší například přístup k novým pozemkům a také musí řešit případné námitky sousedů.
Náklady jsou minimálně poplatek za úřední ověření podpisů (30,- Kč + DPH za jeden podpis), náklady na zpracování geometrického plánu (geodet má smluvní ceny a nejlepší je vzít místního, který má nejmenší náklady na cestovné), obvykle několik tisíc Kč, správní poplatek katastrálnímu úřadu za vkladové řízení je 1.000,- Kč a zda se platí nějaký správní poplatek stavebnímu úřadu za souhlas si teď z hlavy nevzpomínám.

3) Když některý ze spoluvlastníků nesouhlasí, potom nezbývá než navrhnout soudu zrušení spoluvlastnictví a pokud je věc reálně dělitelná (u nezastavěného pozemku by to mělo být vždy), potom i rozdělení věci na více pozemků. Soudní řízení je vždy nejisté a nelze předem říci, jak to dopadne. Optimálním výsledkem by bylo rozdělení pozemku na více nových pozemků, kdy každý ze spoluvlastníků se stane výlučným vlastníkem konkrétního nově vzniklého pozemku (vlastně podobně jako v bodu 2) výše, jen i přes nesouhlas nebo nespolupráci některého ze spoluvlastníků). Ale je tam více možností, jak může soud rozhodnout.
Toto je asi nejnákladnější varianta. Určitě se platí soudní poplatek ve výši 3.000,- Kč za každou nemovitost (ale raději nechávám poplatek vždy vyměřit od soudu, protože to obvykle soudu vyjde více, než si myslím), znalečné na soudního znalce, který zpracováná znalecký posudek o reálném rozdělení věci (tohle bývá dost drahé, 10.000 až 20.000 Kč, protože je to docela dost náročný postup, jak se posudek zpracovává a znalcům se to moc nechce dělat) a samozřejmě případně náklady soudního řízení podle úspěchu ve sporu (výši nelze vůbec předem odhadovat, záleží na počtu úkonů ve věci).

A samozřejmě ve skutečnosti je to ještě o něco složitější.